Amerikassa voi saada tällaistakin palvelua: kosmetiikkaliikkeen myyjä vinkkaa innoissaan kilpailijasta. Näin kävi toissa vuoden USAn reissullani, kun lasvegas'laisen Sephoran myyjä kertoi minulle Credo Beautysta.
"It's like a green version of Sephora, I love it!" myyjä hehkutti kun olimme keskustelemassa luonnonkosmetiikasta ja vihreän trendin näkyvyydestä Yhdysvalloissa.
Kalifornialainen Credo Beauty on Yhdysvaltojen ainoa (korjatkaa jos on parempaa tietoa) luonnonkosmetiikkaan keskittynyt kosmetiikkaketju. San Franciscossa perustettu ketju on kasvanut maltillisesti, ja Kalifornian lisäksi liikkeitä löytyy tällä hetkellä New Yorkista, Bostonista, Chicagosta ja Texasista. Neljän myymälän yhteydessä on myös hoitola.
Tuon Las Vegasin Miracle Mile -ostarin Sephorassa koetun hetken jälkeen olen vain odottanut että saan tilaisuuden päästä Credo Beautyyn. Sellainen tarjoitui tammikuisella Kalifornian matkalla.
Vierailin Credo Beautyn San Diegon liikkeessä. Los Angelesin liike on isompi, ja sen yhteydessä on myös Tata Harper Spa, mutta koska en ollut varma riittäisikö aikamme Losissa Credo-visiitille, pelasin varman päälle ja hyödynsin yhden reissun sateisimmista päivistä tutustuen San Diegon Credoon.
Kooltaan Credo Beauty ei toki kilpaile Sephoran kanssa, mutta luonnonkosmetiikan ystävälle liike on ehdottomasti pienen pyhiinvaelluksen arvoinen paikka. Siinä missä Euroopassa törmää ekokosmetiikan erikoisliikkeisiin melkein joka nurkalla, eivät ne ole yleisiä Yhdysvalloissa.
Credo Beautyn valikoimassa on yli 130 merkkiä, joista laajin kattaus löytyy verkkokaupasta sekä San Franciscon liikkeestä.
San Diegon liikkeen valikoimassa oli sarjoista muutamia kymmeniä. Valtaosa oli (ilahduttavasti) minulle ennestään tuntemattomia paikallisia merkkejä. Muiden maanosien tarjontaa edustivat mm. Whamisa, Evolve, Neal's Yard Remedies, Lily Lolo ja Pai.
Pohjoisamerikkalaisille luonnonkosmetiikkasarjoille tyypillistä on sertifikaattien vähäisyys sekä moderni formulointi. Kaikkien tähän saakka kokeilemieni amerikkalaissarjojen koostumukset ovat tuntuneet kosmeettisesti hiotuilta ja miellyttäviltä, aika normikosmetiikkamaisilta. Myös tuoksumaailma on erilainen verrattuna eurooppalaisiin sarjoihin, perinteisten yrttien ja eteeristen öljyjen sijaan tuoksuissa on makeutta, raikkautta ja hedelmäisyyttä.
Osalla sarjoista on sertifikaatti mutta suurimmalla osalla ei, ja monen kohdalla voidaankin puhua Korres-tyyppisestä luonnollisia raaka-aineita painottavasta ja suosivasta luonnollis-synteettisestä kosmetiikasta. Luonnollisten raaka-aineiden osuus tuotteissa on yleisesti aina yli 80 tai 90%.
One Love Organics oli yksi kiinnostavimmista amerikkalaisista sarjoista joihin liikkeessä tutustuin. Se on myös yksi harvoista kokonaan Ecocert-sertifioiduista sarjoista joihin tutustuin. One Love Organicsin tuotteet valmistetaan Georgian osavaltiossa yrityksen omassa Ecocert-sertifioidussa tehtaassa. Se on yksi vain muutamista Ecocert-sertifioiduista luonnonkosmetiikan tuotantolaitoksista koko Yhdysvalloissa.
Skin Owl olisi nimensä puolesta very much my cup of tea, mutta pullot ja grafiikka saisivat olla vähän tyylikkäämpiä :)
Ihopöllön taustalla on jälleen yksi alan yleisimmistä tarinoista; perustaja Annie Tevelin kärsi iho-ongelmista kuten kystisestä aknesta, ja päätyi luomaan oman sarjan kun ei löytänyt toimivia tuotteita muista sarjoista. Monestiko olemme kuulleet tämän..? :) En epäile etteikö tämän tyyppisissä tarinoissa ole perääkin, mutta saattaisin itse kosmetiikkasarjan kehittäjänä luoda toisenlaisen stoorin ihan jo vaihtelun ja kilpailijoista erottumisen kannalta. Kuulostan nyt tylsältä tosikolta mutta minusta ei ole todennäköistä tai uskottavaa etteikö mistään maailman jo olemassaolevista tuhansista sarjoista ja kosmetiikkatuotteista löytyisi mitään mikä toimii, ja sitten siihen itse luotuun sarjaan yhtäkkiä löytyykin maaginen ainesosayhdistelmä joka parantaa iho-ongelmat.
Wyomingilaisen Alpyn Beautyn takana taas on newyorkilainen Kendra Butler, joka tehtyään pitkää uraa perinteisten kosmetiikkamerkkien parissa muutti pieneen vuoristokylään Wyomingissa, inspiroitui alueen luonnosta ja kasveista ja lanseerasi oman Alpyn Beauty -sarjansa.
Kyselin Credon henkilökunnalta mitkä ovat liikkeen myydyimpiä merkkejä. Niihin kuuluvat Herbivore, Indie Lee, Josh Rosebrook, Osea ja Marie Veronique.
Herbivoren pakkauksista tulee ihan mieleen Lovely Day, eikö? :)
Oli erittäin virkistävää vierailla kauneusympäristössä, joka oli täynnään itselle ihan uusia sarjoja. Ei sillä ettenkö ole ihan fiiliksissä meidän omissakin ekokosmetiikan liikkeissä Suomessa ja Euroopassa, mutta yhdysvaltalaiset sarjat inspiroivat ja houkuttivat erilaisuudellaan ja uutuudenviehätyksellään.
Amerikkalaisissa luonnonkosmetiikan sarjoissa on nähtävissä erittäin paljon multifunctional-trendiä; joka sarjassa tuntui olevan esimerkiksi entsyymikuorinnan, naamion ja puhdistusaineen yhdistävä tuote. Tämän tyyppisiin koostumuksiin on haettu kivasti elämyksellisyyttä; testasin yhteensä kolme erilaista tämän kategorian putsaria joista yksi on kuin piña colada -öljyshotti, toinen kihelmöivää mutaa ja kolmas kimaltavaa, silkkistä "ponigeeliä".
Toinen trendi on tehokkuus; tuotteet lupaavat tehokkaita tuloksia ja niissä korostetaan tunnettuja aktiiviraaka-aineita kuten retinolia. Erityisesti kemisti Marie-Veronique Nadeaun luomassa Marie Veronique -sarjassa oli monia vakuuttavan kuuloisia seerumeita jotka ratsastavat tämän hetken molekyylihifistelyn aallolla sisältäen mm. retinolia, niasiinamidia ja c-vitamiinia.
Emulgoituvat puhdistusöljyt ovat niinikään suuri hitti, sellainen näytti myös löytyvän melkein kaikista sarjoista.
Kulttimaineessa olevan Josh Rosebrookin tuotteita myydään myös Suomessa (--> Jolie). Kampaajana uransa aloittaneen Joshin sarjassa on niin hiusten- kuin ihonhoitotuotteita.
Päädyin ostamaan kokeiluun merkin bestsellereihin kuuluvan kosteussuihkeen.
Maya Chia -sarjan "the" ainesosa on chia-siemenöljy, ja sarjan tuotteista valtaosa on vedettömiä öljysekoituksia tai balmeja. Edit. Maya Chia on juuri maaliskuussa saapunut myös Suomeen, jälleenmyyjänä toimii Naturelle.
Eri sarjojen taustoja kartoittaessani huomasin, että hyvin monien amerikkalaisten luonnonkosmetiikkasarjojen perustaja on nuori nainen. Niin myös Maya Chian. Ilmiötä selittää varmasti mm. se, että luonnonmukainen kosmetiikkatrendi on USAssa verraten uusi, ja siksi alan tekijätkin ovat nuoria.
Amerikassa luonnolliseen, synteettisiä ainesosia välttävään kosmetiikkaan viitataan termillä CLEAN BEAUTY. Kaikki vihreä ja luonnonmukainen on clean sitä ja clean tätä.
Termi on saanut osakseen arvostelua, minkä voin ymmärtää. Luonnollisuus ei ole synonyymi puhtauden kanssa, eikä synteettinen suinkaan tarkoita puhtaan vastakohtaa. Ironisesti, kasvipohjainen kosmetiikan kemikaali ja yhdiste voi olla epäpuhtaampi kuin täysin synteettisesti laboratoriossa tuotettu.
Värikosmetiikkaa Credo Beautyssa on vähemmän kuin ihonhoitotuotteita. Edustettuina oli muutama tuttu sarja kuten Lily Lolo, Kjaer Weis ja Juice Beauty sekä minulle ennestään tuntemattomia kuten Ilia ja Vapour.
Ostin muutaman suositellun bestseller-tuotteen minua kiinnostaneilta brändeiltä.
Näistä hankinnoista kirkkaasti paras on:
ONE LOVE BEAUTY Vitamin B Enzyme Cleansing Oil
Tämä Piña Coladan tuoksuinen järjettömän ihana putsari on malliesimerkki hybridituote- & öljypuhdistustrendistä: se on maitoutuva öljyputsari sekä entsymaattinen kuorinta yhdessä. Silkkinen koostumus liukenee iholta täydellisesti. Siis nyt puhutaan todella ylellisen tuntuisesta luksustuotteesta. 😍
"The ultimate in multi-tasking luxury, Vitamin B Enzyme Cleansing Oil + Makeup Remover effortlessly lifts away impurities and makeup while restoring skin’s natural moisture barrier and pH balance."
Jos One Love Beautyn tuotteita osuu jossain kohdallenne, tsekatkaa tämä ulos! (En löydä merkille myyjää Euroopasta, pitäkää silmät auki Jenkkilässä.) Niin ihanan tuoksuinen, niin ihanan tuntuinen ja jättää ihon niin suloisen pehmeän tuntuiseksi! Tälle tuotteelle annan Sannin Elämyssertifikaatin! (Pitää vissiin kehittää sellainen ^_^)
Putsari levitetään kuivalle iholle, hierotaan meikki ja lika irti ja huuhdellaan vedellä jolloin öljy muuttuu helposti liukenevaksi maidoksi. Syvemmän puhdistuksen voi toteuttaa jättämällä öljy iholle ja asettamalla kasvoille lämmin, kostea kasvopyyhe. Pyyhkeen annetaan jäähtyä ja sillä pyyhitään öljy pois kasvoilta ja huuhdellaan.
INDIE LEE
Indie Lee kuuluu clean-piirien hypetetyimpiin sarjoihin. Nainen sarjan takana, Indie Lee, muutti elämänsä ja päätyi perustamaan kosmetiikkasarjan sairastettuaan aivokasvaimen. Indie Lee'tä myy Euroopassa ainakin Cult Beauty.
Edullinen Discovery Kit maksoi vain 29 dollaria ja sisältää 30-millisen putsarin, 30-millisen kasvosuihkeen, 10-millisen kasvoöljyn ja näytteen silmänympärysseerumista.
BRIGHTENING CLEANSER - hedelmäisen tuoksuinen, pehmeästi vaahtoava c-vitamiinilla buustattu puhdistusgeeli. Toimii myös kevyesti kuorivana, kirkastavana naamiona kun sen jättää iholle 10 minuutiksi.
COQ-10 TONER - raikas aloe vera- ja hyaluronihappopohjainen kosteuttava ja antioksidanttinen kosteussuihke.
I-AWAKE SERUM - erittäin miellyttävän tuntuinen, kosteuttava ja napakoittava silmänympärysseerumi.
SQUALANE FACIAL OIL - ohut, miellyttävän tuntuinen kasvoöljy, 100% oliivista johdettua skvalaania.
JOSH ROSEBROOK Hydrating Accelerator Moisturizing Facial Mist
Josh Rosebrookin bestseller, yrttisen tuoksuinen kosteuttava kasvosuihke. Monivaikutteista kulttituotetta voidaan käyttää pH-tasapainottavan kasvoveden, virkistävän kasvosuihkeen ja jopa kevyen kosteusvoiteen tavoin. Se on kerrostustekniikan perustuote ja toimii päälle levitettävien seerumien, kasvoöljyjen ja -voiteiden tehoaineiden kuljettimena ihoon. Tuotetiedoissa neuvotaan levittämään hoitotuote suihkeen päälle kun iho on vielä märkä (!).
Suihkeen "kilometri-incissä" on valtava määrä kasviöljyjä ja -uutteita. Näin pitkät incit saavat minut aina pohtimaan voiko jokaisella minimaalisella ainesosamäärällä todella olla vaikutusta kokonaisuuden kannalta.
60-millinen pienempi pakkauskoko maksoi USAssa 22 dollaria, Joliessa sen hinta on 29 €.
Malibulainen OSEA kuului sekin minua erityisesti kiinnostaneisiin sarjoihin. Osean syntytarinaan ei liity perustajansa Jenefer Palmerin terveydellisiä seikkoja vaan sarjan juuret ovat perheen suhteessa mereen.
Tässä on jo vähän persoonallisempi story: Palmerin isoäiti näki unessa meren parantavan hänen loukkaantuneen jalkansa, ja kun jalka merivesikylpyjen myötä parani, isoäiti uskoi meriveden korkean mineraalipitoisuuden sekä merilevän edesauttaneen vamman paranemista. Kiropraktikkona työskennellyt isoäiti alkoi valmistaa potilailleen merilevähauteita ja jatkoi meressä uimista vuoden ympäri elämänsä loppuun asti yli 90-vuotiaaksi. Palmer seurasi isoäitinsä jalanjäljissä ja päätyi holististen, vaihtoehtoisten terveydenhoito-opintojen kautta kalifornialaisen luksus-kylpylän johtajaksi ja lopulta oman, merilevää hyödyntävän kosmetiikkasarjan luojaksi.
Markkinointi on tarinankerrontaa. Tarina hyisessä meressä uivasta isoäidistä merilevähauteineen jää paremmin mieleen kuin klassinen iho-ongelmasta omaan tuotteeseen -historia - vaikka ensimainittu olisikin vähän väritelty ja jälkimmäinen todenmukainen ;)
Pyysin näytteen mielenkiintoisesta ruskeasta mömmöstä, Ocean Cleansing -mudasta.
Myös tämä kuuluu näihin erittäin suosittuihin entsymaattisesti kuoriviin putsareihin. Tuotteen koostumus on ruskeaa kevyesti geelimäistä, tiheää ja kuohkeaa emulsiota - vähän kuin vatkattua mutaa. Tuote on tarkoitettu rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle.
Huhhuh miten tämä kihelmöi iholla, herranjestas! My skin is on fire..! Tuntuma on samankaltainen kun kylmä/kuumageeleissä joilla helpotetaan lihassärkyä. Haen incistä kamferin kaltaisia voimakkaasti kihelmöiviä ainesosia, mutta niitä ei ole. Tuotekuvauksen mukaan "viileästä" tunteesta vastaavat teepuuöljy, piparminttuöljy ja rosmariiniöljy. Jännä kokemus mutta enpähän tiedä haluaisinko käyttää ihan näin voimakkaasti kuumottelevaa ainetta kasvoilla ainakaan säännöllisesti.
Tuote on helppo huuhtoa iholta ja iho jää erittäin sileäksi ja supermiellyttävän tuntuiseksi.
Toivoisin näkeväni amerikkalaisia sarjoja Suomessa enemmänkin, ihan jo vaihtelun vuoksi vaikka kaikki eivät eurooppalaisen sertifioidun luonnonkosmetiikan kriteereitä täytäkään.
Olen aiemmin esitellyt blogissa muutaman yhdysvaltalaisen luonnonkosmetiikaksi lukeutuvan sarjan; järeistä kuorinnoistaan tunnetun Juice Beautyn, herkän ja epäpuhtaan ihon tuotteisiin erikoistuneen Lué by Jean Seon, asenteellisen Sukin sekä monipuolisen 100% Puren jonka innovatiiviset primerit ovat luonnonkosmetiikan parhaat. Tästä sarjasta kirjoitan varmasti lisää tulevaisuudessakin.
*
CREDO BEAUTY -MYYMÄLÖITÄ:
San Francisco (Filmore): 2136 Fillmore Street
Los Angeles (Beverly Grove): 8327 W. 3rd Street
San Diego (La Jolla): Westfield UTC Mall, 4305 La Jolla Village Drive
New York City (Lower Manhattan): 9 Prince Street
Brooklyn (Williamsburg): 99 N. 6th St
Muita kosmetiikka-aiheisia juttujani USAsta:
Operaatio "Löydä meikkivoide" ja muita asiakaspalvelukokemuksia
Älä yritä ymmärtää kosmetiikkafriikin ajanvietteitä
Bath & Body Works - kosmetiikan karkkimaa
CVS - osta halvempi versio suosikkivoiteestasi
Max Factor -museo Hollywoodissa
9 comments on “Vinkki USAn matkalle: ihana Credo Beauty & Amerikan luonnonkosmetiikkatrendit”
Onpa kiinnostavaa..! Nuo puhdistusöljyt houkuttelevat eniten.
Täysin tuntemattomia sarjoja useimmat jutussa mainitut. Kuinkahan paljon noita sarjoja on myynnissä suomalaistenkin hyvin tuntemassa iherbbilässä? Sehän on täynnä semiluonnonkosmetiikkaa, sertifikoitua sekä epä-sellaista.. Now Foods, Audrey, Alba Botanics, Avalon Organics, Life-Flo, Reviva labs, NutriBiotic... ovatkohan nuo niitä vähemmän trendikkäitä sarjoja, jotka elävät luomun / luonnonkosmetiikan maineella.. Millähän perusteella jokin sarja voi Amerikassa kutsua itseään luonnolliseksi? Hmmm..
Ei ollut mikään näistä, luulen että nämä profiloituvat vähän eri lailla kuin iHerbissä myytävät sarjat. Luulen, että asiaan voi vaikuttaa volyymi; monet Credo Beautyn myymistä usalaisista merkeistä ovat pienten valmistuserien ns. artesaanikosmetiikkaa ja independent-brändejä, kun taas iHerbin sarjat edustavat massatuotantoa. iHerbin myyntivolyymit ovat niin suuria etteivät noiden pienempien merkkien valmistuserät riittäisi Herbille. Tämä vain mun veikkaus.
Niinpä. Siksi he ovatkin varmaan valinneet käyttää mieluummin 'clean beauty' -termiä, joka ei rajaa ns. ei-kontroversaalisia "safe synthetics"- ainesosia pois.
Kun varsinkin luonnonkosmetiikan ostopaikoista puhutaan, ei pidä unohtaa Texas-lähtöistä Whole Foodsia, vaikkei se varsinaisesti kosmetiikkaketju olekaan. Tarjonta on kuitenkin todella hyvä ja näitä myymälöitä on muuallakin kuin USA:ssa.
Se alkuperäinen on Austinissa ja siellä kyllä viihtyy milteipä koko päivän :)
Whole Foods on kyllä tosiaan mahtava paikka :)
Harmi että Whole Foodsinkin omistaa nykyään Amazon, vaikka sillä varmaan onkin ollut positiivinen vaikutus liikkeisiin. Mutta täytyy seuraavalla USAn reissulla kurkata tarkemmin myös näiden valikoima.
Kiitos Sanni tästä postauksesta, laitoin kirjanmerkkeihin seuraavaa reissua varten :) Viimeksi Kaliforniassa käydessä googlailin luonnonkosmetiikkamyymälöitä ja löysinkin tämän Credon, mutta en sitten ”ehtinyt” liikkeessä poiketa. Mutta ehkä ensi kerralla ja kiva kun esittelit noita eri sarjoja niin tietää vähän mitä katsella :)
🙂👍
Aivan ihanaa olisi päästä tuollaiseen paikkaan!Tuota Maya Chia sarjaa Suomeen nyt ilmestynyt Naturelleen, tilasinkin jo tuon kasvovesi hoitonesteen.Aivan ihana tuote.Tässä tulee vain ihan pöhköksi kun kaikkea olisi kiva kokeilla ja tarjontaa aivan valtavasti.
Mä huomasin tämän kanssa juuri tänään Naturellen Instagramissa :) Lisäsin tiedon postaukseen.
Ihanat värit tuossa luomiväripaletissa.