Voi pojat mikä aurinkokesä.... Haluaisinpa tietää minkä verran kaupoissa on tänä vuonna myyty aurinkovoiteita ^_^
Viime kesänä en käyttänyt kertaakaan edes shortseja (paitsi Suomen ulkopuolella), ja nyt tuntuu ettei muissa vaatteissa kuin bikineissä viitsisi ollakaan. Töistä tullessa heitän kaikki vaatteet (kyllä!) tuolille ja vaihdan bikineihin tai oleskelen asunnossa alusvaatteissani, muuten ei pysty olemaan.
Rusketusrajatkin on jo komeat, vaikka en ole kertaakaan ollut päiväsaikaan varsinaisissa auringonottohommissa. Se riittää että oleskelen viidestä puoli seitsemään parvekkeella. Ei sillä että enää tähtäisinkään rusketusrajoihin kuten aikaisemmin, auringostanautiskelutapani ovat muuttuneet parin viime vuoden aikana radikaalisti.
Kuten jo huhtikuun Kreikan matkan jälkeen totesin, nyt lähinnä huvittaa se "niin-alhainen-suojakerroin-kuin-mahdollista-että-varmasti-rusketun" -asenne. Kreikassa havaitsin, että rusketun ihan yhtä hyvin SK 30:lla kuin aiemmalla SK15:lla. Kolmella tai viidellä kympillä vain suojaan ihoni oikeasti fiksummin.
Varjossa pysyttely tai pitkähihaisiin helteellä verhoutuminen ei edelleenkään ole minun valintani suojautua UV-säteiltä, aurinko on minulle nautinnon asia ja elämästä pitää nauttia. Rusketus ei enää ole itseisarvo mutta päivetys viehättää ja aurinkoläikkä sellainen paikka - ja olotila :) - johon mielelläni hakeudun.
Näin vietän aikaa auringossa fiksusti:
Kuvassa aurinkovoiteet, joita käytin tänään köllötellessäni lukemassa parvekkeella töiden jälkeen. Koska minulla on tämä valtava blogijuttua varten ostamani läjä aurinkovoiteita, käytän useampaa samanaikaisesti ihan vain kuluttaakseni niitä ^_^ Olen kylläkin aina käyttänyt kasvoilla ja vartalolla eri suojakerrointa, vartalolla on miellyttävämpää käyttää alhaisemman SK:n voiteita siksi että ne levittyvät helpommin kuin korkeasuojakertoimelliset.
Vichyn Ideal Soleil SK 50 -suihketta käytän dekolteella, Lieracin Sunissime SK30 -voidetta kasvoilla, Lancasterin SK 15 -voidetta muualla vartalolla kuin dekolteella ja Cliniquen DSD alkaa varmaan jo olla tuttu valtaosalle vakkarilukijoista, se kohdistuu huulten ympärille suojaamaan hyperpigmentaatiolta. Ei kesäpäivää ilman DSD'tä...!
Tämä jäi minulle tavaksi kun neljä vuotta sitten tutustuin kapseleihin, ja syön näitä aina kesäisin ja ennen aurinkoiseen lomakohteeseen matkustamista. Beetakaroteenia sekä valmisteesta riippuen myös seleeniä, a- ja e-vitamiinia ja sinkkiä sisältävät kapselit tuovat iholle vastustuskykyä ultraviolettisäteilyä vastaan ja auttavat soluja suojautumaan auringon aikaansaamalta hapettumisstressiltä.
Aurinkovitamiinit eivät korvaa aurinkosuojavoiteita, mutta tuovat ihosoluille erittäin hyvää lisäarsenaalia UV-"sotajoukkoja" vastaan. Lue aurinkokapseleista lisää täältä.
Tänä kesänä sain blogin kautta Betamaxin kapseleita, jotka sisältävät vain karotenoidia, sekä monipuolisemman vitamiini- ja antioksidanttisekoituksen sisältäviä Lieracin kapseleita, joissa on beetakaroteenia, lykopeenia, luteiinia, seleeniä ja e-vitamiinia.
Tämä on varmaan erikoisuus:
Tämä saattaa olla hätävarjelun liioittelua mutta minulla on mukavampi olo kun luomet on peitetty ja saan minimoitua niihin kohdistuvan säteilyn vailla epämukavaa vaatekerrosta. Mikään aurinkovoide ei anna 100-prosenttista suojaa UV-säteilyltä mutta laastari antaa varmaan aika lähelle.
Lierac Sunissime after-sun lupaa korjata, kosteuttaa ja viilentää - ainakin se tekee kaksi viimeistä :)
Entä after-sun-tuotteet?
Niistä en ole koskaan juuri perustanut. Toki viilentäväksi usein kehitetty koostumus tuntuu iholla miellyttävältä auringonoton jälkeen, mutta ei after sun -nimikkeellä lätkäisty tuote tuo iholle sen parempaa auringon jälkeistä hoitoa kuin hyvä, laadukkailla kosteuttavilla ja rauhoittavilla ainesosilla formuloitu voide tai seerumi. Erona taitaa usein olla vain erityisen raikas koostumus sekä kesään ja auringonottoon liittyvä tuoksumaailma.
Palanutta ihoa ei after-sun-tuote käytännössä auta, ellei kyseessä ole lähes 100-prosenttisesti aloe veraan pohjautuva tuote; puhtaalla aloe veralla on kyky rauhoittaa auringon polttamaa ihoa ja jopa laskea punoitusta. (Puhdas, pelkkää aloe veraa sisältävä ihonhoitotuote on muuten aina geelimäinen.)
Toinen hyvä luonnollinen raaka-aine auringon kiusaamalle iholle on luonnonjogurtti. Onneksi olen viimeisen 10 vuoden aikana palanut vain harvoin, mutta silloin kun olen palanut, olen aina hoitanut ihon jogurtilla. :)
Montakos purkkia teillä lukijoilla on jo mennyt kesän aikana aurinkovoiteita? :D Ja lämmön on luvattu yhä vain jatkuvan... :) Nyt helle tuntuu välistä jo tukalaltakin, ja etenkin asunnon saunamaisuus tuskastuttaa, mutta voin kuvitella että seuraavana kylmänä kesänä tyyppiä viime kesä näitä päiviä kyllä muistellaan... lämmöllä. :)
Olen saanut Lieracin ja Betamaxin tuotteet blogin kautta.
53 comments on “Turvallisemmin - ja terveellisemmin - auringossa”
Pakko laittaa vain pikakommentti, että mulle tuo laastari ei tunnu enää hätävarjelun liioittelulta. Ei sen jälkeen, kun lähipiirissä yhden alle 30-vuotiaan henkilön luomesta löytyi melanooma ja nyt odotellaan tuloksia leikkauksen jälkeen, onko syöpä levinnyt pidemmälle. Kummasti muuttui oma asenne auringon ottamista kohtaan varovaisemmaksi. :I
Onpa kurjaa :/ Toivottavasti koko syöpä saatiin pois.
Itsellänikin on tarkoitus käydä tsekkaamassa pari luomea. Sen jälkeen kun serkkuni ihan "tavallisen" näköisestä luomesta löydettiin melanooma (ja melkein sattumalta, ihan muun lääkäriasian yhteydessä), olen alkanut katselemaan omia luomiani uusin silmin. Yleisesti sanotaan, että tummat, kohollaan olevat, muotoaan muuttaneet tai kipeät luomet antavat syyn tarkistuttaa ne, mutta serkkuni tapauksessa luomi oli ihon värinen eikä mitenkään kasvanut, kipeä tai muullakaan lailla huomiota herättävä.
Ihana aurinko <3 Nauttisin siitä täysin siemauksin, mikäli en olisi töissä, jossa ei ole kunnon ilmastointia :-D Viime päivinä ei ole edes tuullut, jolloin liikkeessä ei edes ole läpivetoa...
Itse en ole _ikinä_ oikein käyttänyt aurinkosuojaa, koin, nimenomaan koin sen turhaksi koska en pala. En pala kyllä vieläkään vaikka käytän aknevoidetta ja varoiteltiin hirveästi ihon palamisesta :-D Nyt käytän Pirkan sk 50 aurinkosuojaa kovimmissa helteissä ja erityisesti keskellä päivää jolloin UV säteily on huomattavasti korkeampi mitä illalla :-) Kasvoilla aurinkosuoja aina uloslähtiessäni, paitsi töissä ja työmatkoilla. Meidän perheellä ei ole edes mennyt sitä yhtä purkkia ja mullakin kasvojen Nivean aurinkosuoja (sk30) on puolillaan vaikka kuinka sitä tursuttelen :-D
Aurinkoista loppukesää <3
Hyvähyvä :)
Vaikka iho olisi sitä tyyppiä että ei palaisikaan, vanhentavaa, ihon syvempiin kerroksiin tunkeutuvaa UVA-säteilyä ei kukaan pääse karkuuun. Se vaikuttaa ikkunalasinkin läpi. Itselläni meni vuosia sisäistää tämä.
Olen kuluttanut puolitoista tuubia naamavoidetta ja varmaan saman verran vartaloaurinkorasvaa. Uudet pitäisi ostaa, koska nyt on käytössä viime vuoden tuubit. Kävinkin tänään etsimässä sitä Algamariksen sävytettyä naamarasvaa, mutta sitten en uskaltanut ostaa, kun purkissa ei missään lukenut sävyä :D
Oletko muuten käyttänyt hiuksille tarkoitettuja UV-suihkeita? Uskotko niistä olevan apua ja jos, niin millaista?
Katsoitko siis vain testeripulloa, et ulkopakkausta? Ulkopakkauksessa sävy on merkitty selkeästi mutta varsinaisessa pullossa sävy lukee pohjassa, eli on kieltämättä piilossa.
Olen käyttänyt joskus nuoruudessa, silloin kun en vielä (huh..!) suojannut auringossa päätä huivilla tai päähineellä.
UV-suoja-aineet voivat teoriassa auttaa suojaamaan hiusväriä haalistumiselta, mutta käytännön tasolla vaikutuksen saavuttaminen on aika vaikeaa. Tuodakseen kunnon suojan suoja-ainetta täytyisi levittää tasaisesti ja suhteellisen runsaasti kaikkialle hiuksiin, ja harva suihkuttelee UV-suihketta hiuksiinsa sellaista määrää että se peittäisi ja ympäröisi kaikki tai edes suurimman osan suortuvista. Näin ollen, kun suihketta käytetään pintapuolisesti, sen hyöty jää olemattomaksi.
Luulen että näiden tuotteiden kohdalla vain kauppiaat ja valmistajat hyötyvät ^_^
Katselin myös ulkopakkausta monelta kantilta, mutta en nähnyt siinä selkeää värimerkintää :o Paitsi siis sellaisen värineliön, mutta ei sekään oikein auttanut, kun kaikissa hyllyn purkeissa oli samanvärinen enkä tiennyt mihin verrata. Missä sen merkinnän pitäisi olla?
Nyt katsoin House of Organicin sivuilta ja siellä vaalean pullon neliö näyttää vaaleammalta kuin niissä, joita Ruohonjuuressa oli. Toki jos niitä sävyjä on vain vaalea ja keskitumma niin voi olla aika varma, että Ruohonjuuret purkit olivat vaaleita :D
Ja jes, nyt olen iloinen, etten satsannut houkuttelevaan tarjoukseen UV-suojasuihkeesta. Ehkä ostan ennemmin uuden hatun :-) Kiitos!
En pääse nyt kotiin tarkistamaan miltä tänä vuonna saamani pakkaus näyttää, mutta viime kesänä saamissani Algamaris Teinte -pakkauksissa luki neliön alapuolella myös sävynimi, katsoin viime vuonna julkaisemani postauksen kuvasta :D
Hei Sanni, onko sinulle antaa vinkkejä aurinkorasvoista jotka olisivat erityisen ihoystävällisiä? Tavallinen paksu rasva aiheuttaa minulle selkään ja rintakehään hien kanssa näppyä ja saa kasvojenkin ihon tukkeutumaan vaikka puhdistan huolella. Olen kuullut että fysikaalisen suojan rasvat olisivat tässä kemikaalirasvoja parempia, ja olen niitäkin käyttänyt vuosien varrella. Mutta olisiko jotain erityisiä tuotemerkkejä suositella? Kiitos!
Hei Jenna! Fysikaalisen suojan antavat aurinkovoiteet voivat siinä mielessä olla ihoystävällisempiä ettei niiden sisältämä UV-suoja-aine imeydy ihoon, ja toisten iholla juuri ne kemialliset, imeytyät UV-suotimet aikaansaavat näppyjä. Fysikaalisen suojan omaava aurinkovoide ei kuitenkaan useinkaan ole ohuempi kuin kemiallisen suojan sisältämä, vaan päinvastoin ne ovat tyypillisesti paksumpia. Ymmärsin että haet nimenomaan ohuempaa voidetta? :) Yleisesti suosittelen katsastamaan japanilaisten ja korealaisten merkkien aurinkovoiteita, ne ovat markkinoiden ohuimpia ja kosmeettisesti miellyttävimpiä, niistä löytyy myös pelkästään fysikaalisilla suodattimilla formuloituja kappaleita vaikka kemialliset ovat yleisempiä. Esimerkiksi Misshalta löytyy fysikaalisen suojakertoimen aurinkovoiteita, japanilainen Bioré taas on tunnetuimpia ja suosituimpia kemiallisen filtterin omaavia, super-ihomiellyttäviä aurinkovoidemerkkejä.
Luonnonkosmetiikan puolella kaikki aurinkosuojat ovat fysikaalisia, mutta kosmeettiselta koostumukseltaan valtaosa on raskaita ja tahmeita. Suosikkini on Algamaris, jonka SPF 30 Spray on ihan paras ja ohuin luonnonkosmetiikan aurinkorasva jonka tällä hetkellä tiedän :)
Tsekkaa tämä postaukseni luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista:
https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/luonnonkosmetiikan-aurinkovoiteet-vertailussa/
Kiitos pikaisesta ja kattavasta vastauksestasi, tutustun näihin. Olen aina lähtenyt liikenteeseen sillä ajatuksella että mieluummin laikukas, reagoiva ja rasvainen mutta auringolta hyvin suojattu iho kuin palanut, hilseilevä, ryppyinen ja mahdollisesti vaurioitunut iho (syöpäriskistä puhumattakaan), mutta tietysti olisi mukava löytää kompromissi tältä väliltä. Ihoni ei läheskään aina reagoi rasvoihin, mutta en ole koskaan tutkinut tarkemmin mikä voisi olla se ainesosa tai ominaisuus joka aiheuttaa ongelmia. Olemme menossa nyt elokuussa Läntisen Välimeren risteilylle joten aurinkosuojaa tulee tarvitsemaan! Ja onhan sitä tarvinnut tänä kesänä onneksi ihan Suomessakin.
Mulla etenkin selän ja decolteen iho tukkeutuvat aurinkorasvoista, jotka ovat vedenkestäviä (kuten melkein kaikki...). Sama efekti tulee hierontaöljystä. Pesu ja "desinfiointi" alkoholipitoisella kasvovedellä tms. käytön jälkeen auttaa, jos on pakko laittaa ihoa tukkivia mömmöjä.
Totta, vedenkestävä koostumuskin voi aiheuttaa näppyjä koska muodostaa niin vahvan kalvon.
Kiitos vielä Acorelle-palkinnosta! Kasvojen iho on ollut täysin rauhassa, vaikka ulkona olen puuhaillut päivät pitkät.
Minulla on pigmenttipuutosläiskiä vartalossa jonkin verran ja niitä olen tottunut suojaamaan erityisellä huolella, aurinkopuikko kulkee mukana ja muistelisin, että laastariakin on kokeiltu.
Mutta tuo hyperpigmentaatio piti googlata, ja päädyinkin yhteen sinun juttuusi siitä. Viime kesänä Rodoksella poltin ylähuuleni jotenkin ja siitä lähtien olen tosiaan näyttänyt viiksivallulta tai vastaavalta (myös talvella). Tänä kesänä auringonlämmössä alue alkoi jopa vähän kuumotella, suojauksista huolimatta. Luulin, että ylähuuli jää ikuisesti tuollaiseksi, mutta täytyykin nyt lukea juttusi tarkemmin ja yrittää saada sitä minimoitua, mikäli toivoa tosiaan on. Mukavaa viikonloppua!
Jei ^_^ Oliko sävy muuten sopiva? :)
Hyperpigmentaatiosta - yleisesti etenkin tätä ylähuulen alueen pigmentaatiota alkaa esiintyä hormonaalisten muutosten seurauksena ihon ikääntyessä, eli ihon palaminen ei välttämättä liity siihen. Toiset onnekkaat säästyvät siltä, 7-kymppisellä äidilläni ei ole lainkaan tätä ongelmaa vaikka hän on vielä minuakin "pahempi" aurinkogrillaaja….
Hyperpigmentaation ehkäisemiseen ei oikein ole muuta keinoa kuin maksimaalinen suojakerroin jota kannattaa levittää iholle jopa tunnin välein ulkona oleillessa.
Mukavaa viikonloppua sinnekin :)
Sävy oikein passeli, eikä "hiekkamaisuuskaan" haittaa yhtään kerran rasva toimii tehtävässään tehokkaasti.
Hyvähyvä :) Mutta sinäkin ilmeisesti havaitsit tuon kuvailemani hiekkaisuuden...?
Ihana aurinkokesä! Mutta mun superinhokki on aurinkorasvan jättämä nihkeys vartalolla ja siksi olen surkea rasvailija. Osaatko neuvoa voiteita nimenomaan vartalolle, jotka jättäisi kuivan, ei nahkean pinnan? Jos joku olisi vielä lapsillekin sopiva niin aina parempi, mutta aikuisten rasvankin kun edes löytäisi.
Täysin kuivan pinnan jättämää kroppa-aurinkorasvaa en ole vielä löytänyt, mutta aerosoli-mist-tyyppiset ovat selvästi kuivimpia ja ohuimpia. Garnierin Ambre Solaire Dry Mist on ollut paras kokeilemani. Mitä korkeampi suojakerroin, sitä todennäköisempi tahmaisuus - paitsi aasialaisissa aurinkovoiteissa. Lapsille tarkoitetut suojavoiteet ovat käytännössä aina fysikaalisia sekä korkealla suojakertoimella varustettuja, joten ne ovat aina suhteellisen tahmeita ja nihkeitä.
Kannattaa kokeilla Ambre Solairen tai Vichyn Dry Mistejä (saman firman eli L'Orealin joten eroa ei lopulta välttömättä ole kuin hinnassa). Tänä kesänä kumpaankin sarjaan on tullut myös aurinkovesiä joiden pitäisi myös olla iholla hyvin huomaamattoman tuntuisia. Olen kuullut niistä kehuja mutta en ole ehtinyt itse vielä testaamaan.
Kiitos vinkeistä. Täytyy käydä testailemassa. Aurinkoista kesän jatkoa!
Minulla käytössä 4 eri mineraalisuojan aurinkovoidetta. Misshan spf 30 ja spf 50 voiteet , joita käytän kasvoille ja pidän mukana, koska ovat näpsäkän pieniä ja mukavan kosteuttavia. Yksi Algamaris, lähinnä kaulaan ja vartalolle, kiva mutta ei kestä vettä juurikaan. Äsken kun vähän satoi, niin käsivarret meni valkopilkullisiksi.
Mutta uusinta löytöäni haluan kyllä täysillä hehkuttaa sekaihon ja rasvaisen ihon omistajille! Australian Gold Botanical SPF 50 Tinted Face Lotion (88mL). Mineraalisuoja myös. En ole koskaan parempaa aurinkovoidetta kasvoilla käyttänyt. Lopputulos on matta, jopa kuivahko, peittää vähän virheitä koska sävytetty ja häivyttää huokosia, sallii meikin päälle laiton. Nytkin on naamassa ilman värivoidetta tätä, mikä on tosi ihanaa näin kesällä. On silikoninen pohja, eikä voide tahmaa ollenkaan. Löysin tämän hotnflashy youtube kanavan kautta. Mutta ei sitten ollutkaan helppo löytää paikkaa mistä tätä saa netin kautta Suomeen ostaa. Australian Gold jälleenmyyjät on nähtävästi maakohtaisia, eli esim uk nettikaupasta ei toimiteta Suomeen. Yksi kuitenkin löytyi eli virolainen mylook verkkokauppa, josta sitten tietysti tilasin. Toivottavasti joku biodelly tai eleven ottaa tuotteen valikoimiin, koska olen varma että se olisi ihan totaalinen hitti. Kuivalle iholle en kuitenkaan suosittele, koska tämä voide ei kosteuta tippaakaan, eli rasvainenkin ihon kannattaa kosteuttaa ensin. Lisäksi se vaatii mielestäni öljypuhdistuksen (tai ns kaksoispuhdistuksen), kuten itse asiassa kai useimmat spf 50 aurinkovoiteet.
Millainen tuo Lieracin Sunissime SK30 -voide on? Imeytyykö hyvin vai jääkö "klähmäisenä" ihon pinnalle? Entä jääkö iho kiiltäväksi?
Minun ihoni jää Sunissimella vähän kiiltäväksi. Olen nyt käyttänyt sitä vuorotellen Avenen Cleanance -kasvoaurinkovoiteen kanssa, joka lupaa mattapintaa, ja ero on selvä. Vaikka Sunissime on jonkin verran ohuempi laadultaan, sen koostumus on silti rasvaisempi ja sopii varmasti paremmin kuivalle iholle. Siinä on kyllä tosi miellyttävä koostumus ja tuoksu, se tuntuu iholla paremmalta kuin Cleanance mutta jää kiiltävämmäksi.
Asiasta kirjoitat. Eilen tekstiä lukiessani suunnilleen huutonauroin itselleni. Poltin nimittäin eilen huolella molemmat käsivarret, olkapäät ja kämmenselät ja ihan omaa hölmöyttä.
Olin Lappeenrannassa ja lähdin päivällä ostamaan laivalippua illan kanava-saaristoristeilylle. Minun piti käydä vain ostamassa se lipppu, hakea kauppakeskuksesta pari tarpeellista juttua ja palata kämpille, joten en laittanut mitään aurinkorasvaa. Ajauduin sitten satamatorille istumaan ja päädyin siitä ravintolalaivaan siiderille. Kun lähdin sieltä, totesin, että kello on jo niin paljon, että parempi käydä syömässä ja siirtyä sitten laivaan. Laivamatkan puolessa välissä kanssamatkustaja huomautti, että olen palanut huolella. Eipä siinä kohti enää ollut mitään tehtävissä.
Olen tänään sitten muistuttanut mieleeni, miten ihana tuote on YA:n aloe vera -suihke. Alunperin olen hankkinut sen, kun piti saada lahjakortti käytettyä. Oli pakko käydä kotimatkalla hakemassa uusi pullo. Vaikken usko sen nopeuttavan paranemista yhtään, se viilentää ja vähentää ihanasti kutinaa.
Auts....
Minä olen (vasta tänä kesänä) oppinut kantamaan käsilaukussa mukana myös muuta aurinkovoidetta kuin Cliniquen Dark Spot Defenseä, juuri siksi että välttäisin tuon kaltaiset tilanteet. Ennenhän laitoin aurinkovoidetta Suomessa vain jos olin suunnitelmallisesti menossa ottamaan aurinkoa, en koskaan voidellut esim. käsivarsia tai dekolteeta jos "vain" kävelin tai istuskelin kaupungilla. Cliniquen DSD on niin pienessä purkissa ja sen verran arvokasta että sitä en käytä vartalon iholle, mutta 50-milliset kasvoille tarkoitetut pullot sujahtavat mukavasti käsilaukkuun. (Minulla on niin paljon voiteita että kasvovoiteiden käyttö vartalolla ei ole haaskausta... :p)
Piti muuten uteliaisuutta tsekata YA:n Aloe Vera -suihkeen sisältö, tosi hyvä mutta ilman alkoholia olisi vielä parempi :) Alkoholia on kuitenkin alle 10% joten ei pitäisi juuri kuivattaa. Aika hyvä on-the-go-tuote ihon rauhoittamiseen :)
Eihän tuo alkoholi taatusti paranna kosteutusta, mutta tuo ihanan viilentävän tunteen palaneella iholla haihtuessaan. Mentolikin lisää sitä viilentävää vaikutelmaa. Kovin kosteuttavalta tuo ei kyllä iholla minusta tunnu. Ennemmin rauhoittavalta ja viilentävältä.
Kosteus sitten haetaan muista purkeista. Tällä hetkellä Aistin kosteusemulsiosta, joka tarttui matkaan paikalliselta Tokmannilta lähinnä hinnan takia. Yllätti muuten positiivisesti. Ei mitään elämyksellistä, mutta hoitaa hommansa hyvin.
Olen käyttänyt aurinkorasvaa tasan kolme kertaa. Oleilen parvekkeella aamusta noin kello 16 saakka, sitten aurinko kääntyy parvekkeelle ja liukenen sisälle :D Seuraavan kerran sitten ehkä illalla kello 22 jälkeen, kun aurinko laskee toisen talon taa ja pitää käydä kurkkaamassa onko chilit kuivuneet.
Jos olisi ulkotöitä tai pitäisi mennä jonnekin, niin sitten toki rasvaisin tiuhemmin. Itse en siis rusketu, vaan menen punaiseksi kuin rapu :'D
Mun piti lukea tämä monta kertaa ja edelleen ymmärrän sen niin, että oleilet parvekkeella koko päivän aamusta kello 16 saakka...! :D Aikamoiset aurinkoannostukset...! ^_^ Kuitenkin oletan että et ehkä tarkoittanut lausetta niin, etenkin jos et rusketu vaan muutut vain punaiseksi eli ihosi on erityisen aurinkoherkkä.
Mimosan parveke on varjossa 16 asti ja sen siihen kohti alkaa paistaa. :)
Ainiin herranjestas mä en osannut näemmä kuitenkaan lukea TÄTÄ:
Facepalm.... ^_^
Vastaus nimimerkki K:lle, huomasin vasta LUSH-merkillä "aurinkopuuterin", jota mainostettiin suojakertoimella. Puuteri lukemani mukaan jättää iholle samettisen tunnun ja ihanan tuoksun. Ja toista puuteria, jota mainostettiin juurikin vaikka rasvatulle iholle, viemään rasvaisuuden tuntua iholta.
Itse palan auringossa herkästi, tai ainakin iho ennemminkin vain punertuu kuin ruskettuu. (näin olen ainakin ennen havainnoinut) Tosin ostin keväiselle kanarian-matkalle aurinkorasvaa suojakertoimella 30 ja käytin kolme ensimmäistä päivää sitä. Mutta sitten alkoi jo vähän ärsyttää, kun ei väri vaihtunut edes punaiseksi vaikka auringossa käveltiin paljon. (En oikeastaan maannut auringossa kuin kerran viikon aikana altaalla.) Ostin sieltä sitten alhaisempaa 10 suojakerrointa ja käytin loppu loman sitä. Sainkin ihan pienet "rusketustajat" topin olkaimiin ja bikinin naruihin :) Mutta töihin palatessa ei valitettavasti tullut kommentteja ihanasta reissurusketuksesta..
Minulla ei jalat vaihda väriä ollenkaan auringossa, en saa niihin kaunista pintaa muutoin kuin purkista huijaamalla. ;) Onko muilla samaa ongelmaa?
Pitääpä itsekin kokeilla tuota eri kertoimien sekoittelua eri kehon osiin, kiitti vinkistä.
Tämän tyyppistä tuotetta ei kannata nähdä varsinaisena tai ainakaan ainoana aurinkosuojana, meikkituotteen tuoma suoja on käytännössä vain aavistus pakkauksen ilmoittamasta luvusta koska kukaan ei levitä meikkituotetta kasvoilleen sitä määrää minkä suojakertoimen toteutuminen vaatisi.
Minä saan jonkin verran väriä jalkoihin, mutta aivan selvästi jalkojen iho ruskettuu hitaammin ja kevyemmin kuin muun vartalon. Se on tosi outoa. Nuorempana ei ollut näin, sen näkee lomakuvistakin :D, mutta nyt 30+ vuotiaana sääret jäävät aina reippaasti vaaleammiksi kuin muu osa kehoa.
Aah kerroin huonosti, kyse ei ollut meikki aurinkopuuterista, vaan siis talkin tyyppisestä puuterista. Siksi käytin ” ”merkkejä. Ja ajattelinkin tuota käytettäväksi oikean aurinkorasvan päälle viemään sitä tahmatuntua.
Puuteri / jauhemainen tuote kuitenkin :)
Olisikohan "A" tarkoittanut tätä vartalon spf15 aurinkopuuteria Lushilta:
https://www.lush.fi/product/1634/powdered-sunshine--aurinkopuuteri
Ymmärtääkseni kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää, että luvattu aurinkosuoja pitää paikkansa? Ainakin tuollainen aurinkopuuteri voisi olla mukava lisäsuoja 'tahmatuotteiden' päälle helpottamaan nahkeaa tunnetta. Itse usein puuteroin vähintään kasvot aurinkosuojan jälkeen, koska muuten hiukset tarttuvat voiteeseen. Välillä laitan myös sen verran talkkia vartalon iholle, ettei aurinkosuoja tunnu tahmealta.
Kyllä, kun tuotteessa annetaan lupaus aurinkosuojasta, sen täytyy silloin todellakin sisältää luvattu suoja:) MUTTA, ilmoitetun aurinkosuojan toteutumisesta on vastuussa kuluttaja itse käyttämällä tuotetta riittävästi. Valmistajan ilmoittama suojakerroin perustuu siihen, että tuotetta levitetään iholle 2 mg/cm2, ja aniharva kuluttaja levittää mitään tuotetta, niin voidemaista kuin puuterimaistakaan, iholle sellaista määrää.
Kerros UV-suojan sisältämää puuteria tuo siis jonkin verran suojaa, mutta esimerkiksi Lushin tapauksessa suoja ei varmastikaan ole käytännössä SK15:n luokkaa. Mukava lisä se varmasti on etenkin vähentämään voiteen tahmaisuutta :) Itse laitan ulos mennessä aurinkosuojan päälle aina kevyen hunnun mineraalipuuteria, joka ajaa myös lisäaurinkosuojallisesti saman asian kuin tuo Lushin puuteri.
Tartellakin löytyy "aurinkosuojapuuteri", harmi vaan ettei sitä toimiteta Suomeen. Olisi mielenkiintoista kokeilla sitä, juuri sen takia että olen kovin skeptinen tuollaisten puutereiden suhteen :)
Ei ole kulunut yhtään aurinkovoidetta. Olen oleskellut auringossa vain viiden jälkeen ja ihotyyppini on sellainen, etten edes rusketu siihen aikaan enää (ellen nyt oleskelisi iltaan saakka auringossa) saatikka pala. Olen sen sijaan käyttänyt runsaasti itseruskettavaa, mikä on ironista, ottaen huomioon että nyt on aurinkoisin kesä miesmuistiin. Voiteet on kyllä kiltisti ostettu kaappiin. :)
Aijjai Elli, etkö halua suojautua UVA:lta...? ;)
No haluan ja pitäisikin, mutta mutta.. :) :)
Ja ennen kesää jo olen hienosti hankkinut kolme eri vahvuista voidetta ja tietty lasten voiteet (joita on kyllä käytetty toisin kuin omiani). Pitää kyllä lisätä sen verran omaksi pyolustukseksi, että jos oleskelen tai kuljen päivällä auringossa, niin käytän lähes aina pitkähihaisia vaatteita.
Tuli muuten mieleen, kun tuolla aikaisemmin joku mainitsi, että jalat eivät rusketu. Itselläni on aina ollut niin, että kasvot ruskettuvat paljon hitaammin kuin muu kroppa. En ole ikinä ymmärtänyt mistä se voi johtua.
On muutenkin ristiriitaista, kun katsoo ihotyyppiluokituksia. Niissä yhdistetään aina ihon nopea ruskettuminen ja palamattomuus. Vai tarkoitetaanko sillä sitä että iho ylipäätään ruskettuu (suoraan), eikä muutu ensin punaiseksi?
Nohhh ^_^ Menihän itsellänikin useampi vuosi ennenkuin auringolta suojautuminen muuttui oikeasti tiedostavaksi rutiiniksi… :p Vieläkin voisin olla siinä parempi, mutta nykytila on jo hyvä saavutus entiseen "slarvailuun" verrattuna.
Ihotyyppiluokituksissa nopea ruskettuminen (ihotyypit kolmosesta ylöspäin) tarkoittaa ihoa, joka voi kyllä palaa mutta harvemmin. 1- ja 2-tyypin ihot muuttuvat käytännössä aina ensin punaisiksi, eli ruskettuvat (jos ollenkaan) tuon punaefektin kautta.
Näinhän se on. Mietin lähinnä sitä, että mikä se ilmiö on että iho ruskettuu suoraan ruskeaksi (käymättä punaisen kautta), mutta ei tee sitä kovin helposti tai nopeasti? Eli jos esimerkiksi samantyyppisen ihon omaavat kaksi ihmistä istuisivat tunnin auringossa, niin toiselle tulisi hieman rusketusrajaa ja rusketusta (ei punaisuutta), mutta toisen iholla ei näkyisi vielä mitään merkkejä auringonotosta. Voiko siis saman ihotyypin sisällä olla eroja melaniinin tuotannossa tai vastaavassa? Itse en ole tänä kesänä ruskettunut juuri yhtään. Ainoa ero edellisiin kesiin on se, että olen popsinut aurinkotabletteja. Mutta eikö niiden pitäisi juuri (jopa?) nopeuttaa ruskettumista..
Minusta kaikkien, ainakin pohjoismaalaisten, iho punoitta aina ainakin vähän aurinkoaltistuksen jälkeen, niillä helposti ruskettuvillakin ihotyypeillä. Omakin ihoni voi noin tunnin verran näyttää hitusen punoittavalta välittömästi auringosta tulon jälkeen, vaikka en olisi ollut missään korkean UV-indeksin megahelteessä vaan kello 7 ilta-auringossa omalla parvekkeellani. Tällä ilmiöllä ei ole tekemistä palamisen kanssa.
Mutta tuo sinun tarkoittamasi punoitus varmaan on sitä 1- ja 2-ihotyyppien punoitusta joka liittyy ihon yleiseen herkkyyteen UV-säteilyä kohtaan.
Saman ihotyypin sisällä voi varmasti olla eroa melaniinin tuotannossa, myös yhden ja saman henkilön ihon melaniinin tuotanto muuttuu iän myötä. Minä esimerkiksi rusketun nyt 39-vuotiaana ihan eri tavalla kuin 19-vuotiaana, samaa on vain se että en pala herkästi. Ihotyyppi ei siis tietenkään muutu. Olen lukenut, että ikääntymisen myötä ihon pitäisi päin vastoin ruskettua huonommin ja epätasaisemmin kuin nuorena, mutta omalla kohdallani väittäisin että rusketun nyt huomattavasti nopeammin, helpommin ja pitkäkestoisemmin kuin nuorempana. Eli jos siellä parvekkeen ilta-auringossa istuisivat rinnakkain 19-vuotias Sanni ja nykyhetken Sanni, ei nuoremmalla olisi ilta-auringon jäljiltä minkäänlaista merkkiä auringosta, mutta nyky-Sannilla olisi selvä ruskerusraja vaikka SK50-voiteen kanssakin. :)
Hah, Saksaan muutettua olen saanut rusketuksen ensimmäistä kertaa sitten sen jälkeen, kun olin 12 v :D Vaikka nythän sen sais Suomessakin! Vasta tänä vuonna tosin vihdoin iskostui kalloon että auringonpaahde ei ole hyväksi aknen jälkeiselle hyperpigmentaatiolle ja 50 spf aurinkovoiteella mennään, joten naama on aika valkonen muihin alueisiin verrattuna! Oppia ikä kaikki ;) Olen huomannut, että "suomalaiselle perusiholle" maksimiaika auringon alla on 30 min, muuten tulee pipi!
Mulla on jalatkin punaiset ja kohta ne muuttuu ruskeiksi, jei! Ihan paras kesä! Naamaan laitoin sitä nivean 30 voidetta joka kyllä oli matta mutta myös esti kaiken rusketuksen, laitoin sitten vaan vähän nenän varteen ja hiusrajaan. Garnierin aurinkovesi on ihan ok, on sekin aluksi hieman öljyistä, mutta ei onneksi kauan. Melkein on pullokin lopussa.
Mä en tiedä mitä kummaa mun iholle on tapahtunut, kun nuo korkeammatkaan suojakertoimet eivät enää estä rusketusta. Muistan elävästi kuinka Turkin matkalla 14-vuotiaana SK 25 voide piti ihon ihan valkoisena siihen saakka kunnes sen vaihtoi alle kymppiin, ja tämä kokemus ohjasi minua seuraavat 20 vuotta välttämään korkeita suojakertoimia koska halusin ruskettua. Nyt on aivan toisin. No, ihohan on muutenkin muuttunut ympärivuotisesti tummemmaksi... en pysty ymmärtämään mitkä asiat voivat muuttaa ihoa näin. En kyllä toisaalta valitakaan koska pidän päivettyneestä ihosta ja nyt näytän terveemmältä talvisinkin :)
Munkin täytyy tunnustaa, että en oo laittanut tavallista aurinkovoidetta tänä kesänä vielä kertaakaan. En vaan jaksa sitä läträämistä. Tosin en hirveästi auringossa oleile, mutta yksikin päivä kului ystävien veneellä, että varmaan olis ollut hyvä käyttää. Mutta kun en pala, niin ei ole motivaatiota tarttua puteliin. DSD:ä oon silloin tällöin laittanut, jos oon ollut pitempään auringossa. Mutta vaikka en oo käyttänyt sitä säännöllisesti, ei oo tullut lisää tummia kohtia. Ostin kyllä jo uuden purkin Välimeren aurinkoa ajatellen...
Ei ole kulunut vielä yhtään purkkia loppuun helteiden seurauksena. Cliniquen jokapäiväinen seuralainen loppui jo keväällä, joten jouduin ostamaan uuden, ja sitä on vielä tosi paljon jäljellä. Vartalolla (tarkoittaa vain dekolteeta ja käsivarsia (muu aina piilossa) LV:n voide suojakertoimella 50. Tuotakin on vielä paljon jäljellä. Ei minulla ole tullut minkäänlaisia rusketusraitoja eikä edes kasvoista huomaa, että on kesä. Sisätiloissa kun menee suurin osa ajasta, enkä edes tykkää auringosta.
Se on tosiaan inhottava, kun asunnossakin on liian kuuma sisällä ja kun sänkykin hikoilee. Onneksi se paikka, missä päivisin olen, on tosi hyvin ilmastoitu. Siellä on ollut jopa kylmä. :) On ollut vähän vaikea siis pukeutua kotoa lähtiessä, kun on tiennyt, että hulluhelteen läpi ajettuani vastassa on suht. raitis paikka. Vielä toissaviikolla päällä oli siis pitkähihainen. Nyt on ollut pakko ottaa t-paita käyttöön.
Minulla on muuten ruokakaupoissa tuo sama "ongelma" kuin sinulla on ollut kesällä työpaikkasi suhteen - minun täytyy kauppaan mennessä ottaa mukaan jopa pari pitkähihaista koska tiedän että perillä palelen muuten :D Oikeastaan tämä ongelma on läsnä ympäri vuoden, ei vain kesäisin. Ruokakaupoissa on niin viileää ja minä herkästi viluinen.
Minulla taas on yleensä aina kuuma ruokakaupassa, kun menen sinne pyörällä. Perille päästyä saa etenkin talvisin olla ottamassa kaulahuiveja ja pipoja pois, ja usein tulee myös sättineeksi itseäni, että miksi taas laitoin näin paljon villaista päälle. Pyöräillessä vain on niin, että perille päästyä on aina paljon kuumempi kuin lähtiessä. Ja kun en malta useinkaan ajaa kovin hitaastikaan.
Tämä helleaalto on ollut sellainen pätsi, että mikään aurinkosuoja tuskin on suojannut tarpeeksi... Ainoa apu oisi pysyä sisällä, vaatteeseen käärittynä. Inhoan tahmeutta, mutta pakko on ollut levittää käsivarsiin kunnon suojaa (on kyllä suihkekin hankittuna, mutta se ei ole tässä).. Nenänpää puolestaan punottaa suojapuikosta huolimatta, kaikki voiteet hikoilevat pois tässä kuumuudessa.
Silmät ovat ärtyneet ja kutiavat (ehkä puutarhatouhuista), eikä niiden ympäryksille uskalla levittää mitään UV-suojaa.. joten ryppyjä voi olla tulossa... Odottelen taas normaaliin kesäsäähän (lue: puolipilvinen) pääsyä.
Mulla on aurinkosuoja/uv-suoja iholla ympäri vuoden. Talvellakin käytän aurinkoisina päivinä uv-suojallista voidetta kasvoilla. Jos en varsinaisesti oleile auringossa vaan tiedän että päivän aikana lähinnä oleilen sisällö ja siirryn pisteestä a pisteeseen b autolla ja olen hetkittäin ulkona (tai on pilvistä), olen laittanut Virven blogissa suosittelemaa ja eBaysta tilaamaani suojakertoimellista Vaselinen spf 24 vartalovoidetta, en varsinaista aurinkovoidetta. Muuten iholla on kunnon aurinkovoide korkeilla kertoimilla (spf 30-50) kasvoilla minimissään 40.
Kasvoille vei,ä kerrostan niin että ensin laitan aurinkovoiteen ja päälle suojakertoimellisen meikkivoiteen/cc-voiteen. Perheessä on nyt vuoden sisään ollut yksi melanooman esiaste ja yksi melanoomaepäily, riskejä ei oteta.
Tämä olisi kaikkein fiksuinta ilman muuta. Itselläni on vielä matkaa näin järkevään UV-suojautumiseen, ja talvisin luotan meikkipohjan antamaan minimaaliseen suojaan. Suomen leveysasteilla se voi jopa riittääkin, täällähän ei ole talviaikaan voimakasta UV-säteilyä, mutta kyllä säännöllinen, rutiininomainen UV-suoja on järkevää. Kommenttisi päätteeksi kertomasi surullinen esimerkki sen vahvistaa.
Ainoa oma typerä excuseni päivittäisen, ympärivuotisen aurinkosuojan käyttöön on puhtaasti kosmeettinen, asiaan ei edes liity laiskuutta niinkuin ehkä joillain jotka eivät ole niin kiinnostuneita ihonhoidosta ja mielellään skippaavat monivaiheisen voitelurituaalin. Minulla ei ole mitään eri aineiden ihoon lääppimistä vastaan, rakastan kosmetiikkaa, mutta rakastan myös sileää, ei-tahmeaa ihoa. Ja tunnetta, että iho ei ole "raskas" hoitotuotteista. (Siksi aasialainen, vesimäisiä tuotteita suosiva kerrostus sopii minulle niin hyvin <3) Jos laitan aurinkovoiteen vielä normaalin päivävoiteeni päälle, on tulos ihan liian raskas. Jos taas skippaan normaalin päivävoiteen ja alan korvata sen SPF-voiteella, menetän mahdollisuuden käyttää kaikkia ihania lempivoiteitani (öisin tykkään käyttää öljyä). On tämäkin hemmetin turhamainen ja typerä syy, jos ajattelee että vaa'assa keinuu oman ihon terveys ja syöpäriskin minimointi, mutta rehellinen syy joka on ohjannut SPF-käytöstäni ainakin tähän saakka. Nyt kun ihon ikääntyminen on joka tapauksessa jo muuttanut ihonhoitotyyliäni merkittävästi, en pidä poissuljettuna etteikö SPF-tottumukseni ole tulevaisuudessa muutettavissa. Toivottavasti on.