05.09.2013

Leipäviikko: yllättävät Adams-sämpylät

Tänään leivotaan oikeaa sämpylää, ei mitään "kaupan höttöä"! :)

AdamsBrotIMG_0019

Tätä leipää ei käytännössä erota juuri lainkaan viljasämpylästä. Se on kuitekin yllättäen kaupallisten markkinoiden vähähiilihydraattisin leipätarjokas. Yhdessä sämpylässä on alle gramma hiilihydraattia.

AdamsBrotIMG_9979

Kyseessä on saksalaisen Adams Brotin siemenleipäjauho. Sain jauhoja kokeiltavaksi suomalaisesta YesDeli-verkkokaupasta, joka on erikoistunut vähähiilihydraattisiin elintarvikkeisiin. (Sain kaupasta muutaman muunkin kiinnostavan tuotteen kokeiluun, mm. vhh-pastaa. Kirjoittelen niistä myöhemmin.)

AdamsBrotIMG_9976_

Jauhopussi maksaa 4,99€ ja siitä saa n. 600 grammaa leipää. Leivän voi tehdä vuokaan tai leipoa sämpylöiksi.

Jauhoseoksen ainesosat:

* vehnägluteeni

* mantelijauho

* pellavansiemen

* auringonkukansiemen

* suola

* mausteet

* kuivahiiva (tulee pakkauksessa mukana erikseen)

Ravintoarvot per 100g valmista leipää:

kcal: 259

proteiini: 33 g

hiilihydraatti: 1,9 g (josta sokeria 0,6 g)

rasva: 13,3 g

AdamsBrotIMG_9996

Leivän valmistus on yhtä yksinkertaista, kuin lisää vain vesi ja sekoita. :) "Gluteenileipää" leivottaessa tarvitsee vain pitää mielessä, ettei sitä saa vaivata samalla intensiteetillä kuin tavallista vehnätaikinaa. Gluteeni muodostaa nopeasti voimakkaan sitkon, ja jos taikinaa nujuuttaa liikaa on tuloksena "superpallosämpylöitä". :D

Itse sekoitin ainekset nopeasti puuharukalla.

Taikinaan voi halutessaan lisätä 50 g valinnaisia, omia lisukkeitaan kuten vaikka muita siemeniä, porkkanaraastetta, oliiveja, juustoraastetta tai lesettä. Itse lisäsin seesaminsiemeniä.

AdamsBrotIMG_9997

Taikinan annetaan kohota 45 minuuttia, leivotaan sämpylöiksi tai kumotaan leipävuokaan, ja sitten vielä uusi kohotus n. 20 minuuttia.

Sämpylöiden kokoa miettiessä on hyvä ottaa huomioon, että leivät kohoavat uunissa jopa kaksinkertaisiksi.

Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 30-40 minuuttia. (Ohjeessa lukee 50 minuuttia, mutta minun uunini suoriutui nopeammin ja sämpyläiset olisivat palaneet jos olisin jättänyt ne täydeksi ajaksi....)

idAdamsBrotIMG_0012

Kokemukset Adams-leivästä:

* Maukkaita, "oikean" sämpylän makuisia ja rakenteellisia sämpylöitä.

* Todella alhainen hh-pitoisuus plussaa (niille keille sillä on merkitystä ;))

* Gluteenipohjainen taikina haisee oudolle, en ainakaan keksi hajulle muuta selitystä kuin gluteenin. Myös maussa on "pieni" sivuvivahde, mutta niin huomaamaton ettei pilaa ainakaan minun sämpyläelämystäni. Kun leivän paahtaa sivumaku katoaa kokonaan.

* Koostumus aavistuksen sitkoisempi kuin normaalissa leivässä korkean gluteenipitoisuuden takia

* Tulen tekemään näitä jatkossakin!

AdamsBrotIMG_0002

Sämpylänkulutukseni oli aika vaatimatonta jo ennen ruokavalionmuutostani (sillä olen ruisleipäihmisiä ;)), mutta yksi lyömätön yhdistelmä oli: lasi kaakaota + oikealla voilla voideltu juustosämpylä! En tiedä mikä tuossa kombinaatiossa oikein vetoaa, mutta kaakao ja juustosämpylä vain kuuluvat yhteen minun makumaailmassani. :)

Jos joskus tekee tuota makuelämystä mieli, niin siihen Adams-sämpylä sopii huomattavasti paremmin kuin Vaasan Minihiilari-sämpylä. Jos nämä kaksi + itsetehdyt mantelisämpylät kilpailisivat The VHH Sämpylä -tittelistä, niin Adams voittaisi 6-0. :D

Onko joku maistanut Adams-leipää tai valmistanut itse gluteenileipää?

(...ja voin arvata että sieltä voi tulla myös "gluteeni on ihan hirveää ainetta! Kaikkien kuuluisi vältellä sitä!" -kommentteja. Se olisi toisaalta kiinnostavaakin, sillä itse en ole koskaan ymmärtänyt miksi ei-keliaakikon pitäisi vältellä gluteenia, eihän sitä kukaan kuitenkaan hirveitä määriä syö.)

15 comments on “Leipäviikko: yllättävät Adams-sämpylät”

  1. Kaakao ja juusto + mikä tahansa leipä !!! Oon aivan samaa mieltä asiasta :D En tiiä mikä siinä on mutta aaah, niin hyväää :D Oon miettiny asiaa monesti itekkin että miten voi sopia niin hyvin yhteen :p

    Vastaa

    0
  2. Adamsia tein joskus mutta levähtivät uunissa niin isoiksi, että oli ihan vaikea syödä. Kauheaa tunnustaa mutta taisin joko heittää ne lopulta roskiin tai antaa koirille... Ruisleivän ystävä siis täälläkin, ei maistu muut sortit yhtä hyvälle.

    Vastaa

    0
    1. Adamsia tein joskus mutta levähtivät uunissa niin isoiksi, että oli ihan vaikea syödä.

      :D XD

      Vastaa

      0
  3. Oikein maukkaan näköisiä sämpylöitä, harmi että olen vilja-allergikko ja pellavakaan ei mun elimistölle sovi, joten en pysty noita syömään :/ Nauti munkin edestä! :)

    Vastaa

    0
  4. Siis kyllä! Sämpylä jossa kunnolla voita+juustoa ja kylmää kaakaota. Niin hyvää! Näitä vois kyllä kokeilla joskus :)

    Vastaa

    0
  5. Jep. Se gluteeni on sairauksia aiheuttavaa. Koska en pysty kertomaan pähkinänkuoressa siitä kaikkea tärkeää, suosittelen lukemaan James & Ron Braly & Hoggan: VAARALLISET VILJAT kirjan. En mainosta mitään, tämä on vain linkki, jossa pääsee lukemaan pienen esittelyn kirjasta: http://www.rasalas.fi/kirja.php?id=73

    Ei tarvitse olla keliaakikko, sillä gluteeniherkkyys on monilla tietämättään. Ei parista sämpylästä vielä jokin sairaus pamahdakaan, mutta vuosien ja vuosikymmenten altistus on jo ihan toista luokkaa.

    "(…ja voin arvata että sieltä voi tulla myös “gluteeni on ihan hirveää ainetta! Kaikkien kuuluisi vältellä sitä!” -kommentteja. Se olisi toisaalta kiinnostavaakin, sillä itse en ole koskaan ymmärtänyt miksi ei-keliaakikon pitäisi vältellä gluteenia, eihän sitä kukaan kuitenkaan hirveitä määriä syö.)"

    Jo gramma gluteenia ylläpitää ja aiheuttaa tulehdusta elimistössä.

    Vastaa

    0
  6. Tuo vehnägluteenihan on samaa jota käytetään lihankorvikkeen eli seitanin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Seitan) tekoon. En tiennytkään että sitä voi käyttää leipiinkin!
    Meillä tuota gluteenijauhoa löytyy aina kaapista, pitäneepä kokeilla joskus sitä leipätaikinaankin. Tuo sitko näyttää nimittän mahtavalta, ja se perinteinen vaivaaminen on kovin rasittavaa.. :D

    Vastaa

    0
    1. Tuo vehnägluteenihan on samaa jota käytetään lihankorvikkeen eli seitanin tekoon.

      Jees, näin on! :) Sillä mä kommentoin aikaisemman leipäviikkopostauksen kommenteissakin yhdelle gluteenia kauhistelevalle lukijalle, että vegaanithan sitten riskeeraavat jatkuvasti terveytensä seitaneineen. ;) Seitanin yhteydessä ei kukaan puhu gluteenin vaaroista.

      Vastaa

      0
    2. Kyllä vegaanit todellakin riskeeraavat seitanin ja gluteenin kanssa. Gluteeni on gluteeni, eikä muuksi muutu, valmisti siitä mitä hyvänsä.

      Miksi seitanin yhteydessä gluteenin vaaroista ei puhuta? Siksi, että sekasyöjät harvemmin syövät seitania, varmaan moni ole edes kuullut siitä. Tuskin kasvissyöjät itse haluavat puhua seitanin vaaroista, koska luulenpa, että moni ei edes tunnusta gluteenia haitalliseksi, ja siksikin, että muutenkin lihaton ruokavalio kapenisi entisestään, kun seitania ei voisi käyttää.

      Joillain kansoilla on parempi gluteenin sietokyky kuin toisilla, riippuu kuinka monta tuhatta vuotta kansakunta on viljalle altistunut ja kehittänyt sille paremman sietokyvyn. Ja huom: suomalaisistakin yksi sietää viljoja enemmän kuin toinen, kyse onkin siitä, että jos on pienikin maha/suolisto-oire, viljat kannattaa jättää hetkeksi ja katsoa paraneeko olo.

      Kuinka moni kasvissyöjä ajattelee soijan viljelyn saastuttavuutta, tai sitä, että suurin osa soijasta on geenimanipuloitua? Geenimanipuloitua rehua saaneet eläimet sairastuvat mitä etovimpiin sairauksiin, mitähän se tekee ihmisille? Hmm. Kannattaa lukaista: http://www.anttiheikkila.com/blogi/gmo-on-uusi-elainraakkayksen-muoto/

      Vastaa

      0
  7. Toivoinkin, että löydän leipätestauksiesi joukosta tämän Adams-seoksen - ihan mielenkiinnolla tulin etsimään ja lukemaan. Tein sämpylöitä tuosta jauheesta pari päivää sitten (löysin seoksen marketin alesta eurolla) ja tykkäsin kunnon päälisillä ihan niinkin paljon, että täytyy ostaa toistekin. Nyt uunissa on "julmetun mehevä vhh-porkkanakakku", tuoksu on huumaava, toivottavasti myös maku ;)

    Vastaa

    0
    1. Nyt uunissa on “julmetun mehevä vhh-porkkanakakku”, tuoksu on huumaava, toivottavasti myös maku ;)

      Kiva kuulla, toivottavasti maku täyttää odotukset..! :D

      Vastaa

      0
    1. Olen nähnyt Adams-jauhoja joissain luontaistuotekaupoissa, mutta itse olen tilannut aina verkkokaupasta. (Normiruokakaupoissa näitä ei taida olla.)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (86)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat