20.05.2019

Tiedä tämä juttu sitrushedelmästä kosmetiikassa

Huomenet junasta! Täällä taas R-junatyömatkalainen reippaana (nohh, itse asiassa tänä aamuna tosi väsyneenä) kaataa aamukahvia kurkusta alas - äsken paloi kielikin... :p)

Minulla on takana huippumielenkiintoinen kurssiviikonloppu Hämeenkyrössä Frantsilassa, ja kaikista uusista oppimistani asioista haluan jakaa teille heti tuoreeltaan pienen oppitunnin sitrushedelmistä kosmetiikassa. Vaikka asia oli osittain jo tiedossa, nyt se valkeni perusteellisemmin.

Näin kesän kynnyksellä tämä on tärkeä juttu pitää mielessä.

Jos et jaksa lukea pidemmälle, lue edes tämä: älä käytä kesäaamuisin kosmetiikkaa, joka sisältää sitrushedelmien kuoriöljyjä.

Kuva: Brooke Lark / Unsplash

FOTOTOKSISUUS JA SITRUSHEDELMIEN KUORIÖLJYT

Sitrushedelmien kuoresta puristettava eteerinen öljy on fototoksista, eli herkistää ihoa auringonvalolle. Tämä oli ennalta tuttua, mutta tätä en tiennyt:

 • eteerinen öljy vaikuttaa kehossa (ja myös ihossa) kauttaaltaan verenkierron kautta, ei pelkästään iholla siinä kohdassa johon sitä on levittänyt.

Näin ollen iho herkistyy auringonvalolle kauttaaltaan, vaikka olisit peittänyt vaatteilla sen osan kehoa jolle olet levittänyt fototoksista öljyä sisältävää tuotetta.

Totta kai eteerisen öljyn määrä tuotteessa vaikuttaa olennaisesti siihen, miten paljon iho herkistyy, vai herkistyykö lainkaan. Aavistuksenomainen tippa jo laimennettua eteeristä öljyä osana jotain vartalovoidetta esimerkiksi ei todennäköisesti vaikuta millään lailla, mutta on myös paljon tuotteita, joissa eteerinen öljy on suuressa roolissa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kaikki aromaterapeuttisen vaikutuksen kosmetiikkatuotteet.

Kuva: Monika Grabkowska / Unsplash

Nyrkkisääntönä kurssilla todettiin, että kesällä kannattaa yksinkertaisesti olla käyttämättä päiväsaikaan mitään sitrushedelmien kuoriöljyjä sisältäviä tuotteita. Illalla ne ovat täysin ok, sillä öljyjen vaikutus haihtuu kehosta muutamasta tunnista kuuteen tuntiin.

Fototoksisia reaktioita ovat punoitus, ihottuma ja palaminen. Jos iholle on levittänyt vahvan konsentraation sitrushedelmän kuoriöljyä, voi öljyllä käsitelty kohta ihossa "ruskettua" aivan tummanruskeaksi. - Mutta tämä rusketus ei ole sellaista, mitä haluat..!

Bergamotti on kaikkein fototoksisin sitrusöljy, seuraavaksi voimakkain on pomeranssi. Sitruuna ja greippi ovat hieman miedompia mutta kaikki sitrushedelmän kuoresta saatavat öljyt ovat fototoksisia. Nerolissa eli appelsiinininkukkaöljyssä taas ei ole tätä ominaisuutta, sillä se saadaan kukista.

Mikäli auringossa haluaa käyttää jotain sitrusöljyä, on tislattu limeöljy turvallinen vaihtoehto.

Edit. Selvisi, että ihan kaikki sitrusöljyt eivät olekaan fototoksisia, kuten makea appelsiini. Päivitän tiedon turvallisista öljyistä tähän kun saan tarkentavan vastauksen kurssin opettajalta.

Suosikkituotteisiini kuuluvat UpCirclen kahvikuorinnat joita on sekä kasvoille että vartalolle. Kasvokuorinnassa sekä Mandariini-vartalokuorinnassa on paljon eteerisiä öljyjä, ja tästä eteenpäin käytän niitä kesäaikaan vain iltaisin. Vaikka kuorinta on poishuuhdeltava tuote, ehtii eteerisiä öljyjä imeytyä ihoon ja verenkiertoon sen aikana kun tuotetta hierotaan ihoon.

Yleisesti ottaen, tuotteen käyttöohjeissa tulisi aina lukea mikäli sen käyttöön liittyy rajoituksia, ja jos tekstiä ei lue, tuotteen käytön pitäisi olla turvallista.

Mihinkään "hysteeriseen" sitrusöljyjen kyttäykseen purkkien kyljessä ei siis toki ole tarvetta, mutta kuten kaikessa, maalaisjärki auttaa pitkälle :) Kun eteeriset öljyt ovat jossain tuotteessa avainasemassa, kuten näissä aromaterapeuttisissa kahvikuorinnoissa, on viisainta olla laittamatta niitä iholleen kesäpäivisin tai talvellakaan, jos on menossa laskettelurinteeseen tai muuten vain voimakkaamman UV-säteilyn piiriin.

Jos incistä ei käy ilmi, onko sen sisältämä sitrushedelmän öljy eteeristä öljyä, etsi sanaa "peel oil". Kuoresta puristettu öljy on aina eteeristä öljyä.

21 comments on “Tiedä tämä juttu sitrushedelmästä kosmetiikassa”

  1. Hei Mari! Mandariiniöljy on Dermosilin suihkugeelissä ihan viimeisten ainesosien joukossa, joten sitä on tuotteessa todennäköisesti niin pieni määrä ettei sillä ole iholla fototoksisia vaikutuksia. Ja kun kyse on nopeasti poishuuhdeltavasta tuotteesta joka myös vesipohjaisena huuhtoutuu iholta helposti (toisin kuin esim. mun öljypohjainen sitrusta sisältävä kuorinta), en usko että öljy ehtii edes imeytymään ihoon. :)

   Vastaa

   0
  2. Hyvä juttu, kiitos! Ihoni palaa nykyään todella herkästi ja ennätin jo kauhuissani miettiä, että se onkin ollut ihan vaan omaa tyhmyyttäni, kun olen huljutellut suihkussa auringolle altistavalla aineella! 😀

   Vastaa

   0
  3. Melko tymäkkää ainetta silti Dermon mandariinisuihkugeeli. Sain siitä aikoinaan pahan reaktion, jollaisia en yleensä ole joutunut kokemaan..

   Vastaa

   0
 1. Hyvä, kun varoitat.. Olen vähän huolissani tästä 'luonnolliset hajusteet'-trendistä, jonka ansiosta moni luonnonkosmetiikan ja muidenkin sarjojen tuotteet on ympätty raikkaan sitrustuoksuisiksi. Se on yleinen käytäntö, jota näkee jopa auinkovoiteiden ja päivävoiteiden kohdalla...
  Ikävä kyllä korealaiset eivät aina ole sen varovaisempia, niissäkin voi UV-suojatuotteessa komeilla eteerisiä öljyjä (INCIn loppupäässä yleensä, mutta why bother at all?)..
  Jos tuoksu on niin tärkeä osa kauneudenhoidon miellyttävyyttä, voihan sen tarpeen täyttää raikkaalla suihkugeelillä tms.

  Vastaa

  0
  1. Ikävä kyllä korealaiset eivät aina ole sen varovaisempia, niissäkin voi UV-suojatuotteessa komeilla eteerisiä öljyjä (INCIn loppupäässä yleensä, mutta why bother at all?)..

   Onpa erikoista..! Luulisi että korealaiset jos ketkä olisivat tässä ihan hypervarovaisia. Voihan sen tuotteen tuoksuttaa muullakin kuin eteerisellä öljyllä, jos tuoksua mukaan haluaa.

   Vastaa

   0
 2. Enpä muuten tiennyt, että nuo vaikuttavat verenkierron kautta. Mielenkiintoista. Olen välttänyt sitrusten eteerisiä öljyjö ylipäätään voiteissa, mutta en ollut älynnyt että ne vaikuttavat myös poispestävissä tuotteissa, kuten kuorinta. Vaikuttavatko myös suihkugeelissä olevat eteeriset öljyt?

  Olen viime vuosina kiinnittänyt enemmän huomiota siihen mitä kesävoiteet sisältävät. Sain ehkä ensimmäistä kertaa eläessäni ihoreaktion auringossa muutama vuosi sitten. Reaktio oli kyllä toisaalta ihan omasta tyhmyydestä johtuva. Eräällä lomareissulla halusi optimoida heikohkon auringon vaikutukset, joten laitoin kasvoille aamulle itseruskettavaa ja vietin lisäksi päivän auringossa. (Eli todella fiksua). Itseruskettava oli sinänsä ihan tuote, nimittäin Diorin itseruskettava vartalolle(!). Siinä on alkoholi heti toisena inci-listassa. Voide kuivuu todella nopeasti ja tuntuu todella kevyeltä (kiitos alkoholin). Voide on myös hajustettu (reilun puoleisesti). Olin sitä ennen käyttänyt sitä kasvoilla vain yötä vasten. No ilmeisesti alkoholi ja hajusteet reagoivat auringon kanssa, sillä sain kunnon ihottuman illalla.

  Tämä ei sisänsä liity eteerisiin öljyihin, mutta sen jälkeen googlettelin aiheesta ja muistan törmänneeni tuohon tietoon, että sitrusten eteeriset öljyt ja aurinko eivät ole hyvä yhdistelmä. Nykyään kun oleskelen pitkään auringossa yritän minimoida kasvojehoitotuotteet ylipäätään.

  Vastaa

  0
  1. mutta en ollut älynnyt että ne vaikuttavat myös poispestävissä tuotteissa, kuten kuorinta. Vaikuttavatko myös suihkugeelissä olevat eteeriset öljyt?

   Poispestävän tuotteen käyttötapa ja koostumus vaikuttavat siihen, ehtiikö sen sisältämä EÖ imeytyä. Öljypohjaisesta tuotteesta, jota hierotaan iholle pitkään (kuten vaikka nuo mun kuorinnat), eteerinen öljy ehtii imeytyä ihoon. Vesipohjaisessa suihkugeelissä, joka yleensä kaiketi viipyy iholla lyhemmän aikaa kuin kuorinta, on EÖ:n imeytyminen aika epätodennäköistä - ainakin silloin kun suihkugeeli sisältää tosi vähän eteeristä öljyä. Mutta en ehkä siltikään käyttäisi voimakkaasti eteeriseltä sitrusöljyltä tuoksuvaa suihkugeeliä sellaisina aamuina kun olen vaikka menossa rannalle oleilemaan auringossa tai hengailen Kreikan paahteessa :)

   No ilmeisesti alkoholi ja hajusteet reagoivat auringon kanssa, sillä sain kunnon ihottuman illalla.

   Kuulostaa siltä että näiden epäonninen kohtaaminen voisi tosiaan olla "syntipukki" reaktioon, etenkin jos/kun sama voide ei ollut aiheuttanut sinulle reaktioita yöaikaan käytettynä.

   Mä muuten muistan myymälävuosilta miltä nuo Diorin itseruskettavat tuoksuu... ovat tosiaan aikas voimakkaasti hajustettuja..!

   Vastaa

   0
  2. Ovat kyllä. Mutta ei niistäkään tosiaan tullut mitään oireita ilman aurinkoa.

   Mutta on kyllä hyvä, että näistä jutuista puhutaan. Jotkut hajuvesivalmistajathan tuovat kesämarkkinoille kesätuoksuja, ja osassa niitä on otettu huomioon juuri auringon kanssa reagoivat aineet. Näin ainakin eräs myyjä kertoi jo vuosia sitten, kun kyselin erään merkin kesätuoksun eroa normituoksuun verrattuna.

   Vastaa

   0
  3. Jotkut hajuvesivalmistajathan tuovat kesämarkkinoille kesätuoksuja, ja osassa niitä on otettu huomioon juuri auringon kanssa reagoivat aineet.

   Jep. Varmasti synteettiselläkin puolella on ainesosia jotka aikaansaavat ihoreaktioita UV-säteilyssä. Ainakin olettaisin näin. Monissa "normi"hajuvesissähän ei ole eteerisiä öljyjä vaan tuoksu on luotu täysin synteettisesti.

   Kyllä tämä tuoksujen tiede on oma niin laaja ja kompleksi maailmansa, että taviksen on aika lailla turhauttavaa yrittää lähteä googlailemaan tietoa. Viikonlopun kurssin jälkimainingeissa on ilmennyt, ettei alan opettajillakaan aina välttämättä ole täysin yksiselitteistä ja johdonmukaista tietoa asioista. Aina tulee joku "mutta" ja "ehkä" tai "...tämän tutkijan mukaan kuitenkin...."

   Vastaa

   0
 3. Huh, kaikkea sitä oppii! Onneksi kirjoitit tästä näin kesäkauden aluksi - kävin heti tsekkaamassa DEODORANTIN tuoteselosteen, ja sieltähän se bergamottiöljy löytyi. Täytynee etsiä kesäkaudeksi uusi...

  Vastaa

  0
 4. Apua! Löysin just uuden luottomeikkivoiteen eli It cosmeticsin your skin but better cc-voiteen... Ja tuoksuukin sitruksiselle ja piti nyt tarkistaa,että tuossahan tuota sitruunaöljyä juurikin on... Tuossa kun vielä on sk50 niin ajattelin et tuo on täydellinen kesämeikkivoide kun suojaa vielä auringoltakin, mutta uskaltaakohan tuota sitten enää käyttääkään auringossa, vai onkohan se niin pieni osa sitä meikkivoidetta kuitenkin ettei ole väliä. Käytin vasta Kreikan matkalla viikon putkeen mutta en siinä ajassa huomannut muutoksia.. Itsellä muutenkin punoitusta ja ruusufinni (eli muutenkin aurinkoherkkä) niin ei kaipaisi enempää ihoärsytystä tähän päälle. :D tuotakin meikkivoidetta oikein markkinoidaan vielä ihoa hoitavana..

  Kylläpä oli taas hyvä että tuli luettua Karkkipäivää, muuten ei olis tämmöstäkään tullut ajatelleeksi :)

  T. Vanha lukija, joka hyvin harvoin uskaltaa kommentoida. 10 vuotta tullut blogiasi luettua. :)

  Vastaa

  0
  1. <"blockquote>mutta uskaltaakohan tuota sitten enää käyttääkään auringossa, vai onkohan se niin pieni osa sitä meikkivoidetta kuitenkin ettei ole väliä."

   Olisin taipuvainen uskomaan, että sitruunaöljyä on CC-voiteen kaltaisessa tuotteessa niin vähän ettei se vaikuta ihoon. Missä kohtaa inciä sitruunaöljy on mainittu..? Erikoista kyllä että jokin firma laittaa aurinkovoiteeseen mitään eteeristä öljyä, mutta todennäköisesti sillä on saatu tuotteeseen juuri se tuoksu mitä he ovat tavoitelleet.

   "T. Vanha lukija, joka hyvin harvoin uskaltaa kommentoida. 10 vuotta tullut blogiasi luettua. :)."

   Jeii ^_^ Onpa kiva kuulla :)

   Kivaa kesää :)

   Vastaa

   0
 5. Iso kiitos tästä postauksesta! Onneksi se sattui silmiini. Olen käyttänyt jo viime syksystä lähtien itse tekemään luonnonkosmetiikan voidetta, johon tipautan valmistaessa hiukan ihanaa lemon verbena -öljyä. Nyt reilu viikko sitten, kun tuli kuumat säät ja jätin pitkähihaiset kaappiin, sain inhottavaa nokkosihottuman kaltaista kutinaa kaulaan, dekolteelle ja käsivarsiin. Oletin, että se johtuu suklaasta, jota sain lahjaksi tai se on aurinkoihottumaa (vaikka en ota aurinkoa ja käytän aina voidetta). Yritin hoitaa kortisonivoiteella tuloksetta.
  Jutun luettuani yhdistin että sen on pakko johtua sitrusvoiteesta! Nyt lähden ostamaan kokeiluun muuta voidetta.
  Löysin tällaisen listan fototoksisista sitrusöljyistä.
  https://theherbalacademy.com/truth-phototoxic-essential-oils-use-safely/

  Vastaa

  0
  1. Huh, joo, kannattaa jättää sitrusöljyt pois itsetehdystä kosmetiikasta..! Tai ainakin sellaisesta jota käyttää päiväsaikaan.

   Aromaterapiakurssin vetäjä vastasi tarkennuksia kysyvään viestiini näin:

   "Pitää paikkansa että osa sitrusöljyistä on „eriasteisesti“ fototoxisia. Bergamotti on fototoksinen eli „myrkyllinen iholla „ kun siihen osuu aurinko. Toiset öljyt, kuten appelsiini, ovat fotosensibiilisiä iholla eli herkistävät ihon auringolle. Niistä ei välttämättä iho heti pala, mutta ne ovat ihan yhtä „ongelmallisia“ auringossa iholla, varsinkin kun kysessä on vaalea iho. Ammattilaiset eivät suosittele puristettuja eteerisiä öljyjä iholle aurinkoon.

   Kaikki sitrushedelmät nostavat ihon valoherkkyyttä, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Kaikki voivat aiheuttaa iholle vahinkoa ja se riippuu aina myös öljyjen tuote-erästä."

   Eli vaikka kaikki sitrusöljyt eivät ole toksisia, ne tekevät opettajan mukaan ihosta silti herkemmän valolle.

   Vastaa

   0
 6. Seuraan itse eteerisien öljyjen maailmassa erityisesti eteeristen öljyjen gurun Robert Tisserandin sisältöjä ja osallistun aina mahdollisuuksien mukaan hänen/Tisserand Instituutin webinaareihin. Hänen opit sekä omat kouluoppini tekevät selkeän eron puristetun ja tislatun eteerisen öljyn välille. Eli mutkat suoraksi vetäen voisi sanoa, että tislatut eteeriset öljyt ovat turvallisia auringonkin kanssa ja muutamissa öljyissä myös kylmäpuristetut. Mutta esim. juuri bergamotti, lime ja sitruuna ovat kylmäpuristettuina fototoksisia. Paljon tuotteiden valmistajilta heidän raaka-ainevalintoja tsekanneena oma tuntuma on, että valmistajat, jotka aidosti haluavat asiakkaalle parasta valitsevat aina "turvallisen" version :)

  Täältä löytyy lista fototoksisista ja turvallisista öljyistä, joka on koottu Tisserandin kirjan perusteella:
  https://www.aromaweb.com/articles/phototoxicity-essential-oils.asp

  Vastaa

  0
  1. "Seuraan itse eteerisien öljyjen maailmassa erityisesti eteeristen öljyjen gurun Robert Tisserandin sisältöjä"

   Tisserandiin viittasi kurssin vetäjäkin alan parhaana ja luotettavimpana lähteenä. Hän kehotti meitä hankkimaan Tisserandin "Essential Oil Safety" -kirjan josta voisimme aina tarkistaa faktat.

   Minulle myöhemmin laittamassa viestissä hän kertoi, että pitää paikkansa, etteivät kaikki öljyt ole fototoksisia (osa on "fotosensibiilejä"), mutta aloittelijoiden aromaterapiakurssilla ei lähdetä suuresti tekemään näiden välille eroa. Kuulema on selkeämpää sanoa, että kaikki ovat fototoksisia jotta ihmiset eivät lähde tekemään tyhmyyksiä ja jotain ikävää tapahtuu. Öljyjen toksisuuden eroja lähdetään opiskelemaan vasta jatkokoulutuksissa kun mennään biokemian puolelle.

   Joka tapauksessa hän sanoi, että "kaikki sitrushedelmät nostavat ihon valoherkkyyttä, toiset enemmän ja toiset vähemmän." Sitä en tiedä onko tämä Tisserandin oppien mukaista vai vastaista..?

   Vastaa

   0
 7. Hei mites voiko Mossan vitamin cocktail face oil:ia käyttää kesäisin päiväsaikaan?

  Tässä inci:

  Aqua, Olea europaea (olive) fruit oil, isopropyl palmitate, glycerin, polyglyceryl-6 distearate, dicaprylyl carbonate, Hippophae rhamnoides (sea-buckthorn) fruit extract, mycrocristalline cellulose, Sorbus aucuparia (rowan) fruit extract, jojoba esters, diheptyl succinate, aroma, benzyl alcohol, polyglyceryl-3 beeswax, cetyl alcohol, xanthan gum, Rubus idaeus (raspberry) fruit extract, cellulose gum, Rubus chamaemorus (cloudberry) fruit extract, Ribes rubrum (white currant) fruit extract, Vaccinium macrocarpon (cranberry) fruit extract, Pyrus cydonia (quince) fruit extract, Cucurbita pepo (pumpkin) fruit extract, ascorbyl palmitate, tocopherol, lactic acid, potassium sorbate, sodium phytate, capryloyl glycerin/sebacic acid copolymer, CI77492, sodium hyaluronate, CI77491, limonene, linalool, citronellol, citral.

  Vastaa

  0
 8. Minulla on ollut vähän kummallisia iho-oireita nyt kun ostin joku aika sitten Lumenen Valo-sarjan tuotteita, kutittaa ihoa ihan tosi paljon ja incissä mainitaan esim. Kaavonaamion kohdalla Limonene, citrus medica limonum yms. Jaiks, voisiko nuo ihme oireet selittyä näillä? Tosi hyvä että kirjoitit tämän postauksen! :)

  Vastaa

  0
  1. "Kaavonaamion kohdalla Limonene, citrus medica limonum yms. Jaiks, voisiko nuo ihme oireet selittyä näillä? "

   Nuo ovat hajusteita, joita voi esiintyä sekä osana eteerisiä öljyjä tai niitä voi valmistaa synteettisesti, oletan että Lumenen kaltaisen brändin tuotteessa ne ovat mitä todennäköisimmin synteettisiä. Ja vaikka ne olisivat et. öljyistä, niissä ei ole valolleherkistävää ominaisuutta, sillä ko. ominaisuus ilmenee vain kokonaisissa öljyissä ja liittyy tiettyihin fototoksisiin ja fotosensitiivisiin yhdisteisiin kuten furokumariinit, bergapteeni sekä monoterpeenit.

   Kuitenkin, limonene kuuluu eniten allergisoiviin hajustesiin ja voi potentiaalisesti ärsyttää ihoa. Se on erittäin yleinen ainesosa kosmetiikassa, joten kannattaa tarkistaa, onko sitä myös muissa käyttämissäsi kosmetiikkatuotteissa. Mikäli on, eikä ihosi ole aiemmin reagoinut, on Valo-sarjan tuotteiden aikaansaama ärsytysreaktio todennäköisesti peräisin muista ainesosista tai niiden yhdistelmistä. Usein kosmetiikan aiheuttamien iho-oireiden lähdettä on todella vaikea selvittää, koska melkein mikä tahansa ainesosa tai ainesosien yhdistelmä voi jonkun ihmisen iholla aiheuttaa reaktion.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (67)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)