28.01.2018

Makumatka Koreaan

Tämä luku jäi syksyllä kokonaan kertomatta Korean reissultani, ja kirjoitetaan se nyt :)

Rakastan ruokajuttuja ja keräsin koko matkan innoissani materiaalia tähän postaukseen. Ensimmäisten päivien lievä epätoivo vaihtui viikkojen aikana yhdeksi elämäni antoisimmista ruokamatkoista.

Korearuoka_Gwanjang_IMG_8011

Olin valmistautunut riisipainotteiseen ruokaan, mutta en siihen, että todellinen haaste olikin lihattoman ruoan löytäminen.

Kasvissyöjälle Etelä-Korea ei ole helppo kulinaristinen kohde, sen voi sanoa. Tapasin matkalla useita ulkomaalaisia kasvissyöjiä ja vegaaneja, jotka kertoivat luopuvansa ruokavaliostaan Koreassa tai tietyissä muissa Aasian maissa reissatessaan, koska lihattoman ruoan löytäminen on niin hankalaa. Minullekin ehdotettiin ennen Koreaan lähtöä, eikö olisi helpompaa vain syödä lihaa kun "maassa maan tavalla".

Lihan syöminen ei kuitenkaan ole minulle vaihtoehto, ja ilokseni löysin lopulta monta lihattomaan ruokavalioon sopivaa tapaa nauttia korealaisesta ruoasta :) Länkkäriravintoloihin minun ei tarvinnut enää ensimmäisen päivän epätoivon jälkeen palata :)

Korearuoka_IMG_7814

Koreassa liha on pääruoan raaka-aine numero yksi, ja sitä sekoitellaan ihan kaikkeen, myös kala- ja tofuruokiin. Lihaa välttävä turisti saattaa ensin innostua ja kuvitella sopivien ruokien valinnan olevan helppoa, kun ravintoloiden ruokalistat on usein esitetty kuvina ja turistillisissa kaupungeissa vielä englanninkielisillä teksteillä varustettuna: soft tofu stew, pollock soup, noodles with tuna, seafood stew.

Nimet eivät kuitenkaan kerro koko raaka-aineita. Minäkin innostuin menuja tutkiessa kunnes totuus valkeni; kalapadat ja -keitot, tofumuhennokset, seafoodkulhot - kaikissa on myös lihaperäisiä ainesosia. Airbnb-houstini Ellayna selitti, että korealaisten mielestä liha on yksi ruoan tärkeä maustaja, siksi sellaisiinkiin ruokiin, joissa liha ei ole pääainesosa, laitetaan raaka-aineina kuten sisälmyksiä, luita, pekonia tai lihalientä.

Korearuoka_IMG_3588

Koreassa rakastetaan sekoittaa yhteen kaikkea mahdollista; kun annoksia tutkii tarkemmin, huomaa, että muhennoksissa ja keitoissa on iloisesti yhdistetty tofua, naudanlihaa, mereneläviä ja possua. "Mixed seafood" -niminen annos sisältää lähes täydellä varmuudella myös lihanpaloja, samoin kaikki "tofu stew / soup / hot pot" -annokset. Itse en nähnyt matkani aikana tofua tarjoiltavan missään paikassa yksinään omana pääraaka-aineenaan.

Kulhossa tarjoiltavien keittojen, muhennosten ja hot pottien lisäksi maan suosituinta ruokaa on grillattu liha, ja Korean barbecue -ravintolat ovat tunnettu käsite maan ulkopuolellakin. Liha (tai joissain harvemmissa paikoissa kala) grillataan itse ravintolan pöydässä omalla hiilloksella.

Korearuoka_BIBIMBAP_IMG_2553

Kasviksia syödään runsaasti, mutta vain lisukkeina.

Ainoa rehellinen korealainen kasvispääruoka on bibimbap, josta siitäkin tosin on korrektimpaa käyttää ilmaisua "semi"-kasvisruoka. Kasvisbibimbap'kin nimittäin maustetaan usein kalakastikkeella, kuivatuilla pikkukaloilla ja hyvin perinteisesti annokseen kuuluu myös paistettu kananmuna. Vegaanilla ei todellakaan ole täällä helppoa.

Korearuoka_Gwanjang_IMG_8014

Lihadominanssista huolimatta löysin lopulta vaikka kuinka paljon fantastisia ruokapaikkoja, täytyi vain ensin oppia hahmottamaan mistä päin löytää mitäkin.

Toisin kuin meillä länsimaissa, erityisruokavalioinen ei voi Koreassa luottaa yleisiin "kaikkea" tarjoaviin perusravintoloihin. Perinteisiä ruoka-annoksia ei myöskään voi pyytää lihattomana, tällä ei päde länsimaisten ravintoloiden tapa huomioida asiakkaiden mahdolliset allergiat ja herkkyydet.

Korearuoka_IMG_9350_2

Kun oppii, että 'kalaruoka' soulilaisessa perusravintolassa ei ole kalaruokaa, mutta kalatorien katukeittiöissä tai rantakaupungin satamakuppiloissa on, tai että buddhalaistemppelien läheltä löytää aina takuuvarmasti puhdasta kasvisruokaa, haasteet helpottuvat.

Toki lihaton ruokailu vaatii päiväohjelman sisällöstä riippuen silti hieman järjestelyjä ja suunnittelua, ja on hyvä ennakkoon tehdä retkikohteensa ravintoloista taustatyö ja etsiä lihattomat vaihtoehdot. Kaduilla vaellellessa, vaikka olisi Soulin kaltaisessa miljoonakaupungissa, ei nimittäin välttämättä sattumalta osu lihattomien ruokapaikkojen äärelle nälän koittaessa. Tai kielitaidottomana turistina ei pysty lukemaan esimerkiksi lukuisten ei-turistillisten simppeleiden kellariravintoloiden kylttejä kadun reunoilla. Moni niistä voi kätkeä sisäänsä noutopöydän, joka tunnetusti on ruokarajoitteisen henkilön parhaita ystäviä :)

Korearuoka_IMG_5067

Minun reissustani tuli lopulta mitä palkitsevin makumatka.

Tässä jutussa kerron, millaisissa paikoissa ja millaista ruokaa Korean matkallani söin.

Korearuoka_bibimbap_IMG_4242

NOUTOPÖYDÄT

Koreasta löytää paljon eri tyylisiä noutopöytäravintoloita simppeleistä kellarikuppiloista hienostuneisiin konseptiketjuihin - kun tietää mistä etsii. Sattumalta niihin ei ole erityisen helppo törmätä, etenkin ylempänä mainitsemani kielitaidottomuuden takia, mutta taustatyö auttaa.

Minä löysin noutopöytäpaikkoja netin ja Lonely Planet -oppaani kautta. Näissäkin ravintoloissa liha dominoi proteiinin roolissa, mutta joissain paikoissa oli myös kalaa, viiriäisen munia ja tofua. Laajin kohtaamani valikoima oli Season's Table -ketjun paikoissa, ja tämä oli ainoa paikka josta löysin myös länsimaisen salaattikonseptin mukaisia salaattiaineksia. Yleisesti meille tuttu raaoista kasviksista pilkottu lisuke- tai pääruokasalaatti ei kuulu korealaiseen cuisineen. Koreassa nautitaan pääsääntöisesti pikkelöityjä, hapatettuja tai vahvasti marinoituja kasviksia.

Korearuoka_SeasonsTable_IMG_0524

Season's Table -"mättö". Tämä paikka on kasvisruokailijan taivas.

SeasonsTable_IMG_2744

Korealaiselle keittiölle tyypillisesti Season's Table -ravintolassakin on ideana, että linjastosta haetut ruoat kypsennetään omassa pöydässä porisevassa lihaliemessä. Lihaliemi kaadetaan ravintolahenkilökunnan toimesta automaattisesti pataan, usein vaikka kieltäytyisitkin.

Minun ei-liemessä syömäni lautaselliset varmastikin ihmetyttivät korealaisia, mutta toisaalta, tähän ravintolaan hakeutui paljon muitakin kaltaisiani länsimaisia kasvissyöjiä. Vaihdoimme muiden lihaliemestä kieltäytyvien kanssa ymmärtäväisiä katseita.

SeasonsTable

Season's Tablessa on niin runsas valikoima eri lailla valmistettuja ja maustettuja kasviksia, että täällä olisi voinut jokaisella kerralla koota ihan erilaisen annoksen. Tiskeistä löytää niin kypsytettyjä kuin raakoja kasviksia sekä poikkeuksellisesti myös valmiita salaattisekoituksia kuten tomaatti-mozzarella ja sinihomejuusto-päärynä.

Noin 10 euron lounashinnallaan Season's Table oli hieman kalliimpi paikka. Ainoa mitä täältä puuttui oli kala.

Korearuoka_buffet_HaJunMin_Gangnam

Ha Jun Min'in erittäin simppeli kotiruokakellaribuffet Gangnamin kaupunginosassa kuului niihin harvoihin löytämiini noutopöytiin, jossa oli myös kalaa.

Paikka tarjosi hinta-laatusuhteeltaan reissun kirkkaasti parhaan aterian. Viidellä eurolla sai ruhtinaallisen kasvisvalikoiman lisäksi myös kalapataa (ilman lihaa!) ja äyriäispannukakkua.

Varmistuakseni syömäni ruoan lihattomuudesta, minulla kulki mukana Airbnb-emäntäni kirjoittama koreankielinen lappu, jossa kerrottiin kohteliain ilmaisuin että en syö lihaa tai edes lihalientä. Tämä lappu auttoi monessa paikassa.

Korearuoka_buffet

Näyttää ehkä jonkun silmään epäilyttäviltä keitoksilta..? ^_^ Keitot ja padat eivät täällä esteettisyydellä koreile, mutta makua piisaa.

Suuri osa ruoasta on niin tulisesti maustettua että en tainnut kertaakaan syödä matkan aikana ilman että nenä olisi valunut ruokailun aikana... ^_^

Korearuoka_HaJunMin_Gangnam_IMG_3241

Värikästä ruokaa <3 Tämä oli jotain, mitä todella rakastin Koreassa - värit lautasella.

.

KALATORIT

Korearuoka_BusanJagalchi_IMG_3918

Jos Koreasta haluaa löytää lihalla höystämätöntä kalaruokaa, kannattaa suunnistaa kalatorien yhteydessä sijaitseviin katukeittiöihin tai rantakaupunkeihin, joista löytyy kalaruoalle dedikoituneita ravintoloita.

Vaikka puhtaan kalaruoan löytäminen tuntui aluksi haasteelliselta, söin Koreassa lopulta elämäni parasta kalaa. Löi laudalta Kreikankin kalatavernojen antimet.

Korearuoka_BusanJagalchi_IMG_3891

Paikallisilla kalatoreilla on tarjolla vähän erilaista apajaa kuin Kuopion Kauppahallissa :)

Korearuoka_Namdaemun_IMG_3028

Korearuoka_Namdaemun_IMG_3047

Kauppahallien kalakäytäviltä löytää edullisia kalakuppiloita ja ruoka on taatusti tuoretta. Jotkut paikat ovat erikoistuneet grillattuun ja paistettuun kalaan, toiset kalapatoihin.

Korearuoka_Namdaemun_IMG_3031

Menut ovat yksinkertaiset ja ruoka halpaa.

Korearuoka_IMG_3041

Tämän Namdaemunin kalatorilla sijaitsevan paikan pikkuinen alakerta oli täynnä, joten minut ohjattiin yläkertaan. Alakerrassa istuttiin normaaleissa pöydissä, yläkerrassa heitettiin kengät pois ja istuttiin lattialle pienille matoille.

Korearuoka_Namdaemun_IMG_3043

Pääruoan mukana saa aina joukon pieniä lisukkeita, banchan, jotka kuuluvat hintaan, ne tuodaan pöytään joka paikassa oli kyse hienommasta ravintolasta tai kauppahallin kuppilasta.

Tyypillisimpiin banchan-ruokiin kuuluu kimchi, idut, merilevä, pikkelöity retiisi ja perilla-lehdet. Toisin kuin odotin, riisi ei useinkaan muodosta ruokien pääainesosaa niinkuin vaikka Kiinassa ja Intiassa, vaan se on vain yksi lisuke muiden joukossa. Riisiä kyllä syödään lähes joka aterialla, mutta se ei ole ns. aterian pohja. Mielenkiintoisesti, riisi syödään Koreassa lusikalla, ei puikoilla. Kuulema yksi suurimpia etikettivirheitä mitä korealaisessa ruokapöydässä voi tehdä, on tökätä puikot riisikulhoon ja jättää ne siihen.

[vimeo 233148023 w=640 h=1138]

Namdaemun_kalakuja from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

Korearuoka_BusanHaeundaeFoodAlley_IMG_3553

Kalakeitto Busanin Haeundanissa. Tässä paikassa banchaneihin kuului poikkeuksellisesti myös oliiveja, lisuke, johon en törmännyt missään muualla koko reissulla.

Korearuoka_BusanJagalchi_IMG_9611

Yritin keksiä, mikä teki kalasta Koreassa niin älyttömän hyvää. Ehkä paikalliset kalalajit vain ovat niin maukkaita? Tai ehkä paistossa käytetty kookos- tai seesamiöljy vaikuttaa makuun ratkaisevasti..?

Kokonaisena paistetun kalan perkaaminen ja syöminen ilman veistä on muuten aika hankalaa, voin kertoa. En kertaakaan onnistunut todistamaan, miten paikalliset sen tekivät, mutta minun tyylini käsitellä kalaa puikon ja lusikan yhteisvoimin aiheutti selvästi huvittuneisuutta :)

Korearuoka_Seogwipo_IMG_4853

Näitä hetkiä muistelen lämmöllä.

.

(BUDDHALAISET) KASVISRUOKARAVINTOLAT

Kun tajusin, että buddhalaisen temppelien läheltä löytyi aina kasvisruokaravintoloita, hyödynsin tätä havaintoa tiheästi.

Vegetarismi on Koreassa lähestulkoon tuntematon käsite, ja puhtaita kasvisruokaan erikoistuneita paikkoja on vähän. Varmimmin niitä löytää kaupunginosista joissa on buddhalainen temppeli, tai alueilta joilla on paljon länsimaisia ravintoloita.

Korearuoka_Osegyenhyang_IMG_2688

Osegyenhyang on yksi Soulin Insa-dongin kaupunginosan lukuisista kasvisruokapaikoista.

Täällä seurana on usein buddhalaismunkkeja. Olin haltioissani, kun löysin vihdoin paikan jonka listalla oli monenlaista kasvisproteiinia. Mielenkiintoinen ja kekseliäs menu on erittäin pitkä ja viihdytin jo itseäni ajatuksella Insa-dong-lomasta jonka aikana kävisin läpi kaikki Osegyenhangin annokset :)

Kuvan annos on korealaisittain kalliihko 10 euron hinnallaan.

BalwooGongyang_IMG_8890

Insa-dongissa sijaitsee myös Balwoo Gonyang, Michelin-tähdellä palkittu kasvisruokaravintola. Tämä ruokaelämys oli sitä laatua, että omistin sille syksyllä oman postauksen.

.

BIBIMBAP

Korearuoka_bibimbap_IMG_2574

Bibimbap on yksi Korean kansallisruoista ja varmaankin kimchin ohella maan tunnetuimpia ruokia Korean ulkopuolella. Nimi tarkoittaa "sekoitettua riisiä".

Kulhoon kootaan riisiä (tai riisiä ja ohraa), erilaisia kasviksia sekä tulista gochujang-kastiketta. Nämä ovat bibimbapin perusainekset, mutta ruoasta on lukuisia erilaisia versioita, myös lihalla ja tonnikalalla. Kasvisversio lienee kuitenkin yleisin. Usein annos viimeistellään keitetyllä kananmunalla, jonka keltuainen on vielä hieman juoksevaa.

Korearuoka_Gwanjang_IMG_8024

Bibimbap-baari Gwanjangin kauppahallissa

Bibimbapia saa useimmista korealaisista ravintoloista ja kauppahalleista sekä pelkästään bibimbapiin erikoistuneista paikoista.

Ravintolassa kasvikset asetellaan riisin päälle kauniisti omissa osioissaan, katukeittiöissä annokset kootaan huolettomammin. Päälle kaadetaan tulista gochujang-kastiketta, seesamiöljyä ja soijakastiketta, ja usein muitakin kastikkeita. Koko komeus sekoitetaan huolellisesti ennen syömistä.

Korearuoka_bibimbap_IMG_2309

Söin ensimmäisen bibimbapini Gwanjangin kauppahallissa.

Täti tiskin takana kasasi kulhoon osoittamiani raaka-aineita, ojensi kulhon minulle ja näytti kädellään sekoittavaa liikettä. Kun en ilmeisesti paikallisten standardien mittapuulla sekoittanut aineksia tarpeeksi sekaisin, täti nappasi kulhon minulta rivakasti takaisin ja sekoitti itse ^_^ :D

Vaikka en normaalin ruokavalioni mukaisesti syö valkoista riisiä, ihastuin tähän ruokaan täysin. Olen kotona valmistanut siitä ruokavaliooni sopivampia versioita mm. ohralla. Ensi viikolla laitan blogiin oman bibimbap-reseptini uudella erittäin terveellisellä ja maukkaalla valkoisen riisin korvikkeella :)

Korearuoka_bibimbap_IMG_4124

Joissain ravintoloissa bibimbap-ainekset tarjoiltiin poikkeuksellisesti  siten, että riisi ja kasvikset olivat erillään, ja annoksen sai koota itse.

Eikö ole kaunista ruokaa?

Korearuoka_bibimbap_IMG_4245

Yksi suosittu versio on dolsot-bibimbap, jossa annos tuodaan pöytään sihisevän kuumassa kulhossa, jossa riisi on kypsennetty. Dolsot-versiossa riisi on pohjasta rapeaa ja makuelämys heti ratkaisevasti erilainen. Dolsot-bibimbapissa muna rikotaan päälle raakana ja se kypsyy sekoittaesa kuumiin aineksiin.

Nam!

"Kokoa-itse-oma-bibimbapisi" -paikat olivat eniten mieleeni, sillä niissä sain itse päättää riisin ja kasvisten suhteen. Normaalissa annoksessa riisiä on yli puolet, Sanni-versiossa suhde on juuri toisin päin :)

Korearuoka_IMG_2568

Tässä halvassa bibimbap-kuppilassa Hongdaessa sai täyttää neljällä eurolla kulhonsa niin monta kertaa kuin halusi, mutta jos kulhoon jätti ruokaa, joutui maksamaan 20 euron sakot :)

Korearuoka_IMG_9315

Erilaiset suolaiset letut kuuluvat nekin Korealaiseen keittiöön.

.

ERIKOISIN SNACK

Tämä ruoka ansaitsee oman mainintansa. "Fish cakes" eli kalakakut ovat etenkin tietyillä rannikkoseuduilla Koreassa standardisnack jota on tarjolla kaikissa katukojuissa, toreilla ja ravintoloissa. Niitä syödään sekä paljaaltaan että keitoissa.

Kalakakku on perusraaka-aineiltaan vähän kuin meidän kalapyörykkä, mutta paljon kiinteämpänä versiona. Ne muotoillaan useimmiten ohuiksi neliöiksi tai kiekoiksi. Valmistukseen käytetään jauhettua kalaa, kananmunaa, tärkkelystä ja jauhoa sekä erilaisia mausteita ja lisukkeita kuten sieniä, parsakaalia ja juustoa. Joustava koostumus on sanalla sanoen kevyesti "superpallomainen" :)

Korearuoka_FishCake_IMG_3959

Saavuin Gimhaen lentokentälle Busanissa supernälkäisenä vailla eväitä, ja terminaalissa oli tasan yksi ruokapaikka: fish cake -kauppa. Vaikka kalapohjainen ruoka olikin kyseessä, olin vähän karsastanut näitä teollisen näköisiä kalpeita lämpäreitä jotka eivät ulkoiselta olemukseltaan juuri ruokahalua herättele. Busan on Korean fish cake "pääkaupunki" ja niitä on kaupungissa kaikkialla.

Lentokentällä minun oli lopulta taivuttava maistamaan kalakakkua. Kaupassa oli tarjolla kymmenittäin makuvaihtoehtoja kasviskalakakuista juustoon ja chiliin, ja päädyin ottamaan cheddar- ja chili"kakut". Ne tarjoiltiin kuuman liemimukillisen kanssa.

Korearuoka_FishCake_IMG_3976

Tiiviin sienimäiset, kiinteän joustavat kalakakut ovat varmasti yksi erikoisimpia maistamiani ruokia, mutta sillä hetkellä ne olivat toiveiden täyttymys: hirveä nälkä ja ainoa tarjolla oleva ruoka EI ollut lihaa! :) <3

Eikä maku mikään paha ollut, itse asiassa aika hyvä. Mutta kyllä nämä aika teollisilta silti maistuivat. Kotona tehdyt fish caket maistuvat varmasti hyvin erilaisilta. Näitäkin voisi joskus yrittää tehdä itse :)

Korearuoka_kimchi_IMG_4560

 

Tällainen oli minun ruokamatkani Koreaan - ja ensimmäinen matkani ylipäänsä aasialaisen ruoan maailmaan.

Lähtisin toistekin :) <3 Ja ehkä selvitän seuraavalla kerralla miten kala oikeaoppisesti syödään puikoilla :D ^_^

.

[vimeo 233148091 w=640 h=1138]

Ha Jun Min Buffet from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

20 comments on “Makumatka Koreaan”

  1. Ihana postaus! Mulle tuli ihan nälkä. XD Korealainen keittiö on vielä aika vieras mutta japanilaista ruokaa on kyllä ikävä. Suomessa se ei maistu ikinä samalta kuin paikan päällä nautittua. :)

    Vastaa

    0
  2. On kauniita annoksia kyllä :) osa on itselle niin vieraan näköisiä etten uskaltaisi syödä :D eipä sillä että mitään lihaakaan uskaltaisin ulkomailla syödä. Kalastakaan en oikein välitä niin vähän luotaantyöntävän näköisiä nuo kalat ja mustekalat jotka möllöttää jään päällä :D ehkäpä onkin parempi pysytellä kotosuomen tutuissa ja turvallisissa ruoka-aineksissa ;)

    Vastaa

    0
  3. Ooooh, tuonne voisin ehdottomasti lähteä ruokamatkalle :)
    Ensimmäinen mainitsemasi buffetpaikka vaikuttaa tosiaan paratiisilta - eikä vain lihaa välttelevälle!
    Olen ollut tietoinen tuosta monipuolisesta raaka-aineiden 'sekoittelusta', ja että tofustakin koostuva annos on siellä yleensä lihapitoinen. Se ei tätä lihaasyövää heteronaista pelota, voisi mennä tofu alas minunkin suustani ;) Tosin.. possua en välitä niinkään saada lautaselle, nautaa kyllä ja merenherkkuja.
    Taisin mainitakin erään korelaisen draamasarjan 'Jewel in the Palace' (näkyy mm. YouTuben kautta tekstitettynä), jossa konkreettisesti esitellään perinteisiä ruoanlaittomenetelmiä ja eri yhdistelmiä. Sarjan tapahtumien keskipisteenä on usein kuninkaallisen hovin keittiö, joten ... kulinaristille se on varsinainen opetuselämys ! :)
    Tutuksi tuli draaman kautta juurikin tuo siellä päin yleinen tapa kaataa vihannesten /kaiken päälle lihalientä ja kypsentää ne sopivan puolikypsiksi 'al dente'-suupaloiksi... kätevän näköistä, täytynee joskus kokeilla. Erityistä ihastusta herätti minussa korealainen päärynä: https://www.maangchi.com/ingredient/korean-pear
    Monipuolisuudessaan ja mehukkuudessaan tuo on eräitä perinnekeittiön perusraaka-aineita, jota käytetään paitsi jälkiruokana, myös lihapatojen maustamiseen.
    (Euroopassa myytävät päärynät eivät ole sama asia, enkä ole vastaavaa täällä kaupoissa nähnyt. Muutenkin Korean niemimaalla kasvaa ilmeisesti erittäin maukkaita omena/päärynä/luumulajikkeita, näin ovat korealaiset tuttavat kertoneet: Välimeren alueen omenat eivät maistu yhtä hyvältä kuin viileämmän ilmaston tuotteet.)

    Vastaa

    0
    1. Ellayna esitteli minulle tuon korealaisen päärynän :) Se on vähän niinkuin päärynän ja omenan välimuoto, jotain jota ei tosiaan löydä mistään muualta. Mausta tuli minulle mieleen sekoitus omenaa, melonia ja päärynää.

      Tuota Jewel In The Palace -ohjelmaa katsoin silloin pätkän Tubesta kun siitä kerroit, koko jaksoa en jaksanut, sen myönnän :D Jejulla muuten törmäsin yhteen ko. ohjelman kuvauspaikosta, siellä oli isot plakaatit jotka kertoivat asiasta :) Otin niistä ihan vain sinua varten kuvatkin jos olisin saanut ne johonkin postaukseen luontevasti ängettyä mutta ei sitten tullut sellaista postausta :P

      Vastaa

      0
    2. Oi että. Luin jostain tuosta Dae Jang Geum-teemapuistosta - suuret kiitokset, että muistit :) Näitpä vaivaa, kun otit kuviakin, toivottavasti ne vielä mahtuvat luontevasti johonkin postaukseen. (tai jos ei, niin... jos saisin muutaman sähköpostissa nähtäväksi?)
      Tässä vielä esittely ko. sarjaan: https://en.wikipedia.org/wiki/Dae_Jang_Geum
      Kyseinen sarja sai niin suuren suosion ympäri Aasiaa, että teemapuisto kerää edelleen kiinnostuneita vierailijoita ...

      Saiskohan jossain aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneesta liikkeestä? Sellaisissa olen nähnyt muitakin hyvin eksoottisia tuontihedelmiä, tosin kovempikuorisia kuin päärynät, jotka vaativat valitettavasti aikamoisen säilöntäainecocktalin säilyäkseen pitkiä kuljetuksia ja säilytyksiä... Kauniit pehmusterinkulat eivät yksin ehkä riitä.
      Maistaisin siksi mieluiten ko. hedelmää sen kasvupaikoilla, ehkä joskus vielä pääsen Koreaan.

      Vastaa

      0
    3. Siis nyt varmaan sotki tämän illan jännittävä 'kisastudio', lauseesta tipahti pois tuo korealaispäärynä...
      Muistan joskus Suomessa nähneeni Kiinasta tuotuja suuria, pyöreitä omenoita (usein vielä pehmusteissa), maku vain ei ole ollut maistamissani mikään herkullinen. Kiinalainen pomelo sen sijaan oli aivan erinomainen, paksukuorisia hedelmiä ei siirtely maailmankolkasta toiseen niin haittaa.

      Vastaa

      0
    4. Luin jostain tuosta Dae Jang Geum-teemapuistosta

      Tämä ei ollut teemapuisto vaan alue yhden Jejun Olle-maisemavaelluspolun varrella. Reitin varrella tuli siis yhtäkkiä vastaan plakaatteja joissa kerrottiin, että tällä alueella on kuvattu ko. sarjaa. Voin toki laittaa niitä sinulle sähköpostiin :)

      Minulla on jotenkin sellainen etäinen mielikuva että olisin joskus nähnyt korealaisia päärynöitä ihan jossain tavallisessa ruokakaupassakin Suomessa. Riippuu tietysti kauppiaasta ja alueen asiakaskunnan toiveista :)

      Vastaa

      0
    5. OK, varsinainen teemapuistokin jossain Koreassa on.

      Kuvat otetaan kiitollisuudella vastaan! :)

      Vastaa

      0
    6. Omenapäärynä! Kyllä löytyy ihan suomalaisista ruokakaupoistakin, en kyllä oo pannut merkille onko kovin sesongista riippuvainen. Naurattaa toi nimi ihan vietävästi. Mutta se on tosiaan Pyrus pyrifolia-lajike, tunnetaan myös nimellä asian pear.

      Vastaa

      0
    7. Aaa, omenapäärynä ^_^ No niinpäs onkin, kyllähän niihin törmää :)

      Vastaa

      0
    1. ^_^ Olisitkohan sä kestänyt noiden tulisuusasteen? :D Lähde mukaan ensi kerralla niin otetaan selvää ^_^

      Vastaa

      0
    1. Joo, siis suoraan sanottuna jos olisin vaarallisesti allerginen, en söisi ravintoloissa. Suomessa tuunataan annoksia kiitettävästi erityistoiveiden mukaan, mutta allergisena en silti uskaltaisi luottaa siihen että annos varmasti ei sisällä allergeeniä.

      Vastaa

      0
  4. Mielenkiintoista!
    Itse olen syönyt korean barbeque-systeemillä Thaimaassa ja se oli kyllä hauska - itse asiassa isälläni on tuollainen korealainen pöytägrilli mökillä ja sitä tulee aina välillä käytettyä sielläkin. Vähän vaati optimointia ensimmäisillä kerroilla että grillin sai pysymään tarpeeksi kuumana, mutta hauska tapa syödä minun mielestäni. :)

    Vastaa

    0
    1. Tuollaista korealaista (kala)barbecueta olisi kyllä ollut huisin hauska testata reissussa, mutta minusta se tuntui tylsältä ajatukselta kun olin yksin ja vailla pöytäseuraa. Pöydässä grillaaminen vaikuttaa niin sosiaaliselta tavalta syödä, ja sitä se varmasti onkin. Katselin vähän kateellisena iloisia grilliporukoita ravintoloissa... :)

      Vastaa

      0
  5. Ihanan näköisiä ruokia!
    Yksi asia mitä välillä olen funtsaillut: paljon matkailevana kärsitkö koskaan ruokamyrkytyksistä tai muista vaivoista? Itselle tuntuu aina ulkomailla olevan todella jännittävää ravintolan ja ruokien valinta, kun jostain syystä pelkään todella paljon vatsatautia yms ?

    Vastaa

    0
    1. Minulla on kai ollut onni matkassa sillä olen sairastunut vain kerran, enkä silloinkaan tiedä liittyikö sairastuminen juuri ruokaan. Rehellistä ruokamyrkytystä minulla ei ole koskaan ollut. Se ainoa sairastumiseni sattui Etelä-Afrikassa, vatsaan alkoi koskea erään pasta-annoksen jälkeen eikä kipu laantunut moneen päivään, kipu oli sitä luokkaa että jouduin autossakin istumaan kaksin kerroin. Mutta se on jäänyt ainoaksi vatsataudiksi luokittelemakseni kokemukseksi.

      Vastaa

      0
  6. Aah ja ooh korealainen ruoka ja ruokakulttuuri ylipäätään on mun mielestä todella mielenkiintoinen, ja se onkin mulle ehdoton ykkössyy päästä joskus tekemään Korea-reissua. Kosmetiikka tulee todella paljon ruan jäljessä (mutta niin se tekee kyllä täällä koto-Suomessakin :D).

    Oon ehkä sekasyöjänä jäävi puhumaan, mutta mun mielestä lihalla "maustaminen" on aika nerokas idea. Sillä voi helposti vähentää kokonaiskulutusta (joka on aina askel parempaan suuntaan!), ja korvata proteiinia osittain kasviperäisellä, tuoden samalla myös lihan makua.

    Vastaa

    0
    1. Kosmetiikka tulee todella paljon ruan jäljessä (mutta niin se tekee kyllä täällä koto-Suomessakin :D).

      No meillähän on sitten yhteistä ^_^ Vaikka mun kohdalla en ehkä käyttäisi ilmaisua "todella paljon jäljessä", mutta kyllä ruoka menee kosmetiikan ohi kiinnostuksen kohteissa. Simppelillä, itseään toistavalla meikkaus- ja ihonhoitorutiinilla pärjää hyvin, mutta yksipuolinen, tylsä ruoka saa pahalle tuulelle ja huonon olon ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatua heikentävästi :D

      mun mielestä lihalla ”maustaminen” on aika nerokas idea. Sillä voi helposti vähentää kokonaiskulutusta

      Hyvä näkökulma tämäkin :) Vaikka mä luulen, että Koreassa lihan kokonaiskulutus on jotain niin valtavaa että heidän tapansa käyttää lihaa vielä myös mausteena, lisää kulutusta vain entisestään.

      Mutta yksilötasolla, jos lihansyöjä alkaisi käyttää lihaa osassa aterioistaan vain maustamisominaisuudessa ja valitsisi lautaselle enemmän muita proteiininlähteitä, olisi se varmasti hyvä juttu.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (118)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)