09.08.2018

Suuri kasvovesipostaus

Tänään jutellaan kasvovesistä. Big time. Kuten olen kertonut, olen viimeisen parin vuoden aikana hurahtanut kasvovesiin aivan uudella tavalla.

Tässä postauksessa "kasvovedet"-ryhmään kuuluvat myös misellivedet sekä kosteuttavat kasvosuihkeet.

ENNEN

Käytin kasvovettä vain puhdistuksen viimeistelyyn ja varmistukseen, suhteellisen niukasti annosteltuna vanulapun kautta. Useimmiten käytin kasvovettä vain iltaisin. (En ”kauhukseni” muista puhdistinko kasvoja aamuisin ollenkaan ennen meikin levittämistä… siitä on tullut tapa vasta viimeisen 10 vuoden aikana. Hah – tajuaa olevansa vanhempaa liigaa kun ”10 vuotta” tuntuu ”viime ajoilta” :D

Käytin kasvovettä säännöllisesti ikävuosina 14- noin 24, kunnes kasvovesi jäi joiksikin vuosiksi kokonaan pois, minun laiskistuttua ja kokiessa, että ”kyllähän iho puhdistuu ilmankin”. En millään lailla liittänyt kasvovettä ihon kosteutukseen, kuten ei monikaan meillä länsimaissa. Kasvovesi, usein alkoholipitoinen, oli vain osa puhdistusta ja sen kuului jättää iho mielellään sen tuntuiseksi kuin sille ei mitään kasvovettä olisi laitettukaan.

NYT

Käytän kasvovettä runsaasti annosteltuna aamuin illoin sekä puhdistuksen viimeistelyyn että kosteutukseen. Silloin tällöin käytän kasvovettä myös ihon pH:n laskemiseen ennen tietyn pH-alueen vaativaa aktiiviainetta, kuten c-vitamiinia.

Annostelen kasvoveden kahdella tapaa: ensin puhdistuksen päätteeksi vanulapulla jolloin näen ovatko putsarit tehneet tehtävänsä ja vanulappu jää puhtaaksi, ja sen jälkeen joko suihkuttelen tai levitän kasvovettä iholle kämmenten kautta seerumin tapaan. Sitten odotan että kasvovesi imeytyy ja ”märkyyden” tunne katoaa, ja ihon ollessa vielä kostea levitän päälle seerumin.

Myös käyttämäni kasvovesi vaihtelee fiiliksen ja tarpeen mukaan, joskus käytän samalla hoitokerralla kahta eri kasvovettä.

 
PH-ARVOSTA
Kasvoveden tehtäviin kuuluu ihon pH-arvon tasapainotus vesipesun jälkeen, joten kaikki kasvovedet ovat happamia. Mittasin uteliaisuuttani kaikkien kasvovesieni pH-arvot, ja tulokset näkyvät kuvassa. Arvot vaihtelevat kolmesta seitsemään, useimpien sijoittuessa tyypilliselle 5-5,5:n alueelle joka on terveen ihon pH.

(Olen mitannut pH-arvot itse apteekista ostamillani liuskoilla joten arvo ei ole täysin luotettava, mutta tuloksista näkee hyvin mitkä kasvovedet poikkeavat ns. normaalista ja yleisestä.)

Happamimman arvon kasvovesi, Lovely Day, erottuu liuskoista punaisena (pH 3), toiseksi happamimmat ovat L300 ja Estelle & Thild (pH 4). Jutellaan niistä kohta lisää tuolla alempana.

SUOSIKIT: FLOW, HERBINA ja EVOLVE
Tässä on kolme viime vuosien suosikkikasvovettäni.

Flow’n Ruusuvesi on kokoonpanoltaan näennäisesti kaikkein yksinkertaisin, siinä on vain ruusuvettä jota saadaan sivutuotteena tislatessa ruusun eteeristä öljyä.

Kukkaisvedet ovat vähän mystinen osa-alue, sillä niiden kemialliset komponentit ovat ”piilossa”. Kukkaisvesissä on pieninä pitoisuuksina samoja yhdisteitä kuin kasvin eteerisessä öljyssä, ja eteeriset öljyt koostuvat jopa sadoista eri yhdisteistä. Millä mekanismilla nämä yhdisteet hoitavat ihoa, jätetään se johonkin tulevaisuuden Karkkipäivä-artikkeliin (oikeasti kiinnostaa ;)), mutta tässä jutussa riittää kun kerron että Ruusuvesi kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa ja sillä on tuoksunsa kautta myös mieltä hellivä vaikutus. Olen käyttänyt Flow’n Ruusuvettä jo kuusi vuotta ja yksinkertaisesti rakastan sitä. Se ei jätä iholle mitään tuotetuntua vaan on täysin vesimäinen.

Herbinan Ruusu-kasvovesi sisältää sekin ruusuvettä, tosin veteen ”laimennettuna”. Muita hoitavia ainesosia ovat mm. glyseroli ja rauhoittava allantoiini. Tämä kasvovesi on monen suosikki. Se tuoksuu aivan ihanalta, tosin ruusuntuoksua on luotu myös hajusteilla, se ei tule pelkästään ruusuvedestä kuten Flow'n tuotteessa.

Evolven kasvoveden pH on kasvovesistä korkein, jolloin se ei toimi ihanteellisesti pH:n tasapainotukseen. (Ihon pH laskee toki itsestäänkin noin tunnissa tai parissa vesipesun jälkeen, kasvovedet vain vauhdittavat sitä.) Elvolve on kuitenkin ainesosiltaan suosikkikolmikostani monipuolisin ja hoitavin: se silminnähden rauhoittaa ihoa, vähentää punoitusta, kosteuttaa ja suojaa ihoa antioksidanteilla. Evolvesta lisää täällä.

HOITOVEDET: ”Esiseerumit”
Hoitovesi-nimellä kulkeva tuote sisältää periaatteessa samoja ainesosia kuin kasvovesi, mutta tiivistetymmässä muodossa ja usein korkeampina pitoisuuksina. Hoitovettä ei kannata käyttää puhdistuksen viimeistelyyn – varmaan sitä voisi, mutta siinä ei oikein ole järkeä koska hoitovedet ovat kalliimpia ja arvokkaammat pisarat kannattaa ennemmin käyttää seerumin tavoin.

Hoitovedet ovat koostumukseltaan hieman paksumpia kuin kasvovedet ja ne voi levittää kasvoille sormin vanulapun sijaan.

Lumenen Valo-hoitovesi kosteuttaa ja kirkastaa ihoa koivunmahlan, lakansiemenuutteen ja c-vitamiinin voimin. Whamisan fermentoituun teknologiaan perustuva, täyteläinen Deep Rich Toner sopii erityisesti kuivalle ja ikääntyvälle iholle ja sisältää mm. avokado- ja arganöljyä sekä korealaisen ihonhoidon tähtiainesosaa, galactomyces-hiivan uutetta.

KOSTEUTTAVAT SUIHKEET
Kosteuttava suihke sijoittuu hoitavuudessaan kasvoveden ja hoitoveden väliin ja kirvoittaa kenties ansaitustikin kysymyksen: tarvitseeko näitä nyt oikeasti niin monilla eri nimillä? Niinpä.

Kosteuttavissa kasvosuihkeissa on yleensä korkeampi pitoisuus humektantteja ja hieman sofistikoituneempi ainesosaprofiili kuin perus-kasvovesissä, mutta suihkepulloon pakattu laadukas kosteuttava kasvovesi (unohdetaan tosiaan ne alkoholipitoiset ja kuivattavat) ajaa käytännössä saman asian. Mutta kun nyt ollaan veden täyteisen kosteutustrendin keskellä, annetaan tilaa näille kaikille eri versioille. Ainakin jokainen löytää varmasti itselleen meluisimman! :)

Voisiko näitäkin käyttää puhdistuksen viimeistelyyn? Kyllä, mutta kuten hoitonesteen kanssa, se on taloudellisesti tyhmää sillä kosteussuihkeet maksavat kasvovesiä enemmän.

Olen ihastunut täysin näihin kolmeen Lumenen kosteussuihkeeseen ja niiden todella hienojakoiseen, usvamaiseen suihkeeseen. Ihastuminen tapahtui kuin varkain mutta viimeistään tänä kesänä saamani Valo-sarjan oranssi suihke lukitsi rakkauden.

Kaikki kolme tuoksuvat hyvältä ja jättävät ihon ihanan tuntuiseksi, mutta etenkin tuo Valo-sarjan Glow Refresh -suihke on ihotuntumaltaan, suihketyypiltään ja tuoksultaan erityisen onnistunut. Lumenelle näistä iso peukalo!

 

MISELLIVEDET
Misellivedestä avauduinkin juuri hetki sitten, tuote, jota en todellakaan näe lupaustensa mukaisena kaiken meikin ja lian poistajana vaan hieman pinta-aktiivisempana eli likaa irrottavampana kasvovetenä.

Tuotteesta riippuen osa on formuloitu erittäin hoitaviksi ja kosteuttaviksi, niin ettei niitä ainesosiensa puolesta edes erottaisi hyvästä kasvovedestä. Tällaisia ovat mm. L300- ja Estelle & Thildin misellivedet.

Katsotaan nopeasti erilaisten misellivesien koostumusten eroja.

GARNIER ja L300

Garnierin täysin synteettisessä, seitsemän ainesosan simppelissä misellivedessä on hoitavana aineena glyserolia ja loput aineet vastaavat tuotteen koostumuksesta, puhdistustehosta ja säilyvyydestä. Mukana myös kyseenalainen säilöntäaine, pari vuotta sitten paljon uutisissa näkynyt polyaminopropyl biguanide.

L300-misellivedessä on superkosteuttava kokoonpano sokeriyhdisteitä, ureaa (karbamidi) ja aminohappoja. Puhdistavana aineena mieto heksyleeniglykoli. SUOSIKKINI.

LV ja ESTELLE & THILD

LV:n misellivesi koostuu synteettisistä emulgaattoreista, estereistä, pinta-aktiivisista aineista ja säilöntäaineista. LV lupaa kosteutusta ja iho saa sitä humektanttisen glyserolin sekä pehmentävien esterien kautta. Hoitavampi kuin Garnier mutta ei yhtä kosteuttava kuin L300. Yksinkertainen, edulliselta näyttävä koostumus.

ESTELLE & THILDin luonnollisessa misellivedessä on hoitavina aineina aloe veraa, glyserolia sekä - ylläripylläri - PHA-happoa. PHA selittääkin varmasti sen alhaisen pään pH-arvoa. Tämän voi siis olettaa myös hyvin kevyesti kuorivan ihoa. Puhdistavana aineena cocamidopropyl betaine. TOINEN SUOSIKKINI.

LOVELY DAY - C-vitamiiniseerumin hyvä kaveri :)

Lovely Day -kasvovesi poikkeaa muista jutun kasvovesistä pH-arvollaan. Selvästi hapan pH 3 yhdistettynä glukonolaktoniin (PHA-happo) tekee siitä kevyesti kuorivan (glukonolaktonin pitoisuus on pidetty alhaisena koska kasvovesi on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön) - JA, se sopii erinomaisesti myös laskemaan ihon pH:n optimitasolle mikäli käytät askorbiinihappoon pohjautuvaa C-vitamiiniseerumia :) Askorbiinihappohan vaatii alle 3,5 pH:n ympäristön imeytyäkseen ja vaikuttaakseen optimaalisesti (lisää aiheesta tässä postauksessa).

Mikäli haluan madaltaa ihon pH:n ennen AHA-happokuorintani käyttöä, käsittelen ihon Estelle & Thildin misellivedellä, jonka pH (4) vastaa hydroksihappojen vaikutusaluetta. Todellisuudessa en kuitenkaan usein tee tätä askelta, mutta jos haluaisin hifistellä... ;) L300-misellivesi sopisi sekin hommaan pH:nsa puolesta, mutta koostumus on sen verran hoitava että ihon pintaan jäävät humektantit saattavat miedontaa happokuorinnan vaikututusta.

Joko tuli tarpeeksi nörtteilyä? ^_^

Loppuun vielä poimintani kaikille teille jotka eivät hifistele vaan etsivät yksinkertaisesti hyvää, halpaa ja mukavasti kosteuttavaa kasvovettä jonka löytää helposti tavallisesta päivittäistavarakaupasta tai apteekista. Kaikki sattuvat myös olemaan kotimaisia! :) Mikään näistä ei jätä ihoklähmää vaan ovat raikkaita ja vesimäisiä.

SANNIN TÄRPIT

HERBINA Ruusu-kasvovesi. 5,90€ / 200 ml. Esitelty ylempänä.

ERISAN -kasvovesi. 5,50€ / 200 ml. Tämän yksinkertaisemmaksi ei kasvoveden resepti juuri mene: kaikille ihotyypeille sopivassa viiden ainesosan superhellävaraisessa kasvovedessä on kosteuttavaa pantenolia ja hyaluronihappoa sekä rauhoittavaa allantoiinia. Plus vesi ja kaksi säilöntäainetta, joista toinen myös pehmentää. Hajusteeton.

Toinen hyvin samankaltainen, edullinen ja hajusteeton kasvovesi on LACTO LINEN. Siinä on samat ainesosat kuin Erisanissa + aloe veraa ja maitohappoa.

YA NATURAE kasvovesi. 10€ / 150 ml. Raikas, kevyesti puhdistava ja kosteuttava ekosertifioitu kasvovesi sisältää koivunmahlaa ja mustaherukan siemen- ja ruusunmarjaöljyä. Mieto, miellyttävä tuoksu. Saatavuus Yliopiston Apteekit.


Jos sinulla on kotona tyhjä suihkepullo, kannattaa laittaa korkillisessa purkissa myyty kasvovesi sinne ja käyttää suihkutellen. Muista: kasvoveden kanssa ei pidä kitsastella - suihkuttele naama ihan reilusti märäksi, taputtele pisarat ihoon ja levitä hoitotuote päälle kun iho on vielä kostea (ei märkä). Jo tämä tekniikka on kuin "köyhän miehen" seerumi, kasvovedellä saa lisättyä ihon kosteuspitoisuutta ihan maagisesti kun ei hinnaile :) Kokeile ^_^
Muita kasvoveden suurkuluttajia? :)
Kertokaa lemppareitanne!

53 comments on “Suuri kasvovesipostaus”

  1. Tästä jäi uupumaan edullisten kotimaisten kasvovesien tähti, nimittäin LactoLinen hajusteeton... Aivan huippua! Saa tosin enää vain harvoista ja valikoiduista paikoista, mm. Tokmannilta.. Voittaa Erisanin ja LV:n.

    Vastaa

    0
    1. Kiitos kun muistutit, Lacto Line on myös tosi hyvä halpiskasvovesi! Se jäi postauksesta kun minulla ei enää ole sitä ja keskityin vain näihin jotka ovat kuvissa, mutta lisäsin sen nyt vielä tärppeihin.

      Vastaa

      0
    2. Itse asiassa viime kerralla olen löytänyt tätä Sokokselta. Oli vielä alessa ja maksoi muutaman euron peräti. Näitä halpoja raaskii läträtäkin kunnolla. Pitänee kokeilla Herbinaa, rakastan ruusutuoksuja. Yksi kokeilemisen arvoinen essence voisi olla myös Bodyshopin British Rose.

      Vastaa

      0
  2. Itse kuulun niihin kasvovetistelijöihin, joille on alkoholipitoisuus on määrittänyt puhtauden tason, koska rasvoittuva iho on mukava kuivattaa alkoholeilla. Noh, nyt sitten sinun ja vähän virvenkin hehkutukset kerroksellisuudesta ja kosteutuksesta on alkaneet pinttyä mieleen ja lähes 30-vee iho alkaa protestoida alkoholiin. Nyt sitten on yritetty ostaa kosteuttavia, mutta se tunne: kosteuttava = maitomainen ja kun kasvoveden jälkeen ihon pitäisi olla raikas. Ääääh. Jospa otan näistä tuotteista jonkun vinkin ja lopputulos kasvoilla olisi jotain muuta kuin kiristävä tai lälly :)

    Vastaa

    0
    1. mutta se tunne: kosteuttava = maitomainen ja kun kasvoveden jälkeen ihon pitäisi olla raikas.

      Samaistun tähän tosi hyvin, koska itsekin koin todella pitkään kaikki vähänkään lähmää eli "tuotetuntua" jättävät kasvovedet vastenmielisinä. Sittemmin olen sisäistänyt, että tuo lähmäisyys ja nahkeus liittyy kasvoveden iholle jättämiin humektantteihin eli on suoraan verrannollinen sen hoitavuuteen ja kosteuttavuuteen.

      Jos kasvovedestä jää iholle "tahmaa", se kertoo siitä että kyseessä on erittäin kosteuttava kasvovesi ja siinä on korkea pitoisuus humektantteja. Esimerkiksi glyseroli ja hyaluronihappo ovat luonnostaan "tahmean" tuntuisia, joten jos niitä on tuotteessa paljon, iholle jää hieman lähmäinen tunne.

      En voi väittää että edelleenkään pidän tätä iholle jäävää tuotetuntua erityisen miellyttävänä, mutta nyt en enää välttele sitä ja ymmärrän, että se liittyy kosteuttaviin ainesosiin :)

      Lemppareihini kuuluu kuitenkin edelleen myös raikkaampia kasvovesiä, ja esimerkiksi Flow'n Ruusuvesi, Evolven kasvovesi ja lopussa mainitsemani tärpit Herbina, Erisan, Lacto Line ja YA Naturae ovat sellaisia, jotka eivät jätä iholle tahmaa, tai jos jotain tuotetuntua jää, se on hyvin minimaalinen. Näissä kasvovesissä siis veden osuus on suurempi ja humektanttien pienempi kuin "lähmäkasvovesissä" :)

      Vastaa

      0
  3. Mä rakastan ruusuvettä "eau florale" , säilytän jääkaapissa sitä 👍

    Vastaa

    0
  4. Oletko kokeilu "btb13" suomalaista merkkiä? Jos olet, mitä mieltä olet?

    Vastaa

    0
    1. En vieläkään, mutta aikeissa on :) Merkki on ollut "WANNA TRY"-listallani jo varmaan kolme vuotta. Mutta; niin paljon tuotteita, niin paljon kiinnostavaa, niin rajallinen aika.

      Jospa vihdoin ensi vuoden aikana..? :) Etenkin nyt kun anti-age-tuotteet ovat nousseet ihonhoidossa ykköskiinnostuksen kohteekseni, tulee BTB13:n testaus varmasti ajankohtaiseksi lähitulevaisuudessa.

      Vastaa

      0
  5. Osuipas sopivasti. Just eilen mietin kasvovesiä. Mähän olen tosiaan hurahtanut tohon Whamisaan ja sen löydettyäni siirsin kasvopuolelta Lumenen kosteuttavan kasvoveden makkariin kroppatuotteiden sekaan. Käytin sen sitten loppuun eniten aurinkoa saaneille alueille eli olkapäille ja decolteelle. Pullo luonnollisesti oli ostettu halvalla lumpun tuoteuudistuksen jälkeen eikä sitä enää saa. Tuleeko mieleen muita edullisia paksuja kosteuttavia kasvovesiä? Nyt oon siis suihkinut alkukesästä haalimiani kasvosuihkeita myös kropalle, mutta hinta vähän kirpasee ja ahdistaa :D Saatoin siis viime lauantaina unohtaa taas aurinkorasvan. Iho ei palanut (kiitos aurinkokapseleiden) mutta tosi kuiva on ja lisäkosteutus on paikoillaan. Dermosilin Vitamin e sarja on tuttu, mutta oisko vinkata jotain Sokoksella/Stokkalla/Kicksissä myytävää?

    Vastaa

    0
    1. Tuleeko mieleen muita edullisia paksuja kosteuttavia kasvovesiä?

      Eli kropalle siis, ei kasvoille? (Eli et etsi korvaajaa Whamisalle vaan Lumenen kasvovedelle…?)

      Ikävä kyllä en tunne paksuja kasvovesiä halvoilta merkeiltä, se Lumenen vaaleanpunainen taisi olla ainut jonka tiedänn :/ Eikö uusi Hellä-nimellä kulkeva kosteuttava kasvovesi ole samalla koostumuksella..? Ainakin Lumenen sivulle on jätetty sen yhteyteen vanhan koostumuksen arvosteluja En ole itse tuota uudistunutta vielä kokeillut.

      Dermosilin Skin Comfort -kasvovesi on näköjään paksua (luen kuvauksesta ja arvosteluista), mutta sitäkään en ole itse kokeillut.

      Vastaa

      0
    2. Kyllä, kaipaan lisäkosteuttajaa nimenomaan kropalle :D whamisasta en varmaan ikinä enää luovu, mutta se on vähän tyyristä tavaraa läträtä muualle kuin kasvoille :D
      En oo noita Lumenen uusia kokeillut, kun ne on mut mielessä jotenkin sekavia nykyään. Varmaan teen dermolle tilauksen joka tapauksessa ja nappaan samalla sitä vitamin E kasvovettä mukaan :)

      Vastaa

      0
    3. Olen myös rasvaisen ihon omaava Whamisan kasvoveteen hurahtanut. Nyt käytössä Whamisan rasvaisen ihon toner Refresh, jonka tuoksusta tykkään myös. Käytän sitä myös rinnuksille (lue rintojen alle).

      Vastaa

      0
  6. Mádaran tasapainottava kasvovesi (balancing) on mun lemppareitani, sitä laitan suihkupullosta kasvoille. Italiasta sain tuliaiseksi Kiko Milano Refreshing Tonerin ja se on ollut kesällä erinomainen rasvoittuvalle sekaiholle.

    Vastaa

    0
    1. Nuo rasvaisuutta hillitsevät sisältävät varmaan alkoholia..? Ei sillä että automaattisesti "teilaisin" alkoholipitoisia kasvovesiä, ainesosienhan kuuluu vastata tuotteen funktiota ja kun funktio on "anti-shine" niin alkoholia voi odottaakin :)

      (Tsekkasinkin incin jo netistä, on alkoholia.)

      Vastaa

      0
  7. Millainen tuo Frantsilan ruusukasvovesi on ollut? Se taisi puuttua tekstistä, vaikka kuvassa näkyy? Olen pidempään miettinyt sen kokeilemista, joten olisi kiva kuulla mielipiteesi :)

    Vastaa

    0
    1. Millainen tuo Frantsilan ruusukasvovesi on ollut?

      Tykkään siitä tosi paljon, esittely muutaman muun Frantsila-tuotteen kanssa löytyy täältä:

      https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/kotimainen-kosmetiikka-frantsila/

      En vain viitsinyt kirjoittaa erikseen ihan kaikista kasvovesistäni tähän juttuun kun se oli jo tällaisenaan niin pitkä. Tykkään Frantsilasta oikeastaan ihan yhtä paljon kuin esim. Herbinankin kasvovedestä, mutta päädyin nostamaan postauksessa Herbinan koska se on huomattavasti halvempi ja helpommin saatavilla kuin Frantsilan Ruusukasvovesi. Ihmiset tykkäävät halvoista löydöistä :) Toki Frantsila on Herbinaan verrattuna ainesosiltaan paljon monipuolisempi ja hienostuneempi. Erittäin suuri plussa tulee aidosta ruusun tuoksusta joka Frantsilan ruusuvedessä on paljon makeampi ja syvempi kuin Flow Kosmetiikan ruusuvedessä (Herbinassahan tuoksu on osin synteettisillä hajusteilla tuotettu.)

      Tuohon Frantsilan kasvoveteen liittyy sellainen juttu, että itse asiassa minun ei pitäisi enää säilyttää tuota jämää (pullossa on ehkä kolmannes jäljellä) koska tuote on yli kaksi vuotta vanha ja pystyn sen tuoksusta jo aistimaan jonkinlaista muutosta. Se vain oli jäänyt laatikoihini (...kuten niin moni muukin tuote josta tykkään mutta jota en ehdi käyttää loppuun kun koko ajan on niin paljon uutta kokeiltavaa), ja kun näin sen niin päätin ottaa sen mukaan näihin kuviin.

      Vastaa

      0
  8. Itselleni ei ole vieläkään avautunut veden ja nesteen ero. Jostakin luin, että ne ovat ihan eri asia.

    Vastaa

    0
    1. En ole varma ymmärsinkö tätä... vesi ja neste, tarkoitatko siis "kasvovettä" ja "hoitonestettä" vai vettä ja nestettä ylipäänsä? Ovathan ne eri asioita, vesi on nestettä mutta sana 'neste' viittaa ylipäänsä mihin tahansa juoksevassa muodossa olevaan aineeseen. Mutta jos tarkoitit "kasvoveden" ja "hoitonesteen" eroa, ilmaisut ovat puhtaasti markkinoinnillisia eikä näillä kahdella välttämättä ole tuotteista riippuen mitään eroa. Yleisesti hoitoneste tai hoitovesi formuloidaan hieman paksummaksi kuin kasvovesi-nimellä myytävä tuote, ja siinä ainakin ilmoitetaan olevan korkeampi pitoisuus hoitaia ainesosia (sitähän ei kuluttaja lopulta voi mitenkään tietää, pelkkä inci ei kerro aineiden pitoisuuksia), mutta joillain valmistajilla voi yhtä lailla olla oikein paksuksi formuloituja kasvovesiäkin. Näillä kahdella ei siis välttämättä ole mitään eroa ja termit ovat markkinoinnillisia. Jää kuluttajan kokemuksen varaan arvioida, onko 'hoitoneste'-nimellä myyty tuote hoitavampi ja kosteuttavampi kuin esimerkiksi saman merkin 'kasvovesi'.

      Vastaa

      0
    2. Juuri kasvoveden ja hoitonesteen eroa tarkoitin. Tämä selvensi asiaa, kiitos!

      Vastaa

      0
  9. Täältäkin yksi kasvovesiläträäjä ilmoittautuu :D Tällä hetkellä käytössä Madaran comforting toner ja siihen päälle lisään TBS:n vähän geelimäistä british rose kasvovettä lisäkosteutuksena, joka ei tosiaan ole laisinkaan vettä, vaan tosi ohutta geeliä. Myös Lumenen Lähde-kasvosuihke on ehdoton lemppari päivän mittaan meikin päälle suihkuttelussa ja heti valmiin meikin päälle suihkautan sitä myös.

    Sitten Kreikka-aiheiseen kysymykseen :D Ollaan miehen kanssa alustavasti suunniteltu lähtevämme johonkin päin Kreikkaa ensi kevättalvena/keväänä ja näin alustavasti, mitä olen kurkkinut lentoja eri kohteisiin niin pienemmille saarille alkaa mennä lentoja vasta Huhtikuun puolella. Olisiko sulla siis suositella jotakin kaunista ja perinteikkään näköistä pienehkö saarta, josta kuitenkin löytyy oma lentokenttä? Ollaan tähän mennessä harkittu mm. Zakynthosta, Korfua, Naxosta ja Kefaloniaa (ehkäpä suosikkimme näistä). Näihin tuntuisi myös lentoja menevän vähän paremmin ja kun säkin usein lomasesongin ulkopuolella matkustat niin ajattelin, josko sulla olisi jotain vinkkiä, mihin pääsee helposti ja missä olisi myös jotakin elämää myös sesongin ulkopuolella :)

    Vastaa

    0
    1. Ollaan miehen kanssa alustavasti suunniteltu lähtevämme johonkin päin Kreikkaa ensi kevättalvena/keväänä ja näin alustavasti, mitä olen kurkkinut lentoja eri kohteisiin niin pienemmille saarille alkaa mennä lentoja vasta Huhtikuun puolella. Olisiko sulla siis suositella jotakin kaunista ja perinteikkään näköistä pienehkö saarta, josta kuitenkin löytyy oma lentokenttä?

      Moi Karoliina! Haluatteko siis lentää nimenomaan suoraan jollekin saarelle? Ja ennen huhtikuuta? En ollut varma ymmärsinkö kunnolla :D

      Lentokenttiä on monilla kivoilla saarilla, mutta käsitykseni mukaan niille ei pääse Suomesta talviaikaan kuin Ateenan kautta, ja tammi-helmikuun aikana Ateenaankaan ei pääse Suomesta suoralla lennolla jolloin joudutte vaihtamaan konetta ainakin kahdesti jos reissunne ajankohta on aikaisemmin kuin 15.3. (Aegean lentää Helsingistä Ateenaan kahdesti viikossa 15.3. alkaen,

      Eli jos mietin, mihin Kreikassa pääsee helposti, niin tammi-helmikuussa ei oikein mihinkään. Maaliskuussa, kun Ateenan suorat lennot alkavat (ne ovat tiistaisin ja perjantaisin), tsekkaisin mille saarille pääsee lentämään Ateenasta noina päivinä Kreikan sisäisillä lennoilla. Jos otetaan esimerkiksi perjantai 15. maaliskuuta, jolloin on Egeanin kevään eka suora lento Ateenaan, niin silloin esimerkiksi pääsee kivasti Egeanin 18.40 lennolla Kefaloniaan, ja maksaakin vain 57 euroa :)

      Vinkkini siis on tsekata yhteyslentoja Ateenasta tiistaisin ja perjantaisin kello 17 jälkeen (Helsingin lento saapuu kello 17).

      Maaliskuussa on vielä tosi hiljaista melkein kaikilla saarilla, poislukien Argo-Saronian alue sekä ne saaret joiden pääkaupungit ovat kohtuullisen suuria. Mainitsemiesi saarten pääkaupungit kuuluvat niihin isompiin, joten niiltä löydätte elämää ja auki olevia palveluja vuoden ympäri (Naxos on noista pienin, Korfun pääkaupunki suurin). Perinteikkäin näistä on ehdottomasti Naxos, sillä Joonian saarten historialliset kylät tuhoutuivat lähes kokonaan 50-luvun maanjäristyksissä. Korfu säilyi, mutta se taas on tyylillisesti enemmän italialais- kuin kreikkalaishenkinen (siis pääkaupunki, mutta Korfun pienemmät kylät lienevät nekin maaliskuussa vielä hyvin hiljaisia).

      Argo-Saronian saarilla on elämää maaliskuussa vaikka ovat Eginaa lukuunottamatta paljon pienempiä kuin nuo mainitsemasi saaret, mutta niillä ei ole lentokenttiä. Niille tosin pääsee todella nopeasti laivallakin :) Näitä saaria voin suositella lämpimästi, etenkin Hydraa ja Porosta.

      Muita kivoja saaria joilla on (pääkaupunkinsa puolesta) elämää maaliskuussa ja joilla on myös lentokenttä ovat Syros ja Paros, ja Santorinilla on ilman muuta turistisesonki jo käynnissä aikaisin keväällä. Koillis-Egean saarista voi suositella Lesvosta, sen pääkaupunki on valtava, mutta se ei ehkä enää edusta sitä "pienehköä, perinteikästä" saarta jota haet.

      Toivottavasti näistä oli jotain hyötyä :)

      Vastaa

      0
    2. Kiitos paljon perusteellisesta vastauksesta :) Suoraa lentoa en tietenkään edes oleta varsinkaan tuohon aikaan vuodesta löytyvän, mutta nimenomaan esim. Ateenan kautta jos pääsisi sitten lentäen kohde saarelle niin olisi omasta mielestäni helpoin, ettei tarvitse alkaa laivalippuja ja niiden aikatauluja vielä erikseen sumplia :)
      Naxos vaikuttaisi kyllä nyt aika hyvältä vaihtoehdolta sitten, Santorini olisi kanssa tietysti varmaan ihana, mutta ei ehkä ihan tämän hetken budjettiin sopiva, vaikka sieltäkin varmaan suht edullista majoitusta löytyisi.

      Vastaa

      0
    3. Santorini on ehdottomasti Naxosta kalliimpi niin majoituksen kuin ruoankin perusteella - tai jos majoitutte Santorinin "lättäpuolelle" niin sitten voi löytää Naxoksenkin hintatasoa :)

      Vastaa

      0
  10. Kiva postaus! Mun lemppari on Dermosilin Vitamin E -kasvovesi. Siinä on vähän paksumpi koostumus eli helppo taputella ihoon, hyvä tuoksu ja imeytyy nopeasti. Ja edullinen 😊

    Vastaa

    0
  11. ootko kokeillut madaran nokkosvettä? itse puhdistan kasvot aamuisin juuri tällä :) ihanan virkistävä.

    Vastaa

    0
    1. En ole kokeillut. Siinä näyttäsi olevan alkoholi heti toisena ainesosissa joten ei ole suosikktyyppiäni. Alkoholipitoinenkin kasvovesi/kosteussuihke voi tietysti myös kosteuttaa, eikä pienellä alkoholimäärällä ole merkitystä, mutta kun alkoholi on heti toisena ainesosissa sitä on suhteellisen paljon.

      Voi olla, että alkoholi on mukana Mádaran Nokkosvedessä jos nokkosuute on tinktuura eli alkoholiuutos, alkoholi on tällöin merkittävä erikseen. Siitä, mihin nokkonen on uutettu riippuu siitä mikä liukoisuus niillä vaikuttavilla aineilla on, joita on tähän suihkeeseen nokkosesta haluttu. Jos ne liukenevat vain alkoholiin, silloin on tietysti erittäin perusteltua että nokkosuute-suihkeessa on alkoholia. :)

      (...lähti taas rönsyämään... :D)

      Vastaa

      0
  12. Oi kiitos tästä postauksesta <3 Juuri (oikeasti) päivää ennen tätä tuijottelin vuosia käyttämääni Lactolinen kasvovettä kylppärissä ja mietin, onko tämän inci sellainen että tätä uskaltaisi pintakuiville kasvoille suihkutella! :D Ja tuota Herbinaa on kokeiltava myös, kun Herbinan kuivan ihon puhdistusemulsio ja -vaahto ovat suosikkejani.

    Vastaa

    0
  13. Pidän itsekin Evolven kasvovedestä todella paljon ja lisäksi pullossa on ihanan laadukas ja tasainen suihkumekanismi. Tällä hetkellä kuitenkin Soley on suosikkikasvoveteni. Sitä tulee käytettyä eniten ja määrällisesti paljon. Toisaalta sitä on vaikea käyttää vähän, sillä suihku on runsas vaikkakin muuten hyvä ja tasainen. :) Oletko muuten ikinä mitannut Soleyn kasvoveden pH-arvoa?

    Vastaa

    0
    1. Ihan totta, Evolven pullossa on todella laadukas suihkemekanismi.

      Oletko muuten ikinä mitannut Soleyn kasvoveden pH-arvoa?

      En ole, ja täytyykin tehdä se kun olen ensi viikolla taas fyysisesti samassa paikassa kuin Soley-kasvoveteni :D ....ja harmi kun juuri Soley-pullooni sitten ei sattunut hyvä suihkemekanismi, muistelen että kerroit että sinun pullossasi suihke tulee tosi hienojakoisena. Minun Soley-pulloni suihke sopii pisarakokonsa puolesta paremmin vartalo- kuin kasvosuihkeeksi.

      Vastaa

      0
    2. On kyllä harmi, että sulle sattui tuollainen pullo. Itselläni on kolmas pullo menossa ja suihke on ollut tasainen, vaikkakin hyvin runsas, kuten mainitsinkin. Mutta kasvoveden koostumus on aivan ihana. Jotenkin mulla on sellainen mutufiilis, että se olisi hapan, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Pitänee itsekin mitata. :)

      Vastaa

      0
  14. Mä en vieläkään ole ymmärtänyt misellivesien funktiota, miksi ne ovat olemassa? Olen lukenut, mutta ei mene jakeluun :D
    Mullet on noita kertynyt neljä kappaletta töiden kautta, ehkä enemmänkin, enkä tiedä mitä niillä tekisin. Garnier menee testiin silmämeikin putsariksi, jos olit tykännyt siitä, mutta muuten?
    Mielestäni kaksoispuhdistus on parempi, niin en näe niille käyttöä illalla, kai täytyy yrittää käyttää ne pois aamuisin, vesipesu simppelillä putsarilla tuntuu vaan mukavammalta.

    Vinkki muuten budjettipirkoille: jos kosteusvoidetta on pullossa vähän ja vaikea saada ulos loppuja, niin täytä pullo kasvovedellä ja shake it up! Instant hoitonestettä. Ei tietenkään toimi tuubissa jne, mutta vaikka DDMLn jämät olen käyttänyt näin :)

    Vastaa

    0
    1. Mä en vieläkään ole ymmärtänyt misellivesien funktiota, miksi ne ovat olemassa?

      Että saadaan myytyä kuluttajille lisää tuotteita? ;D Se on monen ns. turhakkeen peruste, kaupan alalla halutaan myydä ja mitä enemmän kuluttajille keksitään hyödykkeitä joita he kokevat tarvitsevansa, sitä paksumpi kauppiaan lompakko. Silmänympärysvoiteet ovat yksi loistava esimerkki, emme todellakaan tarvitse erillisiä sellaisia mutta ne on markkinoitu niin hyvin että moni valveutuneempikin tyyppi, minä mukaanluettuna, käyttää niitä innoissaan ^_^ Ka-zhing, sanoo kassa :)

      Mullet on noita kertynyt neljä kappaletta töiden kautta, ehkä enemmänkin, enkä tiedä mitä niillä tekisin.

      Misellivesipostauksessani yksi lukija antoi vinkin: hän käyttää (öljytöntä) misellivettä putsaamaan takin kaulukset meikkivoidetahroista ja putsaa misellivedellä myös valkoiset tennarit ja lenkkarit ;)

      niin täytä pullo kasvovedellä ja shake it up! Instant hoitonestettä.

      Hyvä vinkki mutta kannattaa huomioida että raanavesi altistaa tuotteen välittömästi nopealle pilaantumiselle kun säilöntäainepitoisuus "lopputuotteessa" laimenee. Tällainen itsetehty hoitovesi kannattaa käyttää nopeasti, kuukauden sisällä.

      Vastaa

      0
    2. Ihan totta kyllä tuo kaupallinen näkökulma, tietenkin. Harmittaisi vaan heittää poiskaan lähes täysiä pulloja, niin tuo lenkkareiden puhdistushan oli loistovinkki! Yksi pullo muuttaa heti eteiseen :D
      Samoin mulla on valkoiset isot kuulokkeet tahriintuneet meikeistä ikävästi, siinä on toinen käyttökohde.

      Ihan kaupallista kasvovettä olen käyttänyt tuossa sekoituksessani, luuletko että se silti säilyy huonosti?

      Vastaa

      0
    3. niin tuo lenkkareiden puhdistushan oli loistovinkki! Yksi pullo muuttaa heti eteiseen :D

      👍😀

      Ihan kaupallista kasvovettä olen käyttänyt tuossa sekoituksessani, luuletko että se silti säilyy huonosti?

      Ei hyvänen aika mä luin "täytä pullo vedellä" vaikka siinä luki "kasvovedellä". :D Eli säilyy tietysti paremmin kun kasvovedessäkin on säilöntäaineita :)

      Vastaa

      0
  15. Moi! Aloin heti googlailemaan mistä tuota Whamisaa helpoimmin saisi ja törmäsin nettikaupassa tällaiseen lauseeseen: Luomualkoholi raikastaa ihoa, supistaa huokosia ja irrottaa kuolleita sarveissoluja hellävaraisesti.

    Niin että miten? Luomualkoholi on mulle aivan vieras käsite. Voitko sä avata tuota ja miten sitten eroaa synteettisestä alkoholista?

    Vastaa

    0
    1. Hei Etusormi! Lyhyt vastaus: kuivattavuuden kannalta, luomu- ja synteettinen alkoholi eivät eroa toisistaan. Kumpikin on etanolia, toinen vain valmistetaan synteettisesti, toinen luonnollisista ainesosista. Kemisti osaisi selittää tämän paremmin, mutta tässä yksi Googlen antamista vawstauksista:

      "Natural vs. Synthetic Ethyl Alcohol: All Ethanol products can be made with naturally derived Ethanol (Grain alcohol or grain neutral spirits) or synthetically produced Ethanol. Natural alcohol is commonly referred to as Grain Alcohol. While grain and synthetic alcohol are technically the same, there are differences in the limited amount of contaminants in the product in the parts per million (ppm) range."

      Luomualkoholi"-sanan käyttö vain kuulostaa kuluttajan korvaan miellyttävämmältä kuin pelkkä "alkoholi" tai vielä vähemmän "etanoli". Joidenkin lähteiden mukaan luomualkoholi sisältäisi vähemmän epäpuhtauksia kuin synteettinen alkoholi ja olisi tällä perusteella iholle parempaa kuin synteettinen, mutta itse suhtaudun tähän erittäin skeptisesti. Korkeana pitoisuutena (yli 10%) etanoli kosmetiikassa kuivattaa ihoa, oli se sitten luomulaatuisista raaka-aineista tai synteettisistä raaka-aineista tuotettua. Ja tämä: "Luomualkoholi raikastaa ihoa, supistaa huokosia ja irrottaa kuolleita sarveissoluja hellävaraisesti" pätee yhtä lailla synteettiseen etanoliin kuin luomualkoholiin. Tosin tuo viimeinen on vähän kyseenalainen, alkoholihan ei kuori ihoa joten en tiedä mitä "kuolleiden ihosolujen irrotuksella" tässä yhteydessä tarkalleen ottaen tarkoitetaan.

      Vastaa

      0
    2. Kiitos! Tuo lause siis oli erään nettikaupan sivuilta tuosta Whamisan tuotteesta. Hämmensi se. Eli onko siinä kuitenkin alkoholia?

      Vastaa

      0
  16. Etsiskelin tänään Sokokselta tuota Herbinan ruusukasvovettä, kun olisin halunnut sitä testata, mutta myyjän mukaan se on poistunut heiltä valikoimasta, kun Herbina uudistaa tuotelinjojaan ja uutuuksissa ei ainakaan vielä ollut mitään kasvovettä :/
    Pitää koittaa vielä jostain marketista sitä metsästää.

    Vastaa

    0
    1. Sain itsekin juuri pari päivää sitten tiedotteen Herbinan syksyisestä uudistuksesta, ja huomasin että Ruusuvesi ei näkynyt mukana tuotelistauksessa. Laitoin siitä Herbinalle kyselyn ja odottelen vastausta.

      Tosi harmi kyllä jos Ruusuvesi jää pois :/ Ja kummallista - se kun on ollut valikoimassa niin pitkään ja ollut käsitykseni mukaan tosi pidetty.

      Uudistuneessa linjassa näkyy misellivesi - ehkä Herbina on halunnut korvata kasvoveden ah-niin-trendikkäällä misellivedellä...?

      Vastaa

      0
  17. Omasta Garnieristani (jota päätin muuten olla ostamatta jatkossa, vaikka onkin puhdistanut peitevoiteen silmien alta tosi hyvin) ei löydy tuota vaarallista ainetta. Tämä minulla oleva pullo on Micellar Cleansing Water for Normal & Sensitive Skin. Tässä ei ilmeisesti ole tuota ainetta, joka ei välttämättä niin turvallista isompina pitoisuuksina?

    Tämän inci:
    aqua/water, hexylene glycol, glycerin, disodium cocoamphodiacetate, disodium edta, myrtrimonium bromide, poloxamer 184

    Vastaa

    0
    1. Omasta Garnieristani (jota päätin muuten olla ostamatta jatkossa, vaikka onkin puhdistanut peitevoiteen silmien alta tosi hyvin) ei löydy tuota vaarallista ainetta.

      Se on varmaan poistettu uudemmista eristä, sen jälkeen kun ko. aine todettiin potentiaalisesti syöpää aiheuttavaksi ja sen sallittua maksimipitoisuutta laskettiin.
      Itsekään en kyllä valmistajana enää käyttäisi noin negatiivista julkisuutta saanutta ainesosaa, vaikka se edelleen sallitaankin, jos se vain on järkevästi korvattavissa.

      Vastaa

      0
  18. Hei!
    Kiitos ihanan informatiivisesta blogista :) Luen kaikki postaukset Kreikasta ruokaan ja kosmetiikkaan, osittain siksi, että tykkään perusteellisesta mutta kepeän tunnelmaisesta tyylistäsi niin kovin!

    Olen blogisi kautta löytänyt Paula's Choicen, ja hankkinut Skin Perfecting 2% BHA Geelin. Tuote tuntuu kosteuttavalta iholla, mutta en ole havainnut oikeastaan mitään muita vaikutuksia. Suosittelisitko tämän alle jotakin hapanta kasvovettä? Luin aikaisemman postauksesti, jossa oli millintarkat optimaaliset käyttöohjeet näille happotuotteille (ei valoa ja hapan kasvojen pesuaine + kasvovesi) ja olenkin käyttänyt tuotetta yövoiteena. Putsarina on käytössä tällä hetkellä L300 Cleansing Gel jonka kerroit olevan verrattaen hapan (jes, en tiennyt tätä!) Mutta tosiaan, olen pitkään miettinyt, että kysyisin sinulta kasvovesisuositusta tuon BHA- voiteen alle, niin voisin kokeilla olisiko siitä apua!

    Jännä muuten, että itselläni on toiminut aika hyvin emäksinen suola kasvojen pesussa ja kevyeen kuorintaan. Oma ihoni on kohtuullisen rasvoittuva sekaiho, isohuokosinen ja pienet finnit lähes päivittäisiä. Oletko itse kokeillut tällaista Meine base suolaa tai vastaavaa?

    Suuret kiitokset jos ehdit vastata! :)

    <3

    Vastaa

    0
    1. Hei Emmi!

      Ihan heti en ehtinyt vastaamaan mutta nyt :)

      Tuon BHA-geelin ei pitäisi tuntua erityisen kosteuttavalta, päinvastoin se saattaa kuivattaa joidenkin ihoa. Sen pääasiallinen tarkoitus on puhdistaa ja napakoittaa ihohuokosia ja vähentää ihoärsytystä, eli poistaa ja ehkäistä näppyjä, epäpuhtauksia ja punoitusta. Onko ihollasi joitain näistä "oireista", eli epäpuhtauksia tai punoitusta? Kun kirjoitit, ettet ole havainnut mitään vaikutuksia, niin tarkoittaako se siis ettei aine ole vaikuttanut esimerkiksi epäpuhtauksiin ja mustapäihin?

      Mikäli haluaa optimoida ihon hydroksihapoille, tulisi käytettävän kasvoveden olla mahdollisimman vähän hoitavia aineita sisältävä sekä pH:ltaan 3-4. (Kasvoputsarin pH ei auta koska se huuhdotaan iholta raanavedellä, jonka pH on 7:n luokkaa.) L300-misellivesi oli oman mittaukseni mukaan pH 4, mutta koska se jättää iholle hoitavia ainesosia, se ei ole täysin optimaalinen happojen alle. Iholla tulisi olla mahdollisimman vähän mitään mikä voi hidastaa happojen imeytymistä, ja L300 esimerkiksi jättää iholle selvästi kosteuttavia aineita.

      Hydroksihappojen optimointiin sopivia kasvovesiä saa vain korealaisilta merkeiltä, kuten COSRX (AHA/BHA Clarifying Treatment Toner) sekä Mizon (AHA/BHA Daily Clean Toner). Toki myös Suomesta saattaa löytyä kriteerejä vastaava kasvovesi, ja lähimpänä olisi varmaan Estelle & Thildin misellivesi, mutta en tunne muita yhtä alhaisen pH:n ja samalla "ei-niin-hoitavia" kasvovesiä meidän markkinoilla. Niistä ei puhuta yleisesti kuten näistä korealaisista hyvin happaman pH:n kaksikosta. (Kasvoveden yleinen pH on 5:n kieppeillä, ja sitä alemmat ovat harvinaisempia.)

      Eli pelkkä happamuus (alle pH 7) ei vielä riitä jos haluaa viilata ihon pH:n ihan kaikkein vastanottamaisimmaksi AHA- ja BHA-hapoille, vaan pH:n on oltava 3-4.

      Tällainen hifistely ei kuitenkaan ole täysin välttämätöntä jotta hapot toimivat, vaan tuloksia saa vaikka ei laittaisi alle mitään kasvovettä. Optimoinnilla saa kuitenkin paremmat tehot hapoista, kun happojen ei tarvitse ensin "odotella" (ja osittain haihtua) ihon pH:n laskiessa. Itse asiassa, kun mietin, niin yksi optimointikeinohan olisi ensin laskea ihon pH yhdellä kerroksella AHA/BHA-nestettä, ja sitten hetken kuluttua lisätä uusi kerros samaista AHA/BHA-tuotetta, kun ihon pH on laskenut :)

      Meine Basea en ole vielä kokeillut, mutta olen kyllä siitä lukenut. Tosi mielenkiintoisia nämä jutut, miten yksi toimii yhdellä, toinen toisella :) Bakteerien kannalta hapan ympäristö olisi kuitenkin parempi, sillä bakteerit eivät elä happamassa ympäristössä.

      Vastaa

      0
  19. Aco
    Erittäin kuivan, herkän tjsp, ihon kasvovesi poistunut juuri hiljattain kai valikoimista. Sisälsi hyaluronia, oli suihkepullossa. Tykkäsin kovasti, oli suosikkini!
    Onneksi tässä postauksessa oli muitakin hyaluronia sisältäviä, niin pääsee alkuun ihan marketin kautta. Kiitos vinkeistä!!(Olen kasvovesien heavy-juuseri).

    Vastaa

    0
  20. Mulla on nyt käytössä Atopik-sarjan kasvovesi, joka myös sisältää ruusuvettä. Olen tykännyt siitä tosi paljon! Muita suosikkeja ovat juurikin tuo Whamisa, Iroisie ja Mia Höytö. Edullisista LactoLine ja Herbina ovat olleet mieluisia. Tosi harmi, jos Herbina jättää ruusuveden valikoimastaan pois. Täytyy seuraavaksi ostaa tuota Flow'n suihketta.

    Vastaa

    0
  21. Moi, kuvassa oli myös Frantsilan Rose kasvovesi. Millaista se on? T. Maire

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (119)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)