19.05.2018

Reykjavik - vaatekerroksia, kallista ja värikästä

Olen nyt ollut Islannissa vajaa kaksi vuorokautta ja viettänyt sen Reykjavikissa. Kokemuksen voi tiivistää sanoihin: epävakainen sää, kallista, rentoa ja värikästä.

Eilen koin melkein kaikki säävuodenajat päivän aikana: aurinkoa, raekuuroja ja sadetta. No, lämmintä ei ollut mutta aurinko pilkahteli näkyviin välillä jopa tunniksi pitkin päivää. Yhteen suuntaan näkymä saattoi olla melkein sinitaivainen, kun toisessa suunnassa taivasta peitti paksu harmaa pilvivaippa. Asteita taisi olla kuusi ja pärjäsin aika mukavasti kuudella vaatekerroksella: kaksi trikoopaitaa, neulepusero, fleecetakki, kevyttoppatakki ja tuulenpitävä kuoritakki. Täällä tuulee voimakkaasti joten tuulenpitävä takki on aika ehdoton.

Meikkini oli levinnyt lounaaseen mennessä :D

Kun saavuin torstaina, satoi koko päivän. Tänään sataa kuulema myös koko päivän. Asteita on neljä. Olen menossa Blue Lagooniin. Kastuuhan siellä joka tapauksessa. Ja vedessä on lämmintä :)

Ensivaikutelma Reykjavikista on, että se on vähän suurempi kuin odotin. Ja vähemmän "nukkekotimainen". Tämä kuulostaa varmasti hassulta, mutta minulle tulee Reykjavikista vähän mieleen... Rovaniemi :D Värikkäämpänä versiona.

Voi olla että säällä on vaikutuksensa fiiliksiin, mutta kaupunki ei avautunut ihan niin, miten sen nyt ilmaisisi, herttaisena ja helposti-lähestyttävän tunnelmallisena kuin odotin. Toki täällä on erittäin söpöä, kiinnostavaa ja viihtyisää, mutta näiden vajaan kahden vuorokauden perusteella Reykjavik ei kuitenkaan liittynyt "Sannin top-kaupungit" -listalle. Kemioita ei koskaan voi ennustaa etukäteen.

Olen myös vähän järkyttynyt näistä hinnoista, vaikka olinkin varautunut Islannin kalleuteen. Ostin kurkun, se maksoi neljä euroa. Halvin juusto jonka löysin, mozzarella, maksoi neljä euroa. 300 gramman pakkaus tavallista arkijuustoa maksaa melkein 20 euroa...! Peruskahvi kahvilassa on 5 euroa.

Ravintolaruoka on oma stoorinsa, mutta kiitos paikallisen suomalaisen, Satu Rämön, päädyin lounaalle mitä ilmeisimmin Reykjavikin halvimpaan ravintolaan. Ainakin Satun mukaan. Ostabudinin lounaslistalta (arkisin 11.30 - 15.00) päivän kala irtosi alle kahdella kympillä. Muuten kalapääruokien hinnat vaikuttavat olevan Reykjavikissa samaa tasoa kuin Sveitsissä, eli lähempänä neljää kympppiä.

Satu ja minä Ostabudinin kalaherkkujen äärellä.

Rakastan syödä hyvin ja nautiskella silloin tällöin viinilasillisen kivannäköisessä baarissa, ja siksi näin kalliit hinnat verottavat paljon matkaelämystäni. Se harmittaa. Sama ilmiö on koettavissa Sveitsissä, jossa haen lähes kaiken ruoan supermarketeista. Mutta minkäs näille voi.

Sveitsiin verrattuna Islannin hinnoissa erikoista on se, että siinä missä Sveitsissä palkatkin ovat huomattavasti korkeammat, jolloin maan hintataso ei ole paikallisille mitään järkyttävää (samoin on kai Norjassakin), ei Islannin hintataso Satun mukaan heijastele maan palkkoja. Islanti on kallis maa myös islantilaisille.

Täällä voi varmasti reissata suhteellisen edullisestikin kun tulee isommalla porukalla ja vuokraa mökin tai Airbnb-kämpän ja kokkailee itse kaikki tai osan aterioistaan.

Mutta yksinmatkustavalle budjettitietoiselle reissaajalle Islanti on aika haasteellinen pala. Maksaessani 22 euroa pikkuisesta munakkaasta ja kahvista ja melkein 90 euroa yksinkertaisesta huoneesta Airbnb'ssä, saatoin jälleen vain miettiä mitä saisin tällä rahalla Kreikassa. Vaikka se on ihan tyhmää. Maat ovat erilaisia ja itse voi matkailun harrastajana punnita miten haluaa matkakassaansa käyttää: tekemällä lyhempiä matkoja kalliimpiin kohteisiin tai pidempiä matkoja halvempiin.

Oli mielenkiintoista kuulla sekin, että vielä kymmenen vuotta sitten turismi Reykjavikissa oli erittäin matalaprofiilista nykypäivään verrattuna. Satu kertoi, että kun hän oli muuttanut Reykjavikiin, ei kaupungin keskustassa ollut käytännössä lainkaan matkamuistomyymälöitä.

Turismi on räjähtänyt nykyisiin mittoihinsa vasta ihan viime vuosina. Tällä hetkellä Islanti on maailmalla yksi trendikkäimpiä matkailumaita ja jostain muistan lukeneeni, että 330 000 ihmisen kapasiteetilla Islannilla on ollut jo vähän vaikeuksia selvitä miljoonien vierailijoiden turistimassoista. Joo, YLE ainakin kirjoitti tästä.

Pakollinen lunni-selfie ^_^ No, ei oikeiden lunnien kanssa tietenkään. Lunnia pidetään Islannin kansalliseläimenä vaikka se ei ole sitä - tunturihaukka on. Luin juuri paikallisesta matkailulehdestä että paikallisia ihan ärsyttää se volyymi jolla lunni"krääsä" täyttää keskustan turistikauppoja, ja ylipäänsä se että lunnia käytetään niin paljon Islannin markkinoinnissa. Tosiasiassa lunneja ei näe ellei lähde varta vasten lunninbongausristeilylle niiden pesimäsaarille. Tavallinen islantilainen näkee lunnin ehkä pari kertaa elämässään, eivätkä linnut siis mitenkään vaikuta islantilaisen arjessa.

...muutoin kuin levittäytymällä kaikkiin mahdollisiin matkamuistomyymälöihin Islannin kaupunkien keskustoissa.

Onhan se kyllä sympaattisen näköinen lintu, ei voi kieltää :) Söpömpi kuin tunturihaukka.

P.S. Saavuin juuri Blue Lagooniin. Kirjoitin tämän jutun bussissa, halusin hyödyntää tunnin matka-ajan tehokkaasti :D Tältä täällä näyttää, sateinen paratiisilaguuni...

Olen aavistuksen huolissani siitä kuinka saan hiukseni pidettyä poissa laguunin vedestä... :p Vesi on niin mineraalipitoista että hiukset menevät sen vaikutuksesta kuulema erittäin kuiviksi ja takkuisiksi, siksi Blue Lagoon neuvoo käyttämään runsaasti hoitoainetta ennen ja jälkeen veteen menon. Ja ties mitä vesi tekee hiusvärille..? Minulla on kyllä aikeena suojata hiukset myssyllä ja pyrkiä viimeiseen saakka välttämään kaikki vesikosketus... onnistuukohan..? En näe kenenkään muun päässä myssyä...

Edit. ILLALLA: Oih, Blue Lagoon kiilasi ehdottomasti upeimpien vierailemieni kohteiden kärkikastiin, wow mikä paikka!! En ole koskaan käynyt missään vastaavassa paikassa, ja eihän tällaisia geotermisiä lähteitä ihan joka maassa olekaan. Ihan mieletön tunnelma, aivan maagisen kaunista harmaasta säästä huolimatta..! Kun tämä aina-paleleva vilukissa pulahti laguunin 38-asteiseen veteen käynnistyi minussa välittömästi sisäinen tehokehräys. Ahh, mikä kontrasti... 4-asteisesta sateen ja tuulen pieksämästä ulkoilmasta tällaiseen lämpimään "kohtuun" lillumaan... <3

Minulla kävi myös ihan mieletön säkä. Oltuani vedessä noin 30 minuuttia, joista suurimman osan vietin pienessä luolassa viiman ja sateen suojassa, sää tyyntyi yhtäkkiä ja pilvimassat ohenivat. Pian aurinkokin kuulsi pilvenhattaroiden välistä, välillä pilkahti sinistä taivastakin. Näette ensimmäisestä Blue Lagoon -kuvasta kuinka paksut pilvet aluetta peittivät saapuessani - en itse asiassa edes nähnyt miten kauas koko laguuni ulottuu sillä näkyvyys oli niin kehno. Ja yhtäkkiä näkyikin aurinkoa...! Kiersin hitaasti koko laguunin pysähtyen välillä kellumaan ja oli aivan taianomaisen mahtava olo, juuri sellainen harvoin koettava, lähes epätodellinen, "että tällaisiakin paratiiseja on olemassa" -tunne. Maan uumenista kohoava höyry lisää tunnelmaan oman erikoisefektinsä. Tämä paikka jos mikä on Kuvauksellinen isolla K:lla, ei tarvita Hollywoodin efektitaikureita. Ja tällä kertaa nautin siitä ilman kameraa, tallentaen näkymää kerrankin vain mieleeni.

Alle tunnissa aurinkoinen hetki oli poissa ja tuuli palasi. Pian palasi sadekin. Ajoitukseni oli täydellinen <3

Tämän kokemuksen myötä voin sanoa, että voisin tulla Islantiin vain kuumien lähteiden takia. Tästä huvista sai maksaa 125 euroa - se oli halvin löytämäni bussin + sisäänpääsyn kattava lippu, mutta kyllä oli sen arvoista.

P.P.S. Ja hiukseni selvisivät ^_^

30 comments on “Reykjavik - vaatekerroksia, kallista ja värikästä”

  1. Huh, on kyllä kallista! Itse olen Sveitsin matkat asunut ystäväperheen luona niin olemme juurikin pääasiassa syöneet heidän kotosalla ja sitten nauttineet jonain päivänä ruokaa ja juomaa ravintoloissa. Kustannukset pysyneet silloin järkevinä, erityisesti kun ei tarvitse yöpymisestä maksaa :)

    Mutta Islannista; itse en ole sinne päässyt vielä, mutta ystävät ja tuttavat ovat olleet sitä mieltä, että maasta saa paljon enemmän irti, kun voi vuokrata auton ja nähdä muutakin kuin Reykjavikia. Täytyy siis ottaa mukaan auton ratissa viihtyviä matkakumppaneita :D

    Vastaa

    0
    1. Minäkin haluan ehdottomasti palata tänne autoilevassa seurassa ja kiertää saarta kunnolla :) Ja tietysti vaeltaa..! <3 Tämä oli vain tällainen nopsa "Reykjavik-stopover". Kaupungin viihtyisän ja kodikkaan näköiset ravintolat todellakin kutsuvat minua luokseen ja varakkaampana matkaajana nauttisin täällä varmasti huomattavasti enemmän... (Nimimerkillä "Tänä iltana pussikeittoa").

      Vastaa

      0
    2. Ja muistaa talvella vuokratessa valita maasturi, vaikka hintataso houkuttelisikin halvempaan vaihtoehtoon! Me vuokrattiin ihan tavallinen farkku ja sen kanssa meinattiin useammin kuin kerran joutua pulaan tuulisissa ja äkkilumisissa oloissa. Maisemat olivat unenomaisia ja liikenne muuten rauhallista ja järkevää, mutta jos autoilumahis sattuu eteen, suosittelen sijoittamaan nelivetoiseen ja korkeaan autoon. Ja ovesta täytyy aina pitää avatessa ja sulkiessa kaksin käsin kiinni. :D

      Vastaa

      0
    3. Ja ovesta täytyy aina pitää avatessa ja sulkiessa kaksin käsin kiinni. :D

      Joo, tämän vinkin näin täälläkin matkailuesitteessä :) Enkä näiden parin päivän jälkeen ihmettele yhtään ^_^ Viime yönä en saanut kunnolla edes nukuttua kun ulkona riehuva tuuli ja sade pitivät hereillä. Tuuli voi myös alkaa ja loppua ihan yllättäen, kuten eilen laguunilla. Ja kun eilen illalla vielä lähdin lltakävelylle oli hetken taas lähes tyyntä, mutta kun astuin ulos kahvilasta, oli ulkona melkein pieni myrsky ja tuuli hajotti saman tien Airbnb-emännältäni lainaamani sateevarjon... :/

      Vastaa

      0
  2. Kyllähän Kreikassakin (ainakin Kos) pääsee kuumaan lähteeseen, ei lähellekään Islannin kaltaiseen mutta lähteeseen kuitenkin :)

    Vastaa

    0
    1. Joo, Kreikasta löytyy kuumia lähteitä :) Kivoimmassa sellaisessa olen käynyt Evian Edipsoksessa. Mutta ne missä olen käynyt Kreikassa ovat niin erilaisia Blue Lagooniin verrattuna että en voi edes verrata kokemusta.

      Vastaa

      0
  3. Hieno tuo viimeinen kuva, ihankuin tuo nainen olisi asettunut malliksi sillalle. Blue Lagoon näyttää kyllä mahtavalta paikalta, varmasti ollut melkoinen elämys! Kerrankin voi lähettää terkkuja suomesta jossa on aivan ihana kesäinen ilma :) Milloin tulet tännepäin, kutsun teidät M:n kanssa kylään :) ?

    Vastaa

    0
    1. Hieno tuo viimeinen kuva, ihankuin tuo nainen olisi asettunut malliksi sillalle.

      Niin hän onkin ^_^ Kaverinsa ttavat hänestä kuvaa, nuo kylpytakkiset tytöt sillan vieressä :)

      Milloin tulet tännepäin, kutsun teidät M:n kanssa kylään :) ?

      Mulla on kesän aikana vain yksi pitkä viikonloppu töistä jolloin pääsen käymään "kunnolla" mantereella, ja en vielä tiedä käytänkö sen Tampereella vai Kuopiossa käymiseen :) Mutta ilmoitan sitten kun tiedän :) Muuten seuraava Kuopio-visiitti menee syksyyn. Olisi ollut niin kiva tulla kesällä pitkästä aikaa oleilemaan ihan kunnolla Kuopioon mutta nyt ei pystynyt pitämään tänä kesänä vapaata.

      Vastaa

      0
  4. Islanti on kallis maa, ja lisänä vielä sellainen erikoisuus että vuokra-asuminen on ilmeisesti todella olematonta. Kaverini oli vaihdossa Islannissa puoli vuotta ja siksi ajaksi asunnon löytäminen oli todella hankala homma (ja kallis, kun lopulta sellainen löytyi). Suurin osa on joko omistusasuntoja tai turistien lyhytaikaista majoittumista varten :D siinäkin yksi huomioonotettava asia jos on miettinyt lähteä esimerkiksi opiskelemaan tuonne päin palloa. Luonto on kyllä mahtava siellä.

    Vastaa

    0
    1. Suurin osa on joko omistusasuntoja tai turistien lyhytaikaista majoittumista varten :D

      ...täälläkin yksi syyllinen... :P Tuo Airnbnb-asuntojen tilanvaltaaminen kaupungeissa on ongelma yhä useammassa turistillisessa kaupungissa ja joissain paikoissa, kuten Pariisissa, on jo tehty säädöksiä jotka kieltävät asuntojen käytön Airbnb-ominaisuudessa tietyissä kaupunginosissa.

      Voin vain kuvitella miten helposti Airbnb-käyttö kääntyy ongelmaksi Reykjavikin kaltaisissa pienissä kaupungeissa joissa turistien määrä ylittää reilusti paikallisväestön... :/ Mutta ratkaisu ei ole yksinkertainen. Matkustajilla on oikeus valita myös hotelleja edullisempaa majoitusta, tai ylipäänsä hotelleista poikkeavaa, kodinomaista majoitusta, ja jos Airbnb-toiminnasta tulee ongelma, paikallisten matkailuyrittäjien täytyy luoda vastaavan hintatason muunlaista majoitusta, tai rehellisesti vain alentaa hotelliöiden hintoja.

      Vastaa

      0
    2. Matkustajilla on toki oikeus valita, mutta paikalliset asukkaat ovat ajautuneet tiukkaan tilanteeseen, eikä heillä ole mahdollisuutta valita. Ystäväni asuu reilun puolen tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista, jokseenkin koruttomassa rivarinpätkässä ja vuokra kipuaa kohti kahta tonnia. Halvempaankaan ei voi vaihtaa, sillä halvempia ei juurikaan ole tarjolla ja perheellisen on otettava huomioon myös kasvavien lasten tilantarve.

      Paikallisia matkailuyrittäjiä tämä ei tunnu huolettavan, eikä hotelleillakaan ole intressejä hotellimajoituksen hinnottelun madaltamiseen - turistejahan piisaa. Eihän tämä matkailijoidenkaan ongelma ole, vaan liittyy myös paikalliseen politiikkaan ja tasapainoiluun turismin hyötyjen ja haittojen kanssa. Toisaalta jos on selvästi tiedossa, että paikallisten elämä on vaikeutunut erityiseti Airbnb-tyyppisen toiminnan vuoksi, on matkailijankin mahdollista pohtia tilannetta eettisesti, kestävän kehityksen kannalta.

      Vastaa

      0
    3. Toisaalta jos on selvästi tiedossa, että paikallisten elämä on vaikeutunut erityiseti Airbnb-tyyppisen toiminnan vuoksi, on matkailijankin mahdollista pohtia tilannetta eettisesti, kestävän kehityksen kannalta.

      Olen samaa mieltä. Jos Airbnb-muotoa haluaa hyödyntää, on eettisempi tapa valita "yksityinen huone" -tyyppinen Airbnb jossa majoitutaan omistajan kanssa hänen omaan asuntoonsa sen sijaan että ottaa oman asunnon. Jälkimmäinen Airbnb-muoto vie asuntoja paikallisilta, ensimmäinen ei. Itse hyödynnän pääsääntöisesti "yksityinen huono" -muotoa, toki myös sen edullisuuden vuoksi ja koska matkasta saa vielä enemmän irti kun majoittuu paikallisen isännöimänä tai emännöimänä. :)

      Vastaa

      0
    1. Pikkupurkki (175 ml) taitaa olla halvimmillaan vajaa 2€, isosta 500 ml purkista (etsin halvimman brändin :D) maksoin muistaakseni nelisen euroa.

      Vastaa

      0
  5. Reykjavikissa kannattaa ehdottomasti syödä niissä satama-alueen ”duunariravintoloissa”. Ne eivät ole mitään hienoja ja trendikkäitä, mutta merenelävät ovat edullisempia ja tuoreempia kuin missään muualla, sillä ne nousevat vierestä suoraan merestä. Omaksi lempiravintolakseni muodostui paikka, jossa sai alkuruoaksi ehkä maailman parasta hummerikeittoa ison kulhollisen, ja pääruoaksi valittiin itse kylmätiskistä haluamansa kala, jonka kokki sitten grillasi tai paistoi pannulla. Hinta taisi olla alku- ja pääruoalta yhteensä alle 15 €.

    Vastaa

    0
    1. Ja piti vielä mainita, että Islantiin kannattaa ehdottomasti matkustaa talvella, sillä varsinkin majoittuminen on sesongin ulkopuolella monta kertaa halvempaa. Esim. omalla kohdallani tammikuussa suorat lennot Icelandairilla ja viikon majoitus n. kolmen tähden hotellissa maksoi n. 350 e per henkilö, nyt kesällä lennot ja sama hotelli n. 1000 e /henkilö.

      Vastaa

      0
    2. Esim. omalla kohdallani tammikuussa suorat lennot Icelandairilla ja viikon majoitus n. kolmen tähden hotellissa maksoi n. 350 e per henkilö

      Ohoh...! :-O :-O No wow! Siis seitsemän yötä JA lennot 350 euroa per henkilö...?? Tuota voi jo kutsua hyväksi diiliksi.

      Minulle vain talvimatkustus näin kylmiin paikkoihin olisi vähän siinä ja tässä mielekkyyden kanssa, kun olen niin mielettömän viluinen. Kun palelen jo toukokuun Islannin säässä, vaikka vaatetusta oli vähintään kohtuullisesti (vastaantulijoilla oli järjestään paljon heppoisempi vaatetus ja muut näkyivät pärjäävän sillä...), on vaikea kuvitella millaisissa pilkkihaalareissa ja koko naaman peittävissä maskeissa mun pitäisi liikkua täällä tammikuussa että en jäätyisi...! :D

      Vastaa

      0
    3. Reykjavikissa kannattaa ehdottomasti syödä niissä satama-alueen ”duunariravintoloissa”.

      Ne näyttivät tosi kivoilta, mutta aikani Reykjavikissa oli niin lyhyt että ravintolakokemukset jäivät hyvin vähäisiksi (kävin kahdessa ravintolassa koko vierailuni aikana..!) Hienot ja trendikkäät ravintolat eivät minua ensisijaisesti kiinnosta vaan paikallisten suosimat paikat joista saa hyvää ruokaa järkevään hintaan, kodikkaat puitteet siihen päälle ovat tietysti erittäin mukava bonus :)

      Tuo mainitsemasi hinta kuulostaa ihan uskomattomalta, minkä niminen ravintola tämä on..? Kun juttelin Satu Rämön kanssa, joka siis on asunut Reykjavikissa yli 10 vuotta, hän sanoi ettei kaupungissa yksinkertaisesti ole halpoja ravintoloita. Ostabudinista on siksi muodostunut hänelle ja miehelleen lempipaikka, kun siellä on muihin paikkoihin verrattuna edes siedettävät hinnat ja lisäksi vielä ihan parasta kalaa :) (Resepti joka kelpaa meikäläisellekin :D)

      Minulla on matkaillessani harrastuksena kyttäillä suunnilleen kaikkien ohikävelemieni ravintoloiden ruokalistoja ja -hintoja, ja Reykjavikissa en kohdannut mitään paikkaa josta olisi saanut alku- ja pääruoan edes 40 eurolla. Alkuruokien hinnat vaihtelivat 15 eurosta viiteenkymmeneen ja pääruokien noin 30 eurosta 60 euroon. Ja nämä siis ihan perusravintoloita. Kunnon fine dining -paikkojen listoja en edes uskaltanut katsoa... ^_^ :D Pikaruokaa kuten hampurilaisen ja fish & chips -annoksen saattoi saada 20 euron hintaan.

      Vastaa

      0
  6. Piti eilen jo kommentoida, mutta sitten se jäi. Olitkin jo ehtinyt kertoa, miten hiuksille kävi. Jännäsin sun puolesta täällä, kun olishan se ollut harmi, jos just värjätyt hiukset olis kärsineet. Hienoa, että ilmakin hetken suosi. Kuulostaa kyllä upealta paikalta. Mutta järkkykallista siellä tuntuu olevan kaikki!

    Vastaa

    0
    1. Jännäsin sun puolesta täällä,

      Voi sinua, hihih :) Täytyy sanoa että onneksi sain hiukset pidettyä pois vedestä, sillä ihokin meni laguunin vedestä niin nahkeaksi ja inhottavan tuntuiseksi ettei edes kaksi suihkugeelillistä pesua riittänyt sitä poistamaan. Vasta kun kävin suihkussa täällä Alaskassa iho tuntui normaalilta.

      Vastaa

      0
    1. ja oikeastaan aika hirveä paikka, jos on tuulista ja sateista. :/

      Jaa, minulle paikka avautui tuulesta ja sateesta huolimatta aivan mielettömän upeana, toki kokemusta paransi tuo hetkellinen viiman talttuminen niin että altaassa pystyi etenemään ilman että naama oli sateen tai aallokon kastelema ja jopa näki jotain. Vaikka viima olisi jatkunutkin, minulle olisi varmaan riittänyt jo se pienessä suojaisassa luolassa lilluminen, jo se oli aivan ihanaa <3 :) (Myrskysäällä sinne ei tosin varmaankaan ole järkeä mennä.) Laguuni on luonnollinen, allasta ja höyryefektejä ei ole rakennettu vaan ne ovat siinä savuineen kaikkineen niinkuin luonto ne siihen loi, karun kivisen ja sammaleisen luonnon ympäröimänä. Minuun uppoaa tällainen elämyksellisyys...! Sen sijaan tuo linkkaamasi Laugardalslaug näyttää sellaiselta uimahallimaiselta paikalta rakennettuine uima-altaineen ja liukumäkineen. Mutta makuja on tietysti monia :) Ymmärrän hyvin että joku voi pitää enemmän sen tyyppisestä paikasta, ja ovathan Reykjavikin uimalat tietysti selvästi halvempi vaihtoehto Blue Lagoonille.

      Blue Lagoon on superturistillinen mutta sen voi todellakin ymmärtää. Miksipä ihmiset eivät haluaisi kokea noin ainutlaatuista paikkaa? Islannin vastine Santorinin Oialle omalla tavallaan :)

      Vastaa

      0
    2. Blue Lagoon on yhtä lailla ihmisten rakentama. Altaiden vesi on käytännössä viereisen voimalan sivutuote, joka ohjataan laavakiviseen altaaseen. Eli kyseessä ei ole luonnonallas, vaan alkujaan voimalan jätelätäkkö. Lisäksi tämän ei-luonnonmukainen toiminnan ympäristövaikutuksia on pohdittu.

      Vastaa

      0
    3. Ok, vähänkö siis tiesin näköjään Blue Lagoonista. Luulin ehdottomasti että se on luonnollinen ja altaat muodostuneet luonnon muovaamina.

      Kertomasi tieto ei kuitenkaan vie pois kokemukseni aitoutta :) Vilpittömästi ihastuin Blue Lagooniin ja paikka on mielestäni luontoelämyksenä upea.

      Edit. Jep, kerrotaanhan Blue Lagooniin sivuillakin laguunin historiasta:
      https://www.bluelagoon.com/about-us/

      Huonosti perehdytty siis, myönnän. Kuvitelmani laguunin aitoudesta perustui varmaan siihen että sitä pidetään yhtenä maailman 25 ihmeestä. Tai joo, onhan lähde aito mutta allas ei ole luonnon luoma kuten luulin.

      Vastaa

      0
  7. No nyt pitää kysyä, että mikä siinä laguunin vedessä sitten oli elämyksellistä, jos kerran ihotuntuma ei ollut kiva?

    Vastaa

    0
    1. Kauneuden käsitykset tietysti vaihtelevat mutta minusta kuvat puhuvat puolestaan :) Elämykset muodostuvat kokonaisuudesta, eikä Blue Lagoonin vesi varmastikaan olisi millään lailla upeaa ja "elämyksellistä" jos se tarjottaisiin vaikka jossain random-kylpyammeessa merkityksettömässä paikassa. Blue Lagoon on luontoelämys. Karun luonnon ja kontrastien luoma elämys. Syvän turkoosin sinisen veden ja tummien kallioiden ja vuorten kontrasti, kylmän ilman ja höyryävän kuuman veden kontrasti. Kylmää ja kuumaa, savuisen harmaata ja trooppisen värikästä. Paratiisi keskellä ei-mitään, ympärillä Blue Lagoon-keskuksen lisäksi vain luonto. Upeaa. <3

      Vastaa

      0
    2. Aa, nyt ymmärrän paremmin. Mä kun aluksi luulin, että se on elämys nimenomaan veden takia, niin ihmettelin tuota. Kiitos selvennyksestä :)

      Vastaa

      0
  8. Jee lisää reissupostauksia :) Islanti pitää kyllä joskus vielä kokea!

    Tuli muuten mieleen että kun kovasti tykkäät Sveitsistä, niin miten olisi yhtenä reissuvaihtoehtona naapurimaa Itävalta? Komeita maisemia ja söpöjä pikkukyliä sielläkin mutta huomattavasti edullisempaa.

    Vastaa

    0
    1. Itävaltakin kyllä kiinnostaa, mutta itse asiassa halvempana alppimaana Slovenia kiinnostaa vielä enemmän :)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (59)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat