Nyt vietetään Zero Waste -syyskuuta. Teemakuukauden tavoitteena on lisätä tietoisuutta jätteen minimoimisesta ja herättää ihmiset tarkastelemaan kriittisesti arkipäiväisiä kulutusvalintoja.
Kolmatta kertaa järjestettävän tempauksen takana on Zero Waste Finland Ry.
Tempaus näkyy verkossa erilaisina viikottain vaihtuvina haasteina, esimerkiksi tällä viikolla haastetaan ihmisiä käymään läpi roskiaa, kieltäytymään mainoksista ja olemaan "ostolakossa".
Mietin kuun alussa, olisinko itsekin osallistunut näkyvästi haastamalla itseni käyttämään syyskuun ajan pelkästään zero waste -ihon- ja hiustenhoitotuotteita.
Kokeilu olisi ollut tosi mielenkiintoinen ja varmasti ihan toteutettavissakin - JOS en testaisi kosmetiikkaa ammatikseni. En oikein pysty pitämään kuukauden taukoa kosmetiikan testaamisesta, tai ainakin se olisi vaatinut hyvissä ajoin tehtyjä järjestelyjä yhteistöideni suhteen. Havahduin liian myöhään. Ehkä kokeilen tätä ensi vuoden Zero Waste -syyskuussa..?
Halusin kuitenkin kirjoittaa aiheesta ja kysyä teiltä, mitä luulette:
Värikosmetiikan eli meikkien suhteen zero waste on lähestulkoon mahdotonta, ellei pitäydy muutamissa voidemaisissa tuotteissa ja unohda esimerkiksi ripsiväriä. Siksi rajaan kysymyksen ihon- ja hiustenhoitoon, sillä näissä tuoteryhmissä on täysin mahdollista käyttää pelkästään zero waste -ideologian mukaisia tuotteita.
Esimerkkejä zero waste -ihon- ja hiustenhoitotuotteista:
Merkkejä: Flow Kosmetiikka, Nurme, Lush, Kaurilan Sauna, Famo, Inkuto, Dermosil.
Merkkejä: Flow Kosmetiikka, Famo, Lush, Inkuto.
Sokeri- ja suolavedellä voi myös kiinnittää hiuksia, samoin itsevalmistetulla pellavansiemengeelillä (kuulema..!), mutta sokeri- ja suolavesi tekee hiukset myös tahmeiksi. (Kaupallisissa suola- ja sokerisuihkeissa koostumus saadaan käyttöystävällisemmäksi kosmetiikan lisäaineilla.)
Merkkejä: Lush. Lushin kasvovoidepalat tulevat paperiin käärittynä. (Saa huikata jos tiedätte muita vastaavia, lisään tähän :)
Merkkejä: Ilona Luonkos, Lush.
Merkkejä: Flow Kosmetiikka, Ilona Luonkos.
Hyviä ruoanlaitossa käytettäviä ihonhoitoöljyjä: kookosöljy, oliiviöljy, seesaminsiemenöljy.
Merkkejä: Nurme.
Merkkejä: We Love The Planet.
Merkkejä: Nurme (ja varmasti monia muita)
Saippua toki lienee ihan kaikille tuttu :)
24 comments on “Pärjäisitkö zero waste -kosmetiikalla..?”
Hei,
Millä logiikalla tuote määritellään zero waste tuotteeksi? Onhan kartonkiin pakatun deodorantin tuubi tai saipppuan ympärille kääräisty paperi roska. Lasi- tai metallipakkauksen, muovipurkin ja vaikkapa pumppupullon voi myös uudelleenkäyttää itse tai lajitella kierrätykseen jätteenä ja hyödynnättäväksi esim. energiantuotannossa.
Zero Waste määritellään mun käsityksen mukaan niin (ainakin kosmetiikassa), ettei tuote jätä mitään jälkeensä. Näin ollen kierrätettävän materiaalin pakkaus ei tee tuotteesta zero wastea. Tämä on vain mun käsitys. Kartonkinen ja paperinen pakkaus maatuu luonnossa tai ne voidaan polttaa, muovinen ja lasinen pakkaus ei maadu eikä niitä voi hävittää polttamalla. (Kaikkien muovilaatujen poltettavuutta en tunne, mutta muovi yleisesti ei kuulu zero waste -ajatteluun.)
Mielenkiintoinen kysymys ja aihe! Itse olin luulossa että Zero-Waste tarkoittaa että joko kierrätetään kaikki materiaali (esim. kyllähän lasista tehdään uusia lasipurkkeja); ja/tai ei osteta mitään pakkauksessa, vaan kaikki tuotteet ns. “nakuna“, esim. vihannekset ja hedelmät ilman käärettä. On myös Zero-Waste kauppoja joista haetaan tuotteet omiin astioihin (esim: https://m.youtube.com/watch?v=M7ikhWfHQc8)
Mutta itselle aihe on tutumpi ruokapuolelta, kosmetiikassa voi olla eri määritelmät ja eri haasteet :) vaikka on tuossakin videolla näköjään saippuoita yms..?
Mä oon suosinut lasisia pakkauksia, koska käsittääkseni lasia pystyy kierrättämään uusiolasiksi lähes loputtomasti. Samoin metallia. Kartonkia ja muoviakin uusiokäytetään, mutta vain rajallisen monta kertaa. Aina paras tietty ilman mitään pakkausta, tai vaikka omaan purkkiin ostettuna 😊
👍
Kosmetiikan kohdalla kannattaa muistaa, että kosmetiikan lasipakkaukset on yleensä valmistettu erikoiskäsitellystä lasista, joka ei kelpaa lasinkeräykseen, vaan kuuluu sekajätteeseen. Joitakin poikkeuksia saattaa olla, joten kannattaa tarkistaa pakkauksen kierrätysmahdollisuudet tuotetta ostaessa :) Elintarvikkeissa taas lasipakkaukset (esim. hillopurkit, mehupullot) ovat yleensä kierrätyskelpoista lasia ja ne voi laittaa lasinkeräykseen. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että vain elintarvikkeiden lasipakkaukset sopivat lasinkeräykseen. Myöskään esim. posliini, hehkulamput, tasolasi, peilit, vaasit, lautaset, lasivuuat eivätkä juomalasit kuulu lasinkeräykseen.
http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/kosmetiikan_ja_kosmetiikkapakkausten_havittaminen/
https://yle.fi/uutiset/3-7304407
Olisin kiinnostunut kuulemaan noista aurinkotuotteista. Yritin keväällä löytää zero waste aurinkosuojaa luonnonkosmetiikan puolelta, mutta en löytänyt.
Mä lupaan testata vaikka ensi keväällä tuon We Love The Planet -aurinkosuojan ja raportoin käyttökokemuksesta :)
Mä niin haluaisin tykätä Lushin hoitoainepaloista, mutta niistä ei saa mitään irti. Ne ei tartu hiukseen vaikka musertaisin palan ja yrittäisin sen muussata hiuksiin. En ymmärrä kellä ne toimii.
Mulla oli sama kokemus Lushin palasta.
Koen ongelmaksi etenkin suihkussa käytettävien palatuotteiden säilytyksen. Etenkin kun suihkussa ei ole laskutilaa muuta kuin se tangossa roikkuva pieni levy, mikä onkaan. Niin mihin lasken palat kuivumaan. Ihan kaikkea en ole valmis vaihtamaan pakkauksettomiin, mutta jotain on aina kiva kokeilla.
Olen omaa suihkusaippuaani säilyttänyt sen pahvipakkauksen päällä siinä tangossa olevassa saippuakupissa. Eli pahvipakkaus litteäksi kuppiin ja saippua siihen päälle.
Ei ole mikään esteettisin ratkaisu, mutta minulle toimiva. Saippua ei jää pahviin niin lujaa kiinni kuin mitä jäisi normaaliin saippua-alustaan.
Olen kohta vuoden käyttämyt itse tekemääni dödöä. Eli 1 tl maissijauhoja, 1 tl soodaa ja 1tl kookoksöljyä. No tässä tökkää lasipulloon mutta kuten muitakin öljyjä, sitä voi käyttää ruuanlaittoon. On kuules pitävä deodorantti :)
Hei, tästähän sä taisit aiemman postauksen yhteydessä vinkatakin..! Etkös se ollut sinä..? Mulla on vieläkin kokeilematta..!
Kjaer Weis tekee uudelleen käytettäviä pakkauksia meikkeihinsä. Samoin Zao.
Kirjoitin pitkän pätkän myös suomalaisista zero waste -kosmetiikkamerkeistä, mutta kommentti pyyhkiytyi taivaan tuuliin, joten laiskasti vaan luettelen ne: Catteco, Fiini Naturelle, Naturette, Villipuro, Kolme cosmetics. Olisi hienoa, jos näistä saisi lukea tulevaisuudessa blogistasi. :)
Hei, suuri kiitos vinkeistä, etenkin noista suomalaisista :) Täytyy kyllä tutustua..!
Kjaer Weisin uudelleentäytettävät pakkaukset olin ihan unohtanut, kiitos siis sen mieleenpalauttamisesta..! 🤗
Boho meikeissä on pahvinen kuori (onko lähes roskatonta?).
Palasaippuat meillä on sujautettu joulumyyjäisistä/mummon kapioista saatuihin pieniin pitsipussukoihin (alunperin tehty vaatekaapin laventelihajustepussukoiksi). Saippuaa voi käyttää pitsipussissa ja pitsipussi on samalla pesusieni. Roikkuu pussukka ja sen sisällä palasaippua kylppärin naulakossa.
Noita pussukoita on nylonnarusta ja puuvillasta ja kätevä tekee sellaisen itse vaikka bambulangasta (onnistui 7v kummitytöltäni). Värikoodatut palasaippuapussit kaikille perheenjäsenille...
Hei , hienoa, että olet kiinnostunut zero waste - tuotteista, oli syy mikä tahansa. Unohdit kuitenkin mainita, että plajon voi kosmetiikkaakin tehdä itse (esim. Huulipunaa) ja ripsivärin voi jossain määrin korvata punajuuren tai mustikan mehulla. Mitä tulee palasaippuoiden säilytykseen, itse säilytän niitä lasi-tai muovipurkeissa. Matkalle lähtiessä leikkaan palakosmetiikasta pienemmän palan ja sullon kaikki samaan pieneen rasiaan. Hyvin toimii! Voisit myös kysyä zero waste-kosmetiikkaa testattavaksi, ei luulisi olevan vaikea säilyttää omaa tulonlähdettä.
Pakko sanoa, että koko tämä zero waste -ajatus oli mulle ihan uusi asia... Noloa. Olen vasta äskettäin alkanut panostaa ihan normaalin jätteen kierrätykseen, tosin senkin teen lähinnä itsekkäistä syistä, sekajätteen tyhjennysmaksut maksan itse, kierrätetyt tuotteet saa viedä maksutta kierrätyspisteelle.. Mihinkään radikaaleihin muutoksiin minusta ei ole, mutta voisi olla ihan hyvä ajatusmalli sekin, että pienistä puroista... Yksi palashampoo on meidän taloudessa nähty, ja en muista brändiä mutta jonkinlaiseen pahviin se oli pakattu ja mies ainakin tykkäsi sitä käyttää, ehkäpä näitä tulee jatkossakin hankittua :) Kiitos siis herättelystä!
Kestävän jätehuollon periaate on seuraava järjestys: uudelleenkäyttö, kierrätys, energiakäyttö ja loppukäsittely. Jos ostat pahvipakkauksessa tuotteen ja heität sen sekajätteeseen, se poltetaan. Myös suurin osa muoveista voidaan polttaa, jolloin todennäköisesti myös muovinen meikkipakkaus päätyy poltettavaksi. Tällöin pahvi on yhtä zero waste kuin muovi. Kartonki/pahvi/paperi kuuluvat ensisijaisesti kierrätykseen eikä maatuvaksi. Se että materiaali "katoaa" johonkin (poltetaan tai maatuu) ei siis ole mikään ensisijainen tavoite, vaan se että materiaalit (joiden syntymiseen on kulunut energiaa ja raaka-aineita) pysyvät käytössä (kiertotalous).
Kiitos :)
Varmasti on yleisellä tasolla näin, mutta kosmetiikan alalla 'zero waste' -kosmetiikaksi ei luokitella mitään muoviseen tai lasipurkkiin pakattua. Zero waste -nimikkeen saa paperiseen tai kartonkiseen pakkaukseen pakattu, tai täysin pakkaukseton kosmetiikan tuote, joka ei sisällä maatumattomia yhdisteitä.
No sitten tuo kosmetiikka-alan määrittely ei ole mitenkään looginen tai kestävän kulutuksen kannalta edes järkevä. Viherpesua.
OK. Näkemys tämäkin.
Minulla on sellainen käsitys, että kun tuo koko nykyinen zero waste-ilmiö on peräisin Amerikasta, niin sikäläiset kierrätysmahdollisuudet ovat vaikuttaneet määrittelyyn siitä, mikä on zero waste. Joten siksi zero wasten voi nähdä täällä päin niin eri tavalla, eli pakkaukset jotka eivät mene sekajätteeseen, vaan ne voi kierrättää (kuten metalliset voiderasiat ja ruskeat lasipullot) vaikka pakkaus itsessään ei luontoon joutuessaan maatuisi on tarpeeksi zero waste-henkisiä. Ja zero waste-henkeä myös yleisesti mahdollisimman vähäinen pakkaaminen ja mahd.vähäinen kosmetiikka muutenkin.ja DIY-kosmetiikka. Meikeissä esim.terotettavat kynät aika hyviä. Zero wasteen kuuluu toki muovin välttäminen, mutta jos muovipakkaus on kierrätettävä, en tiedä onko muovia silloin syytä ihan hysteerisesti karttaa. Zero wastena myydään myös esim.kartonkisia deodorantteja, niissäkin muovitettu pinta, joten vähän kyseenalaisia lopulta. Ja kyllä paperi/kartonkikin jättää jälkensä ympäristöön, metsän kaatamistahan se kartongin ja paperin valmistus vaatii.