Minun tekee mieli kirjoittaa aiheesta, joka lankeaa vähän niin kuin kategoriaan ”sosiaaliporno”… Joku saattaa mahdollisesti pitää sopimattomana, että kirjoitan Couchsurfing –perheestäni tämän sävyisen kirjoituksen, mutta toisaalta henkilöitä ei voi mitenkään tunnistaa. He ovat vain… anonyymi perhe Rhodokselta.
Kun minua alkaa ihmetyttä joku juttu oikein todella kovasti, niin se on vain pakko päästä jakamaan! Tiedätte varmaan tunteen. (”Asioiden ajoittainen valtava päivittely”… kuten misterikin kirjoitti… Niin, that’s me. Kenelle muulle mä näitä täällä päivittelisin ellen teille? ^_^)
Pohjustan juttua toteamalla, että aihe ’kreikkalaiset ja rahankäyttö’ on ihmetyttänyt minua vuosien varrella muutenkin. On faktoja, jotka vain ovat kiistatta olemassa ja luovat tietyt olosuhteet kulutusmahdollisuuksille - - mutta silti kulutuskäyttäytyminen on… jotain ihan muuta. Ja sen pitäisi kaiken järjen mukaan olla mahdotonta.
Fakta: kreikkalaiset tienaavat vähemmän kuin suomalaiset. Palkkataso on huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Minimipalkka on 500 euron tuntumassa, ja tyypillisesti esimerkiksi kaupan myyjä tai toimistotyöntekijä tienaa noin 800 euroa kuussa. Fakta nro 2: hintataso ei todellakaan ole palkkojen mukainen. Asiat kuten ravintolaruoka ja alueesta riippuen asunnon vuokra ovat jonkun verran edullisempia kuin Suomessa, mutta kulutushyödykkeet kuten vaikka vaatteet ja kosmetiikka – ja itse asiassa valtaosa kaupan elintarvikkeista! - ovat ihan Suomen hinnoissa elleivät kalliimpiakin.
Heitän nyt vain ilmaan tällaisen esimerkin, mutta eikö teitäkin askarruttaisi, jos myyjän palkkaa nostava kreikkalainen pystyy maksamaan osuutensa palkkaansa isommasta vuokrasta, käymään viikoittain ulkona syömässä ja maksaa mieluummin 50 euroa nopeammasta laivayhteydestä kuin ottaa halvemman kun ”se on niin aikaavievää”? Saavatko kreikkalaiset rahalahjoituksia pyhältä hengeltä..?
Majoitun Rhodoksella erittäin mukavan ja kiinnostavan perheen luona. Kun saavuin heidän kauniiseen kotiinsa, sain heti vaikutelman hyvin toimeen tulevista ihmisistä. Kolmikerroksinen talo, tyylikäs sisustus, kokoelma kalliita musiikki-instrumentteja. (Lapset harrastavat soittamista.) Istumme syömään. Seuraavaksi kuulen hymyileviltä isänniltäni, että he ovat ”aivan persaukisia”.
Kreikkalaiset eivät yleensä puhu raha-asioistaan, mutta isäntiäni aihe ei vaivaannuta. Emäntäni toteaa hyväntuulisesti, että innostui Couchsurfaamisesta, koska heillä ei tällä hetkellä ole varaa matkustaa. ”Kun en juuri nyt pysty matkustamaan, niin ajattelin, että voin sen sijaan tuoda matkustajat luokseni!” (Ihana ajatus, muuten!)
Emäntäni tekee töitä satunnaisesti. Hänellä on oma yritys, jota hän ei mainosta. ”Saan asiakkaani suositusten perusteella. Teen töitä kun joku sattuu varaamaan ajan. En oikeastaan edes halua lisää asiakkaita”.
Monilahjakkaaksi osoittautuvalla isännälläni on myös oma toiminimi ja hän on trendikkäässä, taiteellisessa ammatissa. En pysty kätkemään hämmentynyttä ilmettäni, kun mies toteaa, ”En halua tällä hetkellä tehdä töitä. En ole työskennellyt kahteen vuoteen”.
Istun perheen isossa ruokailuhuoneessa enkä keksi mitä sanoisin. Isäntieni täytyy varmaankin käsittää, miten ristiriitaiselta heidän kertomansa vaikuttaa. Heillä on kaksi autoa, upea koti ja lapset käyvät kalliissa harrastuksissa. He ovat myöskin juuri tarjonneet minulle lounaan.
Okei. Heillä on siis säästöjä. Niin tietenkin.
Mutta teoriani kumoutuu jo samana iltapäivänä. Isäntäni vie minut tutustumaan läheiseen antiikin nähtävyyteen, ja jatkaa kävelymme aikana raha-aiheen käsittelyä (ihan oma-aloitteisesti). Mies kertoo välinpitämättömään äänensävyyn, ettei hänellä ole edes varaa maksaa talon vuokraa. Ja vain hetkeä myöhemmin viemme perheen pojan soittotunnilleen isolla SUVilla.
Mitä ihmettä…?
En saa palapeliä millään kasaan. Elääkö perhe velkakierteessä? Ei, sillä keskustelimme myös luottokorteista ja luoton ottamisesta, minkä perhe tuomitsee jyrkästi. Luottokorttia käytetään vain kun on ihan pakko, vaikka lentolippua varatessa.
Sympaattisten isäntieni raha-asiat eivät tietenkään kuulu minulle pätkääkään, mutta koska he itse niistä sangen vuolaasti kertovat, pidätän itselläni oikeuden hämmästellä tilannetta. Tuottaakohan heille jopa suurtakin huvia antaa elämästään näin ristiriitainen kuva ja jättää vieras ihmettelemään kysymysmerkkien keskelle?
Kaikenlaisia mielenkiintoisia kokemuksia tämä ”sohvasurffaus” kyllä tarjoaa. :)
.
Kuvituksena ei Rhodos, vaan.. (kuka tunnisti viime vuoden postauksesta? :D) kuvankaunis Symi jossa kävin perjantaina päiväretkellä.
32 comments on “Ja nyt se päivittelee toisten raha-asioita...”
Kuulostaapa hämärältä :D
’Kreikkalaiset ja rahankäyttö’ on ihmetyttänyt... EU:ssakin jo jonkin aikaa :-D Jotain perustavanlaatuisen outoa siinä on sekä valition tasolla että näköjään myös yksittäisen ihmisen/perheen tasolla. Kiinnostava tarina. Vastaus saattaa selvitä vain kysymällä joltain kreikkalaiselta.
Nojoo, niinpä ^_^
Onkohan kreikkalaiset muutenkin paljon rennompia suhtautumaan elämään raha-asioiden lisäksi? Jokseenkin käy kateeksi jos noin rennosti osataan ottaa :D Stressivapauden luvattu maa.
Kyllä mä näin sanoisin... Mä luulen että jo pelkästään Välimeren ilmasto tekee ihmisistä leppoisampia ja rennompia kuin meistä "viiman jäykentämistä" pohjoisen asukeista... :)
No Kreikassa on moni asia pielessä kuten me Kreikan apupaketteja maksavat tiedämme. :)
Kyseisestä perheestä en kyllä ymmärrä miten tulevat toimeen, ehkä niillä säästöillä. Omilla Kreikan reissuillani olen huomannut, ettei esim. monet ravintolayrittäjät selkeästikään maksa veroja ja tämän seuraukset tiedetään (nämä lukuisat EU:n apupaketit). Uutisista näkee myös paljon tarinoita kreikkalaisista, joilla oikeasti menee huonosti ja pudotus tavallisesta keskiluokkaisesta elämästä on ollut kova.
Minun on pitänytkin kysyä sinulta miten sinun mielestäsi talouskriisi näkyy Kreikassa ja mitä mieltä tavalliset ihmiset ovat EU:sta tai Kreikan omasta taloudenhoidosta? (Itse olin viimeksi Kreikassa kun kriisi alkoi). Pitävätkö tavalliset kreikkalaiset esim. veronkiertoa ihan normaalina, muiden EU- jäsenmaiden veronmaksajien Kreikalle maksamia apupaketteja oikeudenmukaisena ja julkishallinnon mitä kummallisimpia säännöksiä oikeutettuna (esim. lapset perivät valtiolla työskennelleen isänsä eläkkeen, tietokonetta työssänsä käyttävät saavat ylimääräisiä vapaapäiviä, eläkeikä on todella alhainen jne. jne!).
Itsekin rakastan reissailla Kreikassa, mutta en halua osallistua enää yhteenkään apupakettiin! :)
Talouskriisi näkyy tällaisen matkailijan silmään mm. joidenkin kauppojen sulkeutumisena ja ajoittaisina lakkoina, mutta ei muuten tietenkään (kun maassa vain vierailee lyhyen ajan). Ystävieni mielenlaadussa olen kyllä pystynyt havainnoimaan selvän muutoksen, vaikka osan heistä kulutustottumukset (ainakin silloin kun minä olen läsnä ;)) ovat pysyneet samoina kuin ennen kriisiä. Ystäväni ovat olleet alakuloisia ja puheenaiheet koskettelevat paljon kriisiä, mutta samalla - ja mikä on todella ristiriitaista - osa heistä kuluttaa enemmän rahaa kuin minä. Toiset ystävistäni sanovat, että peruskreikkalaiselle ulkona käynti ja rahan "sosiaalinen käyttö" on niin perustavanlaatuinen ja itsestäänselvä osa elämää, että siitä ei ole osattu luopua kriisinkään aikana.
Itse en vain ymmärrä, että eikö jo käytännön pakko aseta estettä tälle käytökselle..? Siis jos rahaa ei oikeasti konkreettisesti ole, niin millä kahvittelut ja lounaat ja shoppailut maksetaan..?
Mitä veronkiertoon tulee, puhuimme aiheesta paljon ystävieni kanssa tällä matkalla. Kukaan ei kiellä veronkiertoa, päinvastoin, itse asiassa olin tosi yllättynyt siitä kuinka mädäksi ystäväni systeemin paljastivatkaan. Kaikkien kreikkalaisten puolesta en tietenkään osaa sanoa mikä mielipide on, mutta minun ystäväni tuomitsevat veronkierron. No, ainakin nyt kun tilanne on päätynyt siihen mihin on päätynyt... Osa ystävistäni on aina ollut työssä jossa verot on maksettu asianmukaisesti, osa ei.
Ne ystävistäni, jotka ovat aina maksaneet veronsa, totesivat Kreikan systeemistä, että "Ihmiset tuijottavat vain omaa napaansa, he tajuavat kyllä että veronkierrolla ei voi olla hyviä seurauksia mutta ajattelevat vain itseään, maksakoon muut verot, minä en..." On kuulema ihmisiä, jotka pitävät itseään jopa fiksuina kun eivät ole maksaneet veroja, ja ovat ajatelleet että muissa maissa me olemme ihan "suckereita" kun annamme valtion viedä palkkapussistamme.... huhhuh. No, juuri tuollainen ajattelu on johtanut siihen mikä tilanne Kreikassa nyt vallitsee. Ja toki vikaa on myös poliitikoissakin, jotka ovat vetäneet rahaa välistä eivätkä käyttäneet verorahoja siihen mihin pitäisi. Ystäväni sanoivat, että moni tavallinen kreikkalainen ajattelee, että miksi maksaisin veroa kun se kuitenkin katoaa jonkun päättäjän taskuun enkä minä tavallisena kansalaisena näe veron hyötyä missään.....
Ja noita mitä uskomattomimpia etuja mitä julkisen sektorin työntekijät ovat nauttineet ystäväni pitävät aivan pimeinä. Mutta luulen, että mun ystävät on pääosin sellaisia "moderneja" kreikkalaisia... Epäilemättä moni "vanhan koulukunnan" kreikkalaismuori tai pappa pitää aivan perusteltuna etuutena esim. sitä, että ajoissa töihin tulemisesta saa lisää palkkaa....
No ohhoh. Aika hämmentynyt olo tuli täälläkin päässä. Sellainen tuli kyllä mieleen, että miksi ihmeessä he sitten eivät tee töitä? Tai halua lisää asiakkaita? :o Jos kerran rahat ovat loppu. Ja mietin sitäkin, että voisiko johtua ylpeydestä, ettei myönnetä, että töitä ei ole ja oikeasti se harmittaa, vaan verhotaan se huumoriin ja itseironiaan.. Jos vaikka perheen isällä ei oikeasti ole töitä vaikka haluaisi, mutta antaa mieluummin sen kuvan, että töiden tekemättömyys on oma valinta?
Naisen puolesta en osaa vastata, mutta mies selitti ettei halua ottaa töitä vastaan, koska "kukaan ei kuitenkaan maksa näinä aikoina". Hänellä on perittäviä palkkioita viimeisistä kahden vuoden takaisista töistäänkin.
Tietysti suomalaisen korvaan tällainen kuulostaa ihan mahdottomalta - miten niin "ei maksa"...? Mutta näin asiat kuulema menevät Kreikassa... Kun ihmisiltä loppuu raha, he vain toteavat "No, juuri nyt en voi maksaa." He saattavat tilata työn, vaikka tietävät ettei ole varaa maksaa. Eikä velkojalla ole käytännössä mitään mahdollisuutta saada saataviaan.
My point exactly!
Kreikkalaisille veronkierto on kansanhupia.
Itse olen niin tarkka omissa raha-asioissa, että käytän mielelläni aikaa ja vaivaa vatvomalla muiden ihmisten raha-asioita :D hyvinä esimerkkeinä kaksi ystävääni. ystävä A on työtön, mutta käyttelee silti huoletta luottokorttia, shoppailee ja elää muutenkin aika leveästi, koska ''ei mun tarvii maksaa luottokorttilaskua ku 50 egee kuussa''. ystävä B taas on VAKKARIduunissa, saa ihan keskivertoa palkkaa, mutta noin kuun puolivälissä alkaa soitella kavereille ja vanhemmille, että voisko lainata sen ja sen verran rahaa, koska on ihan peeaa. siis WHAT?!?!? nämä kaksi ovat sellaisia tapauksia, jotka eivät minun logiikallani vaan mitenkään voi toimia =DDD tietenkään en suoraan ole alkanut selvitellä että mihin sitä rahaa nyt muka menee ja voisit säästää tuosta ja tuosta. mutta yli varojen eläminen, se ei vaan koskaan ole mahtunut minun maailmankatsomukseeni :D itse ostan vain silloin, kun minulla siihen ihan oikeasti on varaa, esimerkiksi osamaksua en harrasta. sivuduuni budjettineuvojana...?? :DD
Why not? ^_^
Samaa mieltä yli varojen elämisestä. En ymmärrä miten toiset "uskaltaa" vain ottaa vippiä vipin perään.... Kun joskushan ne ON maksettava...! Ei herranen aika, mä olisin ihan mielettömän ahdistunut jos tietäisin että joka kuukausi luottokorttivelka kasvaisi kasvamistaan ja korot vain kilisisi.... Mitä se hyödyttää jos maksua siirtää eteenpäin? Jonain päivänä se pommi on edessä. Miten joku voi tuntea hyvää mieltä vaikka jonkun laukun ostamisesta luotolla kun se pommi tikittää....
Tätä samaa ihmettelen itsekin! Olen parhaillaan itsekin matkailemassa Kreikka-Albania suunnalla ja tämä sama tilanne on tullut vastaan.
Albaniassa Kreikan tilanne näkyy siten että suuri osa Kreikassa työskennelleistä albanialaisista on palannut kotimaahansa koska Kreikassa yksinkertaisesti ei vaan ole töitä. Ja maahanmuuttopolitiikkaa on kiristetty paljon entisestä. Eli raha on vähissä molemmissa maissa.
Minulle tulee tuosta sellainen tunne että täällä etelässä kun ollaan kovin perhekeskeisiä, auttavat todennäköisesti kyseisen perheen isovanhemmat tai tädit/sedät taloudellisesti. Tai sitten se raha oikeasti kasvaa oliivipuussa?
Mun Rhodoksen perheen tapauksessa kyseessä pitäisi sitten olla tuo oliivipuu... :) Sillä perheen isän vanhemmat ovat kuolleet ja naisen vanhemmat ovat Kreikkaa köyhemmästä maasta....
Kreikassa vaihtarina olleena voisin luetella useitakin esimerkkejä siitä, miten mielenkiintoinen mentaliteetti kreikkalaisilla on, mutta jätän sen nyt vähemmälle. :D
Oma _veikkaus_ on, että Kreikassa on oravanpyörä-ajatus siitä että "koska valtiojohto vetää välistä niin mekin saadaan vetää välistä". Ja pieni pakkohan se onkin niin tehdä, jos meinaa elossa säilyä pienellä palkalla tai työttömänä.
Hintatason pomppaamisesta Euroon liittymisen jälkeen, puhuttiin yleisesti sekä muiden vaihtareiden kanssa että kreikkalaisten kanssa ja voisin veikata että Kreikan asiat eivät olisi niin huonosti, jos siellä ei olisi Euroon liitytty.
Mutta kuten tuossa alussakin sanoin, niin on siellä vikaa asenteissakin... todella pahasti. :D
Ihan samaa itse ihmettelin Italiassa asuessani. (mä tiedän, että me ollaan taivasteltu tätä aiemminkin;)) En usko, että kyse on niinkään huolettomasta elämänmenosta, vaan yksinkertaisesti siitä, että ihmiset ovat käsittämättömän paskoja raha-asioiden kanssa.
Olin useita vuosia parisuhteessa aikuisen, jo vuosikausia omillaan (mikä ei Etelä-Euroopassa ole ihan itsestäänselvää) asuneen italialaisen miehen kanssa. Hänelläkään ei ikinä ollut rahaa, eikä hän myöskään ymmärtänyt mihin kaikki rahat menevät. Minä, suhteellisen nuori tyttö silloin, osasin huomattavasti paremmin ihan kynällä ja paperilla selittää ja havainnollistaa hänelle, mitä tavarat ja palvelut maksavat versus mitä tienaamme kuukaudessa.
Ihmiset eivät yksinkertaisesti osaa käyttää rahaa, eivätkä ymmärrä sen arvoa tai tavaroiden hintaa. Eräs tuntemani, myöskin aikuinen mies, valitti aina persaukisuuttaan. Hän lähti aamulla baariin aamupalalle, osti kahvit ja pullat, tarjosi naapureilleen aamupalan, jos sattuivat olemaan samaan aikaan baarissa, osti 3-4 sanomalehteä ja itselleen ja vaimolleen tupakkaa. Siinä meni se n.50e JOKA AAMU! Lisäksi hän ajoi aina kalleimpia=nopeimpia teitä, heillä oli täyspäiväinen kotiapulainen (äiti oli osa-aika töissä ja heillä oli yksi lapsi) ja he kävivät ravintolassa syömässä joka päivä vähintään lounaan, usein myös päivällisen.
Silti tämä ihminen koki, ettei hän osta mitään ylimääräistä, mikä ei olisi ehdottoman välttämätöntä ja normaalin elämän kannalta tarpeellista. Tämä on mielestäni (oman kokemukseni perusteella) Etelä-Euroopassa täysin normaalia. Ihmiset eivät ymmärrä, paljonko rahaa tulee sisään ja paljonko ja mihin sitä menee. Ja, että joitain asioita voisi ratkaista toisinkin.
Eräs nainen osti pojalleen jotkut muotimerkin, 600e kengät. Kyseinen nainen itse tienasi n.1000e kuussa. Silti ne kengät kuuluivat hänen mielestään välttämättömiin hankintoihin. Naapurin pojallakin oli, eikä heidän poikansa tietenkään olisi voinut käyttää mitään "huonomman merkkisiä". Naapurin pojan isä oli pankinjohtaja. Nainen ratkaisi asian räyhäämällä ex-miehelleen, kuinka tämä ei halua maksaa mitään, eikä ymmärrä paljonko lapsen elättämiseen menee rahaa (ja ko teinipojan muukin vaatekaappi oli samaa kategoriaa)...
Niin ja se pointti?!
Pointti oli, että monissa noissa maissa, esim Espanja, Italia, Kreikka jnejne. Ihmiset eivät konkreettisesti maksa ostoksistaan tai muusta.
Heillä voi olla ruokakaupassa tai baarissa tai ravintolassa "piikki". Koska kaikki mukamas tuntevat toisensa niin hyvin. Tämä tietenkin korostuu pienemmissä paikoissa/kylissä.
Sitten kauppias jossain vaiheessa huomauttaa, että asiakas on 2000e velkaa, mistä seuraa hirveä Etelä-Eurooppalainen huutoneuvottelu. Asiakkaan mielestä kauppias huijaa ja toisin päin. Lopulta asiakas maksaa muutaman satasen ja sama meno jatkuu. Tai he vaihtavat kauppaa.
Samoin yrittäjien ja tavarantoimittajien välillä. Kaikki ovat jatkuvasti toisilleen velkaa isojakin summia ja kaikilla on saavia joka suuntaan. Velallinen maksaa aina rahaa (esim palkkaa) saadessaan muutaman satasen joka suuntaan ja on taas täysin rahaton.
Esim tuon sinun host perheesi kohdalla voisi olla ihan aiheellista kysyä, kuka omistaa heidän autonsa ja koska soitonopettaja on viimeksi saanut rahaa palveluksistaan. Matkustamiseen ei tietenkään ole varaa, koska lentoliput on maksettava heti.
Olen itse käynyt järkyttävän huutoneuvottelun pomoni kanssa siitä, kun maksoin jonkun isomman meille tulleen toimituksen (koska jostain syystä tavarantoimittaja vaati maksua käteisellä;)) ja hänestä oli täysin käsittämätöntä, että halusin rahat takaisin. Ja vieläpä koko summan kerralla.
Takapajuisena, suomalaisena niuhottajana en kelpuuttanut sitä, että saan summasta noin 25% ja loppu unohtuu tai lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen. Ja lisäksi olin vielä niin barbaarinen, että kehtasin keskustella rahasta ihan suoraan, mainita oikeita numeroita ja vaatia rahojani...
Tämä tiivistää aika hyvin sen, mihin käsitykseen itsekin olen tullut. Ei se vain kerta kaikkiaan "make sense" että minä, joka tienaan kreikkalaista enemmän, joudun miettimään ja laskemaan budjettiani joka viikko koska rahat oikeasti loppuvat ilman suunnitelmallista käyttöä, samalla kun kreikkalainen tilaa huolettomasti uuden karahvin viiniä tai menun kalleimman kalan..... *ei vain pysty ymmärtämään*
Niin ja kokemukseni mukaan se ei todellakaan ole mitään rennosti ottamista eikä stressittömyyttä. Päinvastoin, raha-asiat aiheuttavat huomattavia määriä stressiä. Ainakin aina silloin, kun tappien tappi on tullut vastaan ja joku oikeasti haluaa rahaa tavaroistaan / palveluksistaan.
Ihmiset eivät vaan osaa hoitaa raha-asioitaan, eivätkä yksinkertaisesti ymmärrä, mitä heidän "ostamansa" ja kuluttamansa asiat maksavat.
Eiköhän koko Eurooppa ole ihmetellyt kreikkalaisten kulutustottumuksia ;)
Vakavasti puhuen, rentous raha-asioissa ei ole tietyn rajan jälkeen enää ihailtavaa, sillä joku muu joutuu siinä vaiheessa maksumieheksi. Ehkä turismin elättämillä saarilla hätä ei vielä ole tämän näköinen, mutta mantereella kuuleman mukaan jo nähdään jopa nälkää, kun ihmiset ovat menettäneet virkansa ja firmat menneet nurin... Eikä raha kasva puissa.
Saarilla toiminee jonkinlainen omavaraisuus, mutta loputon rentoilu saattaa sielläkin kostautua..
Eikös ne vanhemmilta perityt eläkkeet kuulu juuri niihin etuuksiin, joista Kreikan on päästävä tukiehtojen mukaan eroon? Kukaan ei halua luopua eduistaan, sehän on selvä... eräällä tietyllä saarella näkevät ihmiset älysivät hyödyntää sokeainetuuksia ja elättää itsensä niiden avulla :) oliskohan tämän perheesi kohdalla kyse samanlaisesta 'luovasta' ratkaisusta?
Mä mietin joskus vähän samaa, kun kreikkalainen ystäväni kertoili kahdesta asunnostaan, matkusteluistaan ja shoppailuistaan vaikka tiedän ettei hän ole kotoisin kovinkaan varakkaasta perheestä eikä tee itse mitään työtä koska on opiskelija. Ehkä kreikkalaisilla on sitten joku salainen kultaruukku tai antelias menninkäinen...? :)
Täällä päin maailmaa voitaisiin yrittää muistaa, että Kreikkaa kurimukseen eivät suinkaan ole ajaneet työtä vieroksuvat, veroja kiertävät kansalaiset vaan keplottelevat ja korruptoituneet poliitikot ja virkamiehet - jotka myös ne apupaketit korkkaavat. Siksi EU:n soisi vahtivan avustuksien käyttöä silmä kovana. Kreikkalaisen mieheni isä esimerkiksi teki suurimman osan 40-vuotisen työurastaan kahta työtä. Kiitokseksi verojen maksusta valtio leikkasi viime vuonna hänen eläkkeestään puolet - määräämättömäksi ajaksi eli käytännössä pysyvästi - perusteena talouskriisi. Eli poliitikot tötöävät ja kansalaiset maksavat ennestäänkin vähistä rahoista. Vähemmästäkin alkaa kansalaistottelemattomuus vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta eikä luottoa hallitukseen rakenneta uudelleen tuosta vaan. Lisäksi työtä ei Kreikan tämänhetkisessä tilanteessa hevillä löydy edes niitä haluaville; nuorisotyöttömyyden aste esimerkiksi on jo yli 60 % ja siten absurdin korkea.
Jos ovat vaikka perineet rahansa tai voittaneet lotossa?
Jos on voittanut lotossa niin miksei olisi varaa maksaa vuokraa...? ;) Perhe siis kertoi että he ovat peeaa. Jos on säästöjä tai lottovoitto, ei mun näkemyksen mukaan ole persaukinen......
En ottaisi kauhean tosissani tommosia "olemme persaukisia" -lausahduksia. Ei ne kummiskaan luultavasti oikeasti ole. Mun mielestä tommosiin välimeren kulttuureihin jossain määrin kuuluu asioiden liiottelu ja dramaattisemmiksi tekeminen :) Yleisesti ottaen mun tietääkseni Kreikassa tehdään paljon pimeää työtä ja kauppaa. Eli vaikka myyjä tienaisi sen 800 virallisesti niin se voikin saada vaikka jotain lisiä/provikkaa pimeänä. Samoin varmasti tutun omistamasta vaatepuodista voi varmasti ostaa vaatteita halvemmalla ilman veroja "tiskin alta"...
Karpahtoksella pisti silmään myös hienot autot ja se että taloja kovasti laitettiin kuntoon ja uutta rakennettiin. Meidän hotelli isäntä (kamala Balaskos) selitti että monet saaren asukeista on olleet New Yorkissa töissä sotien jälkeen ja ovat sieltä saaneet rahaa ja nyt laittavat omaa saartaan kuntoon. Varmaan osittain ainakin totta, mutta kyllä sielläkin pimeä talous rehotti ja mekin maksettiin osa meidän jutuista pimeänä kun myyjä niin halusi :P Esim. hotelli kuitille kaj kyydit pimeästi ja kyytien osuus ei ollut hotellin hintaan nähden mikään pieni...
Jonkun kohdalla voi varmasti olla niin mutta ei minun tuntemani tapauksen kohdalla... Ko. henkilö on päinvastoin menettänyt 300 euron edestä lisiä kriisin myötä.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011063013973150_ul.shtml
hahahaa!! "ehkä kreikkalaiset on vaan rennompia"
Yksityisen ihmisen velka ei ole sama asia kuin valtion velka. Suomen valtiolla on velkaa, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään suomalaisten työmoraalin tms kanssa.
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/eurokriisi_ei_johdu_vastuuttomuudesta_ja_vain_syvenee_tukipaketeilla_86900.html#media=84608
Tämä on kyllä hämmentävä kertomus, samoin kuin tuo mitä Tiia kommenteissaan kertoo Etelä-Italiasta (omat kokemukseni ovat Pohjois-Italiasta ja siellä on erilaista)...
Mulla tuli mieleen yksi tekijä, mikä saattaa vaikuttaa ”huolettoman” oloiseen rahan käyttöön, eli vaikka siihen että tuhlaa vuokrarahat ravintolalounaisiin, voi olla se että Etelä-Euroopan maissa (ehkä Keski-Euroopassakin?) vuokralaisia on todella vaikea häätää pois vaikka eivät maksaisikaan vuokriaan. Mentaliteetti on ettei ihmistä voi häätää kodistaan. Tämä näkyy muuten myös siinä että asuntoa vuokratessa vuokralaisia syynätään todella tarkasti... Suomessahan voi koti helpommin mennä alta ja ehkä siksi vuokran maksu on yksi prioriteeteistä täälä ja niistä ”elämän pienistä iloista” sitten tingitään. Ehkä etelänpänä voidaan sitten huolettomammin olla maksamatta vuokraa...
Mene ja tiedä, tuli vain mieleen, tämä ei perustu mihinkään tietoon :)
Mä olen asunut nimenomaan pohjoisessa. Etelä-Euroopassa, mutta Pohjois-Italiassa, Lombardiassa ja Emilia-Romagnassa.
(Tosin osa tuntemistani ihmisistä on toki ollut kotoisin esim Napolista)
Etelä-Italia puolestaan on ja oli jo silloin jotain niiin surullista, että siitä en oikein edes osaa sanoa mitään...
aika hyviä arvioita on ollu kommenteissa, mäkin epäilen että perhe saattaa olla osittain velkaa joillekin, ja vaikkei luottokorttia enää käytetä, ehkä se on joskus kuitenkin ostettu osamaksulla eikä sitä ole maksettu... jne.
lisäksi voi myös olla että he saavat joltain rikkaamlta sukulaiselta apuja mutta ei se ole asia jota ehkä haluaisi mainostaa. mä opiskeluaikoina olin tietty yleensä p.a. kuten kaikki muutkin, mutat esim. synttärilahjaksi saatoin saada öidiltä 500e tai enemmänkin. mutta musta ei ollu sopivaa hihkua siitä sen enempää kavereille, vaan ostin sit jotain kivaa, esim. lontoon reissun tai tietokoneen, ja ehkä joku ihmetteli mutta ei tietty kukaan kehdannu ääneen kysyä.
ja voihan olla että perheen isännän työt on tosi hyvin palkittuja ja ehkä ne vanhat asiakkaat makselee hitaasti, osissa joskus velkojaan.... ken tietää, etelässä on myös tapana liioitella, ehkä heille persaukinen tarkoittaa ettei tilillä ole kuin 2000e...
mutta kerrassaan erikoista, täytyy sanoa.
mua ärsyttää kyllä suunnattomasti ihmiset jotkat aina itkee rahanpuutetta ja "huonoja olojaan", vaikka tiedän että kys. henkilöllä on hyvä palkka (ja mun mittapuulla esim. 2500e/kk on hyvä palkka) ja edullinen vuokra. yleensä tuollaisen henkilön rahat sit menee johonkin ulkonasyömiseen ym. mutta turha sitä olis sit itkeä...