Miksi tietyt ihonhoitotuotteet tuntuvat tahmeilta?
Halusin erikseen avata tätä, koska asia on valjennut itsellenikin kunnolla vasta viimeisten vuosien aikana. Moni kuluttaja, minä mukaan luettuna, ei pidä siitä että kosmeettinen tuote jättää ihon tahmeaksi. "Leaves no sticky residue", "Non-sticky" -lupaukset tuotteiden kyljessä kertovat kuluttajien toiveista.
Olen itse vältellyt tahmeuden tunnetta niin hartaasti, että koin jopa tuotetuntua jättävät kasvovedet vähemmän hyvinä kasvovesinä. Valitsin kasvoveteni sen perusteella, miten vähän niistä jäi jälkituntua iholle.
Itse asiassa tuo epämiellyttävänä, ei-toivottuna koettu ominaisuus saattaa usein kertoa jostain myönteisestä; se voi olla merkki humektanttien korkeasta pitoisuudesta tuotteessa. Humektantti on ainesosa, joka vetää puoleensa ja pidättää itsessään vesimolekyylejä. Se säilyttää ihossa kosteutta, eli osallistuu juuri siihen tehtävään, jota kosteusvoiteet ja -seerumit suorittavat.
Humektanttien huono puoli on se, että hyvin monet niistä ovat luonnostaan tahmeita. Kun niitä käytetään tuotekoostumuksessa korkeina pitoisuuksina, ne tuovat myös iholle tahmean tunteen.
Näihin ainesosiin lukeutuvat mm. hyaluronihappo, urea, PCA, hunaja sekä monet polyolit kuten glyseroli, sorbitoli ja butyleeniglykoli. Tuttuja, yleisesti kosmetiikassa käytettyjä ainesosia joita varmasti tunnistat omista ihonhoitotuotteistasi.
Tahmaamattoman koostumuksen luominen humektantteihin pohjautuviin ihonhoitotuotteisiin asettaa haasteita kosmetiikan kemisteille ja esimerkiksi täysin tahmattoman, tehokkaan hyaluronihapposeerumin kehitys on vaikeaa. Hyaluronihapon tuoma nihkeyden tunne onneksi katoaa iholta tuotteen imeytyessä.
Favoran kosteussuihkeessa on korkea pitoisuus glyserolia
Seuraavan kerran kun kohtaat "lähmäiseltä" tuntuvan tuotteen, kurkkaapa ainesosaluetteloa. Etenkin nestemäisten, rasvattomien tuotteiden kuten kasvoveden ja monen seerumin iholle jättämä tahmeus johtuu hyvin suurella todennäköisyydellä juuri humektanteista, eli ainesosista, joita todellakin haluat ihollesi.
Rasva-aineita sisältävissä tuotteissa, kuten voiteissa, tahmeus voi luonnollisesti johtua myös rasvaisuudesta.
Öljyttömän ja rasvattoman tuotteen tahma on kuitenkin lähes aina kosteuttavien molekyylien aikaansaannosta. Myös geeliyttäjät voivat tehdä tuotteesta tahmaisen.
Hyaluronihappo on klassinen "tahma-aine"
Yksinkertaistettuna: ihoon täysin katoava, "ei-mitään-jälkituntua" jättävä hoitotuote ei myöskään todennäköisesti sisällä kovin korkeaa pitoisuutta kosteuttavia aineita.
Tämä pätee erityisesti vesimäisiin tuotteisiin. Jos näet kasvoveden ainesosalistauksessa paljon yllä mainittuja ainesosia, eikä iholle jää tuotteesta mitään tuntua, voit päätellä, ettei seos sisällä korkeaa humektanttipitoisuutta. (On hyvä kuitenkin muistaa, että kasvovesillä on muitakin tehtäviä kuin kosteutus; suuren humektanttisuuden sijaan kasvovedessä saatetaan käyttää korkeaa pitoisuutta antioksidantteja tai ihoa rauhoittavia ainesosia.)
Stickyn suhteen viisastuneena olen viimeisen vuoden aikana alkanut muuttaa suhtautumistani kosmetiikan ihofiilikseen. En edelleenkään sano että pidän tahmaisuuden tunnetta iholla miellyttävänä, mutta ymmärrän nyt, että se voi olla iholle myös hyvä juttu. Ja käytän mielelläni myös niitä "lähmäkasvovesiä" :)
Kosteustekijällisesti "laimennetustakin", ei-tunnu-iholla-miltään-kasvovedestä saa hienosti kosteustehoja irti viime aikojen trenditekniikalla: kerrostuksella!
Jokainen kasvovesikerros lisää ihon pintaan uuden hunnun humektantteja, ja usean kerroksen jälkeen iholla voi olla yhtä paljon kosteutta sitovia ainesosia kuin esimerkiksi tiivistetymmän, hoitavamman hoitonesteen jäljiltä. Kerrostus on siis todellakin hyvä juttu, kun tavoitteena on ihon kosteuspitoisuuden lisääminen. Humektantteja lisäämällä et lisää rasvan määrää, jolloin kosteuskerros pysyy kevyenä ja sopii rasvoittuvallekin iholle joka ei kaipaa lisää rasvaa.
Tee näin: levitä kasvovesi iholle joko vanulapulla, suihkuttamalla tai sormin. Painele kosteuskerros ihoon. Lisää seuraava kerros kun edellinen on kuivunut siten, että iho tuntuu yhä kostealta mutta sen pinnassa ei ole näkyviä kosteuspisaroita.
Kuvat: Sanni ja Unsplash
6 comments on “Ihonhoitotuotteen tahmeudesta”
Itse olen miettinyt tämän tahmeusasian niin, että vaikka tahmaiset tuotteet olisivat pitkässä juoksussa parempia iholle kuin ei-tahmaiset, niin onko sillä mitään merkitystä jos sillä hinnalla iho tuntuu koko ajan ikävältä. :) Yöllä pystyn käyttämään hieman tahmaisia tuotteita, mutta en päivällä. Valitsen päivä kosmetiikan sen mukaan miltä se tuntuu iholla ja mitä se tekee iholle välittömästi.
Toisaalta, ja tämä tuli mieleen kommenteista edellisessä postaustauksessa, sama tuote ei tunnu samalta eri iholla. Siksi pakkauksessa olevat tekstit "ei jätä tahmaista tunnetta" tuntuvat järjettömiltä. Eihän sellaista lupausta voi antaa! :) En ole esimerkiksi kokeillut yhtään luonnonkosmetiikan aurinkovoidetta joka ei tuntuisi minun kasvojeni iholla tahmaiselta. Silti hyvin monissa lukee etteivät ne tunnu tahmaisilta. No tuntuupa. :) Ja sekään ei lohduta ollenkaan, että moni käyttäjä ei koe tuotetta tahmaiseksi. Riittää että muutama kokee.
Lovely Dayllä on ihanalta kuulostava suihkutettava kosteusvesi auringon jälkeiselle iholle. Siinä on paljon kosteuttavia ja rauhoittavia aineita ja kiva tuoksu. No siitä tulee kasvoilla tahmainen iho, joten olen käyttänyt sitä vartalospraynä, riippumatta siitä miten hyvä se olisi ihon kunnon kannalta kasvoilla.
Ja varmasti ihmiset myös sietävät tahmeutta eri tavoin. Itse en pidä ollenkaan esimerkiksi kostean kuumasta ilmastosta, jossa iho muuttuu nihkeäksi hetkessä. Itse asiassa se vaikuttaa niin paljon, että vältän matkustamista sellaisiin maihin joissa on kostean trooppinen ilmasto. Tiedän myös monia, joille ihon nihkeys tai pieni tasainen hiki ei ole ongelma. Eli se kuinka tahmaisuuden kokee arvioissa ei välttämättä kerro sitä onko tuote todellisuudessa tahmainen vai ei.
Nyt pitää vain laskea kuinka monta kertaa tässä kommentista on käytetty sanaa tahmainen eri muodoissa. :D :D
Ymmärrän, ja onhan asia näinkin :)
Yöllä tahmaefekti ei tosiaan juuri vaivaa, koska nukumme, mutta päivällä en itsekään sitä kestäisi. Kiitos käyttämieni päivävoiteiden laadun, en kuitenkaan "joudu" kärsimään tahmapinnan haitasta aamuisinkaan kuin hetkellisesti (jos siis käytössä on tahmaava kasvovesi tai seerumi). Kasvoveden, hoitonesteen tai seerumin iholle jättämä nihkeys katoaa viimeistään siinä vaiheessa, kun levitän päälle päivävoiteen - päivävoiteesta käytän nimittäin aina sellaista laatua, joka kuivuu hyvin ja jättää ihon pinnan samettiseksi. Päivävoiteen pinta siis häivyttää alle jäävien tuotteiden mahdollisen tahmeuden.
Kesäisin, kun päiväkäytössä on useimmiten pelkkä seerumi ajamassa päivävoiteen asiaa, valitsen seerumin koostumuksen sen mukaan että se kuivuu tahmattomaksi. (Alle voi sitten halutessaan kerrostella tahmeitakin hoitonesteitä ja suihkeita.) Useimmat emulsiomaiset seerumit jättävät miellyttävän samettisen, ei-lähmäisen pinnan joten suosin niitä <3 Kuten Dermosilin Kanerva ja Mádaran SOS- ja Time Miracle -seerumit.
Totta tämäkin, ja ihan samaan olen kiinnittänyt huomiota. ETENKIN aurinkotuotteiden kohdalla, kuten sinäkin ;)
*nyökkäilee* Jonkun tahmakynnys voi olla todella matala, jolloin jo ihan pieni nihkeys iholla on epämiellyttävää, kun taas toiselle vasta "kärpäspaperi"efekti alkaa koetella tahmasiedon rajoja :D
Minäkään en muuten (enää) oikein viihdy sen tyyppisessä ilmastossa jossa iho on jo ilmaston puolesta jatkuvasti tahmea. Nuorempana kaikki mikä vain liittyi lämpöön ja trooppisuuteen oli mahtavaa ja tervetullutta, nyt vanhempana mukavuuden kokemukset ovat muuttuneet ja mieluummin lomailen kohtuullisen lämpötilan kohteissa vailla 24/7 ihotahmaa. :)
Lovely Day Mermaid -suihkeesta - minulla on sama kokemus kuin sinulla eli se tuntuu selvästi kosteuttavammalta kuin LD:n Hyaluron + Bloom PHA -kasvovesi.
^_^ ^_^ ^_^
(...myönnän että itsekin tätä postausta kirjoittaessa googlasin "synonyymi sanalle tahmea", koska mieluusti harjoittaisin monipuolisempaa sanastoa, mutta 'nihkeyden' ohella ei oikein löydy muuta...! :D)
Tilasin muuten Madaran alesta Pihlajavoiteen kasvoversion, kun se oli vain 14€. Vain pari kokeilua takana, mutta se tuntuu tosi mukavalta. (Ja ei jätä tahmaista pintaa, heh..)
Itse en saa peitettyä tahmaista seerumia tai kasvovettä hyvällä voiteella. Mistäköhän se johtuu. Saako kysyä mitä voidetta käytät joka peittää esim. seerumin nihkeyden iholla? Itse käytän päivisin ei-tahmaavia seerumeita, kuten esim. Patykan Plumping Serum, Dermosilin Kanerva ja The Ordinaryn Niacinamide.
No melkein kaikki lempparivoiteeni :D Mádaran Smart Antioxidants, Time Miracle ja SOS-voide, Laveran Firming, Mossa Vitamin Cocktail, Supermood The Perfect Day Cream.... eli kaikki voiteet jotka itsessäänkin/yksinäänkin ovat ei-tahmaavia. Kun laitan niitä iholle joka on nihkeä jonkin toisen tuotteen jäljiltä, uusi pinta korvaa nihkeyden :)
Ehkä tässä on kysymys siitä mistä juteltiin toisessa kommentissasi - eli tahmeuden yksilöllisestä kokemuksesta. Voihan olla, että tahma jonka minä koen häivyttyvän hyvän voiteen alle, tuntuisikin vielä ikävästi voiteen läpi sinun hyppysissäsi.. :)
Totta muuten. :) Toisaalta en ole kokeillut yhtäkään noista tahmaavan seerumin päällä. Tuo Supermood hieman kiinnostaa.
Oli kuin olisi lukenut omaa kirjoitustaan. Olen hyväksynyt tämän tahmaisuuden, sillä se toimii iholla. Whamisalta opin myös tämän kerrostamisen salat. Nyt olen Välimeren kosteuden verhossa, mutta tiedän miltä iho tuntuu, kun palaan kotoiseen Suomeen.