Taas tällainen "kaikesta se Sanni kirjoittaakin" -aihe. Mutta oikeasti: tämä on vaivannut minua todella pitkään, asia on jopa sillä vakavuusasteella että se aikaansaa taloudessamme säännöllisesti riitoja.
Inspiroiduin bloggaamaan aiheesta kiertotietä luettuani Virven kirjoituksen (kosmetiikka)jätteen lajittelusta (on muuten hemmetin hyvä postaus). Asiani ei liity kosmetiikkaan vaan jätteeseen. Erääseen tiettyyn biojätteeseen.
(...ja sen kautta laajemmin asennekysymyksiin.)
Aloitetaan heittämällä ilmaan kysymys: kuinka moni teistä lajittelee biojätteet? Ja vähän Virven esiinnostamaa teemaa mukaillen: kuinka moni lajittelee mitään kodin jätteitä ylipäänsä? Lasit, metallit, kartongit..? Myöntääkö joku heittävänsä kaikki vain samaan roska-astiaan?
Mr. Karkkipäivä myöntäisi.
Hän tekee sitä silloin kun minä en ole kotona.
Tästä saisi ihan oman postauksenkin...
Mutta tänään erityisesti aiheena jäte nimeltä:
Kahvinpurut.
Kahvinpurut ovat biojätettä ja ne kuuluu laittaa biojäteastiaan, eikö niin. Niitä ei kuulu kaataa viemäriin tai wc-pönttöön. Näin minä olen oppinut, ja tämän vahvistaa mikä tahansa jätevesihuollon taho.
Puolet tämän kaksihenkisen talouden asukkaista vetää ne purut kuitenkin vessasta. Ja minä haluan toimia toisin.
Ongelma? Kahvinpurut ovat märkiä. Vähintään kosteita, koska käytämme pressopannua jonka pohjalle purut jäävät paljon kosteammiksi kuin filtterikeittimen suodatinpussiin. Märkää jätettä ei voi laittaa biojäteastiaan, sillä silloin a) sisältö homehtuu ja/tai b) pussi hajoaa liiasta kosteudesta.
Mitä siis voi tehdä?
Minun ratkaisuni: kuivatan purun ennen kuin laitan sen jäteastiaan.
Ei millään lailla keittiön siisteysvaikutelmaa ylläpitävä ratkaisu, mutta ratkaisu kuitenkin. Kaadan purut lautaselle jossa ne viettävät vuorokauden tai pari ja siirtyvät jäteastiaan kun ovat tarpeeksi kuivia.
Tästä meillä riidellään. Onhan se purulautanen aika karun näköinen somiste. Mutta ennen kaikkea riidat koskevat jätteiden käsittelyyn liittyviä asenne-eroja ja lajittelun mielekkyyttä ylipäänsä.
Jätteiden lajittelu on talouden miesjäsenen näkökulmasta täysin turhaa, "koska kaikki roskat päätyvät jätehuollossa lopulta kuitenkin samaan kasaan".
Minä uskon toisin ja tulen aina lajittelemaan, olen kasvanut siihen ja minulle se on yhtä itsestäänselvä tottumus kuin hampaiden pesu tai alusvaatteiden käyttö. Sen kuuluisi minusta olla yhtä itsestäänselvää kaikille.
Matkustellessa huomaan ärtyväni valtavasti piittaamattomuudesta lajittelua kohtaan. Vain aniharvoissa niistä maista, joissa olen vieraillut, tunnutaan välittävän pätkääkään jätelajittelusta. Asukkaille ei ylipäänsä tarjota mahdollisuutta viedä jätteitä eriteltyihin keräyspisteisiin, tai pisteet ovat niin harvaan sijoitettuja, ettei rivikansalainen jaksa nähdä vaivaa kuljettaakseen roskapusseja toiselle puolelle kaupunkia. Surullista kyllä, hyvin usein piittaamattomuus johtuu kuitenkin yksilön omasta välinpitämättömyydestä. Vaikka taloyhtiö tarjoaisikin lajittelupisteet, asukas ei piittaa. "Ähh, heitä sinne samaan roskikseen kuin muutkin", saan usein kuulla kun kysyn isäntäväeltä, mihin voisin laittaa esimerkiksi käytetyn säilykepurkin.
Kun ajattelee, että todennäköisesti suurin osa maailman ihmisistä toimii ja ajattelee näin, niin kyllä, voi ymmärtää "Mr-Karkkipäivien" suhtautumisen ja luovutuksen asian suhteen. "Miksi ihmeessä tunkisin maitotölkit eri astiaan kuin muut roskat?", sanoo mieheni. "Sillä ei ole mitään merkitystä maailman mittakaavassa".
Jos keskittyisin miettimään tätä ja kaikkea reissuissa näkemääni, alkaisin ehkä itsekin vaipua luovutuksen puolelle. Mutta en tee niin.
Minä en tee niin, koska kyse on arvoista ja asioista, joita pidän tärkeänä; haluan pitää huolta ympäristöstä jossa elän. Vaikka tekoni olisivat häviävä pisara meressä, tunnen tekeväni oikein. Miten voisin suhtautua millään muulla lailla? Tämä maapallohan on kotini!
Siksi lajittelen. Laitan pahvit pahvinkeräykseen, kartongit ja tetrat kartonkilootaan, vien pienmetallit ja lasit kauempana sijaitsevaan keräyspisteeseen, suuremmat kodinkonejätteet markettien keräyspisteisiin. Ja kuivatan kahvinpurut uunoturhapuromaisen fiksulla tekniikallani, jotta nekin voivat päätyä viemäristön sijaan kompostoitaviksi.
Voihan se olla idioottmaista. Etenkin nuo kahvinpurut. Mutta tärkeintä on, että koen itse tekeväni oikein. Kun lajittelen, teen oikein ympäristöä kohtaan. Kahvinpurut ovat vain pieni osa, ja tietysti luonnon kannalta ihan häviävän vähämerkityksellinen juttu verrattuna maatumattomaan ongelmajätteeseen kuten muoviin. Mutta kahvinpurut ovat asenne. Ne kertovat arvoistani ja siitä, että välitän ja haluan edes yrittää.
Mitä tapahtuu, jos kaikki luovutamme?
.
P.S. Kevyempänä loppukaneettina: jos jollakulla on antaa vinkki kahvinpurujen järkevämmästä ja esteettisesti mielekkäämmästä käsittelystä, otan sellaisen ilolla vastaan.
131 comments on “Porua puruista”
Voisiko niiden kanssa toimia kuin suodatinkahvin? Lykkää alle suodatinpussin (vaikka periaatteessa turhake tässä tapauksessa) ja antaa kuivahtaa siinä. Meillä ei ainakaan suodatinkahvipussi puruineen ehdi homehtua ja märkyyskään ei haittaa, kun kompostiastia on emaloitu ja sillä on kansi. Parhaat 12 euroa käytetty pitkään aikaan!
En ole varma ymmärsinkö millaista toimintatapaa tässä ehdotettiin..? :) Siis mihin mä lykkään sen suodatinpussin? Siihen lautaselle? Blondi on pahoillaan, järki ei aina juokse satasta tässä päässä... :)
Osta vaikka sellainen suppilo. Samanlainen kuin kahvinkeittimissäkin on, mutta irtonaisena. Ei varmaan ole kovin kallis muovihärpäke. Sit voit laittaa siihen suodatinpussin ja kipata purut pressopannusta vaikka lavuaarissa. Vesi valuu pois ja saat suht kuivat purut paljon nopeammin.
Testattava niksi #3. :)
Heh, siis jos teillä on myös tavallinen kahvinkeitin, niin lykkäät pussin siihen mihin se kuuluu ja kippaat ne kaffijämät perään. Valuvat siinä kuivaksi. :D Toisaalta turhaa käyttää pusseja, jos kerran niitä ei kahvinkeitossa teillä tarvita.
Ei meillä ole :)
Meidän kahden hengen taloudessa lajitellaan biojäte, kartonki, paperi, metalli ja lasi. Kun taloyhtiöstä löytyy roskiskatos, jossa on paikat kaikelle, on lajittelu äärimmäisen helppoa ja vaivatonta.
Itse säästän jonkun isomman jogurttipurkin tmv. ja kaadan kahvipurut sinne. Kun se täyttyy niin kippaan sisällön roskisreissulla biojäteroskikseen ja purkin sekajätteeseen. Ei sekään kyllä mikään kaunis ratkaisu ole.
Joo, taitaa olla aika samalla esteettisyystasolla mun lautasratkaisun kanssa... vaikka vie ehkä vähemmän tilaa. Eli sentään siinä mielessä parempi :)
"Mitä tapahtuu jos kaikki luovutamme?" Kiitos tuosta kysymyksestä, käytän sitä seuraavan kerran, kun joudun väittelyyn kierrätyksen tarpeellisuudesta/turhuudesta.
Omassa taloudessa kierrätetään, kaikki mitä voidaan. Nyt viimeinkin jopa muovit, kun alkuvuodesta keräysastiat tulivat. Mulle myös kierrätys on itsestäänselvyys ja järkytyin aina, kun joku ei niin tee. Meillä jopa 5-vuotias osaa laittaa roskansa oikeaan astiaan ja kysyy jos ei ole varma.
Katson että koska elämiseni tuottaa jätettä, on minun tehtävä myös varmistua, että se jäte ei mene vain roskikseen. Rajallisia luonnonvaroja täällä "vain" tuhlataan, niin jos kierrättämisen edes pienen pisaran verran estää niiden käyttöä, niin se riittää minulle.
Meillä kipataan biojöte paperipussiin vasta ku viedään roskikseen, koska hajoaa. Astian pohjalla on postin postinen (älyttömän hyvä!) tai sanomalehteä. Meillä kansi biojätteessä ehdoton koska kahvinpurut+suodatin haisee märkänä pahalle. Nostan hattua kuivaamiselle.
Meillä kyllä suodatinkahvia, mutta silti omaan makuun liian märkää. Otan siis sanomahtiaukeanan ja kääräisen sen suojaksi ja sitten tämä paperimytty biojätteeseen. Ei hajoa biojätepussi eikä kerkeä homehtua ainakaan sisällä. Haluan kuitenkin päästä jätteestä heti eroon enkäjättää pöydälle. En tiedä toimiiko vielä märempään jätteeseen...
Mä voisin kokeilla tuota kikkaa jos meillä olisi sanomalehtiä... (Meillä ei enää tilata lehtiä kun kukaan ei ehdi niitä lukea :P No, voisihan niitä lehtiä hakea roskiksestakin mutta tuntuisi vähän hassulta dyykata roskiksesta apuja jotta voi laittaa toisen materiaalin roskikseen...
Naiset tuntuvat muutenkin olevan kaukonäköisempiä ja rauhanomaisempia. Ehkä naisella on sisäsyntyinen tarve suojella lapsiaan ja lapsenlapsiaan, vaikka ei edes olisi lapsia. Miehillä ei tällaista tarvetta näyttäisi olevan.
Olen törmännyt samaan mitä väliä -ajatteluun usein. Omaan päähäni se ei uppoa ja kyllä meilläkin riideltäisiin, jos lajittelu ei sujuisi.
Kun täällä Joensuun seudulla tehtiin jokin jätteiden lajitteluun liittyvä muutos, joku kirjoitti sanomalehdessä, että mitä järkeä hoitaa asia uusien ohjeiden mukaan, kun joutuu kuitenkin maksamaan saman verran kuin ennenkin. Lähinnä hävetti lukea.. Kirjoittajan mielestä hänelle olisi pitänyt maksaa (säästö) lajittelusta. Tällainen ajattelu on hyvin kaukana omastani. Ei ole ikinä tullut mieleen, että lajittelusta pitäisi saada korvausta. Olen kuitenkin lajitellut jätteeni niin kauan kuin omassa kodissa olen asunut.
Siis mitä ihmettä.... En kyllä muutenkaan ymmärtänyt hänen logiikkaansa; pitäisikö uusien tapojen hoitaa joku asia olla myös eri hintaisia tai automaattisesti halvempia..?
Kyllä. Ajatus menee niin, että kun näen vaivaa lajitella lasipurkit pois sekajätteestä, niin sekajätettä tulee vähemmän ja tämän pitää näkyä kukkarossa. Varmaan vaivallekin lasketaan hinta.. Ymmärrän ajatuksen siinä vaiheessa, kun sekajätettä ei kerry juuri lainkaan, mutta luulisi, että roskiksen voisi sitten tyhjentää vaikka viiden kuukauden välein eli sitä kautta kulujakin olisi vähemmän. En tiedä, miten omakotitaloissa homma toimii, kun olen rivitaloasuja. Maksan siis naapureittenkin jätteistä. Pitäisköhän kirjoittaa yleisönosastoon :'D
Kerrostaloissa käsittääkseni voi ainakin joissakin kaupungeissa olla halvempaa, kun sekajätettä tulee vähemmän, koska on ilmeisesti tehty päätös, että sekajäte maksaa enemmän.
Omakotitaloissa voi joissakin kaupungeissa saada harvemman tyhjennysvälin sekajätteelle, mutta ei kaikkialla.
Minusta rahakin on ihan validi syy ja toisaalta se on monille hyvä kimmoke lajitella. Asuin joskus taloyhtiössä, jossa itse lajittelen kaiken jätteen ja välillä jopa heitin päällimmäisenä roskapusseja bio- tai pahviroskiksesta sekajätteeseen. Osa asukkaista toi jätekatokseen sänkyjä ja telkkareita, joiden poisviemisestä jäteyhtiö veloitti lisää ja jos tätä olisi tapahtunut viikottain, se olisi jossain vaiheessa nostanut vuokria.
Toi on kyllä sikäli ihan hyvä idea. Mutta nimenomaan niin päin, että sekajäte maksaisi huomattavasti enemmän. Nykyisellään se on liian halpaa, kun porukalla on varaa olla välinpitämättömiä.
Omakotitalon jäteastian tyhjennys maksaa jotain 3-4e (Pirkanmaalla). Jos se maksaisi vaikka 20e olisi tyhjennysvälin pidentämisestä seuraava säästö jo melko huomattava.
Tarkistin laskusta, 3,50e sekajäte ja 2,75e biojäte. Toi ei ole paljon mitään. Mun 3kk jätemaksu on vähän reilu 30e. Aivan liian vähän motivoidakseen kierrättämään (mitä itse siis teen). Toki monissa talouksissa sekajäte haetaan kerran viikkoon tai kahden viikon välein, jolloin hinta olis lähempänä 40e tai vähän yli. Silti ihan mitätön säästö kierrättäjälle...
Biojätteessä on omakotitaloasujalle se "harmi", että tyhjennysväliä ei voi itse valita. Se on kesällä viikko ja talvella kaksi viikkoa (max). Tästä kirjoituksesta innostuneena taidan ahdistella naapureitani enemmän ja saada edes yhden mukaan tuohon biojäteastiaan... Silloinhan tuo kustannus putoaisi vielä huomattavasti.
Niistä voi kasvattaa sieniä! http://www.helsieni.fi/fi/etusivu/
Tän takia mä en ole jaksanut käyttää pressopannua, siis kun tuntuu niin hankalalta kaivaa ne purut sieltä pohjalta ja viemäriin huuhtelu tuntui väärältä. Ja voin muuten paljastaa että aina en jaksa kierrättää, varsinkaan biojätteitä. Sellaisina kausina kun vaihtoehto on että biojätteet kasaantuu haisemaan pöydälle kun ei jaksa, niin kippaan ne ennemmin roskiin. Muovien kanssa meinasi käydä samoin kun keräyslaatikko oli kaupan pihassa, eikä niitä voinut kerätä edes normaaliin pussiin kun keräysastian aukko oli niin pieni, mutta nyt on omassa roskakatoksessa myös muovinkeräys! Jee! Kyllä mä uskon että kierrättämisellä on merkitystä, tota muovia esimerkiksi tulee ihan hirveästi!
Meinasin kans vinkata, jotenkin niin veikeä idea! :D
Tämä oli kyllä hulluimpia ja samalla hauskimpia kierrätysideoita mitä olen koskaan kuullut..!! ^_^ Melkein jo ehdin innostua kunnes luin, että ensimmäisen sienisadon saamiseen menee 4-8 viikkoa. Näin ollen sieniprojekti ei onnistuisi meidän taloudessamme, jossa kumpikin reissaa jatkuvasti. Emme ole koskaan neljää viikkoa putkeen kotona, hyvä jos kahta. Sienilaatikko ehtisi kuivua ja sienet kuolla ennen sadon kasvamista, kun laatikko jäisi välillä vaille ylläpitoa moniksi päiviksi tai viikoiksi.
Ja itse asiassa, meidän minikeittonurkkauksessa ei todennäköisesti olisi tilaa Growkit-laatikolle. Eikä sekään ehkä olisi se esteettisin keittiön työtason somiste... :p
Mutta ideana kyllä hulvaton :)
Joo, kaikki lajitellaan. Talon pihasta löytyy astiat biojätteelle, kartongille, paperille, lasille ja metallille. Muoviroskat saa vietyä parin minuutin päähän Tammelantorille. :) Lajitteluintoon vaikuttaa roskisten lisäks myös hyvä roskakaappi kotona.
Mä en juo kahvia, mutta teetä kyllä kuluu, ja irtoteen kans kuivattelen lautasella... Siitä käytetystä ja kuivasta teestä tulee myös kosteutta imevä pohja uudelle biojäteapussiin! Meidän taloudessa käytetään Pirkan paperisia biopusseja, ne on niin käteviä ja sopivan kokoisia/muotoisia, etten oo hetkeen jaksanut ite taitella (plus kun ei tuu mainoksia eikä sanomalehtiä, ei ole askarreltaviin biopussein materiaaliakaan).
Mun mielestä suurin kierrätyshuijaus on ne muoviset biopussit. Ne ei maadu tarpeeks nopeeta ja joudutaan erottelemaan muun jätteen seasta kuitenkin. Silti ne on markkinoitu niin hyvin, että monen mielessä ne ovat paras väline biojätteen keräämiseen. Joissain taloyhtiöissä ne on tosin onneks kielletty.
Oon joskus kumppanille ärissyt mm. pahvin taittelusta ja tähteiden tms. orgaanisten asioiden hävittämisestä vessanpyttyyn. :D En tajua miten toinen edes keksii laittaa sinne jotain ruokajämiä! Eivät todellakaan sinne kuulu.
Olisi kyllä niin ideaali jos kaikkien taloyhtiöiden pihasta löytyisi... Mun edellisissä taloyhtiöissä on ollut ja Maarianhaminan kämpillä on, mutta Tampereen kämpillä on vain bio, pahvit, paperit ja patterit. Onneksi lasin ja metallin keräyspisteelle ei ole kuitenkaan pitkä matka.
Meillä ei tällaista ole :/ Metalli- ja lasiroskat kerään kasseihin jotka ovat... missäs muualla kuin saunan lauteilla. Se ainoa tila meidän asunnossa jonne saa epämääräiset ja muuten vain paikattomat tavarat jemmaan ja pois silmistä. Tai roskikset. :p
Ai, mä en tiennytkään tätä. Tosin käytän muutenkin mieluummin paperisia kun ne on jämäkämpiä ja kestää paremmin.
Olisi kyllä kiinnostavaa nähdä millä tavalla biojäte jatkokäsitellään sen jälkeen kun se on haettu talon pihasta... Miten muovipussit saadaan eroteltua massasta..? Meneekö jäte tosiaan johonkin suureen kompostiin? Miltä nuo megakompostit näyttävät...
Toisten logiikka on se, että ruokaahan se pöntön yleisinkin sisältö on, eri muodossa vain kuin ennen maha- ja suolistokäyntiä...
Ja sitten lennät ympäri maailmaa tuntematta pienintäkään murhetta päästöistä. Eikä siinä mitään, niin se ihmisen mieli toimii. Mutta sen rinnalla kahvinpuruista niuhottaminen tuntuu aika jeesustelulta.
Musta tällaiset on aina yhtä outoja vasta-argumentteja. Vähän sama kuin että jos ajaa autolla niin miksi ostaa luomuvihanneksia. Se että tekee jotain ympäristön hyväksi ei tarkoita että pitäisi muuttaa korpeen ja syödä pelkkiä luonnon antimia. Yhtä vähän tekemättömyys antaa oikeuden jättää kaiken tekemättä.
Tää on kyllä todella omituinen kommentti. Eli jos ei elä koko elämäänsä mahdollisimman ekologisesti, ei kannata edes yrittää..? Lentomatkustus, niin ikävää kuin se ympäristölle onkin, on kuitenkin ainoa tai muilta osin realistisin keino päästä moneen paikkaan. Ne arjen pikku teot, kuten roskien lajittelu, ovat kuitenkin helposti toteutettavissa, ja siksi niitä kannattaa harjoittaa. Eko-elämisen pointti ei varmastikaan ole kellään se, että ei koskaan aiheuttaisi päästöjä - se kun on käytännössäkin aika mahdotonta.
Ympäri maailmaa ??
Kaivahan se palko nenästä ja laita kompostiin ?
Pikkuisenko nauroin tälle eilen, ja nauran tänäänkin kun taas luen sen uudestaan ^_^
Tähän onkin jo vastattu suunnilleen se mitä itsekin olisin sanonut. Kukaan meistä ei pysty täydelliseen hyvyyteen ja oikein toimimiseen yhtään missään. Ymmärrän pointtisi mutta en sitä, miten maailmassa auttaa tällainen asenne jossa heristellään toisille sormea ja syyllistetään siitä mitä he eivät tee, sen sijaan että iloittaisiin niistä hyvistä teoista tai edes pyrkimyksistä oikein toimimiseen joita ihmiset tekevät, olkoon kuinka pieniä hyvänsä.
Ja mitä sinä tiedät minun murheiden tunnostani lentomatkustukseen liittyen?
Eikö tässä postauksessa nyt kuitenkin ollut kyse juuri samasta sormen heristelystä, vai ymmärsinkö väärin? Ja vastaavasti: jos tuntee huonoa omatuntoa jostakin toiminnastaan, eikö silloin olisi syytä alkaa toimimaan toisin? Arvot eivät asu sanoissa, vaan ne ilmenevät toiminnassamme, ja teoistamme todelliset arvomme ovat luettavissa.
Ekoilu on todella vaikuttavaa vasta siinä vaiheessa, kun toimintamme ohjautuu ekosysteemin reaalisen kantokyvyn pohjalta, ei siitä tuleeko meille hyvä mieli biojätteen lajittelusta vai ei. Tällainen fiilistely vihjaa ekologisesti kestävän elämäntavan tavoittelun olevan ennen kaikkea kokemustason ja omantunnon kysymys, ei välttämättömyyden sanelemaa. Sama problematiikka vaivaa elämäntapaamme yleisemminkin.
Biojätteen kierrätys on hieno juttu, vielä hienompi olisi lentoliikenteen väheneminen. Ja kenties on hieman omahyväistä suuttua toiselle siitä ettei hän koe tarpeelliseksi lajitella biojätteitä, ethän sinäkään koe tarpeelliseksi rajoittaa lentomatkailua. Ehkä alkuperäinen kommentoija haki juuri tätä, jokseenkin tahdittomalla tavalla, tosin.
Ymmärsit väärin. Tai voihan tekstin tietysti tulkita niinkin, tulkintahan on aina lukijan, mutta sormen heristely tai kenenkään syyllistäminen aiheesta jätteiden lajittelu ei ollut kirjoittajan tarkoitus. Kerroin minua vaivaavasta asiasta eli meillä kotona lajitteluun liittyvistä erimielisyyksistä ja "kuvitin" aihetta nostamalla viihteellisesti esiin tapani käsitellä biojätettä nimeltä kahvinpurut. Ja alle kätkeytyy samalla suurempi aihe lajittelusta ja jätteiden käsittelystä ylipäänsä.
Elämä on valintoja täynnä (pahoittelen klishettä). Jotkut valinnat ovat hyviä, toiset huonoja. Minä olen kaukana täydellisestä esimerkistä, tai edes kovin hyvästä esimerkistä, missään. Valitsen toimia "oikein" joissain asioissa ja "väärin" toisissa. En tupakoi, en yksityisautoile, kierrätän parhaani mukaan, minimoin ruokahävikkiä, yritän olla hyvä kanssaihmisille, haluan ilahduttaa kahta tai kolmea random-ihmistä joka päivä. Mutta lennän. Ja kyllä, sen voi mahdollisesti katsoa kumoavan kaikki muut hyvät pyrkimykseni ja tekoni elämässä. Myönnän avoimesti, että matkustus on minulle elämän tärkeimpiä asioita, ja kyllä, sen kautta olen osana vaikuttamassa negatiivisiin ympäristövaikutuksiin. En ole valmis luopumaan matkustuksesta. Olen niin itsekäs. Mitä muutakaan voisin sanoa? Jos olisi mahdollista päästä samaan hintaan tai edullisemmin muilla kulkuvälineillä kuin lentokoneella niihin kohteisiin, joihin matkustan, käyttäisin mahdollisuuden ilman muuta (ja käytänkin, esimerkiksi lähikohteisiin kuten Baltia, Ruotsi ja Norja, niihin en lennä koskaan). Vihaan lentämistä. Minun elämäntilanteessani ajalla ei ole väliä, voin hyvin käyttää matkaan 2 vuorokautta neljän tunnin sijaan, ajan säästö ei ole syyni valita lentämistä. Hinta on: lentäminen on toistaiseksi kirkkaasti edullisin tapa matkustaa. Siksi lennän. Valitsen käyttää budjettini useampaan ja pidempään matkaan per vuosi kuin yhteen tai kahteen lyhyempään, ei-lentokoneella suoritettuun.
Meillä yritetään lajitella jätteitä parhaan mukaan. Kartongit, lasi,metalli, lehdet ja polttokelpoinen jäte löytyy meidän taloyhtiöstä, joten sen mukaan mennään. Välillä kyllä on haastetta, kun ei ole ihan satavarma mitä sinne polttokelpoiseen voikaan laittaa.Kissanhiekka ja biojätteet ovat vähän kysymysmerkki,koska taloyhtiöstämme puuttuu kaatopaikkajäte- ja biojäteastia.
Lisäksi taloyhtiömme roskikset sijaitsee sellaisessa paikassa, että taloyhtiöön kuulumattomat ihmiset käyvät heittämässä roskiaan meidän polttokelpoiseen. Ja ne tavarat mitä sinne dumpataan ei useimmiten todellakaan ole polttokelpoista. Uskonpuute joskus iskee, mitä lajittelu auttaa, kun joku ääliö menee ja heittää sähkölaitteita ja maalitölkkejä polttokelpoiseen jäteastiaan?
Edelleen meillä kuitenkin lajitellaan parhaamme mukaan,kun lajittelumahdollisuus kerran on ^_^
I feel you :D Mieheni kaataa myös pressopannun sekä mutteripannun kahvinpurut keittiön viemäristä alas ja sekö minua suututtaa. Meillä lajitellaan oikeastaan kaikki muut jätteet paitsi tuo bio, joten meillä ei edes haittaisi vaikka kosteana kaataisi ne purut sinne roskapussiin.
Itsellä toimii ainakin se, että minulla on erikseen kahvinpuruille pieni kannellinen "roskis" johon kaadan ne pressopannusta kun olen valuttanut kaiken kahvin pois. Eli purut roskikseen kun ne ovat niin kuivia kuin vaan mahdollista pressopannun jäljiltä! Pidän astiassa yleensä biopussia, mutta jos tiedän esimerkiksi keittäväni useamman pannun kahvia peräkkäin niin en välttämättä edes laita sinne pussia vaan kippaan purut biojätteeseen ja sen jälkeen huuhtaisen/pesen astian. Onhan tämäkin vähän haastavaa, mutta mielummin käytän tätä tekniikkaa kuin kuivattelisin puruja pöydällä (mistä ne todennäköisesti päätyisivät lattialle ja sitä kautta imuriin...)
Biojäte sekajätteen joukossa on haitallinen sekajätteen loppukäsittelyn kannalta: kaatopaikalla se aiheuttaa metaanipäästöjä, jätteenpolttolaitoksessa heikentää laitoksen tehokkuutta, koska biojäte on märkää. Ei mielestäni tarvitse ajatella asiaa maailmanlaajuisesti, vaan ihan oman elinympöristömme ja Suomen energiantuotannon/hyvinvoinnin kannalta. Myös sekajätteeseen laitettu lasi ja metalli aiheuttavat haittaa polttolaitoksissa, jonne suurin osa eteläisen Suomen (myös Tampereen) jätteistä päätyy: ne sulavat isoiksi klimpeiksi, koska ne eivät pala, ja laitos pitää pysäyttää, jotta ne voidaan manuaalisesti erotella. Mielestäni on todella typerää käytöstä vaikeuttaa työtä, jonka avulla kuitenkin kaatopaikkojen taakka pienenee ja joka tuottaa energiaa ihmisten käytettäväksi. Jos ihmiset lajittelevat jätteensä, on tuo tuotantoprosessi paljon tehokkaampi. Ihan näin ottamatta kantaa johonkin suurempiin arvoihin ja eettisyyteen.
Itse käytän pääasiassa mutteripannua, jonka purut on kuivat, joten ne saa laitettua biojätteeseen. Valitettavasti satunnaisesti käytössä olevan pressopannun purut huuhdon viemäriin, koska en ole keksinyt mitään järkevämpää keinoa. Mieheni sain kippaamaan aeropress-purunsa bioskaan parin vuoden nalkuttamisen jälkeen, mutta en itse asiassa tiedä, mitä hän nyt tekee, kun väitin viemärin olevan aina tukossa purujensa takia, mutta kun hän avasi viemärin, ei siltä löytynt purun purua, vaan joku vanha rasva (?)klöntti. Mutta eihän se varmaan jäteveden käsittelyn kannalta ole järkevää kaataa puruja viemäriin tai pönttöön. Kannattaa myös muistaa, että kaikki vessanpönttöön kaadettu ruoka ruokkii rottapopulaatiota, joka on jo ongelma esim Itäkeskuksessa ja Tampereella muistaakseni Annalassa. Tosin en tiedä, onko kahvinpuruista rotille ruuaksi.
Jään mielenkiinnolla seuraamaan ketjua.
Mä oon aikamoinen lajittelufriikki enkä voi käsittää sitä, että joku laitta kaiken vain samaan astiaan! Eri astioihin menee niin muovit, biojätteet, kartongit, paperit, metallit, lasit.... Minua turhauttaa valtavasti jos lähistöllä ei ole lajittelumahdollisuutta. Asuin vuoden eräässä taloyhtiössä, jonka roskakatoksessa oli vain sekajäteastia ja kaikki muut roskakatokset olivat lukittuja, joten niimpä pyöräilin aina pari kilometriä tuttavan taloyhtiön pihaan, jossa sitten pystyin lajittelemaan :-D Ymmärrän hyvin, etteivät kaikki jaksa tällasita tehdä, joten sen vuoksi olisikin erittäin tärkeää että mahdollisuus kierrätykseen ja lajitteluun olisi mahdollisimman lähellä ja helppoa. Asuin myös jonkin aikaa Pohjois-Espanjassa, jossa kadunvarsilla oli siistejä lajitteluastioita. En tiedä miksi niitä pitäisi kutsua, mutta suurin osa astiasta oli maan alla, jonka roska-auto sitten tyhjentää tietyin väliajoin. Näin jokaisella on hyvin lähellä paikka, johon vaivattomasti voi kuljettaa jätteet, ja ympäristökin on siisti eikä tarvitse katsella isoja haisevia roska-astioita.
Valitettavan harva jaksaa varsinkaan lomamatkoilla välittää lajittelusta, jos vaikkapa hotellihuoneessa on vain yksi roskakori. Mitä helpompaa lajittelu on, niin sitä suurempi osa "massasta" varmasti lähtee siihen myös mukaan. Se on loppujen lopuksi aika vaivatonta mutta ympäristön kannalta todella merkittävää!
Ai ei sais mennä viemäriin?? Sähän muistaakseni myös käytät puruja kuorintaan, entäs sen kanssa?
1 rkl kahvinpurua kuukaudessa viemäriin (--> kuorinta) vs. 1,5 dl päivässä viemäriin (--> kahvinjuonti) ovat hyvin eri asioita viemärin tukkeutumisen kannalta ;) Eli kyllä, ihonkuorinnassa käyttämäni purut kyllä menevät viemäriin.
Ahaa :D sä olet sotten tosi maltillinen kuorija ;D
Itse saan kulumaan kyllä jokun desin koko kroppaan - kerran viikossa, mielelläni tekisin sen 2krt/vko...
Kyllä! Meilläkin lajitellaan ihan kaikki mahdollinen ja onneksi mies on siinä ihan samoilla linjoilla! Minuakin pistää ärsyttämään jos huomaan varsinkin jonkun läheisen ihmisen laittavan kaikki roskat sekajätteisiin tai ruuanjämät vessanpönttöön, ja kyllä saatan heille mainitakin asiasta. :D Vaikka oma toiminta olisikin "vain pisara meressä", niin mitä useampi pisara sen suurempi puro.. Jospa tulevat sukupolvet saisivat nykyistä paremman kasvatuksen myös näihin kierrätysasioihin liittyen!
Minä laittaisin purut syvään mustaan kippoon, niin eivät näkyisi. Tosin heti ensimmäisenä tuli mieleen se, että en ole ikinä tiennytkään ettei kahvinpuruja voi laittaa bioastiaan. Espresson jälkeen purut eivät ole litimärkiä, mutta ovathan ne kosteita. Sinne ne ovat sujahtaneet, sillä en ole ollut tietoinen ettei saisi laittaa kosteaa jätettä. Ovathan hedelmien kuoret ja vastaavat myös hieman kosteita, samoin ruoanjätteet.
Tässä muuten yksi järkytyksen aihe lisää. Laajalla pk-seudulla ei voi kierrättää omakotitaloissa, ellei vie jätteitä jonnekin julkiseen kierrätyspaikkaan. Eikö olekin aika ikävää ja ajattelematonta kunnan taholta? Syyksi sanotaan kannattavuus-ongelma. Jätehuolto ei kerää omakotitalojen bio- tai paperijätettä, saatikka metalli- tai lasijätteitä. Vaikka kuinka siitä haluaisi yksityishenkilö maksaa. Eivät kuulemma kerää, ja jos haluaa kierrättää, niin voi hankkia kuulemma kompostin tai viedä kierrätettävät jätteet muihin yleisiin pisteisiin, kuten esim kaatopaikalle. Ja jokainen tietää miten kätevää on käydä kaatopaikalla.. :) Olen törmännyt tähän tilanteeseen usein, ja ensimmäisellä kerralla en itsekään sitä uskonut. Vain hyvin harvasta paikasta kerätään bio- ja muut lajiteltavat jätteet pk-seudulla, jos kyse on omakotitalo-alueesta. Ja tietenkin kompostin saa perustaa, mutta ihan rehellisesti, kaikilla ei ole sen ylläpitoon ja käyttöön aikaa ja mahdollisuuksia. Tässä ihan nopeasti googletettu linkki niille, jotka tätä eivät heti usko (sillä itsekin tosiaan en uskonut kun ensimmäisen kerran kuulin.)
https://www.suomela.fi/piha-puutarha/Kompostointi/Ekopala-Mita-tehda-omakotitalon-biojatteelle--50310
Saa biojäteastiaan totta kai laittaa myös kosteaa jätettä :) Ei siihen ole mitään kieltoa, mutta kovin kostea jäte vain saa aikaan biojäteastian sisällön nopean homehtumisen sekä pussin hajoamisen.
Syvästä kiposta purujen kuivatuksesssa; syvässä kipossa puruilla kestää tosi kauan kuivua, niin ei ole hyvä ratkaisu sekään ;D Mitä ohuemmin purut saa levitettyä, sitä nopeammin ne kuivuvat :)
Nyt on kiire Miraz-vierailulle pirkanmaalaisen lukijoiden kanssa, siksi en ehdi ottaa kantaa kommentin muuhun sisältöön mutta tuohon kostean biojöte -väärinymmärrykseen teki heti mieli tarttua :)
Kiitos tarkennuksesta. Ehdin jo googletella, että eikö niitä tosiaan saa laittaa sinne biojätteeseen.. :) Se kaikille on varmaan iskostunut mieleen jo ala-asteen yhteiskuntaopin tunneilta, ettei kahvipuruja tai joulukinkun rasvaa saa heittää viemäriin, sillä se tukkeutuu.
Pakko kommentoida tähän alan ihmisenä: ihan jätehuollon logistiikan kannalta on todella huono ajatus kerätä monen sorttiset lajitellut jätteet jokaisen omakotitalon pihalta. Tässä ei kunta ajattele pelkästään rahaa, vaan myös kuljetuksista aiheutuvia kasvihuonepäästöjä ja ilmanlaatua heikentävää vaikutusta. Kannattaa siis ajatella kokonaisuutta: miksi jäteautot kuluttaisivat polttoainetta päästäkseen kiertämään kaikki Vantaan perukat, kun asukkaat jo valmiiksi liikkuvat autolla keskeisemmille paikoille (esim. marketteihin).
Toinen juttu mihin kiinnitin aiemmin huomiota: biojätteen pakkaaminen biohajoaviin muovipusseihin on ihan OK. Ei niin väliä sillä, että pussit eivät täysin hajoa (ainakaan pk-seudulla), tärkeintä on vain se, että kerää biojätteen erilleen. Pk-seudulla varsinkin on ihan mielettömän hyvä uusi mädätyslaitos, jossa saadaan hyvällä hyötysuhteella puhdasta energiaa!
Ihanaa Sanni että jaksat välittää puruista ja herättää keskustelua. :D
Ymmärrän tavallaan Vantaan perukat, mutta omakotitalo-asutusta on myös hyvin tiiviisti asutuissa paikoissa, Helsingin kantakaupungissa sekä Espoon keskeisillä paikoilla. Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa on myös omatitalo-asujia, joilla ei ole autoa, sillä julkiset kulkevat hyvin. On tilanteita, joissa jäte-auto käy tyhjentämässä naapurikiinteistön lajittelu-astian, mutta ei voi pysähtyä tai ottaa edes samalla pysähdyksellä kyytiin tien toisella puolella sijaitsevien talojen lajitellut jätteet. Eli nimenomaan pitäisi katsoa erikseen joka tilannetta ja samalla kokonaisuutta. ;)
Uusilla omakotitalo-alueilla voisi vaatia yhdistettyjä keräyspisteitä ja vanhoille alueille voisi sellaiset helpostikin järjestää. Lähes joka nurkalla on joku pieni kaupungin omistama puistonkaitale tai vaikka julkinen leveämpi jalkakäytävä, jonne sellaiset voisi sijoittaa.
Marketeissa ei ole biojätteen keräystä. Lapsille on helpointa ja tuevaisuuden tottumusten kannalta kiitollisinta opettaa nimenomaan biojätteen lajittelua, sillä sitä tehdään joka päivä ja on lapsillekin mielenkiintoista. Kaikki eivät myöskään autoile jättimarketteihin. Jos kierrätykseen halutaan kannustaa, niin se pitäisi tehdä helpoksi ja mielekkääksi, ratkaisuja varmasti löytyy.
Seinäjoen kokoisessa kaupungissa saa paperiroskiksen omakotitalon pihaan ja siitä se käydään tyhjäämässä pari kertaa kuussa. Biojätekimppaan taidetaan vaatia 5 kiinteistöä, mutta sellaisenkin saa periaatteessa kotipihaan. Taitaa olla, että koko Etapin alueella on samat palvelut tarjolla, joten on kummallista, ettei pk-seudulla ole tällaista!
Mielenkiintoinen toi paperiroskis-juttu. Miten tuhoeläimet tai linnut on torjuttu, jos pihalla on helposti avattava / rikkoutuva jäte-astia noin kauan? Olisiko sinulla linkki jollekin palveluntarjoajille? Kovasti jäi kiinnostamaan :)
Katsoin Lakeuden Etapin uudet jätteenkeräysperiaatteet ja tosiaan, ne ovat kehittyneempiä kuin Etelä-Suomessa.
Lintuja ei onneksi kuiva paperinkeräysastia kiinnosta :).
Ja niille jota epäilee että "sama auto kerää kaiken ja kaikki menee samaan kasaan jätelaitoksella ": näin ei ole. Jäteauto voi eri kerralla kerätä vain tietynlaiset jätteet tai jäteautoissakin voi olla eri lokerot, mihin erityyppiset jätteet kipataan samalla keräyskerralla.
Ja rotat syö ruuantähteitä viemäristä mieluummin kuin kakkaa, joten ruuantähteet ei kuulu vessanpyttyyn :).
No ei kai niitä lasi/muovi/metalli ymv jätteitä nyt misään kerätä omakotitalojen pihasta! Haloo. Itse ne pitää keräykseen viedä. Juurikin esim kauppareissujen yhteydessä. Harvan pihaan edes mahtuisi niin montaa keräysastiaa, eikä siinä olisi mitään järkeäkään.
Paperiroskiksen saa pihaan https://www.ltmarketti.fi/tuote/paperinkerays/ lähes ilmaiseksi minne vaan. Astiassa on kansi ja miksi ihmeessä kuiva sanomalehtipaperi tmv kiinnostaisi lintuja tai tuhoeläimiä? Saman laillahan ne muutkin roskikset siellä pihassa tönöttävät koko ajan. Mitä nyt välillä sisältöä uusitaan...
Mä käytän noita biohajoavia muovipusseja. En tiennyt, ettei saisi. Kahvinpurut voi kaataa/imeyttää vaikka sanomalehteen, alat kerätä ilmaisjakelulehtiä kaupungilta:) Tai sit vaikka munakennoon. Niitä sulla varmaan kertyy kuitenkin.
Itse lajittelen lasin, muovin, metallin, pahvin, paperin ja biojätteen. Juuri muuta ei sitten jääkään.
Nyt on pakko myöntää, että nopeasti lukien sain aikaiseksi väärinkäsityksen! :) Eli luin viestin niin että tuo paperiroskis viittasi biojätteeseen ja tarkoitti jonkinlaista paksusta paperista tehtyä biojäteroskista, tai ekologista roskista jonka voi tilata biojätettä varten pihalle kahdeksi viikoksi.. Ja kyllä, nyt kun luin uudelleen niin on ilmiselvää että kirjoittaja tarkoitti paperinkierrätysroska-astiaa. :) En vain ymmärtänyt sitä niin. Eli siksi kysyin lisää ja mietin lintuja ym. Tietenkään linnut eivät ole kiinnostuneita sanomalehdistä. :) :) Pahoittelen väärinlukemisen perusteella kirjoitettua kommenttia.
:) mutta tuo olisi kyllä hyvä idea!
"No ei kai niitä lasi/muovi/metalli ymv jätteitä nyt misään kerätä omakotitalojen pihasta! "
No kyllä kerätään. Mutta vain joillain paikkakunnilla/kaupunginosissa. Omakotitaloon saa jäteastian, johon voi eri lokeroihin eritellä muovin, paperin, metallin ja kartongin. Sitten on jäteastiat erikseen sekajätteelle ja biojätteelle.
Ihan uskomatonta muuten, miten samassa maassa voi olla joillain alueilla jätteiden lajittelu ihan lapsenkengissä ja jossain taas tosi edistyksellistä. Omassa pienessä kotikaupungissani piti lajitella jätteet jo 90-luvulla. Jossain ei tarvitse vieläkään...
Tuo on kyllä tosi hienoa! Aina oppii uutta. Ei Tampereella kerätä.
Sen sijaan käsittääkseni Tarastenjärvellä on aika modernit jatkokäsittelysysteemit, juuri valmistui uusi iso polttolaitos. Sen vuoksi tää meidän puoli kaupunkiakin on nyt kaivettu suunnilleen kokonaan auki viime vuosina, kun vedetään uutta kaukolämpöverkkoa.
Ne jätteet eivät mene kaatopaikoilla kaikki samaan kasaan sekaisin. Osa toki saatetaan ajaa kasoihin (omiin erillisiinsä) kaatopaikoillakin odottamaan jatkokäsittelyä. Ja ainakin Tarastenjärvellä työntekijät avaavat sekajätteen pussit ja lajittelevat jätteet, jos eivät asukkaat ole niin viitsineet tehdä. Ihan vaan Mr.Karkkipäivällekin tiedoksi...
Lajittelen ja lajitellaan! Meillä toki on oma kompostori kun "maalla" asutaan, niin biojätteen käsittely on helpompaa, tai ainakin hyödyn näkee konkreettisemmin! Mutta kahvinpuruja meillä ei kuivatella, johtuen juuri kompostorista, se kun tarvitsee kosteuttakin. Kuivikkeella sitten tasataan liikaa märkyyttä pois.
Ollaan mietitty että pitäisi harventaa roskiksen tyhjennysväliä, kun tuntuu turhalta maksaa puolityhjän roska-astian tyhjennyksestä. Lajitellaan sen verran tehokkaasti siis... Muovit, metallit, pahvit, paperit, patterit, ser ja biot eri roskiksiin. Kaunis systeemi näille on vielä hakusessa, mutta eihän tässä olla vasta kun vuosi asuttu... Pitää koettaa edes jotenkin pienentää omaa jalanjälkeään tällä planeetalla, suomalaisena kahvia juovana (kasvispainotteisena) sekasyöjänä se kun tuppaa olemaan aika isohko, vaikka julkisia suosin enkä matkustele lentäen vuosittain.
Kahvinpuruasiaan en osaa valitettavasti auttaa, vaikka sama keittoväline meillä on käytössä. :D
Ihana Sanni! Tsemppiä! :)
Kahvinpurut voi käyttää kuorinta-aineena (tosin tämän Sanni jo varmaan tiesitkin ;-)). Itse kaadan purut lasipurkkiin ja käytän sitten vartalokuorinnan ainesosana. Tietenkin ne sitä kautta päätyvät lopulta viemäriin, mutta pienempinä määrinä kuin suoraan viemäriin/pönttöön kaadettuna.
Ja kyllä, lajittelen roskat! Tosin meillä tulee roskaa ylipäätään todella vähän keskivertotalouteen verrattuna. Mutta se mitä tulee, lajitellaan - mikään muu ei tulisi mieleenkään.
Kutsun itseäni sellaiseksi puolilajittelijaksi :D Lajittelen kaiken muun, mutta biojätettä en. Asumme omakotitaloa hajaasutusalueella ja emme ole puutarhaihmisiä, joten ei tarvetta mullalle niin ei ole tullut kompostia rakennettua. Isäntä ei lajittele mitään (tästä meilläkin riidellään) ja sen seurauksena minä noukin sitten maitopurkkeja ja metallitölkkejä roskiksesta hänen jäljiltään. En keksi muuta noiden kahvinpurujen tiimoilta, ku mahtuisko se lautanen oleen siellä roskakaapin mahdollisella hyllyllä, niin ettei sitä tarvitsis kattella siinä pöydällä?
Hahaa, sattuipa sopivasti tämä kirjoitus. Ostin meinaan muutama viikko sitten Helsienen Growkitin (http://www.helsieni.fi/fi/helsieni-growkit/), jossa kahvinpuruista saa kotioloissa kasvatettuja osterivinokkaita! Growkitin mukana tulee muoviloota (kerätty suurkeittiöistä) ja pussillinen sienirihmastoa. Purkki steriloidaan keitetyllä vedellä, tönäistään kahvinpuruja pohjalle, joihin sienirihmasto sekoitetaan. Kun kahvinpuru peittyy valkoiseen kasvustoon, puruja lisätään parin päivän välein. Kun purkki on täynnä, sienet alkavat kasvaa purnukan seinässä ja päällä olevista rei'istä.
Itselläni on nyt loota täynnä ja odotan innolla, milloin sienet alkavat putkahdella ja pääsee kokkailemaan! :)
Aaargh, en ihmettele että hermoja repii! Meillä ollaan onneksi samalla sivulla lajittelun suhteen. Meillä on roskiskaapissa omat korit biojätteelle, seka+energiajätteelle (koska nämä poltetaan täälläpäin yhdessä jätteenpolttolaitoksessa samaan aikaan ja siksi ei tarvitse kerätä energiajätettä erikseen), lasille, metallille ja kartongille. Paperi kerätään työhuoneessa olevaan isoon paperikoriin. Isommat astiat meiltä löytyvät autotallista, koska omakotitaloasujana joudumme viemään jätteet erikseen lähikaupan kierrätyspisteisiin ja nuo keittiön pienet astiat täyttyvät varsin nopeasti. Komposti meiltä löytyy pihasta, yksi talousjätteelle ja toinen pihajätteelle (lehdet, oksasilput yms.).
Monet ihmiset keksivät kyllä mitä ihmeellisimpiä syitä sille miksei voi lajitella - mäkin olen kuullut niitä miljoona, monia myös omasta suustani. Lasi, paperi, metalli ja kartonki kierrätetään ja niistä saadaan raaka-ainetta uusiokäyttöön, joten niitä ei todella ladota samaan kaatiskasaan kuin sekajätettä jos se on asianmukaisesti kerätty jo kotitaloudessa. Jo pelkästään uusiokäytön mahdollistaminen lajittelemalla on ihan julmettu ekoteko kun raaka-aineen saanti ei ole aina uusiohankintaa.
Tuosta biojätteestä: mä en tiedä millaiseen astiaan sä käyt tuon tyhjentämässä, mutta meillä kahvinpurut kaadetaan suoraan kosteina biojäteastiaan, eikä astiassa käytetä erikseen mitään pussia - ainoastaan kaksinkertaista talouspaperia pohjalla putsausta helpottamaan. Tyhjennys kompostiin ja astian huolellinen pesu. Tällä hetkellä kahden hengen taloudessa tulee niin paljon biojätettä että astia tulee tyhjennettyä ennenkuin se alkaa homehtua tai edes haju hiipiä astian ulkopuolelle. Tiedän kuitenkin että joissain taloyhtiöissä on määrätty käytettäväksi pussia biojätteiden tyhjentämisessä - tällaisissa luonnollisestikaan mun vinkistä ei ole mitään apua :/
Ainiin, tuon meidän biojäteastian käyttömukavuuteen vaikuttaa merkittävästi se, että siinä on kannessa aktiivihiilisuodatin. Kuulostaa tosi hifistelyltä, mutta käytännössä tuo on varsin edullinen Keittiö.netin muovinen biojäteastia, jonka kannessa on paikka mustan pesusienen näköiselle aktiivihiilisuodattimelle. Vaikka astian kansi ei itsessään ole mitenkään tiivis, pitää tuo aktiivihiilisuodatin hajut ihan uskomattoman hyvin. Lämmin suositus!
Ongelma on se, että ihmiset tosiaan yrittävät keksiä niitä syitä mikseivät voi kierrättää. Pitäisi vain rehellisesti ja avoimesti sanoa, että välillä kyse on välillä ihan omasta mukavuudenhalusta ja halusta helpottaa elämäänsä. Eikä siinä ole sinänsä pelkästään pahaa, sillä kokonaisuus on se mikä mielestäni ratkaisee. Esimerkiksi mökillä käytän vain luonnonmukaisia tuotteita, ja niistäkin sulfaatittomia tuotteita ja vältän kaikkien vaahtoavien tuotteiden käyttöä viimeiseen saakka. Mökillä kierrätys ja luonnonmukaisuus on voimakkaasti läsnä. Kaupungissa taas kompensoin parhaani mukaan. Eli jos luistan jostain niin pyrin kompensoimaan sen jollain toisella teolla, tai tekemättömyydellä. Kaikkeen ei vain pysty, vaikka periaatetasolla haluaisikin. Tai korjataan: kaikkea ei vain jaksa. :) Ja pitää muistaa olla myös itselleen armollinen ja nähdä kokonaisuus. Kokonaisuus, eli mahdollisimman paljon luontoa säästävä elämäntapa, on suurempi asia kuin se että viskaa muutaman kerran banaaninkuoret roskiin, kun ei halua haudutaa niitä esim. laukussaan koko päivää. ;)
Meillä tuo ukko oli ekana kierrättämäs! Meillä erotellaan juuriki paffit yhteen paikkaan, lasi, metalli, biojäte ja lehdet tietty. Lehtiä tuleekin paljon kun Hesari tulee joka päivä lootasta alas. Kerrostalos helppoa kun jätepisteet on talon puolesta jee!
Biojätteet kerättiin hetken paperipussiin, mutta ei tykätty ja siirryttiin takas muovisempaan versioon. Sinne sietää laittaa parit kaffipöönit aika kosteinakin eikä se heti hajoa, toisin kuin paperinen versio. Parin päivän välein se kuitenkin viedään eikä ehdi kostua siinä ajassa liikaa.
Meillä kierrätetään kyllä kaikki pahvit, paperit, lasi ja metalli. Mutta biojätettä ei, se menee normiroskikseen. Tämä siksi, että asutaan omakotitalossa, pitäisi siis itse hommata jonkinlainen komposti. Sellainen on ollut kyllä mietintälistalla jo jonkin aikaa, mutta kompostorin pitäisi olla kunnollinen, umpinainen, että sinne ei pääse tuhoeläimiä jotka sitten pyörisivät pihamaalla. Ainakin pikakompostorit ovat melko hintavia, mistä syystä hankinta on jäänyt tähän asti tekemättä... Meillä kuitenkin tulee mun mielestä tosi paljon biojätettä ja mua harmittaa että joutuu laittamaan kaiken maatuvan ruokajätteen roskikseen.
Nykyäänhän joillain jätekierrätyspaikoilla on muuten erikseen muovillekin lootansa, eli samalla kun vie metallit ja pahvit niin voisi viedä muovinkin omaan kierrätyspisteeseensä.
Tässä rivitalossa on vain sekajäte- ja paperinkeräysastiat. Joskus vietiin biojäte naapuritalon (tilavaan) astiaan, mutta sitten joku paikalle sattunut valitti jotain jätemaksuista ja sen jälkeen on kipattu sekajätteiden joukkoon.
Käytin ennen pressopannua kahvin keittoon (vieraille edelleen), mutta niiden purujen kaivaminen pohjalta oli työlästä. Ostin kupin päälle asetettavan syvän teesihdin, jota käytän nykyisin kahvin keittoon. Sihti on tiheä, eli siinä voi käyttää tavallisia poroja. Tyhjennys on tosi kätevää. Nostan sihdin mukista söpön kahvikupin päälle kuivahtamaan, josta sen sitten myöhemmin kippaan roskiin, yhdellä ranneliikkeellä. Tulee hyvää kahvia kätevästi ja minimalistisesti. https://www.ekolo.fi/tuote/teesihti-bambukahvalla/41064/
Ne keillä oma piha voivat heittää purut suoraan pihalle, auttaa kuulemma nurmikkoa kasvamaan kauniina :)
Hä, miten niin menee samaan kasaan? Eikä mee :D Kyl meillä vaan kierrätetään hamaan tappiin asti!
Laita Sanni kahvinpurut pakastimeen johonkin helposti avattavaan ja suljettavaan. Jäätyneinä helppo hoitaa eteenpäin. Ei ainakaan sitten loju pöydällä.
Konmari taitaa laittaa kaiken biojätteen tuoreena pakastimeen. Silloin ei mikään haise. Tämä siis sinkulle hyvä idea, jos jätettä kertyy vaan todella vähän.
Minä keitän kahvit Moccamasterilla, jossa on tasapohjainen suodatinsuppilo, siis ei tippalukollinen malli vaan tavallinen oldschool-versio, joita on kaikki kirpparit puolillaan: http://kauppahalli.net/169-221-thickbox/moccamaster-suodatinsuppilo-musta-.jpg
Keittämisen jälkeen nostan suppilon suodatinpusseineen ja puruineen pienen Teema(?)-lautasen päälle. Sen halkaisija 12,5 cm ja suppilo asettuu siihen täydellisesti ja kosteista puruista valuva nestetilkka jää lautaselle (lautanen on väriltään musta). Kippaan purut biojäteastiaan vasta seuraavana päivänä kahvia keitellessä, koska a) ne ovat kuivahtaneet ja b) ei hotsita/ehdi säätää keittimen kanssa aamulla, vaan haluan käyttää ajan kahvin juomiseen. Viritelmä vie tilaa sen teelautasellisen verran, eli periaatteessa sama systeemi kuin teillä nyt. Suppilon pohjassa oleva rööri estää veden kertymisen astian pohjalle ja purut pääsevät kuivahtamaan. Jos vain "kuivattelee puruja" (tsiisus mistä kaikesta ihmiset puhuvatkaaan :D), niin ei suodatinpussiakaan tarvita väliin, mutta toki se kosteutta imevä elementti eli suodatinpussi/talouspaperin tai sanomalehden pala nopeuttaa kuivahtamista ja helpottaa putsaamista. Eli periaattessa sama mekaniikka kuin teillä, eikä tuo suppilokaan mikään maailman kaunein juttu ole, mutta kyllähän joku pirtsakan punainen suppilo voi näyttää hauskemmalta kuin nökäre kökkäreitä lautasella. :D Se pohjassa oleva reikä on ratkaiseva juttu, samoin se, että suppilon pohja ei ole lautasta vasten, vaan siinä on pieni reuna.
Jos puruja pitää kipata biojäteastiaan kosteina, niin laitan alle palan sanomalehteä, talouspaperia tms. kosteutta imemään. Jos biojäteastia pukkaa homehtumaan, niin tyhjennysväli voipi olla liian pitkä. Monet käyttävät keittiössä tiskipöydällä pientä biokeräysastiaa, jossa voi olla pieni paperipussi tai sanomalehdestä taiteltu pieni pussukka, ja se sitten viedään päivän tai parin välein keräysastiaan, eikä yritetäkään täyttää keittiön roskakaapin isoa biojätesankoa.
Vannoutunut kierrättäjä täälläkin, kaikki mahdollinen lajitellaan ja kierrätetään. :) Meillä käytetään suodatinkahvia ja purut päätyvät tiskipöydällä olevaan biojäteastiaan ja siitä lämpökompostoriin, mutta itselleni tuli niin yksinkertainen ratkaisu mieleen, että eikö ne märät purut voisi kipata riittävän tiheään siivilään, antaa ylimääräisen nesteen valua pois ja sitten kipata purut biojätteeseen?
Purut saisivat valua sen aikaa, kun sitä kahvia juo, ja kun tuo kahvikupin tiskipöydälle, niin kippaa purut biojäteastiaan, huuhtaisee siivilän ja laittaa kaappiin. Näin ajatuksen tasolla vaikuttaisi yksinkertaiselta ja helpolta, eikä tarvitsisi katsella kuivuvia kahvinporoja jatkuvasti. Vai miten kuivaksi haluat ne purut kuivata? Jos jäävät siivilänkin jäljiltä liian kosteiksi, niin voisiko ajatella, että vaihtaisi biojäteastiaa / sen tyhjennysväliä tms, jotta purujen käsittelystä tulisi siedettävää myös miehelle ja ne purut päätyisivät sinne biojätteeseen?
Meillä taistellaan kanssa kierrättämisestä aika ajoin :D Itseäni eivät haittaa keittiön nurkassa kartongin- ja muovinkeräyspussit, mutta miehen mielestä ne ovat turhia ja näyttävät rumilta. Hän kokee, ettei yksittäisen ihmisen kierrätyksellä ole merkitystä. Itse olen hieman samaa mieltä, mutta kierrätän silti, koska voin ainakin sanoa yrittäneeni tehdä jotain! Kierrätyksestä kyllä saisi paljon helpompaa jos kierrätysastiat olisivat lähempänä ja keittiössä olisi riittävästi tilaa lajitteluun. Meillä on vain kaksi roskakoria keittiössä. Yritäppä siinä sitten kierrättää kaikki...
Mieluummin purut vaikka sitten sekajätteeseen kuin viemäriin! Jos ei muuten, niin edes voisi ajatella muuta taloyhtiötä sen verran, koska jos jokin tukkeuma tulee, niin siitä tulee ongelmia kaikille, eikä vain tekijälle.
Ymmärrän hyvin tuon maailman mittakaavan aiheuttavan turhauman. Ja siinä on tavallaan perää, että Suomen toiminta yksinään ei hirveästi maailman tilaa liikauta. Mutta ehkä asiaa voisi lähteä perustelemaan siltä kantilta, että jos jossain ei kehitetä ensimmäisenä niitä ratkaisuja, joilla voisi käsitellä myös isomman maailman jätteitä ja varsinkin saada sieltä uudelleen käyttöön raaka-aineita ja ravintoaineita, niin ei niillä isoilla jätteidentuottajilla ole sitä ennen mitään syytä muuttaa toimintaansa. Siinä vaiheessa, kun jätteistä saadaan tuottavaa liiketoimintaa, alkaa se kiinnostaa myös niissä maissa, joissa nykytilanne on melko huono. Ja jos on isänmaallinen tyyppi, niin olisihan se kiva ajatus myös siinä mielessä, että jokin suomalainenkin yritys voisi päästä tällaisiin liiketoimintamahdollisuuksiin kiinni.
Toisaalta itseäni ärsyttää kierrätyksessä se, että se ON autottomalle kaupunkiasujalle vaikeaa. Varsinkin nyt, kun pakkausjätteet siirtyivät yritysten itsensä kerättäviksi, ei niillä ole ollut kiinnostusta perustaa kuin pari kierrätyspistettä sinne tänne. Omalla autolla se kierrätys sujuu kätevästi kun hurauttaa automarketin pihaan ja vie pussit siinä sivussa, mutta entä, jos ei ole autoa ja lähin keräys on monen kilometrin päässä? Varsinkin, kun isolla osalla ihmisiä on muutenkin haasteita jaksaa töiden, perheen, harrastusten, pitkien työmatkojen, oman tai läheisten terveyden jne. kanssa niin tällaisestä tärkeästä asiasta ei pitäisi tehdä mitään järjettömästi arkea vaikeuttavaa juttua. Tässä suhteessa saisi myös järjestelmä tulla ihmisiä vastaan ja alkaa kerätä myös muovit, metallit ja lasit tavallisen jätteen yhteydessä.
Noniin, saarnattu taas yhden päivän tarpeiksi:) Itseäni vain ärsyttää nimenomaan se, että kierrätyksestä tulee helposti sellainen joko-tai-asetelma, jossa on hyviä ja huonoja ihmisiä. Koko maailman kannalta olisi tärkeämpää saada ihmiset kierrättämään jollakin keinolla kuin saada ihmiset kierrättämään juuri jollain tietyllä tavalla, joka saa heidät ärsyyntymään koko ajatuksestakin tai luovuttamaan, jos oma jaksaminen ei juuri siinä hetkessä riitä enää yhteenkään ylimääräiseen aikaa vievään toimintoon.
Meillä kierrätetään aina ja kaikki, mitä nyt joskus joku pieni pahvinpala saattaa päätyä normiroskikseen. Ei tästä ole tarvinnut edes vääntää, itsestäänselvyys. Kierrätys kuuluu mielestäni ihan normaaleihin elämisen taitoihin ja viitseliäisyyttä pitäisi löytyä myös niihin asioihin, jotka ei ihan just nyt satu tuottamaan ihmiselle henk.koht. hyötyä. Eihän se ole mikään uskon asia, että päätyykö kaikki samaan paikaan lopulta. Ei päädy ainakaan tässä kaupungissa. Tuonne vanhan kaatopaikan lähelle voi myös mennä "ihailemaan" mitä seuraa siitä, kun ennen kaikki meni samaan paikkaan. Ei siinä voi kun ihmetellä aikaa ennen kierrätystä... Ja mitä tulee siihen, että eihän meidän suomalaisten kierrätyksellä ole maailman mittakaavassa merkitystä: eipä paljoa olekaan mutta sillä on tosi paljon merkitystä meidän oman elinympäristön suhteen. Nimenomaan noita haisevia jätekasoja en haluaisi yhtään enempää ja sinne penkkaan ne lajittelemattomat jätteet päätyy, koska niitä ei kannata polttaa energiaksi. Ei kaikkea aina tartte ajatella niin globaalisti. Ja jos haluaa ajatella globaalisti, niin Suomihan on aika hyvä esimerkki muille maille siitä miten asiat voisi hoitaa paremmin :) . Järvi, jonka rannalla asun, oli vuosikymmeniä yleinen viemärijätteen laskupaikka ja meni tietysti hirveään kuntoon. Sitten saatiin vihdoin vedenpuhdistamo ja järvi "kuntoutettiin" yliopiston avustuksella kelpo virkistyskäyttöön. Keinohapetus lopetettiin kokonaan alle 10 vuotta sitten. Tulevat nykyään esim. Kiinasta asti ihmettelemään moista saavutusta :) . En voi millään ymmärtää miten sen vedenpuhdistamon rakentamiseen meni niin kauan...
Kiitos vilkkaasta osallistumisesta :) Paneudun kommentteihin huomenna.
Erittäin hyvä juttu!Sulla on taito esittää asiat sujuvasti ja kiinnostavasti, aihe myös erittäin pinnalla.Itsekin ajattelen niin että kierrättämisen tulisi olla itsestäänselvyys,mutta vielä löytyy itsepäisiä/välinpitämättömiä,joita asia ei kiinnosta. Ja ihan omassa perheessäkin tämä asia tapetilla,vähän samaan tapaan kuin teillä..
Joku nätti haudutusmuki sopis varmaan tähän käyttöön mainiosti. Siis sellainen isompi teemuki, jossa on sisällä siiviläosa ja usein myös kansi jonka päälle siivilän voi nostaa. Pressopannuun vähän vettä, hulauttaa kaiken siivilään, ja jättää valumaan mukin päälle, ilman kantta tietenkin.
Lapsuudessa meillä ei kierrätetty muuta kuin pahvi, paperi (siitäkin osa päätyi uuniin) ja joskus biojäte, Nykyään meillä kierrätetään pahvi, paperi, biojäte, muovi/energiajäte, lasi ja metalli. Loppujen lopuksi ei ole edes paljoa vaivaa, aluksi epäilytti vain tuon muovin/energiajätteen kanssa, että miten lisää vedenkulutusta, eikä ole tainut oikestaan edes lisätä. Ainut vaan, että ne muoviroskapussit jää helposti pyörimään auton takakonttiin samalla tavalla kuin pullopussit "sitten seuraavalla kauppareissulla" -tapaan :D Sekajätteeseen menee lähinnä kissanhiekkaa ja kissanruokapussit (niitä en ala erikseen huuhtomaan). Mieskin oppinut kierrättämään, ei ole mitään ongelmaa ollut pienen ohjeistuksen jälkeen. Töissäkin oli etsinyt joku päivä rahkapurkille erillistä muoviroskista :D
Olen tässä miettinyt, että miten yritykset yms kierrättävät? Joo, kahvihuoneista löytyy yleensä biojätteet, jossain on jonkinlainen pahvin- ja paperinkeräykset. Mites muovin kanssa? Itse olen töissä sairaalassa ja monesti tulee mietittyä miten paljon puhdasta muovijätettä tulee laitettua sekajätteeseen. Joo, ymmärrän kyllä, ettei mitään verisiä tms. tippaletkuja yms ole järkevää alkaa puhdistelemaan, mutta moni asia tulee ns. tuplapakattuina. Miten paljon esim. tippapussien suojamuoveista tulee päivittäin turhaa sekajätettä?
Aikaisemmin kierrätin kaiken, mutta muutettuani pois Suomesta kierrätys on jäänyt. Taloyhtiöni ei tarjoa kuin yhden astian. Kierrätyspisteelle pitäisi kävellä pitkä matka roskien kanssa, eikä sielläkään kerätä pahveja ja papereita erikseen. Lähikauppaan ei voi palauttaa lasipulloja. Lasi kyllä kelpaa, mutta astiaan ei taas esim. kurkkupurkki mahdu. Toisaalta en aja autoa ja yritän välttää lentämistä. Olin jo tottunut kierrättämään tarkasti, joten tuntuu hassulta.
Meillä lajitellaan, kierrätetään, korjataan, ommellaan ja rakennetaan uutta vanhasta ja pyritään elämään ekosysteemiä kunnioittaen noin ylipäätään. Koen toimintamme tärkeäksi ja järkeväksi, etenkin kun kasvatamme lastammekin samaan vihreään eetokseen. Kuitenkin minua vaivaa se tietty omahyväisyys ja perspektiiviharha, joka meitä kehittyneiden maiden (ekoileviakin) ihmisiä vaivaa...
Elämäntapamme kuluttaa suhteettomasti luonnonvaroja verrattuna köyhissä maissa asuvien ihmisten kulutukseen, ekosysteemin kantokykyyn ja noh, siihen mikä millään mittapuulla arvioiden on kohtuullista. Suomen ylikulutuspäiväkin otti ja meni jo huhtikuun alussa. Siihen nähden tuskin kelpaamme esimerkeiksi sen paremmin kuin kriitikoiksikaan muille.
En missään nimessä tahdo latistaa ihmisten intoa pieniin ekotekoihin, mutta ympäristö- ja ilmastoasiantuntijoita kuunnellessa tulee kieltämättä ajatelleeksi miten hurskastelevaa arkinen ekonäpräilymme kaikessa hyväntahtoisuudessaan onkaan. Edellä esitettyä epäsuosittua mielipidettä mukaillen täytyy itsekin todeta, että yksi lähtö lentokoneella muuttaa melko paljon pieniä vihreitä tekoja miinusmerkkisiksi ekologisesta kokonaisuudesta tarkasteltuna. Ja tämän totean ilman moraalista paniikkia ja syyllistävää tarkoitusta.
Meidän sukupolvella näyttää olevan vielä valintojen ylellisyys maailmassa, joka kulkee kohti äärimmäistä niukkuutta.
Pakasta ne purut? Pakastimeen yksi biobussi johon kippaat märät purut. Kun pussi täyttyy, jäisenä bioastiaan. Ei tarvi kuivata, eikä pyöri pöydillä. Varuiksi pussin alle purkki, niin ei jäädy muuhun pakastimen sisältöön kiinni. Sähän tykkäät pakastaa muutenkin kaikkea, eikö? :D
Eikä ole ällöä, kun tuoreeltaan pakastaa, justhan ne oli ruokaa (jos nyt jotain sattuisi ajatus jätteen pakastimeen laitosta ällöttämään.
Meillä kierrätetään, mieskin. Se aloitti kun muutin taloon. Välillä pienissä asioissa saatetaan lipsua, muttä pääsääntöisesti paperit, kartonki, bio, lasi, muovi ja metalli menee omiin astioihinsa.
Joku muukin oli antanut tuon pakastusvinkin ja se kuulostaa kyllä varsin toteutuskelpoiselta :) Ainakin silloin kun pakastin ei ole täpötäynnä ^_^
Asun pääkaupunkiseudulla omakotitalossa ja meillä oli vain sekaroskis. Tilasimme 4 talon voimin yhteisen biojäteastian. Ei maksa paljon ja toimii!
Pahvit yms viedään kierrätyspisteeseen. Vielä kun tulisi muovinkeräyskin niin alkaisi olla asiat hyvällä mallilla.
Miten minä en näe mitään ongelmaa laittaa biojätteeseen esim. suodatinpussia/puruja ihan kosteana? :D Tuleehan jostain muustakin biojätteestä nestettä, esim. vihanneksista ja hedelmistä, siis niiden kuorista ja joskus pitää heittää pois myös jogurttia, jotain kastiketta jne. Meidän biojäteastia on 5 litraa (jos sitäkään), joten ei kyllä ehdi sinne mikään homehtua. Harvemmin haiseekaan. Ja olen myös luopunut kaikenlaisista pusseista, oli ne paperia tai mitä tahansa. Kippaan vaan sisällön suoraan taloyhtiön biojäteastiaan ja pesen sitten oman pienen astian.
En osaa sanoa :) Ehkä sulla on käytössä joku tosi laadukas biojätepussimerkki joka kestää paremmin kosteutta..? Meillä vihannesjätteestä tuleva kosteus ei ole tarpeeksi märkää rikkomaan pusseja mutta kahvinpurujen kosteus on tuhoavaa laatua, moneen kertaan koettu. Niin paperiset kuin muovisetkin biojätepussit hajoavat pohjastaan noin 2-3 päivässä jos niihin laittaa kosteaa kahvinpurua.
Mäkin kippaan suoraan roskiksesta biojätteet keräyslootaan ja pesen sit astian, kuten tämäkin kommentoija. Tottakai pussit hajoo kosteudesta. En ymmärrä kuka saa kuljetettua biojätepussit roskikseen ilman et hajoaa matkalla. :D Tosin oon laiska viemään niitä ulos ja sisältö ehtii mädäntyä. Onneksi on kansi. :)
Siis en tosiaan käytä mitään paperi- enkä muovipussia biojäteastiassa. Aiemmin käytin, mutta huomasin, että se astia pitää joka tapauksessa pestä, koska jonkun verran nestettä kertyy aina pohjalle oli mikä tahansa pussi. Joten luovuin kaikenlaisista pusseista kokonaan.
Aika monessa taloyhtiössä biojätettä ei saa viedä ilman pussia/pakkausta biojäteastiaan. Tällä yritetään ilmeisesti vähentää hajuhaittoja sekä estää keräysastian likaantuminen.
Meillä jäteyhtiö vaatii jonkinlaisen pussin käyttämistä, mutta myös biojätteen kuivattamista. Tämä ei tietenkään tarkoita, että jätteen tulee olla rutikuivaa. Ylimääräinen neste tulee vain valuttaa pois.
Meillä biojäte menee BioKymppi Oy:lle http://www.bio10.fi/etusivu/ .
Piti ihan tarkistaa miten meillä on tuo pussin käytön/käyttämättömyyden kanssa ja en kyllä löytänyt mainintaa, että pitäisi käyttää.
Meillä lajitellaan muut paitsi muovi, onneksi taloyhtiö tarjoaa tähän mahdollisuuden! Olen vähän natsi tuon lajittelun suhteen ja ehdottomasti biojätteet laitettava erikseen jos mahdollista. Biopussin vuoraan aina vielä sanomalehdellä ja laitan myös munakennon kuoria palasina kosteutta imemään. Biopusseissa on myös paljon eroa siinä miten hyvin kosteutta päästävät läpi.
Itse laitan aina biojätepussin pohjalle kanamunakoteloa. Se estää tosi hyvin pussin pohjaa hajoamasta! Kuuden munan kotelosta tulee juuri sopivasti kaksi "pohjaa" ja isommat pakkaukset revin kahtia, ja käytän joko puolikasta kantta tai sitten laitan kahtia revityn kannen palat hieman sisäkkäin, että tulee sopivan kokoinen pohja. Tämä systeemi toimii niin muovisten biojätepussien kuin paperipussienkin kanssa!
Mitä taas tulee siihen kannattaako yhden ihmisen tehdä jotain pientä vai ei, minusta asia pitää katsoa juuri päinvastaisesta suunnasta. Jos kukaan ei tee mitään, on aivan varmaa ettei maailma pelastu eikä mikään muutu. Mutta jos jokainen tekee vähän, niistä yksittäisistä pienistä teoista koostuu lopulta tarpeeksi iso joukko, jolla alkaa olla vaikutusta. Kahvinpurujen lajittelu ei ehkä yhden ihmisen tekemänä pelasta maapalloa, mutta ei kenelläkään yksittäisellä ihmisellä sitä vastuuta olekaan. Se on meillä kaikilla yhdessä, ja siksi jokaisen kuuluu kantaa oma kortensa kekoon, vaikka se olisi kuinka pieni.
Kaataa loput vedet/kahvit pois lavuaariin painamalla pressopannun suodattimen tappiinsa ja sitten tyhjentää ruokalusikalla purut normisti biojätteeseen - näin itse teen ilman ongelmia. Ei mulla hajoa pussi tai muutakaan. Vien biojätteen tosin usein ja kuljetan sen muun roskiksen päällä.
Ei toimi meillä :/ Meidän pannussa jää purut todella kosteiksi vaikka kuinka painan männän tappiinsa ja heiluttelen pannua saadakseni kaiken irtoavan veden ulos. Kun kaikki liikenevä vesi on tirissyt ulos, puru on edelleen niin kosteaa että kosteuttaa biojäteastian sisällön ratkaisevasti ja pussi hajoaa. Kokeiltu on monet kerrat. Ellei pussia vie roskiin joka päivä. Ja tällöinhän olisi sama viedä ne purutkin suoraan pihalle joka aamu kahvinkeiton jälkeen :)
Höh, varmaan johtuu siitä, et teillä on paperipussi. Itse käytän biojätepusseja jotka lupaavat "Bioska kestää ja pitää kosteuden sisällään. Puhdas jäteastia pienentää merkittävästi hajuhaittoja ja terveydellisiä riskejä." Sinne kuopsutan ruokalusikalla ja tosiaan kuljetan varulta vielä toisen roskiin menevän roskapussin päällä. Joo ei nyt ihan joka päivä viittis viedä pussia :)
Moi:)
Kysymykseni koskee vanhaa postaustasi laserhoidosta (https://karkkipaivablogi.com/laseria-ja-nestetyppea/#comments), jossa kerroit käyneesi "häivyttämässä" häiritsevän suonen silmän alta. Muistatko tarkalleen mikä laserhoito oli kyseessä?:)
Olen harkinnut samanlaista operaatiota, mutta Laser Tilkassa minulle sanottiin että ainakaan KTP-hoidolla ei voida poistaa noin isoja, tärkeitä suonia, vaan sillä hoidetaan ainoastaan couperosa-tyyppisiä, punaisia katkenneita pieniä suonia...
Hmm...kiinnostaisi mikä hoito sinulla on ollut kyseessä, kun itse kärsin ihan samannäköisistä sinisistä suonista molempien silmien alla. Ja olen niiiiiin kyllästynyt meikkailemaan niitä pois, kun paksu meikkikerroskaan ei meinaa auttaa......:(
Valitettavasti en, mutta selviäisiköhän Siluetti Spa'n sivulta, jospa siellä mainitaan minkä tyyppistä laserhoitoa siellä käytetään..?
*tsekkaus* Ja vastaus: Cutera-laserhoito.
http://www.siluettispa.fi/scripts/DBMNet.dll?Page?Name=LASER-%20JA%20LAITEHOIDOT&LANGUAGE=0&EMN=SPAPUU_V1&EMIID=44215
JEE! Kiitos paljon nopeasta vastauksesta.<3
Kysyisin vielä, että oletko ollut edelleen tyytyväinen tulokseen, suoni ei siis ajanmyötä ole pullahtanut takaisin esille tms...? :)
Se ei koskaan ollut ulkoneva, vain näkyvä. Kyllä se näkyy kevyesti edelleen mutta aina vanhoja kuvia katsoessa hätkähdän kun näen miten voimakkaasti se ennen näkyi.
En jaksanut lukea aiempia kommentteja, mutta kananmunakennothan lajitellaan myös biojätteeseen ja kaverilta sain vinkin laittaa kananmunakennoa aina biojätepussin pohjalle, niin se imee kaikenlaista kosteutta jätteistä.
Joo, kennovinkki jaettu aiemmissa kommenteissa :) Ja aion hyödyntää. En tiedä miten en ole tullut tätä aiemmin ajatelleeksi.
Kahvinporot kerään muovikippoon ja siitä sitten havujen ja rodojen juurille. Voit myös lannoittaa lähipuistot:) Loistava myös muurahaisten torjuntaan pihalla...