30.07.2019

Lemland special: kätketty elämysravintola ja muut maaseudun helmet

Ahvenanmaan Lemland on kunta, joka on alkanut ihan uudella tavalla kunnostautua kiinnostavana vierailukohteena.

Runsaan 2000 ihmisen kunta ei ole koskaan ollut ykköspaikoilla Ahvenanmaan turistikohteiden joukossa, ja vuoden 2010 Ahvenanmaan matkailujutussani olin löytänyt Lemlandista vain kaksi mainittavaa nähtävyyttä; laivanvarustaja Pellaksen tila ja Herröskatan luontoreservaatti.

Vuonna 2019 tilanne on aivan eri. Pikkuisen kunnan yritteliäät asukkaat ovat totisesti laittaneet hihat heilumaan, ja nyt Lemlandista löytyy todella kivoja päiväretki- ja foodie-kohteita maaseuturavintoloista söpöihin kahviloihin ja pienpanimosta perinteiseen limonaditehtaaseen.

Västerro'ta pyörittävät Maria Sten-Westerberg ja Anders Westerberg

Persoonallisin ja todellakin kätketyin helmi on Västerro, pieni kalan savustukseen erikoistunut tila jonka pihalta löytyy gastronomiseksi kasvihuoneeksi nimetty "piharavintola". Västerro ei käytännössä mainosta itseään missään, ja tästä Ahvenanmaan taatusti erikoisimmasta ruokaelämyksestä saa yleensä kuulla vain word-of-mouthin kautta. Ja tänään tästä blogista :)

(Olipa tosin Mondo-lehden toimittajakin löytänyt paikan, mutta Västerron piilostatuksesta kertoo paljon se, että yksikään Ahvenanmaalaisista kavereistanikaan ei ollut kuullut paikasta.) Itse löysin Västerron kiertäessäni viime syksyn Sadonkorjuujuhlia, joiden ohjelmassa Västerro oli mukana.

Konsepti on seuraava: kesäviikonloppuisin Västerron tilan kasvihuonetta muistuttavassa piharavintolassa katetaan savustettuja kalaherkkuja notkuva illallinen. Ett Hav Av Delikatessen ("Meren herkut") -teemaiselle illalliselle pääsee vain etukäteisvarauksella. Ja millainen illallinen se onkaan..!

Tilan isäntä ja savustusmestari Anders Westerberg on todellinen savustuksen ja kalagastronomian Pelle Peloton (lainaan mainion ilmaisun Mondo-lehdeltä). Kalastajana työskennellyt Westerberg kehittää erilaisista savustetuista raaka-aineista mitä erikoisimpia ruokaluomuksia eikä pelkää savustaa mitään! Annokset valmistuvat illallisvieraiden edessä ja joka ilta savustamosta putkahtaa jokin ihan uusi juttu. Meidän illallisellamme se oli savustetut Ahlgrenin irtokarkkiautot..!

Västerron tunnetuin annos on Åländsk Fiskbräda, ahvenanmaalainen kalalautanen joka on saanut kunniamaininnan ruotsalaisessa Matverk-ruokainnovaatio-kilpailussa. Fiskbräda syntyi yhteistyössä Ahvenanmaan tähtikokki Michael Björklundin kanssa, ja sisältää herkkuja vähemmän käytetyistä kala-raaka-aineista, kuten kalanperkeistä, rumista kaloista (!) ja sinteistä.

Ett Hav Av Delikatesser -ilta kestää kolme tuntia, ja sisältää illallisen lisäksi myös kierroksen tilalla. Tämä on ruoka- ja maaseutuelämys vailla vertaa.

Jos pidät kalasta ja persoonallisista tapahtumista, älä missaa tätä elämystä Ahvenanmaalla! 

Myös nämä ovat vasta alkuruokaa... Tällä illallisella ei taatusti jää nälkä..!

Lohi oli saanut mausteekseen turkinpippuri-karkkeja. :)

...ja karkkeja löytyi myös illan yllätysannoksesta: savustettua valkosuklaata, hilloa, Sisu-pastilleja ja Ahlgrenin autoja. A bite, anyone? ^_^

Maria-vaimon mukaan Anders keksii joka illalliselle jotain uutta hullua. Osa jutuista toimii, osa ei. Maria ei kuulema itsekään aina tiedä mitä Andersin yllätysnumerot pitävät sisällään. Suurin osa illallisen makumaailmasta noudattaa kuitenkin klassista linjaa eikä erikoisuuksia tarvitse maistaa jos ei halua.

Åländsk Fiskbräda -lautasella oli myös yksi liha-annos. Appelsiinit ja sitruunatkin on savustettu :)

Kodikkaan viihtyisässä kasvihuoneravintolassa tuntuu, kuin olisi samaan aikaan sisällä ja ulkona. Aivan ihana paikka!

Jälkiruokakakkua ei sentään ollut savustettu.

Itse maistoin jälkkärinä komboa paistettu ruohosipulinkukka-tummasuklaa. Toimi...! Yllättävän hyvä makuyhdistelmä, sipulissahan on myös makeutta joka tulee esiin paistaessa.

Illallisen päätteeksi teimme kierroksen tilan viihtyisässä pihapiirissä.

Tänä kesänä Ett Hav Av Delikatesser -illallinen järjestetään vielä kahtena päivänä, 20. ja 25. elokuuta. Tiedot illallisten ajankohdista löytää Västerron Facebook-sivulta, ja varaukset tehdään joko sähköpostitse tai puhelimitse. Maria Sten-Westerberg puhuu myös suomea, joten Västerrossa voi asioida myös på finska :)

Västerro, Herrövägen 217, Lemland.

Vinkki syksylle: 20.-22. syyskuuta järjestetään jälleen Ahvenanmaan suosituimpiin tapahtumiin kuuluva Skördefest eli Sadonkorjuujuhlat, ja Västerro on mukana tapahtumassa. Voin suositella iki-ihania Sadonkorjuujuhlia kaikille, nämä lämmintunnelmaiset juhlat ovat syksyn kohokohtia..! <3 Pienehkönä tapahtumana alkanut avointen maatilojen viikonloppu on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan ja vetää nykyään bussilasteittain vierailijoita niin Ruotsista kuin Suomesta.

Kuvia Västerro'sta viime syksyn juhlilta.

*

Haluan nostaa Lemlandin kohteista esiin vielä muutaman muun kivan helmen.

AMALIA'S LIMONADFABRIK

Amalian limonaditehdas on yksi Suomen harvoja perinteisiä limpparitehtaita. Limonadit valmistuvat täällä käsityönä ja maku tulee aidoista kotimaisista ja ahvenanmaalaisista marjoista ja hedelmistä - ei lisäaineita. Mustikkalimpparissa maistuu siis todellakin oikea mustikka eikä mikään muu. :)

Viime vuonna Amalia's laajensi tuotantoaan myös mietoihin alkoholijuomiin kuten maustettuihin lonkeroihin ja "eliksiireihin". Mustikka-rosmariini selvisi kaveriporukkamme makutestissä voittajaksi viime kesänä. :)

Amalia'silla on myös Bed & Breakfast-toimintaa.

Amalia's Limonadfabrik, Lemlandsvägen 1865.

STICKSTUGAN

Stickstugan-kahvilasta ovat puhuneet "kaikki" Ahvenanmaalla sen avauduttua Lemlandin Järsöön joitain vuosia sitten. Käytyäni paikassa viimein tänä kesänä ymmärrän miksi.

Kuvauksellisia pengerteitä kulkevan 10 km pyöräretken päässä Maarianhaminasta sijaitseva Stickstugan (pääsee tänne toki autollakin :)) on varmasti Ahvenanmaan viehättävin maalaiskahvila. Vehmaiden puiden ja pensaiden keskellä ja upean puutarhan takana, piilossa päätieltä sijaitseva kahvila on kuin pieni paratiisi hiljaisen maaseudun keskellä.

Istumapaikkoja on niin sisällä viihtyisässä mökissä kuin ulkona; pöytiä ja tuoleja löytää siroteltuna ympäriinsä kallioille ja rehevien pensaiden väleihin. Sopukoista voi hakea oman piilopaikan ja istua kahveineen rauhoittumaan vihreyden ympäröimänä.

Stickstugan, Norråkersvägen 20, Järsö, Lemland

HUMLAN

Café Humlan on suloinen, vanhaan kasvihuoneseen rakennettu kesäkahvila Lemlandin idyllisessä Norrby'n kylässä. (Äitini haluaisi epäilemättä lisätä tähän, että taiteilija Joel Pettersson oli kotoisin Norrby'stä <3)

Maista vaikka Amalian limppareita, Ahvenanmaan pannukakkua tai paikallista siideriä.

Samassa osoitteessa pihan toisella puolella sijaitsee Mormor's Gröna Hus, rustiikkinen "mummun" illallisravintola. Tämä erittäin tunnelmallisen näköinen kotoisa maaseuturavintola on minulla vielä testaamatta. Mormor's on auki vain kesäaikaan, keskiviikosta sunnuntaihin kello 17-22.00 ja varaukset ovat suositeltavia.

Humlan ja Mormor's, Sjögrensgatan, Norrby, Lemland

Lopuksi: siideri - kyllä, Ahvenanmaalla on tänä vuonna lanseerattu ensimmäinen oma, aito siideri! Kahden raaka-aineen (omena + hiiva) siideri on lemlandilaisen pienpanimon Open Water Breweryn uutuus ja ilahduttaa erityisesti tällaista ei-oluenjuojaa.

Olen viime aikoina löytänyt aidot (kuivat) siiderit ja ihastunut niiden raikkaaseen, luonnolliseen makuun. Open Water Breweryn siideri osoittautui aika kiltin ja mehumaisen makuiseksi, eikä mausta olisi arvannut 7% alkoholipitoisuutta. Mutta kiva juttu, että kotimaisia siidereitä alkaa vihdoin olla tarjolla - vaikka harvoista paikoista niitä löytää :)

Kysymys päivän postauksen lopuksi kuuluu: löydätköhän sinä itsesi joskus Lemlandista? :)

Mukavaa tiistai-iltaa kaikille - vielä on vähän kesää jäljellä :)

9 comments on “Lemland special: kätketty elämysravintola ja muut maaseudun helmet”

 1. Heippa!

  Olen jo parina vuonna katsellut noita Sadonkorjuujuhlia, ja ajattelin jos tänä vuonna käväisisi☺️...olisiko sinulla antaa vinkkejä, miten navigoida Sadonkorjuujuhlissa? Olen katsellut tapahtuman kotisivuja, mutta en oikein saa niistä irti mitään:(. Minulla ei siis ole aavistustakaan, mistä aloittaa. Miten paikan päälle pääsee? Pääseekö esim. Maarianhaminasta bussilla jonnekin? Mistä tietää mitä ja missä kaikki tapahtuu?

  Terkuin
  IhanPihalla

  Vastaa

  0
  1. Moikka Alma!

   Sadonkorjuujuhlia kiertääkseen tarvitsee joko oman auton tai sitten tiloilla voi kiertää tilausbussin kyydissä järjestetyllä matkalla. Muistaakseni Ahvenanmaan paikallisliikenne järjestää bussikuljetuksen joillekin suosituimmille tiloille, mutta en ole ihan varma. Tarkat tiedot Juhlien ohjelmasta eivät ole vielä ilmestyneet. Kaikkein eniten juhlista saa irti jos pääsee paikalle omalla autolla vaikka kaveriporukan kanssa. Äitini vieraili Sadonkorjuujuhlilla yhtenä syksynä järjestetyllä bussimatkalla Kuopiosta, ja sekin oli kuulema erittäin onnistunut. Järjestetyillä matkoilla ei vain pääse itse vaikuttamaan millä tiloilla käydään, vaan kierros on valmiiksi suunniteltu. Se ei toisaalta välttämättä yhtään vähennä elämystä :) <3

   Kannattaa kysellä oman paikkakunnan/lähiseudun matkanjärjestäjiltä, jos jollakulla olisi Skördefest reissuohjelmassaan tänä syksynä. Monet yhdistykset ja seurakunnatkin järjestävät omia ryhmämatkoja Sadonkorjuujuhlille.

   Paikan päällä Ahvenanmaalla saa Sadonkorjuujuhlien kartan jonka avulla voi suunnistaa eri tiloille. Osallistuvien tilojen tiedot ja ohjelma löytyvät myös netistä osoitteesta skordefest.ax, mutta tämän vuoden ohjelma ei ole vielä päivittynyt.

   Vastaa

   0
 2. Voi että noi limsat ja elixirit vaikuttaa ihanilta! Saispa niitä jostain mantereeltakin...

  Mua ihan nauratti kun kuva savustetuista karkeista näyttää joltain lasten keskenjääneeltä leikiltä ;DD sanon tän siis silleen "awww" - mielessä, en silleen vähättelevästi!

  Vastaa

  0
  1. "kun kuva savustetuista karkeista näyttää joltain lasten keskenjääneeltä leikiltä ;D"

   Joo no siltä se kyllä vähän näytti :) ^_^

   Vastaa

   0
 3. Aiheeseen liittymättä, olisiko mahdollista saada pari päivää sitten instatoreissa mainitut kesäihonhoitotuotteesi listattua jonnekin? Siinä oli monta mielenkiintoista tuotetta ja halusin kirjoittaa ne itselleni ylös, mutta myöhästyin. Kiitokset!

  Vastaa

  0
  1. Ehdottomasti, voin tehdä niistä myös koontipostauksen blogin puolelle :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (45)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)