Blogiani lukiessa ei voi välttyä siltä havainnolta, että tykkään tutkailla kosmetiikkapurkkien ainesosaluetteloita ja arvioin usein jonkun tuotteen hyvyyttä tai heikkoutta tai perusteita iho- tai hiustuntumaan ainesosien perusteella. Minulla on tiettyjä suosikkainesosia ja "reseptityyppejä" joista pidän, ja sitten taas reseptityyppejä, joista tiedän jo testaamatta, ettei tuote todennäköisesti miellytä minua.
Sitä en sano, että nämä henkilökohtaiset mieltymykseni pätisivät aina muihinkin, eikä minun ns. heikompana pitämäni ainesosacocktail tarkoita sitä, että tuote on yleisesti huono.
Ja joskus joudun huomaamaan ja myöntämään, että ne omasta melestäni "vähemmän vakuuttavan" näköiset ainesosaluettelotkin kätkevät taakseen tosi hyvän tuotteen :)
Tällaisina hetkinä sitä miettii, että mitäs helkkaria, mitä väliä koko incien syynäämisellä on? Kun loppupeleissä tuotteen fyysinen toiminta ja kokemus iholla ja hiuksissa on se, millä on merkitystä. Ainakin hoidollisesti. Ainesosien ekologisuus ja herkistävyys ovat sitten toki muita arvoja joilla voi ja onkin väliä tietyille kohderyhmille. Näissä yhteyksissä incien tuntemuksella (ja esimerkiksi tuotteiden sertifikaateilla) on perustellusti merkitystä.
Tällä alustuksella päästään päivän kohteeseen eli ihanaan hiusnaamioon: Gorgeous Intensive Hair Mask.
Brittiläinen salonkisarja Georgeous (aina niin vaikea sana kirjoittaa ^_^) on minulle entuudestaan täysin tuntematon merkki.
Sain naamion joskus muinoin Tigiä maahantuovan Warehousen edustajalta, ja kuten niin tyypillistä minulle, tuote hautautui pitkäksi aikaa muiden testituotteiden ja laatikoiden sekaan ja löysin sen tuossa kevään aikana.
Katsoin inciä.
Cetearyl alcohol, tekee paksua maskimaista koostumusta. Parafiiniöljy, vaseliini. Just, näitä mineraaliöljyjä jotka eivät imeydy eivätkä pehmennysominaisuudet ole lähelläkään kasviöljyjä, mitä niillä edes hiustenhoitoaineissa tekee. Cetrimonium chloride, joo, tämä selvittää ja silottaa mukavasti. Lanoliinialkoholi, sehän on tuttu mm. Nivean klassisesta Creme-voiteesta, kosteuttaa. Pantenoli, hydrattu soijaproteiini, jojobaöljy... Okei, ihan hyviksiä.
Mutta sitten lista jatkuu sitrushedelmäuutteilla joilla ei ole hiustenhoidollisia vaikutuksia, koska ne eivät selvitä, sido kosteutta tai pehmennä. Kuulostavat (ja tuoksuvat) vain hyvältä, kuten luonnon ainesosat aina markkinoinnissa; "Meidän naamiossa on jojobaöljyä ja bergamotuutetta". Totta kai paremman kuuloista kuin, "Naamiomme hellii lanoliiniakoholilla". Hedelmien jälkeen ei ole mitään mainittavasti hoitavaa, glyserolin pitoisuuskin lienee tässä purkissa mitätön kun se tulee hajusteiden jälkeen.
Purkinkylkitekstin perusteella Gorgeous ei vakuuttanut. Tämäkö on resepti erittäin kuivien ja vaurioituneiden hiusten intensiivisesti hoitavaan naamioon? Ainoa kasviöljy on jojoba, kun valittavana olisi paljon tehokkaampiakin hiustenhoitoöljyjä kuten kookos, avokado ja oliivi. Ei aminohappoja, ei keratiinia. Joo. Mä tuhahdin.
Ja kokeilin.
Ja ihastuin.
Epäilykset herättänyt mineraaliöljyillä buustattu voide osoittautui paksuimmaksi, kermaisimmaksi, selvittävimmäksi ja silkkisimmän tuntuiseksi hiusnaamioksi jota olen koskaan kokeillut. Hiukset jäävät hoidon jälkeen jämäkiksi, taipuisiksi, sileiksi ja kiharaherkiksi.
Ja niin ihanan tuoksuinen: raikas, miedosti ja tyyylikkäästi hedelmäinen, kuin hellepäivän cocktailjuoma kurkulla ja pehmeillä sitrushedelmillä. Voide on niin paksua että lusikka jää siihen seisomaan. Kermaisen liukasta kun sen levittää hiuksiin. Silkkistä, helmiäisen hohtoista. Kerta kaikkiaan ihanan tuntuista.
TÄMÄ jos mikä vastaa minun mielikuvaani ylellisestä tuotteesta.
Olisikohan kookosöljy muka sitten tehnyt tästä vielä paremman? ^_^ Ihan sama, eikä sillä tässä tapauksessa ole mitään väliä :)
Oletteko te joskus ihastuneet täysin mitäänsanomattomalta vaikuttavaan tuotteeseen?
16 comments on “Pitääkö incin aina olla hyvä?”
Mulla kävi juuri näin ihan pari päivää sitten! Otin testiin Skin Blossomin kasvoveden, jonka inci vaikutti tylsältä ja "ei niin tehokkaalta". Ja yllätyin sitten kuitenkin, miten hyvältä ja hoitavalta se iholla tuntuu :) Teen juuri tuota samaa, että arvioin tuotteita incin perusteella, mua ei takakannen etiketissä lukevat suuret lupaukset vakuuta, vaan ne raaka-aineluettelo :)
Mä joudun lukemaan incit tosi tarkkaan koska useampi raaka-aine aiheuttaa ärsytystä. Nykyään olen onnellinen joka kerta kun löydän iholleni sopivan tuotteen, vaikkei se olisikaan incin perusteella se kaikkein paras ja tehokkain.
Mä en ole vieläkään jaksanut opetella lukemaan incejä. Tuntuu niin vaivalloiselta kun ne aineiden nimet on niin vaikeaselkoisia. Kuulostaapa ihanalta tuotteelta, voisi joskus testata jos tulee jossain vastaan.
Mutta jäi vain miettimään noita omituisia hiuskuvia... :D
HAssua, kuinka noista ICNI-listoista onkin tullut sellaisia kyttäilyn kohteita! (Itsekin tuppaan siihen aina syyllistymään)
Tarkoitus ainesosien listaamisessahan on nimeomaan auttaa kuluttajia välttämään allergiaa aiheuttavia ainesosia, ei kyttäämään silmä kovana, saako kyseinen kemikaali yksi vai viisi tähteä nettiarvosteluissa!
Näinhän se itse asiassa on :)
Silti me friikit haluamme kovasti yrittää ymmärtää tuotteiden laadun ja toimivuuden päälle incien avulla... :D
Olen! Lindlin sensitive-sarjan hoitoaine.
Incin perusteella siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ostin sen ihan hinnan takia hennan poispesemiseen. Siinä kun hoitiksen tärkeimmät ominaisuudet ovat silikonittomuus ja halpa hinta.
Se kuitenkin yllätti erittäin positiivisesti. Jo pieni määrä riittää ja hiukset ovat sen jälkeen kiiltävät ja selvät eikä se latista yhtään. Hyppäsi heti uimakassiin (kotona käytän lushin palaa)
Mulle vähän vastaavia yllätyshyviä tuotteita ovat olleet Lifehairin Oliivi-hoitoaine ja EHS:n Vehnänalkiohoitis. Näyttävät ihan mitäänsanomattomilta ja tuntuvatkin ihan liruilta, mutta se selvittävyysteho ja hiuksiin jäävä liukkaus... wow!
Incin pitää olla mielellään hyvä etenkin kasvotuotteissa, ja kaikista eniten niissä, jotka tulevat laajimmalle ihoalueelle ja lähimmäksi ihoa, eli siis ihonhoitotuotteissa (kasvovoiteissa, silmänympärysvoitessa). Meikeissä joustaisin enemmänkin, vaikka onneksi käytän mineraalimeikkejä, joilla voi sanoa olevan jopa ihoa suojaava vaikutus ainakin luontaisen aurinkosuojan osalta. Peiteaine on minulle kuin henki ja elämä, ja se ei ole luonnonkosmetiikkaa; tärkein kriteeri tälle tuotteelle onkin toimivuus, jota ei oikein vain löydy luonnonkosmetiikan puolelta.
Hiustuotteissa ostan helpommin ihan perusmarkettituotteita vailla mitään luomua, paitsi nyt kun käytössä on Rocherin ihana Réparation-sarja, niin raaka-aineetkin ovat puhtaampia kuin tavallisesti käyttämässäni XZ:ssä.
Kaikkin vähiten raaka-aineilla on merkitystä hiustenmuotoilutuotteissa, ne kun eivät ole minulle mikään tärkeä asia vaan vaadin niiltä vain toimivuutta. Ja nehän koskevat lähinnä koulleeseen solukkoon (siis hiuksiin). Hinnankin vuoksi ostan ihan perustuotteita välittämättä inceistä tässä kategoriassa.
Mulla on aika samanlaiset ajatukset. Hiustenmuotoilutuotteissa incillä on vähiten väliä - vaikka poikkeuksiakin on, kuten kuivashampoissa. Niissä kiinnitän aina huomiota tärkkelyksen laatuun ja suosin perunatärkkelystä koska saan sillä haluamani tuloksen :)
Tarkoitus oli kommentoida samaa, mitä Jonttu jo ennätti :)
Eli hiusten kohdalla ei sisältö niin ratkaise, kuolleista soluista kun on kyse: ihoa sen sijaan on hoidettava hellästi ja huolella - ihottumat, tukkeutumat, infektiot ym. eivät ole leikin asia.
Mulle tuollainen tuote on ollut Glamglown Thirstymud-naamio. Ainesosien perusteella siinä ei ole mitään ihmeellistä ja mintun tunne iholla on oikeasti ihon ärsytysreaktio... Mutta kun se jättää ihon ihan täydellisen tuntuiseksi ja poistaa kaiken hilseilyn ja kiristelyn tunteen, eikä silti tuki ihoa. Ja riittoisakin se pirulainen on, käytin sitä talvella pienen näytepussukan, josta riitti useaksi viikoksi kosteusvoidekäyttöön.
Siitä asti olen kärvistellyt, että voinko ostaa noin kalliin ihonhoitotuotteen, jonka ei kaiken järjen mukaan pitäisi edes toimia kovin hyvin. Ja jonka hinnasta varmaan aika iso osa tulee brändäyksestä eikä tuotekehittelystä tai ainesosien hinnasta. (Mikä on siis ihan ok, mutta ei se hieno brändi tuo minulle mitään lisäarvoa, jollekin toiselle voi tuodakin.) Eikä se ole edes käytännöllisessä pakkauksessa:)
Tutkailen INCI-listoja, vaikka tiedän kokonaisuuden vaikuttavan aina yksittäistä aineosaa enemmän.
Yksi huvittavimmista ja harhaanjohtavimmista jaotteluista muuten on apteekissa myytävien tuotteiden kategorisointi 'vaikuttaviin' eli 'lääkkeenomaisiin' ja puolestaan 'vain ihon pintaan vaikuttaviin tuotteisiin'.
Kuten joskus Virven loistavassa kosmisanalyysipostauksessa keskusteltiin, ihon reagointi on todella yksilöllistä, ja se lääkkeenomaisena myyty juttu ei aina ole paras apu.. Joskus jokin 'vain' kosmetiikkaan luokiteltu tuote voi kohdalle osuessaan auttaa ja rauhoittaa paljon paremmin - iho on niin omalaatuinen elin!
Ihon pintakerroksen hoitaminenkaan ei ole mikään turha juttu, sillä sieltähän ne ongelmat menevät syevmmälle.. Jos pintaan tulee haavoja, infektioita ym.. niin syvemmätkin ihokerrokset ovat hädissään.
(esim. haavaumat jalkapohjissa - pahimmilaan kuolion alku..!)
Niinpä :)
Selaan INCI listoja, etenkin nettiostoksia tehdessä. En aina uskalla 100% luottaa nettikaupoissa oleviin arvosteluihin, sillä olen lukenut kauhujuttuja miten niistäkin negatiiviset poistetaan. Yleensä haluan tietää vastaako sisältö hintaa, ja sisältääkö tuote jotain ainesosia jotka voi näppyherkälle iholleni olla haitallisia. Omasta mielestäni hyvä tuote on käytännössä toimiva *ja* miellyttävän INCI:n omaava yksisarvinen.. ;)
Tästä muuten tulee mieleen yksi ärsytys; kosmetiikan nettikaupat joissa ei ole incejä saatavilla. Pahimmillaan niitä ei löydy edes valmistajan sivuilta. Jäävät minulta kyllä ostamatta juuri herkän ihon ja nenän takia.
Tämä on minustakin todella ärsyttävää.