Syön aina aika budjettitietoisesti suosien esimerkiksi pakasteruokia, mutta tässä kuussa minulla on meneillään aivan erityinen säästöateriakausi. Syy: säästän heinäkuun lomamatkaa varten. Ruoka on tunnetusti yksi niitä asioita, jossa voi saada huomattavia säästöjä aikaan kun vähän jaksaa miettiä.
Yksi helppo ja välitön tapa säästää ruokahankinnoissa on kääntää katse pakastimen ja kuiva-ainekaappien "historiallisiin jämiin". Kaikilla monilla meistä on pakastimen perukoilla ja kaappien uumenissa ruoka-aineita jotka vain ovat jääneet ajatuksella, "Käytän tuon sitten joskus". Tai elintarvikkeita jotka ovat suorastaan unohtuneet, "Ai mulla on säilykeartisokkaakin..?"
Päätin tyhjentää pakkasen ja kaapit kaikista tällaisista ruoista ja jo niistä sain aineksia monen päivän aterioihin. Kaapeista ja pakkasesta löytyi mm. simpukoita, silakkafileitä, papupastaa, tomaattimurskaa, soijasuikaleita, pakastettua punajuurta ja pakastettuja kaalisuikaleita.
Ne päätyivät aineksiksi mm. tällaisiin ruokiin:
Munakkaat ja piirakat ovat todellakin aivan fantastisia jämäruokien kohteita, ne huolivat sisäänsä melkein mitä vain ja aina maistuu hyvältä :)
Budjettiruokailuni kulmakiviä ovat pakasteet, säilykkeet, halpasarjojen juustot sekä tuorejuustot.
Näillä halvilla perusruoilla pääsee todella pitkälle ja ne muodostavat pohjan yllättävän monipuolisille ruoille.
(Ei muuten ole tarkoitus mainostaa Rainbow'ta, mutta satun asioimaan useammin S-Kaupassa. K-kauppareissun jäljiltä kuvassa olisi samat ruoat Pirkkana ^_^)
Tomaattimurska - saat siitä käden käänteessä pasta- ja pataruoan kastikkeen.
Säilykesienet - muhevaa täytettä munakkaisiin, salaatteihin, wok-ruokiin ja kastikkeisiin. Ällön niljaiset tölkkisienet kokevat transformaation maukkaiksi hotelliaamiaistyylin herkkusieniksi kun nakkaat purkin sisällön paistinpannuun ja kuivattelet sieniä keskilämmöllä tovin. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, lisäät nokareen voita, suolaa, pippuria ja pari kynttä valkosipulia. Paista vielä tovi kunnes sienet saavat väriä, jäähdytä ja laita pakasterasiassa jääkaappiin. Käytä kun tekee mieli, ihan sairaan hyviä! :)
Tuorejuusto - älyttömän kätevä kastikkeiden, munakkaiden ja vaikka piirakoiden maustaja ja täyteläistäjä. Maailman yksinkertaisin pastakastike: tomaattimurska + maustettu tuorejuusto + suola + pippuri (+sipulia jos vain jaksaa pilkkoa :D). Keittele kattilassa ja se on siinä. Ei tarvitse osata maustaa ^_^
Pakastevihannekset - näitä ei varmasti tarvitse perustella. Aina käytettävissäsi, valmiina lennähtämään pataruokaan, wokkiin, piiraaseen, munakkaaseen, sosekeittoon.... Ei huolta nahistumisesta. Maku on tietysti kalpea aavistus tuoreisiin verrattuna mutta kun hinta (ja käytännöllisyys) ratkaisee, pakasteilla on paikkansa. Itse käytän höyrytettyä pakasteparsakaalia jopa salaatissa, kelpaa siihenkin tuoreen puutteessa :)
Tässä kuussa ainoa ostamani tuorekala on kaupan halvin mahdollinen vakuumikala. (No, juhannuksena ehkä teen poikkeuksen..) Kilohinta on yli kympin halvempi kuin kalatiskin tuorekalalla. Toki laatukin on eri, mutta kun on säästettävä, on säästettävä. Muuten käytän säästöviikoilla pelkkää pakastekalaa (seitiä, silakkaa, kampelaa, haimonnia) ja säilyketonnikalaa.
Inspiraatiota pakastekalaruokiin olen jakanut täällä ja viimeksi täällä. Ja vieläkö löytyy joku joka on missannut legendaariset tonnikalapullat? ^_^
.
KATKARAPUVINKKI:
Katkaravut kuuluvat tunnetusti kalleimpiin mereneläväruoka-aineisiin, halpismerkkienkin (Lidl, Rainbow) säästökoon pakastekatkarapujen kilohinta on 22 euron tuntumassa. Mutta on vaihtoehto: kauppojen salaattibaarien laareista katkarapuja saa jopa alle 15 euron kilohinnalla!
Normaalisti en edes miettisi katkarapuruokia kun on tarve säästää, mutta salaattibaarin hinnalla sallin itselleni pari katkarapusalaattiakin budjettiviikoilla :)
KASVIPROTEIINI
Ruokapäiväkirjaviikko-postauksessani muutama ihmetteli miten jaksan syödä joka päivä pelkkkää kalaa. Normaalisti syön proteiinin lähteenä aika usein myös tofua, soijapyöryköitä ja silloin tällöin papupastaa, mutta juuri tuolla viikolla niitä ei sattunut lautaselle.
Maustamaton tofu on aika edullista budjettiruokaa, mutta ihan halvin kasviproteiini on teksturoitu soija jota saa suikaleina, rouheena, hiutaleina ja vaikka sun missä muodossa. (Jep, tiedän että erilaisia papuja ja linssejä saa vieläkin halvemmalla, mutta ne eivät riitä minulle yksinään proteiininlähteeksi.) Ennen söin teksturoitua soijaa hyvinkin paljon mutta se on jäänyt jostain syystä kokonaan pois lautaseltani viime vuosina. Nyt kun päätin hyödyntää kaappien vanhat jämät, ovat soijasuikaleetkin taas päätyneet ateriaksi.
Papupasta ei ole budjettiruokaa, sillä sehän on tosi kallista. Mutta sitä oli kaapissa, joten sitä on nyt myös hyödynnetty. Tavallisesti syön papupastaa ehkä vain kerran kuussa.
Anamma-merkkiset soijapyörykät ovat pakastealtaan halvimmat ja ainesosiltaan vähiten lisäaineita sisältävät soijapullat ja valintani nro. 1.
MAKUVINKKI: SIPULI
Olen oppinut käyttämään sipulia vasta vaihdettuani vhh:lle ja opittuani ylipäänsä syömään kasviksia monipuolisesti. Sipuli on ihan mieletön kasvis jolla saa runsaasti lisämakua melkein ruokaan kuin ruokaan, se on minulle nykyään melkein samassa asemassa perusmaustamisessa kuin suola ja pippuri. Ja sipuli on halpaa ^_^
Wokit, padat, munakkaat, piiraat, pastakastikkeet... Kaikkiin kelpaa sipuli. Pilkon sipulin ja paistan lohkot/silpun pehmeäksi pienessä määrässä voita, tai heitän mökillä reiluina lohkoina grilliin.
Lapsena sipuli oli minulle kitkerä, pahanmakuinen asia. Nyt sipuli on jotain ihan muuta, ja "salaisuus" on tietenkin kypsentämisessä. Kypsennys tuo sipulin makeuden esiin. Pehmeäksi paistettu, haudutettu tai grillattu sipuli muuttuu vastustamattoman makeaksi ja täyteläiseksi ja korostaa muiden ruokien makua. Se tulee juttuun melkein kaikkien ruoka-aineiden kanssa :) Tiesittekö muuten, että sipulin hiilihydraatista valtaosa on sokeria (ei tärkkelystä), ja siksi sipuli on niin makea?
MAKUVINKKI: HALVAT TUOREJUUSTOT
No, tämä on mahdollisesti turha vinkki, juuston maukkauden ollessa aika monelle selvä juttu ^_^ Mutta haluan nostaa esiin erityisesti fetan, tai säästöviikoilla sen halvemman version, 'salaattijuuston'. (Vain Kreikassa valmistettua fetaa saa kutsua fetaksi, muualla valmistettu, vaikka olisi tehty ihan samalla tekniikalla samoista ainesosista, täytyy nimetä muulla tapaa.)
Mun mielestä esim. Lidlin ja X-tran tosi halvat salaattijuustot on oikein hyviä fetan korvikkeita, vaikka koostumus on hitusen kumimainen aitoon fetaan verrattuna - ei tosin yhtä "paha" kuin joissain esim. valmiiksi kuutioiduissa salaattijuustotyypeissä. Feta/salaattijuusto käy mausteeksi ja ruoan täyteläistäjäksi sipulin tapaan melkein kaikkeen. Laitan sitä salaattien lisäksi munakkaisiin, uuni- ja pataruokiin, pizzoihin ja esim. suolaisiin muffinseihin. Tylsä paistos maustuu hetkessä kun joukkoon murentaa vähän fetaa; sen suolaisuus ja hapokkuus tuo vetisistä pakastevihanneksistakin kokattuun paistokseen särmäkkyyttä.
Mozzarella on fetaan verrattuna aika mauton, mutta se on loistava edullinen proteiininlähde. Tuollainen X-tran pallukka maksaa 90 senttiä ja siitä saa 24 g proteiinia :) Tuikkaa palluran salaattiin ja annoksen proteiiniosuus on hoidettu ^_^
Tältä näytti säästöruokaviikkoni kesäkuun toisella viikolla:
MAANANTAI:
Aamiainen: kananmunaa, Koskenlaskija-juustoa, kasviksia
Lounas: tonnikalasalaatti
Päivällinen: Siikamurekepihvi-burgeri, parsakaalia, salaattia
Iltapala: rahkaa ja raejuustoa vadelmamehukeitolla
Torstain päivällinen (en tullut ottaneeksi kuvia alkuviikon ruoista :p)
TIISTAI:
Aamiainen: kananmunaa, Koskenlaskija-juustoa, soijajogurttia lesitiinillä ja pähkinämyslillä
Lounas: papupastaa tomaattituorejuusto-kaalikastikkeella, salaatti raejuustolla
Päivällinen: tonnikala-"röra"salaatti omenalla. Minihiilariruispala mozzarellalla ja tomaatilla.
Iltapala: soijajogurttirahkaraejuustosekoitus vadelmamehukeitolla ja marjoilla
Mun ruoat ei todellakaan aina näytä värikkään houkuttavilta "blogistailatuilta" annoksilta! ^_^ Tässä työlounaaksi valmistunut annos tofua ja soijasuikaleita kera paahdetun bataatin ja kukkakaalin. Ei koreile ulkonäölllä mutta kyllä maistuu! :)
KESKIVIIKKO
Aamiainen: kananmunaa, tomaatti-mozzarella-salaatti, paistettuja sieniä, soijajogurtti lesitiinillä ja pähkinämyslillä
Lounas: curry-marinoitua tofua, soijasuikaleita, paahdettua bataattia ja kukkakaalia, kermaviilikastiketta, vihreää salaattia
Päivällinen: valkosipulilla maustettua ruusukaalia ja vihreitä papuja, paistettuja sieniä ja soijapyöryköitä
Iltapala: juustoja ja kasviksia
Soijapyöryköitä ja paistettuja kasviksia
Suolainen piirakka on superhelppo, ruokaisa ja edullinen ruoka. Tässä piiraassa täytteenä tonnikalaa, sipulia ja pakastevihanneksia.
TORSTAI
Aamiainen: kananmunaa, tomaattia, Minihiilari-ruispala Koskenlaskijalla ja kurkulla, soijajogurtti lesitiinillä ja pähkinämyslillä
Lounas: tonnikala-kasvis-piiras, vihreä salaatti
Päivällinen: leipäjuustoa, lämminsavulohta, höyrytettyä parsakaalia ja paistettuja sieniä
Iltapala: rahkaa ja vadelmamehukeittoa
Työlounas: valkosipulin kanssa paistettu pangasius- eli haimonnifile (pakasteesta), paistettuja sieniä ja höyrytettyjä kasviksia.
PERJANTAI
Aamiainen: kananmunaa, kasviksia, mozzarellajuustoa, soijajogurtti lesitiinillä ja pähkinämyslillä.
Lounas: pangasius-file, valkosipulissa paistettuja sieniä ja ruusukaalia, vihreä salaatti punajuurella.
Välipala: puolikas Quest-patukka, pähkinöitä.
Illallinen: tonnikala"röra"salaatti, juustoja, viiniä, suklaata.
(Perjantai oli viikon herkkupäivä ja venytin budjettia hieman viinille ja juustotiskin kypsytetyille juustoille. Suklaa löytyi kaappien kätköistä :))
TONNIKALASALAATTIVINKKI:
Vaihtelua perustonnikalasalaattiin saa tekemällä "tonfisk-röran", eli voisiko suomeksi sanoa tonnikalatahnan? (Auttakaa suomenruotsalaiset, mikä 'röra' on suomeksi?) Tonnikala muuntuu asteen luksuksemmaksi kun siihen sekoittaa creme fraichea ja/tai kermaviiliä ja maustaa yksinkertaisimmillaan suolalla, pippurilla, viinietikalla tai sitruunalla ja ripauksella sokeria tai steviaa.
Hedelmälisällä teen omasta salaatistani vielä "karkkipäivä"-version, raikas omena tai mehukas päärynä korottavat salaatin makean herkun luokkaan. :)
(Perjantain salaatissa oli vielä harvinaisena luksuslisänä avokadoa, kun löysin lähikaupasta kilon pussin avokadoja eurolla!)
LAUANTAI
Aamiainen: munakokkelia, lohta, kasviksia, siemennäkkäriä.
Lounas: pizza
Iltapala: pieni kreikkalainen salaatti, aamiaiselta jäänyt soijajogurtti lesitiinillä ja pähkinämyslillä.
MUNAKOKKELIVINKKI:
Sekoita munan joukkoon pannulla maustettua tuorejuustoa tai creme fraichea = kermaisempi, kosteampi kokkeli. *slurps*
Eivät minun vhh-versioni muuten aina onnistu... :D Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä tutun vhh-pizzapohjan ilman reseptiin kuuluvaa juustoraastetta. Tulos: superkuiva kengänpohjalta maistuva kauhistus. XD Joo, kyllä juustoraasteella on todellakin tärkeä paikka taikinassa! :)
SUNNUNTAI
Aamiainen: munakokkelia, avokadoa, kasviksia, leipäjuustoa
Lounas: tonnikalafetasalaatti ohralla
Iltapala: siemennäkkäri lohella ja avokadolla, kasviksia, Koskenlaskija-juustoa, tuorejuustolla täytettyä selleriä
.
Seuraavan viikon työpaikkalounaita kaappien "aarteista":
Piiras kokeilullisella täytteellä jossa currymarinoitua tofua ja artisokan sydämiä. Ihan hyvää oli sekin ^_^
Kokeilin muuten jälleen uutta versiota vhh-piiraspohjasta: 1 dl jauhosekoitusta (soijajauhoa, kaurahiutaleita ja Fibrex-hiutaleita + ripaus leivinjauhetta) + 50 g rahkaa + 50 g voita + 2 rkl vettä. Toimi. Vähemmän rasvainen kun osan voista korvaa rahkalla.
Papupastaa ja soijapyöryköitä kukkakaali-sipuli-tomaattikastikkeessa.
Frittata varsinaisella impro-täytteellä: ohraryynejä, mustapapuja, sipulia, punajuurta, parsakaalia, mozzarellaa ja pinjansiemeniä. Kuulostaa melkein pelottavalta ^_^
Mutta hyvältähän tuokin maistui, vaikkei varmaan voittaisi kulinaristiliiton palkintoa :)
*
Mun Top3 arkiruoat:
Salaatit kylmillä ja lämpimillä täytteillä
Kalaa ja paistettuja tai höyrytettyjä kasviksia
Munakasrulla täytteillä
Vaihtelua saa kun näkee kasvisten kypsennyksen vaivan, esim. vihreästä perussalaatista saa deluxe-version uunipaahdetuilla kirsikkatomaateilla tai paistetuilla munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleilla. Aneemisista pakasteseitikuutioista saa inhimillisempiä kun niiden antaa sulaa ja repii sitten sulaneet kuutiot filepaloiksi ja paistaa suikaleina, kylkeen makeaa sipulia. Pakastevihanneksiin saa eloa juustokuorrutteilla ja pähkinärouheilla. Ja tomaattimurska muuntuu suussasulavaksi kastikkeeksi tuorejuustolla. Helppoa ja edullista :)
69 comments on “Sannin säästöviikot - halvalla monipuolista kotiruokaa”
Kiitos tästä, otanpa mallia!
Yksinasuvana tulee sorruttua kaiken maailman turhiin ja kalliisiin houkutuksiin kaupassa kun pelkästään itselleen ei aina viitsi ruokaa laittaa.
Anteeksi Sanni, kun kommentoin nyt tällaista turhaa ihan ohi aiheen, en vaan voi itselleni mitään. Älä ota itseesi, minua vain häiritsee tämä asia.
Olen nyt jo pariin otteeseen kiinnittänyt huomiota näihin sanavalintoihin, joissa yleistät omat tapasi koskemaan kaikkia muitakin ihmisiä: "Kaikilla meistä on pakastimen perukoilla ja kaappien uumenissa ruoka-aineita jotka vain ovat jääneet ajatuksella, 'Käytän tuon sitten joskus'" tai aiemmassa postauksessa "Jokaisella on maailmassa lempipaikkoja, joissa mielen ja sydämen valtaa extralämpö ja rauha".
Pakko sanoa, että ei, minulla ei ole lempipaikkaa, jossa kokisin noita kuvailemiasi tunteita. Eikä minulla myöskään ole tapana jemmata pakastimeen mitään. Monilla muilla toki on, mutta ei varmasti kaikilla! Joten minulla olisi yksi pyyntö: ei yleistävää "kaikki sitä ja jokainen tätä" -kerrontaa teksteihin, kun eivät ne asiat todennäköisesti ihan kaikkia koske.
Anteeksi nyt vielä tämä typerä kommentti, mutta en päässyt yli tästä joten pakko oli kommentoida! Huh, helpotti.
Hyvä että helpotti :D ^_^
En kuitenkaan uskalla luvata että lopettaisin yleistysten käytön tilanteissa, joissa uskon asian pätevän useamman muunkin kuin itseni kohdalla :) Se, sujahtaako lauseeseen ilmaisu 'kaikki' kenties sopivamman sanavalinnan 'moni' sijaan, on näkökulmastani lopulta triviaali seikka.
”Jokaisella, lukuunottamatta Parsasta, on maailmassa lempipaikkoja, joissa mielen ja sydämen valtaa extralämpö ja rauha”.
”Kaikilla meistä on pakastimen perukoilla ja kaappien uumenissa ruoka-aineita jotka vain ovat jääneet ajatuksella, ’Käytän tuon sitten joskus'. Paitsi Parsasella, joka käytti ne jo.”
Noin, korjattu! :D
Olisin tehnyt mieli sanoa Parsaselle vielä että olen kovin pahoillani ettei hänellä ole mitään lempipaikkaa, sehän on surullista :/ Mutta sitten ajattelin että ehkä se olisi tulkittu ilkeilynä.
toteaa, että Parsasen kommenttihan oli ihan aiheellinen! Yleistäminen on yksi niistä klassisista mokista, jotka pyritään puheista ja kirjoituksista siistimään pois heti kättelyssä. Blogin jutut ovat kivoja, siitähän ei ollut kyse, ja niissä tuskin ensisijaisesti haetaan klassisen kaunista kieltä, mutta pienelläkin viilauksella voisi petrata paljon.
Hei Sanni!
Luin itse ensimmäistä kertaa blogiasi ja tämä oli ensimmäinen postaus jonka luin. Minulla myös särähti tuo erityisesti korvaan. Ehkä ei niinkään se, että jokaisellä ihmisellä ei varaankaan ole siellä kaapin pohjalla jotain, vaan sanonta tapa on jotenkin.. no en osaa kuvailla. Se ei pakosti ole niin tuttua suurelle osalle, kuin sinulle vaikka siltä se saattaa sinusta tuntua.
Tarkoitus ei ollut tulla aiheuttamaan mielipahaa yms. Kaikkea hyvää sinulle!
Ei aiheuttanut mielipahaa, kiitoksia palautteesta :) En tosiaan ole tullut ajatelleeksi että yleistykseni saattavat särähtää näin pahasti jonkun korvaan, itse tuskin edes huomaan joitain sanavalintoja kun kirjoitan niin spontaanisti. :) Mutta kiitoksia asian esiintuomisesta, ehkä osaan alkaa kiinnittää siihen jatkossa huomiota :)
Kaikkea hyvää sinnekin :)
Täytyypä lisätä että mä huomasin asian, mutta en ajatellut sitä mitenkään pahana.
Mulla ei särähtänyt. Mutta tapa muistuttaa hyvin paljon kotonamme asustelevaa esiteiniä. Jos jotain on saatava alkaa lause aina sanoilla "kaikilla muilla on" ;)
Pitäisi kyllä alkaa tyhjentämään noita kaappeja, oon hamstrannut ne ihan täyteen. Ehkä tää postaus nyt inspaa siihen..
Teetkö ruuat vain itsellesi?
Pidän itse esittelemistäsi sapuskoista, mutta ruokahuoltooni kuuluu iso "ja vanhanaikainen ruumiillista työtä tekevä" mies.
Joka on oppinut yhteiselossamme syömään/maistamaan kasviksia, syö salaattia, sieniä, sipulia...
Silti ruoka vaatii lihaa, pihviä ja yleensä jotain ruokalisuketta eli perunaa/pastaa/riisiä...
Okei mies syö nykyisin myös mm. hernerouheesta tehdyt pihvit ja syö myös kalaa (usein itseonkimaansa, esmes ahvenfileitä/haukisoppaa).
Mun budjettiruuanlaitto tyssää, jos en tee myös miehelleni kelpaavaa ja mies tekee ja mussuuttaa mun "hifistelyistä".
Okei mies kyllä osaa jo ostaa salaattijuustoja, rapuja, säilykesieniä, salaattia, ostaa mulle myös itse vihaamiaan (simpukoita, tapaslautasia, oliiveja, kapriksia..tms.).
Mun kaksilahkeinen ei vaan syö kaikkea ja valittaa ja lihoo, jos en tee ns. normaaliruokaa (haukisoppaa, liha/peruna/salaattikomboa tai vastaavaa). Pari kertaa viikossa se hyväksyy ja syö mutisematta jäteaterian, eli tähteet kerään uunipellille ja pääle juustoraastetta ja "tulos syödään".
On ehkä idioottimaista, mutta sovellan sun ruokia ja saan aikaseksi mielestäni jees juttuja ja sit lisäksi keitän perunaa ja uunitan kanankoipia, ettei mies katoo snägärille...
Ja joo oli varmaan turha kirjotus..mut tuon toisenkin ruokahuollon budjetissa koen itselleni vaikeimmaksi. En voi vaan syödä niitä adubipapupastaa ja avocadopastaa, vaan pitää tehä jotain, joka kelpaa "luolamiehellekin".
Jep :) Olemme tässä kuussa miehen kanssa eri osoitteissa (ihan sulassa sovussa kuitenkin ^_^:D) joten kokkailen vain itselleni, ja muutenkin tulee kyllä meidän erilaisten ruokavalioiden vuoksi tehtyä suurin osa ruoista vain itselle. Mies syö paljon lihaa eikä esim. lainkaan mitään jogurttihässäköitä, marjoja tai hedelmiä, mä taas syön tosi paljon kalaa ja kasviksia ja just noita jogurtti-rahka-raejuusto-marjasekoituksia ^_^ Mies ei myöskään koskisi suunnilleen tikullakaan pakasteseitikuutioon :D :D
Miehesi kuulostaa nirsolta lapselta. Miksi naiset aina puhuu tyyliin "meidän timppa osaa syödä jo porkkanan jos sanoo, että sen jälkeen saa vasta jälkkäriä"? Lopettakaa se aikuisten miesten holhoaminen. Jos se haluaa grillille nii siinähän menee.
Mielenkiinnosta kyselen, että mikä on ruoan viikkobudjettisi ja minkä verran saat em. valinnoilla säästettyä? Ruoat näyttivät maukkailta!
Ahvenanmaalla ruoka on paljon kalliimpaa kuin manner-Suomessa (eikä täällä ole Lidliä, nyyh), joten täällä ollessa ei pysty säästämään yhtä paljon kuin mantereella. Normaali ruoan viikkobudjettini manner-kotona on 40 - 50 euron luokkaa, Ahvenanmaalla viikon perushankintoihin (jos siis jääkaappi on kutakuinkin tyhjä) menee helposti sata euroa yhdeltä hengeltä. Näillä säästötoimenpiteillä ruoan viikkobudjetti on ollut 65 euroa.
Jos luopuisin suurimmasta osasta tuoreita kasviksia ja söisin niiden tilalla vaikka leipää ja puuroa, saisin säästettyä vielä paljon enemmän. Kurkkua, salaattivihanneksia ja tomaattia ei oikein saa pakasteena, ja mulla menee niitä aivan älyttömästi. Tässä näkyy vhh-ruokavalion kallius hiilariruokavalioon verrattuna. Murot, leivät, vehnäpasta ja puurohiutaleet ovat halpaa ruokaa, kun niiden tilalla syö salaattivihanneksia, marjoja, soijajogurttia ja juustoa, ero tuntuu kukkarossa. Mutta niin kovasti en halua joustavuutta lomabudjettiin että luopuisin kasviksistani ^_^
Joo. Olen aina ajatellut että syön tosi kalliisti kun mulla menee kauppaan viikosta riippuen 40-50 euroa rahaa. Joillain foorumeilla joissa roikun on säännöllisin väliajoin keskustelu ruoassa säästämisestä, ja sinne ilmaantuu aina näitä jotka syövät toooosi monipuolisesti ja terveellisesti 20 eurolla viikossa.
Olen tuntenut vähän huonoa omatuntoa siitä että tuhlaan ruokiin niin paljon, mutta olen perustellut sitä itselleni mm. sillä, että ärtyvän suolen diagnoosin jälkeen on ollut pakko siirtyä fodmap-ruokavaliolle jolloin monet halvat aineet esim. vilja tai pavut vain yksinkertaisesti ovat poissa laskuista.
Nyt sain kuitenkin jonkinlaisen synninpäästön kun ruokailusi muistuttaa aika paljon omaani (vaihtaen tietenkin fodmap-sallittuihin aineisiin) eikä ole yhtään sen halvempaa kuin mun syöminen.
Toisaalta nyt kun mun ja suolistoni YYA-sopimus rakoilee ja ruoka kirjaimellisesti on lääkkeeni, niin panostus ruokavalioon ei tunnu niin pahalta.
Mun mielestä (tai kokemuksella), jos haluaa viikoittain syödä tuoretta kalaa, juustoa ja kasviksia, on tosi haastavaa pysytellä 40 euron alla. Itse syön jopa kilon kasviksia päivässä, ja vaikka 50% käyttämistäni kasviksista on halvimpia mahdollisia pakasteita, kasviksiin uppoaa todella paljon rahaa. Ja vaikka ostaisin tuoretta kalaa vain kerran tai kaksi viikossa, on todella vaikeaa pitää viikon ruokakulut alle 40 euron. Tosin yksi syyllinen on selvä: soijamaitotuotteet. Soijajogurtti ja soijamaito ovat triplasti kalliimpia kuin lehmänmaitoversiot mutta valitsen syödä niitä lehmäversioiden sijaan. Se on siis kai "ökyilyvalintani" kasvisten lisäksi.
Kiitos jälleen! Oot mun ehdoton ruokainspiroijani, en oikeastaan lue muita blogeja enkä lue mitään ruokasivujakaan muuten kuin joskus satunnaisesti googlaten. :) Sain tästä postauksesta kimmokkeen tyhjentää kaapit, ja sieltähän löytyi vaikka mitä, jee! Ilmaista ruokaa! :D Päätinkin haastaa itseni käyttämään pakastimen ja kuiva-ainekaappien kätköt niin tyhjäksi kuin mahdollista, ja koettaa pienentää ruokakulut ihan minimiin parin seuraavan viikon aikana. Pakastimen tyhjentäminen on tosi järkevää muutenkin just nyt, ennen parhainta marja-aikaa. :)
No niinpä, tämä oli munkin ajatus :D ^_^ Jotenkin ihan hullua että kaapeissaan tulee säilytettyä ruokaa jonka muka "syö sitten joskus"... Häh? :D
Toivottelen oivallusten täyteisiä kaapintyhjennys- & ruokaideointihetkiä :)
Kokeilin sanakirjaa röran kääntämisessä ja se on "sekasotku, sekamelska" :D Erikseen oli ruokaan liittyvänä "seos", en tiedä miten se kuvaa tuota :) Ehkä tahna on ihan jees? Itselle ihan uusi sana. Kiitos paljon säästövinkeistä, itselle tuli ehkä myös ihan vaan ruokavalion uutuusvinkkeinä, se, että ovat halpoja on pelkkää plussaa.
Joo, yksi "röran" kirjaimellisista suomennoksista on "sotku", mutta gastronomian ilmaisuna sille on varmasti joku muu vastine ^_^ :D "Röra ihop" on sekoittaa yhteen, joten siinä mielessä "seoskin" varmaan kävisi, mutta tuo ruotsin "röra" liittyy aina nimenomaan kermaisiin creme fraichea/majoneesia/kermaviiliä sisältäviin seoksiin. Siinä on sellainen kermaisuus-konteksti :)
Mä teen tonnikalasta ja ranskankermasta tonnikalamössöä :D Se vaan ei oo kovin myyvä nimitys, joten virallisemmin oon käyttänyt sitä tahnaa... Mutta mössö se on, tai alla oleva sörsseli oli kanssa ihan hyvä xD
Meillä käytetään kans nimitystä tonnikalamössö, mun mielestä ihan osuva nimitys :D
Suomenruotsalainen en ole, mutta... tämän taidan tietää.. :)
Eikös 'röra' merkitse 'kokkelia'? Ainakin 'äggröra' on ilmaus, jota käytetään munakokkelista... tämän ilmoitti ruotsnkielinen eräässä hotellin aamiaisbuffetissa. Sitä en tiedä, onko kyse riikinruotsalaisesta vai finlandsvenska-ilmauksesta...
Joo, äggröra on tosiaan munakokkeli :) Mutta 'röraa' ei sinällään voi suomentaa kokkeliksi, koska se muissa yhteyksissä viittaa tahnamaiseen, kermaiseen mössöön. Esimerkiksi klassisen "räksmörgåsin" eli katkarapuleivän päällä oleva majoneesi-katkarapu-mössö on myöskin nimeltään röra (räkröra), eikä sitä oikein voi suomentaa katkarapukokkelina ^_^
Ja esim. uuniperunan tyypilliset kermaviilipohjaiset täytteet ovat "röria". Suomen kielessä uuniperunan täytteitä ei spesifioida mössömäistä muotoa kuvaavalla sanalla kuten ruotsiksi. "Uuniperuna lohitäytteellä" = "Bakad potatis med laxröra".
OK, yleissörsseli sitten :)
Sörsseli - se kuulostaa hyvältä ^_^
Ai että, tästä sai niin paljon hyviä ideoita myös opiskelijan budjetille! Ruokatulevaisuus näyttää nyt valoisammalta :D Koitan saada mahd. paljon ruokaa kaapeista kiertoon ilman turhan pitkää pimeässä seisottamista, mutta jauhot, pastat ja riisi ovat akilleen kantapääni! Jotenkin niitä vain pyörii nurkissa, erityisesti ruisjauho ja mannaryynit nakertavat tietoisuuttani. Molempia on käytetty se tasan kerta :P
Jee :)
Auts ^_^ Nyt alat tekemään jotain piiraspohjia joihin sekoitat ruisjauhoa. :) Mutta mannaryynit, hmm, voiko niitä edes käyttää muuhun kuin mannapuuroon ja kakkuvuokien leivitykseen? Tykkäätkö sä mannapuurosta? :D
Mannaa voisi käyttää vaikka mihin, jos vain muistaisi :D Ainakin vanukasta ja erilaisia kakkuja voisi saada loihdittua. Tai ehkä teen aivan hillittömän vispipuuroannoksen ja sillä taputeltu!
Mannapuuroa voisi esim. pannariin laittaa vähän Ahvenanmaan pannarin tyyliin. Tai tehdä suklaapuuroa tai vispipuuroa jos tavallinen mannapuuro ei uppoa.
Ahvenanmaan ruokakaupoista puheenollen. Uskomattoman huono tarjonta ja aukioloajat myös Maarianhaminassa :P Ehkä seuraavalla reissulla jo tajuan ennakoida...
Näin on, jos vain on auto käytössä niin ei kun S-Marketiin, Sparhalleniin tai Kantarelleniin Jomalan puolelle. Ovat vain 3 km:n päässä mutta ei sinne ihan asiakseen jaksa kävellä.
miten sä valmistat teksturoidun soijan, lähinnä soijasuikaleet/palaset? :D olen joskus syönyt puoliammattilaisten vegaanikokkien valmistamana ja se oli aivan tajuttoman hyvää, mutta itse en ikinä onnistu, vaikka kaikki keinot on kokeiltu :D noi sun näyttää aika makoisilta eikä sellaisilta nahjuilta, mitä itse saan aikaan :'D niitä kyllä piisaisi kaapissa, säästyisi siinäkin vähäsen kun käyttelisi ne pois :)
Turvotan kiehautetussa vedessä kymmenisen minuuttia, valutan veden pois ja puristelen suikaleet mahdollisimman kuiviksi ja marinoin sitten öljymausteseoksessa minigrip-pussissa yön yli. :)
Sitten paistan nopeasti tosikuumalla pannulla niin niistä tulee rapeita :)
Mistä olet oppinut tämän kikan? Itsekin olen lopettanut maustamattoman tofun ostamisen, kun se vain on niin mitäänsanomattoman makuista.
WordPressissä on nyt joku bugi liittyen kommentteihin ja näen kommenttienhallinnassa, että tämä kommentti on vastaus johonkin minun aiemmin kommentoimaani, mutta en pysty näkemään mihin, vain mihin postaukseen.
Jos kysymys liittyy soijasuikaleiden maustamiseen (mitä arvelen), niin olen aina maustanut ne turvottamisen jälkeen, mutta tuon öljymarinoimisvinkin sain siskoltani. Itse olin vain turvottanut vedessä ja lisännyt sitten mausteet, mutta rasva tunnetusti vahvistaa makuja ja öljymarinoimisen kautta suikaleisiin (tai tofuun) saa huomattavasti enemmän makua kuin jos maustaa ilman rasvaa. Siskoni ei harrasta tuota yön yli marinointia mutta minä teen etenkin tofun kanssa niin, sillä tofu on vielä soijasuikaleitain mauttomampaa ja vaatii mielestäni pidemmän ajan jotta maut kunnolla tunkeutuvat siihen.
Ei siis sovellu kärsimättömälle tuo kikkasi. :) Mutta varmasti tulee maistuvaa...
Tonnikalatahnavinkki oli hyvä, en ole tullut vastaavaa edes ajatelleeksi, vaikka minäkin kokkailen itselleni jos jonkinlaista jämäruoista ja kaappien lopuista. ;)
Nyt ajattelin tyhjentää jääkaapin, kun juhannus tulossa, joten saa nähdä mitä lounaita ja välipaloja saan ensi viikolla aikaiseksi. :)
Ei muuta kuin iloa ja inspistä keittiöön :)
moi :) mun mielestä pakastevihanneksissa ei oo mitään hyvää :) en ikinä syö niitä enkä suosittele, koska niissä ei oo mitään vitamiineja enää.. ainoastaan säilöntäaineita.. eli ne ei anna kaikkea sitä mitä normivihannekset antavat.. vaan täyttävät vatsan. yhtä hyvin voi syödä esim paperia.. ku se ei anna mitää vaan täyttää vatsan. ei pakastevihanneksilla voi tehdä "terveellistä" ruokaa.. :) kaikki aina mainitsee niitä, kun puhutaan säästämisestä.. mutta oma terveys on kalliimpaa :) voi säästää jossai muussa.. ei ruoassa.
Tämä ei pidä paikkaansa, pakastevihannekset säilyttävät vitamiinipitoisuutensa oikein hyvin. Tässä vaikkapa pieni tietoisku aiheesta jossa asiantuntijana elintarvikekemian dosentti. Ja tässä Sheffield Hallamin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen pohjautuva artikkeli aiheesta Ruokatiedon sivuilta.
En tiedä mitä outoja pakastevihanneksia sinä syöt, mutta minun pakastevihanneksissa on ainesosana tasan vihanneksia :D Esimerkiksi parsakaalin ainesosaluettelo: parsakaali. :)
Kyllä mä teen aina noista pakastewokkivihanneksista...maha ei kestä tuoreita. Minusta ne on ihan hyviä ja saa upotettua miehellekin ;) ei kai niissä nyt säilöntäaineita ole enkä muutenkaan sanoisi niitä epäterveellisiksi :)
Edellinen kommentoija ei liene perehtynyt aiheeseen, nuo "pakastevihanneksissa ei vitamiineja" on näitä vanhoja legendoja tyyliin "kananmunan kolesteroli on kaikille haitaksi" jne. ;) Ei pakasteissa varmasti koskaan yhtä hyvät vitamiini- ja hivenainepitoisuudet voi olla kun tuoreissa, mutta että niissä ei olisi ollenkaan, se on ihan kukkua. Miettikääs kaikkia suomalaisia jotka innolla pakastavat syksyisin marjojaan - talvellako pakkasesta sitten löytyy "paperia"? :D Miksi kukaan näkisi pakastamisen vaivan jos sen kautta kaikesta ravinnosta häviäisivät ravintoaineet?
Ja kyllä vitamiineja ym hivenaineita häviää tuoreitakin keitettäessä ja joskus jos kuorii jne.
Marjojen vitamiinit säilyy kyllä myös, vaikka tietenkin tuore on parempi. Tuoreita marjoja ei vaan voi kovin pitkään säilöä kuten ei vihanneksiakaan ja sehän se pakasteen idea on. :)
Niinpä. Höyrytys on paras kypsennystapa jos mielii saada kuumennetusta kasviksesta mahdollisimman paljon vitamiineja :) Keittäessä taitaa hävitä kaikkein eniten ravintoaineita, uunikypsennyksestä en tiedä.
Itselle pakastevihannesten ongelma on siinä mauttomuudessa ja osin siinä, että tuoreisiin tottuneena ne helposti ylikypsentää, jolloin ne maistuukin jo ihan karseilta. Ottaen huomioon, että merkittävän osan ravinnosta pakastaminen ennen käyttöä ei ole kovinkaan tehokasta resurssien hyödyntämistä, kun useimmiten tuoreitakin on käytettävissä ja pakastamiseen ja pakasteiden säilytykseen tarvitaan energiaa, käytän mieluummin tuoreita. Oikeastaan lähinnä hernettä ja maissia ja pinaattia ja tietenkin marjoja tulee kasvisosastolta käytettyä pakasteina jatkuvasti. Mutta olishan ne tietty monesti halvempia ja helmpompia monesti, että terveysnäkökulmasta parempi popsia pakastevihanneksia kuin ei mitään.
BBC näytti joku aika sitten dokumentin, jossa tutkittiin juuri tuota vitamiinien häviämistä ja itse asiassa vihanneksista alkaa kadota heti vitamiineja kun sato korjataan. Teetettyjen labratutkimusten mukaan nopeasti pakastetuissa oli enemmän vitamiineja kuin muutaman päivä sitten kerätyissä "tuoreissa". Kannattaa siis syödä vihannekset joko välittömästi keräämisen jälkeen tai pakastettuna.
Tätä piti juuri sanomani. Pakastevihanneksien ravintosisältö on usein parempi kuin "tuoreiden", joita on kuljetettu ja säilytetty. Pakastaminen tehdään mahdollisimman nopeasti sadonkorjuun jälkeen, ammattilaitteilla.
Ei vitsi Sanni, kiitos taas! Olen pitkäaikainen lukija alusta tai ensimmäisiltä vuosilta mukana, mutta olen kommentoinut vain kerran aikaisemmin. Olen kanssasi samanikäinen ja samantapainen, ja vuosien myötä niin monta esittelemääsi asiaa on juuttunut omaan arkeen. Vhh sopii minulle todella hyvin, mutta pari vuotta vhh:ta ei ole tehnyt minusta kokkia tai edes saanut suunnittelemaan ruokailuja etukäteen - syön aina lounaan ulkona täällä ulkomailla (joskin kohtuuhalvalla). Olen aina ihaillut taloudellisuuttasi/laihialaisuuttasi :) joten ehkäpä tämä olisi seuraava projekti..
:) Onpa kiva kuulla :)
Kivoja vinkkejä! Kiitos inspiraatiosta!
Savulohta ostan joskus salaattibaarista myös ja feta menee uunissa paahdetun parsakaalin kaverina hyvin kanssa. Parsakaalista,sipulista,valkosipulista ja kermasta tulee sinapilla mielettömän herkullinen pastakastike!
Hyvä budjettiruoka näin kesällä on myöskin ratatouille; vain kolmen paprikan pakkaus maksoi yli euron, munakoiso, kesäkurpitsa, tomaatit ja sipuli irtosivat kyseisellä kauppareissulla halvemmalla. Tykkään syödä ratatouillen pannulla paistetun valmiiksimarinoidun tofun kanssa.
Ratatouille on kyllä pop! :) Niin helppoa ja herkkua, punaiset kasvikset kypsyvät sipulin tavoin niin ihanan makeiksi... ^_^ Naaa-amm!
Aah, ihan parasta!
Täytyy ottaa kaikki vinkit ylös, kun syksyllä toivottavasti alkaa köyhä opiskelijaelämä :)
Kaappien läpikäyminen ja varsinkin pakastimen tyhjennykselle loistava ajoitus on juurikin ennen kesälomaa. Meillä tämä on jo vakiojuttu ennen pitemmälle kesälomareissulle lähtemistä, sillä tyhjennyksen jälkeen otetaan virrat pois jääkaapista ja sulatetaan pakastin lomareissun ajaksi, niin sähkölaskukin pienenee huomattavasti sen kuukauden osalta.
Mikähän siinä onkin, että nämä sinun ruokakuvat saavat aikaan aina ruoanlaittohimoa. Ehkä siinä on sekin, että syödään sikäli samoja asioita, joten ruokasi käyvät suoraan minullekin (et käsittääkseni syö myöskään kanaa, mitä minäkään en syö).
Ja varastot on tällä tytöllä kyllä tosi tyhjinä. Kai se on se sama juttu kuin muussakin sisustuksessa, että keittiössäkään ei halua pitää mitään turhaa pitkään. Aika lailla kuiva-ainekaapissakin vain sitä, mitä päivittäin käytän.
Mä kun omaan historian turhan tavaran jemmailijana niin voi ymmärtää miksi jääkaappiin, pakkaseen ja kuiva-ainekaappeihinkin kertyy helposti kaikkea mikä vain jää sitten lojumaan ^_^
Pakko kommentoida vaikka tulisikin "lunta tupaan", mutta tämä juttu osoitti miten eri maailmassa on yksin elelevä (tai siis yksin vain itselleen ruokia tekevä) ja perheellinen keskituloinen ihminen. 50 euroa viikossa yhden ihmisen ruokiin on aika paljon. ja kyse oli vielä säästöviikosta. Esim. viisi henkisen perheen viikon ruokiin saan pihistämällä menemään n.100 euroa. Toki me syödään hiilihydraatteja "normaalisti" eli leivät puurot jne kuuluu tähän. Senhän sinäkin mainitsit onneksi, että VHH on kallista.
Kiitos kuitenkin ihan hyvistä oivalluksista, "röra" lähtee testiin ;)
Heheh, ja tästä näkee miten suhteellista kaikki on ^_^ Kun olen aiemmissa budjettimurkinapostauksissani kertonut viikkoruokabudjettini olevan 45-50 euroa, olen saanut kuulla hämmästelyä siitä miten voinkin pärjätä niin vähällä...! ^_^ :D
Jossain kohtaa alkaa se suuruuden ekonomiakin vaikuttaa... Itse näin persaukisena opiskelijana olen joutunut huomaamaan, että tietyn rajan (noin 25-30 euroa) alle yhden ihmisen ruokalaskua on tosi, tosi vaikea painaa ellei sitten ole valmis menemään ihan pelkkään puuroon ja makaroniin. :D
Ihania ruokia ja kuvia taas, nammm!
Kiitos! Nää ruokapostaukset on mun suosikkeja :)
:) Kivaa kuulla :)
En tiedä onko tämän blogitekstin pääpointti välttämättä ekonominen säästö, mutta ainakin ekologinen. 50 € ruokaviikkobudjetti on vähävaraisen näkökulmasta suuri, mutta onhan sekin totta, että iso osa ostetusta ruoasta menee roskiin. Siinä mielessä tällaiset postaukset ovat hyviä kun minimoidaan se roskiin menevän ruoan osuus käyttämällä jämiä. Meidän kahden hengen taloudessa tulee ainakin paiskattua usein tavaraa jäteastiaan, vaikka siihen ei olisi varaa.
Lisäpisteitä siitä, että kirjoittaja ei ole ravintola-alan ammattilainen, mutta ruoka näyttää harjaantuneen ihmisen tekemältä.
Kyllä näistä kasvispainotteisista VHH-jutuista saa tavallisiin sekasyöjän eväisiinkiin vinkkejä. Kukaanhan ei kiellä käyttämästä VHH- ja kasvisainesten tilalla hiilihydraatteja tai lihaa. Totta on, että omakin miesystäväni jättäisi varmaan syömättä jos käyttäisin liikaa "erikoisia" aineksia. Kerran kun esim. tein wokkia, johon tuli possun sydäntä tämä ihmetteli, että mitä tuo oikein on. Niinpä olen muunnellut ruokia hyvin maltillisesti, että niissä on jotain uutta, mutta että miesystävä ei kauhistu :D
Mukava kuulla ja ihan totta, jokainen voi lisätä lautaselleen ne omat lempparit perunasta pihviin ja patonkiin :)
Onnellisena turkulaisena sun ruokabudjetti yhdelle hengelle kuulostaa isolta (tai no, enemmän mulla menee, mutta syön mm. aamiaisen lähes päivittäin ulkona), mutta toisaalta, mulla on täällä mahdollisuus ostaa suurin osa ruuasta superhalvalta ja kaiketi maan parhaalta kauppatorilta: tämän päivän illallissalaatti kolmelle hengelle kustansi vajaan viisi euroa (plus mausteet ja öljy) ja paahdettuja vihanneksia jäi vielä huomiseksi lounaakseni. Väitän myös lähes-vegaaniuden tekevän ruokavaliostani edullisemman (vaikka korvaankin perusmaitotuotteet kaura- ja mantelivalmisteilla), mutta esimerkiksi niin tonnikala kuin kaikki muukin kala on aivan superkallista!
(Mulle muuten kanssa särähti korvaan yleistyksesi niin tässä kuin jossakin aiemmassakin postauksessasi. Mutta olenkin tunnetusti yleistysvastainen nalkuttaja. :D)
Oletko koskaan miettinyt vegaaniruokavaliota? Mietin vain, kun olet kaikinpuolin terveydestä ym kiinnostunut, että oletko pescovegetaristina perillä myös kala-, maito- ja kananmunateollisuuden huonoista puolista sekä ihmisten terveyteen että eläinten oloihin liittyen? Suosittelen tutustumaan, esimerkiksi youtubesta löytyy "Best Speech Ever". Olisi mielenkiintoista kuulla mitä mieltä olet vegaaniudesta.
Nuorin sisareni on vegaani joten sekin ruokavalio on tullut erittäin tutuksi :) Itse en ole harkinnut vegaaniruokavaliota sillä lempiruokiini kuuluu niin paljon eläinkunnan tuotteita joista en halua luopua (kuten juustot, kananmunat ja jogurtti). Saa kutsua itsekkääksi, sitä epäilemättä olenkin tässä asiassa. Minulla ei ole vegaaniudesta kaiken kaikkiaan mitään syvällistä mielipidettä, se on valinta (ja vakaumus) siinä missä muutkin, ja vegaanit todennäköisesti ovat keskivertoa epäitsekkäämpiä ja ruokateollisuuden suhteen tiedostavampia yksilöitä.
Jes, Sannin säästökorneri! Suosikkini!
Mä kauhon S-marketin salaattibaarista monesti lohta, kun senkin kilohinta on yleensä jotain ihan muuta kuin mitä itse haluaa maksaa. Ja tuoretta ananasta, koska sen kuoriminen on ihan helvettiä, jos ei ole hermoja ja kunnon työkaluja.
Itsekin selviän muutaman kympin ruokalaskulla viikossa, koska on nyt vaan pakko (kalliit harrastukset). Toisaalta saan töissä lounaan, mikä on kyllä aika iso säästö.