07.11.2018

Miksi Kreikassa on vain miestarjoilijoita?

Oletteko koskaan kiinnittäneet huomiota siihen, että Kreikassa on paikallisissa ravintoloissa vain miestarjoilijoita, ja ylipäänsä miesvaltainen henkilökunta?

Naisia näkee tarjoilijoina ja tiskin takana kahviloissa ja baareissa, mutta ei juuri koskaan ruokaravintoloissa. Monissa muissa maissa asia on juuri päinvastoin.

Olen ihmetellyt ilmiötä pitkään, mutta vasta tällä reissulla tulin selvittäneeksi mistä tapa johtuu. Haastattelin kreikkalaisia ystäviäni ja ravintoloiden henkilökuntaa.

Paroslaisen taverna Apostoliksen tarjoilijalta Dimitriltä saan kuulla, että tarjoilijan ammattia pidetään Kreikassa raskaana työnä, joka ei sovellu naisille.

"Raskaana?"

"Kyllä, tarjoilija joutuu kantamaan päivät pitkät painavia tarjottimia täynnä astioita ja työskentelemään keittiön kuumuudessa, Dimitris kertoo."

Kahvilassa työ on kevyempää joten se soveltuu paremmin naisille. Hmmm... :)

Illallisella uuden taiwanilaisen ystävän kanssa Parikian illassa

Kuitenkin, naisia näkee nimenomaan keittiön puolella.

Ateenalaisen ystäväni Mariannan mukaan "Et koskaan näe mieskokkia kreikkalaisessa tavernassa." Kokkaus on naisen tonttia.

"You go to a Greek taverna to eat “mama’s food”, Marianna kertoo. Ja tämän vaikutelman olen itsekin saanut.

Mieskokkeihin olen törmännyt Kreikassa lähinnä fine dining -paikoissa kuten Ateenan Funky Gourmet -ravintolassa joissa ruokaan suhtaudutaan ihan eri asenteella kuin perinteisissä ravintoloissa.

Taverna Adoron tarjoilijoita naurattaa

Mariannan mukaan ainoastaan hienostokahvilat käyttävät (kauniita) naistarjoilijoita houkutellakseen sisään tietyntyyppistä asiakaskuntaa, mutta perinteisessä tavernassa näkee naisen tarjoilemassa vain jos hän omistaa tavernan itse.

Mielenkiintoista.

Mitäs tuumaatte, te jotka olette Suomessa töissä ravintola-alalla? Onko tarjoilijan työ fyysisesti sellaista että sen voisi perustella sopivan paremmin miehille?

P.S. Off topic - hei, Kreikan aurinko on taas tehnyt mun hiuksiin aika kivan liukuvärjäyksen ^_^ :)

Muita kreikkalaisia ilmiöitä:

Älä heitä vessapaperia WC-pönttöön

Kreikkalainen salaatti - vakava asia

22 comments on “Miksi Kreikassa on vain miestarjoilijoita?”

  1. Itse olen tehnyt 50-50 tarjoilijan että kokin töitä viimeiset 12 vuotta ns. "kovissa" paikoissa (300-700 annosta päivässä) ja koen kyllä tarjoiluvuoron raskaammaksi, kuin keittiövuoron. Askelia tulee mieletön määrä, joista suurin osa raskaiden annosten/juomaprikkojen kanssa. Siihen lisäksi kiire, hälinä ja henkinen rasitus (Olet kaikille ystävällinen ja yrität kiireestä huolimatta kohdata asiakkaan henkilökohtaisesti. Lisäksi ohikulkiessa yhdestä jos toisesta pöydästä huikataan jotain; lisää juomaa, laskua tms, joten ajatus juoksee ja keskeytyy taukoamatta.) Lisäksi vielä se, että varsinkaan kiirepäivinä ruokataukoja ei todnäk ehdi pitää ja syöt pitkän työpäivän aikana ehkä viisi ranskalaista ja silti yrität pysyä positiivisena samalla, kun asiakkaat herkuttelee :-D
    Keittiössä on toki myös raskasta, kun on kuuma ja kiire ja ajatustyötä riittää, mutta ei ainakaan tarvitse samalla yrittää jutella muille kuin työparille.
    Toki hyviäkin puolia löytyy molemmista, eihän kukaan muuten tätä tekisi. Esim alalle hakeutuvat ihmiset on yleensä ihan huippuja työkavereina ja yhdessä saa lisää tsemppiä läpi tiukimmankin työpäivän. Ja suurimmaksi osaksi asiakkaat on ihania ja esim vakkarin saapumisesta ilahtuu aidosti :-)
    Toki Kreikassa näyttää olevan usein niin paljon väkeä töissä, että samanlaista kiireen tuntua en oo havainnut. Ja siellähän on usein baarimikko erikseen, joka laittaa kaikki juomat valmiiksi tarjottimille, joten siinä jää selvästi enemmän aikaa palveluun :-)

    Vastaa

    0
  2. Kieltämättä hassu perustelu ihan senkin puolesta, että on paljon muitakin raskaita töitä, joita naiset voivat tehdä siinä kuin miehetkin :) Mutta kaipa tuo voi olla kulttuuriin juuttunut tapa sitten.

    Aiheeseen löyhästi liittyen kävin muinoin viron alkeiskurssin, jolla opettaja tuli maininneeksi, että Virossa on hienoissa ravintoloissa vain miestarjoilijoita. Sen en usko liittyneen työn raskauteen :D Tiedä sitten, onko ihan täysin todenperäinen juttu ja jos, niin mistä johtuu.

    Vastaa

    0
  3. Moikka, teidän pitää muistaa että ette te voi suoraan koskaan vertailla asioita Suomi vs. muu maa. Pitää ensin asua ulkomailla jonkun aikaa, että alkaa ymmärtää paikallista elämäntyyliä ja kulttuuria, ajattelutapaa. Työtahti turistikohteissa on ihan eri luokkaa kuin Suomen ravintoloissa, töitä tehdään sesinkiluontoisesti, ei juurikaan taukoje jne. Jos mietitte vaikka niinkin yksinkertaisesti, että naisella on kuukautiset ja töitä tehdään 12h päivä ilman taukoja! Tai jos nainen on raskaana. Esim. Kreikassa raskaana olevaa "suojellaan", hän ei saa tehdä mitään fyysisesti rasittavaa. Ajatellaan naisen parasta, mutta suomalaisen mielestä se on naisen "alentamista". Mutta nämä on asioita, jotka ymmärtävät vain ne jotka asuvat ko. maassa. Maailmassa on monenlaisia erilaisia tapoja katsoa asioita eikä suomalainen niitä tajua ennenkuin on itse asunut pois Suomen rajojen ulkopuolelta.

    Vastaa

    0
    1. Tuo on aivan totta mità Heli sanoo. Niin helposti verrataan Suomea muihin maihin, tietàmàttà sen maan kulttuurista, lakipykàlistà tai kàytetàànkò niità edes ja muista tavoista sen enempàà, Suomessa kun kaikenlaisia sààntòjà kunnioitetaan paljon enemmàn. Itse asun Italiassa vuodesta 2001 ja vàlillà suomalaiset kauhistelevat tyòaikoja, vapaiden vàhyyttà, myòhàstyneità palkkapàivià, puuttuvia iltalisià jne. Mutta maat ovat erilaisia ja maassa maan tavalla.

      Vastaa

      0
    2. Minä en nähnyt tätä postausta niinkään vertailuna, sillä eihän missään pitäisi enää erotella miehille ja naisille sopivia töitä? Ei eri maa tai kulttuuri tee siitä oikeutettua että mies tai nainen ei muka sovi johonkin työhön.

      Vastaa

      0
  4. Hei,
    Poikani on kokki Retro tavernassa, pienessä kylässä. Hän on nuori, mutta kylässä vallitsee vielä vanha hierarkia, eli naisen paikka on kotona. Naiset eivät istu kahviloissa pelaamassa tablia, eivätkä siemaile olutta yksinään missään tavernassa, eivät lähde tyttöporukassa rellestään. Niin se vaan on. Nainen voi tehdä raskaita töitä, kunhan pysyy piilossa houkutuksilta, sillä jokainen kreikkalainen mies ajattelee toisesta kreikkalaisesta miehestä: kamaki, pysy poissa vaimostani.

    Vastaa

    0
  5. En ole ravintola-alalle. mutta olen niitäkin hommia tehnyt :) Kreikassa (ja monessa muussa Välimeren maassa) näkee todellakin useimmiten miestarjoilijoita, mutta eikös se itse isäntä/ kokkikin sitä ole? Ainakin joissain tavernoissa pääsee keittiöön katsomaan, mitä kattiloista tänään löytyy.. :)

    Sama juttu muuten Lähi-idän maissa, sekä hienoissa että katuravintoloissa henkilökunta on miehiä. Raskastahan se on olla höyryävän rasvakattilan vierellä tuntikausia..! Kuitenkin kokkaus kotona mielletään naisten tehtäväksi..? Hyvin hoituu homma miesten voimin, kun siihen kulttuuri 'antaa luvan', niin ikään paikkojen siivoaminen (naisten työtä sekin..)

    Vastaa

    0
  6. Olen ollut Kreikassa ravintolassa tarjoilijana töissä ja myönnän kyllä, että se on todella raskas työ! En silti koskaan ajatellut, että en pystyisi sitä tekemään koska olen nainen. Meillä oli muuten myös kreikkalainen mies pääkokkina:)

    Vastaa

    0
  7. Mielenkiintoista!
    Itse työskentelen ravintola-alalla ja omasta kokemuksesta voin todeta, että onhan kokin ja tarjoilijan ammatti fyysinen sitä ei käy kieltäminen. Ja myös henkisestikin omat propsit vaativa. Olen tehnyt molempia työkseni (nyt kokkina) ja mielestäni kunpikin voi olla raskaampi, riippuen niin paljon minkätyylisessä paikassa olet. Tämänhetkinen työpaikkani kokkina on sen verran intensiivinen ja rivakkavauhtonen, että kesällä laihduin vahingossa aika rivakkaan😂 toki, jos ajattelen (itse olen aika pienikokoinen nainen), että isokokoisemmalle lihaksikkaalle miehelle esimeekiksi raskaiden asioiden kantelu ja nostelu voi olla helpompaa.
    Tosin urani alkuvaiheesa sain joskus kuulla vanhemman polven miestarjoilijalta, kuinka hänen mielestään naiset eivät ole soveliaita työskentelemään keittiössä. Hänen mielestään siitä syystä koska naisten psyyke ja paineensietokyky ole samaa tasoa kuin miesten... huoh

    Tulipa pitkä höpötys! :D mutta kiitos taas ihanista kreikka postauksista❤ aina yhtä miellyttävää luettavaa. :)

    Vastaa

    0
  8. No tuota enpä ole suomenmaassa kenenkään koskaan kuullut sanovan tai olettavan näin. Itse olen heilunut vuosia sitten eri puolilla Suomea tehden sesonkiravintolahommia, ja täällä taas kokit ovat suurimmaksi osaksi miehiä ja tarjoilijat juuri naisia. Toki löytyy toisinpäin myös ja ala muuttuu, mutta näin suurpiirteisesti ja perinteisesti. Kyllä joutuu kantamaan ja nostamaan raskaita tarjottimia, tiskejä ja oluttankkeja ym. työn rasittavuus, mutta normikuntoinen kyllä siinä pärjää. Itse koin silloin, että keittiöpuolen työ oli sellaista "likaista" ja toisinaan liukuhihnamaista hommaa, kun taas salin puoli siistimpää. Mutta tosi mielenkiintoinen pointti tämä Kreikan ilmiö, en itse siellä reissatessani kiinnittänyt huomiota asiaan. Ehkä siellä kunnioitetaan naisia enemmän :D ja Suomessa taas tasa-arvoisempi kulttuuri monessa mielessä. Mutta katsoisin Suomessa naistarjoilijan työn pohjautuvan entisajan emännöintiin/piikomiseen/herrasväen palvelemiseen. Toki samanlaista perintöä luulisi olevan muuallakin, mutta ravintolakulttuurin laajeneminen ja tietynlainen työn agressiivisuus on varmasti tehnyt siitä miehille sopivampaa.

    Vastaa

    0
  9. No just!😁 Dimitrikseltä sitten kuvittelit kuulevasi asioita "kokemuksen syvällä rintaäänellä"? Ok - ehkä muitaki totuuksia on😉. Nimimerkillä "Paroksella, Paroikiassa 13 viime vuotta elänyt"☺

    Vastaa

    0
    1. Olen kyllä puhunut aiheesta aika monen muunkin kreikkalaisen kuin Dimitrin kanssa :D ;D

      22 vuotta Kreikassa käyneenä olen myös saattanut havainnoida tarjoilijoiden sukupuolta hyvän tovin :) Kyllä valtaosa tarjoilijoista tavernoissa on miespuolisia. Totta kai joissain paikoissa varmasti on myös naisia tarjoilemassa, mutta en ole sellaisessa tavernassa 22 vuoden aikana käynyt, tai jos olenkin niin ne kerrat ovat niin harvinaisia että jääneet unholaan.

      Vastaa

      0
  10. Just olin tulossa sanomaan, että mun molemmissa lempparitavernoissa Kreetalla on naistarjoilija, mutta nehän onkin molemmat omistajan vaimoja :D Toisessa on myös söötti mummo, joka käsittelee rahat ja hoitaa kuitit.

    Vastaa

    0
  11. Heippa Sanni ja terkkuja Roomasta!
    Ihania Kreikan juttuja taas saatu lukea,kiitos!
    Täällä matkan päällä tuli mieleeni nykyinen ihonhoitotyyli, runsas hoitonesteiden käyttö. Saitko pakattua tarvittavat kasvovedet,seerumit ja hoitonesteet käsimatkatavaroihin kätevästi niin ettei niukka nesteraja ylity?
    Täällä miljoonakaupungissa iho vetäisi ylimääräistä kosteutusta huomattavasti enemmän kuin kotona puhtaassa ilmanalassa ja hiuksetkin ovat selvästi kuivemmat, tuntuu että kaikki lisäkosteutus olisi tarpeen.
    Mietin jo kevään matkaa...pitäisikö sittenkin ottaa se matkalaukku kosmeostojakin silmälläpitäen...:-)

    Ihanaa reissun jatkoa! :-)

    Vastaa

    0
    1. Hei Sari! Terveisiä Ateenasta Roomaan :-*

      Nestemäisistä ihonhoitotuotteista; minulla on mukana kasvovesi, korealainen hoitoneste, retinoliöljyseerumi sekä kosteusvoide - kaikki mahtuivat hienosti mukaan kun ovat 5 ml - 30 ml pulloissa :) Ainoastaan kasvovesi on mennyt loppuun - tänä aamuna juuri taputtelin iholle viimeiset pisarat :) Hyvin riitti kahden viikon matkalle, huomenna olen jo kotona puteliarmeijan keskellä :D

      Ihanaa reissun jatkoa sinnekin :) Onko siellä ollut yhtä kesäiset säät kuin täällä?

      Vastaa

      0
    2. Heippa,
      no ei todellakaan- täällä on satanut aivan älyttömät määrät, kuin saavista kaataen, ukkostanut ja ollut kaikenkaikkiaan tosi myrskyistä!
      Koko Italiassa on kovat tuhot, metsää kaatunut kuin viljaa lakoon, muta- ja vesitulvia, huh!
      Mutta en valita, ihana Rooma on kuten aina, ikuinen lempparini.
      Kiitos puteliavaamisesta, alankin tästä säästämään kaikki mahdolliset purnukat kevättä varten.
      Oliko kasvovesi 30ml pllssa, vai missä kun loppui?
      Sitä on niin onnetonta arvioida, laitan kyllä aika runsaalla kädellä ja aamuin illoin.
      Ihanaa kotiinpaluuta myös! :-D

      Vastaa

      0
    3. Ohoh, onpa siellä ollut erilaiset säät kuin naapurimaassa..!

      Kasvovesi oli 10 millin pullossa ja olisi loppunut varmaan jo aiemmin mutta käytin joinain iltoina hoitonestettä sen sijaan :) 10 milliä riittää minulla matkaolosuhteissa yleensä viikoksi - ja tietysti tulee käytettyä paljon niukemmin kuin kotioloissa.

      (Minun ainoasta Rooman matkastani on muuten vierähtänyt jo 20 vuotta... :P Pitäisi ehkä käydä uudestaan katsomassa mikä nyt on fiilis? :))

      Vastaa

      0
    4. Ok, hyvä tietää, kiitos.
      Jaa jaa, kannattaa käydä nuuskimassa, pidät varmasti Rooman välittömyydestä, väreistä ja ystävällisyydestä, minuun kolahti kertaheitolla!
      :-)

      Vastaa

      0
  12. Lidlissä on muuten nyt myynnissä luomukosmetiikkaa. Oli laaja valikoima: suihkusaippuaa, käsivoidetta, huulirasvaa, päivävoidetta... Edullisiakin olivat! Pakko päästä testailemaan.

    Vastaa

    0
  13. Pienellä googlettelulla selvisi, että sarjan nimi on Cien Nature ja että se sisältää myös esim. shampoonkin. :) Ihan varmasti tulen kokeilemaan. :)

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (46)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat