Kreikkalainen aamiainen - "kahvi ja savuke". Näin kreikkalaiset itse vitsailevat aamiaisestaan. (Kreikkalaisethan muuten ovat Euroopan kovimpia tupakoitsijoita...)
Kyllä täällä tosiasiassa usein syödään aamuisin joku pieni pala leipää tai juusto/pinaattipiirakkaa tai makea viipale kakkua kahvin seurana. Aamiaisella ei kuitenkaan ole samanlaista merkitystä kuin meillä Suomessa.
Minun kreikkalainen aamiaiseni ei paljon poikkea kotona syömästäni.
Kananmunia, juustoa ja kasviksia. Juuston osuus on korkeampi kuin kotona, ehkä siksi kun juustot ovat täällä halvempia kuin Suomessa.
Moni tuntee Kreikasta vain fetan, mutta maassa on todella monipuolinen juustokulttuuri ja lukuisia erittäin maukkaita juustoja, niin kypsytettyjen kuin tuorejuustojen joukossa.
Yleisimpiin kypsytettyihin juustoihin kuuluvat "leivänpäällysjuusto" kasseri, aromikkaampi, lampaan- ja/tai vuohenmaidosta valmistettu graviera sekä kovempi kefalotiri, jota käytetään esimerkiksi parmesaanin tavoin pastan päälle raastettuna tai saganakina eli paistettuna juustona. Gravieraa ja kefalotiria on loputtomina variaatioina, jotka nimetään valmistusalueensa mukaan. Esimerkiksi Graviera Naxou'ta eli Naxoksen gravieraa pidetään Kreikassa yhtenä parhaimmista gravieroista. (Itse olen eri mieltä, se on mun makuun vähän miedon puoleista ;))
Tuorejuustoista tunnetuimpia on fetan ohella pehmeän kermainen manouri, jota voi myös grillata. Pötkönä myytävä manouri on suosittua salaateissa vähän samaan tyyliin kuin vuohenjuusto meillä päin.
Tämän hetkisessä majapaikassani aamiainen valmistuu näin.
Talon alakerrassa on keittiö, mutta en jaksa lähteä sinne saakka vain keittämään kahvia ja kananmunia, kun se onnistuu huoneen varustukseen kuuluvalla kaasukeittimelläkin.
Kreikassa kahvi keitetään perinteisesti tällaisella pikkuisella kahvi"kasarilla" eli ibrikillä (nimi tulee käsittääkseni Turkista). Ibrik-pannuun mahtuu kerralla keitettäväksi yksi munakin :)
Kreikassa sähkö on niin kallista, että on tavallista, että ihmiset käyttävät lieden sijaan kaasukeittimiä pienten juttujen kuten kahvin keittämiseen - tai vaikkapa kananmunan kypsentämiseen. Yksi ateenalainen ystävänikin valmistaa munansa näin. Meistä suomalaisista tuntuu varmasti ihan hullulta, että joku säästää sähköä näin mitättömän tuntuisella tavalla, mutta täällä se on arkipäivää.
Myöskään vajaita pesukoneellisia ei pestä, koska se on sähkön tuhlausta. Tämänhetkisessä domatiassani on pesukone, mutta emäntä sanoi, että sitä saa käyttää vain jos pyykkiä on 3-5 kiloa. No, eipä sitten muuta kuin nyrkkipyykille tuttuun tapaan. :) Mun pikkutopit kun painaa joku 50 g / kappale... :D
Toinen kahdesta vakioaamupalastani koostuu jogurtista, rahkasta ja raejuustosta, kuten ruokajuttujani lukeville on varmasti käynyt turhankin selväksi :)
Raejuusto ei kuulu kreikkalaiseen ruokaperinteeseen, eikä sitä valmisteta täällä. Muutamat harvat kaupoista löytyvät raejuustot ovat tuontikamaa ja älyttömän kalliita.
Halvin raejuusto maksaa 2,20€ / 250 g. Suomessahan tuon kokoisen purkin saa varmaan 90 sentillä... Vähän kyllä tekee kipeää maksaa raejuustosta noin kova hinta, ja pyrinkin syömään sitä täällä vähemmän kuin kotona (siellähän sitä menee parhaimmillaan puolitoista kiloa viikossa..)
Mutta minkäs teet kun olen ihan raejuustokoukussa. Sitä tulee reissussa aina NIIN ikävä.
Huomasin AB-kauppaketjun raejuustossa tutun koostumuksen ja maun... Hmm... ettei vain olisi... Kyllä, taitaa olla. :) Ruotsissa valmistettua ja tuttu ainesosaluettelo maissitärkkelyksineen (maissitärkkelystä on vain harvoissa raejuustoissa, sen vaikutuksen koostumukseen huomaa heti).
AB on varmastikin samaa kamaa kuin Arlan Keso, AB:n versiossa vain on enemmän rasvaa. Ja enemmän suolaa.
Mutta entäs RAHKA?
Sitä ei Kreikassa tunneta.
Rahkan tilalle olen löytänyt jotain yhtä hyvää, ellei parempaakin. :)
Anthotiro - kreikkalainen tuoreherajuusto. Saman tyylinen kuin italialainen ricotta, eli koostumukseltaan hyvin rahkamainen.
Anthotiro vain on hieman kiinteämpää kuin ricotta ja rahka. Mutta maku on yhtä mieto ja juusto on hyvin vähäsuolainen. Sitä voi sekoittaa jogurttiin rahkan tavoin ja käyttää muutenkin samaan tapaan.
Ja hinta - kilohinta alle puolet tuontiraejuustosta :) Peukku! Puolen kilon möhkäleen saa kahdella eurolla.
Proteiinia anthotirossa on vähän enemmän kuin rahkassa, hiilareita vähemmän ja rasvaa taas enemmän. Juustoksi anthotiro on kuitenkin vähärasvainen. Ravintoarvot vastaavat ricottaa, ollen kuitenkin protskun osalta vielä paremmat.
Jos siis kaipaatte Kreikassa jotain rahkan korviketta, suosittelen kysymään juustotiskillä anthotiroa :) Se äännetään paino toisella o:lla, "anthoo-tiro". Th taas ääntyy pehmeänä niinkuin englannissa, esim. "they", "that".
Istun kirjoittamassa teille tässä näkymässä. Piti siirtää pöytä jääkaapin eteen kun se on huoneessa ainoa paikka jossa on pistoke = voin ladata konetta.
Off topic, mutta koneella näkyvä risteilyalus on muuten Cunard Linesin Queen Elizabeth, joka mun piti googlata kun bongasin sen tuosta huoneeni ulkopuolelta Argostolin satamasta aamulenkilläni. Tällainen sivusto kuin Marine Traffic on tosi hyvä jos on kiinnostunut laivoista ja tsekkailemaan niiden sijainteja. :) Sivustolta näin, että Queen Elizabeth oli eilen lähtenyt Messinasta Italiasta ja saapunut Argostoliin Kefaloniaan kello 07.32, eli juuri siihen aikaan kun palasin lenkiltä. :)
.
Ja hei - vielä yksi juttu on jaettava! Rahkan voi nimittäin vallan mainiosti korvata ravintoarvojensa puolesta myös kreikkalaisella jogurtilla.
Häh? Eikös kreikkalainen jogu ole lähinnä herkkuosastoa? No niin minäkin olen mieltänyt; sehän on sellaista kermaista herkkua, ei sisällä mitään ravitsemuksellisesti erityisen hyödyllistä kuten vitamiineja tai mainittavaa määrää proteiinia. (Hiilarit ja rasvatkin on parempi ottaa toisista lähteistä kuten kasviksista ja kasviöljyistä.)
Paitsi että aito kreikkalainen jogurttihan on proteiinipommi! Se sisältää melkein yhtä paljon proteiinia kuin rahka! Tajusin tämän kesällä kun ostin tarjouksesta (Suomesta) kreikkalaista Total-jogurttia. En yleensä koskaan osta sitä koska se on niin kallista.
Tavallisessa jogurtissa, niin vähä- kuin täysrasvaisessa, on proteiinia vain 3-5 %. Lisättyä proteiinia (eli itse asiassa maitorahkaa) sisältävässä proteiinijogurtissa sitä on 8,7 %. Kreikkalaisessa jogurtissa luonnostaan 9-9,9%!
Arlan Proteiinijogurtti vs. Totalin Kreikkalainen jogurtti
Sori Arla kun taas vedän teidän tuotteen tähän vertailuun, mutta mitäs olette kehittäneet tämän PROTEIN-linjan jossa on kaikkea trendikkäästi proteiinipitoista pirtelöistä murojogurtteihin....
Jos siis haluaa herkutella kreikkalaisella jogurtilla, niin terveellisempi vaihtoehto tulee Kreikasta. (Kreikan ulkopuolella valmistetuissa krekujoguissa ei ole yhtä hyvät proteiiniarvot, esimerkkinä vaikka Lindahlsin kreku tai Lidlin muuten-niin-ihana kreikkalainen.)
Todellakin varteenotettava, joskin kalliimpi, vaihtoehto rahkalle. Vähärasvaisemmassa (2%) Totalin jogurtissa protskua on jopa 9,9%! Vähärasvaisuuden vuoksi tykkään sekoittaa joukkoon anthotiroa niin saan parhaan täyteläisyysasteen :D
Joo, friikki mikä friikki ;)
29 comments on “Kreikkalainen aamiainen”
Kiitos ruokavalikoiman esittelystä! Juustot vaikuttavat varteenotettavilta!
Tuleeko tuonne siis ruotsalaista raejuustoa? Jos kerran niin, ihmettelen, miksei tuoda maahan saksalaista rahkaa muiden saksalaistuotteiden ohessa... Saksassa kun rakastetaan rahkatuotteita (Qvark), ja ne ovat huomattavasti runsaampirasvaisia kuin meidän mauttomat tapauksemme...
Raejuustoa on sekä ruotsalaista että saksalaista. Mutta rahkaa ei kai tuoda siksi, kun se on kreikkalaisille niin "turha" ja outo tuote, kun heillä on tosiaan näitä rahkamaisia tuorejuustoja (anthotiro ja mizithra) omasta takaa.
Raejuusto taas on tuotteena niin erilainen ja poikkeava, eikä sille ole Kreikassa paikallista vastinetta, niin sitä tuodaan. Kreikkalaiset ovat selvästikin oppineet tykkäämään raejuustosta enemmän viime vuosina. (Vielä pari vuotta sitten raejuustoa löysi lähinnä Lidlistä ja ihan tosi harvoista kaupoista, nyt niitä on sentään kaikissa kaupoissa mutta kalliilla ja vain muutamaa sorttia.)
Juu. Ajattelin siltä kantilta, että Kreikassa käy paljon saksalaisturisteja, joita varten maahan tuodaan paljon muutakin 'turhaketta', mm. kokojyväleipäpaketteja :)
Monessakin etelä-euroopan maissa "suomalainen" aamiainen on ihan vieras. Koti-oloissakin ns. meidän tyylistä aamiaista syödään vain lapsiperheissä ja sielläkin monet aikuiset syövät sitä vain viikonloppuisin. Tuo kahvi ja savuke ei ole siis oikeasti mikään vitsi. Monen ystävättären mielestä se on loistava tapa herätä ja pitää nälkä loitolla lounaaseen saakka. Kahvi herättää ja savuke poistaa näläntunteen. Tosin tuo "aamupala" perustuu myös siihen, että useissa perheissä illallinen syödään niin myöhään koko perheen kesken (siihen aikaan kun suomessa moni menee nukkumaan :) ), että aamulla töihin herätessä ei vaan ole vielä nälkä. Viikonloppuisin asia on toisin, sillä silloin voidaan nukkua hieman pidempään ja aamupala syödä joskusn 10 aikaan, jolloin ehtii tulla hieman edes nälkä. Tuossa on myös toinen puoli: Varsinkin nuorempana monet ystävättäreni pitivät sitä oivana keinona pysyä hoikkana, kun käytännössä yksi päivän ateria jätetään välistä. ;)
Apua... :D Mutta tottumusasioitahan nämä ovat. Kropan voi totuttaa mihin vain, vaikkapa savukeaamiaiseen ;)
Tämä pitää kyllä varmasti paikkansa. Jos puolilta öin menee vatsa ihan pinkeänä nukkumaan niin ei varmaan tee aamulla heti mieli haukata mitään...
Tälle mun täytyy vähän kukkahattutätimäisesti kurtistella kulmia...
Kannattaa muistaa, että 'aamiainen on päivän tärkein ateria' on lähinnä pohjoismaista hapatusta... Monessa maassa ateria on vasta lounas ja illallinen. Puhumattakaan muinaisesta roomalaislegioonan tavasta syödä ateria vasta illalla koko päivän kestäneen marssitaipaleen jälkeen :)
Toki fyysistä työtä tekevät tankkaavat usein muissakin kulttuureissa, esim. Keski-Aasiassa .. ja silloin se aamupala on todella tukeva papuannoksineen, paistettuine kananmunineen ja vihanneksineen..
Minulle käy kaikki, voisarvesta munakkaaseen!
Onhan se näinkin :)
Mielenkiintoinen juttu. Itse en pidä oikein mistään juustoista, enkä syö niitä juuri koskaan. Ehkä kreikkalaiset kävisivät opettelujuustoiksi? Kahvi on varmasti siellä herkullista. Kiitos vinkeistä! En ole käynyt Kreikassa sitten lapsuuden rantaloman.
Veikkaan, että jos et pidä juustoista, et pidä kreikkalaisistakaan. Ne ovat pääsääntöisesti voimakkaampia kuin edam, (lyhyen aikaa kypsynyt) gouda ja muut miedot leivänpäällisjuustot joita Suomessa suositaan. Tai ehkäpä juuri tuo pliisu maku on se, miksi et pidä juustosta..! ;) Siinä tapauksessa kreikkalaiset voisivat maistuakin.
Kahvista - juon täällä vain pikakahvia, en oikeaa :) Kahvinkeitintä kun ei ole juuri missään domatiassa, eikä vahva kreikkalainen suodattamaton kahvi maistu. Olen tykästynyt La Melua (edit. oikea nimi on La Meloise, ei tää osaa kirjoittaa!! :P) -pikakahviin, juon sitä aina täällä ollessa ja siitä on tullut olennainen osa Kreikan makumaailmaa :)
Kiitos analyysistä! Juustot maistuvat kaikki suussani jotenkin pilaantuneilta. Ovelasti ruokaan piilotettuna ne menvät. En usko, että selviäisin voittajana voimakkaista juustoista. Sosiaalisissa tilanteissa juusto-ongelma on joskus haasteellinen. Tarjottimen äärellä maistan yleensä joka laatua (jopa haisevia ja homejuustoja, mutta en ole oppinut tykkämään niistä. :D
Pikakahveissa on eroja. On tullut matkoilla kokeiltua useaa sorttia. La Meluaa en ole vielä juonut.
Niin tosiaan on. La Melua maistuu sanalla sanoen oudolta ja hyvin erilaiselta kuin mikään muu maistamani pikakahvi, ja kreikkalaiset kaverinikin olivat ihan että "Et kai sä nyt sitä juo...?" Mutta mä huomasin jotenkin koukuttuvani sen persoonalliseen makuun, ja nyt menen vaikka viiteen eri kauppaan että saan just Meluaa :D Sitä ei ole kaikissa kaupoissa.
Tämä herätti uteliaisuuden :)
Ehkä joskus tuot Suomeen tuliaisena La Meluaa ja arvot sen lukijoiden kesken?
:D :D ^_^ Mikä idea! :D
Edit. Äh, enhän mä osaa näköjään edes kirjoittaa lempikahvini nimeä... Sehän on La Meloise. Ilmeisesti ajattelin Katie Meluaa... :D
Hih, olinkin tulossa vinkkaamaan sulle tosta jugurtista, mutta olitkin löytänyt sen jo!
Yksi kaino toive mulla olisi, nimittäin itsekin Kreikassa jonkun verran matkustavana tykkään ennen reissuja etsiä tietoa ja muuten vaan lueskella sun Kreikka-postauksia. Tässä kohtaa olen monesti kironnut sitä, ettei Kreikka-postauksilla ole omaa tunnistetta, niitä on kuitenkin tosi paljon, mutta myös melko hajanaisesti useamman vuoden ajalla. Olisi siis ihan mahtavaa, jos voisit laittaa Kreikka-postaukset oman tunnisteen alle :) Kiitos ihanasta ja monipuolisesta blogista, nauti ihanasta Kreikasta <3
/tahma
Siis juuri Totalista? Mikä sattuma :)
Kreikka-postauksista - aloitin kesällä pikkuhiljaa kokoamaan niitä omaksi hakemistokseen :) Projekti on vielä kesken, mutta toivottavasti valmistuu syksyn aikana :)
Vähän aiheen ohi, mutta blogissasi näkyy mainos povekkaasta naisesta bikineissä, ja kun banneria klikkaa vie se sivulle joka mainostaa "uusia tuttavuuksia ja eroottisia seikkailuja" ... :D Oletko tietoinen tästä?
Herranjestas :-0 Tosin mä en näe mitään tuollaista mainosta! Missä kohtaa se sulla näkyy? Laitoin heti viestiä Indiedaysin it-miehelle.
Etusivulla oikealla, hakukentän yläpuolella. Nyt sivua päivittäessä siinä näkyy Ifolorin mainos.
OK. Ihan pimeää.
Noniin, it-Hannu on tutkinut asiaa perusteellisesti ja Indiedaysin kautta tuo mainos ei ole voinut sivupalkissa näkyä. (Itse en edelleenkään näe sitä, ei myöskään Hannu.)
Hannu epäilee, että "käyttäjän selaimessa on joku lisäosa joka hänen tietämättään syöttää sivulle mainontaa, joko meidän mainosten päälle tai niiden yhteyteen. Sellainen lisäosa saattaa tulla nykyään esim. jonkin ohjelma-asennuksen yhteydessä, kun koneelle asennetaan jotain ( näennäisesti ilmaista ohjelmistoa ) mitä tahansa käyttöä varten ja asennuksen aikana asennusohjelma kysyy että saadaanko asentaa lisäksi sitä ja tätä, johon käyttäjä vastaa hyväksyvästi."
Onko sinulla näkynyt muilla sivuilla vastaavia e-yhteyteen-sopivia outoja mainoksia..?
Tietääkseni mainokset ovat personoituja eli ne tulevat sen perusteella mitä itse olet googletellut. Eli jos on tullut katsottua netistä esim.pornoa niin.. :D
Onko Kreikassa siis muutoin käytössä sähköhellat? Jännää. Mä olen luullut sitä jotenkin enemmän pohjoismaalaiseksi oikuksi. Tai että melkein kaikissa ruoan kanssa "tosissaan olevissa" maissa kokattaisiin tulella... (ja ennenkö joku taas pahoittaa mielensä, niin tarkoitan kaasua, en nuotiota)
Sähköhella ja -uuni muuten ovat todellisia sähkösyöppöjä. Ja ainakin kaasuliekki on 10 kertaa sähköhellaa nopeampi veden kiehuttaja. Tosin en tiedä kuinka halvaksi se sitten lopulta tulee:)
Vaihtelee, osalla sähköhella, osalla kaasuhella. Kokemukseni perusteella suunnilleen 50-50.
Hämmennyin kuin nimitit Fagen Totalia jogurtiksi, olen vuosia ostanut tuota ulkomailla asuessani mutta ehkä en tullut koskaan lukaisseeksi purkin tekstiä...olen siis aina ajatellut Fagen olevan nimenomaan rahkaa. Tarkkaavaisuus ei ihan huippuluokkaa näköjään :)
Eikä :D Onpas hassua ^_^
Voi olisinpa tiennyt nämä asiat juustoista muutama viikko takaperin. Nyt tyydyin herkuttelemaan vain kefalotirilla ja fetalla. Erityisesti tuo Anthotiro kuulostaa kiinnostavalta. Nämä vinkit muistan ensi kesänä.
Myös mizithra on erittäin kokeilemisen arvoinen tuorejuusto :)
Siis mistä kaupasta Suomessa saa raejuustoa noin halvalla, 90snt?! Ihan uteliaisuudesta kysyn kun itse halvin näkemäni on ehkä 1,19€ tms (S-market, X-tra raejuusto)
Lidin halvin raejuusto (Goldessa) on alle euron, olisko peräti 75 senttiä :) Euroshopperinkin raejuusto (jos sitä enää myydään, en ole nähnyt vähään aikaan) oli alle euron.