10.05.2014

Ihonhoito "For Dummies" - osa 3: kuorinta

Kuorinnasta hyötyy melkeinpä jokaisen iho. Kuorinta on yhtä kuin kuolleiden ihosolujen poistamista ihon pinnalta, jolloin alta paljastuu kuulaampi pinta johon hoitotuotteetkin imeytyvät paremmin kun ei ole liikaa ”roinaa” edessä hidastamassa tuotteen matkaa.

Kuorinta_kuvitus2

Tässä osassa olivat alunperin mukana myös erityistuotteet, mutta katsoin järkevämmäksi pätkäistä sen vielä omaan osaansa niin paketit ovat lukuystävällisempiä. :)

Kuolleet ihosolut karisevat iholta tietysti itsestäänkin, eikä normaali-ihoinen hyödy kuorinnasta todennäköisesti muulla tavoin kuin elämyksellisesti – saamalla sileämmän tuntuisen ja kuulaamman näköisen hipiän. Kuiva- ja rasvoittuvaihoiset puolestaan voivat hyötyä kuorinnasta konkreettisemmin. Kuivaihoisten kuulee usein välttelevän kuorintaa, mutta tosiasiassa heidänkin kannattaisi kuoria iho ainakin kerran kahdessa viikossa. Kuiva ihosolukerros voi merkittävästi hidastaa voiteiden imeytymistä, ja kuivalla iholla hoitokosmetiikan hyvä imeytyminen on erityisen tärkeää jotta voiteiden sisältämät lipidit pääsevät paikkaamaan ihon omasta suojamuurista puuttuvia rasvoja. Rasvoittuvalla iholla säännöllinen kuorinta taas auttaa pitämään ihohuokoset puhtaampina ja ehkäisee epäpuhtauksien syntymistä. Se myös pitää ihon sävyn kirkkaampana.

Kuorinta_kuvitus3

Tekstipohja_kuorinnanvaikutuksia

(tiivistettynä ja muokattuna Una Nuotion Kerro, kerro kuvastin -kirjan mukaan):

* Iho puhdistuu perusteellisesti ja komedot vaalenevat

* Ihon pinta pehmenee ja juonteet näkyvät vähemmän

* Ihon väri paranee

* Rusketuksen sävy paranee (tämän vuoksi kuorintakuuria suositellaan ennen aurinkolomia :))

* Meikki levittyy paremmin

* Ihon verenkierto elpyy ja ihohengitys paranee (tähän Raija Kara sanoisi että "iho ei hengitä, iholla ei ole keuhkoja", mutta ihohengityksellä viitataan osaan hikirauhasten toiminnassa, perspiratio insesibilis, Nuotio/2009)

* Ihon solumuodostus aktivoituu

* Komedojen muodostus vähenee (kirjassa lukee "estyy", mutta ei mikään kosmeettinen toimenpide käsittääkseni nittä kokonaan estä)

* Arvet voivat tasoittua ja pigmenttiläiskät vaalentua

idKuorinta

Tekstipohja_kuorinta1

Rakeelliset kuorinnat

Nämä ovat perinteisin kuorintojen muoto, ja niitä löytyy kaikenlaisilla koostumuksilla. On harva- ja suurirakeista, pieni- ja tiheärakeista, geelimäistä, voidemaista, savipohjaista, vaahtoavaa, ei-vaahtoavaa jne. Myös rakeiden materiaali vaihtelee. Se voi olla synteettistä (kuten polyethylene = muovia, erittäin yleinen), tai luonnosta saatua, kuten hedelmistä jauhettua kiveä tai siementä, luffaa, lesettä, suolaa, sokeria tai mineraalia (esim. silica). Synteettisten polymeerien (kuten polyetyleenin) etuna on niiden tasainen pyöreä muoto, minkä vuoksi ne ovat hellävaraisempia kuin luonnon aineet. Jauhetut siemenrakeet voivat joissain tuotteissa olla hyvinkin karkean tuntuisia iholla.

Rakeettomat kuorinnat

Näitä on yleisimmin kolmenlaisia; entsymaattisia, hydroksihappoihin pohjautuvia ja saveen pohjautuvia. Entsyymikuorinnoissa vaikuttavina aineina on esimerkiksi hedelmäuutteita kuten papaijaa (taitaa olla suosituin). Myös ruoansulatusentsyymejä kuten pepsiiniä ja trypsiiniä käytetään.

Happokuorintoja ovat BHA-, AHA- ja PHA-happoihin pohjautuvat aineet. BHA-happo eli salisyylihappo on monille tuttu rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon tuotteista. Se on erityisen hyvä epäpuhtaan ihon hoidossa sillä rasvaliukoisena BHA pystyy menemään myös huokosen sisään ja liuottamaan huokosen rasvakertymiä, kuten mustapäitä. AHA- eli hedelmähapot taas ovat tutumpia anti-age-tuotteista, vaikka itse asiassa kaikki kolme happotyyppiä sopivat kaikille ihotyypeille ja kaikenikäisille. AHA-hapot ovat vesiliukoisia eli ne eivät pääse hajottamaan rasvaa, mutta ne vaikuttavat BHA:ta tehokkaammin auringon aiheuttamiin ihovaurioihin. PHA-hapot  toimivan samaan tapaan kuin hedelmähapot, mutta ovat hellävaraisempia ja sopivat herkälle iholle.

Saveen pohjautuvia kuorintoja on markkinoilla vähemmän, vaikka perinteiset savinaamiotkin voi toki nähdä hyvin hellävaraisina kuorintatuotteina. Saven mukana iholta lähtee myös kuollutta solukkoa. Clarinsilla on tehokas kitkaukseen perustuva savikuorinta, jossa savea ei irroteta huuhtelemalla vaan kitkaamalla kuivunut pinta käsin. Lopuksi iho huuhdellaan. Tämä ei ole Clarinsin sponssaama mainos kyseiselle tuotteelle vaan nostan sen esiin koska henkilökohtaisesti pidän tuotteesta eikä sille oikein ole Suomen markkinoilla vastineita (jos joku tietää toisen vastaavan niin saa vinkata :)). Hyvä vaihtoehto herkkäihoiselle jos ei halua käyttää hydroksihappokuorintaa.

Kuorinta_kuvitus4

Tekstipohja_kuorinta2

Yleisohje: kannattaa aina suosia mahdollisimman hellävaraisia kuorintoja. Jos tuote tuntuu iholla raapivalta tai ihoa kuumottaa tai se punoittaa kuorinnan jälkeen, vaihda toiseen tuotteeseen jossa on eri raekoko tai raelaatu, tai täysin rakeettomaan. Eri ihot kestävät kuorintoja eri lailla. Paksumpi iho (kuten esim. miehen iho) kestää yleisimmin tujumpaa kuorintaa kuin ohut ja herkkä iho.

Normaali-ihoinen voi valita minkä tahansa kuorinnan.

Ikääntyneelle, herkälle ja kuivalle iholle suositellaan rakeettomia kuorintoja.

Epäpuhtauksiin ja mustapäihin taipuvainen seka- tai rasvoittuva iho hyötyy BHA-happoa sisältävästä kuorinnasta. Tehokkaimman tuloksen saa käyttämällä vaihdellen sekä rakeellista että BHA-kuorintaa.

Kuorinta_kuvitus1

Miten usein?

Riippuu ihotyypin lisäksi myös tuotteen tyypistä.

Markkinoilla on nykyään paljon ns. kuorivia puhdistusaineita, eli vaahtoavaan pohjaan on lisätty rakeita. Näitä tuotteita valmistajat suosittavat käytettävän päivittäin niinkuin normaaliakin puhdistusainetta. On henkilökohtainen asia, miten päivittäiseen kuorintaan suhtautuu. Itse pidän ihon altistusta mekaaniselle kuorinnalle joka päivä vähän liian rankkana, vaikka rakeet useimmiten ovat tämän tyyppisissä tuotteissa harvemmassa ja vaikutus mieto. Paksu, rasvoittuva iho sietää todennäköisesti kuorivaa puhdistustuotetta päivittäin, mutta normaalilla ja kuivalla iholla välttäisin mekaanista kuorintaa päivittäisellä tasolla.

AHA- ja BHA-happopitoisia tuotteita voi käyttää päivittäin riippuen hapon pitoisuudesta. Esimerkiksi Cliniquen Clarifying Lotion -kasvovesissä on BHA-happoa ja niitä voi käyttää päivittäin. Lue tuotteesta käyttösuositus.

Yleinen suositus:

Normaali iho - kuorinta kerran viikossa tai kahdessa

Kuiva iho - kuorinta kerran tai kaksi kuussa

Seka- ja rasvoittuva iho - kerran tai kaksi viikossa

Jos ihosi on herkkä (mikä tahansa ihotyyppi voi myös olla herkkä), jokaviikkoinen mekaaninen kuorinta voi olla liikaa. Kuten kaikessa - oma tuntemus kertoo mikä on sopiva tiheys. :) Itse esimerkiksi kuorin ihoni kalenteriin katsomatta silloin, kun sen pinnassa tuntuu tietty epätasaisuus ja karheus. Yleensä kahden-kolmen viikon välein.

Kuorintaa ei suositella ihottumaiselle, infektoituneelle tai hyvin aralle iholle.

Loppuun vielä pieni sanasto: englanniksi kuorivassa tuotteessa käytetään kolmea eri ilmaisua: scrub, peel ja exfoliate. Kaikki tarkoittavat samaa. 'Scrub'-sanaa käytetään usein vartalokuorintojen yhteydessä, mutta törmää siihen kasvotuotteissakin.

*

Osassa 4 paneudutaan erityistuotteisiin. Tähän kategoriaan niputan itse muut kuin peruskosteuttavat, puhdistavat ja kuorivat tuotteet, esimerkiksi anti-age-tuotteet.

 

Aiemmin Karkkipäivässä ilmestyneitä kasvojenkuorintajuttuja:

Tehokkaat, kotikutoiset kuorinnat

Synteettiset Suosikit osa 2: Kuorinta-aineet

 P.S. Minulla on tänään erityisen touhuntäyteinen kiirepäivä joten en ehdi vastaamaan loppuihin eilen tulleista kysymyskommenteista ennen iltaa tai huomista, jätän nämä kommentit toistaiseksi julkaisematta jotta muistan vastata niihin. Tiedoksi siis jos joku ihmettelee miksei kommenttinsa ole ilmestynyt. :)

47 comments on “Ihonhoito "For Dummies" - osa 3: kuorinta”

  1. Apteekeista saatavasssa Avene-sarjassa on myös tuollainen kitkaukseen perustuva kuorinta. En tietenkään nyt muista tarkempaa nimeä, mutta kuorintamönjä tulee hinkata pois kasvoilta samaan tapaan kuin tuo mainitsemasi Clarinsin tuote :)

    Vastaa

    0
  2. Voiko kuorinnalla vahingoittaa ihoaan jotenkin pitkäksi aikaa tai tulevaisuutta ajatellen? Tarkoitan, että jos ei mitenkään ihoaan hankaa rikki tai punaiseksi tai araksi, niin voiko siitä huolimatta runsas kuorinta aiheuttaa vaikka aiemman ryppyjen saannin tai jotakin?

    Vastaa

    0
    1. Minä vastaisin että ei, mutta kosmetologi tai dermatologi varmaan osaisi vastata seikkaperäisemmin.

      Vastaa

      0
  3. Kiva että tässä tuli monenlaiset vaihtoehdot mainituksi. :) Mua harmittaa kuorintajuttujen yhteydessä aina se, kun niin usein annetaan ymmärtää, että mikä tahansa kuorinta - siis nimenomaan rakeellinenkin, joka on usein ainoa kuorintatapa josta edes puhutaan - olisi hyödyksi huokosille ja auttaisi poistamaan epäpuhtauksia. Kun eihän se niin tosiaankaan ole, ja moni aknesta tai epäpuhtauksista kärsinyt (kuten minäkin) rasittaa ihoaan epätoivoisena vuosikaudet hankaamalla sen puhki, ilman että huokosissa tietenkään tapahtuu yhtään mitään. Laajentuneet huokoset ja epäpuhtaudet ovat ihon pinnan alla, ja ainoa joka siellä auttaa on iholle jätettävä BHA. Kyllä paksuuntuneen pinnan ohentaminen AHA:lla tai rakeillakin voi tietty tehdä osansa, mutta sekään ei auta ehkäisemään (saati sitten estämään :D) epäpuhtauksia, jos huokoset ovat laajentuneet.

    Pitää muuten mainita, että kaikki tulehtumisethan eivät ole este kuorinnalle. BHA myös lievittää tulehdusta, ja omalla kohdallani sillä on saatu esimerkiksi super-aran ihon seborrooinen ekseema hallintaan. Akne- ja ruusufinni-ihot hyötyvät vastaavalla tavalla myös. Muut kuorintatyypit ovat sitten kyllä toki päinvastainen juttu. :)

    Vastaa

    0
    1. Missä tuotteissa olisi tuota BHA:ta? O
      Haluan t-alueen mustapäät pois!

      Vastaa

      0
    2. Missä tuotteissa olisi tuota BHA:ta?

      Vastaan Vepen puolesta (tiedän hänen käyttävän Paula's Choicen tuotteita ;)).

      Paulalla on useaa kasvoille tarkoitettua BHA-tuotetta, geeli ja emulsio 1% pitoisuudella ja geeli ja emulsio 2% pitoisuudella. Geeli sopii seka-rasvoittuvalle iholle, emulsio normaalista kuivalle. Jos ei ole aiemmin käyttänyt salisyylihappopitoisia tuotteita kannattanee aloittaa yhden prosentin tuotteella.

      http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/exfoliants

      Sitten on vielä Clear-linjan BHA-tuotteet, ehkäpä Vepellä on kokemusta Clear-linjan ja noiden Paulan perus-Exfolianttien erosta käytännössä..?

      Vastaa

      0
    3. Jep, kuittausta Paula's Choicelle! :) 2-prosenttisena on olemassa vielä geelin ja lotionin lisäksi neste (liquid), joka on se tehokkain ja ehkä jopa "pääasiallisin" Paulan BHA-tuote, siis *the* BHA. Liquid sopii koostumuksensa puolesta yhtä hyvin kaikille ihotyypeille. Sitä käytän itse.

      Clear-linjassa on sitten tosiaan Regular-strength- ja Extra-strength-versiot, joista jälkimmäinen on samaa ainetta kuin se perussarjan liquid. Se on vain laitettu Clear-linjankin pulloon, jos haluaa käyttää koko Clear-settiä samannäköisistä pulloista, heh... (Hinta ja pullokoko ovat ihan samat.) Regular-strength on myös nestemäinen, mutta vielä noita toisia nesteitäkin kevyempi koostumus, ihan veden tuntu siis. Sen pH on korkeampi kuin noiden toisten nesteiden, joten sen teho on sitten miedompi. Se kannattaa valita lähinnä silloin, jos ehdottomasti tahtoo ihan olemattoman kevyen koostumuksen. Muutoin perussarjasta löytää kyllä etsimänsä.

      Vastaa

      0
    4. Olisi varmaan pitänyt vielä mainita, että geelikoostumuskin (ainakin se miedompi 1%) siis kyllä sopii oikein hyvin myös normaali/kuivaihoisille - se on hyvinkin kosteuttava. Mun kuivempi-ihoiset tutut tykkäävät siitä paljon enemmän kuin lotionista, jossa on aika silikoninen tuntu.

      Niissä lotioneissakin on vielä sellainen erikoisuus, että ne kaksi eroavat koostumukseltaan täysin: 1% on kevyehkö emulsio, kun taas 2% on kasviöljyillä terästetty, paksuhko voide. Nekin ovat siis myös vähän eri ihotyypeille. On näissä ainakin, mistä valita! :p

      Yleispätevimmät BHA-valinnat ovat minusta 1% geeli miedomman tarpeeseen (harvoja/pieniä epäpuhtauksia, melko sileä iho) ja 2% neste vahvemman tarpeeseen (paljon/syviä epäpuhtauksia, epätasainen iho). Kaikkia voi tietty käyttää myös sileämmän ihon toivossa, vaikkei epäpuhtauksia olisikaan. :)

      Vastaa

      0
    5. Kiitos paljon näistä vinkeistä! :)

      Osaatko muuten sanoa onko jotain syytä mikseivät kaikki voisi käyttää 2-prosenttista versiota? Mietin vain ihan puhtaasta uteliaisuudesta että voiko tuhdilla salisyylihappopitoisuudella olla jotain haittaakin?

      Vastaa

      0
    6. Toivottavasti on vinkeistä jollekulle hyötyä. :)

      Itseänikin on mietityttänyt se, kuka voi käyttää mitäkin pitoisuutta. Kuvittelisin, että jos ylipäätään pystyy salisyylihappoa käyttämään, niin korkeampaan pitoisuuteen on hyvinkin mahdollista tottua aloittamalla varovasti. Näin Paulakin neuvoo. Mikä tahansa pitoisuushan aiheuttaa yleensä alkuun vähän hilseilyä jne, joten alku on joka tapauksessa "totuttelua".

      Luulisin että se oleellisin haitta on siinä, jos aloittaa liian vahvan liian nopeasti, koska ärsytysreaktionhan se aiheuttaa. Tuskin siitä kellekään mitään pidempää haittaa tulee, mutta onhan se ärsytys aina takapakkia ihon hoidossa. Mistään vakavammista haitoista en ole kuullut, mutta kun en aihetta syvällisesti tunne, niin en voi sanoa varmaksi sitäkään, etteikö sellaisia olisi. Itse en ole kokenut muuta kuin lievää ärsytystä ylenpalttisen lotrauksen aiheuttamana, ja sekin on parantunut nopeasti, mutta käyttöä on toki pitänyt hillitä.

      Kyllä mä siis uskaltaisin suositella 2-prosenttista kaikille, joiden tarpeet tai toiveet siihen antavat syytä. Aloittelevia neuvoisin sitten vain käyttämään tuotetta ensin vain pari/muutaman kertaa viikossa ja siitä lisäten. Niiden, joiden iho ei kovaa tehoa kaipaa, ei minusta kuitenkaan kannata vahvempaan turhaan tarttua, koska vahva kuorinta olisi silloin vain turhaa potentiaalista ärsytystä iholle, ja ärsytystä kuitenkin halutaan mahdollisimman pitkälle välttää, kun tervettä ihoa tavoitellaan. Summaten sanoisin siis, että useimmat varmaankin pystyisivät lopulta siedettävästi käyttämään vahvaakin BHA:ta, mutta kaikkien iholla lopputulos ei välttämättä sillä metodilla ole paras mahdollinen. :)

      Vastaa

      0
    7. Hei Veppe, voitko kertoa, mitkä BHA:ta sisältävät tuotteet ovat sinulla sopineet "superaran ihon" hoitoon? Itselläni on tajuttoman herkkä ja kosteutta huutava iho, jossa on kuitenkin kosolti epäpuhtauksia. Sopivien tuotteiden etsiminen on tuskien taival...

      Vastaa

      0
    8. Mulle ovat sopineet Paula's Choicen geelimäiset ja nestemäiset BHA-tuotteet. Ne ovat hajusteettomia, väriaineettomia ja alkoholittomia. Ne tuntuvat ainakin mun iholla kosteuttavilta, mutta rasvattomina kuitenkin hyvin kevyiltä. Kyseessä ovat siis Skin Perfecting 1%/2% BHA Gel -geelit sekä Skin Perfecting 2% BHA Liquid -neste. Ehkäpä sinulle sopisi parhaiten geelimäinen (2%) vaihtoehto - minusta se on kosteutta kaipaavalle iholle parasta. Aluksi nämäkin voivat kyllä tuntua kuivattavan, mutta se johtuu vain ihon uudistumisesta BHA:n vaikutuksesta - se kyllä menee ohi. Säännöllisen käytön myötä iho on paljon tasaisempi ja vähemmän pintakuiva. Sinunkin ongelmasi kuulostaa vähän seborrooisen ekseeman tyyliseltä; jos näin, niin herkkyys ja pintakuivuus saattavat kyllä BHA:n myötä tuntuvasti lieventyä. :)

      Vastaa

      0
    9. Ehkä sulle, Ansku, olisi voinut vielä olla apua tästä: oman ihoni pelastus BHA:n ohella on Paula's Choicen Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser -puhdistusaine. Sekin on hajusteeton jne. (Olen saanut paljon apua myös saman linjan kasvovedestä.) Suosittelen myös kovasti kokeilemaan apteekista saatavaa Xyliderm-geeliä kosteutukseen, jos ei vielä ole tuttu!

      Kiitos muuten, Sanni, kun kestät tätä ongelmaihoisten palstaa täällä kommenttien seassa... ;)

      Vastaa

      0
    10. Kiitos muuten, Sanni, kun kestät tätä ongelmaihoisten palstaa täällä kommenttien seassa… ;)

      Ei mitään :) Minähän olen vain mielissäni kun jaksat vastailla kysymyksiin jotka eivät ole omaa "erityisosaamistani" ^_^ Moni saa varmasti hyviä neuvoja.

      Vastaa

      0
  4. Sothys-ammattikosmetiikkasarjasta löytyy myös tommonen rakeeton savimainen kuorinta-aine! :) itse asiassa kyseiseltä sarjalta löytyy nuo kaikki 3 kuorintaa.

    Vastaa

    0
  5. Loistava postaus! Kommenttisi: "Kuivaihoisten kuulee usein välttelevän kuorintaa, mutta tosiasiassa heidänkin kannattaisi kuoria iho ainakin kerran kahdessa viikossa. Kuiva ihosolukerros voi merkittävästi hidastaa voiteiden imeytymistä."
    Just näin. Itsellä on ikääntyvä ja kuiva iho ja on pakko kuoria koska kuiva ihosolukerros ei muuten lähde. Varsinkin otsan seutu kärsii tästä.
    Ja onpa muuten vaikeaa löytää se sopiva tuote; rakeeton mutta kuitenkin tehokas. Varmaan eniten olen tehnyt ns. vikaostoksia tämän tuotteen kohdalla; useimmiten ovat liian rakeisia. Nyt odottaa kokeiluaan Bio2You -sarjan kuorintavoide.... *huokaus*

    Vastaa

    0
  6. Kiitos taas kerran sinulle Sanni. Tykkään tekstistäsi senkin takia paljon, että tuot esiin erilaisia näkemyksiä etkä vain yhtä ainoaa totuutta. Sinulla on mielestäni akateeminen tyyli, jota on miellyttävää lukea.

    Näin kuivaihoisenakin rohkaistuin enemmän miettimään kuorinta-asiaa. Minulla on tuolla jo vasta hankittu kuorintavoide odottamassa käyttöä.

    Vastaa

    0
  7. Oma ihoni on tosi kuiva. Olen käyttänyt noin puolitoista vuotta Dr.Hauschkan puhdistusvoidetta (sitä niillä rakeilla, minkä saa vain taputella ihoon) sekä ruusuvoidetta (sitä rasvaisempaa). Silti ihoa kiristi. Otin siihen lisäksi noin kuukausi sitten Kiehlsin Midnight Recovery öljyn. Mutta edelleenkin ihoa kiristää ja mineraalimeikkipuuterin jälkeen ne kuivat kohdat (nenä ja poskipäät) tulevat oikein kunnolla esiin. Juuri tänään ostin lisäksi Dr. Hauschkan puhdistusmaidon, kun mulla oli tunne, että en saa sillä pelkällä rae-puhistusvoiteella täysin sitä mineraalimeikkipuuteria iholta pois. Eräs kosmetiikka myyjä sanoi kerran, että mun ei kannattaisi käyttää mineraalimeikkupuuteria, kun se ei ole kuivalle iholle hyväksi. Vaan kun en halua siitä luopua. Mitähän mä voisin tehdä, jotta iho saisi enemmän kosteutta? Toivon tässä salaa, että tämän rasvaisemman ruokavalion kautta, nyt siirryttyäni vhh-ruokavaliooon, ihokin saisi sitä kautta rasvaa. Voisiko niin tapahtua? Ennen en syönyt oikeasti juurikaan mitään rasvaa, vaan suurin piirtein vain sokeria. Niin sokeristahan tulee ryppyjä. Perustuuko se kenties juuri ihon kuivumiseen?

    Sitten toiseen aiheeseen. Nyt tuon uuden ruokavalion kautta vatsani on muuttunut todella kovaksi. Olen huono juomaan vettä. Saan päviässä noin 1,5 litraa alas, mutta sitten tulee stoppi. Juoksupäivinä menee reilusti enemmän, mutta niitä on ollut nyt liian harvoin. Olisiko sulla vinkeejä, mitä voisin tehdä, jotta vatsa vähän löystyisi?

    Vastaa

    0
    1. Toivon tässä salaa, että tämän rasvaisemman ruokavalion kautta, nyt siirryttyäni vhh-ruokavaliooon, ihokin saisi sitä kautta rasvaa. Voisiko niin tapahtua?

      Ehdottomasti, ravinnon kauttahan ihon suurimman osan "rakennusaineistaan" saa :) Välttämättömät rasvahapot ihminen saa vain ravinnosta (elimistö ei näitä pysty itse tuottamaan), joten rasvapitoisempi ravinto vaikuttaa tietysti suoraan kehon rasvahappokoostumukseen. Ja osa ihon pintakerroksen lipideistä syntyy rasvahapoista.

      Myös veden juominen auttaa ihon kuivuuteen. Kirjoitat, että olet huono juomaan vettä. Niin minäkin olin ennen. VHH-ruokavalion myötä se oli "pakko" muuttaa, veden juominen on ehdottoman tärkeää jotta rasva-aineenvaihdunta voi toimia kunnolla. Se auttaa myös vatsan kovuuteen.

      Saan päviässä noin 1,5 litraa alas, mutta sitten tulee stoppi.

      Okei... juot näemmä kuitenkin enemmän kuin minä... ^_^ Minä join ennen hyvä jos yhden lasin päivässä, nyt ehkä litran, salipäivinä enemmän.

      Olisiko sulla vinkeejä, mitä voisin tehdä, jotta vatsa vähän löystyisi?

      Syöthän riittävästi kuitua? Perinteinen kikka on juoda aamuisin lasillinen pellavansiemenlimaa (tai miksei chiansiemenlimaa, se on neutraalimman makuista ja aivan yhtä kuitupitoista :)). Itse tein näin ruokavalion alussa, vaikkei vatsassa mitään pidempiaikaisia stoppeja ollutkaan. Eli pari ruokalusikallista pellavansiemeniä yöksi likoamaan lasilliseen vettä ja aamulla ääntä kohti. :)

      Vastaa

      0
  8. Luonnolle aika ikävä juttu ne muovirakeet... Ei tunnu kivalta ajatukselta, että ne menevät viemäriin ja rasittavat vesihuoltoa, yyh. Sais kieltää.

    Osaatko muuten suositella hyviä BHA-tuotteita? Tuo Cliniquen kasvovesi mulla onkin ollut kokeilussa jo.

    Vastaa

    0
    1. Sais kieltää.

      New Yorkin osavaltiossa yritetäänkin kieltää:
      http://www.nydailynews.com/life-style/new-york-ban-beauty-products-microbeads-article-1.1611463

      Osaatko muuten suositella hyviä BHA-tuotteita?


      Paula's Choice
      tulee luonnollisesti ensimmäisenä mieleen, hän on saanut aika hyvin markkinoitua itsensä kosmetiikkabisneksen "Leading Hydroxy-acid Ladyna", ainakin mulle! ^_^

      http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/exfoliants

      Itse en ole edelleenkään yhtäkään Paulan tuotetta kokeillut, mutta luotan siihen että nuo ovat hyviä. BHA-tuotteista löytyy kahta eri vahvuutta (1% ja 2%) ja kahdella eri koostumuksella, geelillä (seka-rasvoittuva iho) ja kevyellä emulsiolla (normaali ja kuiva iho). Noiden päälle voi vielä levittää normaalin kosteusvoiteen.

      Vastaa

      0
  9. Hei Sanni! Harvoin kommentoin mitään, vaikka luenkin blogiasi tiiviisti. Minulla on juurikin ongelmaiho, toisaalta kuiva, toisaalta rasvainen, kovasti pienenpieniä mustapäitä ja suurentuneita ihohuokosia, couperosaa...
    En ole kuorinut kasvojani pitkään aikaan, koska pelkään sen enemmän vaurioittavan kuin parantavan, mutta juttusi sai minut toisiin ajatuksiin. Mitä kuorintaa suosittelisit? Synteettisistä tuotteista suosittelit CLARINS Gentle Exfoliatoria, mutta en netistäkään mistään sitä löytänyt, valmistetaanko sitä edes enää?
    Suuret kiitokset jos jaksat vastata! -krisse

    Vastaa

    0
    1. Synteettisistä tuotteista suosittelit CLARINS Gentle Exfoliatoria, mutta en netistäkään mistään sitä löytänyt, valmistetaanko sitä edes enää?

      Tuotteen nimi on hiljattain vaihtunut ja on nykyään (sanahirviö, että mä inhoan näitä megapitkiä tuotenimiä) Bright Plus HP Gentle Renewing Brightening Peel.

      Voisit myös kokeilla Paula's Choicen tuotteita, niitä saa nettikaupasta:

      http://www.paulaschoice-eu.com/

      Tässä suora linkki AHA- ja BHA -tuotteisiin:

      http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/exfoliants

      Sinulle sopii paremmin BHA koska se tehoaa mustapäihin ja on hyvä myös herkälle, punoittavalle iholle (se vähentää AHA:a tehokkaammin punoitusta ja ihoärsytyksiä).

      Voisit aloittaa vaikka 1% BHA Lotion Exfoliantilla. Kannattaa aloittaa tuolla pienemmällä pitoisuudella salisyylihappoa jos ei ole sitä ennen käyttänyt, sitten voi siirtyä kahteen prosenttiin.

      Vastaa

      0
  10. Hyvä, että otit esiin myös AHA- ja BHA-vaihtoehdot. Niistä ei edelleen tiedä kovin moni, vaikka ne alkavat Suomenkin markkinoilla yleistyä... hedelmähapot olivat yhteen aikaan 'se juttu', mutta se oli vain ohimenevä trendi - pieni määrä jotain hedelmästä uutettua happoa ei tee mitään, ja Ph-arvojen on tuotteessa myös oltava oikein, jotta kuorinnasta olisi tehoa.

    Itselleni on auttanut nimenomaan BHA erilaisina vahvuuksina estämään ja hoitamaan erilaisia epäpuhtauksia/möhköjä. Paulan sivuilta joskus luin koko ihmeaineesta, ja häneltä ensimmäisen kerran sellaista tilasin (BHA liquid 1%)...
    Harmittaa vain edelleen lukea 'luonnonmukaisen' ihonhoidon faneilta, kuinka kaikki kemialliset tuotteet ovat turhaa rahastusta ja iholle pitää käyttää vain suola-tai sokerikuorintaa... Suosin mahdollisimman luonnonmukaista elämää ruokani suhteen, mutta ulkoisessa hoidossa tarvitaan joskus järeämpiä keinoja. Suututtaa suorastaan, kun näkee usein ihonhoitoa leimattavan pelkäksi markkinoinniksi periaatteella, 'kun ihoa ei hoida, se hoitaa kyllä itse itsensä'...
    Toki ruokavalio ja ravinto on kaiken terveyden fysiologinen perusta - mutta se ei sulje pois ulkoisen hoidon tärkeyttä.

    Vastaa

    0
  11. Pakko kiittää taas..vaihdoin silmämeikin puhdistajan Lumenen sensitiveen (ennen oli se Lumenen tavallinen) ja kyllä eron tuntee niin älyttömästi!! Jes! :) Niin piti vielä kysyä kun itsellä siis t-alueella mustapäitä mutta poskilla yrittäisin silti välttää mitään yli tehokkaita tuotteita kun hiukan ehkä couperosaa, mutta kiinnostuin tuosta Paulan BHA-tuotteesta.. Mutta pitää siis pistää seuraavana päivänä aurinkosuojallinen tuote?? (Vaikka tuotetta olisikin laittanut illalla? Ja mitä luulet että onko tuo BHA huonoksi hieman couperoottiseen ihoon? Kiitos!!!

    Vastaa

    0
    1. Mutta pitää siis pistää seuraavana päivänä aurinkosuojallinen tuote??

      Aina hydroksihappoja käyttäessä on tärkeää suojata iho UV-säteiltä sillä nuo hapot ohentavat ihon pintakerrosta. Mitä korkeampi pitoisuus hydroksihappoja, sitä tärkeämpää ihon UV-suojaus. Esim. Cliniquen Clarifying -kasvovesissä BHA-pitoisuus on sen verran alhainen ettei niiden jälkeen erikseen muistuteta ihon UV-suojauksesta.

      Ja mitä luulet että onko tuo BHA huonoksi hieman couperoottiseen ihoon? Kiitos!!!

      Ei ole huonoksi vaan päinvastoin hyväksi, BHA lievittää myös ihon punoitusta.

      Vastaa

      0
  12. rupesin tässä miettimään näitä ruuansulatusentsyymikuorintoja, että onkohan niistä miten hyötyä. pepsiini ja trypsiini toimivaat mahalaukussa ja siellähän pH:n pitää olla n. 2 eli erittäin matala ja nämä entsyymit toimivat siten parhaiten tässä pH-arvossa. Mutta nuin hapan aine saattaisi vähän olla huono kasvoille? ja muutenkin, entsyymithän pilkkovat proteiineja että miten se parantaa ihon vointia?

    Vastaa

    0
    1. Mutta nuin hapan aine saattaisi vähän olla huono kasvoille? ja muutenkin, entsyymithän pilkkovat proteiineja että miten se parantaa ihon vointia?

      En osaa sanoa. Tieto noiden entsyymien käytöstä on Una Nuotiolta.

      Vastaa

      0
  13. Googlettelin vähän tuota salisyylihapon käyttöä kuorinnassa, ja aika monessa blogissa hehkutettiin aspiriinista tehtyä kuorintatahnaa. Mitä mieltä olet tästä, oletko itse kokeillut tai kokeilisitko?

    Vastaa

    0
    1. Mitä mieltä olet tästä, oletko itse kokeillut tai kokeilisitko?

      Olen lukenut tuosta paljon mutta toistaiseksi en ole kokeillut enkä oikein muodostanut mielipidettä. Sen verran kuitenkin tiedän lukemani perusteella, että asetyylisalisyylihappo (eli aspiriini) ei ole BHA-happo niinkuin salisyylihappo, eikä sillä ole samaa kuorivaa ominaisuutta. (Blogeissa kirjoitetaan näin, mutta se on yleinen väärinymmmärrys. Todella monessa yhteydessä väitetään aspiriinin olevan salisyylihappoa, mutta se on asetyylisalisyylihappoa joka on eri asia. Bongasin mm. eräältä keskustelupalstalta ketjun, jossa kemistiharrastajat puhuvat miten aspiriinista saisi eristettyä salisyylihappoa - mikä on erittäin monimutkainen toimenpide ja vaatii huomattavasti enemmän kuin aspiriinitabletin murskaamisen ja sekoittamisen veteen ^_^).

      Aspiriini muuttuu kyllä lopulta salisyylihapoksi - mutta vasta ohutsuolessa. Iholle hierotulla aspiriinilla voi olla iholle etua sitä kautta että asetyylisalisyylihappo vähentää tulehdusta (--> rauhoittaa ärtynyttä ja punoittavaa ihoa, lähteiden mukaan siis myös ulkoisesti käytettynä), mutta ei keratolyyttinä eli kuorivana aineena. Aspiriini ei muutu iholla salisyylihapoksi.

      Se ei toki poista sitä mahdollisuutta että iho silti tuntuu hyvältä aspiriinikäsittelyn jälkeen - mutta se ei johdu salisyylihaposta.

      Lähteet:

      http://thebeautybrains.com/2006/05/20/beauty-question-do-aspirin-masks-work/
      https://www.facebook.com/PaulasChoice.Inc/posts/10150892478234004
      http://www.thedoctorstv.com/forums/804-August-14-2-12-Beauty-Tips-Tricks-Treatments-for-Under-1-/topics/13525-Aspirin-is-NOT-salicylic-acid

      Vastaa

      0
    2. Kiitos seikkaperäisestä vastauksesta! Itseänikin pohditutti nimenomaan tuo asetyyli-etuliite ja sen puuttuminen. Enpä taida ainakaan toistaiseksi kokeilla tuota aspiriinikuorintaa, sen sijaan laitoin Paulan 1% geelikuorinnan tilaukseen :)

      Vastaa

      0
    3. En ole itsekään varma absoluuttisesta totuudesta asetyylisalisyylihapon suhteen. Se on kuitenkin pakko lisätä, että salisyylihapon ph on 3, asetyylisalisyylihapon 3.4. Se siis on myös potentti happo, ja siinä mielessä voisi aivan mainiosti toimia kemiallisena kuorijana.

      Vastaa

      0
  14. Tilasin heti tuon Paulan yksiprosenttisen! Ja suorastaan rukoilen että siitä olisi apua iho-ongelmaani, joita on tasan yksi. Olen reilu kolmekymppinen, mutta näytän kaksvitoselta (välttäkää siskot aurinkoa! oikeasti!), ja ihoni on rypytön, vaalea, kuulas. Mutta ne penteleen mustapäät ja huokoset nenässä ja hieman poskillakin. Niitä ei saa peittoon millään eikä minulla ole rahaa juosta koko ajan kasvohoidoissa, eli päivittäinen kotituote on ollut hakusessa jo pitkään. Eli sormet ristiin että saisin tästä apua ;).

    Vastaa

    0
    1. Eli sormet ristiin että saisin tästä apua ;).

      Hei, käy ihmeessä sitten täällä raportoimassa miten toimii! :)

      Vastaa

      0
    2. Sama juttu!! Mustapäät ja hieman ehkä couperosaa poskipäillä..ja huomenna lähtee tilaukseen ja samaten toivon apua

      Vastaa

      0
  15. Oon lukenut jostain, että rakeelliset kuorinnat (varsinkin aprikoosin kiveä sisältävät?) vaurioittasivat ja naarmuttaisivat kasvoja. Sen takia en ole niitä pahemmin käyttänyt. En sitten tiedä miten asia oikeasti on.

    Vastaa

    0
    1. Minunkin kokemukseni aprikoosinkivestä ovat huonohkoja. Tuntuisi sopivan paremmin vartalokuorinnan raetyypiksi kuin kasvoille, ovat sen verran karheita. En tiedä miksei juuri aprikoosinkiveä sitten saisi murskattua/jauhettua pienemmäksi...? Kai mikä tahansa hedelmänkivi tai siemen pitäisi olla mahdollista jauhaa juuri sen kokoiseksi jauheeksi kuin on tarve. Jostain syystä kuitenkin kaikki aprikoosinkiveä sisältäneet kuorinnat joita olen käyttänyt ovat aina olleet karkea- ja isorakeisia.

      Vastaa

      0
  16. Epäpuhtaan ja rasvoittuvan ihon omaavana voin kyllä lämpimästi suositella BHA-kuorintoja. Mulla on kans käytössä Paula's Choicen BHA-kuorinta. Oon käyttänyt sitä ehkä sellaset puolisen vuotta. Se on ainut ihonhoitotuote, jolla on koskaan ollut mitään ihon kuntoa parantavaa vaikutusta. Näppylät on hävinneet lähes kokonaan sen jälkeen kun aloin käyttämään sitä. Naamataulu kärsii edelleen punaisuudesta ja kirjavuudesta, siihen BHA- kuorinta ei mun kohdalla ainakaan toimi. Harmi.
    Mun ihon kohdalla on ihan sama, että minkälaista puhdistustuotetta käytin. On se sitten muutaman euron Erisan tai Sensain kaksoipuhdistus, ei mitään vaikutusta näppylöihin. Ihan sama mikä kasvovesi tai mikä seerumi tai mikä kosteusvoide. Pahimmassa tapauksessa tuotteet saattaa ärsyttää ihoa ja parhaimmassa tapauksessa ne pitää tilanteen ennallaan. Joten BHA-kuorinta on kyllä mun ihonhoidon kulmakivi. Sen huomaa heti, että jos on muutama päivä mennyt niin, etten oo laittanut sitä, niin näppylöitä alkaa heti ilmestyä. Rakkaustuote ehdottomasti! <3

    Vastaa

    0
  17. Simone Mahlerilla on myös kitkakuorinta, löytyy kosmetologien valikoimista.

    Vastaa

    0
  18. Mulla on superongelmainen iho; rasvoittuva, mutta kuiva, epäpuhdas, suurihuokosinen ja helposti punottava. BHA-hapoista olisi ehdottomasti hyötyä, mutta aspiriiniallergia on niin paha, että tällä hetkellä edes minkäänlaisia salisylaatteja sisältävä kosmetiikka ei käy, puhumattakaan puhtaasta salisyylihaposta. Jopa aloe vera, joka sisältää vähän salisyylihappoa, aiheuttaa toisinaan oireita.

    Osaatko sanoa, millainen kuorinta olisi paras? Muutamia olen kokeillut, mutten ainakaan vielä löytänyt mitään suursuosikkia.

    Vastaa

    0
    1. Kokeile AHA-kuorintaa (glykoli- ja maitohappo ovat tehokkaimmat). Nuo happokuorinnat ovat iholle mekaaniselta kannalta hellävaraisempia kuin rae- ja savikuorinnat (koska eivät vaadi mitään hankausta tai kitkausta), mutta kuitenkin tehokkaampia itse kuorintaominaisuudeltaan.

      Vastaa

      0
  19. Osaisitko sanoo miten näpyn jälkeen jäänyt punainen jälki lähtis nopeempaa pois? Mulla näpyt kyllä katoaa suhteellisen nopeaa kun käytän cliniquen mild clarify lotionia mutta se punainen jälki jää moneksi kuukaudeksi. Oon yrittäny kerran viikkoo kuoria ihon favoran kuorinnalla mutta en tiiä kui paljo mun kuiva ja herkkä iho nuista rakeista tykkää... Mietin esim tuota aha kuorintaa et olisko parempi vaihtoehto vaikka kerran viikossa käytettynä? Vai olisiko jokin seerumi esim bm regenerative gel 28 sun mielestä parempi?

    Vastaa

    0
    1. Hei Luuli!

      Osaisitko sanoo miten näpyn jälkeen jäänyt punainen jälki lähtis nopeempaa pois?

      Käyttämällä punaisuutta vähentäviä hoitovoiteita ja -öljyjä, niitä on markkinoilla tosi paljon. Kun menee vaikka apteekkiin ja kysyy niin sinulle tarjotaan varmasti montaa eri vaihtoehtoa.

      Oma suosikkini on jo vuosia ollut Ella Bachén Creme Intex No.2, jota myydään kosmetologeilla. Voide sekä sammuttaa näpyn tulehduksen, kuivattaa näpyn pois että hoitaa punoitusta.

      Arpien ja punoituksen hoito ei näytä olevan tuon BM Regenarative -seerumin ykköskohde, vaikka nuokin jutut tuotekuvauksessa mainitaan, mutta ennemminkin valitsisin tuotteen joka on tarkoitettu ensisijaisesti näppyjen tai arpien hoitoon.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (41)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat