05.10.2016

Elän salaatilla

Ajattelin omalta osaltani lähteä mukaan ”lihattomaan lokakuuhun” kirjoittamalla blogiin tässä kuussa sarjan kasvisruokaan keskittyviä juttuja. Sanotaanko: kasvisruokaa juhlivia juttuja ^_^

idsalaatti_img_0455

Kasvisruoat ovat lempiruokaani, ja etenkin täällä Kreikassa niiden osuus korostuu.

Kotona syön joka päivä myös kalaa, muita vedeneläviä ja / tai tofua proteiininlähteenä, mutta Kreikassa tulee kuin huomaamatta syötyä monina päivinä pelkkää kasvisruokaa. Kreikan keittiö tekee sen helpoksi, kun täällä käytetään niin ruhtinaallisesti kasviksia ja erilaisten kasvisruokien kirjo ravintoloiden ruokalistoilla on loputon. Vegaaneilla tosin on täällä hankalampaa, sillä monissa kasvisruoissa on myös juustoa.

munakoisot_img_1301_2

Esittelin aiemmin rakkauttani uunissa haudutettuihin munakoisoruokiin, ja klassinen imam bayildi (kuvassa) onkin kirkkaasti suurinta lempiruokaani Kreikassa. Voisin syödä sitä joka päivä.

Toinen ympäri maailmaa tunnettu kreikkalainen kasvisruoka on tietysti horiatiki eli kyläsalaatti fetalla (hora = kylä). Tämän syksyn reissulla olen syönyt horiatikia aivan ennätysmäärät, täytyy sanoa että olen itsekin hämmästynyt miten sitä voi tehdä koko ajan mieli. Olen monina päivinä syönyt sitä sekä lounaalla että illallisella. Voi sanoa, ettei tänä syksynä ainakaan tule vitamiininpuutosta ^_^

salaatti_img_2701

Perusreseptihän koostuu kurkusta, tomaatista, vihreästä paprikasta, punaisesta sipulista, oliiveista ja fetasta, mutta tänä syksynä huomasin, että salaatti maistuu kaikkein parhaimmalta kun siinä on vielä kaprista. Jotenkin kapriksen yty suolaisuus tuo salaattiin sellaisen mukavan potkun joka rikkoo muiden ainesten sävyisää makuharmoniaa. Aiemmin en ole kapriksista niin piitannut. Niin sitä makuaisti muuttuu.

Kasvisruoassa parasta on värikkyys. Värit tuovat niin iloa silmille kuin ravintoaineita kroppaan. Juuri luin jostain blogista erinomaisen neuvon: sen sijaan että aina miettisi lautasellaan makroravintoaineiden jakaumaa, keskittyisikin lautasen värikkyyteen. Minusta tämä oli erittäin hyvin sanottu. Mitä enemmän täyttää lautasta väreillä, sitä enemmän antaa keholleen hyödyllisiä ja välttämättömiä ravintoaineita. Runsaasti kasvisruokaa ja kasviöljyjä syövät kansat ovat maailmalla tunnetusti pitkäikäisimpiä ja terveimpiä ihmisiä. Minä ainakin otan vitamiinini ja hivenaineeni mieluummin ruoasta kuin pilleripurkista.

Kasvisruoasta tulee niin hyvä mieli :) Se on samalla autuaaksi tekevän hyvää ja superterveellistä <3

salaatti_img_2023

Salaattia tulee tehtyä myös kämpillä (eli majapaikoissa), en syö kaikkia päivän aterioita ulkona. Kotiversioon laitan usein myös tonnikalaa ja omenaa. Minusta tonnikala, feta ja omena ovat ihan törkeän hyviä yhdessä :) Slurps!

Etenkin saarilla horiatikista tapaa myös versioita, joissa feta on korvattu paikallisella, pehmeällä tuorejuustolla. Paroksella ja Amorgoksella saa horiatikin xinomizithra-juustolla, Santorinilla anthotiro- tai chloro-juustolla. Ja tietysti eri saarten xinomizithrat ja anthotirot maistuvat hyvin erilaisille.

salaatti_amorgos_chora_img_6259

Tätä salaattia muistelen erityisellä lämmöllä...

Ehkä koko reissun parhaan salaatin sain Amorgoksen Chorassa eräässä pienessä tavernassa. Kunkin paikan käyttämä oliiviöljy ja oliivilajike vaikuttavat myös olennaisesti horiatikin makuun.

Xinomizithra-juusto on sesonkituote jota valmistetaan vain kesällä, alkusyksyllä ja keväällä, saatavuus riippuu ihan vuohista joiden maidosta se tehdään. Tuon pienen tavernan xinomizithra oli jotain niin hyvää että palasin pari päivää myöhemmin syödäkseni sen uudelleen, mutta juuston kerrottiin loppuneen ja seuraavan kerran sitä saisi keväällä. Nyyh..! Myös Katapolan tavernoista xinomizithra loppui Amorgos-viikkoni aikana. Kannattaa ehdottomasti maistaa Kreikan lomalla jos juustoa vain on saatavilla vierailun aikaan.

astypalea_livadia_img_7269

Horiatiki on nälkämielessä kaikkein ”kustannustehokkain” salaatti kreikkalaisissa ravintoloissa. Siinä on hintaansa nähden kaikkein eniten syötävää.

Kuten viime syksyn salaattijutussa kirjoittelin, on todella kummallista logiikkaa että kevyemmät vihreään salaattiin tai raasteisiin pohjautuvat salaattiannokset maksavat Kreikassa enemmän. Horiatiki on usein niin valtava että se käy ateriasta ihan sellaisenaan; parhaimmillaan vitosella saa lähemmäs puolen kilon kulhollisen tavaraa.

Muuten: jos haluaa halvemman version samasta ruokaisasta salaatista eikä piitaa fetasta, kannattaa tilata mielikuvituksettomasti nimetty "tomaatti-kurkkusalaatti". Nimestään huolimatta tämä salaatti on useimmissa paikoissa sisällöltään aivan sama kuin horiatiki (eli siinä on myös oliivia, sipulia ja paprikaa), mutta ilman fetaa. :)

salaatti_img_2812_2

Turistillisissa paikoissa fetaa on salaatissa yleensä vähemmän kuin ”kreikkalaisissa” ravintoloissa, ja esim. Santorinilla huomaa että salaatit eivät ole vain kalliimpia, ne ovat myös pienempiä kuin muilla saarilla. Santorinilla osataan maksimoida voitot. ;)

Kuvan kaunis salaatti on Santorinilta. Ulkonäköön on panostettu enemmän kuin tavallisesti, mutta salaatinlehdillä tuunattu, pienikokoinen salaatti on ruokaisuusasteeltaan hyvin vaatimaton normaaliin horiatikiin verrattuna. Tämän salaatin seuraksi täytinkin vatsaa myös valkoisella kerma- ja juustopetiin upotetulla uunimunakoisolla  (valkoinen munakoiso on Santorinin erikoisuus).

*

Kuinka paljon te syötte kasvisruokaa?  Sekasyöjät, pidättekö koskaan kasvisruokapäiviä?

Mikä on lempivegeruokaanne? :)

Kreikassa ei muuten saa tofua käytännössä lainkaan, sen unohtaa täällä aina kokonaan. Olen syönyt sitä vain kerran ateenalaisessa vegeruokaravintolassa. Saarilla tuskin edes tiedetään mitä tofu on ;)

 

53 comments on “Elän salaatilla”

  1. Ihana postaus ja postaussarja :) Oih, sinne voisi lähteä kyllä jollekin ruokamatkalle!!! :D Mulla on lihan suhteen samanlainen ruokavalio kuin sulla, eli syön kasvis- ja kalaruokia. Hiilareita tosin syön ihan liikaa... :D Voisin elää pizzalla (juusto-, tonnikala-, tai kasvispizza) tai katkarapu-Caesar-salaatilla :) Ikävä kyllä en voi syödä ihan pelkästään niitä, ja arkiruokina suosituimpia listallani ovatkin perussalaatit ja kasvissosekeitot. Kalaruoista lemppari lohi, jota meillä syödään PALJON eri muodoissa.

    Vastaa

    0
    1. Oih, sinne voisi lähteä kyllä jollekin ruokamatkalle!!

      Todellakin :) Tänne voisi tulla kahdeksi viikoksi ja syödä joka päivä eri kasvisruokia ^_^

      Vastaa

      0
  2. Meillä syödään täysin sekaruokavaliota, mukana siis myös kasvisruokia. Itse tilaan pizzani vege-versioina, sillä jotenkin pizzapaikkojen lihan eivät innosta. Kasvissosekeitot ovat aivan ihania ja nopeita sekä helppoja tehdä. Myös täytetyt paprikat quinoa-kasvistäytteellä (joskus mukana voi olla myös fetaa), niin tekevät kauppansa kotona. Pääasiassa yritän, että suurin osa viikon liharuoistakin olisi joko kanaa tai kalaa, punaista sitten harvemmin.

    Vastaa

    0
    1. Mäkin rakastan kasvissosekeittoja mutta olen jostain syystä hurjan laiska tekemään niitä, liittyy ilmeisesti blenderin käyttöön... :D Aina jos joku resepti vaatii muun sähköisen vempeleen kuin hellan ja uunin käyttöä niin kynnys nousee korkeammaksi jaksaa tehdä ko. ruokaa... ^_^ Inhoan blenderin tiskaamista, se kai se on se eniten vaikuttava tekijä, hahah....

      Täytettyjä paprikoita teen tosi usein, ne on kyllä yksi parhaimmista kotiruoista :)

      Vastaa

      0
  3. Kuviasi katsellessa tuli nälkä, vaikka juuri söin. :)

    En itse syö lihaa - olen tosin syönyt satunnaisesti MSC-merkittyä kalaa, mutta senkin käytön olen nyt lopettanut. Syyt ovat eettisiä. En tahdo, että minun ruokani vuoksi täytyy jonkun kuolla.
    Tästä syystä olen ilolla ottanut vastaan tämän vuoden uutuudet Härkikset (tätä ei voi liikaa kehua, jo monikäyttöisyyden vuoksi ja sitä saa kaikkialta)ja nyhtökaurat (sitä en tosin ole vielä mistään kaupasta löytänyt). LähiK-kauppiaskin ottanut juuri valikoimiin nakkeja ja leikkeleitä, jotka ovat soijapohjaisia.
    Eli tofua, soijatuotteita ja muita proteiininlähteitä käytän, onneksi niitä on nykyään saatavilla hyvin.

    Vastaa

    0
    1. Kuviasi katsellessa tuli nälkä, vaikka juuri söin. :)

      Hehheh :D

      Mulla on vielä sekä Härkis että Nyhtis testaamatta, asiaan on saatava muutos heti kun olen taas kotona :)

      Vastaa

      0
    2. Härkis oli muuten ok, mutta aivan liian suolainen, lukikin paketissa että voimakas suolainen, en ymmärrä miksi, voihan sen itsekin maustaa.

      Vastaa

      0
  4. En ole kasvissyöjä, tähän asti ruokavalio on koostunut paljolti lihasta (punaisesta lihasta en kuitenkaan tykkää, joten lähinnä kalalla ja kanalla on menty). Keväällä kävin läpi superdieetin ja tällä hetkelläkin vielä olen korvia myöten kyllästynyt kanaan :D Olen vähän vahingossa siirtynyt kasvisruokiin, etenkin sosekeittoihin. Lähinnä vaan mietityttää, miten kasvisruuista saisi tarpeeksi proteiinia..

    Vastaa

    0
    1. Keväällä kävin läpi superdieetin ja tällä hetkelläkin vielä olen korvia myöten kyllästynyt kanaan :D

      Voin kuvitella... ^_^ Dieettiruokien tähti....

      Proteiini on kyllä ongelma etenkin vegaaniruoissa, ainakin mun näkökulmasta. En tule itse kylläiseksi pavuista ja linsseistä (eikä vatsakaan tykkää niistä suurissa määri), joten jos olisin vegaani pitäisi syödä päivittäin tofua ja noita Härkis- ja Nyhtökauratuotteita. Alkaisi varmaan kyllästyttää pitkän päälle.

      Toki nämä on tosi yksilöllisiä juttuja ja kyllähän keho lopulta useimmiten tottuu siihen mitä sille annetaan. Ehkä munkin "proteiininälkä" himmenisi jos vain kylmän viileästi alkaisin syöttää kropalle pelkkää kasvisproteiinia. ;)

      Vastaa

      0
    2. Itselläni olisi kaukaisena unelmana lopettaa myös maitotuotteiden ja kananmunan käyttö, mutta ongelmana on juurikin tuo proteiinin saanti. En myöskään kovin tykkää pavuista enkä erityisesti linsseistäkään, ja nuo härkikset ja nyhtökaurat ovat taas tosi kalliita; ja soija nyt on vielä asia erikseen omine ristiriitaisuuksineen. Mutta sellainen mahdollisimman kasvispainotteinen ruokavalio kyllä huokuttelisi. Tällä hetkellä en usko, että kalankaan pois jättäminen olisi mitenkään vaikea momentti minulle (en ole enää ostanut edes tonnikalaa). Pitäisi mennä jollekin kasvisruokakurssille sitten, kun on aikaa.

      Vastaa

      0
    3. Minä olen syönyt kohta vuoden melkein pelkkää vegaaniruokaa ja en ole kokenut proteiinin saamista ongelmaksi. Muutenkaan en ole ikinä tajunnut mikä ongelma se proteiini on varsinkin kun sitä on kaikissa kasviksissa ja hedelmissäkin, ja moni ihminen syö liikaa proteiinia... itse en tykkää kovin paljon pavuista, ja linssejäkin tulee syötyä vain ehkä kerran kuussa... mutta mietitäänpä mistä saan proteiinia: no pähkinöistä ja siemenistä joita voi laittaa puuroon, smoothieen, salaattiin, wokkiin, jälkiruokiin, leipoa leipään, niistä voi tehdä kermaista pastakastiketta tai juustoa, sitten on tietenkin pähkinävoit (vanha kunnon maapähkinävoi kaiken kanssa ja mantelivoi omenan kanssa!). Käytän ehkä kerran viikossa jotain soijajuttua josta voi tehdä ihan mitä vaan, kuten bolognesea tai soijapyöryköitä, tai tietty tofua aasialaisissa ruoissa. Kaurassa on proteiinia. Samoin riisissä, kvinoassa, pastassa ja leivässä :) Hummusta käytän silloin tällöin esim leivän päällä ja siinähän on seesaminsiemeniä ja kikherneitä. Falafelit. Herneet ja maissi (ja muut pakastevihannekset) aterian lisänä, ja vaikka hernekeitto ja linssikeitto. Riisipuuro ja karjalanpiirakat :D Nyhtökaura ja Härkis nykyään (mutta ilman niitä olen selvinnyt aina ennenkin). Parsakaalissakin on proteiinia! Tai mysli/murot soija-, kaura-, kookos-, riisi- tai pähkinämaidolla... Kaupoista saa nykyään ihan hyvin esim kaurasta tehtyä tuorejuustoa ja kaurakermaa ja tietenkin Alpron soijajugurtteja ja muita. The list is endless :D mielestäni parasta kasviproteiinissa on, että ruokia tulee ainakin itsellä syötyä monipuolisemmin ja siten saa samalla kaikkia tärkeitä vitamiineja ^_^ ja tiedän vegaaneja, jotka pyrkivät syömään vain vähän proteiinia ja rasvaa, ja sitten esim kehonrakentaja-vegaaneja jotka syövät paljon proteiinia. Niin ja se vielä, että noita pähkinöitä ja siemeniä ja esim avokadoa kannattaa lisätä hieman joka aterialle jos tuntuu että ei tule kylläiseksi pelkistä pavuista ja linsseistä! Koska niissähän ei ole itsessään kovin paljoa rasvaa toisin kuin maitotuotteissa, kananmunissa, kalassa ja lihassa, ja nälkä voi tosiaan jäädä jos yrittää yhtäkkiä muuttaa makrojakaumaa tai ylipäätään jos rasvan määrä jää tosi alhaiseksi.

      Vastaa

      0
    4. Lisäys vielä, että tosiaan syömällä enemmän hedelmiä ja vihanneksia saat jo osan tarvitsemastasi proteiinista. Jos miettii vaikka kasvissyöjäeläimiä, niin kyllä nekin saa tarvitsemansa proteiinin lihasten kasvamiseenn ja ylläpitoon ja muuhun, ja nehän ei edes yleensä syö runsasproteiinisimpia kasveja kuten papuja, pähkinöitä tai nyhtökauraa. :D Ne vain syö suuren määrän kasveja tai hedelmiä! Ihmiset voi sen lisäksi syödä vaikka niitä papuja ja linssejä ja kauraa.

      Vastaa

      0
    5. Peruna ja bataatti ovat myös erinomaisia hiilihydraatin ja proteiininkin lähteitä, monipuolisia ja täyttäviä. Pitää ottaa huomioon että kasvisruokaa syödessä annoskoot ovat kalorimääränsä takia yleensä hieman isompia kuin lihaa tai juustoa syödessä joten ravintoaineitakin saa enemmän kuin pientä kasvisannosta syödessä. Suosittelen perunamuusia porottomalla käristyksellä (ohje nyhtökauran pakkauksessa!), bataattikeittoja, öljyttömiä tai öljyllisiä itsetehtyjä lohkoporunoita tai ranskanperunoita, perunagnoccheja, itsetehtyjä perunaleipiä tai jos tykkää niin uunissa paistettua (kokonaista tai puolitettua) bataattia vaikka sitruunan ja valkosipulijauheen tai sitten kanelin ja neilikan kanssa. Anteeksi pitkistä viesteistä, aihe oli niin innostava :D

      Vastaa

      0
    6. Hei Fuchsia,

      Tiedän hyvin mistä kaikista lähteistä saa proteiinia ja kaikki mainitsemasi ovat tuttuja :) Vaihdettuani vhh:lle makroravintoainekiinnostustani ja -tietämystä voisi pitää aika intensiivisenä, miedosti ilmaistuna ^_^ Osaan suunnilleen ulkoa suurimman osan yleisimpien ruoka- ja elintarvikkeiden makroravintoainelukemista :) Nojoo, se nyt ei tietenkään liity tähän.. ^_^

      Mutta hyvin yksinkertaistettuna vastauksena proteiini-ihmettelyysi, eli "mikä ongelma se proteiini on": eri ihmisillä proteiinin tarve vaihtelee ja kyse on tottakai myös tottumuksista, elämäntyylistä ja mieltymyksistä.

      Esimerkiksi sisareni, joka on vegaani, on terveyden ja energisyyden perikuva ja liikkuu aktiivisesti, ja saa ravintonsa mukana varmaan alle puolet siitä määrästä proteiinia mitä itse saan. Eivät kaikki siis tietysti tarvitse tai haluakaan syödä proteiinia yli minimisuosituksen (eikös se ole joku 1,2 g proteiinia per painokilo henkilöllä joka ei harrasta liikuntaa, mutta vähintään 1,5 g niille jotka harrastavat ja 2 g tuntumassa niille, jotka harrastavat painoharjoittelua). En missään nimessä väitä että kaikkien tarvitsee syödä runsasproteiinisesti ja tähdätä suositusten yli :)

      Mutta toisille se on tarpeen tai mielekästä erinäisistä syistä: mieltymykset, elämäntyyli, oma yksilöllinen aineenvaihdunta, harrastukset jne. Jos mä kokisin että tuo minimisuositus riittää, eli mun kohdalla vain 60,2 g proteiinia päivässä, saisin sen todella helposti kasvislähteistä. Harrastan kuitenkin paljon liikuntaa ja etenkin painoharjoittelua, jolloin proteiinin tarpeeni kasvaa, ja itsestäänselvästi myös ruokavalioni eli vhh ohjaa sitä, millaista lähteistä proteiinini syön. Kasvipohjaisissa proteiininlähteissä soijaa lukuunottamatta on aina myös suhteellisen runsaasti hiilihydraatteja, ja vhh:lla etenkin viljan proteiinit jäävät käytännössä kokonaan pois laskuista. Palkokasvejakin nautitaan vain kohtuudella, ei satoja grammoja päivässä.

      Saadakseni saman määrän proteiinia esim. kikherneistä tai linsseistä kuin kalasta, minun tulisi syödä kikherneitä yhdellä aterialla 3,5-kertainen määrä (!!) kalaan verrattuna. Eli sellainen 360 gramman lautasellinen kikerneitä vs. 125 gramman lohifilee. Tässä kuvaan astuu jo annoskoon asettama haaste: harva jaksaisi syödä noin suuria annoksia. Kun lautaselle varmaankin vielä mieluusti lisäisi muutakin kuin pelkkää hernettä :)

      Vaikka en olisikaan vhh:lla, mutta haluaisin silti pitäytyä samassa proteiinimäärässä mikä tuntuu mun kropassa hyvältä (about 2 - 3 g per painokilo), olisi proteiinintarpeen kattaminen pelkistä vegelähteistä minulle juuri noiden annoskokojen määrän kannalta lähes mahdotonta. Koska eläinperäisissä lähteissä proteiini on niin tiiviissä muodossa, niitä ei tarvitse syödä tolkuttomia määriä kattaakseen tarpeen. Jos taas haluaisin saada 100-150 g proteiinia päivässä pelkistä kasvilähteistä, minun pitäisi syödä volyymillisesti aika hillittömät määrät ruokaa. Nytkin ateriani ovat jo monen silmiin hurjan kookkaita, esim. lounas 125-150 g proteiininlähdettä + 300 g kasviksia. En yksinkertaisesti jaksaisi alkaa syömään vielä isompia annoksia ^_^ :D Tämä tuli jo hyvin todettua kevään FitFarm-testikuurilla :)

      Mutta tosiaan, vegaaniruokavalio on aivan eittämättä mitä loistavin ruokavalio. :) Se vain ei sovi kaikille, ihan niinkuin ei vhh tai muukaan tiettyjä ruoka-aineita eliminoiva tapa syödä :)

      Vastaa

      0
    7. Mun kasvisruokakavereilla ei ole kyllä mitään ongelmia protskujen kanssa, ja vegaanikaverit puolestaan erikseen laskee että protskuja tulee kanssa tarpeeksi. :)

      Vastaa

      0
    8. Riippuu varmasti tosi paljon siitä minkä verran on tottunut proteiinia syömään. Mä esim. syön noin 3-4kin grammaa protskua per painokilo, joka aterialla tulee joku 50 g proteiinia. Tällaista määrää on aika vaikea saada kasvislähteistä ellei syö teksturoitua soijaa ja muutenkin aivan valtavia annoksia.

      Vastaa

      0
  5. Alkoipa tehdä ihan hulluna mieli tuota Horiatiki-salaattia . Sitä tulee syötyä Kreikassa käydessä lounaaksi melkein poikkeuksetta. Se on juuri sopivan täyttävää, mutta kevyttä. Kotonakin olen sitä joskus yrittänyt tehdä, mutta ei se maistu oikealle. Ei vaikka ostin Kreikasta paikallista oliiviöljyä. Kreikan lomilla on kyllä todella helppo syödä terveellisesti. Muilla reissuilla se ei ole vielä onnistunut.

    Vastaa

    0
    1. Kotonakin olen sitä joskus yrittänyt tehdä, mutta ei se maistu oikealle. Ei vaikka ostin Kreikasta paikallista oliiviöljyä.

      Saman olen havainnut, ja se johtuu varmasti kasvisten laadusta. Suomalaiset kasvikset eivät ole yhtä makeita ja mehukkaita kuin Välimeren auringon alla kasvaneet, ja tuontivihannekset nyt on mitä on. Kreikassa salaatin saa aina tuoreista paikallisista raaka-aineista, siinä se maun salaisuus todennäköisesti :)

      Vastaa

      0
    2. Oon samaa mieltä että muualla syöty kreikkalainen salaatti ei ikinä maistu samalta kuin Kreikassa. Samaa mieltä myös siitä että Kreikassa tulee helposti syötyä terveellisesti (ja herkullisesti): tämän kesän matkallani söin hotellin aamiaisbuffetista paljon erilaisia tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, pähkinöitä, manteleita ja kuivattuja hedelmiä (jossain Italiassa on tunnetusti ollut aamiaisella tarjolla vain jotain kakkua ja nutellaa... :D). Ravintoloiden salaattiannokset on lähes poikkeuksetta isoja ja herkullisia. Kävin muuten Kreetalla kasvisravintolassakin. Oli hyvä kokemus, kun yleensä Kreikassa ei tuollaisia näe.

      Vastaa

      0
  6. Eikä en kestä!! Kreikan reissulla syttyi suunnattoman suuri rakkaus kreikkalaista salaattia kohtaan <3 mikään salaatti ei mielestäni vedä sille vertoja. Olen yrittänyt tehdä sitä monesti kotonakin, mutta maku ei vain ole sama. Vinkkejä?

    Nyt olen menossa viikoksi New Yorkiin ja ajattelin yrittää metsästää sieltä kulttuurien kirjosta aitoa kreikkalaista salaattia.. onnistunkohan :'D

    Vastaa

    0
    1. mikään salaatti ei mielestäni vedä sille vertoja.

      Samaa mieltä. Niin yksinkertainen resepti, niin täydellinen ^_^ Ja parasta on tuo ruokaisuus. Vihreän salaattipohjan salaatit on mulle usein liian kevyitä sammuttamaan nälkää, tai sitten niissä pitää olla kunnolla juustoa ja/tai kalaa :)

      Olen yrittänyt tehdä sitä monesti kotonakin, mutta maku ei vain ole sama. Vinkkejä?

      Valitettavasti Suomesta ei vain taida saada yhtä tuoreita ja maukkaita kasviksia kuin Kreikassa.... :/ Eli en usko että Suomessa voi koskaan saada aikaiseksi yhtä mehukasta ja aromaattista horiatikia. :/ Mutta kyllä se kalpea versiokin mulle kelpaa autenttisen puutteessa, usein tulee tehtyä ^_^

      Vastaa

      0
  7. Meidän perheessä syödään kasvisruuan lisäksi lihaa, kanaa ja kalaa koska haluan, että lapset omaksuvat monipuolisen ruokavalion. Kasvisruokapäiviä pidetään viikottain, vaikka en niitä sen kummemmin erikseen suunnittele. Erilaiset kylmät ja lämpimät salaatit ja sosekeitot ovat meillä yleisimmin syötäviä kasvisruokia. Yritän myös keksiä lihalle/kalalle monipuoliset kasvislisäkkeet, jotta pöydässä olisi muitakin kasviksia kuin tomaattia ja kurkkua. Monet tutut lapset nirsoilevat hirveästi kasvisten kanssa, onneksi meillä kokeillaan suht ennakkoluulottomasti erilaisia ja uusia makuja.

    Tällä hetkellä oma lemppari on salaatti, johon tulee salaatinlehtien lisäksi esim. pinaattia, avokadoa, tomaattia, kvinoaa, paahdettua bataattia ja fetaa. Joskus syön sen hummuksen kanssa tai teen yrttiöljykastikkeen.

    Horiatiki-salaatit näyttävät herkullisilta! :) Onko sulla muuten jotain lemppari fetamerkkkiä, jota saa Suomesta?

    Vastaa

    0
    1. Tällä hetkellä oma lemppari on salaatti, johon tulee salaatinlehtien lisäksi esim. pinaattia, avokadoa, tomaattia, kvinoaa, paahdettua bataattia ja fetaa. Joskus syön sen hummuksen kanssa tai teen yrttiöljykastikkeen.

      Aijai, kuulostaapa hyvältä :) Paahdettu bataatti <3 <3

      Onko sulla muuten jotain lemppari fetamerkkkiä, jota saa Suomesta?

      Ei ole, kumma kyllä. Myönnän, että usein ostan halvinta enkä välttämättä edes fetaa vaan salaattijuustoa, ja Lidlin halpa feta-tyyppinen kimpalejuusto (valmiiksi kuutioiduista en tykkää, ne on ihmeen kumimaisia ja fetaa kuuluu saada murtaa..! :D) on yllättävän hyvää. Eihän se toki samalle maistu kuin oikein hyvä oikea feta mutta ehdottomasti paras noista halpis-"fetoista".

      Vastaa

      0
  8. Vegaani täällä. Ruokavalion perustana luonnollisesti kasvikset ja muu kasviperäinen.

    Vastaa

    0
  9. Monta vuotta vegenä elänyt ilmoittautuu! Kalaa/muita mereneläviä olen tähän asti syönyt vähintään pari kertaa viikossa, mutta nyt kun asun taloudessa, jossa on kasvissyöjä joka ei syö kalaakaan, niin sekin on jäänyt. Liputan siis vegeilyn puolesta ihan satasella ja viime aikoina on tullut esim. leipomukset tehtyä ihan vegaanisina! :)

    Vastaa

    0
  10. Olen vielä toistaiseksi sekasyöjä, mutta en kyllä syö lihaa/ kalaa yms. läheskään päivittäin. Ihan suunnittelematta tulee varmaan parina päivänä viikossa "kasvispäiviä" :)

    Vastaa

    0
  11. Tekisin mielelläni useammin hyvää kasvisruokaa, mutta en oikein saa niihin makua. Usein tuntuu, että kasvisruoka vaatii jotain kermantapaista -silloin tuntuu ettei ruoka olekaan enää niin terveellistä ;)
    Se, että saa sen puoli kiloa kasviksia ujutettua normiruokaan päivän aikana, on aika haastavaa...

    Vastaa

    0
    1. Usein tuntuu, että kasvisruoka vaatii jotain kermantapaista -silloin tuntuu ettei ruoka olekaan enää niin terveellistä ;)

      Kermaa ja juustoja ei pidä pelätä, ihminen tarvitsee myös ravintorasvoja :) Eli ei kerma automaattisesti tee ruoasta epäterveellistä, mutta tottakai jos ruokiin aina kaataa sitä desikaupalla... ^_^ :D Jos miettii pelkästään kerman kaloreita, niin siinähän on vähemmän energiaa kuin öljyssä, ja Välimeren keittiössä ruokiin kaadetaan ihan tolkuttomasti oliiviöljyä.... siis ihan tolkuttomasti. Puoli desiä per salaatti on varmaan minimi :D Ja näitä oliiviöljyä tihkuvia ruokia pidetään silti terveellisinä, mitä ne toki ovatkin :)

      Jos kerma huolestuttaa esim. kovien rasvojen kannalta, niin tuo kasviksiin makua oliiviöljyllä ja hyvillä gourmet-suoloilla esimerkiksi :) Yksinkertaista ja helppoa :) Itse olen huomannut että suolalla ja sen laadulla on suuri merkitys. Yksi kikka tuoda kasvisruokiin makua on myös pitkä haudutus tai paahtaminen. :) Ja mun oma henk.koht. kikka on lisätä esim. uunikasviksiin aina paistettua tai paahdettua sipulia, sipulilla saa aivan mielettömästi makua melkein mihin tahansa ruokaan :) Paahtaessa sipulin hiilarit sokeroituvat ja siitä tulee tosi makea :) Juuri tuo kasvisten luontainen makeus on mun mielestä hyvän suolan, pippurin ja oliiviöljyn kanssa kasvisruokien paras mauste :) Makeus vain täytyy houkutella esiin kypsennyksellä :)

      Vastaa

      0
  12. Hei, ehkä tyhmä kysymys, mutta tarkoittaako tuo Horiatiki-salaatti siis samaa kuin ruokalistoissa lukeva "greek salad" vai onko niissä jotakin eroa? Ainakin näyttää ihan samalta :D

    Vastaa

    0
    1. tarkoittaako tuo Horiatiki-salaatti siis samaa kuin ruokalistoissa lukeva ”greek salad” vai onko niissä jotakin eroa?

      Tarkoittaa samaa :) Salaatin nimi on kreikaksi horiatiki ja englanniksi greek salad.

      Vastaa

      0
  13. Nyt kyllä Sanni! Jouduin jo toistamiseen ryntäämään kesken lukemisen keittiöön tekemään salaattia. Onneksi on ollut ainekset kaapissa ;) Salaatit <3

    Vastaa

    0
  14. Mä en ole tiennyt, että Kreikassa ruoka on noin kasvispainotteista! Alankin suunnittelemaan reissua sinne :D Mähän olen ollut jo kohta 9 vuotta kasvissyöjä, joten tuollainen kohdehan olisi oikein unelma ;)

    Vastaa

    0
    1. Kreikka on todellakin kasvissyöjän unelmakohde. :) Ja jos pystyy syömään juustoa, ruokien kirjo on aivan mieletön... Erilaisia haudutettuja kasvisruukkuja, grillattuja kasviksia, grillattua sientä, juustotäytteisiä paprikoita, viininlehtikääryleitä, täytettyjä tomaatteja, muhennoksia, höyrytettyjä villivihanneksia, kasvispyöryköitä, keittoja, piirakoita....

      Vastaa

      0
  15. Hei Sanni, ilmeisesti Kreikassa on helppo syödä myös gluteenitonta kasvisruokaa? Olen menossa, ruokavalio tosiaan mahdollisimman gluteeniton kala-kasvis. Onko jotain sellaista yllättävää, missä ei uskoisi olevan viljoja mutta kuitenkin on?

    Vastaa

    0
    1. Onko jotain sellaista yllättävää, missä ei uskoisi olevan viljoja mutta kuitenkin on?

      Esim. perinteinen kreetalainen salaatti, niissä on kuivattua leipää pohjalla (salaatti kootaan öljyllä kostutettujen kuivien leipäpalojen päälle). Tuo leipä on nimeltään dakos ja se mainitaan usein salaatin yhteydessä, mutta ei aina. Jos salaatin nimi on "Cretan salad", kannattaa varmistaa tuo leipäjuttu. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä siinä on dakosia.

      Toinen salaateissa lymyilevä, vastaavan tyyppinen kuivattu leipä on "paximadi". Jos bongaat tuon sanan salaatin yhteydestä (sitä ei jostain syystä useinkaan englannisteta), niin tiedät että salaatissa on leipää.

      Pyöryköissä ("keftedes") käytetään vehnäjauhoa, joten ne eivät ole gluteenittomia. Kreikassa saa noita pyöryköitä vaikka mistä valmistettuna, kesäkurpitsan ollessa yleisin (--> kolokithokeftedes). Yhdessä ainoassa paikassa törmäsin kerran gluteenittomiin keftedeseihin, niissä oli käytetty kikhernejauhoa. Mutta 99-prosenttisesti pyöryköissä on sidosaineena vehnää.

      Vastaa

      0
  16. Värikkäästä ruuasta: tein tänään salaattia, jossa oli mm. paahdettua myskikurpitsaa ja raitajuurta. :-) Oli ihanan värikästä!

    Vastaa

    0
    1. Kuulostaa tosi hyvältä :( Myskikurpitsa on kyllä mainio, näyttää tavallaan ihan mangolta ^_^

      Vastaa

      0
  17. Me pidetään kerran viikossa kasvisruokapäivää (niinku kouluissa? :D)
    Me on koitettu aina pitää ruoka suurimmaksi osaksi kasvispitoisena, se lihan määrä ei kuitenkaan tartte ruokavaliossa olla kauhean suuri. Rehellisesti jatkan sekasyöjänä vain, koska sulhanen on.

    Vastaa

    0
  18. Tuli hirveä nälkä kuvista! Syödään miehen kanssa ainoastaan kasvisruokaa, munia ja jonkin verran maitotuotteita. Vihreää salaattia ei tule kovin usein kuitenkaan tehtyä, sillä onhan se täällä pohjoisessa kallista tehdä. Näin syksyllä syödään paljon myskikurpitsaa, munakoisoa ja erilaisia sosekeittoja. Lähiaikoina olen huomaamattani myös lisäillyt mozzarellaa ruokaan kuin ruokaan :) Halloumi on paras viikonloppuherkku!

    Joku kertoi, että kasvisruoat tarvitsevat melkein aina kermaa tai rasvaa ollakseen maukkaita. Se voi ollakin totta, mutta ei rasvaa kannata pelätä! Jos miettii vaikka sekasyöjiä ja suomalaisten perinteisiä kotiruokia, on niissä yleensä usein jauhe- tai muuta lihaa. Jauhelihassakin on usein rasvaa se 23%. Kasvisruoasta tuskin tulee epäterveellistä, vaikka käyttäisikin esim. kasviöljyjä tai lorauksen kermaa. Itse asiassa aika harva ruoka on kokonaan rasvatonta.

    Vastaa

    0
    1. Joku kertoi, että kasvisruoat tarvitsevat melkein aina kermaa tai rasvaa ollakseen maukkaita. Se voi ollakin totta, mutta ei rasvaa kannata pelätä! Jos miettii vaikka sekasyöjiä ja suomalaisten perinteisiä kotiruokia, on niissä yleensä usein jauhe- tai muuta lihaa. Jauhelihassakin on usein rasvaa se 23%. Kasvisruoasta tuskin tulee epäterveellistä, vaikka käyttäisikin esim. kasviöljyjä tai lorauksen kermaa.

      Allekirjoittaa. Rasva korostaa minkä tahansa ruoan makua joten ehdottomasti hyviä öljyjä kasvisruoan sekaan, oliivi- ja avokadoöljy ovat erinomaisia tai wokatessa seesaminsiemenöljy, slurps! Kuvitelmat rasvan epäterveellisyydestä ovat ihan aikansa eläneitä, ihminen tarvitsee ravinnon mukana saatavaa rasvaa, tietyt rasvahapot ovat meille aivan välttämättömiä ja niitä saa vain ravinnon kautta. Kun ihmiset alkaisivat korvata höttöhiilareita hyvillä rasvoilla, olisivat asiat ravitsemuksellisesta näkökulmasta paljon paremmin. Kenenkään kroppa ei tarvitse valkoista vehnää ja puhdasta sokeria, mutta jokaisen kroppa tarvitsee esimerkiksi omega-rasvahappoja.

      Vastaa

      0
  19. Kasvisruoka on aivan ihanaa, etenkin sellaiset hieman mausteisemmat kastikkeet ja miksei muutkin jutut (sen verran tuliset, että nenä alkaa vuotaa:) ). Mutta kyllä nuo tortillat ovat ykkönen ihanista kasvisherkuista; täysin vegaaninakin syön, mutta ovat kyllä huippuja sinihomejuuston tai kevytkermaviilin kanssa.

    Nuo sinun salaattikuvasi ovat aivan ihania. Tekisi mieli napata tuollainen horiatiki-lautanen tuosta näytöltä vaikka heti. :)

    Vastaa

    0
  20. Ahh, kreikkalainen salaatti ON NIIN hyvää :D jännä juttu, en yleensä tykkää vihreästä paprikasta, siinä on jotenkin tympeä maku mun suussa... mutta kreikkalaiseen salaattiin se sopii aivan täydellisesti, eikä muu paprika tähän kelpaakaan! Poikaystvän versiossa salaattiin tulee myös hiukan jotain yrttiä (esim. oreganoa, kuivattuna tai tuoreena), en tiedä onko se ihan alkuperäisen reseptin mukaan mutta sopii mun mielestä tosi hyvin salaatin makumaailmaan.

    Asun keski/ etelä-Euroopassa ja täältä saa kesällä niin maukkaita auringon hellimiä kasviksia että kotona tehtynäkin tuo salaatti maistuu mainiolta. Ja kun lämpötila saattaa olla viikkotolkulla yli 30 astetta, ei hirveästi tee mieli käyttää hellaa tai uunia, joten saalaattilinjalla usein mennään.

    Vaikka salaatti ja kasvikset maistuvat (hyvinä päivinä menee kilokin päivässä), en silti ole kasvissyöjä, lihaa ja kalaa syön useamman kerran viikossa. En näe syytä ryhtyä kokonaan vegelinjalle, sillä en koe lihansyöntiä epäterveellisenä. Tehotuotantoa en toki pidä hyvänä asiana, ja pyrinkin ostamaan eläinperäiset tuotteet luomuna, tai mielellään suoraan lähialueen pientuottajilta. Käytän myös paljon ns. "hukkapaloja" eli sisäelimiä, rasvaisempia ruhonosia ja luita. Näitä monet karttavat ja ostavat vain filettä tai kananrintaa; mielestäni kuitenkin eläin pitää hyödyntää niin kokonaan kuin mahdollista. Ja kun puhutaan ympäristönäkökulmasta, jonka takia lihansyöntiä aina parjataan, on paljon muitakin ruokaan liittyviä epäkohtia jotka kuormittavat ympäristöä. Esim. se järjetön määrä ruokajätettä mitä koko ruoan tuotantoketjun aikana tulee (maatilalla, tehtaalla, kaupassa, kuljetuksessa, myös lopuksi kuluttajien kotona). Lisäksi kaupassa myydään ihan tajuttomia määriä ns. turhakkeita (sipsejä, limuja, karkkeja, sokerimuroja, keksejä, valmisruokia, välipalavanukkaita, etc). Näiden tuotteiden (mukaanlukien pakkausten) valmistamiseen ja kujettamiseen kuluu älyttömiä määriä vettä, energiaa yms luonnonvaroja. Ja taas tulee hävikkiä, kun halutaan että tarjolla on 1000 eri sorttia; esim. pelkästään jugurtteja on kymmeniä erilaisia... ja kaikki ei mene loppujen lopuksi kaupaksi. Kuitenkaan näitä asioita harvoin kritisoidaan niin paljon kuin lihansyöntiä.

    Vastaa

    0
  21. Itsekin olen oikeastaan vaan mieheni takia sekasyöjä, kun hänelle ei varsinkaan Suomen kasvikset oikein maistu. Eri juttu tosiaan siellä Kreikassa, josta on mulle itsekin sanonut että jos siellä asuttais taas niin hän vois hyvinkin olla kasvissyöjä, kun kasvikset on niin maukkaita siellä, vaikka kieltämättä vuoristokylien tavernoissa saa myös todella hyviä liharuokia (ja ah kaikista erilaisista tuoreista kaloista puhumattakaan)... Joskus kyllä itselläni tökkii liharuuat niin pahasti, että vaivaudun tekemään kaksi eri ruokaa (kyllä, minä teen lähes poikkeuksetta ruuan meillä, mieskin jotain osaa, mutta haluan maukasta ruokaa ja niin ettei keittiössä näytä räjähtäneen pommi+rakastan kokkaamista ja leipomista joten teen mieluummin itse :D) ja joskus olen useamman viikonkin putkeen ilman lihaa, kun ei vaan maistu, mutta sillon kyllä saa mieskin niitä kasvisruokia useampana päivänä viikossa. Myöskään kalaa ei hirveästi tule syötyä, kun pelkkä uunissa tai pannulla tehty ei maistu mielestäni yhtään hyvälle, kun olen lapsuuden kodissa tottunut siihen, että isä savusti aina kalan itse ja sitä savukalaa sai joka viikonloppu <3
    Ja kuten eka kommentoija sanoi, että pitäisi lähteä ruokamatkalle Kreikkaan niin kyllä tosiaankin pitäisi, parasta ruokaa, mitä olen eläissäni syönyt on olleet kaikki ruuat siellä. Henkilökohtainen lempparini on kreikkalainen papupata mieheni isäpuolen reseptillä, jossa on porkkanaa, perunaa ja erilaisia papuja tomaattikastikkeessa pitkään haudutettuna.

    Vastaa

    0
    1. Suosin kalamata-oliiveja, ne on useimmiten tosi hyvän makuisia mutta välillä törmään (yleensä ravintoloissa sattumalta) vieläkin parempiin joista ei sitten tiedä mitä oliiveja ne on. Oliivilajikkeisiin olisikin mahtava perehtyä paremmin, jos joskus bongaan oliivikurssin niin olen siellä ykkösenä! ^_^ Toiset oliivit ovat aivan mieletöntä herkkua, toiset taas niin pahoja että ei voi syödä. Jotkut ovat pehmeitä, tosi aromaattisia ja lähes makeita, toiset kitkeriä ja vahvoja, jotkut lähes vesimäisen mauttomia ja olenpa joskus maistanut saippuaisenkin makuisia, ihan kamalia oliiveja.

      Vastaa

      0
  22. Tämä nyt ei oikeastaan ole millään tavalla olennaista, mutta halusin vain tulla mainitsemaan että imam bayildihan on oikeastaan turkkilainen, ei kreikkalainen ruoka. :) Nimi imam bayildi itsessään on turkkia ja on suoraan suomennettuna imaami pyörtyi. :D Kreikassahan asuu paljon myös "kreikanturkkilaisia" jotka ovat levittäneet osan turkkilaisista ruuista myös Kreikkaan, vaikka kyllähän välimeren maiden ruuat muutenkin muistuttavat toisiaan. :)

    Vastaa

    0
    1. Jes, tiedän oikein hyvin että imam bayildi on Turkista :) Mainitsinkin sen aiemmassa kreikkalaista ruokaa koskevassa jutussani. Tässä jutussa kun munakoiso ei ollut pääroolissa niin en katsonut tähdelliseksi korostaa erikseen missä päin annoksen juuret ovat :) Imam on kuitenkin niin perinteinen myös Kreikassa, maiden keittiöiden saatua vaikutteita toisistaan Turkin vallan alla, että tänä päivänä se on yhtä lailla myös "kreikkalaista" ruokaa :)

      Vastaa

      0
  23. Olen kasvispainotteinen sekasyöjä, yleensä 3 tai 4 päivää viikossa tulee syötyä ihan vaan kasvisruokaa ja muina päivinä kalaa tai lihaa yhdellä aterialla. Tällä viikolla tein ihan älyttömän hyvän pizzantapaisen, johon tein kukkakaalipohjan. Päälle itsetehty tomaattikastike, sipulia, paahdettua myskikurpitsaa ohuina siivuina sekä broccolinia, puoliksi halkaistuina ja raakoina. Ja vähän juustoa tietty ;)

    Vastaa

    0
    1. Kukkakaali käy kyllä vaikka mihin ^_^ Pizzat, tortillat, pyörykät, "riisi"... Ihan lempparikasviksia <3

      Vastaa

      0
  24. Syön lähes vegaanisesti... suurimman osan ajasta. Viikoittain tulee syötyä jotain maitotuotetta tai jotain missä mahdollisesti on munaa. Ehkä pari kertaa kuukaudessa kalaa tai lihaa. Suosikkivegeruokaa on vaikea sanoa. Ehkä joku falafelpita-annos jossa on ihanaa munakoisoa, hummusta, valkosipulista kastiketta ja bataattiranskalaisia. Tai seitankebab samoilla lisukkeilla. Tai vegepizza. Tai sitten monet tavallisemmat kotiruoat :D

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (40)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat