18.11.2014

Mitä iho puuhailee öisin?

Eilen tuli taas juteltua tästä kaverin kanssa.

Mitä iholla tapahtuu yön aikana?

Jotain siellä todella tapahtuu, enkä nyt puhu soluaineenvaihdunnasta. Vaan ihan konkreettisesti siitä, että ihon pintaan nousee likaa syvältä huokosista. Miten iho sen tekee - mikä siellä oikein puskee tätä likaa pintaan - en tiedä, mutta aamut kertovat aina tarinaansa.

Luulitko ihosi olevan puhdas nukkumaan mennessä?

Minun ihoni ei ainakaan ole. Kaikesta päätellen.

Vanulappu_illalla

Päätän puhdistuksen aina kasvoveteen. Jos kasvovedellä kostutettu vanu jää vielä likaiseksi, suoritan puhdistuksen uudelleen. Useimmiten se ei jää. Tältä se näyttää yleensä iltapuhdistuksen jälkeen.

Sitä siis kuvittelee menevänsä nukkumaan puhtaalla iholla.

Mutta aamulla..

Vanulappu_aamulla

Kas, iho olikin likainen.

Tämä vanulappu tältä aamulta on itse asiassa poikkeuksellisen puhtaan näköinen, yleensä se on vielä paljon, öhm, ruskeampi.

Hikihän ei ole minkään väristä, eikä käsittääkseni talikaan, eli pelkistä ihon omista eritteistä väri ei tule.

KasvovedetIMG_1330

Ymmärrän "aamulian" silloin, kun meikkaa paljon ja oleskelee jossain suuremmassa kaupungissa jossa ihoon kertyy päivän mittaan myös saasteita, ja putsarilla saa todella tehdä töitä että saa kaiken lian irtoamaan. Mutta ihan sama ilmiö oli seuranani myös Kreikan saarilla - joilla on meikannut lainkaan. Kuinka paljon voisi kuvitella jossain 300 ihmisen autottomassa kylässä olevan saasteita? Sellaisissakin aikaani vietin. Ja silti sama homma. Aamulla sai pyyhkiä likaa kasvoilta.

Kiinnostavaa.

Vanulaput_vertaus

En nyt tässä väitä, että on joku elämää suurempi asia jos huokosiin jää päivän jäljiltä likaa. Mutta ihan noin niinkuin ihon fysiologisena (voiko näin sanoa..?) ilmiönä kiinnostavaa.

Mitä ihossa oikein tapahtuu kun lika nousee unen aikana pintaan? Mikä siellä käynnistää tämän tapahtuman? Nouseeko lika vain simppelisti pintaan hien ja talin mukana? Varmaankin. En usko ihon olevan niin älykäs että se itse lähtisi "tietoisesti" puhdistamaan itseään likahiukkasista. Hiki ja talihan ovat normaalia aineenvaihduntaa.

Jotain ajateltavaa niille, jotka eivät koskaan huuhdo kasvojaan aamuisin. ;)

108 comments on “Mitä iho puuhailee öisin?”

  1. Itselläni ainakin iho puskee niin paljon yleensä öisin rasvaa pintaan (lähinnä otsalla, ehkä kiitos siitä kuuluu otsatukalle?), että en pystyisi mitenkään aloittamaan päivääni ilman kasvojen puhdistusta. Sitäpaitsi, lätkäiseekö joku esim. meikit aamumähmäiselle naamalle suoraan? Yh. :S

    Vastaa

    0
  2. Mun on pakko myöntää, että kävin ensi töikseni dyykkaamassa vessan roskiksen, koska mä en ole huomannut itselläni tätä ilmiötä ja kyllä se tänä aamuna käytetty misellivesivanulappu oli ihan puhdas ja eilen illalla olin kuitenkin laittanut iholle yövoiteen ja seerumin. Mä tosin olen pakonomainen petivaatteiden vaihtaja, ne vaihtuu kaksi kertaa viikossa (tyynyliinaa saatan vaihtaa kesällä useamminkin), joten tyynyistä ei ainakaan jää edellisistä öistä jäänyttä talia kii puhtaaseen ihoon. Mutta olen samaa mieltä, jotain sille iholle yöllä tapahtuu, jos oma iho olisi yhtä hehkeä koko päivän kuin juuri aamulla herättyäni, sille ei varmaan hirveästi tarvisi tehdä mitään. :D

    Vastaa

    0
    1. jos oma iho olisi yhtä hehkeä koko päivän kuin juuri aamulla herättyäni, sille ei varmaan hirveästi tarvisi tehdä mitään. :D

      Tämä on ihan totta - iho on aamulla aina parhaimman näköinen..! Oli sitten hikinen tai ei. Väri on aina tasaisimmillaan ja ihon pinta jotenkin niin kuulas....

      Vastaa

      0
    1. Varmasti irtoaa kuollutta solukkoakin... Mutta en usko sen olevan ainakaan pääasiallinen "ruskean lian" aiheuttaja. Kuolleita ihosoluja irtoaa suhteellisen tasaisesti vuorokauden aikana, mutta vanulapun likaisuusaste vaihtelee.

      Vastaa

      0
  3. Mun iho kuivuu ja alkaa punoittaa aina pesusta, sen takia pesen vain iltaisin. Aamulla iho on tasainen ja rauhoittunut, enkä halua järkyttää sitä edes vesipesulla. Voisiko tuo aamulla vanulappuun tarttunut lika tulla tyynyliinasta? Siihen luulisi kertyvän kuollutta ihoa ja kaikenlaista nukkaa, joka tarttuu yön aikana kasvoihin.

    Vastaa

    0
    1. Aamulla iho on tasainen ja rauhoittunut, enkä halua järkyttää sitä edes vesipesulla.

      Tämä on kyllä sangen ymmärrettävää.

      Voisiko tuo aamulla vanulappuun tarttunut lika tulla tyynyliinasta?

      Aivan, tuohan on aika itsestäänselvä...! :) Ainakin silloin JOS tyynyliinan vaihdosta on kulunut jo vähän aikaa. Enpä tullut tuotakaan ajatelleeksi!

      Mutta näiden kommenttien inspiroimana vaihdoin illalla tyynyliinan ja menin nukkumaan ilman yövoidetta. Tulos: vanulappu oli tänä aamuna lähes puhdas. Täytyy jatkaa tätä testiä vaikka viikon verran ja katsoa onko tilanne sama joka aamu - silloin voisin jo alkaa taipua uskomaan että ainakin voiteella on jotain tekemistä lian kanssa.

      Tyynyliina varmasti vaikuttaa jonkun verran, mutta kun miettii, että iholla on aamulikaa matkoillakin - ja majapaikoissa varmasti on puhtaat tyynyliinat - niin tyynyliinan merkitys tuntuu vähäisemmältä kuin ihon pinnassa itsessään olevat "asiat". :)

      Vastaa

      0
    2. Pojallani oli paha akne. Ihotautilääkäriltä saatiin vahvat lääkkeet, hyvä suositus ihovoiteesta ja puhdistusaineesta sekä kehotus: "Ja sitten joka ilta puhdas tyynyliina. Tiedän, että on työlästä hommaa, mutta niin se vain menee. Ja sitä tyynyäkin tulisi sitten pestä useammin kuin suosituksen mukaiset kaksi kertaa vuodessa". Lisäksi lääkäri mainitsi, että kasvopyyhe tulisi myös vaihtaa puhtaaseen tiuhaan tahtiin.

      Vastaa

      0
  4. Hmmm, kiinnostavaa. Itselläni kaikki finnit syntyvät usein yöllä, johtuukohan sekin tästä?

    Vastaa

    0
  5. Hmm, onpas mielenkiintoista ja aika ällöttävääkin... Mulle on itsestäänselvää puhdistaa kasvot aamuin illoin, mutta jessus, se on ollut enemmänkin pinttynyt tapa kuin tietoinen päätös :D Jännä tietää, että iho ihan oikeasti elää omaa elämäänsä ja kuinka tärkeää sen puhdistus ihan oikeasti on!

    Vastaa

    0
  6. Niinpä, mä kanssa ihmettelen, kun jopa päivittäin meikkaavat eivät pese ikinä kasvojaan aamuisin. En koskaan voisi sutia meikkiä yön jäljiltä silmärähmien päälle ja talirasvahikiselle iholle. Johan siinä meikkausvälineet ja meikitkin tahmaantuu nopeammin.
    Eikös se ikuinen hokema ole, että kaunis meikki perustuu puhtaalle iholle? Mutta kasvovettä en vielä ole tottunut aamuisin käyttämään (käytän AINA iltaisin), vaan pesen huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä kasvot ja sitten sy-voide ja seerumi+kosteusvoide. Tämän jälkeen meikkiä.

    Entäpä jos tuo mainitsemasi "yölika" onkin sisäisesti hankittua, eli ihon kautta tulee myös ruoan, lääkkeiden ja kaiken muunkin päivittäisen kemikaalikuorman jätöksiä (myös ilmansaasteen)? Tuli vain mieleen...

    Vastaa

    0
    1. Johan siinä meikkausvälineet ja meikitkin tahmaantuu nopeammin.

      *allekirjoittaa*

      Entäpä jos tuo mainitsemasi “yölika” onkin sisäisesti hankittua, eli ihon kautta tulee myös ruoan, lääkkeiden ja kaiken muunkin päivittäisen kemikaalikuorman jätöksiä (myös ilmansaasteen)?

      Hmm, tämäkin erittäin mielenkiintoinen näkökulma...! Saasteet lasken ilman muuta ihoa likaavaksi tekijäksi, mutta nuo ravinto ja lääkkeet... hmm, kiinnostavaa! Kukahan osaisi vastata tähän..? Ihotautilääkäri..?

      Vastaa

      0
    2. Ostolakossa Virve kirjoittaa blogissaan maanantaina 17.11. Clarisonic Mia 2 -harjasta. Mitenkähän esim. sellaisen käyttäminen iltapuhdistuksessa vaikuttaa tähän "yölikaan"? Taikka Konjac sponge -kasvosienen käyttö?

      Sanni kiltti, tee testi tuolla Konjacilla ja kerro meillekin tulos?! Kiiitos :) Voisikohan muuten ihan eri putsareiden jäljiltä olla erilainen aamuvanulapun tulos?

      Vastaa

      0
  7. Tyynyliina? Peitto? Pusukaveri?

    Mulla kasvojen oikeanpuolen leukapieli/poski on alttiimpi syherölle. Joko nojailen enemmän käsilläni sille puolelle, tai sitten oikealla kyljellä nukkuminen (vaikka vaihdan tiuhaan tyynyliinaa) tekee osansa. Meenkin vaihtamaan lakanat, koska illalla töistä suihkun kautta tullessa puhtaat lakanat on parasta ;)

    Vastaa

    0
    1. Pusukaveri?

      Hehe :D No reissussa ei ole pusukaveria, eli sen piikkiin ei voi likaa laittaa ;D

      Vastaa

      0
  8. Tähän minäkin haluaisin vastauksen! Samannäköinen vanulappu löytyy multakin aamuputsauksen jälkeen, vaikka iltarutiinini on aika seikkaperäinen ja huolellinen. Kammottaa ajatuskin, että jättäisin aamulla naaman putsaamatta (vaikka yleensä hoidan homman pelkällä misellivedellä aamuisin).

    Vastaa

    0
  9. Minulla näytti vanulappu suht samalta aamulla ennen kuin vaihdoin Garnierin miselliveteen. Sillä kun puhdistan kasvoni iltaisin ei aamulla irtoa vanulappuu kuin korkeintaan tyynyliinan nukkaa. Jos sitäkään.

    Vastaa

    0
  10. Hei Sanni, sori, kommenttini ei koske postauksen aihetta... Jännistä resepteistäsi nyt innostuneena olen yrittänyt kasata iHerbissä elintarvikepuolen ostoskoria, mutta en millään keksi, mitä voisin laittaa koriin kolmen chia-pussin lisäksi. Tullirajoihin on vielä matkaa mutta painon takia en voi lisätä neljättä chia-pussia (sama merkki kuin sun postauksissasi). Haluaisin silti jotenkin hyödyntää tuon pienen tilan, jotta saisin hilatuksi chia-siementen kustannuksia vähän alaspäin. (Olen tosiaan ihan himona siihen keksimääsi chia-jugurtti-raejuusto-aamiaiseen ja chia-siemeniä kuluu hirvittäviä määriä.) Voisitko siis kertoa, miten koostat iHerb-korisi silloin, kun tilaat chia-siemeniä? Tarvitsisin siis jonkin kevyen (max 200 g) mutta kalliin aineksen, jota kuitenkin tarvitaan herkkujen loihtimiseen :D Lupiinijauhoa ei varmaan löydy iHerbistä...?

    Vastaa

    0
    1. Ohi täältä huutelen, että Chia-siemeniä ei saisi syödä päivässä1-2 ruokalusikallista enempää... Ikävä kyllä oon just nukkumaan menossa joten en jaksa googlata tuota tarkemmin, mutta netistä löytyy perusteluja joita en nyt lähe itse antamaan.

      Vastaa

      0
    2. Moi Sari!

      Mä tilaan aina vain yhden chia-pussin kerrallaan, ja muu kori koostuu sitten vaikka mistä, mikä sattuu sillä hetkellä olemaan lopussa :) Viimeksi tilasin chian lisäksi manteleita, kurpitsansiemeniä ja hampunsiemeniä.

      Tuo kevyen "viimeisen tuotteen" löytäminen koriin on kyllä mullekin tuttua, vaikkakaan ei liity juuri chia-tilauksiin. Silloin kun join vielä paljon teetä, valkkasin usein jonkun Yogi-teen viimeiseksi tuotteeksi. Yksi Yogi-pakkaus mahtuisi sinunkin tilauksesi painorajoihin, jos siis meinaat sillä halvimmalla postimaksulla mennä ;) Tällöin tilauksen arvoksi tulee USD 46,31 + postikulut. Miltä pohjalta en ymmärtänyt tuota, kun sanoit että "tullirajoihin on vielä matkaa" ja että tarvitset jonkun kevyen mutta "kalliin" aineksen.

      Alv-rajahan ylittyy jo tuolla kolmen chia-siemenpussin tilauksellasi (3 x 13,95 dollaria + 4 dollaria postikuliut = 45,85 dollaria = 36,70 euroa Tullin marraskuun muuntokurssin mukaan. Alv-raja elintarvikkeissa on 35,71€.

      Minä saan näkyviin 12 dollarin bulkkialennuksen Navitas Naturalsin chia-siemenille, kun niitä ottaa kolme pussia, mutta alv lasketaan tuotteen normaalihinnasta. Käsittääkseni ja muistini mukaan iHerb myöskin ilmoittaa tullilipukkeessa tilauksen arvon normaalihinnan mukaan. Alennus näkyy 'discounts'-kohdassa, mutta Tulli huomioi 'Sub Total'-kohdan, jossa tilauksen arvo näkyy normihintaisena.

      Eli summa summarum: JOS haluat painorajojen puitteissa vielä lisätä jotain tilaukseesi, niin esimerkiksi tee on vaihtoehto, tai joku kevyt maustepakkaus. Mutta - tilauksesi arvo on jo noiden kolmen chia-pussin kera ylittänyt alv-rajan. Ylitys on niin pieni että saattaa olla ettei Tulli siitä jaksa piitata, mutta noh... you never know. :) Aina voi kokeilla, olen minäkin silloin tällöin tilannut muutaman dollarin yli tullirajan.

      Vastaa

      0
    3. Apua, olipa hyvä että kysyin, en nimittäin ollut huomannut tuota, että tulli määrittelee arvon normaalihinnan mukaan! Suurkiitos! En voi uskoa että sä vielä laskitkin nuo mulle... <3

      Ja edelliselle kommentoijalle myös kiitos tärkeästä tiedosta :) Söin ensimmäisen chia-pussini tosi nopeasti tietämättä päivärajaa, mutta nyt tätä ostoskoria koostaessani luin jostain tuosta rajoituksesta. Syynä oli ainakin se että chia-siemenet voivat alentaa verenpainetta. Minulla on tosiaan syytä pysyä rajoissa, kun verenpaineeni on jo valmiiksi hyvin alhainen...

      Vastaa

      0
  11. Itse kuulun juurikin siihen porukkaan, joka ei pese kasvojaan aamuisin. Syynä yksinkertaisesti se, että iho punoittaa jonkin aikaa pesun jälkeen, vaikka vain vedellä huuhtoisin. Ja aamuisin ei ole aikaa odotella, että punoitus häipyy ennen kuin alkaa meikkaamaan :D
    Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä, ehkä alan tämän myötä puhdistamaan naaman aamuisin niinä aamuina, jolloin en meikkaa tai on (hyvin) reilusti ylimääräistä aikaa :)

    Vastaa

    0
  12. Jos hiki ei ole minkään väristä, niin miksikäs valkoisiin paitoihin tulee keltaiset laikut kainaloiden kohdille? Käsittääkseni hiki on hieman kellertävää, koska se sisältää mm. virtsa-aineita. Voin olla väärässä, mutta näin mielestäni. :3 Korjatkaa toki!

    Vastaa

    0
    1. Hiki itsessään on väritöntä, mutta netistä löysin tällaisen selityksen vaatteisiin tuleville tahroille: "hien mukana erittyvä suola ja muut aineet kiteytyvät usein kuivuessaan tahroiksi vaatteille." Tämä on varmasti tosi yksilöllistä - no, just niin yksilöllistä kuin melkein kaikki :D Minulla esimerkiksi ei ikinä jää keltaisia tahroja vaatteisiin vaikka kuinka hikoilen. Valkoisia rinkuloita voi jäädä, mutta sen olen arvellut johtuvan deodoranttiaineesta itsestään.

      Ja kyllä - hiki sisältää pieniä määriä virtsa-aineita, indeed. :)

      Vastaa

      0
  13. Eikös tuo ole ihan vaan talia? Ainakin mun tali on kellertävää :D mullakin näyttää vanulappu aamuisin tuolta, mutta olen ajatellut iholla olevan vain talia ja pölyä. Meikittömänä kotipäivänä saatan puhdistaa kasvot myös illalla misellivedellä, jolloin vanulappu näyttää ihan samalta kuin aamuisin. Ainakin mun iho näyttäisi toimivan ihan samalla tavalla kellon ympäri :)

    Vastaa

    0
    1. Eikös tuo ole ihan vaan talia? Ainakin mun tali on kellertävää :D

      :) OK, en ole koskaan ajatellut talin olevan jonkun väristä, mutta ehkä se on..? :D

      Voinen siis laittaa talin yhdeksi osatekijäksi likacocktailiin - check! ;)

      Vastaa

      0
    2. Mulla on nenän alueella laajentuneita ihohuokosia, joita mulla on paha tapa puristella. Tää mun talin "värianalyysi" perustuu siis siihen, että noista huokosista tuleva erite on paperia vasten kellertävää (ihoa vasten näyttää valkoista) ja olin ajatellut sen olevan talia. Mutta toisaalta voihan tuonne huokosiin olla kertynyt jotain muutakin, mikä tuon värin aiheuttaa..?

      Ja nyt kun on ollut puhetta yövoiteen käytöstä suhteessa aamulikaan, niin nyt kun olen itse pari viikkoa levittänyt iltaisin Bernard Cassieren mustikkayövoidetta, niin eipä ole mun nenän huokosista tullut juuri mitään ulos. Ennen en siis käyttänyt mitään yövoidetta. Eikös hyvin kosteutettu iho tuota vähemmän talia? Ja niin voisi ajatella tuon keltaisen olevan ainakin sitä talia :D

      Vastaa

      0
  14. IOtse oon miettinyt samaa! Ja jännää on myös se, että aamulla ennen pesua mun iho näyttää paljon paremmalta (kuulaalta ja tasaiselta) kuin pesun jälkeen. Mielenkiintoista :P

    Vastaa

    0
    1. aamulla ennen pesua mun iho näyttää paljon paremmalta (kuulaalta ja tasaiselta) kuin pesun jälkeen.

      Totta - täällä sama kokemus :)

      Vastaa

      0
  15. Tuttu juttu :) Joka aamu pyyhin kasvovedellä ennen meikkaamista. Mielenkiintoista tosiaan mistä se lika tulee, voihan se olla myös osittain tyynyliinasta ja hiuksista? Sekoittuu sitten ihoon.

    Vastaa

    0
  16. Käytän itse iltaisin voiteen sijasta öljyä kasvojen iholle, yövoiteethan saattavat olla osa tuota "likaa" mitä lappuun jää?

    Välillä olen jotenkin kaivannut jotain voiteenomaisempaa öljyn (jojoba, on tasapainottanut ihanasti talineritystä iholla) rinnalle. Missä järjestyksessä sun mielestä nämä olisi hyvä latoa iholle, ensin öljy ja päälle jokin ravitseva voide vai toisinpäin?

    Vastaa

    0
    1. yövoiteethan saattavat olla osa tuota “likaa” mitä lappuun jää?

      Mä en ollut koskaan tullut ajatelleeksi tätä ennen näitä kommentteja (kun eihän se voide itsessään ole minkään väristä, ainakin mun käyttämät on kaikki valkoisia tai seerumit läpikuultavia), mutta jossain kommentissa puhuttiin myös voiteen hapettumisesta iholla, ja sehän saattaisi tuoda jotain kellertävää väriä mahdollisesti. (Ruskeaa väriä se ei silti selitä, sen uskon olevan meikkilikaa ja ilmansaasteita jotka tulevat pintaan syvemmältä huokosesta.)

      Kommenttien inspiroimana menin sitten viime yönä nukkumaan ilman voidetta, ja kas, vanulappu oli kuin olikin selvästi puhtaampi. Aion nyt jatkaa kokeilua viikon ja katsoa pysyykö tulos johdonmukaisena. :)

      Missä järjestyksessä sun mielestä nämä olisi hyvä latoa iholle, ensin öljy ja päälle jokin ravitseva voide vai toisinpäin?

      Itse laittaisin ensin öljyn, tai sitten sekoittaisin öljyn suoraan voiteeseen.

      Vastaa

      0
  17. Ehkä siinä on talia, hikeä, bakteereita, tyynyliinasta jotain pölyä.. Käytätkö jotain yövoidetta? Ehkä puhdistus- ja hoitotuotteissa on jotain ainesosia, jotka näyttää sitten aamun vanulapussa eriltä kun ne on "käytetty" ja mahdollisesti tehneetkin iholla/iholle jotain?

    Se on ainakin selvää, että jotenkin iho puhdistaa itseänsä yön aikana. Ja uudistaa. Uudistumissta mieleen tulee myös kuolleet ihosolut? Kai se on vain se ihohuokosten ja ihon kerrosten oma toiminta, aineenvaihdunta (..sekä kaikki muu josta minä en tiedä hölkäsenpöläystäkään. :D Arvailen vaan.) joka sen saa liikkeelle.

    Onkohan mahdollista että iho kuitenkin vetää jotain meikin ja muiden (esim. saasteiden?) aineita niinkin syvälle, että ne tulee vasta itsekseen ulos? Uskoisin itse, että pelkkä puhdistustusaineiden käyttö (syväpuhdistavienkin, ja niinkin täydellisellä puhdistuksella mitä nykyään on kehitetty) ei ehkä kuitenkaan toimi tarpeeksi syvällä. Ja eihän ihosta, sen toiminnoista ja asioista mitkä vaikuttaa vieläkään varmaan tiedetä aivan kaikkea.

    Vastaa

    0
    1. Käytätkö jotain yövoidetta?

      Kyllä. Ja olenkin nyt testaamassa, voiko lika tosiaan johtua - ainakin osittain - voiteesta.

      Uskoisin itse, että pelkkä puhdistustusaineiden käyttö (syväpuhdistavienkin, ja niinkin täydellisellä puhdistuksella mitä nykyään on kehitetty) ei ehkä kuitenkaan toimi tarpeeksi syvällä

      Kosmetologeilta olen kuullut, että syväpuhdistavissa hoidoissa asiakkaan ihosta voi tulla vaikka kuinka paljon "mömmöjä". Eli kyllä se varmaan pitää paikkansa että lika painuu niin syvälle huokosiin etteivät perusputsarit sitä irrota. Jännä vain, että se sitten tulee yöllä itsekseen pintaan...

      Vastaa

      0
  18. Aiheeseen nyt sen suuremmin liittymättä, olisko sulla suositella jotain aika tuhtia yövoidetta? Olen 18-vuotias, ja mun iho on todella pintakuiva. Iho siis kirjaimellisesti hilseilee nyt talven kuivuudesta johtuen ja meikkaaminen on tosi hankalaa kun meikkivoide tavallaan tarttuu niihin kuiviin hilseisiin jotka ei ole vielä irronnut ja oikein korostaa sitä kuivuutta. Mun ihossa ei ole kovinkaan paljoa epäpuhtauksia, lähinnä nenänpielissä vähän mustapäitä ym.

    Mä oon viime päivät mennyt Novalanilla ja Bepanthenia laittanut kaikkein vaikeimpiin kohtiin, mutta tuntuu että koko kasvojen iho on niin kuiva että jotta se auttais, pitäis Bepanthenia laittaa koko naamaan... :-D

    Eli olisin tosi ilonen, jos osaisit sanoa jonkun rasvan, joka auttais tähän hirveeseen kuivuuteen. Arvostaisin tietysti myös, jos se sopisi opiskelijakukkaroon... :-D

    Vastaa

    0
    1. Anteeksi että tunkeilen keskusteluun, mutta oma todella pintakuiva ihoni tykkää Dermosilin FaceExtra-kasvovoiteesta, se on todella paksua ja hyvin imeytyvää. Bonuksena se maksaa jotain viis euroa/60 ml. Olen kokeillut ihooni vaikka mitä Estee Lauderista Lumeneen, mutta tämä toimii mulla niin hyvin että oli pakko päästä sanomaan :)

      Vastaa

      0
    2. En ole Sanni, mutta samasta ongelmasta aiemmin kärsineenä voin lämpimästi suositella apteekista Vichyn Nutrilogie Baume -voidetta. Todella stydiä kamaa, joten oman harkinnan mukaan meikin alle, riippuen millaisia meikkejä käytät. Itse kyllä surutta laitoin meikin allekin, hivenen vähemmän ja kauemmin kämmenten välissä notkistaen, yöksi sitten saattoi taas pistää reilun kerroksen. Kyllä auttoi! Maksaa tosin 25€/puteli, että ehkä ei opiskelijabudjettiin sopiva, mutta markettikamoja tuli itsellä osteltua erilaisia yli 25 eurolla ilman varsinaista hyötyä, joten suhteutettuna ihan käypä hinta :)

      Vastaa

      0
    3. En ole Sanni mutta haluan silti vastata :) Suosittelen Lumenen Sensitive Touch Total comfort maskia! On rauhoittava kosteusnaamio mutta itse käytän ihan yövoiteen asemasta. Rauhoittaa ja kosteuttaa ihanasti.

      Vastaa

      0
    4. Heissan, minä myös kohtalontoverina vastaan tähän jos olisi jollekkin apua. Itsellä kuivia/hilseileviä kohtia aina näin syksystä kevääseen, posket nenän läheltä ja otsa (eli se alue mikä kesällä rasvainen on taas talvella rutikuiva, outoa :) ) ja viime talvena löysin toimivan voiteen eli Lumenen Sensitive Touch SOS Rauhoittava Tehovoide kasvoille. Itse olen käyttänyt vain ongelmakohdissa päivävoiteen alla, mutta sopii varmasti hyvin myös ihan sellaisenaan koko kasvoille. Itselläni ainakin auttoi ja nyt muistan käyttää koko ajan niin vältyn tuolta meikkiongelmalta. Itselläni on tuota vanhanmallista valkoista purkkia käytössä, en sitten tiedä onko tuohon Lumenen sivuilta löytyvään hopeiseen purkkiin tehty itse rasvan koostumukseen jotain muutoksia, toivottavasti ei. Ostan varmasti lisää kun nykyinen purkki loppuu (ps. näytti olevan jossain alessa NetAnttilan sivuilla 10e hintaan/50ml)

      Vastaa

      0
    5. Hei Caroline!

      Ihan mahtavaa että muut lukijat ovat jo tarjonneet sinulle vinkkejä! :) Kukaan muu kuin toinen kuivaihoinen ei varmasti tiedä parempia tuotevinkkejä ;) Itselleni tuli kanssa mieleen tuo Marikon vinkkaama Dermosilin FaceExtra, itse käytän saman voiteen perusversiota kuiviin jalkapohjiin.

      Oikeastaan muuten olenkin vähän neuvoton mitä tulee edullisiin tuotteisiin (selektiiviseltä puolelta olisi ollut heittää rasvoja), lähinnä tulee mieleen että voisit kokeilla sekoittaa jotain kasvoöljyä Novalaniin niin saisit siitä vieläkin rasvapitoisemman. Tai voithan vaikka kokeilla Ambilania, seuraavaksi rasvaisinta perusvoidetta, jos Orionin voiteista tykkäät :)

      Luonnonkosmetiikan puolelta voin tarjota sellaisia täkyjä kuin Mádaran SOS-voide, joka sinun tapauksessasi toimisi seerumin tavoin, eli vaikka sinne Novalanin alle. Olen itse saanut Mádaran SOS-vinkin superkuivaihoiselta henkilöltä, joka oli saanut ko. voiteesta apua seerumin tavoin käytettynä.

      Vastaa

      0
  19. Irtoiskohan tyynystäkin jotain? En nimittäin ole mikään ahkera tyynyn pesijä tai vaihtaja..

    Ehkä tässä on jotain samaa mekanismia myös kuin esim. siinä, että päikkäreiltä usein herää kuola poskella, mutta yöunilta ei ikinä. Se liittyi johonkin hengitykseen ja unen tasoon - ehkä sama taso ja hengitys laittavat puhdistustoimet käyntiin?

    Vastaa

    0
    1. Irtoiskohan tyynystäkin jotain?

      Varmasti irtoaa - mutta kun puhtaalla tyynyliinallakin nukkuessa, esim. hotelleissa, on kasvoilla aamulikaa. En usko että esim. valkoisesta tyynyliinasta irtoava nukka toisi vanulappuun ruskeaa jälkeä.

      Vastaa

      0
    2. Ei mutta tarkoitin siis ihan tyynystä, tyynyliinan läpi :D nehän voi olla ihan hirveitä pöpökasoja. Ja mulla ainakin on, kun en juuri memoryfoam-tyynyäni pese enkä ole sitä vaihtanutkaan usein.

      Vastaa

      0
    3. Ei mutta tarkoitin siis ihan tyynystä, tyynyliinan läpi :D

      Aaaa, joo, no niinpä tietenkin! :) Kyllähän tyyny itsekin jemmaa vaikka mitä pöpöjä - eikä monikaan (kuten allekirjoittanut) varmaan pese tyynyään turhan usein.... :P

      Vastaa

      0
  20. Oletko huomannut aamuisessa vanulapussa eroja sen mukaan, mitä yövoidetta olet käyttänyt? Itselläni vanulaput ovat aamuisin suht puhtaita, mutta kokeilin muutamana yönä Garnierin Miracle Skin Cream -voidetta, ja luoja miten likainen vanulappu aamuisin on ollut! Voide on kyllä itsessäänkin väriltään kellertävä, saattaa tietysti johtua myös siitä..

    Vastaa

    0
    1. Oletko huomannut aamuisessa vanulapussa eroja sen mukaan, mitä yövoidetta olet käyttänyt?

      Tätä olen juuri selvittämässä :) Eli onko yövoiteella vs. yövoiteettomuudella merkitystä. Kaikki käyttämäni voiteet ovat väriltään vaaleita, joten sinällään tuntuu oudolta ajatukselta että niiden jäljiltä iholla olisi jotain kellertövää tai ruskeaa... Mutta joku toinen lukija mainitsi voiteen hapettumisen, sen kautta sävy saattaa tietysti muuttua.

      Garnierin Miracle Cream sisältää väripigmenttejä - sen jäljiltä voi siis odottaakin väriä iholle ;)

      Vastaa

      0
  21. Mielenkiintoista! Voisiko kyse olla siitä, että ihan pintaan nousee talia tai että iholle jää rasvaa kosteusvoiteen jäljiltä, joka sitten hapettuu tuollaiseksi rusehtavaksi? :P itse en ole tuollaista koskaan huomannut, vaikka ihossani on paljonkin epäpuhtauksia ja vaikka olen melko suurpiirteinen ihonputsaaja. Kunpa joku asiasta ymmärtävä tarjoaisi tälle jonkin selityksen! :D

    Vastaa

    0
    1. Voisiko kyse olla siitä, että ihan pintaan nousee talia tai että iholle jää rasvaa kosteusvoiteen jäljiltä, joka sitten hapettuu tuollaiseksi rusehtavaksi?

      Mä kallistun sille kannalle, että lika on yhdistelmä talia, syvemmältä ihosta noussutta likaa ja mahdollisesti tosiaan yövoiteen "pintaa". Aion nyt olla viikon ilman yövoidetta ja seurata vanulapun aamukuntoa. :) Tänä aamuna voiteettoman yön jälkeen vanulappu oli kuin olikin lähes täysin puhdas.

      Vastaa

      0
  22. Käytätkö kuitenkin illalla jotain kosteusvoidetta sen puhdistuksen perään? Nehän eivät tietenkään mihinkään kokonaan katoa. Mulle tuo likainen vanulappu näyttää siltä, miltä iholla oleskelleet (lähinnä kasviöljypitoiset) voiteet näyttävät. Jotkut voiteethan saavat myös ihoon tarttumaan herkästi kaikkea mahdollista pölyä, esim. tekstiilihöttöä, jota lähellä leijailee (vaatteet, pyyhkeet, tyynyliinat jne). Toki hikeä ja talia takuulla löytyy, ja kyllähän valkea talikin muuttuu hapettuessaan rusehtavaksi.

    Joo, on kyllä aina tullut reippaasti pestyä kasvot aamuin illoin. Ymmärrän kyllä erilaiset tarpeet, mutta en oikein sitä, että esim. meikattaisiin ilman ihon puhdistusta ensin. Kaikilla kuitenkin on aineenvaihdunta siihen ihotyyppiin katsomatta... :p

    Vastaa

    0
    1. Käytätkö kuitenkin illalla jotain kosteusvoidetta sen puhdistuksen perään?

      Seerumia ja/tai voidetta. Paitsi kesäisin en aina.

      Jotkut voiteethan saavat myös ihoon tarttumaan herkästi kaikkea mahdollista pölyä, esim. tekstiilihöttöä, jota lähellä leijailee (vaatteet, pyyhkeet, tyynyliinat jne).

      Hyvä pointti tämäkin. Tosiaan - tottakai voideltuun ihoon tarttuu enemmän esimerkiksi tyynyliinan likaa ja nukkaa. Taas sarjassamme "enpä ole tullut ajatelleeksi" :)

      Vastaa

      0
  23. Mutta eikös tuo likainen väri muodostu vain kun iholle on noussut talia ja hikeä ja sitten bakteerit siinä tali-hiki-kerroksessa lisääntyvät ollessa kosketuksessa hapen kanssa ja muodostuu tuo ruskea väri... En kyllä oo ihan varma :)

    Vastaa

    0
    1. Kuulostaa loogiselta tämäkin..! :) Bakteerit ja hapettuminen voivat varmaankin vaikuttaa tuohon värin muodostukseen.

      Vastaa

      0
  24. Mieleen tulee ekana että härskiintynyt rasvahan on kellertävää. Eli olisiko sitä illalla laitettua naamarasvaa ja ihon omaa talia.

    Vastaa

    0
  25. Putsaan naaman aina aamuisin...jostain syystä iltaisin jää tekemättä, mikä on suuri virhe. Putsaan sen kyllä jos oikein oon meikkiä laittanut, mutta muutoin kasvovedellä. Löysin itselle sopivan tuotteen Lumenelta normaali -ja sekaiholle.

    Olen nyt muutenkin kaivellut netistä nuita luonnonkosmetiikkoja ja kasvojen puhdistustuotteita. Muutama lähtee kokeiluun ;)

    Olisiko sulla vinkkiä kasvovoiteesta atooppiselle sekaiholle? Paikoitellen on todella kuiva, hilseilevä ja muutoin epäpuhdas. Näppyjä tulee erittäin helposti...(varmaan tuon huonon puhdistuksen tulosta...)

    Vastaa

    0
    1. Olisiko sulla vinkkiä kasvovoiteesta atooppiselle sekaiholle?

      Etsitkö nimenomaan luonnonkosmetiikan voidetta? Yhdistelmä atooppinen + sekaiho on vähän hankala kombo, ainakaan luonnonkosmetiikasta ei tule mieleen yhtä voidetta joka olisi kehitetty tällaiselle iho"tilanteelle". Apteekin perusvoiteista taas löytyy voiteita, jotka soveltuvat (ainakin lupaustensa mukaisesti) sekä erittäin kuivalle että rasvaiselle iholle, esimerkiksi Ambilan.

      Tekee melkein mieli suositella kaksoishoitoa, eli eri voidetta eri kohtiin ihoa. Totuushan on, että atooppinen kohta vaatii erilaisen rasvakoostumuksen kuin näppyinen. Yhdellä voiteella on todella haastavaa saada optimaalinen hoito koko ihoalueelle. Kahden eri voiteen käyttö kuulostaa tietysti hankalalta, eikä se varmaan ihan helposti onnistukaan jos epäpuhtaita ja kuivia läikkiä on kasvoilla vähän "sekaisin". Jos tilanne on se, että esimerkiksi t-alue on selvästi se rasvoittuva ja epäpuhdas, ja posket kuivat, silloin hoito kahdellakin voiteella on helpompaa.

      Atooppisiin ihokohtiin voisi luonnonkosmetiikan puolelta valita vaikkapa Providan Helokkivoiteen ja muulle ihoalueelle Dr. Hauschkan Melissa-voiteen, tai jopa Dr. Hauschkan ihoöljyn (vaikka öljyä, se on tarkoitettu epäpuhtaalle iholle).

      Yksi vaihtoehto voisi myös olla levittää koko kasvoille rasvaton/vähärasvainen kosteusseerumi ja sitten atooppisiin kohtiin erikoishoitovoide, eli vaikka Ambilan tai Providan Helokki.

      Vastaa

      0
    2. T-alue rasvoituu helposti, lisäksi ohimoille ja leukaperiin tulee finnejä. Posket,silmän ympärykset ja otsalta hiusraja ovat kuivat. Luonnon kosmetiikkaa haluan kokeilla :) Kesällä tätä ongelmaa ei ole vaan talvisin.

      Kahdella voiteella varmaan pitää yrittää. Tuo ehdotus on hyvä, että koko kasvoille kevyempää ja kuivempiin stydimpää voidetta.

      Kiitos vinkeistä!

      Vastaa

      0
    3. Minulla on myös atooppinen sekaiho, joka näin talviaikaan tuppaa kuivumaan, mutta kesällä on aika hyvässäkin kunnossa. Omaa ihoa on parhaiten auttanut puhdistusmaidolla (Clarins) pesu -> iho ei kuivu liikaa, jolloin ei kuivuuden aiheuttamia epäpuhtauksiakaan niin helposti synny. Pesu siis aamuin illoin. Kosteusvoiteena käytän vaihtelevasti joko kosteuttavaa tai rasvoittumista hillitsevää kasvoöljyä (Clarins) tai ihan Nivea Soft -perusvoidetta. Eli kun aloin kohdella ihoani enemmän kuivana kuin rasvoittuvana, sain rasvoittumisen ja epäpuhtaudet kuriin ja kuivat hilseilevät läikät paranivat. :)

      Vastaa

      0
    4. Olipa hyviä vinkkejä :) olen joskus kokeilut puhdistusmaitoa, mutta oli jotenkin kalvon jättävää ja tuntui ettei naama puhdistunut kunnolla. Pidän mielessä tuon clarinsin, kun katselen seuraavaa putsaria.

      Vastaa

      0
  26. Hei, tämä ei liity varsinaisesti postaukseen, sillä en itsekään tiedä mitä iho puuhailee öisin. :) Olen halunnut pitkään kysyä yhtä voide-asiaa, mutta en ole tiennyt mihin postaukseeen liittäisin sen. Eli tiedätkö mikä erottaa anti-age -voiteen tavallisesta voiteesta? Ymmärrän että siinä on esimerkiksi ryppyjä madaltavia aineita ja vastaavia, mutta miten ne osataan kohdistaa +30, +40 tai +50 -vuotiaille, ja onko siitä jotain haittaa jos esimerkiksi 30-vuotiaana käyttää +40 vuotiaille suunnattuja voiteita? Joidenkin myyjien mukaan ei saisi käyttää tehovoiteita liian aikaisin, mutta eivät ole oikein osanneet selittää loogisesti miksi. Joku sanoi, että sinä on turhia tehoaineita, joita nuorempi iho ei vielä tarvitse, ja toinen sanoi että liian tehokas ryppyvoide saattaa jopa veltostuttaa nuorempaa ihoa. En saanut tosin selitystä miksi. Eli voiko anti-age voiteista olla haittaa iholle, joka ei niitä vielä ryppyjen puolesta tarvitse?

    Vastaa

    0
    1. tiedätkö mikä erottaa anti-age -voiteen tavallisesta voiteesta? Ymmärrän että siinä on esimerkiksi ryppyjä madaltavia aineita ja vastaavia, mutta miten ne osataan kohdistaa +30, +40 tai +50 -vuotiaille, ja onko siitä jotain haittaa jos esimerkiksi 30-vuotiaana käyttää +40 vuotiaille suunnattuja voiteita?

      Se käsitys, minkä olen saanut kaiken saamani koulutuksen ja työhön liittyvien tilaisuuksien kautta on, että ns. "ryppyvoide" tai muu anti-age ominaisuuksilla varustettu hoitotuote ei tee mitään hallaa nuorelle iholle, iho vain jättää anti-age-ainesosat hyödyntämättä. Ainoa seikka, joka voi vaikuttaa anti-age -voiteessa kielteisesti nuoreen ihoon, on rasvapitoisuus. Ikääntyneen ihon voiteet ovat tyypillisesti täyteläisempiä kuin nuoren ihon voiteet, sillä ikääntyessä iho kuivuu ja se kaipaa enemmän lipidipitoisia voiteita kuin nuori iho. Tottakai on myös päinvastaisia tilanteita, mutta yleisesti homma menee näin. Vanha iho ei ole enää yhtä kostea kuin nuori. Liian rasvainen voide voi tunnetusti tukkia ihoa, joten jos normaali- tai seka/rasvaihoinen nuori käyttää anti-age-voidetta, hänen ihonsa voi reagoida näpyillä.

      Anti-age-voiteet eroavat "tavallisesta" voiteesta aktiiviaineillaan, mutta nuo ikäsuositukset ovat aikamoista liirumlaarumia. Voide valitaan aina ihon kunnon mukaan, ei iän. 2-kymppiselläkin voi olla auringon vaurioittama, todella ryppyinen ja veltto iho. Silloin hänelle myydään se "5-kymppisen voide". Monet valmistajat käyttävät noita ikä-juttuja vain markkinoinnin kannalta ja helpottaakseen voiteen valintaa tietylle asiakasryhmälle.

      Otetaan esimerkiksi vaikka voide, jota markkinoidaan 6-kymppisille. Biologiaan pohjautuen perusolettamus on se, että 6-kymppisillä iho alkaa ja huomattavasti veltostua ja roikkua, siksi 6-kymppisten voiteet ovat yleensä kiinteyttäviä, liftaavia ja napakoittavia. Jos iho roikkuu jo nuorempana, niin tietysti tämän tyyppinen voide kannattaa valita jo silloin piittaamatta ikäsuosituksista. Mutta jos täysin napakkaihoinen 3-kymppinen käyttää kyseistä voidetta, se toimii hänellä kuin tavallinen kosteusvoide, tai oikeastaan kuin hieman heikommin kosteuttava kosteusvoide. Muut aktiiviaineet vievät tietysti tilaa kosteuttavilta aineilta. 3-kymppisen iho jättää "käyttämättä" ne voiteen sisältämät "rakennuspalikat", jotka liftaavat velttoa ihoa. Koska tällaiset voiteet ovat yleisesti aika kalliita, on tietysti turhaa maksaa ominaisuuksista, joita oma iho ei millään lailla tarvitse tai pysty edes hyödyntämään. Mutta mitään _hallaa_ voide ei iholle tee. :)

      Vastaa

      0
  27. Vielä kommentti itse postaukseen: Itselle aamuinen kasvojen vesipesu viileällä vedellä on sellainen heräämisrutiini, että ilman sitä tuntuu, että vielä osittain nukkuisi. Toisaalta olen huomannut eron aamuiholla riippuen siitä mitä voidetta yöllä käyttää. Mielestäni aidolla luonnonkosmetiikalla ei saa aamuisin kasvoille sellaista talimäärää kuin synteettisella. Käytän itse aina ajoittain kumpaakin. Synteettinen puskee jotenkin talia ja rasvaa ihon pintaan yöllä ja luonnontuotteet ei samalla tavalla. Iltaisin käyttämäni luonnonkosmetiikan voide+öljy yhdistelmällä aamuisin riittää pesu pelkällä vedellä, mutta ajoittain käyttämäni synteettisen yövoiteen kanssa aamuisin käytän myös puhdistusainetta.

    Vastaa

    0
  28. Hmm minäkin kallistun sille kannalle että se on talia. Nimittäin minun vanulappuuni ei tule kyllä mitään ja olen kuivaihoinen. Vaikka laittaisin yöksi jotain paksua voidetta, niin ihotuntuma on aamulla kuiva eikä mitään voiteiden jämiä ole havaittavissa, ne aineet vaan katoaa jonnekin :O

    Vastaa

    0
  29. Hei osaistko yhtään vastata ja antaa vinkkejä sellaiseen ongelmaan kun hikoilevien kasvojen meikkaaminen? Ens vuodella olevat vanhojentanssit pelottaa ja ahdistaa jo nyt koska mun kasvot hikoilee aivan järkyttävästi ja alkaa punottaa pienimmästäkin liikunnasta :( eli miten saisi kestävän meikkipohjan joka ehkä estäisi hikoilua jos edes mahdollista tai ei ainakaan sulaisi tai liikkuisi hikoilun myötä. Ois ihanaa jos voisit vastata

    Vastaa

    0
    1. Hei osaistko yhtään vastata ja antaa vinkkejä sellaiseen ongelmaan kun hikoilevien kasvojen meikkaaminen?

      Moi Jennalaa! Voi kun toivoisin että olisin osannut antaa jonkun vinkin, mutta en osaa :/ Primerit tietysti lisäävät meikkipohjan kestoa, mutta yleensä ne hillitsevät lähinnä talin aikaansaamaa kiiltoa. En yhtään osaa sanoa, kuinka hyvin pohjustusvoide hillitsee hikoilua. Oma veikkaukseni on, että ei kovinkaan hyvin. :/ Kannattaa varmasti kuitenkin laittaa primer, sillä vaikka se ei estä itse hikoilua, kestää meikki silti paremmin "hien allakin" kun se on kiinnitetty pohjustustuotteella.

      Ainoa muu vinkki mikä tulee mieleen on se, että pidä käsilaukussa mukana kasvopapereita tai puuteripapereita, joilla pyyhkäiset välillä ihoa juhlatilaisuuksissa. Puuteripaperien käyttö on tosi yleistä eikä herätä minkäänlaista huomiota jos välillä painaa paperiin suurimmat kosteudet kasvoilta.

      Vastaa

      0
    2. Minulla on sama ongelma: kasvoni hikoilevat ja punoittavat tosi helposti. Mikään meikkipohja ei estä hikoilua - mahdollisimman kevyt ja hengittävä meikkipohja on paras - kannattaa kokeilla mineraalimeikkipohjaa! En ainakaan itse tarvitse sen kanssa primeria ja ylimääräiset kerrokset voivat viedä hengittävyyttä, mutta tämä on henkilökohtaista, eli kannattaa kokeilla, mikä itselle sopii parhaiten.

      Yksi kaverini käytti meikin alla poskien pahimmin punoittaviin kohtiin hennosti vihertävää voidetta neutraloimaan - ei varmaan tarvitse erikseen mainita, että sen kanssa kannattaa olla varovainen ja tosiaan kokeilla hyvissä ajoin etukäteen, ettei tule noloja yllätyksiä. ;)

      Silmämeikkiin voi kokeilla vedenkestävää rajaustussia tai -kynää ja -ripsaria. Myös jotkin voidemaiset luomivärit ovat vettähylkiviä. Vaaleat värit suttaavat mahdollisesti levitessään vähemmän, joten ne ovat turvallisempi valinta. Luomivärin pohjustusaineen olen todennut itsellä ehdottomaksi jutuksi pysyvyyden kannalta.

      Vastaa

      0
  30. Miksi ihon pitäisi olla 100% puhdas? Itse ainakin huomasin tässä taas potiessani muutaman päivän putkeen flunssaa ja ollen täten meikkaamatta ja pesemättä kasvoja (kolmesta päivästä yhtenä taisin kasvovedellä aamulla kasvot pyyhkäistä), että iho on heti paremmassa kunnossa kuin arkena. Ainakaan oma iho ei tykkää liiallisesta puunaamisesta, etenkin näin talvisaikaan, vaan rupeaa herkästi kiristelemään ja pukkaamaan satunnaisia näppyjä. Kun taas se oma talintuotanto toimii ilman turhia häiriöitä, niin ihokin tykkää. Harmi sinänsä, koska tykkään kyllä meikata, enkä olla ihan au naturel.

    Vastaa

    0
    1. Tämä varmasti riippuu ihan ihmisestä. Talihan ei mitenkään yleisesti ottaen ole iholle tarpeen eikä hyväksi. Toisilla sen tuotanto on niukkaa ja iho sen sietää, jolloin kevyt pesu riittää. Toisilla taas talintuotanto on niin runsasta, että se aiheuttaa huokosten laajentumista ja tulehtumista, ja/tai ihossa syntyy tulehdusreaktio rasvaa mussuttavien hiivojen takia tms. Tällöin ei minkäänlainen totuttelu tilannetta paranna. Mutta jos jonkun iho voi hyvin vähällä käsittelyllä, niin kyllähän sen järkikin sanoo, ettei sitä mikään pakko ole enempää sorkkia! Tietty jos silti meikkaa, niin ainakin meikkivälineiden puhtaudesta kannattaa pitää hyvää huolta.

      Vastaa

      0
    2. Tuohon flunssan aikaiseen ihoon pätee varmaan purjehdus-iho -ilmiö. Kun ollaan kesällä purjehtimassa ja aurinko paistaa ja mieli lepää, niin iho voi todella hyvin. Vesipesu riittää ja voidettakaan e tarvitse, kun ei käytä kuivattavaa saippuaa. Mutta jos samaa kokeilee kotona, kun pitää käydä töissä ja kaupoissa ja herätä aikaisin ja valvoa myöhään ja stessata, niin iho puskee talia ja kuivuu ja vaikka mitä. Itselleni en pysty selittämään ilmiötä muulla tavoin, kuin että henkinen tila ja aktiviteetit ja elämänmeno vaikuttaa aika paljon. :)

      Vastaa

      0
    3. Näissäkin on niin suuria eroja, itse kun olin kolme päivää flunssassa kotona ilman meikkiä - ilman kunnollista puhdistusta naama oli kuin uusi, tosin eri mielessä kuin sinun. Omaan naamaan alkoi tulla näppyjä kuin sieniä sateella ja muutama isompikin finni puski tiensä läpi. Eli oma ihoni kyllä vaatii sitä rasvausta ja puunausta pysyäkseen hyvänä :)

      Vastaa

      0
    4. Talihan ei mitenkään yleisesti ottaen ole iholle tarpeen eikä hyväksi.

      Eikös tali suojaa ihoa ja osallistu hydrolipikalvon muodostumiseen? Jos se ei olisi millään lailla iholle tarpeen, mitä virkaa koko talirauhasilla on..?

      Vastaa

      0
    5. voi olla, että Vepellä on enemmän kompetenssia lausua asiasta kuin mulla, mutta niin kauan kunnes tuo väite perustellaan niin rohkenen olla eri mieltä talin tarpeettomuudesta! nimittäin mulle on opetettu, että ihon oman rasvan tehtävä nimenomaan on suojata ihoa. tämä ei tietysti autolla liikkuvaa, sisätiloissa hengaavaa nykyihmistä hirmuistasti kosketa. mutta joka tapauksessa ihon oma rasva on kaikkein paras suoja iholle!! asiaa on ihan empiirisin menetelmin tutkittukin :D ihon oma rasva voi siis jopa estää esim. paleltumien syntymisen. tämä on syy, miksi itse en todellakaan talviaamuisin pese kasvoja millään tavalla, vaikka sitä tosi moni täällä kauhistelee :D kun lähtee pyörällä painamaan -30C pakkasessa niin silloin pitää jo tuota vähän miettiäkin :) joskus jos joutuu meikkaamaan ja sitten lähtemään niin sen huomaa paitsi siitä, miltä ihossa tuntuu pakkasessa (sattuu!) myös siitä, miltä iho näyttää rääkkäyksen jälkeen. joten suosittelen ulkoiluun ihon omaa rasvakerrosta suojaksi :P

      tuli muuten vielä mieleen, vaikka tää nyt menee ihan niin mutuarvailuks kun olla ja voi :D mutta voisiko lika olla myös mineraalia? haluaisin uskoa, että esim. lily lolo ei käytä nanopartikkeleita, jotka ilmeisesti voivat olla hyvinkin haitallisia, mutta kaipa ne vähän isommatkin partikkelit voi mennä sinne huokoseen myös? kun nehän oikein hierotaan sillä kaubukilla ihoon, niin ehkä niitä partikkeleita jotenkin jää iholle putsauksesta huolimatta ja sitten tulevan yöllä pois ihon aineenvaihdunnan myötä? heh, kuten sanoin, ihan vain arvailua :)

      toivottavasti raportoit tästä yövoiteen poisjättämisen tuloksista! :D

      Vastaa

      0
  31. Hei, viimeksi kun kävin ihon ultraäänipuhdistuksessa, niin kosmetologi kertoi että ihohuokosiin kertyy paljon kosmetiikan pigmenttejä, jotka tulevat ainakin tuon ihonpuhdistuksen yhteydessä ulos huokosesta talin mukana.

    Vastaa

    0
    1. Olisiko nuo kosmetikasta peräisen olevat pigmentit niitä, jotka Sanni sulla näkyi ihoanalyysissä "porfyriineinä"? Eivät siis ole välttis susta itsestäsi peräisin olevia epäpuhtauksia. Mulla on edelleenkin vaikea uskoa, että sulla olisi ns. epäpuhdas iho (siten kun se ihosta puhuttaessa käsitetään.

      Vastaa

      0
    2. Olisiko nuo kosmetikasta peräisen olevat pigmentit niitä, jotka Sanni sulla näkyi ihoanalyysissä “porfyriineinä”?

      Täytyy kysyä Taina Heikkiseltä. Hän puhui bakteereista.

      Vastaa

      0
    3. Minä olen myös kuullut kosmetologeilta, että hoidoissa voi huokosista tulla vaikka kuinka paljon likaa, pääosin nimenomaan meikistä kertynyttä.

      Vastaa

      0
  32. Itse putsaan kasvot aamuin illoin vedellä ja puhdistusaineella ja iltasella vielä lopuksi käytän kasvovettä. En laita koskaan yöksi voiteita, mutta aamulla kasvot ovat silti rasvaiset.

    Vastaa

    0
  33. Mun vanulappu on aamuisin kasvovesipuhdistuksen jälkeen harmaa! Olen jotenkin ajatellut, että väri voisi johtua edellisillan kosteusvoidejäämistä sekoittuneena yön aikana ihon erittämään taliin.

    Vastaa

    0
  34. Hmm, jos mä olen puhdistanut aamulla kasvot kunnolla, ollut päivän meikittä ja illalla pyyhin micellar-/kasvovedellä, on vanulappu juurikin tuollainen tässä postauksessa kuvailemasi kaltainen. Ja jos olen puhdistanut kasvot kunnolla illalla ja pyyhkinyt kasvovedellä aamulla, esiintyy minulla muistaakseni siinäkin tuo sama ilmiö. Sen takia olen ajatellut, että molemmat ilmiöt johtuvat samasta asiasta, eli että vanulappuun irtoaa yön/päivän aikana kertynyttä talia (minulla on rasvoittuva iho) sekä pölyä ja muita epäpuhtauksia tyynystä/ilmasta.

    En tosin pyyhi ihoani juuri koskaan aamuisin pelkällä kasvovedellä tai micellar-vedellä, koska se tuntuu inhottavalta ja ikäänkuin kutittaa ihoa. Illallakaan en tykkää tehdä niin - paitsi silloin kun minulla on meikkiä, jolloin usein pyyhin sen pois juurikin micellar-vedellä, ja silloin iho tuntuukin hyvältä tuon operaation jälkeen eikä kutita. Osaisitko sanoa mistä tämä tuntemus johtuisi? Siis olen päätellyt, että syy on rasvoittuva ihoni, mutten siltikään oikein tajua, että miksi. Niin, ja en myöskään tykkää yleensä huuhtoa kasvojani pelkällä vedellä, sillä tuntuu ettei kaikki "rasva" lähde pois ja sen lisäksi iho tuntuu kuivalta. Kai jokaisella ihotyypillä on omat ongelmansa :P

    Vastaa

    0
  35. Itse en atoopikkona koskaan aamulla pese kasvojani. Mun ihon talituotanto on niin vähäistä, että haluan lähinnä suojella sitä vähää mitä yön aikana erittyy. Iltaisin pesen tottakai, mutta silloinkin vain rasvasekoituksella.

    Vastaa

    0
  36. Järkytys oli kerran, kun aamipuhdistuksen jäljiltä vanulappu oli sininen! Syynä vasta kerran-pari pesty sininen tyynyliina :)
    Enää en käytä kasvovesipuhdistusta aamuisin, kun tuntuu että silmät tarvitsee ihan vettä auetakseen ja harvaa kasvovettä saa laittaa silmänympärysiholle

    Vastaa

    0
    1. Järkytys oli kerran, kun aamipuhdistuksen jäljiltä vanulappu oli sininen!

      :D

      ja harvaa kasvovettä saa laittaa silmänympärysiholle

      Tuollaista en muuten ole kuullutkaan. Alkoholipitoista kasvovettä en ehkä laittaisi, mutta en näe syytä miksei muita voisi laittaa.

      Vastaa

      0
  37. Täällä samaa vikaa! Jos yön aikana on ollut tiettyjä yövoiteita (vaihtelen aina välillä), niin aamulla vanulappu on saattanut olla vaikka minkä värinen, kellertävästä jopa hieman rusehtavaan päin. Hyvin imeytyviä viteita käyttäessäni oon huomannut, että vanulappuun ei oo niin paljon likaa jäänyt, voimaisista rasvoista jää aamuisin paljon enemmän väriä lappuun.

    Vastaa

    0
  38. Mä olen huomannut saman ilmiön aamuisin vanulapussa, joskus se on keltaisempi kuin yleensä. Yhdistä melko uusista lakanoista yön jälkeen lähtee naamalta vanulappuun selkeä punainen väri. Ja olen pessyt kyseisen tyynyliinan ja lakanat jo useampaan kertaan. Mietin saako kasvorasva/öljy yhdessä yöllä erittyvän talin kanssa punaisen värin liukenemaan tyynyliinasta kasvoihin? Olen myös huomannut että aamulla nenän mustapäistä saa helpoimmin puristeltua kaiken "ryönän"pois. Tiedän että se kannattaisi tehdä saunan yhteydessä, mutta herkkä couperosaan taipuva ihoni ei rakasta saunomista useasti.

    Vastaa

    0
    1. Mietin saako kasvorasva/öljy yhdessä yöllä erittyvän talin kanssa punaisen värin liukenemaan tyynyliinasta kasvoihin?

      Hyvin todennäköisesti.

      Olen myös huomannut että aamulla nenän mustapäistä saa helpoimmin puristeltua kaiken “ryönän”pois.

      Tämä johtuu siitä, että huokoset usein ovat yön jäljiltä "aukinaisemmassa" tilassa kuin päivällä. Mulla monesti ihan ammottaa huokoset herättyä, ja niissä voi jopa nähdä talipisaroita :)

      Vastaa

      0
  39. Hauskaa kyllä lukea näitä kommentteja! Minusta tuo ”lika” voi tulla ihan mistä vaan, ihmisestä riippuen. Hiki (sisältäen siis kaikki, mitä ihminen erittää sen mukana, pitäisi kysyä ammattilaiselta), tali, pöly vuodevaatteista, vaatteista(varsinkin värillisistä) ja ilmasta, kuolleet solut, bakteerit ja niiden aineenvaihdunnan tuotteet... Tuskin ihosta nousee likaa vain öisin. Kyllä sitä päivisinkin varmaankin tapahtuu, mutta melkein kaikki tuntuu käyttävän nykyään meikkiä eli sitä ei pysty niin helposti toteamaan.

    Luulen, että ruskea/kellertävä väri on hikeä ja talia. Kyllähän kuolakin jättää tyynyliinoihin ruskeat tahrat, joten jostain se väri tulee sylkeenkin (vai tuleeko se siitä valkoisesta tyynyliinasta?).

    Jotenkin minusta tuntuu itsestäänselvältä, että kasvovoiteen myötä kasvoilla on aamulla enemmän likaa. Joko väri tulee itse voiteesta tai voiteeseen tarttuneesta pölystä, kun iho on tahmeampi. Eihän sitä voiteen väriä välttämättä erota iholle levitettäessä, mutta veden haihduttua, sen oltua iholla ja puhtaanvalkoisella vanulapulla ehkä erottaakin. Ja tietenkin ihoöljyt voivat olla jonkin värisiä.

    En oikein ymmärtänyt tuota jonkun kommenttia, että tali ei ole iholle tarpeellista. Ei kai se iho huvikseen talia tuota? Tali suojaa ihoa ja on osa ihon hyvinvointia samoin kuin hiki ja siinä olevat suolat ym. sekä iholla elävät ”hyvät” bakteerit jne. (kai pitäisi käyttää hienosti käsitettä ihon normaalifloora:D). Tottakai liiallinen tai liian vähäinen talintuotanto ei ole hyväksi, mutta tajusitte varmaan.

    Ihmettelen, miksi se on niin kauheaa, jos iholla on aamulla talia ja hikeä. Niin sen kuuluukin olla. Tai mitä tahansa likaa, jo pyyhkeestä tarttuu nukkaa iholle, kun kuivaat kasvosi. Olen myös atoopikko (lievä) ja en pese kasvojani aamuisin. Olen tullut siihen tulokseen, että annan ihon hoitaa ja suojata itse itseään. Pidän ihon pesua kuitenkin tärkeänä (yleensä ihan vedellä). Esim. jos ilmaantuu taiveihottumaa, nimenomaan pesen kyynärtaipeet hyvin, sillä voiteilla ei ole tuntunut olevan mitään vaikutusta.

    No nyt tuli vähän aiheen vierestä, mutta olkoon.

    Vastaa

    0
    1. Tuosta, etteikö iho huvikseen talia tuottaisi (se talin tarpeettomuus oli siis mun aiemmasta kommentistani): Ihmiskehossa on/tapahtuu monenlaista, mikä ei ole lopputuloksena tarpeellista, hyödyllistä tai edes kovin soveltuvaa yksilön elintapoihin tai -ympäristöön. Emme ole valmis tuote. Ihmisillä vain on sitkeä taipumus nähdä asiat loppuun asti tarkoituksellisina ja selittää maailmaa itselleen mielekkäämmäksi.

      Terveyskirjastosta löytyy Matti Hannukselan artikkeli "Atooppisen ihottuman ja tali-ihottuman ero", joka alkaa näin:

      "Tali ei ole lainkaan välttämätön ihon hyvinvoinnille. Mistä sen tietää? Sen voi päätellä pelkästään jo siitä, että lasten iho on kuulas ja kaunis, vaikka heidän talirauhasensa eivät vielä eritä talia. Talista on pelkästään haittaa, sillä ihon normaaliflooraan kuuluvat propionibakteerit sekä Cryptococcus ja Malassezia-rasvahiivat hajottavat talia. Syntyy vapaita rasvahappoja ja muita talin härskiintymistuotteita. Ne ärsyttävät ihoa, joka alkaa punoittaa, kutista ja hilseillä. ---"

      Vastaa

      0
    2. Kai lapsillakin vähän talia erittyy? Eikö se ole kosteuden pitämisenkin kannalta tärkeää vai onko iholla jokin muu keino pitää kosteus ihossa? Ehkä tali sanana mielletään suurina määrinä rasvaa, joka kasaantuu ihohuokosiin, mutta tarkoitan siis ihan tavallista ihon rasvaa, jota ei edes kunnolla huomaa vanulapussa.

      Jos talia/rasvaa ei tarvita iholla, miksi sitten käytetään ihovoiteita? Samalla tavalla kai purkista laitettu rasva voi johtaa ihoärsytykseen.

      Vastaa

      0
    3. Ihon kosteuden ylläpito ei ole talin varassa. Osa tekijöistä ei liity rasvaan ollenkaan (googlaa vaikka NMF), tärkeät lipidit kuten keramidit ja kolesteroli taas tulevat muualta ihosta kuin talirauhasista. En toki väittänyt, etteikö iho tarvitsisi *mitään* rasva-aineita.

      Kysymys ihovoiteista on ihan yksilöllinen, minään sääntönähän ne eivät ole tarpeen. Jollekin toimii rasvaton geeli, toisen iho tuottaa puutteellisesti rasva-aineita ja tarvitsee jotain enemmän. (Harvoinhan esim. atoopikotkaan silti täydellistä apua voiteista saavat.) Jotkut eivät käytä mitään.

      Kyllä, purkistakin saatu rasva voi ärsyttää ihoa, mutta toiset rasvahapot ovat ihon bakteereille ja hiivoille parempaa ravintoa kuin toiset, joten homma riippuu voiteen koostumuksesta.

      Vastaa

      0
    4. Heheh, täällähän sä olit jo ottanut kantaa asiaan mitä ihmettelin tuossa ylempänä :)

      Mun on silti vaikea uskoa, että elimistö tuottaisi talia aivan turhan päiten. Vaikka en tieteen asiantuntija olekaan. :)

      Vastaa

      0
    5. Olen muuten miettinyt tuota asiaa aikaisemminkin. Lasten iho ei tuota talia, jolloin kasvot ovat aina freesit ja hiukset puhtaat. Lapsihan pärjää pesemättä hiuksia vaikka kaksi viikkoa, sillä hiuspohja ei tuota talia ja "likaannu". Samoin lapsen hiki ei haise, sillä iho ei tuota jotain bakteeria. Nuo kaikki asiat kuten ihon rasvoittuminen, hiuspohjan likaantuminen ja deodrantin tarve tulevat vasta kun puberteetti alkaa. Miksi? Miksi ihminen tarvitsee ihon ja hiusten rasvoittumista puberteetin jälkeen eli aikuisena? Ja miksi ihon rasvoittuminen eli likaantuminen aikaansaa myös sen että ihoa pitää kosteuttaaoiteilla? Vai johtuuko se siitä että pesemällä talin pois vanhoilla aineilla pesemme samalla jonkun muun suojabarriäärin? Lapsethan eivät tarvitse myöskään voiteita.

      Vastaa

      0
    6. Allekirjoitan näkemyksesi, että ihmisillä on taipumus selittää kaikki kehon ilmiöt "tarkoituksemukaisiksi", vaikkei näin olisikaan. Silti Vepen suhtautuminen ihotaliin on eriskummallinen. Avaapa mikä tahansa fysiologian oppikirja, niin siellä sanotaan että talin tehtävä on voidella ja suojata ihoa, ja tehdä siitä vettähylkivämpi. Mikä tässä on vaikea käsittää? Jos koko juttu on tarpeeton, niin miksi on kehittynyt ihan talin tuottamiseen erikoistuneita talirauhasia? Yksittäinen ominaisuus voi olla sattumaa tai muun prosessin sivutuote, mutta että ihan spesifit rauhaset olisivat kehittyneet evoluutiossa sattumalta, enpä usko.

      Talin tarpeettomuuden perustelu lapsen ihon ominaisuuksilla on kömpelö. Lapsen iho nyt on ohuempi ja muutenkin erilainen, kuten muukin keho ja aineenvaihdunta. Kasvaessa hormonitoiminnan muutokset ohjaavat kypsymistä, joka ilmenee monin tavoin. Iho paksuuntuu, talin eritys lisääntyy, hien ja muiden eritteiden koostumus muuttuu, mikä tekee ihon otollisemmaksi erilaisille mikrobeille kuin aiemmin. Näistä johtuu mm. hien haiseminen jne (tiedoksi myös eräälle kommentoijalle, että iho ei tosiaankaan "tuota" mitään bakteereita...)

      Liian suuri tai liian pieni talin tuotanto on asia erikseen. Ihon ärtyminen talissa muhivien mikrobien takia sen sijaan kuulostaa ikävältä sivuvaikutukselta, mikä on seurausta suojaavan ja voitelevan talin tuotannosta.

      Jos kiellät ihon tarvitsevan voitelua, niin sen kun todistat pointtisi ja lakkaat käyttämästä kosteusvoiteita.

      Vastaa

      0
    7. Hei, tämä eräs kommentoija tietää kyllä, ettei iho tuota bakteereja :) Tuossa kirjoitin nopeasti ja halusin tuoda esille lähinnä noita pohdintoja.

      Varmasti talilla on ollut ja on joku suojaava funktio, kuten ehkä myös hiusten rasvoittumisella voidaan ajatella olevan hiusta rasvoittava ja rasvakerroksen kautta päätä suojaava vaikutus. Mutta nämä minun tarkoittamani asiat ovat vain mielenkiintoisia ajatusleikkejä. Esimerkiksi niillä miehillä, joilla kasvaa eniten (suojaavaa?) karvaa muualla vartalossa, on usein kalju päälaki, joka ei käsittääkseni rasvoitu hiusten peittämän päälaen tavoin. Mikä funktio tällä on ihmisen toimintojen tai vaippaka evoluution kannalta? Mikseivät muut vartalon alueet puske talia kasvojen tai päänahan tavoin ihon suojaksi? Ehkä siksi että ne ovat päällimmäisenä esillä, mutta niin ovat käsien kämmenselätkin. Mikä olisikaan suomenkin ilmastossa kätevämpää kuin talineritys kämmenselässä. Säästyisi muutama purkki käsirasvaa! Heh.

      Toisaalta jos ajatellaan että lapsen iho ei ole tarvinnut suojausta (tali), koska lasta hoidetaan ja suojataan pennun tavoin, niin miksi nuo muutokset tapahtuvat vasta puberteetissä. Tuskin ihminen on ennen muinoin kohdellut tai suojannut lapsia pennun tavoin 11-14 vuotiaaksi?

      Siksi nuo asiat ovat joskut tulleet mieleen. Ei siksi, että olisin alan asiantuntija. Itse asiassa todella kaukana siitä. :)

      Vastaa

      0
    8. On niitä talirauhasia muuallakin :) Itselläni ainakin selkä rasvoittuu kyllä, ja muualtakin. Vaatteiden peittämillä alueilla tali voi pyyhkiytyä tekstiileihin. Totta silti, että ihoalueiden välillä on suuria eroja erityksessä. Toivoisin itsekin, että kämmeneni talirauhasia olisivat aktiivisempia, tosin kun käsiä pesee monta kertaa päivässä, ei sitä rasvoittumista oikein pääse havainnoimaan.

      Mitä kaljuuntumiseen tulee, eiköhän se ole juurikin sellainen evoluution sivutuote, eikä itse tarkoitus :)

      Vastaa

      0
    9. Kyllä mä kosteusvoiteita käytän nyt ja jatkossakin, mutta ainoastaan rasvattomia. :) "Voitelua" en tarvitse, mutta tämä on toki vain oma tilanteeni. Poistan myös iholtani talia antaumuksella niin tehokkaasti kuin pystyn, mutta toki sellaisilla pesuaineilla, jotka eivät raasta ihosta liikaa mitään muuta.

      Mähän en kuitenkaan ole väittänyt, etteikö iho tarvitsisi *mitään* rasva-aineita, joten jutun siirtäminen talista kaikkeen mahdolliseen muuhun on vähän turhaa. En myöskään ajattele, että talirauhaset olisivat kehittyneet sattumalta tai turhaan, se on vähän eri asia kuin se, kuinka ehdotonta tali lopputuotoksena iholle on.

      Voit ihan rauhassa itse suhtautua taliin haluamallasi tavalla. En yrittänyt kummemmin tyrkyttää mitään kellekään, tämähän lähti taas ihan sivumennen mainitusta. Siitä vertauksesta lasten ihoon voi halutessaan valittaa suoraan sille Hannukselalle.

      Vastaa

      0
    10. "Yleisesti luullaan, että talia tarvitaan ihon oikean rasvaisuuden ylläpitämiseen ja kuivuuden estämiseen. Luulo on väärä. Ihminen ei tarvitse talirauhastensa eritettä. Siitä on pelkkää harmia. Miksi ihmisellä sitten on sellaisia harmirauhasia? Ne ovat jäänteitä ajalta, jolloin ihmisen esi-isät liikkuivat karvapeitteisinä Afrikan sademetsissä ja savanneilla. Sen ajan muistoja ovat myös surkean pienet ihokarvamme, joita on kaikkialla kämmeniä ja jalkapohjia lukuun ottamatta. Talirauhasten tiehyet laskevat karvatuppiin, ja talin tarkoitus on pitää karvat kiiltävinä ja vettä hylkivinä. Vaikka karvat ovat ihmisrodulta lähes hävinneet, talirauhaset ovat tallella."

      Terveyskirjasto.fi

      Vastaa

      0
    11. Ei ole mun muistaakseni samaa artikkelia. Kiitos vaan nimettömälle tuosta hyvästä lainauksesta, ei sillä että sekään monien asennetta muuttaisi... ("Mikä tässä on vaikea käsittää?", heh.) Kauheeta miten tuskaista vääntämistä tällaisestakin asiasta tuli, ja jokunen aika vastenmielisenkin veemäinen kommentti, huhhuh. Ei jaksa oikein innostaa. :/

      Vastaa

      0
    12. Täytyy vielä vinkata, että evoluutiota ja ihmisen ominaisuuksia on tosiaan "vähän" helpompi ymmärtää, jos ulottaa ajattelunsa myös aikaan ennen tätä nykymallista (mm. lähes karvatonta) ihmistä. Voi myös pohtia, mikä funktio vettähylkivällä iholla olisi, verrattuna vaikkapa vettähylkivään karvapeitteeseen, jonka sisään jää eristävä ilmakerros... Toki suojapinnasta voi joissain olosuhteissa silti olla paljaalle ihollekin hyötyä, mutta "eiköhän se ole juuri sellainen evoluution sivutuote, eikä itse tarkoitus". ;)

      Vastaa

      0
  40. Mä oon miettinyt ihan samaa!!! Eniten mua naurattaa kun välillä aamuisin mun vanulappuun ilmestyy jotain pinkkejä hiutaleita...? PINK FOR LIFE :D

    Vastaa

    0
    1. Pinkkejä hiutaleita...! :D Onko sulla jossain tekstiileissä kotona mahdollisesti jotain tuollaista..?

      Vastaa

      0
  41. Minullla ei aamuisin mainittavasti irtoa mitään "ylimääräistä", mutta ongelmana on enemminkin iltapesulla meikin saaminen naamasta. Käytän meikkinä vain mineraalimeikkipohjaa, mutta en saa sitä puhdistettua kunnolla nykyisillä tuotteillani.

    Yritän käyttää jonkinlaista kaksoispuhdistusta käyttämällä ensin Aqualan L:ää ja sen perään joko Laveran basis sensitiv cleansing milk:iä tai Lumenen extra gentle cleanser:iä. Silti aika usein jää väriä kasvovedellä kostutettuun vanulappuun. Kunhan Aqualan L purkki loppuu, vaihdan sen johonkin öljyyn. Mikähän öljy sopisi parhaiten kasvojen puhdistukseen? Ainakin ripsari irtoaa minulla ilman hinkkaamista, kun käytän öljyistä tuotetta ennen varsinaista puhdistusta.

    Ennen käytin geelimäisiä puhdistustuotteita, mitkä puhdistivat nykyisiä tuotteitani paremmin meikin, mutta olivat muuten vähän turhan stydiä kamaa herkälle, ohuelle, pintakuivalle iholleni. Onko sinulla Sanni ollut vaikeuksia saada mineraalimeikkejä pestyä pois? Ja kenties puhdistustuotesuosituksia? En ole putsarin koostumuksen suhteen tarkka, kaikkeen tottuu, pääasia että puhdasta tulisi eikä naama helottaisi kuivana ja punaisena pesun jälkeen :)

    Vastaa

    0
    1. Onko sinulla Sanni ollut vaikeuksia saada mineraalimeikkejä pestyä pois?

      Ei koskaan. Olen kyllä kuullut muutamalta muultakin lukijalta vuosien varrella että mineraalit eivät kunnolla lähde puhdistustuotteilla, mutta itselläni on päinvastainen kokemus, mineraalit irtoavat iholta meikkivoidetta helpommin. Mineraalimeikkipäivän jälkeen vanulappu jää harvoin likaiseksi yhden puhdistushuuhtelun jälkeen, kun taas meikkivoidepäivinä tuplapuhdistus on pakollinen lähes joka kerta.

      Mikähän öljy sopisi parhaiten kasvojen puhdistukseen?

      Monet öljyputsausmetodin käyttäjistä sekoittavat risiiniöljyä ja jotain toista öljyä, esimerkiksi oliiviöljyä. Risiiniöljy on kuulema erityisen puhdistavaa (jopa kuivattavaa) mutta sen koostumus on niin paksua ja "kosmeettisesti epämiellyttävää" että siihen sekoitetaan toista, ohuempaa öljyä jotta iholle jäisi miellyttävämpi tunne. Sekoitussuhde sen mukaan, kuinka rasvoittuva iho on. Esim. tällä sivulla neuvotaan, että rasvoittuvalle iholle risiiniöljyä tulisi 30% seokseen, kuivalle iholle taas 10%.

      Moni käyttää myös pelkkää oliiviöljyä. Jos ei jaksa lähteä risiiniöljyä metsästämään niin aloittaisin pelkällä oliivilla :)

      Vastaa

      0
  42. Valaistuin tänä aamuna mahdollisesta syy-seuraus-suhteesta ja pitääkin tulla tänne spekuloimaan :D Olen huomannut, että mitä vähemmän aikaa annan yövoiteen imeytyä ennen pään tyynyyn painamista, sitä likaisemmalta kasvovesivanulappu on aamulla näyttänyt - ikään kuin kostea iho keräisi tyynyn pinnalta likaa enemmän. Korvien välissä vai ei? Mielenkiintoista.

    Vastaa

    0
    1. mitä vähemmän aikaa annan yövoiteen imeytyä ennen pään tyynyyn painamista, sitä likaisemmalta kasvovesivanulappu on aamulla näyttänyt – ikään kuin kostea iho keräisi tyynyn pinnalta likaa enemmän. Korvien välissä vai ei? Mielenkiintoista.

      Kuulostaa ihan loogiselta :) Varmasti nahkeaan ihoon tarttuu enemmän nukkaa ja muuta mahdollista tyynyn pinnalta.

      Mulla ei tosiaan yövoiteettomuus-viikon aikana jäänyt vanulappu minään aamuna mainittavan likaiseksi, eikä nyt tälläkään viikolla, kun testivuorossa on hyvin vähärasvainen voide joka imeytyy hujauksessa ja jättää täysin rasvattoman tuntuisen pinnan.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (40)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat