Täällä vietetään "Good-bye to all that" -henkistä ayurveda-ruokavalioon valmistavaa viikkoa.
Kävin tiistaina ayurveda-elämäntapakonsultaatiossa, ja siitähän riittää niin paljon kiinnostavaa kerrottavaa että päätin irrottaa ruokavalio-osuuden omaan postaukseensa. Mä tunnetusti tykkään puhua ruoasta :D
Tuntuu ehkä hassulta aloittaa ruoasta puhumatta ensin mistä ayurvedassa on kysymys, mutta luulen, ettei kaikkia lukijoita ayurveda välttämättä kiinnostakaan sen syvemmin - mutta eri lähestymistavat ruokavalioihin ja ravinnon vaikutus hyvinvointiin kiinnostavat monia. Siksi aloitan ruoasta - ja se on myös itselleni konkreettisin muutos tällä hetkellä ayurveda-konsultaation jälkeen.
Korostan, että kyseessä on kokeilu, samaan tapaan kuin esimerkiksi FitFarm-ruokavalio ja valmennus oli neljä vuotta sitten. Tällä kertaa tavoite vain on aivan eri: ei liikuntasuoritusten parantaminen vaan rauhallisemman olemisen löytäminen.
Siemailin tässä illan aikana viimeisen siiderin jääkaapista... Ihanteellisesti minun tulisi olla ilman alkoholia seuraavat 3 kk, tai ainakin nauttia sitä erittäin vähän. (Alkoholi ei taida ylipäänsä kuulua moneenkaan terveellisenä pidettyyn ruokavalioon... ;D)
Ayurvedassa nähdään, että oikeanlainen ruoka on hyvinvointimme kulmakivi. Tässä ei toki ole mitään uutta, terveellinen ravinto on elämäntapojen ohella varmasti hyvinvoinnin perusta kaikissa kulttuureissa ja lääketieteen suuntauksissa.
Mikä tekee ayurvedan lähestymistavasta poikkeavan esimerkiksi länsimaiseen näkemykseen verrattuna, on kehotyypin merkitys ruokavaliolle.
Ayurvedan periaatteilla hyvinvoinnin ja tasapainon ylläpitoon ei riitä, että syö terveellisesti. Täysin olennaista on oman kehotyypin mukaan syöminen.
Vaikka siis söisit pelkkiä superfoodeja, ne eivät välttämättä ole sinulle hyväksi, jos syöt kehotyypillesi vääriä superfoodeja. Valkosipuli, tomaatit, inkivääri ja munakoiso esimerkiksi ovat tunnustetusti superterveellisiä ruokia, mutta ne eivät tue terveyttäsi, jos olet kehotyypiltäsi pitta.
Kuten minä esimerkiksi olen.
Ayurvedassa on kolme pääkehotyyppiä (vata, pitta ja kapha) sekä niiden sekoituksia, mutta puhutaan niistä enemmän seuraavassa ayurveda-postauksessani. Minä olen vata-pitta, pittan ollessa se vahvempi.
Vata tarkoittaa ilma-elementtiä, pitta tuli-elementtiä. Tuli-elementtini on erittäin epätasapainossa ja olen siis käytännössä kroonisesti "tulessa". Samaa minulle kerrottiin kiinalaisen lääketieteen suulla kymmenisen vuotta sitten, myös sen mukaan minussa on liikaa tulta joka polttaa helposti kaiken veden, jolloin "palan pohjaan".
Pittaa tasapainottaa ruokavalio, jossa on makeita, karvaita ja kutistavia makuja. Pittalle haitallisia taas ovat happamat ja tuliset maut. (Ayurvedassa tunnetaan kuusi makua: makea, suolainen, hapan, tulinen, karvas ja kutistava. Pavut, karpalo ja puolukka ovat esimerkkejä 'kutistavasta' mausta.)
Yksinkertaistettuna: kun vältän tiettyjä makuja ja niitä edustavia ruoka-aineita, olivat ne sitten kuinka terveellisiä tahansa, ja suosin toisia, alan voida hyvin, ja keho ja mieli tasapainottuvat.
Ayurvedan mukaan ruoka on lääke joka korjaa elementtien tasapainoa, ja vasta kun elementit ovat tasapainossa, on keholla ja mielellä mahdollisuus voida hyvin.
Näin ollen, koska tähän saakka syömäni ravinto on ayurvedan mukaan väärää, ei minulla periaatteessa ole edes ollut mahdollisuutta voida hyvin. Tai ainakaan selvittää esimerkiksi stressiin ja rauhattomuuteen liittyviä haasteitani. Hmmm. Mielenkiintoista.
Kaikki lähtee siis ruoasta. Ei terapiasta, ei mindfulness-harjoituksista, ei liikunnasta eikä länsimaisten ravitsemussuositusten mukaisesta ravinnosta. Vaan oman kehotyypin mukaisesta ruoasta. (Toki elämäntavat ovat myös tärkeässä asemassa, mutta ruokavalio on ayurvedisen hyvinvoinnin perusta.)
MITÄ MINUN OLISI SITTEN HYVÄ SYÖDÄ AYURVEDAN MUKAAN?
Sitä mitä näette kuvassa.
Ruokavalio ei ole käytännössä millään lailla vaikea, vaan siinä on kaikkea mitä muutenkin syön. Vaikkakin enemmän hiilihydraatteja.
Suurin haaste on se, mitä tulisi välttää - ja alussa jättää mielellään kokonaan pois; näihin lukeutuu nimittäin joukko suurimpia lempiruokiani.
NÄITÄ LEMPIRUOKIANI MINUN TULEE VÄLTTÄÄ:
Juustoista saa syödä mietoja, pehmeitä, kotijuustotyyppisiä ja kypsentämättömiä juustoja, kuten mozzarellaa, leipäjuustoa ja raejuustoa.
Pähkinöiden sijaan minun tulee suosia siemeniä, erityisesti chiaa, kurpitsansiemeniä ja auringonkukansiemeniä.
Kasviksista minun tulee suosia vihreitä vihanneksia kuten selleriä, kurkkua, kesäkurpitsaa, parsakaalia, ruusukaalia, pinaattia ja lehtisalaatteja. Tomaattia ja porkkanaa tulee välttää, samoin paprikaa.
Juureksista sopivat mm. bataatti, palsternakka ja lanttu.
Onneksi myös sieniä saa syödä :)
Rasvoista ayurvedassa suositaan erityisesti ghee'tä eli kirkastettua voita. (En ole vielä niin perehtynyt että tietäisin miksi.) Muita sopivia rasvoja ovat voi, kookosöljy, oliiviöljy ja auringonkukansiemenöljy.
Rypsiöljy ei jostain syystä sovi, ainakaan pittalle.
Hiilaria tulisi lautasellani oli pitta-lautasmallin mukaan kolmannes.
"Voisiko ayurvedaa noudattaa vähähiilihydraattisena?" kysyin.
Sain kuulla, että hiilihydraatteja tarvitaan ruokavaliossani tuomaan kehooni lisää plasmaa ja nestettä. "Moisture", ayurvedan sanoin. Kehoni (sekä mieleni..!) ovat kuulema kuivat ja ne tarvitsevat kosteutta. Kerron tästä lisää seuraavassa ayurveda-postauksessa. "Moistureen" kuuluvat myös rasvat, joita minua rohkaistiin syömään reilusti gheen, avokadon, siementen ja kasviöljyjen muodossa.
Ostinpa sitten myös muutaman ayurvedisen lisäravinnevalmisteen. (Heh, olin tosi helppo asiakas..! :D Mulle sai myytyä kaiken..! ^_^) Shatavari-yrtti vahvistaa erityisesti naisten terveyttä ja sitä käytetään mm. kuukautishäiriöiden hoitoon. Mun kuukautisethan ilokseni jo palasivat, mutta minulle suositeltiin shatavaria koska se rauhoittaa ja lievittää stressiä.
Samaa vaikutusta tukee toinen valmiste, jossa on mm. tulsi-yrttiä ja centella asiaticaa.
No niin, tällaiseen kokeiluun ollaan nyt sitten lähdössä. :) Kyllä mä olen avoin kokeilemaan ihan mitä vain löytääkseni keinoja rauhoittua ja olla niin mieleltäni kuin keholtani vähemmän levoton. Ja etten aina olisi niin huolissani.
Voiko yrttitee korvata ah-niin-nautinnollisen aamukahvin... Se selviää lähiviikkoina.
Ayurveda pitta-ruokavalion rauhoittava, "tulta laskeva" ja ajattelu- ja keskittymiskykyä parantava vaikutus pitäisi olla havaittavissa jo parin viikon sisällä, jos ruokavaliota noudattaa noin 75-85-prosenttisesti.
Minulle suositeltiin seuraavaa tapaamista ayurveda-vastaanotolla kolmen kuukauden päästä. Katsotaan, pystynkö olemaan niin pitkään ilman jogurttia ja kahvia..! :D :D
(Olen jo huomannut laskeskelevani, voisivatko kahvi ja yksi annos jogurttia tai juustoa mahtua siihen 25% off-ruokavalio-osaan.... Mutta mikäli haluan todella tasapainottaa tuli-elementtini, minun pitäisi kolmeksi kuukaudeksi malttaa luopua pittalle haitallisista ruoka-aineista kokonaan.)
Palaan seurantaraporttien kera! :)
24 comments on “Ayurveda-ruokavalio”
Jee, minä jo Instassa kyselin postausta tähän ayurveda- konsultaatioon liittyen, joten kiitos ! :) Suurella mielenkiinnolla jään odottelemaan tulevia juttuja aiheesta.
Googlettanut olen paljon toki, mutta en ole löytänyt kuin hyvin suppeita kertomuksia. Olisi kiva mennä tällaiseen konsultaatioon itsekin, kun ensin vähän kuulisi että mitä siellä tapahtuu. Tässä tulikin jo paljon uutta tietoa, kuten tuo että ensimmäiset 3kk pitäisi noudattaa ruokavaliota tarkasti, ja mennä uuteen tapaamiseen parin kuukauden kuluttua. Kiitos vielä! :)
Kiva kuulla että aihe kiinnostaa :)
Mä en osaa sanoa, päteekö tuo 3 kk:n tarkempi noudattaminen kaikissa tilanteissa. Luulen, että ei välttämättä. Tarkka noudattaminen on tärkeää erityisesti silloin, kun elementtien epätasapainotila on suuri. Mitä tarkemmin kehotyypin kannalta haitallisia ruoka-aineita välttää, sitä nopeammin keho tasapainottuu. Jos siis lähtötilanne on jo parempi, eikä epätasapainotila ole suuri, niin ehkä esimerkiksi 75% noudattaminen jatkuvasti voisi olla ok...? En tiedä :)
Mutta muutaman kuukauden jälkeen olen varmaan jo kartuttanut ayurvedasta enemmän tietoa :)
Tää on niiiiiiiiiiiin mielenkiintoista! Mun kaveri vinkkas mul muutama kuukausi sitten Ayurvedasta ja oon ollu tosi kiinnostunut siitä, mutten sitten ole saanut aikaiseksi tutkittuu asiaa sen enempää. Tää sun tutkimuspostaus tulee just täydelliseen aikaan. Tsemppiä juustottomuuteen!
👍
Kiitos tsempeistä, täytyy sanoa että erityisesti fetan välttäminen on vaikea pala; syön sitä melkein joka päivä niin salaateissa kuin lämpimissä ruoissa... Rakastan fetaa..!
Tuntuu hullulta, että juuri nuo maut, jotka minua erityisesti miellyttävät (hapan, suolainen), ovat ayurvedassa minulle haitallisia, kun taas makea maku, josta olen vhh-ruokavaliolla täysin "eronnut" ja makea ruoka maistuu suorastaan pahalta, olisikin ayurvedan vinkkelistä minulle hyväksi... Toisaalta, makeutta ei tarvitse nähdä pelkästään sokerisen tai jälkiruokamaisen makeana. Ovathan esimerkiksi bataatit, kookosmaito ja monet juureksetkin makeita, ja siitä makeudesta pidän - kun se on osa muiden makujen kokonaisuutta. Kaurapuurokin on tavallaan "makeaa". Ehkä mun täytyy keskittyä noihin makeisiin asioihin, eihän mun tarvitse alkaa vetää kaksin käsin makeita hedelmiä :D
Se on kyllä hienoa, miten ennakkoluulottomasti testailet uusia asioita! Tällaisiakin, jotka omaan korvaani kuulostavat ihan täydeltä hölynpölyltä. :D
Liian alkoholin pois jättäminen on varmasti suositeltavaa kaikissa ruokavalioissa, mutta muuten... juuri ravitsemusterapeutilla käyneenä suhtaudun vähän varauksella. Mutta kiinnostavaa kuulla mihin kokeilu johtaa!
👍
Mielenkiintoista! Innolla seuraan...itse en pystyisi olemaan kahvitta enkä jogurtitta...olen niin heikko ja tuntuu tuo fodmapin noudattaminenkin olevan niin vaikeaa. On hirveen hankalaa asua ihmisen kanssa joka on perinteisen ruoan ystävä, ei osaa suunnitella ruoka-aikoja tai jääkaapin täytettä ja tykkää noutoruoasta :/ yksin kun asuin niin oli helppoa. Loman jälkeen yritän taas ryhdistäytyä kun se ettei ole jatkuvasti turvonnut, on hirveen ihana olotila <3
Jogurtille on tosiaan vaikea tai lähes mahdoton löytää korviketta... mikään muu ruoka ei muistuta sitä. Chia-vanukas ehkä saattaisi tulla lähimmäs, ollessaan lusikoitavaa ja viileää, mutta eihän se kuitenkaan maistu jogurttiin päinkään...
Voin niin ymmärtää...! Kalastaja onneksi tykkää tosi tavallisesta, arkisesta ruoasta ja jopa mun kokkailut kelpaa. Se tuntuukin ihan luksukselta kun voi laittaa ruokaa jota syödään yhdessä...!
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, jään innolla odottamaan jatkoa. Olen itsekin sama tyyppi (tulos tosin vain nettitestien perusteella). Saatko syödä kookosjogurttia (esim. Happy Coco)? Vai onko kaikki hapatettu kielletty?
Kaikki hapatettu on huonoksi pittalle, eli ei mitään jogurttituotteita (mikään ei siis ole 'kiellettyä', mutta omalle kehotyypille epäedullisia ruoka-aineita olisi hyvä syödä vain hyvin vähän tai välttää kokonaan mahdollisuuksien mukaan, jos epätasapainotila on suuri).
Hauska kokeilu! Jännityksellä odotan tuloksia, olen nimittäin ite kans pitta ja rrraaaakastan kaikkia kiellettyjä ruokia ja juomia, myös mulle ”kielletyt” liikumtamuodot on mun lemppareita joten en konsultaation jälkeen noudattanut mitään 😂 kaikki mun mielestä hauska ja hyvä oli kiellettyä ja kun kuvittelin elämää ilman näitä asioita niin kovin kurjalta alkoi näyttämään. Nyt taas kuitenkin huomaan eläväni vähän stressaavampaa aikaa elämässäni joten kiinnostaa kyllä kuulla huomaatko sä muutoksia! Jos huomaat niin ehkä itsekin on pakko kokeilla edes muutaman viikon testijakso 😅 (liikunnastani en tosin luovu mutta ruokavalion suhteen olisin avoin testailemaan muutaman viikon)
Heheh, helppo uskoa..! Vähän sama, kun itse olin juuri löytänyt avantouinnin hurmion, ja kiinalaisen lääketieteen edustaja kertoi, että mun "epätasapainotilassa" (yin & yang) tätä lajia ei missään nimessä pitäisi harrastaa. Totesin vain itselleni, että neuvo jää kyllä noudattamatta 👍
Ayurvedan neuvoin minäkään en saisi mielellään harrastaa kovaa salitreeniä, ja painoharjoittelu on aina ollut mulle se mieluisin liikuntamuoto. Kevyttempoinen treeni (kevyet painot eikä korkealla sykkeellä) on kuulema ok :) Aika kevyesti olen viimeisen puoli vuotta treenannutkin, kotona kahvakuulilla, joten liikuntaohjeen sovellus ei tässä elämäntilanteessa onneksi tuota suuria vaikeuksia.
On kyllä ihan totta, että jos suositeltu elämäntapamuutos pitää sisällään liian monista itselle todella mieluisista asioista luopumista, ei muutos onnistu - eikä siinä oikein ole järkeäkään. Elämän täytyy kuitenkin säilyä hauskana. 😙
Oooohh, odotan jo innolla seurantaraportteja! Ayurveda on kiinnostanut jo pitkään, mutten ole ennättänyt/saanut aikaiseksi perehtyä siihen vielä kovin syvällisesti. Tuo kirja mulla on hankintalistalla. Olen myös kokenut, että ayurvedan ruokavalio-ohjeita on vaikea lähteä omatoimisesti itselleen räätälöimään, joten konsultaatiossa käyminen olisi todella kiinnostavaa. Kiinnostaisi myös selvittää, millainen näkemys ayurvedan asiantuntijalla olisi mun ruoka-aineyliherkkyyksistä (eivät ole siis varsinaisia allergioita, mutta mm. maitotuotteisiin reagoin niin selvästi, etten pysty niitä käyttämään).
Kiintoisaa lukea kokemuksistasi! Olen ihan vaan jonkin vuosia sitten tehdyn nettitestin perusteella myös vata-pitta, ja tunnistan kyllä niistä selityksistä itseni. Mutta mutta...olen todella huono noudattamaan mitään ohjeita ruoan tai liikunnan suhteen, koska olen jo vuosia vaan kuulostellut olon mukaan noita juttuja. Eihän se tarkoita, että osaisin toimia ns. oikein, mutta toimii tämä näinkin ja olo on keskimäärin ihan hyvä. Sitten kun ei ole, teen muutoksia oloni mukaan. Juuri nyt huomaan ekan akupunktiohoidon jälkeen tarpeen syödä enemmän jotain hapanta ja juoda enemmän vettä. :)
Toivottavasti saat ayurvedasta työkaluja hyvään oloon ja onnea noihin isoihin muutoksiin!
Kiinnostava kokeilu. En kyllä ehkä itse pystyisi ruokavaliota noudattamaan, rakastan happamia makuja, juustoja ja viiniä. 😃
Hieman off topic, mutta aiemmin kertomasi jatkuva huolestuneisuus ja pelot (ja paniikkikohtaukset) tuntuvat viittaavan yleistyneen ahdistuneisuushäiriön suuntaan. Terapiassa oletkin käynyt, mutta ahdistuneisuushäiriössä erityisen toimivaksi on todettu kognitiivinen psykoterapia. Se on itseänikin auttanut ratkaisevasti. Jatkuvan huolen ja pelkojen kanssa eläminen on raskasta, ja ne puskevat pintaan erityisesti silloin, kun on stressiä muutenkin. Stressiin on hyvä pyrkiä vaikuttamaan, mutta aivojen ja mielen ohjelmoiminen pois automaattisesta paniikki- ja huolireagoinnista olisi myös tärkeää. Toivottavasti löydät itsellesi sopivia tapoja rauhoittaa mieltä ja kehoa.
Itse asiassa mulla diagnosoitiin tuo ahdistuneisuushäiriö silloin kun edellisen kerran hain Kelan tukea terapiaan. Tää menee nyt aika henkilökohtaisiin juttuihin, mutta toisaalta, olenhan kertonut täällä jo koko terapiahistorianikin niin kai tämä menee samaan pakettin... Mun terapia on ei ole kognitiivista, mutta koen kuitenkin saavani siitä apua. (Kelan hyväksymien) terapeuttien tilanne on tällä hetkellä käsittääkseni ympäri Suomea niin surullisen huono, että terapeuttia etsivä saa olla iloinen, jos ylipäänsä löytää terapeutin, joka pystyy ottamaan uuden asiakkaan. :( Lopulta ei siis aina ole mahdollista päästä juuri siihen terapiasuuntaukseen, joka itselle sopisi kaikkein parhaiten.
Lääkäri sanoi mulle, että lopulta terapiasuhteessa suuntausta tärkeämpää on hyvä yhteys terapeutin kanssa ja kokemus siitä, että "kemia" toimii ja pystyy käsittelemään asioitaan terapeutin kanssa. Tämä siis yhden lääkärin näkemys.
Mä kävin hetken aikaa omakustanteisesti ratkaisukeskeisessä terapiassa ja se ei tuntunut sopivan minulle.
Mulle paniikkireagoiminen on niin luontainen ja "normaali" tapa reagoida, että ihan hämmästyn, kun joku pitää mun reaktioita ylimitoitettuina. Mutta kyllähän ne varmaankin ovat.... No, matka ja elämän oppi jatkuu ❤️
Kiitos kun kommentoit ❤️
Näinhän se on, terapeutin löytäminen tuntuu olevan surullisen vaikeaa - onneksi olet löytänyt itsellesi sellaisen, jonka kanssa kemiat kohtaavat. Kaikesta terapiasta on varmasti apua. <3
Tunnistan paniikkireagoimisen itsekin. Olen samoin erityisherkkä ja sympaattinen hermosto on helposti koko ajan hiukan ylikierroksilla. Omalla kohdallani stressin lietsomat pelot ja huolestuneisuus (ahdistuneisuus) alkoivat vaikuttaa elämään ja kykyyn toimia arjessa, kun vajosin pelkokuplaan. Vuosien terapian jälkeen osaan jo itsekin käsitellä ahdistustani niin, ettei se ota valtaa - ja paniikkikohtaukset jäivät pois kokonaan jo muutama kuukausi terapian aloittamisen jälkeen.
Kaikkea hyvää syksyyn!
Samoin sinulle Nirppu <3 <3 Toivon, että saavutan itsekin joskus sen tilan jossa saan paniikin hallintaan eikä se hallitse minua 🙏🏻
Hei Sanni, lukiessani tätä postausta ja kommentteja kiinnitin huomiota, kun puhuitte paniikista.
Itse olen aikuisena alkanut kärsiä paniikista ja ahdistuneisuudesta.
Nyt siihen on ilmeisesti löytynyt syy: matalat rautavarastot.. enpä olisi uskonut, luulin vain muuttuneeni stressaajaksi, mutta tämä matala ferritiini vaikuttikin aivotoimintaa.
Kuulen mielelläni oletko perehtynyt tähän asiaan. Tai testauttanut ferritiiniä?
Tai onko muilla lukijoilla kokemuksia. (+ymmärrän että kaikki paniikki ja ahdistus ei ole peräisin ravintoainepuutoksista vaan myös muita syitä tietenkin on.)
Hei Salla! Minulta on katsottu rauta-arvot kun kehoni alkoi uupumuksen keskellä oireilla (muistaakseni on katsottu pariinkin kertaan viime vuosina), ja arvot olivat hyvät.
Oletko tutustunut osteopatiaan? Tampereen osteopaatti-keskuksessa ainakin on ollut paljon ymmärrystä ja tietoa minun ylikierroksilla käyvää kehoani ja mieltäni kohtaan. Monet vuodet terapiassa käytyäni on ollut silmiä avaavaa ja mielenkiintoista kohdata mielen ja kehon vahva yhteys. Suosittelen tutustumaan.
Olen käynyt osteopaatilla kun käsivarteni meni neljä vuotta sitten täysin jumiin väärin suoritetun, uuden treeniliikkeen jälkeen. Käsivarsi kipuili kolmatta kuukautta, kunnes hakeuduin osteopaatille (samainen tyyppi on myös urheiluhieroja ja häntä suositeltiin minulle). Kehoani väänneltiin välillä jopa pelottavalla tavalla, mutta käsivarsi oli kunnossa kahden käsittelyn jälkeen..!
No, tämä juttu ei liittynyt juuri mielen ja kehon yhteyteen, mutta on ollut minun kokemukseni osteopatiasta, ja erittäin positiivinen sellainen :) En ole koskaan ajatellut (tai kuullut), että osteopatialla voisi hoitaa myös vilkasta mieltä. Kiinnostavaa. Kiitos tästä vinkistä..!
Mä olen käynyt osteopaatilla hoitamassa nimenomaan stressitilaan jäänyttä elimistöä. Mitään ei väännellä tai taivutella vaan hoito keskittyy elimistön rauhoittamiseen. Mä myös näen välittömän vaikutuksen älylaitteista, jotenkin kummallisesti se toimii, en tajua miten :D Jos kiinnostaa niin googleta kraniaaliosteopatia :)
Kiitos vinkistä :)