16.10.2018

Ihonhoidon tärkeät ainesosat

Luvassa ihonhoitotietouden superpaketteja :)

Kuinka hoitaa ihoa oikein ja mitä ainesosia etsiä hoitotuotteista?

Ihonhoidosta on muodostunut minulle selvästi meikkausta kiinnostavampi kauneudenhoidon osa-alue. Ikäkin varmasti vaikuttaa; kun ihonhoidon tarve lisääntyy, kasvaa myös kiinnostus vaikuttaviin aineisiin ja hoidon mekanismeihin.

Olen kuluneen vuoden aikana kirjoitellut runkoa ihonhoidon kattavaan postaussarjaan, jossa käsittelen laajasti kaikkien eri ihotyyppien, ihon tilojen ja -ongelmien hoitoon sopivia kosmetiikan ainesosia ja mekanismeja. Toisaalta, mitä enemmän aiheeseen syventyy, sitä enemmän selviää kuinka loputon ja jatkuvasti elävä kauneuskemian tiedon aarreaitta on. Koko ajan tehdään uusia innovaatioita, ja esimerkiksi a-vitamiinijohdannaisten saralla tunnutaan nyt harppovan kovaa eteenpäin. Aiheessa ei voi olla koskaan "täysin oppinut", mutta säännöllinen snorklailu tiedon altaassa pitää ainakin pintasukellustaidot ajan tasalla. :)

Sarjan ykkösosassa kerron ihonhoidon peruskivestä eli kosteutuksesta. Lisäksi löydät postauksesta "pikahakemiston" eri ihotyyppien ja -ongelmen hoitoon käytetyistä ainesosista - niistä kaikkein tehokkaimmista ja tutkimusten mukaan oikeasti toimivista.

Ihon kosteutukseen liittyvät kosmetiikan keinot ovat varmasti monelle teistä jo tuttuja mutta rakastan "vääntää rautalangasta" ja olla perusteellinen :) <3 Samalla kun jäsentelen asioita itselleni, voin julkaista niitä muillekin. Tämä opas on vähän kuin ihonhoidon versio kahdeksan vuoden takaisesta klassikko- "rautalankapostauksestani": Silmänmuodot ja meikkaus, jossa käsittelin yksityiskohtaisesti erilaisia silmänmuotoja miten niitä kannattaa meikata.

 

Kosteutus - ihonhoidon perusta

Ihonhoidon perusta puhdistuksen lisäksi on kosteutus, ja kaikki ihotyypit tarvitsevat kosteutta. Puhekielen 'kosteus' puolestaan jakautuu veteen ja lipideihin eli rasvoihin, joista ihon oma suojabarriäärikin koostuu.

Riippuen siitä, onko iho pintakuiva (kausittain vaihteleva ja mm. sääolosuhteisiin liittyvä tila) vai kuiva (pysyvä ihotyyppi), valitaan koostumukseltaan vesipitoisempi tai rasvapitoisempi hoitotuote. Kuivalta ihotyypiltä puuttuu luonnostaan rasvoja ja se tarvitsee rasvaisempia hoitotuotteita kuin pintakuiva iho.

Ihon kosteutus kosmetiikalla perustuu kolmen tyyppisiin ainesosiin; humektantteihin, emollientteihin ja okklusiiveihin.

Humektantit sitovat ihoon kosteutta (eli vettä), sekä ulkopuolelta ilmasta ja iholle levitetystä voidekoostumuksesta että sisältä ihon syvemmistä kerroksista. Kun käyttämässäsi kasvovoiteessa on vettä ja glyserolia, glyseroli sitoo voiteen mukana tulevia vesimolekyylejä ihoosi, tai nappaa niitä ilmasta jos ilmankosteus on tarpeeksi korkea. Jos taas hieroisit ihoosi puhdasta glyserolia kuivassa ilmastossa, vetäisi glyseroli kosteutta ihosi sisältä ja tuloksena olisi entistä kuivempi iho. Tämä hypoteettinen tilanne onneksi harvemmin toteutuu, mutta esimerkiksi suomalaisen talven kuivassa huoneilmassa pelkkiin humektantteihin pohjautuva kosteuttaja ei auttaisi ihoa ollenkaan. Kosteus on aina vettä, joka täytyy jollain keinolla sitoa ihoon.

Humektantteihin lukeutuu ainesosia kuten glyseroli, hyaluronihappo (kaikkein tehokkain tunnettu humektantti, sitoo itseensä jopa 1000-kertaisesti vesimolekyylejä), hunaja, sorbitoli, betaiini, urea (karbamidi), sodium pca, aloe-uute ja levä.

Emollientit ovat rasvamaisia aineita jotka pehmentävät ihoa ja osallistuvat humektanttien kanssa ihon barriäärifunktion vahvistamiseen ja ylläpitoon. Emollientteihin kuuluu kasviöljyjä, -rasvoja ja -vahoja, rasva-alkoholeja, triglyseridejä, polyestereitä ja silikoneja. Kasviöljyt ovat näistä iholle hoidollisesti parhaita, sillä ne sisältävät iholle hyödyllisiä ainesosia kuten rasvahappoja, vitamiineja ja antioksidantteja ja osalla on myös antibakteerisia ja tulehdusta laskevia ominaisuuksia. Synteettiset emollientit vain pehmentävät mutta eivät tuo iholle mitään ns. syvempää hyötyä.

Erinomaisia hoitavia emollientteja ovat mm. skvalaani, linoli- ja linoleenihappo, oliiviöljy ja arganöljy.

Okklusiivit tekevät ihon pintaan kalvon, joka hidastaa ja ehkäisee kosteuden haihtumista ihosta. Osa emollienteista kuten tietyt silikoniyhdisteet ja jotkut kasvivahat ja -rasvat toimivat myös okklusiiveina. Kaikkein tehokkaimpia okklusiiveja ovat mineraaliöljyt kuten vaseliini ja parafiiniöljy, ja tähän perustuu myös niiden erinomainen kyky hoitaa erittäin kuivaa ja atooppista ihoa. Parafiinilla on kasvivahoihin verrattuna moninkertainen kyky estää kosteuden haihtumista iholta.

Eläin- ja kasviperäisiä okklusiiveja ovat mm. mehiläisvaha, lanoliini, kookosrasva ja sheavoi.

 

Eri iho-ongelmien hoitoon soveltuvia ainesosia

Nyt kun tiedämme, millä ainesosilla iho saadaan pysymään kosteutettuna, luodaan katsaus eri iho-ongelmien hoitoon soveltuviin ainesosiin. Olen listannut tehokkaimmat ja yleisimmät aktiiviainesosat jotka oikeasti * vaikuttavat ihossa.

* Mitä tarkoittaa, että ainesosa tai tuote "toimii oikeasti"? Se tarkoittaa, että ainesosalla on todettu ihossa biokemiallinen toimintamekanismi, että ainesosa imeytyy sinne missä sen kuuluu vaikuttaa ja että ainesosalle tai tuotteelle on tehty vertaisarvioituja, oikeille ihmisille suoritettuja kaksoissokko-testejä jotka todistavat sen tehokkuuden. Nämä parametrit perustuvat legendaarisen ihotautilääkäri Albert Kligmanin kolmeen kysymykseen, joita kosmetiikka"tieteestä" keskustellessa käytetään ainesosan vaikutuksen arviointiin.

AKNE JA NÄPPYLÄT

  • AHA-hapot (glykoli-, maito- ja mantelihappo 5-8%)
  • BHA-hapot (salisyylihappo 2%, betaiinisalisylaatti 4%)
  • Bentsoyyliperoksidi
  • A-vitamiinijohdannaiset kuten retinoli
  • Tulehdusta hillitsevät ja kirkastavat ainesosat kuten niasiiniamidi ja atselaiinihappo
  • Propolis eli mehiläiskittivaha (estää tulehdusta, antibakteerinen, antibioottinen, antifungaalinen)
  • Tretinoiini (reseptivalmiste)

SAMEA IHO JA PIGMENTTILÄISKÄT

  • C-vitamiini kuten askorbiinihappo ja L-askorbiinihappo (L-AA; L-Ascorbic Acid), etyyliaskorbiinihappo (ethyl ascorbic acid), natriumaskorbyylihappo (sodium ascorbyl acid), ja magnesiumaskorbyylifosfaatti (magnesium ascorbyl phosphate).
  • AHA-hapot
  • Niasiiniamidi
  • Lakritsinjuuriuute
  • Arbutiini

IKÄÄNTYMISEN MERKIT (ennen kaikkea juonteet)

  • AHA, PHA ja BHA (kuorivina pitoisuuksina)
  • L-AA-muoto C-vitamiinista (10-20%)
  • Retinoidit kuten retinoli (0,01 - 1%), hydroxypinacolone retinoate, r-retinoate
  • Tretinoiini (reseptivalmiste, esim. Avitcid-voide)

HERKKÄ / ÄRTYNYT / PUNOITTAVA IHO

  • Allantoiini
  • Lakritsinjuuriuute
  • Bisabolol (kamomillauute)
  • Pellavauute
  • Beetaglukaani (saa mm. kaurauutteesta), erinomainen hoitamaan punoittavaa ihoa

.

 

Sarjan seuraavissa osissa syvennyn yksi kerrallaan yllä lueteltuihin iho-ongelmiin ja -tiloihin ja käyn tarkemmin läpi niiden hoitoon sopivia ainesosia. Mainitsen myös konkreettisia esimerkkejä tuotteista, joista näitä ainesosia löytää.

Aiemmat ihonhoito-oppaani:

Ihonhoito For Dummies: Yleistä ihonhoidosta ja kuka on ihonhoidon ammattilainen

Ihonhoito For Dummies: Puhdistus ja kosteutus

Ihonhoito For Dummies: Ihon kuorinta

Ihonhoito For Dummies: anti-age- ja muut erikoistuotteet

Tulevassa anti-age-ihonhoidon syvemmässä postauksessani pääsen ainakin täydentämään tuon aiemman anti-age-osan tietoja ^_^

 

 

20 comments on “Ihonhoidon tärkeät ainesosat”

  1. Kiitos rautalangasta! Vaikka harrastankin kosmetiikkaa, tällainen back to basics -postaus on mahtava muistutus. Kykysi jäsentää asioita selkeästi, ytimekkäästi ja helposti ymmärrettäväksi on kyllä ilmiömäinen.

    Vastaa

    0
    1. Kiitos :) <3 Se auttaa jäsennellyn sisällön tuottamisessa kun itsellä on myös huono kyky löytää "punaista lankaa" liian ylimalkaisesti tai liian monimutkaisesti ja raskaasti selitetyistä asioista. En ehkä ole kamalan "välkky" :D niin rautalanka-ohjeet auttavat :) Monesti joudun tekemään itselleni "aukiselitetyt" muistiinpanot jostain kiinnostavasta aiheesta että oikeasti sisäistän ja opin asian.

      Vastaa

      0
  2. Seuraavaa postausta odotellessa... Ihan parasta, kun saa tuotteiden nimet, niin ei tarvi pähkäillä tai googlettaa!!!

    Vastaa

    0
  3. Toi hyaluronihappo on mulle vähän mystinen aine, kun sitä hehkutetaan niin kovin, mutta mun suht normaalilla/sekaiholla se tuntuu vaan kuivattavan ihoa? Esim. jos laitan illalla kasvoille sitä Lumenen sinistä seerumia ja sen päälle yövoidetta, on ihoni aamulla jotenkin elottoman ja kuivan oloinen, kun taas jos laitan pelkkää yövoidetta, on iho aamulla pehmeä. Mikä ihme minua oikein vaivaa kun se ei mulla "toimi"? :O

    Vastaa

    0
    1. Lumenen "sinisessä" seerumissa hyaluronihappo ei ole pääasiallisen kosteuttajan roolissa joten ainakaan HA:sta en "syyttäisi" ihosi reaktiota, vaan sen täytyy johtua jostain muusta. Kuulostaa kyllä erittäin mystiseltä - seerumi sisältää joukon oikein tehokkaasti kosteutta sitovia aineita, ja kun laitat päälle vielä okklusiivisesti toimivan yövoiteen, ei kosteuden pitäisi päästä karkaamaan minnekään. Kaiken logiikan mukaan ihon pitäisi olla seerumi + voide -yhdistelmällä kosteampi ja heleämpi kuin pelkällä voiteella.

      Mahdoton sanoa mistä ihosi reaktio voisi johtua, mutta kannattaa tietysti skipata seerumi ja luottaa pelkkään voiteeseen jos iho tuntuu pelkällä yövoiteella paremmalta :)

      Vastaa

      0
    2. Mulla tuli mieleen, jos iho ei ota vastaan kahta tuotetta? Esim. omalla rasvoittuvalla sekaiholla tuotteiden kerrostaminen ei aina onnistu. Joskus laitettuani tehokosteuttajan ja sen päälle voiteen, voide ei enää imeydy vaan rullautuu. Mutta pelkkä voide puhtaalle iholle imeytyy ja jää kiiltelemään, muttei rullaudu.

      Vastaa

      0
  4. Oletko muuten vielä tutustunut Famon uusiin (niihin pöllönmuotoisiin) shampoopaloihin? Olisi mielenkiintoista lukea sinun arviosi niistä, varsinkin kun omat kokemukset merkin Haituva-palasta on tähän mennessä olleet erittäin hyviä! Nuo palat on kehitetty silmällä pitäen niitä, joilla palashampoot eivät yleensä toimi ihanteellisesti vaan aiheuttavat lähmääntymistä ynnä muuta epämukavaa. Itse en ole koskaan kärsinyt shampoopalojen yleisistä haittavaikutuksista enkä voi itse oikein arvioida, onko näissä uusissa siinä mielessä jotain erilaista, mutta sen voin sanoa että syksyn kuivattamille ja helposti takkuuntuville hiuksille ainakin tuo Haituva on ollut ihan aatelia. Suosittelen! :)

    Vastaa

    0
    1. En ole tutustunut Famon shampoopaloihin, mutta nyt tutustuin :) Ainakin siis ainesosiin ja pakkauksiin netin välityksellä ^_^ Ihania pöllöjä :-* <3

      Vaikuttaa siltä, että Famon palat eivät ole varsinaisesti saippuaa, kuten esimerkiksi Flow Kosmetiikan shampoopalat, vaan niissä on käytetty neutraalin pH:n anionista tensidiä nimeltä Sodium Cocoyl Isethionate. Ko. ainesosaa ei valmisteta saippuoimalla. Näin ollen olettaisin, että Famon shampoopalat eivät jätä samanlaista lähmää kuin "oikeat" saippuat. Mutta tensidejä on todella laaja kirjo ja ehkä jotkut ei-saippua-tensiditkin lähmäävät, joten vaikea sanoa varmaksi ennenkuin on kokeillut. Lähtökohtaisesti Famon pöllöt vaikuttavat kuitenkin lupaavammlta (ainakin minun hiuksilleni) shampoopaloilta kuin saippuaan perustuvat shampoopalat :) Pitää joskus kokeilla :)

      Vastaa

      0
  5. Kerrothan sitten heti kun olet päässyt testaamaan noita Laveran uutuuksia, että millainen tuo peitevoide on! :) En malta odottaa, olisiko vihdoinkin kehitetty hyvä luonnonkosmetiikan nestemäinen peitetuote.

    Vastaa

    0
    1. Ilman muuta :) Valitettavasti peiteaine ei vielä ollut mukana uutuuksien maistiaispaketissa (eikä harmikseni myöskään eniten odottamani Soft Liquid Foundation), voi olla että se ei ole vielä tullut Suomeen (käsitin maahantuojalta että kaikki uudet meikit eivät ehdi messuille).

      Vastaa

      0
    2. Luin jostakin messuihin liittyvältä sivulta kommenttisi, että Laveran uusi poskipuna olikin yllättäen sävyltään lämmin. Tosi harmi, kun oli niin lupaavan näköinen. Juuri tuollainen on ollut hakusessa, mutta siis tietenkin kylmänä.

      Vielä pitää kommentoida niistä Laveroista, joita aion testata. Kävin Ruohonjuuressa muilla asioilla, niin tutkailin samalla hieman Laveran voiteitakin. Tulin siihen tulokseen, että sitä ruusuntuoksuista (vaaleanpunainen pakkaus) olen tosiaan joskus jo käyttänyt yhden pakkauksen verran. Eli kokeilulistalle jääkin enää vain kaksi itselleni uutta tuotetta.

      Vastaa

      0
    3. Laveran uusi poskipuna olikin yllättäen sävyltään lämmin.

      Siinä on viileähkö roosa-pinkki pohja mutta kultaista shimmeriä joka taittaa roosan kasvoilla lämpimään päin. Eli sävy ei ole täysin lämmin, mutta kultainen hohde luo lämpimämmän vaikutelman kuin mitä sävy olisi ollut ilman kultaa. Kaunis sävy kyllä mutta harmi tosiaan että Laveralta edelleen puuttuu se ihan kunnon viileä sävy.

      Vastaa

      0
    4. Sama juttu myös erään Laveran huulituotteen kanssa: nimeno on Frosty Pink, mutta mielestäni sävyssä on mukana kultaisia hippuja! Missä ovat ne luonnolliset mutta kylmät sävyt? Tietenkin joku Barbie-pinkki huulipuna voisi kylmänä löytyäkin valikoimasta, mutta kun sellainen on aika rumannäköinen useammalla...

      Vastaa

      0
  6. Mun on pakko sanoa, että vaikken itse olekaan niin intoutunut kosmetiikan harrastaja kuin sinä, niin musta on ihan mieletöntä miten paljon jaksat nähdä vaivaa näihin postauksiin. Tämä oli ihan super informatiivinen ja hyvin kirjoitettu postaus (niin kuin sun postauksen useinmiten on)! Arvostan tosi paljon sitä, miten paljon jaksat nähdä vaivaa sun blogin eteen ja miten vastailet aina kommentteihin. Sun blogia on aina ilo lukea, vaikken aina kaikkia hifistelyjuttuja ymmärräkään :D

    Vastaa

    0
  7. Hups, käytän 10% Mantelihappokuorintaa akneiholle😂 No, minulle tuo ainakin toimii eikä ärsytä ja kutita ihoa ollenkaan niinkuin glykolihappo. Tämä oli muuten mukava postaus, kaikki tarvittava tiiviissä paketissa. Loistavaa työtä!

    Vastaa

    0
    1. Joo, korkeampiakin AHA-pitoisuuksia näkee silloin tällöin :) Luulen, että muita AHOja kuin gkykolihappoa voikin mahdollisesti käyttää korkeampina pitoisuuksina niin että tuote silti säilyy hellävaraisena :)

      Vastaa

      0
  8. Kiitos blogista! Mielenkiintoisia testauksia sinulla, ja hyviä vinkkejä olen täältä saanut:)

    Jos sinun pitäisi valita yksi ainut luonnonkosmetiikkamerkki ihosi hoitoon, mikä se olisi?

    Vastaa

    0
    1. Mielenkiintoisia testauksia sinulla, ja hyviä vinkkejä olen täältä saanut:)

      Mukava kuulla :) :)

      Jos pitäisi valita vain yksi luonnonkosmetiikan merkki ihonhoitoon, valitsisin Mádaran. Mádaran koostumukset ovat kaikkein eniten mieleeni ja seerumeissakin on maitomainen koostumus mikä on erityisen tärkeää :-*

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (45)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat