On tullut vuosi täyteen siitä, kun siirryin käyttämään luonnonkosmetiikkaa. Ajattelin hieman eritellä ajatuksiani aiheesta ja siitä, olenko huomannut ihossani jotain muutoksia.
Ihan näin yleisenä kommenttina totean, että luonnonkosmetiikka ei kaikenkaikkiaan tunnu mitenkään erilaiselta verrattuna "normi"kosmetiikkaan. (Poikkeuksena aurinkovoiteet, jotka todellakin ovat erilaisia.) Suurimmassa osassa tuotteista koostumukset ovat ihan samanlaisia kuin normipuolellakin. Jos järjestettäisiin sokkotesti, jossa testihenkilöt saisivat käyttää luonnonkosmetiikkaa ja normikosmetiikkaa ilman että tietäisivät kumpaa käyttävät, en usko että monikaan huomaisi eroa.
Miksi sitten käyttää luonnonkosmetiikkaa? Tätä kysymystä olen sivunnut blogissa aiemminkin, ja pääsääntöisesti valinta on eettinen ja ekologinen. Luonnonkosmetiikka valmistetaan aineista ja menetelmillä, jotka eivät kuormita luontoa. Ihmisiä viehättää myös ajatus, että luonnosta peräisin olevat aineet ovat synteettisesti tuotettuja aineita lähempänä ihon omia ainesosia, ja näin ollen turvallisempia ja hellävaraisempia kuin elimistöön mahdollisesti kertyvät kemikaalit. Itse henkilökohtaisesti koen luonnonkosmetiikan tuotteet laadukkaammiksi kuin normikosmetiikan, koska tuotteet koostuvat 100% niistä aineista, joita normikosmetiikassa käytetään pienempinä pitoisuuksina ns. tehoaineena (esim. sheavoilla, manteliöljyllä ja granaattiomenalla mainostettavat tuotteet).
En silti sano, että luonnonkosmetiikan käytöstä olisi tullut minulle sellainen asia, että noudatan sitä puritaanisesti. Kokeilu on vakuuttanut minut positiivisesti, mutta kaikkia tuotteita en tule täysin luonnonkosmetiikkaan vaihtamaan.
Yksi sellainen tuote on deodorantti. Huomasin, että kertakaikkiaan vain kaipaan antiperspiranttia. En hikoile paljon, mutta haluan mielellään pitää kainaloni niin kuivina kuin mahdollista. Laveran deodorantti ei toiminut minulla ollenkaan, enkä pitänyt hitaasti kuivuvasta koostumuksesta. Logonan Mediterran-spray pelitti paremmin, ja voisin käyttää tuotetta ihan pelkästään sen huumaavan ihanan tuoksun takia (ja käytänkin, ostan varmaan jossain vaiheessa vielä uuden), mutta kun palasin antiperspiranttiin, huomasin kuinka suuri ero sen käytöllä todella on.
Aurinkovoidetta en myöskään tule vaihtamaan luonnonkosmetiikan versioon. Tästä annoinkin jo aika hyvät perustelut kesän aurinkovoidearviossani. En pidä puuterimaisen pinnan jättävästä koostumuksesta, enkä turhan korkeista suojakertoimista. Vaikka kuinka sanotaan, ettei enää kannata käyttää alle SK15:n voiteita, niin minä pidän itsepintaisesti kiinni halustani ruskettua. En pala helposti, ja minulle riittää mainiosti puolet alhaisempi suojakerroin, millaisia mineraaleihin perustuvissa suojavoiteissa ei ole.
Sen Täydellisen Luonnonkosmetiikan Kasvoputsarin etsintä jatkuu yhä, mutta luulen, että ostan tässä välissä yhden purkin vanhaa kunnon Sebaa. Olen erittäin tarkka siitä, millaisen tunteen kasvoputsari jättää iholleni, ja kaipaan koko ajan luottotuotteideni Sebamedin ja Dermosilin kasvopesun jättämää täydellisen tasapainoista tunnetta. Ei voi mitään. Estelle & Thildin ja Laveran vaahtoavat putsarit olivat ihan ok, enkä voi väittää että ihoni olisi millään lailla ärtynyt tai jäänyt muutenkaan huonon tuntuiseksi. Ne eivät vain ole Sebamed. Mutta etsintä jatkuu. Ehkä jossain on olemassa luonnonkosmetiikan Sebamed...?
Kasvovoiteista on löytynyt monta suosikkia, kuten Dr. Hauschkan sävyttävä päivävoide ja Estelle & Thildin hajusteeton kosteusvoide, ja niiden käyttö jatkuu. Olen myös tykännyt kovasti Laverén roll on -silmänympäryshoitonesteestä. En voi kuitenkaan väittää, että olisin huomannut ihossani mitään muutoksia luonnonkosmetiikkaan siirtymisen jälkeen. Ihoni ei ole pahemmin tukkiutunut normikosmetiikallakaan, poikkeuksena ne virheet kun olen erehtynyt levittämään kroppa-aurinkorasvaa kasvojen iholle.
Vartalovoiteiden kohdalla olen puolestaan huomannut selvän eron. Ennen ihoni oli aina illalla suunnilleen yhtä kuiva kuin ennen aamurasvausta, mutta luonnonkosmetiikan voiteet pitävät ihoni joustavan ja kosteutetun näköisenä aina seuraavaan suihkuun saakka. Teho selittyy luonnon öljyillä, jotka pystyvät imeytymään ihoon paremmin kuin normikosmetiikan käyttämä parafiiniöljy (pääraaka-aine useimmissa kroppatuotteissa), joka jää ihon pinnalle kalvoksi. Olen ollut aivan erityisen ihastunut Urtekramin ja Estelle & Thildin täyteläisiin voiteisiin (vaikkakin Urtekram saisi mielellään imeytyä hieman nopeammin). Näistä on todella ollut silminnähtävää hyötyä.
Suihkutuotteista minulla ei ole muuta todettavaa, kuin että puhdistavat siinä missä muutkin suihkugeelit. Voi tosin olla, että kun en enää peseydy voimakkailla synteettisillä tensideillä, on sekin osaltaan vaikuttanut suotuisasti ihoni kosteustasapainoon.
Olin ajatellut kertoa postauksessa vielä kokemuksia kesän aikana käyttöön ottamistani uusista tuotteista, mutta koska teksti on jo venähtänyt näin pitkäksi, niin jätetään seuraavaan kertaan.
On kyllä ollut erittäin mielenkiintoista tutustua projektini kautta luonnonkosmetiikkaan, ja siitä on ollut sekin hyöty että olen nyt meidän liikkeen luonnonkosmetiikkaekspertti! ^_^
Top 10 tuotteet vuoden ajalta (ei järjestyksessä):
0 comments on “Vuosi luonnonkosmetiikan käyttäjänä”
Ai miten erilaisia voi maut olla! Top 10 luonnonkosmetiikka-listallasi, oli vaikka mitä tuotteita, jotka itse olen kokenut virheostoksiksi. Mutta mahtavaa, että testailit luonnonkosmetiikkaa, olen ennenkin kertonut, että se on syy miksi seuraan blogiasi. Jatka samaan malliin! Ps. aurinkovoiteista sen verran, että olin tismalleen samaa mieltä niiden toimivuudesta. Toissa kesänä käytin loistavaa Providan aurinkovoidetta, jota ei enää saa...
Kiva postaus ja itselleni siinä mielessä ajankohtainen, että olen itsekin siirtynyt/siirtymässä luonnonkosmetiikkaan. :) Minulla onkin juuri vartalovoide haussa, joten pitää testata esim. Urtekramin voiteita.
Urtekramin kroppavoiteet onkin halvimpia mitä luonnonkosmetiikkamarkkinoilta löytyy (Suomesta siis...). Niistä on hyvä aloittaa! :)
Puhdistusaineeksi voisin suositella sellaista kuin Lily Alexandra. Kannattaa kokeilla jos tähän törmäät.
Haluaisin lisätä tuohon sen omasta mielestä tärkeimmän pointin, miksi itse käytän luonnonkosmetiikkaa :)
Eli sen, etten halua mitään "myrkkyjä" tai myrkkyjä kehooni, en ruoan kautta (siksi syön luomua) enkä kosmetiikan kautta. Siksi minulle on tärkeää, etten käytä esimerkiksi alumiinillisia deodorantteja (tosin ruokavalion puhdistamisen myötä deodoranttia ei enää edes tarvitse, kun kuona-aineita ei poistu enää kainaloiden kautta yhtä paljon). MIelestäni hyvä sääntö on, että iholle laitetaan vain sellaista mitä voisi (melkein) syödä :P No, eihän tämä nyt ihan pidä paikkaansa noiden markettiluonnokosmetiikan tuotteiden kanssa, mutta esim. kookosöljy tai kaakovoi toimii ihorasvana paremminkin kuin joku perusrasva, jossa on ties mitä öljyteollisuuden sivutuotteita, joita ei tosiaan halua iholleen.
Hauskaa, että olet löytänyt hyviä tuotteita luonnonkosmetiikan parista! Muutkin ovat selkeästi lähteneet tähän trendiin mukaan, sillä nuo erilaiset luonnonkosmetiikkasarjat ja tuotteet yleistyvät tosi nopeasti!
Minustakin olisi mahtavaa, jos olisi varaa syödä pelkkää luomua. Jossain Jenkeissä se olisikin helpompaa, kun siellä on kokonaisia luomumarketteja ja hinnat huomattavasti alhaisempia kuin täällä meillä.
Monia tuotteita ostamme jo luomuna, mutta kaikkeen ei ole varaa. Esim. luomuvihannekset talvella.... yikes! Kaikkea ei myöskään jaksa laiskuuttaan etsiä luomuna, kun kaikissa kaupoissa ei vielä ole luomuosastoja (niin ettei tarvitse harhailla ympäri kauppaa etsimässä tuotteita).
Kiitos hyvästä kirjoituksesta (esim. tuo kosteusvoidejuttu oli uutta). Miksi muuten kasvoille ei saisi käyttää muulle vartalolle tarkoitettua rasvaa? Itse olen käyttänyt SK50 koko vartalolle pyörälenkillä, kun ei ole muutakaan ollut kotona enkä ole muistanut täydentää varastoja...
Minäkin olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, mutta vakituotteita ei vielä ole muodostunut. Meikeissä käytän useimmiten tavallista kosmetiikkaa.
Vinkkinä kaikille, että juokseva hunaja kosteuttaa hyvin, jos sitä hieroo iholle ennen suihkua ja todella hyvän kuorintavoiteen siitä saa, kun laittaa joukkoon esim. sokeria.
Missään ei kielletä käyttämästä kasvoille kroppatuotteita, eli siitä vain jos iho ei reagoi mitenkään. :) Mutta kroppatuotteiden koostumus on erilainen kuin kasvotuotteissa, rasvat ovat paksumpia ja suurimolekyylisempiä eivätkä imeydy kasvojen ohuemmalle iholle yhtä hyvin kuin kasvoille tarkoitetut tuotteet. Mineraaliöljyt kuten parafiiniöljy ja vaseliini, joita käytetään pääraaka-aineena monissa kropparasvoissa, ovat myöskin tunnettuja komedogeenisinä aineina, eli tukkivat helposti ihoa. Niitä löytyy kyllä myös kasvovoiteista, ja sellaisia voiteita välttelin kuin ruttoa ennenkuin vaihdoin luonnonkosmetiikkaan. Aurinkorasvoissa on lähes poikkeuksetta parafiiniöljyä, ja se yhdistettynä muutenkin kasvoille liian raskaaseen koostumukseen sai naaman kukkimaan oikein toden teolla. En sano että kaikkien iho reagoisi näin, mutta minun kyllä.
En laittaisi kasvoille muitakaan kroppatuotteita, ne eivät vain tunnu oikealle.
Onneksi mulla ei ole tullut mitään tuollaisia ongelmia tuosta aurinkorasvasta, varmaan hikoilu on estänyt imeytymistä. Onneksi. :) Muissa rasvoissa en kyllä kasvoille laitakaan muuta kuin mitä niille on tarkoitettu.
käytän tigin love,peace &the planet hiustuotteita ja olen tyytyväinen.mineraalimeikkiä löytyy myös pussukoista.
Itse "sekakäyttäjänä" ja jonkin verran mielenkiinnosta ja omasta ongelmaihosta johtuen kosmetiikan kemiaa itseopiskelleena jostain, en valitettavasti muista mistä, on jäänyt mieleen toteamus että luonnonkosmetiikka saattaa olla jopa helpommin allergisoivaa kuin kokonaan kemiallinen tuote.
Syyksi selitettiin jotakuinkin niin että luonnosta saatavat raaka-aineet eivät koskaan ole täysin tasalaatuisia. esimerkkinä vaikkapa nyt hunaja jolla on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta riippuen keräysajasta, keräyspaikasta, pesän lähistöllä sijaitsevista kasveista (eri kukista erilaista hunajaa) yms johtuen hunajan ainesosat ovat hyvinkin erilaisia, ja kosmetiikka joka sisältää hunajaa, ei tällöin ole aina täysin samanlaista. Sama pätee myös moniin kasveihin.. kuivan kesän jälkene kasvien koostumus on hyvin erilainen kuin sadekesän jälkeen. aurinko tuottaa tiiviimpiä c-vitamiinipitoisuuksia kuin pilvinen kesä.. yms
Täysin 100 prosenttisesti kemianteollisuuden padoissa porisevat ainekset, on yleensä niin tasalaatuisia kuin ne vain voi olla.. se pahis parabeeni on aina samanlaista tuli se minkä kemiantehtaan padasta sitten tahansa.
No suurimmalle osalle ihmisistä tämä tuottene epätasalaatuisuus ei ole ongelma.. mutta niille harvoille oikeasti hyvin herkkäihoisille saattaa tutusta tuotteesta tullakin oireita. ei siksi että iho olisi ajanmyötä herkistynyt, vaan siksi että tuotteessa olevat ainekset sattuvatkin siitä "sadosta" olemaan tiiviimpiä.
Ja mitä tulee tuohon että luonnonainekset olisi sen parempia iholle kuin täysin synteettiset.. mene ja tiedä.. iho on iho.. suunniteltu suojaamaan ulkopuolisilta häiriötekijöiltä ja blokkaamaan vieraat ainekset, oli en sitten vaikkapa voikukanjuuriuutetta tai kemian padan täyssynteettistä. Tai itse olen taipuvaisempi uskomana että se täysin kemianinsinöörien suunnittelema tuote saattaa imeytyä kohteesene paremmin, koska se on "suunniteltu" niin että imeytyminen ja teho on optimaalinen, kun taas luonnonkosmetiikan vaikkapa nyt sitten hunaja.. ei ole alunperin tarkoitettu ihon läpi imeytymiseen.
Sitäkin jsokus miettinyt miten luontaiskosmetiikassa ympäristömyrkyt.. kaikkeen kun niitä kertyy.. kasvit kun eivät kuitenkana kasva mitenkään steriileissä laitoksissa. kemianpadan kosmetiikka on siihen nähden ehkä jollaintapaa turvallisempaa kuin se hunaja johon on mehiläisten keräämät tsernobiilisaastejämät kertyneet.. noin niinkuin kärjistettynä ajatuksena.
ja juuri luontaiskosmetiikassa ne suuremmat pitoisuudet niissä raakaaineissa ehkä vielä lisää mahdollisia "ongelmia" taviskosmetiikasa ne granaattiomenamehupitoisuudet on niin minimissä, ettei se granaattiomenamehun vitamiinipitoisuuden tai saatekertymien määrä pääse paljon ihoon vaikuttamaan..
En tarkoita siis haukkua luonnonkosmetiikkaa. itsekin käytän sekä niitä, että ihan täyskemiaa. Kunhan vaan muutaman ajatuksen halusin antaa siitä että onko se luontaiskosmetiikka aina niin paljon parempaa kuin ajatellaan, vai kuinka paljon siitä on vaan markkinoijien luomia ihania mielikuvia.
Tuo eettinen puoli onkin sitten asia ihan erikseen.. itse omia kaneja hoidellessa tuntuis kamalalta ajatus että jotain käyttämääni ripsiväriä sudittaisiin jonkun toisen karvapalleron silmiin jotta testattaisiin voiko sitä ihmien käyttää :(
jeps.. olipahan vaan toisenlaista näkökulmaa aiheeseen, sen kummemmin luontais tai kemiankosmetiikkaa haukkumatta :)
Jeps, tämä on tuttua tietoa mullekin, ja mainitsinkin tuosta tasalaatuisuus-jutusta jo ensimmäisessä luonnonkosmetiikkapostauksessani. Itse luin tuosta muistaakseni Aija Luoman & Raija Karan "Vaihtaahan kameleonttikin väriään" -kirjasta. Kasviuutteet ovat myös sellaisia aineita, joille voi allergisoitua synteettisiä ainesosia herkemmin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kosmetiikka-allergiat ovat suhteellisen harvinaisia. Eli jos puhutaan, että jokin ainesosa allergisoi toista helpommin, ei se tarkoita sitä että allergisoituminen olisi yleistä.
"Kasviuutteet ovat myös sellaisia aineita, joille voi allergisoitua synteettisiä ainesosia herkemmin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kosmetiikka-allergiat ovat suhteellisen harvinaisia."
näinpä.. oikeastaan kaksi eri asiaa, kosmetiikka allergia (vaikkapa ne säilöntäaineet) ja kasviuuteallergia.
Ihminen joka on allerginen vaikkapa sitrushedelmille, saattaa saada pahojakin oireita jos ihovoide sisältää sitrusta, tai siitepölyallerginen saada ärsytysoireita vaikkapa koivushampoosta. Toki suurin osa ihmisistä jotka tietävät olevansa vaikkapa porkkanalle allergisia, ymmärtävät välttää porkkanauutetta sisältäviä ihovoiteita, jolloin niitä allergisia reaktioita ei tule. Mutta silti pidän jollaintapaa luonnonkosmetiikkaa riskialttiimpana.
tai siis kuinka sen selittäisi jotta tulisi oikein ymmärretyksi. Jos ihmisellä ei ole allergioita, niin aika harvoin mikään kosmetiikkatuote niitä yhdenäkin alkaa aiheuttamaankaan, on ne sen verta harvinaisia allergioita kuitenkin. Mutta ihminen joka on vaikkapa pähkinäallerginen, on riskialttiimpi saamaan oireita jos erehtyy ostamaan luontaiskosmetiikkaa joka sisältää jotain pähkinää, kuin saamaan oireita täysin kemiallisista aineista tehdystä tuotteesta, jos ei tajua lukea niitä inci listoja ja hoksaa välttää sitä allergisoivaa pähkinää myös ulkoisesti käytettävissä tuotteissa. Ihan kaikki kun ei oikeasti aina hokaa että se mikä allergisoi sisäisesti nautittuna saattaa aiheuttaa oireita myös ulkoisesti käytettynä.
Touché. :)
Mun mielipide etenkin kosmetiikan kemian kurssilla saamieni tietojen jälkeen on ollut se, että ihan mikä tahansa voi herkistää tai allergisoida yhtälailla, oli sitten kyseessä luonnosta peräisin oleva tai synteettinen aine. Minulla ei ole mitään synteettistä kosmetiikkaa vastaan (paitsi että oma ihoni + päänahkani reagoivat vähän huonosti silikoneihin ja mineraaliöljyihin), vaan käytän luonnonkosmetiikkaa lähinnä siksi että se on minusta mukavampaa. :) Pidän kertakaikkiaan enemmän ajatuksesta, että hoidan ihoani samoilla aineilla joilla ihmiset jo 1000 vuotta sitten hoitivat, kun mistään propyleeniglykoleista ei ollut tietoakaan.
Ymmärrän kuitenkin oikein hyvin sun pointin, ja se on ihan järkevä. :)
Itse ainakin olen nimenomaan allerginen noille labrassa poristetuille kemikaaleille (tarkoitan tekstissäni putsareita ja kosteusvoiteita yms.), mitkään apteekin ns. "herkkä ihoisille" tarkoitetut tuotteet eivät ole tuntuneet paljoakaan paremmilta kuin perus marketti "myrkky" :D
Iho ärstyy välittömästi ja kasvoille tulee punaista ihottumaa, läiskiä ja pieniä punaisia psteitä.Naamassani onkin poskipäissä, otsassa ja leuassa pieni kestoihottuma kesät talvet kun en ole vieläkäkään aivan varma mikä kaikki allergisoi.Voi olla että shamppoot ja hoitoaineetkin menevät vaihtoon jossain vaiheessa.Varmaan osa ihottumasta johtuu myös voimakkaasta maito-proteiini allergiasta, vaikka kylläkin välttelen tätä allergeenia kuin ruttoa :-D
Pääasiassa yritän puhdistaa kasvoja pelkällä vedellä kun iho ei ota siitä laikaan damagea niinkuin kemiallisia tuotteita käyttäessä :D Kuitenkin jollakin se ripsari pitää saada illalla pois ja finnejä mullekkin pari kolme tulee välillä niin olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, aluksi pelkästä epätoivosta.
Hienoa, että joku on hoksannut myös ekologisen ja eettisen puolen luonnonkosmetikasta. Kiva myös kuulla, että joku pystyy hifistelemään asialla ja valitsemaan viisaasti, kun itsellä ei ole paljon vaihtoehtoja mistä ottaa :)
Mulla toimii Santen kristallideo ympäri vuoden. Kokeilin kerran tavallista stikkiä, kun olin käyttänyt Santea jo monta viikkoa. Miten vaikea olikaan saada illalla kainaloita puhtaiksi! Joo, ei paluuta kristallideosta enää mihinkään :-)
Myös mulla vartalon osalta luonnonkosmetiikka on parantanut tilannetta miljoona porsenttia. Nyt ihoni on iho myös talvisin ja keväisin, eikä vain pöllyävä hilsekasa. Ihan mahtavaa! Kiitos, luonnonkosmetiikka.
Mä en muuten ole eläessäni kokeillut stickkiä.... Olen aina kuvitellut, että ne tosiaankin lähtevät kainaloista huonosti irti - tai ainakin huonommin kuin rollattavat aineet. :)
Tuolle kristallidödölle mun pitäisi varmaan vielä antaa mahdollisuus.... Siihenkin mulla vaan liittyy sellainen outo mielikuva, että sitä on inhottavan tuntuista hieroa ihoon kun sehän ei ole yhtään liukasta...? En tiedä, kuuluuko sitä jotenkin kostuttaa ennen kainaloon laittoa.
Santen kristallideoa on sekä rollina että kivenä. Kiveä kostutetaan hanan alla ensin. Olen käyttänyt yhden kivideon, kesti yli puoli vuotta. Rolli kuluu nopeammin mutta käytän sitä mieluummin.
Taidan kokeilla rollia, on kuitenkin mulle jotenkin luontevampi. :)
http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2009/07/ekoa-seba-media.html .. Eli kai niilläkin on sitä luonnonkosmetiikkaa? Itse rakastan myös sebamedia<3 Mutta siis onhan noita antiperspiranttejakin luonnonkosmetiikassa ne kristallidödöt, mitä esimerkiksi löytyy urtekramilta. Niissä on myös alumiinia, joka estää hikoilun kainaloissa :) Itselläni oli sitä joskus, ja pidin kyllä kovasti.
Jos kristallidödöissä on alumiinia, miten ne voidaan hyväksyä luonnonkosmetiikaksi..? Olenko mä nyt ihan tyhmä, vai miten mä olen ollut sen käsityksen vallassa, ettei luonnonkosmetiikka hyväksy alumiiniyhdisteitä?
Kävin muuten tuon Kemikaalicocktailin jutun innoittamana Sebamedin kansainvälisillä sivuilla. .com-sivulla ei mainittu ekotuotteista mitään, mutta .de-sivuilla oli 5 tuotetta saant Öko-Test -merkin; suihkugeeli, yövoide Q10 (saanut vieläpä 'erittäin hyvä' -merkinnän), hilseshampoo, deodorantti ja balsamideodorantti. Hoitava pesuneste ei valitettavasti ollut saanut merkkiä... Mitä tuo Öko-Test itse asiassa tarkoittaa? Sivut ovat saksaksi, joten en pystynyt oikein ottamaan selvää.... Merkki ei kai takaa että tuote olisi luonnonkosmetiikkaa, mutta enemmän ekologinen kuin "normi"tuote.
Joo itsekin tajusin myöhemmin, että ne on kai vaan "ekoa" ei siis sertifikoitua luonnonkosmetiikkaa. Joo ja siis niissä kristallidödöissä on se alumiini nimellä "potassium alum", eli se on luonnon omaa "alumiinia" eli siis mineraalisuoloiksi niitä kai sanotaan. Periaatteessa kai sama kuin tavallinen alumiini. Mutta sitten on esitetty, että sen molekyylien rakenne on suurempi, ja näin ollen se ei imeytyisi samanlailla ihon läpi. Mutta joo, tiedä sitten näistä :) Kannattaa googlaa tuo, niin löytyy selvempi vastaus :D
Käsittääkseni Öko-Test on saksalainen kuluttajatesti; merkki ei tarkoita että tuote olisi luonnonkosmetiikkaa. Nimi tullee sanasta 'ökonomisch' (taloudellinen, ekonominen).
Testissä esim. testataan miten hyvin tuote pitää lupauksensa, aiheuttaako se terveysriskejä, ja pisteitä saa myös ympäristöystävällisyydestä.
Vähän niin kuin meillä olisi "kuningaskuluttaja suosittelee" lätkä.
Kiitos tästä(kin) postauksesta! Olen siirtymässä (kunhan tavistuotteiden varastot kulutetaan ensin loppuun) luonnonkosmetiikkaan ja joidenkin tuotteiden kohdalta jo siirtynyt. Joten pidemmän ajan kokemukset kiinnostavat todella paljon. En malta odottaa sitä seuraavaa postausta.
Olen itse huomannut saman vartalonhoitotuotteissa, että kosteutusteho säilyy paremmin kuin ns. normikosmetiikassa. Olen kuullut tai lukenut tutkiessani atooppisen ihon hoitoa, että öljyt eivät varsinaisesti kosteuta, mutta auttavat lukitsemaan kosteutta ihoon muodostamalla ihon pinnalle kalvon. (Kun väittävät kuivaihoisen tarvitsevan kosteusvoiteeseensa vettä.) Niin tai näin, luonnonkosmetiikka kyllä toimii normikosmetiikkaa paremmin ainakin minulla. Lapsellani taas ei, sillä jokin luonnonkosmetiikassa aiheuttaa atooppiselle iholle kunnon reaktion.
Toinen mitä olen huomannut on, että luonnonkosmetiikan voiteita tarvitsee käyttää vähemmän. Ei tarvita jatkuvaa rasvausta ja pienempi määrä kertarasvauksessakin riittää. Käsivoiteissa varsinkin suosikikseni noussut Weledan granaattiomena-voide on todella riittoisa pienestä pakkauksestaan huolimatta. En ole ihan kohderyhmää, mutta en jaksa / muista / viitsi rasvata käsiäni päivällä, joten haluan yöksi tehokkaan voiteen. Nyt minulla on kokeilussa tuo Santen Bio-oliivi & inkivääri -käsivoide, joka sekin on hyvä, mutta näyttää vaativan erillisen kynsinauhavoiteen käytössäni.
Tuo Logonan Deodorant Spray täytyy kokeilla. Olen vasta kokeillut muutamaa alumiinitonta luonnondeoa ja en ole minäkään tyytyväinen. Väittävät tosin, että alumiinin tarvii poistua kehosta ja siihen menee pari viikkoa. Koitan uskoa ja kärvistelen. Hyvähän minun on, kun ei tarvitse mennä töihin :) Ja sanottava on, että kun en ole nyt reiluun kahteen viikkoon käyttänyt antiperspirantteja, niin näyttävät nuo alumiinittomatkin alkavan toimia, ei täydellisesti,mutta jatkan kokeiluani silti.
Hankintalistalla on ollut pidempään tuo Dr. Hauschkan Volume Mascara, mutta kun lähimmässä ostopaikassa ei ole oikeaa väriä. Osaatko sanoa, miten hyvin se pitää taivutukset ripsissä? Mun ongelma kun on piikkisuorat ripset, joista toiset ripsivärit saavat taivutukset suoristumaan kokonaan.
Metsästän myös täydellistä jalkavoidetta luonnonkosmetiikkapuolelta. Kokeiltu on Weleda ja Dr. Hauschkan muistaakseni rosmariinivoide. Oletko löytänyt jonkun hyvän? Tuntuu, että nämä kokeilemani ovat ihan liruja, kun on tottunut täyteläisiin voiteisiin, mutta toimivat kyllä.
Kuulemmehan tuosta Neobiosta seuraavassa luonnonkosmetiikkapostauksessasi? Myös nuo pari pikkupurtiloa kiinnostavat tuolla sinisessä Mariskoolissa (punainen ja oranssi etiketti).
Näinhän se on, että öljyt luetaan pehmentäviin, ei kosteuttaviin ainesosiin. Ne kuitenkin ylläpitävät ihon kosteustasapainoa lukitsemalla ihoon kosteutta, niinkuin kirjoititkin. Iho tarvitsee kosteuden lisäksi myös rasvaa, ja luonnonöljyt ovat tähän tarkoitukseen huomattavasti parempia kuin petrokemian teollisuuden jämätuotteet. Kaikki öljyt muodostavat iholle kalvoa, mutta luonnon öljyt myös imeytyvät ihoon.
Olen muuten tuossa samaa mieltä, että luonnonkosmetiikan voiteita tarvitsee käyttää vähemmän ja ovat riittoisampia. Esim. kropparasvoja levitin ennen aina kaksi kerrosta.
Hauschkan Volume-ripsiväri on minusta niin erinomainen juuri siksi, että se tosiaan pitää taivutukset! Ainoa vesiliukoinen ripsiväri joka on kyennyt siihen. Hauschka kuivuu todella nopeasti, joten se lienee syynä. On ripsarissa kyllä huonotkin puolensa, mm. se, että jos sillä sottaa ihoon, ei tahra lähdekään pyyhkäisemällä pois vaan jumittuu ihoon heti. Poistoon vaaditaan kostutettu topsipuikko ja sen verran hieromista, että luomiväritkin lähtee kyllä siitä kohtaa mukaan. Siksi Hauschkan Volume kannattaakin melkein levittää ennen luomivärejä, mitä mä en kuitenkaan osaa tehdä kun olen niin piintynyt rutiiniini (maskara viimeisenä).
Todella hyvää luonnonkosmetiikan jalkavoidetta en ole vielä löytänyt, tosin mulla onkin ihan extreme kuiva ja paksu iho jalkapohjissa. Tarvitsen siis normaali-ihoista jämerämmät aineet. Weledan Skin Food ja Foot Balm ovat hyviä ja täyteläisiä, ja voisin kuvitella, että ne toimivat monella muulla, mutta mun nahka on niille liian paksu. ^_^
Neobiosta tulee juttua seuraavassa postauksessa! :)
Jep, jäi hieman ajatus ja asia kesken kommentissani :)
Kiitos tuosta ripsaritiedosta, nyt se on todellakin pakko hankkia kokeiluun. En muuten osaa minäkään laittaa ensimmäisenä ripsaria, mutta vain todella harvalla ripsarilla onnistun sotkemaan.
Tarvii testata myös tuo Weledan Skin Food jalkavoiteena, koska vaikka Weledan jalkavoide tuntui aikas hyvälle, ei se tainnut ihan riittää. BalmBalminkin ajattelin kokeilla, vaikka taitaakin jäädä pois Kicksin valikoimista.
Hei Sanni!
Käy ihmeessä lukemassa Uusi Mustan ekodödö-kokeiluja:
http://uusimusta.squarespace.com/kesk-testit/post/1178651
Ensinnäkin, olen käynyt useamman kerran lueskelemassa ja ihailemassa meikkauksiasi :-)
Luonnonkosmetiikka kiinnostaa täälläkin, luomu- ja kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtymisen luonnollinen seuraus, sanoisin. Kiva lueskella muiden kokemuksia, yleensä aina saa hyviä vinkkejä ja uusia ajatuksiakin.
Heippa, oletko kokeillut Frantsilan luontoäidin aurinkovoidetta? Suojakerroin on 15 ja olen itse tykännyt voiteesta, haju ei ole mikään maailman raikkain mutta muuten on toiminut.
Itsekin olen aktiivisesti vaihtanut ihon - ja hiustenhoitotuotteita luonnonmukaisempiin, tällä hetkellä ainoat ei-luomut ovat kosteusvoide, puhdistusaine ja jalkarasva.
Olisin erittäin mielelläni kokeillut tuota Frantsilaa, mutta kaupasta puuttui testeri joten en viitsinyt ostaa "sikaa säkissä".
Jotenkin epäilyttää, mutta siis vaan nuo pakkaukset! Minun silmään ihan kamalia, mutta varmasti rumassakin pakkauksessa on hyvä sisältö, täytyisi vaan uskaltaa eikä valita juttuja ulkomuodon perusteella.
Kaikissa luonnonkosmetiikan tuotteissa ei ole rumat, apteekkimaiset pakkaukset. Minusta esim. Laveran ja Melvitan pakkaukset ovat ihan samanlaisia kuin normikosmetiikankin (lukuunottamatta Laveran Neutral-sarjaa). Weledakin on muuten parhaillaan uudistamassa pakkauksiaan, mielenkiintoista nähdä millaista muutosta on luvassa...!
Sattuipa aihe sopivasti-tulin juuri kotiin dr Hauschkan matkarasian kanssa (sis. 6 kpl eri ihonhoitotuotteita).Ajatukset ovat vuosiensaatossa siirtyneet enemmän luonnonkosmetiikkaan, johtuneeko siitä, etten huomaa tarvittavan radikaalia vaikutusta normi ihonhoitotuotteista. Aloitan nyt Hauschkalla ja katsotaan laajeneeko repertuaari. Mineraalimeikit on jo käytössä.
Pisteet tästä toiselta luonnonkosmetiikan nimeen vannovalta :)
Mut hei, mitä Urtekramin kosteusvoidetta (vartalolle) olet käyttänyt? Kummastuin kun mainitsit sen "täyteläiseksi", mulla kokemukset noista on ihan päinvastaisia, ohutta lirua joka ei kosteuta tai pehmitä ollenkaan ja tuntuu katoavan iholta heti kun sen levittää. Käyttäisin kuitenkin mielelläni Urtekramin voiteita, koska ne ovat edullisia. En halua kropparasvoista maksaa hirveitä summia, kun niitä kuluu niin paljon. Onkohan mulle vain sattunut lirummat voiteet, noitahan on muutamaa erilaista...?
Olen käyttänyt yhden purkin hajustamatonta vesiota. Mun käyttämä oli niin paksua että sitä piti hieroa ihoon varmaan 15 sekuntia ennenkuin imeytyi, ja sitä pystyi koostumuksensa puolesta käyttämään myös käsi- ja jalkavoiteena.
Satuin vahingossa tälle sivulle ja näköjään jo vanhempia kommentteja täällä, mutta jos joku vielä kattelee vastauksia niin ihan vinkkinä oma hyvä kokemus luonnon kosmetiikan nettishoppailusta. Saksalaiset ovat huomattavasti edellä näissä asioissa suomalaisiin verrattuna ja hinnatkin ovat sen vuoksi alhaisempia, täältä saa kotiovelle kympin toimituskuluilla Suomeen halpoja ja laadukkaampiakin luonnonkosmetiikkamerkkejä http://www.kosmetikkaufhaus.de
Moikka!
Ootko testannut dermosilin dermonature (luonnonkosmetiikkana mainostavat) kasvoputsaria? Se on vaahto, joka poistaa itselläni ainakin meikn hyvin ja ei kuivata liikaa.
En ole vielä testannut. :)