Kreikkalainen ruoka on ehkä maailman parasta. Ei tosiaan maailman kauneimman näköistä, mutta ihan älyttömän hyvää 😋
Olen monesti todennut, että voisin matkustaa Kreikkaan pelkästään vain syömään, mutta nyt kun herkuttelu paikan päällä Kreikassa ei ole mahdollista, ikävä on ajanut minut kokkailemaan kreikkalaista ruokaa kotona.
(Maisemia ei harmi kyllä voi tuoda mukanaan Suomeen...)
Ajattelin julkaista täällä blogissa silloin tällöin kreikkalaisten lempiruokieni reseptejä, ja tänään on vuorossa rehellistä, superyksinkertaista maalaisruokaa: fasolakia, eli vihreitä papuja kera tomaatin ja sipulin.
Kreikkalaiset pikkujoulut -postauksessa kerroin oliiviöljyn merkityksestä kreikkalaisessa ruoassa. Oliiviöljyä käytetään Kreikassa kuta kuinkin ihan kaikessa, poislukien pihvit :D.
On eräs ruokatyyppi, jossa oliiviöljyn rooli korostuu aivan erityisesti: ladera, jossa kasviksia kypsennetään ja haudutetaan pitkään erittäin runsaassa oliiviöljyssä. (Yllä olevassa kuvassa klassisia esimerkkejä ladera-ruoista.) Ladera syntyi sota-aikana, kun ruoasta oli puutetta ja emännät joutuivat valmistamaan ruokaa melkein pelkistä kasviksista. Runsaalla oliiviöljyllä ruokiin saatiin tarpeellista energiaa.
Nämä pöperöt eivät tosiaan ole ruokapöytien kaunistus mössömäisine ulkonäköineen, mutta nyt puhutaan mausta. 🙏🏻
Ei makukaan toki ole kaikkien mieleen, mutta Kreikan kävijöiltä vähintään löytyy yleensä rakkautta ladera-klassikoita kohtaan. Ne ovat kreikkalaisen keittiön ydintä. Pikkujoulu-jutussa valmistamani munakoisoruoka imam bayildi on yksi tunnetuimpia ladera-ruokia. 👌
Ladera ei ole hienostunutta ja pikanttien makujen ruokaa. Se on runsasenergistä ja tuhtia maalaisruokaa, jonka mehukkuus ja runsaus syntyy laadukkaan oliiviöljyn ja kasviksista tihkuvien maukkaiden nesteiden yhdistelmästä. Pitkä kokkausaika runsaassa oliiviöljyssä on koko ruokalajin tunnistettavan makumaailman sielu.
Tänään valmistetaan fasolakiaa, jonka pääraaka-aine on vihreät pavut. Kuvassa olen ateenalaisen ystäväni Mariannan luona, ja pian iskemässä haarukkaani Mariannan kokkaamaan fasolakiaan. Meikäläisittäin fasolakia näyttää ihan lisukkeelta, mutta Kreikassa se voi olla ateria itsessään.
Fasolakia on vegaaninen ruoka, toisin kuin hyvin monet (juustolla kuorrutetut) laderat. Myönnän, että itse tilaan tavernassa fasolakian seuraksi yleensä fetaa - koska haluan mun proteiinin 😁 Mutta perinteiseen fasolakiaan juusto ei kuulu.
Fasolakia kreikkalaisen tavernan menussa.
FASOLAKIA-RESEPTI
Jos ruokaan haluaa autenttista kreikkalaista makua, valitse kreikkalainen oliiviöljy. Oma suosikkini on kreetalainen premium-luokan Terra Creta. Kaikki Terra Cretan öljyt ovat matalahappoisia, eikä niissä ole joillekin vahvoille oliiviöljyille ominaista pistävää makua.
Pilko tomaatit ja sipuli. (Määrällisesti kumpaakin on yhtä paljon). Kypsennä tomaatti ja sipuli oliiviöljyssä matalalla lämmöllä, kunnes ne ovat täysin pehmeitä ja tomaatin rakenne rikkoutunut.
Lisää makusi mukaan pilkottua valkosipulia, sitä saa olla runsaastikin. Perinteisessä reseptissä valkosipulia on kohtuudella, sen maun ei kuulu tulla läpi, mutta kukas estää laittamasta enemmänkin jos tykkää valkosipulisista ruoista :)
Lisää vihreät pavut ja runsaasti oliiviöljyä. Pakastepavut voi lisätä jäisinä, tuoreet pavut kannattaa esikypsentää keittämällä. Ladera-ruoissa kasvikset eivät ole al dente, vaan saavat kypsyä erittäin pehmeiksi, jopa niin pehmeiksi että rakenne melkein hajoaa suuhun. (Termi 'mössö' ei siis lainkaan ole huono laderan yhteydessä ;D)
Laita kansi pannun päälle ja anna papujen kypsyä tomaatti-sipulipohjassa miedolla lämmöllä ainakin 20 minuuttia, mielellään pidempäänkin. Tarkista kypsyys, ja poista liedeltä kun pavut ovat aivan pehmeitä.
Mausta suolalla ja pippurilla, ja lisää silputtua persiljaa sekä halutessasi tujaus tuoreen sitruunan mehua.
Voilà! Fasolakia on valmis nautittavaksi. Kreikassa päälle kaadetaan vielä lisää oliiviöljyä... runsaasti...
(Hapokas feta tosiaan sopii valtavan hyvin pehmeän fasolakian makukaveriksi. 👌 Jos siis kaipaat proteiinilisää, murenna päälle fetaa jo pannussa kypsennyksen loppuvaiheessa, niin feta ehtii lämmetä ja hieman sulaa.)
Aterian jälkeen / lopulla lautasella kuuluu näkyä oliiviöljyä... Silloin olet valmistanut fasolakian riittävällä määrällä öljyä :)
Kreikassa öljyä jää ladera-ruoan pohjalle tämän verran.... 🙈 Ladera-ruoat kirjaimellisesti uivat oliiviöljyssä.
Mikä on teidän lempi-kreikkalainen ruokanne? :)
Ja onko joku teistä jo maistanut fasolakiaa Kreikassa?
Lue myös kattava yleispostaukseni kreikkalaisesta ruoasta: The Good Stuff: kreikkalainen keittiö
24 comments on “Sannin kreikkalainen keittiö: fasolakia”
Mulle aasialainen ruoka on eniten sydäntä lähellä, mutta eurooppalaisista ehdottomasti kreikkalainen! Kesäisin kun grillataan, lautaselta löytyy usein gyros-lihaa tai bifteki, toki (itsetehdyn) tsatsikin ja horiatikin kera. Laadukas oliiviöljy todellakin kruunaa ruoan! Asun Itävallassa ja tapasin täällä sattumalta suomalaisen naisen jonka perheellä on oliivipuutarha Kreetalla, he valmistavat siellä oliiviöljyä ja tuovat tänne pieniä määriä myyntiin (sekä oliiveja tietty), ah mitä herkkua!!
Btw, kysyin sulta muutama vuosi sitten Kreikka-vinkkejä Naxos-saarelle, ja myöhemmin kun luin blogiasi hokasin että päädyin sattumalta suosittelemaasi MetaxiMas-ravintolaan, jossa söin maailman parhaat kolokithokeftedes <3 Naxos oli muutenkin aivan ihana meille 30v lapsettomalle ja bileitä kaihtavalle pariskunnalle. Toivottavasti pääset vielä tänä vuonna reissulle sinnepäin, jos niin toivot!
Ihan mahtavaa..! 😍
Oih, miten kaipaan Naxostakin.... yksi ystävällisimpiä ja kodikkaimpia saaria <3 Ja niin monipuolinen..!
Hei Sanni,
onko sinulle Helsigin Punavuoressa tuttu kauppa https://dafne-foods.com/, jossa myydään kreikkalaisia tuotteita. Ihan pieni putiikki, vesi nousee aina kielelle kun siitä menee ohi ja tulee aina mieleen Karkkipäivä- blogi :)
En tiennyt tästä kaupasta...! Kiitos vinkistä..! <3 Oi, siellä myydään myös kreikkalaisia juustoja..! Tuolla voisi kyllä joskus pistäytyä kun olen Helsingissä. :)
Harvoin näyttää pavut non herkullisilta!
👍
Nämä sun postaukset kreikkalaisesta ruoasta näyttää aina niin hyvältä! Tekee mieli itsekin kokeilla :) mulla on kuitenkin IBS, jonka vuoksi en pysty syömään sipulia. Mikä olisi paras mahdollinen sipulin korvaaja kreikkalaisissa ruoissa niin, että maku ja kokemus on lähinnä autenttista kreikkalaista ruokaa? :)
Voi harmi, sipuli on kyllä niin olennainen osa etenkin ladera-ruokia, kun se tuo niihin makeutta ja aromikkuutta. En valitettavasti keksi mitään korviketta sipulille... Hei, voisin kysyä tätä Mariannalta, ehkä hän keksisi jotain..?
Olisi kyllä kiva kuulla, mitä Marianna keksisi vaihtoehdoksi!
Marianna vastasi, että hän ei keksi mitään muuta kuin kevätsipulin (vai miten voisi suomentaa "fresh onions"), mutta sipulihan se on sekin... 😕
Näin pelkäsinkin. Sipulin maku ja koostumus on niin omansalainen. Ladera-ruokiin haetaan sipulilla makeutta ja mehukkuutta. Makeutta toki saa muillakin juureksilla kuten bataatilla - mutta bataatti taas on hyvin eri tavalla makea, eikä tuo ruokaan sipulin kaltaista kosteutta. Silti..! Mä kyllä tykkään yhdistää bataattia, tomaattia ja fetaa..! 😍 (Laitan joukkoon myös valkosipulia, en tiedä voiko IBS-vatsalla syödä pieniä määriä valkosipulia..?)
Bataatti ei kuulu kreikkalaisiin ruokiin, mutta jos haluaa kokata ruokaa ladera-idealla, voi yhdistää lempijuureksiaan & vihanneksiaan ja kypsentää niitä runsaassa oliiviöljyssä kunnes ne ovat todella pehmeitä. Bataattiruokien maku ei tunnu kreikkalaiselta, mutta kyllä nuo feta-bataattimössöt on ihan sairaan hyviä 😍
Itseasiassa kevätsipulin varsi sopii mulle, sitä voisin ainakin koittaa! Mutta kiitos näistä vinkeistä ja bataatin vinkkaamisesta, jotain tällaista pitää kyllä omassa keittiössä pistää tulille (öljylle).. :)
Hei, mahtavaa :) :)
Ei muuta kuin antoisia kokkailuhetkiä..! 🤗
Hyvältä näyttää! Omat lemppariruoat ovat gigantes (isot voipavut uunissa) ja arakas latheros, joka on aika samanlainen ruoka kuin fasolakia. Itse laitan siihen yleensä herneiden sijaan vihreitä papuja, perunaa, porkkanaa, sipulia, tomaattipyrettä, vettä ja runsaasti oliiviöljyä. Mausteeksi tulee yllättäen tilliä. Niin yksinkertaista ja silti niin hyvää!
Resepti löytyy esim. täältä https://www.olivetomato.com/greek-style-peas-arakas-latheros/
Minäkin tykkään gigantesista, mutta en voi syödä sitä paljon, koska saan pavuista (poislukien vihreät pavut) hurjasti ilmavaivoja. Vihreissä pavuissa on vähemmän hiilihydraatteja, mikä ilmeisesti vaikuttaa siihen, että harva saa niistä ilmavaivoja, vaikka muista pavuista ja herneistä saisikin.
Kikherne-ruoat ovat myös superherkullisia, mutta sama homma, täytyy syödä vain vähän kerrallaan tai sitten varmistaa, ettei ole viettämässä aikaa sosiaalisessa kanssakäynnissä... 🙈
Tuo Caracas latheros on vähän kuin briam, mutta herneillä..! :) Briamiin tulee perunaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. No, näitä saman tyyppisiä, eri kasviksista koostettuja ladera-"mössöjä" on vaikka kuinka 😋 Yksi mun suosikeista on horta, jota ei oikein pysty valmistamaan Kreikan ulkopuolella (ainakaan pohjoismaissa), koska meillä päin ei yksinkertaisesti kasva sen tyyppisiä villivihanneksia joita hortaan tulee.
Talvisin kannattaa ruokiin laittaa kokonaisia säilyketomaatteja. Suomesta ei tällä hetkelä saa niin hyviä tuoretomaatteja, jotta ruokiin tulisi oikea maku. :) Kirsikkatomaatit voivat parhaimmillaan yltää aika lähelle, mutta itse en tykkää että niiden kuoret jäävät ruokaan. Sen tulee olla kaikin puolin pehmeää. Tietty, jos jaksaa kaltata niin ehkä sitten. :)
Oikein hyvä vinkki 👍🙂
Hyvä Sanni! Täällä herahti vesi vegaanin kielelle ja heti tuli hinku tehdä tätä, mutta höystää paahdetuilla ja maustetuilla cashew-pähkinöillä, auringonkukansiemenillä ja tofukuutioilla.
Tällä runsaalla kombolla on vegaanillakin lautasellaan todellinen protskupommi! Tosin en tiedä viekö kauemmas kreikkalaisesta keittiöstä. Tofusta olen kuullut joidenkin viritelleen fetamaista tavaraa myös.
Viivi nukahti äsken melkein istuen ja Totin hidasta ruokailua seuraten. Terkkuja pieniltä koirilta!
Pähkinöistä (muistaakseni manteleista) pystyy valmistamaan vegaanista "fetaa" (Jenni on sitä joskus tehnyt, mums..!). Se on aika työlästä, mutta jos jaksatte lähteä tähän projektiin, säilyy fasolakiassa kenties kreikkalaisempi makumaailma :)
Pähkinät ei muuten kuulu lainkaan kreikkalaisiin suolaisiin ruokiin, jälkkäreissä niitä näkee :) Kreikkalaiset ovat hulluna juustoon, ja juustoa löytyy tungettuna lukemattomiin suolaisiin ja lämpimiin ruokiin kenties samaan tapaan kuin joissain muissa kulttuureissa käytettäisiin pähkinöitä ja siemeniä :D
Mutta eihän tätä reseptiä tarvitse millään muotoa pitää "kreikkalaisena", hyödyntää vain herkullisen pohjan ja tuunaa muilla lisukkeilla mieleisekseen 😍
❤️❤️
Mmm, näyttääpäs herkulliselta! Voiko näitä ladera-ruokia valmistaa uunissa? Tykkään uunikokkailusta, se on huolettomampaa (ja vähäkäryisempää) kuin pannulla paistaminen. Lisäksi samassa lämmössä saisi kätevästi paisteltua useampaakin sorttia eri astioissa. Oletko kokeillut?
Kiitos näistä kreikka-aiheisista jutuista, matkasta haaveillen... :)
Voi ilman muuta...! 👍 Kreikassa nämä kaiketi useimmiten valmistuvatkin uunissa, etenkin kun niitä tehdän isompi satsi kerrallaan, kuten ravintoloissa. Mutta kotona pienelle porukalle kokatessa fasolakia valmistuu helpoiten ja nopeiten pannulla.
Uuni sopii yhtä hyvin, mutta sitä vain mietin, saako uunissa samanlaisen "karamellisoituneen" maun tomaattiin ja sipuliin kuin paistinpannussa freesatessa..?
Omg! Tein tätä tänään ja oli lähteä järki!!! Siis niin hyvää! Kiitos taas ihanasta reseptistä Sanni 🥰
Tonnikalapullat on jo vakkarikamaa keittiössä 👌
Onpa ihana kuulla...! 😍
(Liikutuin, kun oma äitinikin laittoi viestiä, että aikoo valmistaa tätä..! <3)
Kokeilin ja ihastuin. Yleensä syön aamupalaksi leipää mutta se tulee jo korvista. Samoin munakas. Tässä hyvä vaihtoehto. Etsin parhaillaan vaihtoehtoja jotta lihan ja leivänkulutusta saataisiin pienemmäksi.
🙂👍