Rakastan kaikenlaisten tilastojen laatimista. Erästä rahankäyttöä ja kulutusta koskevaa podcast-jaksoa kuunnellessani sain idean laskea itsekin miten käytän rahaa.
Excel-hirmuna olen taulukoinut kaikki menoni viimeiset 10 vuotta. Otin tarkastelun kohteeksi viimeisen kokonaisen kalenterivuoden eli vuoden 2018.
Tietysti minulla on jo aika selkeä käsitys siitä miten käytän rahaa rahaa ja mihin sitä kuluu ilmiselvästi eniten, mutta numeronissenä minusta oli kiva saada luvut konkreettisina eteeni. Ja ainahan nuo kaaviot ovat kivoja <3
Otin laskentaan mukaan kaikki ns. vapaa-ajan kulut sekä ruoan, eli kaiken muun paitsi asumiskulut, pankkimaksut ja sen sellaiset.
Suurin osa eli puolet vapaa-aikaan kuluttamastani rahasta menee matkustukseen, se ei tullut yllätyksenä. Toiseksi suurin osuus menee elintarvikkeisiin ja kolmanneksi eniten käytän rahaa ulkona syömiseen eli ravintoloihin ja kahviloihin. Tähän summaan kuuluvat kaikki ulkona syömiset, niin tarkoitukselliset kuin olosuhteiden sanelematkin (työmatkojen ja laivamatkojen ruokailut).
Kaikki laskemani vapaa-ajan kulutus vuodelta 2018:
1 MATKAT 8254,29 euroa (kaikki matkat niin kotimaassa kuin ulkomailla majoituksineen ja kulkuvälineineen)
2 RUOKAKAUPPA 2697 euroa
3 RAVINTOLAT, KAHVILAT JA MUU ULKONA SYÖMINEN 2111,43 euroa
4 RANDOM-HANKINNAT 1946,76 euroa (tämän alla on sekalaisia menoja kuten pääsylippuja tapahtumiin, kurssimaksuja, lahjahankintoja läheisille sekä kaikki muut ostokset kuin kosmetiikka ja vaatteet)
5 KOSMETIIKKA 734,07 euroa - ei tämän enempää..!
6 LIIKUNTA JA TERVEYS 596,88 euroa
7 PUHELIN 424,41 euroa (tässä mukana myös paljon HSL:n matkalippuja Helsingissä, ostan liput aina puhelimella)
8 VAATTEET 417,77 euroa
9 ALKO (!!) 175,71 euroa (toim. huom: kulutin kyllä Alkossa vuoden aikana vähän enemmän mutta olin saanut edellisenä jouluna lahjaksi Alkon lahjakortin ;))
10 APTEEKKI 41,28 euroa (en tiedä miksi tulin eritelleeksi tämänkin :))
Lisäksi olin käyttänyt 637 euroa joululahjoihin, mikä oli muuten aika vähän verrattuna yleiseen lahjabudjettiini. Johtui varmaan siitä että en viime vuonna saanut veronpalautusta... :P
MATKUSTUS on jotain, johon olen halunnut säästää ja investoida jo teini-ikäisestä lähtien. Se on aina ollut vapaa-ajan kulutuksen prioriteettini numero 1. Ja on sitä edelleen. En keksi mitään materiaa, joka voisi lyödä laudalta matkailun tuoman rikkauden.
Nyt tietysti matkailuun liittyy myös paljon negatiivistakin ilmastonäkökulman kautta, ja se saa minussa aikaan ristiriitaisia tunteita. Mieluiten matkustaisin kaikkialle junalla.
RUOKAKAUPPA nielee kuukausittain keskimäärin 200 euroa.
Arvelen, että yksittäisistä elintarvikeryhmistä minulla kuluu eniten rahaa soijamaitoon, juustoon ja kalatuotteisiin. Ne ovat kalliita ja käytän niitä paljon. Aamukahvini on täydellinen soijamaidolla ja joka aamu menee ainakin 3 dl kahvimaitoa.
Edit. No ei, kyllä mulla menee ruokakaupassa kaikkein eniten rahaa kasviksiin, olinhan tästä jo tehnyt viime vuonna oman postauksen :)
RAVINTOLAT ovat kuin omansalaista matkailua.
Tykkään valtavasti syödä ulkona ja näen ravintola- ja kahvilavierailun kokonaisuutena johon kuuluu ruoan lisäksi miljöö, sisustus, palvelu, paikan yleinen tunnelma - jopa kävelymatka ravintolakohteeseen.
Ravintolaillallinen tai viinilasi kivassa viinibaarissa voi todellakin olla kuin miniloma ja mitä parhainta lähiseutumatkailua <3
RANDOM-hankintojen alle kuuluvat myös My Little Ponyt ^_^
KOSMETIIKKAA ostan suhteellisen vähän. Syy on varmasti selvä: saan blogin kautta enemmän kosmetiikkaa kuin ikinä ehtisin käyttää.
Viime vuoden kosmetiikkashoppailuni koostuivat mm. USAn Sephora-hankinnoista, Yves Rocher -tilauksista, hiusväreistä, lempituotteideni täydennyksestä (kuten silmänrajaus- ja kulmakyniä) sekä sokkotestituotteista.
LIIKUNTAHARRASTUKSEEN kuluva vuosittainen könttäsumma on suhteellisen vaatimaton. Käyn kahdella salilla, joista toisessa minulla on edullinen päiväjäsenyys ja toinen on kunnallinen (Maarianhaminassa), mikä tekee siitä vielä edullisemman.
VAATTEITA ostan todella harvoin. Tämä kuva on vuodelta 2015 jolloin poikkeuksellisesti tein jopa blogiin jutun vaateshoppailustani.
Viime vuonna ostin muutaman paidan Alaskasta, pari hametta kirpparilta Tampereelta, yhden kevyttoppatakin Henkkamaukalta ja kolme trikoomekkoa - nämä kotimaisia. Pyrin ostamaan kotimaista silloin kun ostan jotain arvokkaampaa.
18 comments on “Mihin käytän rahaa ja minkä verran”
Mielenkiintoista! Olen itse ihan vasta aloittanut rahankäytön seuraamisen Pivon avulla eikä minulla ole vielä mitään tarkkaa tietoa kulutustottumuksistani, mutta ylijäämärahoilla on varmaan yleensä tullut osteltua lähinnä kosmetiikkaa. Vaatteiden ostaminen on jäänyt viime vuosina pikkuisen vähemmälle enkä ole koskaan ollut kauhean ahkera ulkona kävijä. Vielä viime vuonna opiskelin, niin ihan hirveästi tuota rahaa ei toki ollutkaan käytettävissä (jos kohta ei vieläkään :D). Tällä hetkellä säästän joskus lähitulevaisuudessa koittavaa muuttoa ja Jotakin Määrittelemätöntä Kivaa varten.
Tässä ei siis ollut vuokria/vakuutuksia ym tylsää laitettu? Mä kans tykkään tilastoista, mutta olen niin hajamielinen ja tempoileva, että en saa pitkäjänteisesti tehtyä vastaavaa. Kerran tein kuitenkin yhden kuukauden:D.. ja olin ostanut karkkia ja muuta herkkua 75 eurolla!! Jösses! Siinä oli 3 lapsen kuukauden karkkipäivät sekä joku sukujuhla minne ostin namuja (niinkuin en itse söisi...hehhee), mutta summa yllätti kyllä! Minulla menee suurinosa ruokaan, suita on monta, myös eläinten suita :).
Itseasiassa säästellään seuraavaa matkaa varten.. Ehkä mun pitäis pistää ylös mitä ostan, se voipi herättää törsäily-tottumuksista, kun ruohonjuuritasolla tarkkailee mitä tuli ostettua ja OLIKO PAKKO :)..
Noup, tämä koski vapaa-ajan kulutusta ja sellaista rahankäyttöä, mihin voi itse vaikuttaa. Vuokraan, sähköön ja sellaisiin ei voi juuri vaikuttaa, ainakaan sen jälkeen kun on asuntonsa ja sähkösopimuksensa valinnut :D Esimerkiksi Ahvenanmaalla on sähkön suhteen monopoli eikä ole valinnanvaraa.
Minusta tuo ei muuten edes kuulosta pahalta..! Karkithan on yllättävän kalliita, samoin leivonnaiset. Veikkaan, että mun entisen ruokavalion aikaan kulutin kuukaudessa myös monta kymppiä pullaan ja kekseihin (mun heikkous).
Mulla auttoi budjetin ja rahallisten raamien taulukointi todella paljon "piilotörsäilyyn". Kun konkreettisesti pisti taulukkoon ylös, että tämän verran mulla on liikkumavaraa tai tili menee miinukselle, ja jakoi käytettävissä olevan rahan viikkobudjetteihin, esim. "Ruokaan voi käyttää max 35 euroa, harrastuksiin 25 euroa", siinä tuli pysyttyä. Kun ymmärsi, että kun tää 35 euroa tältä viikolta on käytetty, en vaan enää voi ostaa rahkapullia, niin sitten niitä ei ostanut :) Silloin kun summia ei koskaan nähnyt, ei hahmottanut oikeaa käyttövaraa, ja tuli koko ajan ostettua yli liikkumavaran.
Ehdottomasti eniten menee rahaa ruokaan ja ravintoloihin, ja sitten kaikkeen harrastukseeni (maastopyöräily) liittyvään!
Mä en ihan ymmärrä, miksi tuolla on ruoka mukana, mutta ei sit kuitenkaan asumiskuluja, vakuutuksia, puhelinkuluja jne.
Ei sitä tarvitsekaan ymmärtää :) Tämä tilasto koski vapaa-ajan kulutusta, sitä rahaa jonka käytöstä voi päättää. En voi päättää, että yhtenä kuukautena maksan vain 200 euroa vuokraa, toisena 400, mutta esimerkiksi ruokakaupassa voin valita, ostanko pelkästään pakastevihanneksia vai tuoreita vihanneksia, ja tätä myöten vaikutan ruokaan kuluviin menoihin.
Puhelinkuluihin en myöskään juuri voi vaikuttaa, sillä mulla on kiinteähintainen liittymä. Puhelinlaskun suuruus vaihtelee sen mukaan, olenko ostanut puhelimen kautta muita palveluja kuten julkisen liikenteen matkalippuja. Merkkasin nyt kuitenkin puhelinlaskuihin menneet kulut mukaan postaukseen, jos aihe kiinnostaa :)
Tämä oli mielenkiintoinen juttu! Kiva kun kirjoitit.
Tähän on mielenkiintoista peilata omaa kulutusta ja sai erilaista perspektiiviä.
(ei sillä, että se herättäisi vain positiivisia fiiliksiä, mutta kuitenkin)
Pidän budjettia, mutta nyt en ole tainnut kahteen vuoteen jaksaa siirtää paperi budjettia exceliin, mikä voisi olla mielenkiintoista, niin näkisi asiat oikeasti vuositasolla.
Laskin nyt mielenkiinnosta mitä vuositasolla kulutan.
Asumiskulujen ja pakollisten laskujen/menojen lisäksi jaottelen vapaa-ajan osalta erikseen ruoan ja muut kulut. Ehkä päässäni miellän, että ruokakulut on jotenkin pakolliset ja vapaa-ajan kulut ei ole. Mutta toisaalta ajattelen, että esim terveydenhuolto ja apteekki kulutkin on pakollisia. Ainakin silloin kun niihin on varaa.
Mielenkiintoista! :D
Mulla menee:
2556e vuodessa ruokaan ja ulkonasyömiseen (mikä toki on aika pieni osa tuosta), eli 213e/kk keskimäärin
1248e muuhun (oikeastaan noi muut sun vapaa-ajan piirakan jutut, apteekki, liikunta, muut ostokset, pidemmän matkan liput, alko, lahjat), eli noin 104/kk
Joululahjoihin meni 113e. (tai osa on varmaan myös marras-jouluk muissa kuluissa)
Ja vanhempani maksavat harrastus kulujani vuosittain 166e (oon onnekas). Että sehän ei näy mun budjetissa.
Ja spotify opiskelijakulut kuussa (5e) on laskettu pakollisiin menoihin (koska se on säännöllinen veloitus), vaikka oikeasti sekin on vapaa-ajan alle menevä!
Hahaa, tässä huomaa omia epäloogisuuksia budjetissa ;)
Ja olen 34 vuotias opiskelija. Jos siitä on jotain pohjaa mihin suhteuttaa budjettia :)
Kiva kun laitoit oman vastineen :)
Joo, onhan ne totta kai pakolliset siinä mielessä että ihmisen on pakko syödä, mutta ei pakko harrastaa tai käydä viihteellä tai kulttuuritapahtumissa. :) :p Ruokakuluihin voi kuitenkin merkittävästi vaikuttaa valinnoillaan lyhyellä aikavälilläkin, toisin kuin asumiskuluihin (harva vaihtaa vuokra-asuntoa monta kertaa vuodessa hintatason mukaan....).
Arvelisin että mullakin on mennyt suunnilleen tuon tason mukaan silloin kun tein vielä yhtä työtä (tuolloin asumskulunikin olivat tosi paljon korkeammat suhteessa tuloihin). Tuohon aikaan ei tosiaan juuri tullut käytyä ulkona syömässä, ravintoloihin saa uppoamaan tosi paljon rahaa.
Olen usein todennut, että jos jonkin materialistiseksi luokitellun rikkauden elämääni haluaisin, se olisi vapaus syödä tai juoda ihan missä haluaisin, milloin haluaisin :D Ruoka ja kaikki kulinarismiin liittyvä elämyksellisyys on minulle niin mieleinen ja tärkeä osa elämää.
Varmaan vaatteisiin ja kosmetiikkaan. Minulle tulee ahdistuskausia, jolloin shoppailen jotain tiettyä ehkä hiukan maaniseen tapaan. Tässä kuussa kohde on ollut huonekasvit, joihin on mennyt varmaan satanen. Ajattelin, että luonto voisi tulla luokseni, kun en jaksa lähteä itse luontoon. :)
Kuulostaa kyllä todella kivalta, vaikka ilmeisesti koitkin kasvien shoppailun "överinä" :) Mutta kohde voisi tosiaan olla huonompikin :) Kasvit ovat kauniita, luovat viihtyisyyttä ja ovat terapeuttisiakin, ainakin itse koen niin :)
En välttämättä överinä, mutta haluaisin säästää matkustelua varten ja kasveja pitää myös jonkun käydä hoitamassa, kun olen poissa. 9 uutta kasvia kuulostaa kuitenkin paljolta, kun vanhojakin on ja ruukutkin pitää vielä ostaa noiden muovisten tilalle. :D Mutta muuten olen samaa mieltä ja tykkään, että kotona on vähän viidakkomeininkiä.
Nojoo, totta ^_^
🙂👍🌴
Mä en ihan rehellisesti sanottuna oo vielä valmis tarkkailemaan rahankäyttöäni ihan oikeasti ja kriittisesti. Suurinpiirtein kaikki menee mitä tulee ja säästöön jää vähän turhan vähän, mutta tosi iso osa mun vapaa-ajan rahoista menee myös erilaisiin tekemisiin ja aktiviteetteihin; oopperaan, balettiin, festarilippuihin, keikkoihin ja konsertteihin. Osansa saa myös illanvietot ystävien kanssa (ravintolaruoka, pakohuonepelit) ja toki myös matkustelu. Eli asioita joista saa energiaa ja jää ennen kaikkea hyviä muistoja.
Materian puolella mennään kausittaisella syklillä, mutta myönnän rakastavani aivan liikaa mm. Kenkiä ja laukkuja. Kosmetiikan suhteen olen löytänyt suht hyvän balanssin ja maltin.
Ainoa asia mistä kotona vähän mulkoillaan on kirjat, koska ne vie niin paljon tilaa.
Vapaa-ajan budjetista on viimesen parin vuoden aikana mennyt harmittavan iso osa eläinlääkäriin. Siitä kulusta toivon että jatkossa päästään pienemmäksi.
Mä ajattelen, ettei kulu-excel-taulukoiden sun muiden pitäminen ja budjetin aktiivinen seuraaminen ole mitenkään "välttämätöntä" ellei taloudellinen (tai muu perusteltu) tilanne anna syytä siihen. Jos rahan kulua ei tarvitse seurata, sen seuraaminen voi olla vain omaksi iloksi (me tilastofriikit) tai uteliaisuuden täyttämiseksi. Mä luulen, että monella on aika hyvä yleiskäsitys joka tapauksessa mihin rahaa menee, ja jos sitä menee johonkin vähemmän perusteltuun kohteeseen liikaa. Tärkeintä on, että henkilö ylipäänsä hahmottaa miten rahaansa käyttää, ja osaa tehdä korjaavia toimenpiteitä jos jokin kulutuskohde tuntuu vetävän budjettia nurin.
En tiedä olisinko minäkään päätynyt tälle Kuukausibudjetti-Excel-tielleni (vaikka siis taulukointia rakastankin), ellei tilanne vuosia sitten olisi käytännössä pakottanut aloittamaan seurannan. Nyt seuranta ei ehkä olisi välttämätöntä, mutta se on kivaa - ja jo vakiintunut tapa :)
Voi ei :( Tämä on kyllä kurjaa. Toivottavasti tämä osuus todellakin pienenee..! ❤️
Kiva postaus, olipa hauska kurkistaa toisen vapaa-ajan menoja. :)
Itselläni taitaa tällä hetkellä mennä aika paljon sisustus/vaatepuolisiin ostoksiin rahaa. Ajattelin että karsin käyttämättä jääneitä pois, ja siirrän mieluummin niihin mennyttä rahaa ruokaan/matkustukseen/säästöön.
Helpottaisi kyllä kovasti, jos olisi joku excel-taulukko, mihin näitä menoja kirjaisi. (Rrrrakastan myös listoja!) Koitin kovasti taannoin etsiä jotain toimivaa valmista pohjaa mitä hyödyntää, vaan en sellaista sopivaa löytänyt. Olisiko Sanni sinun käyttämäsi taulukkopohja mahdollisesti sellainen, minkä haluaisit jakaa meille lukijoille? :) ja juu, olen melko käsi tekemään sellaista itse :D
En minäkään mikään Excel-velho ole, päinvastoin, osaan just ja just peruslaskennan jutut :D
Tällaiseen mä täytän: MALLI
Vähän kömpelöhän tuo on mutta täyttää mun tarpeen :)
Minä olen vasta vuoden alusta asti tilastoinut kulutustani ja on ollut melko silmiä avaavaa sekä hyvässä että pahassa.
Terveyskuluihin on mennyt poikkeuksellisen paljon (ne toki taas pienentyvät), samoin ravintoloihin (=useinmiten noutoruoka). Ruokakulut on oma lukunsa, mutta nyt olen alkanut suunnittelemaan niitä paremmin foodien avulla ja hyödyntänyt noutopalvelua, joten rahaa säästyy huolellisella suunnittelulla ja sillä että ei tule hyllystä poimittua extempore- ostoksia.
Suoratoistopalveluihin menee tällä hetkellä vajaa 30€, mutta hyödynnän niitä joka päivä joten se ei ole ensimmäinen pihistyksen kohde.
Harrastan Bullet Journalin pitàmistà ja siihen laitan aina kuukausittaiset menot. Mulla suurin rahareikà on ehdottomasti kosmetiikka, joka kuukausi menee noin 100€-250€, aina on joku juttu lopussa, eikà tàmà kosmetiikkablogien seuraaminenkaan auta asiaa :-). Toinen iso menoerà ovat matkat. Niihin sààstàn aina, enkà lomilla venytà pahemmin pennià, ne ovat mulle ehdottoman tàrkeità hyvinvointini kannalta, ehkàisevàt sairaslomia :-) Ulkona kàyn syòmàssà noin kerran kuussa. Vaatteita ostan vain tarpeeseen ja laadukkaita tuotteita jotka sitten kestàvàt monta vuotta. Olen vàhentànyt kovasti vaatekaappieni sisàltòà, jos en muista tai lòydà jotain, niin se on sen merkki, ettà tavaraa on liikaa.