04.03.2014

Kysymys alkoholin välttelijöille

Hei te alkoholin karttajat! Ja nyt ei siis puhuta mojitoista ja viinilasillisista! ;)

Alkoholi_

Aamuisen postauksen jälkeen jäin jälleen pohtimaan tätä "alkoholi kosmetiikassa" -asiaa. Ja sitten tuli se hetki aamusta kun laitetaan Päivän Tuoksu. Hajuvesipullo pysähtyi käteeni. Niin.....! Hajuvedet...!

Monet siis välttävät alkoholipitoista kosmetiikkaa niin pitkälle kuin mahdollista. "Se kuivattaa", on monen ensiajatus ja osalle ainoa argumentti alkoholilla "terästettyä" kosmetiikkaa vastaan. Mutta alkoholi tekee tutkimusten mukaan iholle muutakin. Kaikkien meidän "kosmetiikkapoliisien" ylikomisario Paula Begoun tiimeineen kertoo sivuillaan perusteellisesti (ja saanen lisätä, viihdyttävästikin) alkoholin vaikutuksista ihoon. Kannattaa käydä lukaisemassa vaikkapa vain uteliaisuuttaan tämä artikkeli, jos enklanti on hallussa ja on ylimääräinen 5-minuuttinen aikaa.

Lyhyesti, Paulan mukaan alkoholi ei ainoastaan kuivata ja hajota ihon suojavaippaa, vaan - ja tämä on karua kuultavaa - kirjaimellisesti tappaa ihosoluja ja ajaa niitä itsetuhoon (tutkimuslähde). Jo 3% alkoholipitoisuus tuotteessa kiihdytti laboratoriotutkimuksissa ihosolujen kuolemaa."The research is clear: alcohol harms your skin's protective barrier, triggers free-radical damage, makes oily skin and redness worse, and is best described as 'pro-aging'." Oliko tarpeeksi pelottavaa? :) Yksinkertaisesti ihoa vaurioittava ja ikäännyttävä eliksiiri parhaimmillaan, mikäli Paulan lähteisiin on uskominen.

Ihovaurio_

Kuva täältä.

Kuitenkin artikkelissa puhutaan kauttaaltaan alkoholiin pohjautuvien tuotteiden välttämisestä, ei tuotteista, joissa alkoholi on koostumuksessa vain pienessä roolissa. Me tavikset (lue: kaikki muut jotka eivät ole olleet mukana jonkun tuotteen kehitystiimissä) emme kuitenkaan voi koskaan tietää montako prosenttia tuotteessa lopulta on alkoholia. Jos alkoholi listataan kolmen ensimmäisen raaka-aineen joukossa, sitä on aika suurella todennäköisyydellä ainakin se 3%, joo. Mutta jos bongaat alkoholin incin keskivaiheilta tai lopusta..? Et voi tietää onko sitä 3, 0,3 vai 0,03%.

Paulan sanoissa voi hyvinkin olla perää eikä alkoholia välttämällä varmasti ainakaan tee hallaa iholle. Kenenkään iho siis tuskin varsinaisesti halajaa alkoholia voidakseen hyvin. (Jos teillä on päinvastaisia kokemuksia, jakakaa ihmeessä :)) Jos suosikkivoiteessasi kuitenkin on vaikka 0,05% alkoholia, on ehkä liioittelua heittää se roskiin ja turhaa luopua lempparin käytöstä kokonaan.

Itse en siis edelleenkään ole muodostanut alkoholista kosmetiikassa "lopullista" käsitystä, enkä ole toistaiseksi luopunut alkoholipitoisista tuotteista.

Hajuvedet_kuva

Kuva täältä.

Mutta siihen otsikon kysymykseen: mitä te alkoholin välttelijät teette hajuvesien suhteen? Niissähän "riemulientä" piisaa, yhdessä suihkauksessa on varmasti 10-kertainen määrä 'holia alkoholipitoisen kasvoveden tai luonnonkosmetiikan päivävoiteen kerta-annokseen verrattuna. Jos alkoholi tuhoaa soluja kasvoillasi, se varmasti tekee saman myös dekolteellasi tai missä päin tahansa kroppaa. Useimmat tykkäävät suihkauttaa hajuvettä juuri kaulalle ja dekolteelle. Enkä tunne yhtäkään naista joka mielellään buustaisi dekolteensa vanhentumista.

Ehkä alkoholin välttelijät ovat luopuneet hajuvesistä kokonaan..? Tai käyttävät tuoksuöljyjä..?

EDIT. Serafia nosti kommenttilaatikossa hyvän pointin - KAIKKI alkoholit kosmetiikassa eivät suinkaan ole pahoja. En tajunnut tätä mainita tekstissä kun tämä on näitä itselle niin itsestäänselviä asioita - anteeksi kaikille jotka ehtivät jo mahdollisesti tehdä säikähtäneitä tulkintoja voiteistaan. Sen kuivattavan alkoholin lisäksi kosmetiikassa käytetään runsaasti myös pehmentäviä rasva-alkoholeja jotka ovat hyviä iholle. Yleisimpiin näistä kuuluvat CETYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL ja BEHENYL ALCOHOL.

Sen "pahan" alkoholin tunnistaa incistä kaikkein yleisimmin nimillä ALCOHOL, ALCOHOL DENAT., SD ALCOHOL, ETHYL ALCOHOL ja ISOPROPYL ALCOHOL.

* * *

Ai niin, sain vihdoin Weledan öljytkin arvottua! ^_^ Voittajiin on otettu yhteyttä.

Koivu: Jenni,

Granaattiomena: Tuija

Ruusu: Aurinkoinen

Arnikki: Tiia

Sitrus: Minfit

Laventeli: Sis

Tyrni: Mirka

Kehäkukka: Katja

69 comments on “Kysymys alkoholin välttelijöille”

  1. Luonnonkosmetiikkaan siirryttyäni olen kiinnittänyt huomiota, että kosmetiikasta tosiaan alkoholia saattaa löytyä. Itse olen sen verran huoleton, etten ole tosiaan uhrannut kovin montaa ajatusta sille, että alkoholi saattaisi olla haitallista iholleni... Sen sijaan olen huomannut, että paljon alkoholia sisältävien tuotteiden tuoksu alkaa kuvottaa minua muutaman käyttökerran jälkeen.

    Ja mitä tulee hajuvesiin, ne vasta kuvottavatkin. Joten se on kyllä no thank you!

    Vastaa

    0
  2. Jep - välttelen alkoholia niin juomissa, ihonhoidossa kuin parfyymeissäkin. :) En tosin juurikaan käytä hajuvesiä, mutta jos käyttäisin, kokeilisin varmaankin erilaisia parfyymiöljyjä tai kiinteitä tuoksuja.

    Vastaa

    0
  3. Niinhän se sisäisesti otettunakin vanhentaa, eli joo, tappaa ihosoluja.
    Ainakin toiminut tarhakaverini kohdalla, hän näyttää 40 vuotta vanhemmalta kuin minä.

    Vastaa

    0
    1. Niinhän se sisäisesti otettunakin vanhentaa, eli joo, tappaa ihosoluja.

      Hyvä pointti. Sinäpä sen sanoit.

      Vastaa

      0
    2. Olin juuri tulossa sanomaan samaa kuin milipili.

      Ja silti nimenomaan suomalaiset kauniit osapuolet loistavat tilastoissa alkoholin kulutuksellaan, hmm.

      Toki paheensa kullakin.

      Vastaa

      0
  4. Mä vältän alkoholia jonkin verran, mutten mitenkään hysteerisesti. Esimerkiksi tuo kuvan Cliniquen kasvovettä en ole enää ostamassa, mutta varmasti jossain kokeilemissani tuotteissa on alkoholia. Mutta siis parfyymeista, tämä ehkä kuulostaa oudolta mutta omalla kohdallani suurin osa taitaa mennä vaatteille - tuskin se siis niillekään hyvää tekee - mutta suihkutan hajuvettä vasta kun olen täysin pukeutunut ja kauheasti ei sitä paljasta pintaa ole edes dekolteen alueella.

    Vastaa

    0
  5. Tää alkoholikysymys on muuten jännä! Itse en ole "totaalikieltäytyjä" mutta jätän kyllä tukkasuihkeet ostamatta jos alkoholi on ensimmäisten viiden ainesosan joukossa. Yhdessä mun kasvovedessä taitaa alkoholia olla koska muut kasvovedet tekee naaman tosi tahmeaksi. Hyväksyn kyllä pienen määrän alkoholia muissakin tuotteissa koska toimiihan se esim. säilöntäaineena ja olen jostain kuullut että tuotteet joissa on öljyjä toimivat paremmin alkoholin kanssa? Esim. XZ:n öljyhoidossa on alkoholia ja se tuote on kyllä ihan huippu, en vaan tiedä mitä se alkoholi siinä tekee, kai sillä on joku tärkeä tehtävä kun sitä kerran tuotteessa on reilusti! Myös suuvesissä on alkoholia, miksiköhän.. Olen miettinyt sitäkin että kuinka nopeasti alkoholi haihtuu kosmetiikkatuotteista, esim. jos suihkauttaa hajuvettä ilmaan ja kävelee "tuoksupilven" läpi niin onkohan alkoholi siinä vaiheessa jo haihtunut? Mielenkiintoista kyllä.

    Vastaa

    0
    1. olen jostain kuullut että tuotteet joissa on öljyjä toimivat paremmin alkoholin kanssa?

      En tuosta "toimivuudesta" osaa sanoa, mutta alkoholi vaikuttaa ratkaisevasti tuotteen koostumukseen ja rasvaisuuden tunteeseen, alkoholilla saadaan paksun ja rasvaisen tuntuinen tuote (vaikkapa pelkistä öljyistä koostuva sekoitus) tuntumaan "kosmeettisesti miellyttävämmältä". Ihotuotteissa sen ymmärrän, mutta poishuuhdottavassa hiusöljyssä oikeastaan en..? Kun tuote kuitenkin huuhdotaan pois, miksi sen täytyisi tuntua kevyemmältä..? Kasvovoiteissa alkoholi voi myös auttaa tehoaineiden imeytymistä ihoon, mutta vaikea kuvitella että se tekisi samaa myös hiustuotteissa..? Avaisiko alkoholi niitä "hiussuomuja" (heh, en enää pysty vakavalla naamalla käyttämään tätä ilmaisua joulukuisen keskustelun jälkeen :D)) niin että öljy pääsisi imeytymään paremmin..? Jos joku viisaampi osaa tähän ottaa kantaa niin kommentoikaa ihmeessä.

      Myös suuvesissä on alkoholia, miksiköhän..

      Desinfioinnin takia. Alkoholi desinfioi.

      Vastaa

      0
    2. Alkoholisuuvesistä pikku maininta vain, että ainakin oma hammaslääkärini tyrmää sellaisen käytön täysin!
      On kuulemma tarpeeksi paha, että alkoholia juodaan, mutta että sillä vielä purskutellaan suu päivittäin... :/ ei siis tee hyvää missään muodossa.

      Vastaa

      0
  6. Aika mielenkiintoista! Jotenkin en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että hajuvedessä olisi niin paljon alkoholia, että se kuivattaisi todella paljon ihoa. Nyt aloin kuitenkin pohtia, että mahtoivatkohan kaulassani loppusyksystä/alkutalvesta olleet pienet kuivat ja kutisevat läikät johtua siitä, että suihkautan hajuvettä niskaan/kaulalle vai ainoastaan talven alkamisesta ja ilmojen kylmenemisestä. Täytyy katsoa tarkemmin asiaa, jos niitä ilmaantuu taas.

    Vastaa

    0
  7. Voi ei, tuo pönikkä mulla täällä kotona on, mikä tuossa kuvassa.. Niin tuota Cliniqueta meinaan! :D
    Pitkään yritin totuttaa ihoani tuohon kasvolitkuun, kun sen joskus sain tutultani ja moneen kertaan Sokoksella tuota purteloa myyjälle haukuttuani testikokeilujeni perusteella myyjä kertoi ummet ja lammet, kuinka hyvää se iholle pitkällä aikavälillä tekee. No ei pidä kyllä paikkaansa ja tämä postaus vielä vahvisti kantani. Jo 2 viikon päivittäisen käytön jälkeen ihoni oli punoittavampi, huokoset suurempia ja näytin paljon *vanhemmalta*, vaikka näin 23-vuotiaana ei pitäisi vielä ikäkriisejä olla. Tietenkin syytin kaikkea muuta kuin tätä taikalientä, joka oikein kihelmöi ihollani "puhdistaen ja virkistäen, tehden ihosta kuin uuden". Vasta muutaman viikon jälkeen, kun lopetin käytön, ihoni palautui takaisin normaaliksi kuulaaksi ihoksi, mikä on aina ollut tavaramerkkini. Vasta myöhemmin osasin täysin liittää nämä oireet tuohon tönikkään, kun menin uudelleen lyömään päätäni seinään ja laittamaan viikon ajan tuota kasvoihin, silloin yritin epätoivoisesti hoitaa ja puhdistaa kasvoihin puhjenneita näppylöitä.

    En vain olisi voinut uskoa, että tämä taikaliemi olikin oikeasti se pahan alku ja juuri ja allekirjoitan täysin, ettei varsinkaan kasvojen iho tarvitse alkoholia normaalissa ihonhoidossa, alkoholi kun tuppaa jo selkeästi kuivattamaan ihoa paljon, saatika sitten jos vielä kiihdyttää ihosolujen kuolemaa..

    Vastaa

    0
  8. no voihan kääks ja murhe. Minulla on jo toinen pullo tuota Cliniquen kakkosta menossa, ja juuri loppumassa. Olen pitänyt sen "tehokkaasta" tunnusta. Mietinkin kun olen aiemminkin lukenut että on aika tujua tavaraa, että no toki tuo Korresin Pomegranate toner on sitten varmasti hyvin luonnollista joten jatkan sillä (sitä jo pullo kaapissa ja jonkun verran käytettynäkin). Mutta, siinäkin on inci listalla jo toisena tuo alkoholi (Alcohol Denatured), eeiiih. Itselläni pintakuiva, akneen taipuvainen ja T-alueelta rasvoittuva iho, johon näitä molempia tuotteita juuri on suositeltu. Sniif, onko siis siirryttävä johonkin kasvoveteen mikä ei "tunnu miltään"? Näistä on jäänyt ainakin mukavan raikas ja ns. puhtaantuntuinen olo. Etsin nimenomaan edes miedosti puhdistavaa kasvovettä, sillä teen aamupuhdistuksen pelkästään sillä. Ideoita?

    Vastaa

    0
    1. Vaihda Cliniquen Mild-kasvoveteen, siis siihen geelimäiseen joka on kevyin ennen 1-Lotionia! :) Siinä on salisyylihappoa niinkuin muissakin Cliniquen kasvovesissä, mutta ei alkoholia. :) Ja salisyylihapostahan akneiho hyötyy. :) Se on paljon hyödyllisempi ainesosa kuin alkoholi.

      Vastaa

      0
    2. hih, tuttuun merkkiin on hyvä vaihtaa, joten tämä taitaa lähteä testaukseen. Kiitoksia paljon vinkistä! :)

      Vastaa

      0
  9. En mitenkään hysteerisesti karta alkoholia ihonhoidossa, mutta suosin alkoholittomia tuotteita - lähinnä juuri sen kuivattavan tunteen vuoksi. Hajuvesiä taas käytän päivittäin, enkä kyllä aio lopettaa nytkään. Yleensä suihkautan ilmaan pikkupilven ja kävelen läpi, toisinaan pilven läpi sujahtavat vain ranteet. Toisaalta kyllä minulle kelpaa alkoholilliset nesteet suunkin kautta nautittuna, hyväksyn kai siis sen vamhentavan vaikutuksen. Kyllä lasillinen viiniä on muutaman rypyn arvoinen :)

    Vastaa

    0
    1. hyväksyn kai siis sen vamhentavan vaikutuksen. Kyllä lasillinen viiniä on muutaman rypyn arvoinen :)

      Näin on! :) Mun täytyy myöntää että en ollut ennen tätä postausta tullut ajatelleeksikaan että samalla laillahan se punkkulasi vanhentaa minua kuin ulkoisesti käytetty alkoholi.... No, viinissä on sentään myös terveyshyötyjä, eikä kaikkea epäterveellistäkään pidä elämässä kieltää - mustavalkoinen elämä olisi aika ikävää. Viinilasillisen tai suklaapalan tuoma hyvä mieli on varmasti enemmän terveyttä edistävää kuin kategorinen tiukkapipoilu! ^_^

      Vastaa

      0
  10. Hei, mulle tuli vain mieleen että mitkä lasketaan tällaisiksi ns. pahoiksi alkoholeiksi? Alkoholejakin on kaiketi monenlaisia kosmetiikassa esim omissa perusrasvoissani on cetyl alcohol ja cetearyl alcohol (Nyyh!). Tahtoisin vielä kiittää sinua Sanni laadukkaasta, mielenkiintoisesta ja järkevästä blogista, ihanaa kevättä!! <3

    Vastaa

    0
    1. omissa perusrasvoissani on cetyl alcohol ja cetearyl alcohol

      Nuo ovat hyviä rasva-alkoholeja :)

      "Pahoja" alkoholeja ovat inci-nimeltään ethyl alcohol, alcohol, alcohol denat., SD alcohol, isopropyl alcohol ja polyvinyl alcohol. Varmaan on muitakin mutta nämä ovat yleisimmät tai ainakin tulivat ensimmäisinä meleen. :) Inci-nimenä "tavallisen" alkoholin kohdalla on kaikkein useiten vain pelkkä alcohol tai alcohol denat.

      Vastaa

      0
  11. Tuossa linkittämässäsi Paulan artikkelissahan se jo lukikin, mutta silti toivoisin, että säkin kirjoittaisit tuonne tekstiin tarkemmin, että mikä alkoholi on se paha. Siis denaturoitu etanoli/denaturoitu alkoholi, eikä ne toiset. Puhumalla vain yleisesti alkoholista voi niin helposti lietsoa hysterianomaisia piirteitä tässä alkoholiasiassa. Etenkin, jos lukijalla ei ole aikaa/kärsivällisyyttä/tms lukea enemmän ja klikata tuota artikkelia.

    (Sama idea, kun purnaan journalisteille, kun he kirjoittavat diabeteksesta ja otsikoissa mainitaan se, eivätkä he erottele että kumpi tyyppi. Se tieto lukee siellä tekstin lopussa jos edes lukee missään. Otsikothan melkein aina luetaan, eikä välttämättä edes klikata tekstiä auki, kun juttu ei muuten kiinnosta. Sitten saa kuulla kaikennäköistä soopaa ihmisiltä, jotka eivät tiedä/ymmärrä sairauksien eroa ja yrittävät tuputtaa mulle ja muille tyypin I diabeetikoille II-tyypin hoitokeinoja/tutkimuksia.)

    Vastaa

    0
    1. Tiedoksi, että "denaturoitu" etanoli tarkoittaa vain sitä, että siinä on mukana jotain muuta (usein haitallista) yhdistettä, millä pyritään estämään sen päihdekäyttö. Joo, denaturoimaton on siis puhtaampaa ainetta,mutta liuottaa solukalvoja yhtä kaikki! :)

      Vastaa

      0
  12. Ohhoh, enpäs ole ennen ajatellutkaan alkoholin osuutta kosmetiikassa sen suuremmin. Katsoin kasvovoiteestani incin, ja siinä alkoholi oli kolmantena ja lista jatkui vielä pitkälle sen jälkeen. Kyseessä eräs Nivean voide. Imeytyy mielestäni hyvin, mutta voisiko alkoholilla olla siinä osuutta asiaan? Että voiteen imeytyminen johtuisi osaksi myös alkoholin "kuivumisesta" ihoon ja saisi näin aikaan mielikuvan hyvästä imeytymisestä? Vähän kyllä herättää ristiriitaisia fiiliksiä, jos kasvovoide samalla kosteuttaa ja kuivattaa (ihosolujen tappamisen lisäksi) ihoa.

    Vastaa

    0
    1. Imeytyy mielestäni hyvin, mutta voisiko alkoholilla olla siinä osuutta asiaan?

      Ehdottomasti. Alkoholi siis nimenomaan lisää tuotteen imeytyvyyttä, ohentaa koostumusta ja vähentää rasvaisuuden tunnetta.

      Vastaa

      0
  13. Käytän harvakseltaan hajuvesiä (ehkä kerran kuussa nykyään), mutta kun käytän, niin suihkin yleensä tukkaan. Ajattelen, että hiuksille se ehkä tekee vähemmän vauriota kuin iholle, ja tukka ainakin kasvaa pois, jos sattuu kuivattamaan tai tuhoamaan...

    Jossain vuosia sitten näkemässäni kauneusohjelmassa suositeltiin myös suihkauttamaan hajuvesi pohkeisiin! Kuulemma sieltä se ei haihdu niin nopeasti pois... En tiedä onko jutussa perää, mutta tapoihin on jäänyt välillä painaa yksi suihkaus toiseen pohkeeseen. :D

    Vastaa

    0
  14. Käytän hajuvesiä joka päivä ja suihkutan hajuveteni käsivarsille ja dekolteelle. Sen sijaa deodoranteissa alkoholiton vaihtoehto on pakko valita, muuten alkaa välitön punoitus ja kirvely. Olen myös huomannut, että alkoholia sisältävät kasvovedet kuivattavat kasvojen ihoa (joka muutenkin itselläni on herkkä kuivaihoisuuteni vuoksi) ja jätän ne siksi ostamatta. Summa summarum: on iso ero sillä mihin kohtaan hajuvesien kanssa länträä (käsivarret ja dekoltee ok, mutta ei missään nimessä kainaloihin ja kasvoille). Jos suihkutaisin tuoksua kasvoille, niin jonkinlainen ihoreaktio olisi taattu.

    Vastaa

    0
  15. Mielenkiintoinen postaus jälleen kerran. En ole erityisemmin vältellyt alkoholia enkä ole perillä eri alkoholeista, mutta tämän jälkeen varmasti kyllä tutkin omat putelini :) Hajuvedet (synteettiset) sen sijaan ovat olleet minulla pannassa jo vuosia, koska ne sisältävät paljon epäilyttävämpiäkin ainesosia kuin alkoholi.

    Vastaa

    0
  16. Ainakin antiperspirantissa alkoholia on oltava, alkoholittomilla kun ei tunnu olevan hikoilua estävää vaikutusta.

    Vastaa

    0
    1. Minä en ole huomannut tuollaista eroa, alkoholittomat pelittää aivan yhtä hyvin. :) Toki alkoholi tappaa mikrobeja tehokkaammin kuin alkoholiton koostumus, eli riippuisiko tulos siten siitä miten paljon kullakin näitä mikrobeja kainaloissa elelee ja miten paljon dödön koostumus kykenee niitä nitistämään...

      Vastaa

      0
    2. Mutta kuinkas sitten alkoholittomissa nuo alumiinijohdannaiset, olen käsittänyt pahemmiksi raaka-aineiksi? On suorastaan työn ja tuskan takana löytää alkoholillinen antiperspirantti :D

      Vastaa

      0
    3. Minulla ei ole mitään alumiinijohdannaisia vastaan, sen tiedon valossa mitä itse olen saanut en ole huolissani.

      Vastaa

      0
  17. Enpäs käytä hajuvesiä! Rakastuin Lushin myymiin "kiinteisiin parfyymeihin" jo muutama vuosi sitten. Tietoisesti en alkoholeja vältellut, vaan kertakaikkiaan noiden tuoksu on niin huumaava. Vaikka nuo ei mitään setifioitua luonnonkosmetiikkaa olekaan, niissä käytetään silti paljon aitoja luonnon antimia ja nuo kiinteät hajusteet pohjautuvat aika lailla öljyyn. Enimmäkseen incin perusteella näyttäisi olevan jojobaöljyä ja risiiniöljyä + ne hajusteet riippuen tuoksun nimestä. Ne myydään tuollasissa vähän huulirasvaa muistuttavissa putkiloissa ja niitä pyyhkäistään ranteeseen/kaulaan/mihin ikinä haluaakaan ja tuoksu on kyllä ihana. Ei välttämättä kestä iholla yhtä kauan kuin varsinaset parfyymit, mutta tarpeeksi kuitenkin minun makuuni. Ja kulkee kyllä helposti käsilaukussa tai ulkotakin taskussa pienestä koosta johtuen jos haluaa iholle lisätä. Käys ihmeessä kurkkaamassa jos huvittaa vaikka antaa ammatillinen mielipide noista, vaikka en kyllä ihmettele vaikka jo olisit tietoinen! :) T: herkullisiin tuoksuihin hullaantunut

    https://www.lush.co.uk/category/197

    Vastaa

    0
  18. O-ouu, enpä muuten ole koskaan tullut tuota ajatelleeksi! Jostain muistan vain lukeneeni, että alkoholipitoiset puhdistusaineet olisivat tehokkaampia puhdistamaan ja siten parempia kuin ei-alkoholilliset - näin olen itsekin todennut, mutta en tietenkään tunne sitä, mitä muuta (pahaa) alkoholi iholleni tekee. Olen kovasti tykännyt esim. Neutrogenan blackhead eliminating tonerista sen salisyylihappojen takia, mutta siinä taitaa olla aika paljon alkoholia. :/ Täytyypä ensi kerralla kokeilla vaikka tuota Cliniquen miedompaa kasvovettä.

    Vastaa

    0
  19. Erittäin hyvä postaus! Juoksin heti katsomaan oman kasvoveteni inciä. organic elementsin plantago and black currant biotonerissa oli benzyl alcoholia ja phenoxyethanolia. Ihan listan viimeisimpinä.
    Onkohan nämä sitten huonoja vai hyviä?

    Vastaa

    0
    1. Phenoxyethanolin käyttö on lisääntynyt huimasti parabeenittomuusvillityksen takia. Allergisoi paaaaljon enemmän ku mikään parabeeni ja huonommin muutenki tutkittu vaikutuksiltaan.

      Vastaa

      0
    2. Itselläni on allut AINA todella rasvainen iho. Nyt 1,5 v vuotta ollut ongelmana lähes viikottain tulevat kuivat punaiset läikät/kuivat alueet suun lähelle, nenän sisälle (!) ja korviin. Pitäisi varata aika ihotautilääkärille... Liekö juuri jokin allerginen reaktio tms.

      Vastaa

      0
  20. Mielestäni tuo Paula Begounin kirjoitus oli yksipuolisesti ja pelottevalla asenteella kirjoitettu. Lisäksi mielestäni nuo viittaukset tutkimuksiin olivat aika hataria. Solukuolemaa oli todettu viljellyissä soluissa.. Ei ole ihan sama asia kuin elävän ihmisen iho (jonka pinnalla olevat solut ovat muutenkin jo kuolleita). Myös tuo barrierin tuhoamisväite jäi hataraksi, ensinnäkin tuota tutkimusta silmäillessäni heti pisti silmään sen että alkoholi pitoisuuden piti olla suuri, jotta saatiin näitä negatiivisia vaikutuksia. Ja tutkimuksissa ei oltu tutkittu alkoholin vaikutusta tuotteissa vain vesiliuoksessa. Ihonhoitotuotteessa vaikuttaa muukin kuin alkoholi ja vesi. En ymmärrä miksi olisi paha asia liuottaa alkoholilla hieman ihon pinnasta rasvaa, jotta saadaan vaikuttavat aineet imeytymään paremmin ihoon.

    Toki on aivan eri asia käyttää tuotetta joka on melkolailla täyttä etanolia, eli pirtua kuin vaikka kosteuvoidetta jossa on etanolia mukana. Jokainen voi sen omalla ihollaankin huomata. Hajuvesi varmasti kuivattaakin ihoa, kun sehän on usein yli 80 % alkoholia.

    Sen olen huomannut, että alkoholi ei sovi kaikille ihotyypeille, mutta toisille se tuntuu sopivan erinomaisesti.

    Paula Begounin uskottavuutta heikentää se, että heti tekstin lopussa suositellaan hänen omia tuotteitaan. Hän on kiistatta bisnesnainen :)
    Netistä löytyy todella paljon vastineita Paulan teksteille. Ja hyvinkin asiantuntevilta henkilöiltä, tieteellisine viittauksineen. Toki jokaisella on varmaan oma lehmä ojassa, mutta koitetaan vetää omat johtopäätöksemme sitten näistä :)

    Tässä esimerkkejä:
    http://www.futurederm.com/2012/09/06/why-alcohol-in-skin-care-is-safe-despite-what-paula-begoun-says/

    Tässä liittyen toiseen aiheeseen:
    http://roberttisserand.com/2011/08/lavender-oil-skin-savior-or-skin-irritant/

    Vastaa

    0
    1. Paula Begounin uskottavuutta heikentää se, että heti tekstin lopussa suositellaan hänen omia tuotteitaan. Hän on kiistatta bisnesnainen :)

      Aivan epäilemättä on :) Mutta Paula on käsittääkseni kirjoittanut "Cosmetics cop" -juttujaan jo kauan ennenkuin lanseerasi oman sarjansa, ja kirjoissaankin hän suosittelee myös kaikkia mahdollisia muitakin merkkejä kuin omaansa.

      Mutta kyllä, juuri tästä syystä:

      Netistä löytyy todella paljon vastineita Paulan teksteille. Ja hyvinkin asiantuntevilta henkilöiltä, tieteellisine viittauksineen.

      en ole osannut päättää uskoako Paulan "research-tiimiä" vai en. Koska tosiaan ihan asialle kuin asialle kananmunista mineraaliöljyyn ja sulfaateista soijaan löytyy aivan yhtä uskottavia tutkimuksia niin puolesta kuin vastaan. Yritä siinä sitten keksiä että mihin leiriin haluat sijoittua... :P

      Vastaa

      0
  21. Äh, just tuo Cliniquen Clarifying Lotion 1 on lempparini ja iho pysynyt sitä käyttäessä hyvässä kunnossa, mutta siinähän onkin toisena ainesosana alkoholi.. ;(

    Vastaa

    0
  22. Juu, erilaisia alkoholeja tosiaan on melkoinen ryhmä, mutta monesti incissä lukee vain alcohol. Onko tämä nyt sitten etyylialkoholi eli etanoli (ethyl alcohol), se meille ah niin tuttu erittäin yksinkertainen orgaaninen yhdiste, joka lämmittää sisäisesti myös viinilasillisessa... :)
    Sehän on orgaaninen liuotin, joten se liuottaa esim. solujen vaippaa. Muistakaa kuitenkin, että ilmiö on konsentraatiosta riippuvainen.
    Vielä kommentti Clinicuen nro 1 kasvovedestä: salisyylihappo ymmärtääkseni liukenee viinaan, mutta ei veteen, ja siksi se on aina mukana salisyylihappoa sisältävissä kasvovesissä. Miten ovat Cliniquella ohittaneet ongelman? Tässä nro 1:ssäkö on jokin muu, ei niin kuivattava alkoholi?

    Vastaa

    0
    1. Tässä nro 1:ssäkö on jokin muu, ei niin kuivattava alkoholi?

      Ykkösessä on alkoholia, Mildissä ei :)

      Markkinoilta löytyy kyllä alkoholittomiakin salisyylihappoa sisältäviä tuotteita. Esimerkiksi kaikki Paula's Choicen BHA-tuotteet. Muihinkin olen vuosien varrella törmännyt mutta mieleen saan tällä hetkellä vain tuon Cliniquen Mild Clarifying Lotionin.

      Vastaa

      0
  23. Mä oon sitten varmaan absolutisti kaiken suhteen :D.
    Lopetin alholin juomisen 12 vuotta sitten(ei sovi mulle).

    Käytän juurikin niitä tuoksuöljyjä. Tosin jos joskus saan esim lahjaksi hajuveden, voin suihkia sitä vaatteisiin, mutta en iholle.

    Kosmetiikassakin katson, että ei sisällä alkoholia, iholleni ei vaan sovi se. Iho ärtyy helpommin ja tulee punakaksi.
    Joten olen katsonut parhaaksi ostaa tuotteita missä ei ole ollenkaan alkoholia.

    Vastaa

    0
  24. Jos teoria pitää paikkansa, mun käsien pitäisi näyttää kymmenen vuoden päästä paljon vanhemmilta kuin muu iho - läträän työni puolesta päivittäin etanolipohjaisella käsihuuhteella. Toistaiseksi mitään ongelmaa ei ole ollut, ennemminkin käteni kuivuvat kotona toistuvista saippuapesuista. Käsihuuhteisiin lisätään kuitenkin mm. glyseriiniä ihoa hoitamaan.

    Vastaa

    0
  25. Hmm.. Miten sitten tulisi suhtautua luonnonkosmetiikkaan, kun siinähän monissa tuotteissa alkoholia saattaa olla paljonkin? Itse pohtisin sen niin, että ne muutkin ainesosat merkkaavat jopa enemmän, sillä joskus jotkut tuotteet ovat aivan liian alkoholisen oloisia ja taas jotkut toiset eivät taas oikein yhtään.

    Vastaa

    0
  26. Käytän paljon luonnonkosmetiikkaa, ja aika paljon siis tuotteita joissa säilöntäaineena on alkoholia. En usko sen haitallisuuteen etenkään pieninä määrinä, ja säilöntäaineena se on luonnollinen ja (mun mielestä) harmiton. Paulan juttuja en arvosta kauhean korkealle kaikissa asioissa, vaikka fiksu nainen varmasti onkin. :)

    Ja käytän kyllä alkoholia ihan 'sisäisestikin', koen että olisi siis aika hassua karttaa laittamasta sitä pieniä määriä iholle. ;)

    Vastaa

    0
  27. Välttelen kaikkia alkoholeja kosmetiikassa. Rasva-alkoholitkin tukkivat ihoni aika tehokkaasti. Jos laitan hajuvettä, laitan sitä ranteisiin tai rintojen alle tai muihin omituisiin paikkoihin kuten reisiin tai varpaisiin (se on vaan kiva, jos varpaat tuoksuvat hyvältä :D)

    Vastaa

    0
  28. En ole alkoholeja vältellyt ihonhoitotuotteissa vanhentavien vaikutusten takia vaan ärsyttävyytensä vuoksi. Mulla on melkoisen herkkä iho, jolle etanoli tarkoittaa järkyttävää punoitusta ja kihelmöintiä. Saman tekee myös sitruunahappo ihan pieninäkin pitoisuuksina. Deodoranttien yms alkoholimääriä en juurikaan seuraa sillä en hikoile niin mahdottomasti, että tarvitsi läträtä dödöä kauheasti. Hajuvesiä käytän, samalla tavalla kuin eräs kommentoija jo aiemmin mainitsi, suihkauttamalla vasta pukeutumisen jälkeen. Alkoholihan on desinfiointiaine, joten sen tehtävä onkin tappaa soluja. Siksi tuosta suuvedestä mainittakoon, että niitä kannattaa käyttää vain kuuri luontoisesti eikä jatkuvasti.

    Vastaa

    0
  29. Mä uskoisin että kaulalle ja dekolteelle ennen hajuveden käyttöä levitetty voide suojaa jokseenkin ihoa (ulkoa tulevan) alkoholin vaikutuksilta :) kiitos muuten ylempänä vinkatusta clinique mildista, taidan laittaa sen testiin paikallisesti :)

    Vastaa

    0
  30. Käyttämässäni Neutrogenan kasvovedessä on näköjään tuota pahaa alkoholia, ja varsin kuivattavaahan se litku onkin. Se vaan toimii erinomaisen hyvin epäpuhtauksiin taipuvaisella sekaihollani...

    Vastaa

    0
  31. Kommentoin isopropyl alcoholia ( eli isopropyylialkoholi, 2-propanoli, isopropanoli tai dimetyylikarbinoli, täysin sama asia).

    EU:n komission päätös vuodelta 2006 määrittelee, että kosmetiikassa käytettynä aine on "Vaahdonestoaine/liuotin/viskositeetinsäätäjä" (2006/257/EY, "INCI-nimien luettelointi"). Kosmetiikkaharrastaja tietää, että kaikki nämä ovat ihan haluttuja ja tarpeellisia kosmetiikan ominaisuuksia.

    2-propanolia ei mainita EU:n parlamentin ja neuvoston asetuksen liitteessä "Luettelo kosmeettisissa valmisteissa kielletyistä aineista" (EY N:o 1223/2009) eikä luettelossa "Aineista, joita kosmeettiset valmisteet saavat sisältää vain merkityin rajoituksin" (sama lähde). Huom, jos nimen edessä on jotain muuta, silloin kyseessä on aivan eri aine.

    Yhdysvalloissa FDA sallii 2-propanolijäämiä ruokatarvikkeissa (Code of Federal Regulations, Title 21, Volume 3, Part 173, Sec. 173.240). Wikipedian mukaan 2-propanoli voi aiheuttaa nieltynä myrkytystilan: eli jos 70-kiloinen aikuinen nielee 15gr (100% eli puhdasta) 2-propanolia ja jos myrkytystä ei hoideta.

    Työterveyslaitoksen mukaan toistuva ihokosketus nestemäisen (eli neste, joka ei sisällä mitään muuta kuin 2-propanolia) aineen kanssa kuivattaa ihoa ja saattaa aiheuttaa ärsytysihottumaa (Lähde: OVA-ohje, "isopropanoli"). Kosmetiikassa ainemäärät on pienempiä, ja aineeseen on myös liuotettuna muita aineita, jotka vaikuttavat ihoreaktioon.

    Eli kyllä minä nyt väitän, että 2-propanoli on turvallinen kosmetiikan raaka-aine. Onhan se mahdollista että juuri tämä raaka-aine jollain kuivattaa ihoa, mutta niin kuivattaa auton sisätilanlämmitinkin.

    Terkuin lukijoista ja kosmetiikkavalmistajista riippumaton, kriittinen kemian ja kosmetiikan harrastaja.

    Vastaa

    0
  32. Hmm totta muuten tuo yhden kirjoittama kommentti. - voiko se alkoholi sittenkään olla niin vahingollista, koska kyllähän hoitajat ja lääkärit päivittäin lutraa dilutuksella, ja jos se olisi suoranaista "solumyrkkyä" ja vanhentaisi armottomasti, ei kai sitä kukaan suostuisi köyttämään ja tepsivä vastine olisi keksitty. Muutenhan käsihuuhteen käyttö menisi työtapaturmasta! :D

    Ei mutta minä säikähdän itse aina helposti näitä juttuja ja sitten kohtaan saman dilemman, että mihin leiriin sijoittua ja ketä uskoa...tällä haavaa en oi löytäny ainakaan kohtuuhintasia (max. 6e) hintasia kasvovesiä ja pesuaineita jotka vaikuttais finni-iholle yhtä hyviltä kuin Neutrogenan, mutta niissä on aökoholia aika lailla. On tosin saöisyylihappoakin. Ehkä käytän nykyset ainaki loppuun ja tarkkailen miten iho reagoi. :). Monulta loppui muuten just Avonin kasvovesi ja siinä EKA ainesosa on denat. Alcohol, se haisikin ihan dilutukselle ja ku sitä laitto kasvoille niin melkein kuuli semmosen tssssshhh-äänen ku naama palaa ;D

    Vastaa

    0
  33. Itse olen taipuvainen saamaan pigmenttiläiskiä ja sen vuoksi yritän vältellä alkoholia ihonhoitotuotteissa.Näin neuvoi kosmetologini.Pigmenttitaipumuksen vuoksi tietysti hyvä aurinkovoide on tärkeä ja nyt kun olen katsellut kasvoille tarkoitettuja aurinkotuotteita, niin varsin monessa on den.alkoholia varsin korkealla incissä.Kummallista...myös herkän ihon tuotteissa on näin.Löytyy toki sellaisiakin, joissa ei ole, kun etsiskelee.Ja tosiaan luonnonkosmetiikassa käytetään paljon.Fysikaalinen suoja, jossa korkea suoja ja alkoholiton haussa.....Jos joku osaa vinkata, niin kiitos!Laveran voiteen ehdin jo ostaa, mutta alkoholiahan siinä on.Vai pitäisikö luottaa uv-suojaan ja ajatella, ettei se alkoholi aurinkovoiteessa haittaa?Kemiallisessa suojassa tosin reaktio käsittääkseni muodostuu iholla, joten en ymmärrä, miten se ei haittaisi....

    Vastaa

    0
  34. Kokemuksesta voin kertoa, että moni rasvaisen ja/tai näppyläisen ihon omaava hyötyy alkoholipitoisesta kasvovedestä. Itse en pärjäisi ilman Cliniquen kasvovesi nro kolmosta, kun naamani rähjähtää kukkimaan. Käytän sitä siis kuuriluontoisesti, en joka päivä, sillä se kuivattaa ihon pintaa liikaa.

    Huomionarvoinen seikka on myös se, että kosmetiikkahan ei
    imeydy ihon ylintä pintakerrosta syvemmälle, joten millä ihmeellä se sitten pääsisi vaikuttamaan soluihin? Huomattavasti suurempi vanhentava vaikutus alkoholilla on nautittuna sisäisesti.

    Vastaa

    0
    1. kosmetiikkahan ei imeydy ihon ylintä pintakerrosta syvemmälle, joten millä ihmeellä se sitten pääsisi vaikuttamaan soluihin?

      Paulan artikkelissa vastataan asiaan näin:

      "We understand the logic — if alcohol evaporates quickly, it seems reasonable that the damage will not be so severe. Unfortunately, research reveals that this logic is only wishful thinking. Alcohol immediately harms the skin and starts a chain reaction of damage that continues long after it has evaporated."

      Koko artikkeli täällä. Siellä puhutaan siis alkoholin aiheuttamasta "ketjureaktiosta", eli vaikka haihtuu nopeasti, kontakti ihon kanssa saa jo aikaan vaurioittavan ketjureaktion.

      Korostan, että itse en siis ole Paulan tai minkään muunkaan tahon "leirissä" tässä asiassa, tuon vain esiin yhden - ja varsin uskottavana pidetyn - lähteen. Monet alkoholin välttelijät pohjaavat välttelynsä kuivattavuudelle tai sitten nimenomaan noihin Paulan tietoihin.

      Itse kuitenkin, kuten sanottua, jatkan alkoholipitoisten tuotteiden käyttöä Paulankin tietojen valossa.

      Vastaa

      0
  35. Selailin postauksiasi ja aloin miettimään millainen on hyvän ihonhoito? Meikkailen päivittäin (sekaiho) ja käytän kasvorasvana joko apteekin yleisrasvaa tai nivea- rasvaa (sitä sinistä). En käytä silmänympärysiholle juuri mitään tiettyä rasvaa, sen käyttäminen varmaan kannattaisi aloittaa (olen 23 vuotias). Ihonhoitotuotteiden valikoima on hurja ja sen takia tuntuukin välillä, mitä sitä oikeastaan pitäisi edes käyttää. En usko että kalliimmat tuotteet ovat aina parempia, sehän riippuu täysin incistä.. Heräsi vain tällaisia ajatuksia. :)

    Vastaa

    0
    1. Hyvä ihonhoito on minun mielestäni ihon perusteellista puhdistamista ja kosteutusta, hyvin simppelisti :) Eli mitä ikinä teetkään, älä jätä välistä kasvojen puhdistusta iltaisin. Loppujen lopuksi sillä, mitä tuotteita puhdistamiseen ja kosteuttamiseen käytät, ei ole niin väliä - kunhan ne tuntuvat hyvältä sinun ihollasi. Hinnalla tai purkin ulkonäöllä ei ole merkitystä. Jos ihosi ei jää tahmeaksi, sitä ei kiristä tai se ei reagoi voiteeseen tukkoilemalla, se sopii sinulle.

      Ihotyyppikohtaisesti hoidon perusrutiiniin voi sitten lisätä kuorintaa ja naamioita. Itse kuorin ihoni noin kerran kahdessa viikossa ja tunnen ja näen kyllä eron jos en sitä tee. Naamioista taas en koe saavani mitään hyötyä. Jonkun toisen iho taas voi hyvin esimerkiksi säännöllisistä kosteusnaamiokuureista. Kannattaa luottaa ihon fiilikseen - jos se ei tunnu kaipaavan mitään extraa, ei se siitä todennäköisesti mitään hyödykään. :)

      Vastaa

      0
  36. Oho! Nyt iski kyllä sellainen paniikki, että mitä sitä on tullut kasvoilleen lätkittyä jo pitkään. Vaihdoin esimerkiksi jokunen aika sitten Madaraan ja ajattelin, että tämä luonnonkosmetiikkana on varmasti iholleni parempaa kuin moni muu... Mutta juuri luonnonkosmetiikkahan on alkoholia täynnä!

    Mitä tästä nyt pitäisi ajatella ja onko Madarassa (kuivankin ihon tuotteissa) käytetty alkoholi juuri sellaista, että se kuivattaa ihoani? Ja jos näin on niin kuinka paljon sitä on, saisitko sinä sen jostain selville, kun sinulla niitä suhteita sinne suuntaan on?

    Vastaa

    0
    1. Mutta juuri luonnonkosmetiikkahan on alkoholia täynnä!

      Näinhän se on, sillä alkoholi on parhaimpia säilöntäaineita mitä luonnonkosmetiikka voi kriteeriensä perusteella käyttää.

      onko Madarassa (kuivankin ihon tuotteissa) käytetty alkoholi juuri sellaista, että se kuivattaa ihoani?

      Alkoholi on aina alkoholia, siis jos incissä lukee joku noista mainitsemistani ALCOHOL, ALCOHOL DENAT., SD ALCOHOL tai ISOPROPYL ALCOHOL, niin silloin se kuivattaa. 90% alkoholipitoisista tuotteista lukee pelkkä ALCOHOL, eli hyvin helppo tunnistaa. :)

      Mitään pitoisuusmääriä ei varmaankaan aleta minulle paljastamaan valmistajien tahoilta, reseptithän ovat liikesalaisuuksia. Mádaran PR (johon olen yhteydessä) ei sinänsä ole asiantuntija raaka-ainepitoisuuksissa, vaan sitä täytyisi kysyä suoraan Mádaran tehtaalta. Mutta veikkaan, etteivät kerro sitä. Voin toki ihan uteliaisuuttani laittaa kysymyksen Mádaran PR:n tai maahantuojan kautta ja katsoa mitä tapahtuu. :)

      Vastaa

      0
  37. Madaran tuotteiden käyttäjänä (puhdistus, kasvovesi ja kosteusvoide) kyllä nyt kauhistuttaa se että incien mukaan alkoholi noissa kaikissa käyttämissäni tuotteissa hyvin suuressa roolissa! Iho tuntuu kyllä pintakuivalta ja näyttää välillä juonteiselta (ikää 33). Ihoni on kuitenkin acneen taipuvainen ja tulehtuu helposti joten on hankalaa taiteilla tarpeeksi kosteuttavien muttei liian rasvaisien tuotteiden välillä :( On niin hankalaa löytää sopivat ja toimivat ihonhoitotuotteet!

    Vastaa

    0
  38. heissan jälleen. lähdin tämän postauksen innoittamana tutustumaan uusiin alkoholittomiin kasvovesiin :) En vielä ostanut tuota Cliniquen miedointa, vaan käteen sattui S-marketissa kaupan oman Rainbow-sarjan alkoholiton kasvovesi ("Face Care kasvovesi"). Olen yrittänyt tavata sen inciä läpi, ja mitä itse sain selville huonohkoilla incin (Googlen) lukutaidoillani, niin onkos tässä ihan hyvä tuote kyseessä? Jos nimittäin on niin kerrankin saisi hyvää ja todellakin halvalla, ja sehän olisi tietenkin iloinen asia meille kaikille :) Jos et siis vielä ole kyllästynyt lukemaan läpi näitä incejä niin saa kommentoida mitä tuosta selviää: Aqua, PEG-8, Glycerin, Allantoin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Parfum, Panthenol, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid. Siinäpä se.
    Ja jälleen kerran, kiitos suuresti blogistasi! Nytkin piti mennä tekemään iltaruokaa mutta pakko oli ensin vähän vilasta mitä tänään on tapahtunut.. :)

    Vastaa

    0
    1. Moikka Minna!

      Todella perustuotteesta on kyse, hyvin simppelit raaka-aineet. Kosteuttajina synteettinen peg-8, glyseroli, peg-40 hydrattu risiiniöljy ja näiden lisäksi ihoa rauhoittamassa ja hoitamassa allantoiini ja pantenoli. Ei mitään erikoista, inci-lista vastaa sarjan hintatasoa. Halpoja perusraaka-aineita. Peg-8 ja peg-40 hydrogenated castor oil kuuluvat joidenkin mielestä välteltäviin ainesosiin, sillä ne sisältävät potentiaalisesti myrkyllistä, polyetyleeniglykolin valmistusprosessissa muodostuvaa 1,4-dioksaania.

      Vastaa

      0
  39. Moikka,

    Nyt vasta huomasin tämän vähän vanhemman päivityksen, on mennyt multa jotenkin ohi. Mitä mieltä sä olet alkoholista luonnonkosmetiikassa, onko siinäkin alkoholi samanlainen pahis? Esim. Santen acai tasapainottavassa voiteessa alkoholi on jo toisena incissä, heti veden jälkeen. http://www.biodelly.com/epages/GPL.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/26112008-115190/Products/333137 Räjähtääkö mun herkkä naama jos mä käytän tätä koko purkin? Kuvittelin tämän(kin) olevan hyvä tuote. Olen nyt vasta tutustunut ja siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, enkä ole osannut edes ajatella alkoholin osuutta luonnonkosmetiikkatuotteissa kun aiemmin olen käytellyt halpismerkkejä, esim. Rainbow Sensitive-sarjaa joka on hajusteeton ja ilmeisesti myös alkoholiton....

    /Miira

    Vastaa

    0
    1. Mitä mieltä sä olet alkoholista luonnonkosmetiikassa, onko siinäkin alkoholi samanlainen pahis?

      En siis ole koskaan sitä mieltä ollutkaan, että alkoholi on "pahis" ;) Artikkelissa kerron vain, miksi moni muu pitää sitä pahiksena. Itse käytän alkoholipitoisia tuotteita (nimenomaan luonnonkosmetiikkaa) enkä ole muodostanut alkoholista käsitystä "hyviksenä" tai "pahiksena" suuntaan tai toiseen. Minulle se on kosmetiikassa liuotin ja säilöntäaine, ja aine, jolla saadaan helposti vaikutettua voiteen koostumukseen itselleni mieleisellä tavalla (= voiteesta saadaan ohuempi ja vähemmmän rasvaisen tuntuinen).

      Luonnonkosmetiikassa alkoholia käytetään paljon juurikin sen säilövän ominaisuuden takia, mutta paljon myös osana kasviuutteita, kasvejahan siis uutetaan alkoholiin jolloin uute on yhtä kuin kasvi + alkoholi (+ vesi).

      Vastaa

      0
  40. Moikka!
    Juurikin ajankohtainen aihe, vaikka ketjulla onkin jo ikää. Olen huomannut itselläni yliherkkyyttä alkoholille kosmetiikassa ja aineaosaluettelot aiheuttavat tuskaa. Kuinka voi olla niin vaikeaa lukea, mitä laittaa kasvoilleen joka päivä? :D

    Huomasin bb-voiteessani ja kulmakarva 'tintissä' sisältävän denaturoitua alkoholia. Voi itku, nämä ovat olleet luottotuotteitani!! Olisiko teillä jakaa vinkkejä muista hyväksi havaituista bb-voiteista ja kulmakarvaväreistä?

    Mietityttää myös useissa tuotteissa viimeisenä lukeva parfym/fragrance. Mistä tietää, sisältävätkö ne alkoholia?
    Ihollani on nykyään ehdoton nollatoleranssi.

    Kiitos blogista!

    Vastaa

    0
    1. Mietityttää myös useissa tuotteissa viimeisenä lukeva parfym/fragrance. Mistä tietää, sisältävätkö ne alkoholia?

      Erittäin hyvä kysymys, täytyykin muuten selvittää.

      BB-voiteista; en itse kuulu niiden "suurkuluttajiin" koska olen mineraalimeikkileiriläinen, mutta esimerkiksi Avrilin (ranskalainen luonnonkosmetiikkamerkki) BB-voide on ihana. Siinäkin tosin on alkoholia incin loppupäässä joten ei sovi kriteereihisi.

      Vastaa

      0
  41. Hei! Mitä olet mieltä tabitha shamppoon incissä olevista benzyl alcohol, benzyl benzoate? Eikö nuo ole juuri niitä huonoja alkoholeja?

    Mitä olet mieltä wella emenets sarjasta? Sisältää ainakin shamppoossa kalvonmuodostajia, ovatko ne huonoja?

    Entäs silikonit hoitoaineessa?

    Olisiko suositella värjätylle vaalealle tukalle mitään shamppoota joka olisi silikoniton/sulffaattiton/parabeenitön? :)

    Vastaa

    0
    1. Mitä olet mieltä tabitha shamppoon incissä olevista benzyl alcohol, benzyl benzoate?

      Näitä alkoholeja käytetään kosmetiikassa säilöntäaineina ja hajusteina, ja niiden pitoisuus tuotteissa on yleisesti ottaen niin pieni, että ne eivät ärsytä ihoa. Ne kosmetiikan alkoholit, joita kannattaa eniten pitää silmällä, ovat alcohol, alcohol denat., sd alcohol ja isopropyl alcohol.

      Wella Elementsin inceihin en ole tutustunut, mutta kalvonmuodostajia tarvitaan ehdottomasti jos halutaan hoitava shampoo tai hoitoaine joka tekee hiuksista helposti kammattavat. Luonnonmukaisissakin hiustuotteissa voidaan käyttää kalvonmuodostajia.

      Silikonit ovat minulle ok hoitoaineissa pieninä pitoisuuksina ja miedompina yhdisteinä. Silikonit ovat hiustuotteiden hoitavimpia ainesosia ja lähestulkoon välttämättömiä oikein kuivan ja pörröisen hiuksen silotuksessa. Täältä voit lukea kirjoitukseni Silikonit, hyviä vai pahiksia? Mikäli haluaa käyttää täysin luonnollisia hiustuotteita, silikonit eivät niihin kuulu.

      Olisiko suositella värjätylle vaalealle tukalle mitään shamppoota joka olisi silikoniton/sulffaattiton/parabeenitön? :)

      Valitettavasti hyvää sellaista, jossa toteutuisivat nuo kaikki, ei tule mieleen, mutta näissä toteutuu osa:

      Silikoniton ja sulfaatiton: ZX Persikkanektarishampoo

      Silikoniton ja parabeeniton: Yves Rocher Nutri Repair shampoo

      Silikoniton ja parabeeniton: Korres Sunflower & Mountain Tea

      Vastaa

      0
  42. Välttelen alkoa koska se saa ihoni punoittamaan. Esimerkiksi kasvovesi

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (41)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat