Katsokaapas tätä!
Meille näytettiin Biothermin uutuuskoulutuksessa temppu, joka vakuutti ainakin minut antioksidanttien vaikutuksesta kosmeettisissa valmisteissa. Kouluttaja halkaisi omenan, ja levitti toiselle puolikkaalle antioksidanttiseerumia. Toinen puoli jätettiin käsittelemättä. Tunnin kuluttua voitelematon omenanpuolisko oli muuttunut ruskeaksi, kun taas seerumilla käsitelty puolikas oli yhä vaalea ja tuoreen näköinen.
Mitä ovat antioksidantit? Kemiallisesti ne ovat yhdisteitä, jotka estävät toisten yhdisteiden hapettumista. Kosmetiikassa niitä käytetään säilöntäaineina, mutta myös ihoa hoitavina ainesosina. Niiden olisi tarkoitus siepata vapaita radikaaleja, ennenkuin ne ehtivät aiheuttaa ihosoluille hapettumistuhoa. Paula Begounin kirjassa on mukavan havainnollinen ja yksinkertaistettu kuva asiasta meille, jotka emme niin ymmärrä kemiallisia reaktioita.
Here's the deal: meille opetettiin kosmetiikan kemian tunnilla, että antioksidantit eivät vaikuta iholla. Ne eivät kuulema ehdi vaikuttaa, sillä ne hapettuvat itse heti, kun joutuvat kontaktiin hapen kanssa. Opettajamme oli sitä mieltä, että antioksidantit vaikuttavat elimistössämme myönteisesti ainoastaan ravinnon kautta, ja että kosmetiikassa niiden vaikutus on lähinnä säilönnällinen. Niinpä olin itse koulutukseni jälkeen hyvinkin skeptinen kaikkea antioksidanteilla mainostettavaa kohtaan.
Luettuani Paula Begounin kirjoituksen antioksidanteista, aloin hieman epäillä koulussa kuulemaani. Biotherm-kouluttajan omenatesti viimeistään vakuutti minut. Kyllä antioksidanteilla on jotain vaikutusta ihoon. Okei, eihän omena ole sama asia kuin iho, mutta reaktio kertoo sen, että antioksidantit todella estävät hapettumisreaktioita ulkoisestikin. Toistin itse kokeen kotona, ja tulokset näette alla!
Leikkasin puolueettomasta omenasta (heh) viisi viipaletta. Sivelin yhdelle puolikkaalle Oliv'in antioksidanttivoidetta, yhdelle Aqualan L:ää ja yhdelle Weledan Mantelivoidetta. Viidennelle palalle suihkutin Oliv'in kasvovesisuihketta, jonka senkin pitäisi olla kevyesti antioksidanttinen. Aqualan L ja Mantelivoide toimivat kokeessa verrokkivoiteina. Niissä ei ole antioksidanttisia vaikutuksia. (Valitettavasti tämä ensimmäinen kuva jäi epätarkaksi, kun kuvanottohetkellä oli vielä hämärää.)
Tässä viipaleet tunnin kuluttua. Kuva puhuu puolestaan. Antioksidanttivoiteella käsitelty lohko on lähes muuttumaton, muut ovat hapettuneet rusehtaviksi.
Jos omenan pinta on säilynyt näin hyvin, niin luulisi antioksidanttien suojaavan myös ihoani? Ihohan ei luonnollisestikaan hapetu yhtä rajusti kuin omenat, mutta vapaat radikaalit ja niiden aiheuttama rappeuttava vaikutus iholle ovat fakta.
Tässä omenat velä kahden tunnin kuluttua.
Kosteussuihkeella käsitelty omena ei puolestaan selvinnyt. Tässä tuotteessa ei siis ole antioksidantteja riittävää määrää estämään hapettumisreaktiota.
Jätin omenaviipaleet pöydälle työpäivän ajaksi, ja kun palasin kotiin 9 tunnin kuluttua, olivat kaikki lohkot ruskeita. Koko päivää antioksidanttien suoja ei siis kestä, mutta todistetusti joitain tunteja kuitenkin.
Mitäs sanotte tästä testistä?
Päätinkin nyt, että teen saman testin kaikille myymälämme antioksidanteilla itseään mainostaville voiteille. Saas nähdä, minkä tehot riittävät pisimmälle!
0 comments on “Antioksidanttitesti”
No jopas on jännää! Jos nyt iho ja omppulohko eivät aivan vertailukelpoisia olekaan vanhenemisnopeudeltaan, on tällainen "tutkiva journalismi" aina mielenkiintoista ja viihdyttävää. Jatkoa odotellessa :) Kiitos Sanni!
Todella mielenkiintoista!
Tällaisia pikku Einstein tutkimuksia on mukava lukea. :) Tekisi mieli itsekin kokeilla tuota pikku testiä, vaikka uskonkin noihin kuviin - onhan niissä sentään puolueeton omena. ;)
aika jännä juttu! oli kyllä mielenkiintoista lukea :)
Oi ihanaa tekstiä! Ertotut kyllä selkeästi joukosta ihanan erilaisilla postauksillasi:) Tämäkin oli todellä hyödyllinen ja vielä kun esitetään asiat noin konkreettisin esimerkein niin jes!
Kivointa tässä on se, että minulla on tuo Olivin kasvovoide:)
Uskoisin, että kosmetiikan opettajanne on ainakin osittain oikeassa antioksidanttien ihoon imeytymisen vaikeudessa. Syynä on se, että ihon pintakerrokset ovat kuolleita soluja, jotka suojaavat alempia kerroksia. Toimivat solut siis eivät sijaitse ihon pinnassa ja ainesosat eivät helposti näihin pääse vaikuttamaan.
Lisäksi ihoon imeytymisessä täytyy huomioida onko antioksidantit vesi- vai rasvaliukoisessa muodossa. Esim. E- ja D-vitamiinit imetyvät ihoon helpommin, kuin B- tai C-vitamiinit, jotka ovat vesiliukoisia. Sama periaate toimii lääkkeiden kanssa. Monia lääkkeitäkään ei voi annostella ihon kautta, koska ne eivät imeydy. Toisaalta on myös hyvä huomata, että ihon kuuluukin estää luonnollisena suojana sitä ettei määrättömästi kemikaaleja pääse sisään elimistöön.
Omena siis ei ole hirveän hyvä vertailukohde, ellet kokeile tuotteen tehoa ulkokuoreen. Eihän voidettakaan levitetä haavaan. =) Sinältänsä omenan tummumisen estyminen ei nyt ole ihme, sehän todistaa että tuotteessa on todellakin jotain mikä estää hapettumista. Saman asian tosin ajaisi myös sitruunamehu. =P
Jeps, tiedän kyllä että myös sitruunamehu estäisi hapettumisen. :) Mutta, onhan kaikissa kosmetiikan tuotteissa hapettumisenestoaineita estämässä tuotteen itsensä hapettumista, niin myöskin testissä olleissa Aqualan L - ja Weledan Mantelivoiteissa. Silti omenat tummuivat näillä voiteilla. Antioksidanttivoiteessa täytyi siis olla jotain erilaista. :)
Mutta kyllä, olen edelleen sitä mieltä, etteivät antioksidantit ole aivan yhtä taianomainen ainesosa ihonhoidossa, kuin kosmetiikkafirmat haluavat antaa ymmärtää. Tiedossa on juurikin nuo imeytymisen tuomat "ongelmat". Mutta, haluan silti uskoa, että jotain ne saavat aikaan. :) Ei vähiten siksi, että pidän Paula Begounia todella uskottavana kosmetiikan ainesosien ammattilaisena.
Tahtoisin vielä tarkentaa hölinääni sillä että luonnollisesti kaikki vitamiinit ei ole antioksidantteja, vaan vain A, C ja E. Lisäksi seleeni lasketaan myös antoksidantiksi.
Muistaakseni antioksidanttivoiteissa on kyllä ainesosia, mutta tutkimusten mukaan määrät on niin pieniä ettei niillä olisi mitään pysyvää vaikutusta ihoon. Jos voiteissa olisi oikeasti merkittäviä määriä antioksidantteja, niiden kaupallinen valmistus ei olisi kannattavaa isoille merkeille, joiden suurin osa budjetista kuluu markkinointiin.
Jos haluaa ihoonsa antioksidantteja kannattaakin ennemmin hakea vehnänalkioöljyä suoraan luontaistuotekaupasta, jossa on luonnostaan todella paljon E-vitamiinia ja levittää sitä kuurin omaisesti iholle. Tai tehdä C-vitamiinipitoisista marjoista/hedelmistä tuorenaamio.
Varoituksen sanana iho-ongelmista kärsiville: tavallinen vehnänalkioöljy on aikamoinen ihon supertukkija, joten jos sitä haluaa kasvoille käyttää, kannattaa seurata ihoa tarkkaan.
Muistaakseni E-vitamiini itsessään ei oikein tahdo riittää vaan tarvitsisi tukea esim. C- tai A-vitamiinilta.
Tai kaikkein parhaan antioksidanttisen suojanhan saa syömällä antioksidanttipitoisia hedelmiä, marjoja ja kasviksia. ;) Ihollekin.
En edelleenkään kuvittele, että kosmetiikalla saa aikaan murto-osaakaan niistä vaikutuksista, mikä ravinnolla, elämäntavoilla ja ympärisöllä on ihon hyvinvointiin.
Tämä testi sai minut vain uskomaan, että antioksidantit voivat toimia jonkun verran myös ulkoisesti. Mikäli antioksidanttimolekyylit neutralisoituisivat heti joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa, niin silloinhan omenakin muuttuisi ruskeaksi yhtä nopeasti kuin käsittelemättömät omenat.
Tämä oli mielenkiintoinen juttu!!
Ja minultakin löytyy tuo Oliv' voide.
Blogistasi senkin vinkin bongasin.
Tämähän oli varsin mielenkiintoista!
Only one apple were harmed during this demostration..=))
*LOL* :D
Ihana testi ja postaus! Innolla odotan 2. osaa...
Mielenkiintoinen testaus. Suhtaudun usein hyvin skeptisesti kosmetiikkamainosten lupauksiin ja kapulakielisiin termeihin. Mutta pakkohan tämä nyt on uskoa, kun omin silmin näkee eron. :)
Mielenkiintoinen testi ja ihanaa että olet tähänkin innolla paneutunut. Puolueeton omena, hih!
Olen itse joskus tehnyt kokkaillessa saman testin omenoille mutta pelkällä sitruunalla. Näin omenat eivät tummu vaan pysyvät oman värisinä. Tiedätkö onko noissa testisi voiteissa sitruunaa tai jotakin muuta "hapokasta" joka voisi aiheuttaa saman reaktion?
Kiitos mielenkiitoisesta kirjoituksesta!
Sitruunahappoahan käytetään kosmetiikassakin hapettumisenestoaineena. :) En ole nyt kotona joten en voi tarkistaa oliko testivoiteissa kyseistä ainetta, mutta olen aika varma, että ei. Aqualan L:ssä ei ainakaan.
Muoks. Oliv'in antioksidanttivoiteessa on sitruunahappoa viimeisenä incissä. Aqualan L:ssä ja Weledan Mantelivoiteessa ei ole. Oliv'in kasvosuihkeessa ei ole sitruunahappoa, mutta kylläkin neljää muuta erilaista sitrusperäistä ainesosaa. Nämä eivät kuitenkaan näköjään vaikuttaneet hapettumiseen.
Mutta nyt täytyy kyllä selvittää, voisiko nimenomaan sitruunahappo, vähäisinäkin määrinä, olla vastuussa tuosta omenan vaaleana pysymisestä. Täytyy ensimmäisenä tsekata, onko siinä Biothermin seerumissa siruunahappoa.
Miksi antioksidanttien pitäisi imeytyä ihoon? Nehän toimivat suojaamassa ihon pintaa ulkoapäin tulevilta hapettajilta!
Radikaalien reaktiot tapahtuvat hyvin pitkälti solutasolla, jolloin imetymisellä on väliä. Toki ultraviolettisäteilylläkin (sitä kait tarkoitit?) on osansa radikaalien syntymisessä, mutta niitä syntyy myös elimistön sisällä tulehdusreaktioissa tai esim. tupakan tai alkoholin nautinnan seurauksena.
Mutta näihin elimistön sisäisiin radikaaleihin ei kosmetiikka kai yritäkään vaikuttaa...? (Lukuunottamatta Diorin One Essential -seerumia, joka lupaa tuhota kaikki elimistön itsensäkin tuottamat toksiinit, mutta siihenhän nyt ei usko kukaan! ^_^)
No, esimerkiksi tupakointi aiheuttaa ihon vanhenemista kaikkialla tupakoijan kehossa (jopa pakaroissa asti). Tupakoijien ihossa on geeniä, joka aktivoi tietyn entsyymin tuotantoa, joka puolestaan pilkkoo kollageenia.
Vaikka geenin alkuperää ei kai ole täysin selvitetty, niin voisi kuitenkin olettaa, että kun ultraviolettisäteily vielä lisää kyseistä geeniä tupakoijien iholla, että iholla se muutos prosessina tapahtuisi.
Ja kun tähän lisätään se tosi asia, että radikaalit aiheuttavat mutaatioita solun tumassa, jossa geenit sijaitsevat, niin en mielestäni ole kovin pahasti hakoteillä. Kosmetiikkahan yrittää vaikuttaa sekä antioksidanteilla että kollageenitököteillä ihon vanhenemiseen, jota siis mm. tupakka ja uv-säteily vaurioittaa.
Sisältäpäin hapettumiseen vaikutetaan ravinnolla, mutta ilmansaasteet ja säteily aiheuttavat tarvetta suojata ihon pintaa antioksidanteilla. Kyllä antioksidanteista on paljon tutkittua tehoa, mutta harmi, ettei ikinä voi tietää, mikä antioksidanttituote on todella tarpeeksi tehokas :/ omenatesti olisi tuonut ratkaisun tähän :)
Dior One Essential on kyllä mielenkiintoinen tuote, haluaisin oikeasti tietää, miten se voisi tuhota kaikki toksiinit JA mitä nämä toksiinit ovat :O
Mielenkiintoinen juttu ja testi! :)
Kiitos, ihana ja apua! :D Nyt täytyykin ostaa tuo Oliv-suihke. :D
Olenko vähän helposti taivuteltavissa? Kävin juurikin nettikaupasta klikkaamassa itselleni tuon Oliv' - voiteen! Toivottavasti on sitten hyvä ;)
Odotan innolla myös tulevia postauksia tuotemerkkien brändeistä, imagoista ja mielikuvista. Tuossa yhdessä aiemmassa postauksessasi niistä mainitsit. Vastasinkin silloin olevani itsekin näistä asioista kiinnostunut mutta tämä kommenttikone tässä näin kertoi minun kirjoittavan liian nopeasti, joten tekstiä ei voitu julkaista. Hö, en jaksanut toista mokomaa kirjotella joten tässäpä samassa sekin kommentti :)
Sama täällä. ;D Mistä tilasit? Itse klikkailin Olivin antioksidanttivoiteen sekä matkasetin, jossa oli puhdistusainetta sun muuta ihanaa, Hyvinvoinnin Tavaratalosta. :) Melko haluttua tavaraa, kun lähes joka nettikaupan varasto oli tyhjillään.
Mielenkiintoista, pitäisiköhän kokeilla tuota omilla seerumeilla. Olen jossain blogissa nähnyt samantyyppisen testin, mutta koekaniini oli banaaninkuori :)
aika ihania noi antioksidantit tossa ekassa kuvassa :P
Viude, nyt on pakko päästä kokeilemaan! Kiitokset tästä, sulta oppii paljon kaikenlaista mukavaa. :)
Hahaa, ihana testi, ja oikeen puolueeton omenakin löytynyt! Mua epäilyttää tommoset antioksidanttijutut tosi paljon, mutta tää kieltämättä kertoo vähän toistakin. Siltikään en usko niiden voivan kosmetiikassa merkittävästi vaikuttaa ihon vanhenemiseen.. Kyllä elämäntavat ja muu tylsä ja vaikea taitavat viedä voiton, niin tylsää kuin se onkin :D Nääh, Restylanella tai Puragenilla noihin juttuihin vaikutetaan.. Josta tulikin mieleeni, mitä mieltä henkilökohtaisesti olet plastiikkakirurgiasta kosmeettisiin tarkoituksiin?
Sitä en usko minäkään. :) Testi osoitti kuitenkin jollain tapaa vääräksi opettajamme väitteen siitä, että antioksidantit toimivat vain purkin sisällä. Kyllähän nuo nyt näkyvät ulkoisestikin käytettynä jotain tekevän. :)
Vähän aiheen vierestä, mutta olisi kysyttävää jos mahdollisesti osaisit auttaa. :)
Ongelmana on siis meikkivoide, sillä en meinaa millään löytää tarpeeksi vaaleaa voidetta iholleni. Meikkivoide myös tummuu päivän mittaan, jolloin kaulan ja kasvojen sävyero on selkeä. Olen käyttänyt lähiaikoina MaxFactor Lasting Performancen vaaleinta sävyä 100 Fair ja Maybellinen Dream Satin Liquid 004 Light Porcelain, jotka ovat vaaleimmat sävyt kyseisistä meikkivoiteista. Puuterina käytän väritöntä irtopuuteria, jonka ei pitäisi muuttaa ihonsävyä.
Tiedätkö mistä tällainen tummuminen voisi johtua tai olisiko jotain vinkkejä supervaaleista meikkivoiteista? :)
Tummuminen johtuu meikkivoiteen hapettumisesta kasvoilla. Tämä on erityisesti rasvaisen ihon ongelma. Lähinnä kokeilemalla selviää mikä voide hapettuu, mikä ei.
Mirri tuossa jo kertoikin hapettumisesta, eli siitähän se meikkivoiteen tummuminen johtuu.
Vaaleimmat sävyt Max Factorin ja Maybellinen ohella, mitä itse tunnen, on Make Up Storella. Sävy Milk lienee Suomen markkinoiden vaaleimpia. Clarinsiltakin löytyy muutama aika vaalea sävy.
Aika jännää O_o ihanaa ku oot jaksanu vähä testailla ^^
Hedelmien, esim. juuri omenoiden pinnassa käytetään monenlaisia myrkkyjä tummumisen ja pilaantumisen ehkäisyyn. on hapettumisenestoaineita, homeen-esto aineitas ja kaikkea muutakin. Joten ei voi laittaa antioksidanttien piikkiin sitä ettei omena tummu, mikä tahansa rasvan sisältämistä aineista voi aiheuttaa tuon efektin. Todennäköisesti jokin säilöntäaine. Antioksidantithan ei edes imeydy ihoon. juuri kosmetiikalla tuntuu olevan helppo huijata kuluttajaa. Ihmisten on vaikea hyväksyä totuutta ettei rasvoilla voi ehkäistä vanhenemista.
Minusta taas tuntuu, että kuluttajat alkavat olla tänä päivänä fiksumpia, eivätkä niele mitä tahansa markkinointipuppua. Kuluttajat hankkivat itse entistä enemmän tietoa, ja osaavat suhtautua purkkien lupauksiin maalaisjärjellä. Ja kyllä antioksidantit imeytyvät ihoon, esimerkiksi C-vitamiini imeytymisestä on paljon tutkittua tietoa.
Sivelepäs omenalohkoille sitruunaa ja miten käykään? Tarpeeksi hapan pH estää myös hapettumista... Iholle taas matala pH ei tee hyvää.
Sitruunan vaikutus omenan pinnalla on ollut tiedossa jo muinaisesta nuoruudestani. ^_^
Toivottavasti täällä kommentoivat eivät tosissaan ole, kun kuvittelevat omenatestin kertovan jotain voiteen tehosta.
Ja toivottavasti ihmiset malttaisivat lukea aiemmat kommentit ennen kun toistavat samaa mihin Sanni on vastannut jo.
Hih, tää oli hauska. Mites, oletko vielä testannut Olivin puhdistusvoidetta silmämeikin putsaukseen? Kerro kerro, miten kävi!
Kunhan Hauschkan voiden loppuu, ostan töistä tuon antioksidanttisen. Pomo ei meinaa sarjaa enää katsella, joten tuotteet on puoleen hintaan. Ei paha hinta enää. Täällä tuppukyläyhteisössä ei ihmiset oikein tunne kyseistä sarjaa, eikä tuotteita ole paljoa myyty.
Joo, olen kokeillut nyt Oliv'in puhdistusmaitoa myös silmämeikinpoistoon, ja hyvin onnistui. Silmissä tuntui ihan pikkuisen kirvelyä kun avasin simät, mutta ei mainittavasti. Sanoisin kuitenkin, että E&T:n emulsio on ehkä vähäsen tehokkaampi silmämeikin poistossa. Toisaalta mulla on usein niin voimakas silmämeikki, että sen poistoon tarvitsee muutenkin tavallista enemmän meikinpoistoainetta! ^_^
Oho, sullahan on nyt hyvä tilaisuus saada Oliv'ia edullisesti! Osta pois ihmeessä.
Kiitti kun kerroit. :) Olen pihdannut ostoa kun mietin jos se kauheesti kirvelee. En haluaisi silmiin enää normiputsareita käyttää.
Mitä luontaiskosmetiikkamerkkiä suosittelisit silmämeikin poistoon? Minulla on herkät silmät. :)
Itselläni on aivan superherkät silmät joissa kirvelee käytännössä lähestulkoon kaikki aineet. ^_^ Estelle & Thildin puhdistusemulsio on toistaiseksi ainoa luonnonkosmetiikan putsari, joka poistaa multa silmämeikin kirvelemättä. Siltikin pidän itse vielä enemmän geelimäisistä koostumuksista, joita ikävä kyllä ei juuri luonnonkosmetikan puolelta löydy. Kun E&T loppuu, palaan varmaankin Lumenen Natural Code -silmämeikinputsariin, joka on parasta.
Mitä tuotetta suosittelisit silmäpusseihin ja tummiin silmänaluksiin? Se Garnierin vihreä puteli ei toimi mulla, ei vaikka pidän jääkaapissa että saisin extra-tehot irti. Joku kehui Cliniquen All about Eyes roll-onia, onko se tujumpaa kamaa? Entäs miesten samanlaiset roll onit vai onko se vaan urbaanilegenda että miesten tuotteet ois tujumpia?
Voi Sanni, odotin sinulta (vieläkin) kriitisempää asennetta tähän postaukseen! :)
Tämän kaltainen omenatesti osoittaa jälleen kerran, kuinka helppoa kosmetiikan mielikuvamarkkininti on, jos tällaiset tyhjänpäiväiset testit uppoavat kuin veitsi voihin.
:)
Omenan sisältämä etyleeni on nimenomaan se, joka tummumisen aiheuttaa, eivät happiradikaalit. Antioksidantit ehkäisevät tässä tapauksessa etyleenin hapettumista, jolloin etyleeni tummentava vaikutus hidastuu. Sanan ulkonäöstä huolimatta hapettumiseen ei liity nimenomaan happi, saman reaktion saisi aikaan vaikkapa kloorilla. :)
Ongelma vain on siinä, ettei ihminen ole omena, eikä ihmisessä ole etyleeniä. Onhan tuo hauska koe ja näistä kommenteista päätellen ilmeisesti nämä täysin erillistä asiaa todistavat kokeet myös myyvät.
Omenalla voi myös tehdä sellaisen kokeen, että pilkkoo omenan ja laittaa sen esim. salaatin tai vaikkapa vain leikkokukkien viereen. Omenasta vapautuva etyleeni kypsyttää muut vihannekset ja kasvit nopeasti lopulta ylikypsyttäen ja pilaten ne. Kannattaisiko ihmisten siis pysyä 100m etäisyydellä omenoista? :)
No voihan nenä mitä huijareita ne Biothermin kouluttajat. :/ Nyt mulla on ihan tyhmä olo. Ei kai näitä asioita loppupeleissä ymmärrä sitten kuin kemistit tai muuten kemiallisiin reaktioihin kunnolla perehtyneet. Jotenkin surullista, että meitä myyjiä sitten koulutetaan näinkin suorilla valheilla. Markkinointisanojen ja lupausten liioittelunhan me kaikki tunnemme, mutta tämä meni jo vähän överihuijaukseksi. Möö.
Mutta olihan tämä ihan viihdyttävä juttu. Kai.
En ymmärrä näistä voiteista mitään, mutta musta tää testi oli ihan loistava! :) Ihanaa tutkivaa kosmetiikkajournalismia! Go Sanni! :) P.S. Ihana toi uusi profiilikuva.
Ompuista viis, se antioksidanttivoide on ihan loistavaa tavaraa, olen ollut siihen enemmän kuin tyytyväinen, eli kiitos vinkistä : ) Nyt on seuraavaksi tulossa saman sarjan naamio.
Eräs tehokas antioksidantti on hydratsiini, tosin supermyrkyllinen. Myös natriumnitriitti ehkäisee varmaankin omenan tummumista.