Nyt selvisi tämäkin.
Olen pitkään ihmetellyt, miksi luonnonkosmetiikassa ei juurikaan näe AHA- ja BHA (ja PHA) -happotuotteita. Nämä ainesosat saadaan luonnollisista lähteistä, eli mitään esteitä niiden käyttöön siltä pohjalta ei ole.
AHA-happoja on mm. hedelmissä, BHA-happoa pajun kuoressa.
Kun aihe taas nousi esiin taannoisen happopostaukseni kommenteissa, päätin laittaa asiasta kysymyksen Naviterin tuotekehittäjä Taru Laitiselle.
Helsinkiläinen Naviter valmistaa EkoPharma-luonnonkosmetiikkasarjaa, jonka valikoimasta olen aiemmin testannut Tyrni-AHA-Duo-kuorinnan. Se on Supermoodin ja Madaran kuorintojen ohella ainoa luonnonkosmetiikan hydroksihappotuote jonka tunnen. Kun Naviterilla on kehitetty ainakin tuo yksi AHA-tuote, arvelin, että siellä osattaisiin valottaa happotuotteiden tilannetta luonnonkosmetiikkamarkkinoilla.
Taru Laitinen jaksoi ilokseni paneutua asiaan perusteellisesti ja lähetti minulle pitkän ja seikkaperäisen vastauksen. Tänään olemme taas viisaampia kosmetiikkanörttejä :) Brändi-imagoon ja luonnonkosmetiikan hellävaraiseen lähestymistapaan liittyvät syyt saatoin jo arvatakin.
Kosmetiikan ainesosista, tuotekehityksestä ja tehokkaasta ihonhoidosta kiinnostuneet, olkaa hyvä:
Formulointihaasteet
Suuria pitoisuuksia AHA-/BHA-/PHA-happoja sisältävien tuotteiden, etenkin seerumeiden/geelien, formulointi luonnonkosmetiikassa on haastavaa, sillä luonnonkosmetiikassa käytössä olevat paksunnosaineet (kuten luonnonkumit) eivät yleensä toimi kun tuotteessa on suuri pitoisuus happoja, tai kun lopputuotteen pH on alle 4 tai 3,5.
Stabiilin geelin aikaansaaminen on erittäin haastavaa. Luonnonkumein paksunnettu seerumi saattaa pysyä stabiilina jonkun aikaa, mutta viskositeetti laskee yleensä rajusti muutaman viikon tai kuukauden jälkeen, kun tuote sisältää tehokkaan pitoisuuden AHA-/BHA-/PHA-happoja ja/tai sen pH on kovin alhainen.
Myös emulsioilla on valitettavan usein tapana hajota melko nopeasti, jos AHA-/BHA-/PHA-happojen pitoisuus on korkea ja/tai tuotteen pH hyvin alhainen. Vaihdoehdoksi jäävät siis nestemäiset tuoteformulat. Nestemäinen AHA-tuote kuluttajakäytössä taas kuulostaa monien brändien (myös Naviterin) mielestä vaaralliselta yhtälöltä, sillä nestemäinen tuote päätyy paksunnettua geeliä helpommin vaikkapa silmiin, mikä voi oikeasti olla vaarallista jos pH on kovin alhainen.
Brändien imago
Formuloinnin lisäksi yleinen syy AHA-/BHA-/PHA-tuotteiden vähyyteen luonnonkosmetiikkamarkkinoilla lienee brändien halu profiloitua herkälle iholle sopiviksi sarjoiksi.
Paljon on puhuttu siitä, että joidenkin lähteiden mukaan luonnonkosmetiikka aiheuttaa ns. perinteistä kosmetiikkaa useammin ihoreaktioita, ärsytystä ja jopa allergiaa etenkin hyvin herkkäihoisille. Tämän stereotypian rikkominen ja herkkäihoisten kuluttajien houkutteleminen on tärkeää monille luonnonkosmetiikkabrändeille, halutaan olla ns. lempeää kosmetiikkaa.
AHA-/BHA-/PHA-happoja sisältävät tuotteet aiheuttavat usein etenkin herkkäihoisilla käyttäjillä (asiaankuuluvaa ja täysin normaalia) punoitusta ja pistelyä, mikä ei sovi kovin hyvin ns. lempeän ihonhoidon imagoon. Valtaosa länsimaisista kuluttajista ei kuitenkaan vielä tänä päivänä ole tietoinen AHA-/BHA-/PHA-tuotteista, ja hyvin suurelle osalle kuluttajista ihon punoitus ja pistely on ymmärrettävästi erittäin negatiivinen asia, eikä sitä aiheuttavia tuotteita haluta ostaa eikä myöskään suositella muille.
Herkistyminen auringonvalolle
Yksi osasyy siihen, miksi länsimaiset kuluttajabrändit ja varsinkaan luonnonkosmetiikkabrändit eivät ole vielä tuoneet markkinoille kovin paljon AHA-/BHA-/PHA-tuotteita, on hydroksihappojen negatiiviset ihovaikutukset UV-säteilyn kanssa. Hydroksihappojen käyttöhän herkistää ihoa UV-säteilylle, jolloin happojen pigmenttiläiskiä häivyttävä hyöty voi kumoutua, jos käyttäjä laiminlyö korkean aurinkosuojan käytön.
"Aasian markkinoilla, jossa happotuotteet ovat arkea, kuluttajille on muutenkin päivänselvää suojata ihonsa auringolta, mutta täällä länsimaissa kaikki eivät todellakaan käytä aurinkosuojallisia tuotteita muulloin kuin kesällä tai varta vasten aurinkoa ottaessa. Etenkään luonnonkosmetiikan käyttäjät, sillä luonnolliset aurinkosuojatuotteet ovat valitettavasti vielä melko usein verrattain epämiellyttäviä käyttää", Laitinen kirjoittaa.
"Ei ole yhdenkään yrityksen etu, että sen tuotteet aiheuttavat kuluttajalle hyperpigmentaatioiden kaltaisia negatiivisia ihovaikutuksia, vaikka ongelma johtuisikin siitä, että käyttäjä ei ole noudattanut auringolta suojautumisen ohjeita."
EkoPharma ja hydroksihapot
(Sannin kommentti: kiinnostavaa kuulla, että luonnonkosmetiikan vahvoja AHA-happokuorintoja kuitenkin on saatavilla hoitolaversioina.)
Myös Ekopharma on profiloitunut nimenomaan herkkäihoisten sarjaksi, ja tämän takia he ovat valinneet jättää voimakkaat happotuotteet pois kuluttajakäyttötuotteistaan. Myöskään Tyrni-duokuorinnan kuluttajaversio ei ole ns. voimakas AHA-happotuote, mutta hoitolaversiossa AHA-happojen pitoisuus sen sijaan on korkeampi. Kuluttajaversio on turvallinen ylläpitotuote.
Hoitolassa EkoPharmalla on siis "järeämmät aseet".
Kävin kaksi vuotta sitten EkoPharma-kasvohoidossa. Silloin ei kuitenkaan happoiltu.
Varsinaisina AHA-tuotteina EkoPharmalla on hoitolakäytössä kaksi erivahvuista AHA-happokuorintaa. Molemmissa on tehokas pitoisuus AHA-happoja ja optimaalinen pH. Tuotteet ovat nestemäisiä, ja niiden jälkeen hoitolassa iholle levitetään neutralointineste, joka varmistaa hapon vaikutuksen loppumisen.
Laitinen mainitsee vielä, että Karpalo-linjan Anti-akne-hoitogeeli sisältää salisyylihappoa (siis ihan se kuluttajaversio). Tämäkään tuote ei ole kuitenkaan tarkoitettu koko kasvoille, vaan sitä on tarkoitus käyttää paikallisesti epäpuhtauksille. Hoitolakäyttöön Anti-akne-geelistä on voimakkaampi versio, ja lisäksi hoitoloissa on Karpalo AHA & BHA -kuorinta, jota käytetään ainoastaan paikallisesti.
Tässä tuli nyt samalla (ansaittu ;)) mainos EkoPharman hoitolahoidoille, joita kyllä mainostan oikein mielelläni koska on aivan mahtavaa, että meillä on myös kotimainen, sertifioitu luonnonkosmetiikan hoitolatason sarja.
Lukijalleni Jontulle.... :)
Olisikohan tässä nyt AHA/BHA-happokiintiö täyttynyt blogissa vähäksi aikaa ^_^ Alatteko saada tarpeeksenne? :D Ei mutta nämä ovat ainakin minusta ihan älyttömän kiinnostavia juttuja. Ja kiistatta; hydroksihapot ovat entsyymien ohella toistaiseksi se ainoa kosmetiikan aktiiviaine, jonka vaikutukset olen voinut todeta iholla konkreettisesti. Siksi olen niistä aivan erityisen kiinnostunut.
Kuvat: Unsplash ja valmistajat, Ahaa-patukan kuva K-ruokakauppa.fi.
40 comments on “Miksi luonnonkosmetiikassa ei ole AHA- ja BHA-tuotteita?”
Hurjan kiinnostavaa, kiitos kun olet jaksanut selvittää näitä(kin) asioita perustteelisesti :) ! Oi miksi kaikki perinteiset kauneusjulkaisut keskittyvät pelkkiin kauden väreihin tai mainostamiseen, sillä tällaiselle sun tekemälle nörtteydelle on todellakin tilausta. Ehkä sä voisit alkaa kirjoittamaan johonkin printtijulkaisuun? Vaikka meneehän se näinkin :)
Täysin ot: tykkään kyllä kovasti sun Kreikkajutuista ja myös VHH-asiasta, mutta silti ehkä mielummin lukisin sulta kahta eri blogia; yhtä ihan täysin kosmetiikkanörtteydelle omistettua ja toista, missä olisi enemmän sitä sun tätä. Vaikka kuten sanottua, pidän lähes kaikesta tuottamastasi sisällöstä, mutta joskus sekametelisoppaisuus vähän ärsyttää - ja toisaalta se on myös blogisi suola :)
Kiitos Salirotta ^_^ <3 Ahh, mä olen kyllä tällainen sekameteli, se on totta :D Itse kyllä tykkään tästä sopasta, en jaksaisi kirjoittaa vain yhden aihepiirin jutuista. :) Toisaalta - jos mulla olisi kaksi tai useampi rinnakkaiselämää, voisin pitää useampaakin blogia, materiaalista ei ole pulaa ^_^:D
Kiinnostava postaus. Jännittävää tosin sinänsä, että minä olen törmännyt happotuotteisiin lähes yksinomaan luonnonkosmetiikkamerkkien valikoimissa. Sitä tosin en tiedä, onko esim. Juice Beauty "oikeaa" luonnonkosmetiikkaa vai haluavatko he vain profiloitua sellaisena. Nyt minulla on käytössä tuo Madaran AHA-kuorinta, joka ei muuten ole läheskään yhtä järeää kuin JB:n vastaava :D Kyllä silläkin ihon punoittamaan saa, mutta ei todellakaan samassa mittakaavassa.
Olen myös pohdiskellut tuota aurinkosuojakysymystä ja miettinyt, millä tavalla kasvojen iho sitten oikeastaan pitäisi suojata, jos happotuotteita käyttää muulloin kuin talvella (vaikka epäilemättä talvellakin olisi hyvä suojata, mutta Suomen UV-indeksi taitaa olla silloin kuitenkin melko alhainen). Riittääkö päivävoide, jossa on aurinkosuoja? Eikö se kuitenkin vaikuta vain pari tuntia? Jos taas pitää lisäillä voidetta jatkuvasti päivän mittaan, ei oikeastaan voi meikata ihoa. Vaikuttaako mineraalimeikkipohjan aurinkosuoja koko päivän? Harvemmin sekään suoja kyllä kummoinen on ainakaan Suomen markkinoilla olevissa tuotteissa.
Auringolta suojautuminen vähän ahdistaa minua nykyään :D Aurinkoisina päivinä tuntuu, että ulos lähteminen on vielä isompi operaatio kuin talvella... Pitäisi aina muistaa lisätä aurinkovoidetta hyvissä ajoin, ottaa kaikki voiteet mukaan ja sitten tarkkailla kellosta, milloin on aika lisätä uudestaan ja ajoittaa vessakäynnit sen mukaan (koska eihän niitä käsiä nyt voi tahmaisiksi jättää). Onneksi Suomen kesä on lyhyt.
Mua mietityttää nää ihan samat jutut! Just toi meikkaaminen ja aurinkovoiteen lisääminen. Olen laittanut vain aamulla aurinkosuojavoidetta kasvoille, mutta toisaalta kesällä päässä on aina lippis ja aurinkolasit. Nyt syksyllä olen käyttänyt Alvan sk20 bb-voidetta, mutta ei sekään ole ihan täydellinen tuote. Haluan kuitenkin käyttää vain luonnonkosmetiikkaa. Myöskin Madaran aha-kuorinta käytössä, mutta kesällä korvasin sen mekaanisella kuorinnalla, kun en tiennyt, miten sen ja auringon kanssa pitäisi käyttäytyä.
Minullehan kävi niin, että ensimmäiset pigmenttiläikät tulivat jo varhain keväällä, aurinko ei vielä edes pahemmin paistellut. Näin aurinkosuojasta huolimatta. Ja sama meno jatkui kesällä. Eli suojan pitäisi olla ilmeisesti ympäri vuoden varsin korkea. Nyt syksyllä en ole suojaa vaivautunut liiemmin käyttämään ja jos käytän, se on ohut kerros Lilylolon pohjaa. Minulla on nimittäin sama ongelma kuin lusenella. Aurinkosuojan lisääminen aiheuttaa stressiä ja olen sitten luistellut siitä aina kun mahdollista. Ottaa päähän, kun ei ole yhtä ainetta, jossa olisi kaikki. Enkä todellakaan lotraa aineilla pitkin päivää (likaa, hikeä ja tahmanäpit). En kuitenkaan vaivaudu meikkaamaan joka päivä, joten mineraalipuuterin suojaakaan ei aina ole. Ja mietin samaa kuin lusene, suojaako se edes? Millainen kerros sitä pitää olla, että se suojaa?
Reilusti peittävä. Toki ohuellakin kerroksella saa enemmän suojaa kuin ilman mitään meikkipohjaa, mutta saavuttaakseen esimerkiksi monen mineraalimerkin mainitseman SK15-suojan, tulisi puuteria levittää iholle sellainen kerros ettei oma iho yhtään kuulla läpi.
Arvasin eli aina vain hankalammaksi menee. Ääääh.
Joo, Madarahan onkin aika mieto, tai siis miedossa päässä sitä pitoisuutta joka kuitenkin oikeasti kuorii ihoa. Prosenttilukua ei mainita mutta voisi kuvitella sen olevan vitosen kieppeillä, jonka pitäisi olla se alin keratolyyttisesti vaikuttava määrä.
Auringolta suojautumisesta - ihan samoja olen miettinyt itsekin, erittäin validia pohdintaa. Kattavan ja kestävän UV-suojan käyttö ei lopulta ole ihan yksinkertainen juttu. Aamulla laitettu SK-päivävoide ei vaikuta koko päivää, se on selvää. Meikkivoide suojaa vähän paremmin (koska tuo ihon pintaan konkreettisen "suojakilven" ja sisältää myös fysikaalisen filtterin titaanidioksidin muodossa), mutta meikkivoidekin liukenee iholla jonkun verran (tai paljonkin, ihotyypistä riippuen) joten mikäli sitä ei lisäile päivän mittaan, ei vaikutuksen voi sanoa kestävän aamusta iltaan.
Aasiassa ihmiset lisäilevät UV-suojallista meikkiä tai pelkkää UV-suojaa pitkin päivää. Kaupat ovat täynnään kompakteja, käsilaukkuystävällisiä (usein cushion-tyyppisiä) UV-suojatuotteita joita on helppo tuputella meikin päälle - ovat myös läpikuultavia ja koostumukseltaan ohuita, käytännössä näkymättömiä. Ja kaikissa tietysti vähintään SK 40. Suomessa (ja monissa muissa maissa) kuitenkin on totuttu käyttämään toisenlaista meikkiä, tyynyaurinkosuojista puhumattakaan. Meille sopiva tapa ylläpitää aurinkosuojaa päivän aikana olisi suihkemuotoinen, meikin päällä toimiva UV-suoja, joita onkin kaupoissa jo muutamia, mutta emme ole (ainakaan vielä) tottuneet käyttämään niitäkään.
Mineraalipohjasta; minun logiikallani ja ymmärrykselläni niiden antama aurinkosuoja voi kestää iholla koko päivän, tai siis sen kesto on suoraan verrannollinen meikin pysyvyyteen kantajansa iholla - ja sen vahvuus taas riippuu levitetyn kerroksen paksuudesta. Koska mineraalimeikkipohjan UV-suoja on pelkästään fysikaalinen, eli perustuu UV-säteilyä poisheijastaviin mineraalipartikkeleihin joiden heijastava ominaisuus säilyy niin kauan kuin ko. partikkeli pysyy iholla (vs. kemialliset UV-suodattimet joiden teho häviää iholta muutamissa tunneissa), olisi mineraalimeikillä ainakin teoriassa potentiaali vaikuttaa auringolta suojaavasti koko päivän. Kunhan se vain pysyy iholla tarpeeksi peittävänä kerroksena.
Ihan samaa ahdistusta täälläkin, ja paljon. Olen aiemmin todennutkin, että odotan hartaana sitä päivää, kun kehitetään pillerin muodossa käytettävä broad spectrum -aurinkosuoja. On hälyttävää, että osa ihmisistä (kuten esimerkiksi oma mieheni) jättää aurinkosuojan käytön kokonaan koska tuotteiden käyttö ylläpitokäsittelyineen on niin hankalaa ja epämiellyttävää. Vakavimmat seuraukset tälle tiedetään, ja silti suojasta huolehtiminen laiminlyödään :(
Ihan sama juttu mun miehen kanssa, joka kesä joudun pyytämään, maanittelemaan ja nalkuttamaan aurinkosuojan käytöstä. Onneksi nyt viime kesänä tuntui menevän perille pienemmällä vaatimisella kuin ennen. :D
Kiva kuulla tuo mineraalimeikeistä, koska niitä just käytänkin ja aika hyvin pysyvät iholla. Suojakerroin kylläkin on vain 15 ainakin flow'lla.
Mainittakoon, että jossain etelän lomalla tulee kyllä helpommin lisäiltyä aurinkorasvaa kasvoillekin, koska siellä ei tule välttämättä meikattua ja aurinko on konkreettisemmin läsnä ja polttava.
Suihkemainen aurinkosuoja toimisi varmaan meikinkin kanssa, mutta hitsi kun oon lukenut liikaa nanopartikkelirasvojen haitoista, niin ei huvittaisi yhtään. :/
EcoMineralsilla on 24 (erikoinen luku muuten, kun yleensä ne menevät asteikolla 10 - 15 - 20 - 25 jne). Tosin sen saavuttaakseen puuteria täytyy laittaa reilusti peittävä kerros, jollaista en itse esimerkiksi koskaan laita.
Ainiin, no en mä niin paljoa sitä pysty millään laittaan, tulee niin jauhoinen look.
Jotkut muuten käyttää ns sisäisenä aurinkosuojana astaksantiinia, ootko siitä kuullut? En silti jättäisi pelkästään sen varaan, mutta eräässä keskusteluryhmässä moni kokeillut kommentoi, ettei ollut palanut yhtä herkästi. Se ei tietty oo sama asia kuin uv-säteilylle altistuminen, mutta ehkä jokin vaikutus sillä on?
Astaksantiinista en tiedä mutta käytän itsekin aurinkolisäravinteita, ja kyllä niillä on selvästi vaikutusta ainakin ihon palamiseen (en ole polttanut ihoani aloitettuani niiden käytön). Kuitenkin syvävaikutteisempi UVA-säteily on se, josta olen enemmän huolissani, ja sen soluvauroita aiheuttavaa vaikutusta en usko lisäravinteiden hillitsevän kuin marginaalisesti.
Minuakin ahdistaa etenkin kesäisin tuo, että pitää laittaa monta tuotetta ja että niitä pitäisi vielä lisätä. Ja jos esim. liikkuu päivällä, suihkun jälkeen on lisättävä kaikki miljoona kerrosta taas uudelleen.
Ja nuo hapot pelottaa, sillä itsekin olen saanut omat täpläni suht. lyhyen ajan sisällä eikä huolellinen 50-kertoimisen suojankaan käyttö näytä juuri estäneen asiaa. En siksi ole edes uskaltanut ostaa noita happotuotteita, kun tilanne jo muutenkin vähän huolestuttava.
Kannattaa tutustua jenkkiläiseen Juice Beautyyn! Monessa tuotteessa on hyödynnetty hedelmien omia happoja. Esimerkiksi suuressa suosiossa oleva Green Apple Peel Full Strength -kuorinnan tehon "näkee" kyllä vähän paksummallakin iholla, eli se saa aikaan ihan reilun punoituksen hetkellisesti. Mutta aivan loistava sarja!
Ainiin Juice Beauty, tuppaan koko ajan unohtamaan tuon merkin kun se on edelleen niin heikosti saatavilla (ja näkyvillä) Suomessa. Kumman vähän se tosiaan näkyy mediassa, vaikka sitä jotkut paikat (tai ainakin yksi verkkokauppa) täällä myyvät. Täytyy ehdottomasti lähitulevaisuudessa viimein testata heidänkin tuotteitaan :)
Juice Beauty myy Naturellen lisäksi keskustan Stockmann :)
Aa, hyvä tietää :)
Mitä mitä! : ) Näkivätkö vanhat silmäni oikein. :) Kiitos.
Ihan nuorekkaat silmäsi näkevät oikein ^_^
Mulle tuli kyllä mieleen heti yksi luonnonkosmetiikka (ymmärtääkseni ainakin) brändi, joka muista poiketen on brändännyt itsensä nimeomaan tehokkaana ja hapoilla. Nimittäin Juice Beauty. Tuotteiden tehohan perustuu AHA-happoihin, joita otetaan omenasta, viinirypäleestä ja sitruunasta. Brändin tuotteet ne mitä olen käyttänyt, ovat nimenomaan tehokkaan "tuntuisia", ne esim. jotkin nipistelevät iholla ja heidän kuluttajille myymänsä jo kulttituotteen maineessa olevat kuorintavoiteet ovat vieläkin tehokkaampia ja enemmän punoitusta aiheuttavaa kuin Supermood. :)
Joo, tuossa pari muutakin henkilöä muistutti minua Juice Beautysta, se tekeekin poikkeuksen luonnonkosmetiikka"massassa". En meinaa ikinä tuota Juice-merkkiä muistaa kun se on meillä päin niin heikosti näkyvillä, se ei ole onnistunut porautumaan mun aktiiviseen muistiin... :D Pitää laittaa Juicenkin testauksesta itselle post it -lappu...! ^_^ :D
Ihanaa, että oot jaksanut ottaa selvää asiasta!
Oon kyllä joskus kohdannut aika hämmentyneitä ilmeitä, kun oon puhunut ihon happokuorinnasta ja happojen käytöstä iholla. Jos skene on vieras, tulee ihmisille mieleen ensimmäisenä joku todella ärhäkkä (ja iholle vaarallinen) prosessi. :D
Kosmetiikkaskene on kuitenkin mun mielestä nyt murroksessa, koska ihan tavan tallaajat käyttää yhä enemmän tuotteita, joiden käytössä tai säilytyksessä täytyy pitää mielessä useampia seikkoja, esimerkiks c- ja a-vitamiinit, hapot, ja eikö retinolikin vaadi jotain "tavallisesta" poikkeavaa..? Tavallisella viittaan siis siihen, että voi säilyttää tuotetta kylppärissä ja sutia kasvoille aamuin-illoin, ilman että tarvitsee huolehtia tuotteiden järjestyksestä, toimivuudesta tietyssä PH:ssa tai aurinkosuojasta. Eli eiköhän luonnonkosmetiikan brändeillekin oo pian helpompi ujuttaa mukaan myös happotuotteita. :)
Niinpä. Vaikka itsestä kosmetiikan harrastajana tuntuu, että hydroksihapot ovat tosi paljon esillä ja niistä puhutaan paljon, monelle peruskuluttajalle ne ovat edelleen mystinen asia. Taitaa olla niin, että se "suuri massa" kosmetiikan kuluttajia ei loppujen lopuksi kuitenkaan ole niin erityisen kiinnostunut aktiiviaineista vaan heille riittää kun perusjutut totetuvat; ihoa puhdistetaan ja kosteutetaan. Ainakin Suomessa on niin. Uskaltaisin veikata, että suurimmalle osalle kosmetiikkaa käyttävistä suomalaisista ihonhoito on yhtä kuin ihon puhdistus ja kosteusvoide. Vaikka yhä useampi "tavan tallaaja", kuten kirjoitit, onkin löytänyt "järeämmät" tuotteet.
Jep, käsittääkseni a-vitamiini on yhtä arka valolle ja hapelle kuin c-vitamiinikin, no, todennäköisesti kaikki antioksidanttiset vitamiinit ovat.
Näin uskoisin, 10 tai ehkä jo viiden vuoden kuluttua tilanne on varmasti aivan eri, ja kuluttajat oppineet kuinka näitä tuotteita käytetään ja miten ne ihoa hyödyttävät :) Oikeastaan, kaiken sen tieteellisen (ja epätieteellisenkin) tiedon perusteella mitä olen hydroksihapoista vuosien saatossa lukenut, ainoa kuluttaryhmä joka niistä ei hyödy on erittäin herkkäihoiset, kaikkien muiden kannattaisi niitä käyttää - ainakin siis jos tavoitteellinen ihonhoito kuuluu intresseihin :)
Olen testannut itse tuota Madaraa, ensimmäisillä kerroilla tuli hieman punoitusta mutta se tokeni nopeasti eikä iho ollut milläänsäkkään. Kun kokeilin ensimmäistä kertaa Juice Beautyn Green Apple Peel - täysvahvuista kuorintavoidetta niin totesin että no jotta nyt on tehokasta :D naamaa kuumotti ja se oli todella punainen, mutta kunnon kosteutuksella ja hoitavilla jatkotuotteilla olin tulokseen tyytyväinen ja onneksi olin lukenut etukäteen että reaktio saattaa olla vahva :) mutta tykkään! Ja toivon että jotain tehoa myös olisi melasmaan..
Moi Sanni, millä nimellä luonnonkumi on inci listoilla? Oon allerginen sille enkä oo tajunnut että sitä on voiteissa.
Tunnistat sen englanninkielen sanasta 'gum', yleisimpiä ovat 'xanthan gum', 'guar gum' ja 'biosaccharide gum-1'. Ksantaanikumi on varmaan kaikkein yleisin, sitä on todella monessa luonnonkosmetiikan tuotteessa (kuten myös synteettisessä).
Hyvä artikkeli! Lisää tällaisia ja nimenomaan luonnonkosmetiikan saralta!
Itselleni aha ei oikein sovi kun on kuivuuteen taipuvainen ja jonkun verran herkkä iho. Jäi kyllä kiinnostamaan Ekopharman miedompi AHA.
Anteeksi tyhmyyteni tai jos tämä jossain lähipostauksessa tuli jo ilmi, mutta mikä näissä hapoissa nyt on se juttu? Jos kirvelevät, punoittavat, pistelevät ja saavat aikaan pigmenttimuutoksia niin miksi näistä nyt intoillaan niin? :D
Kyselee nimim. Terveiset tynnyristä
Ne vaikuttavat merkittävästi ihon pinnan rakenteeseen, tuntuun ja ulkonäköön :) Niillä voi hoitaa kokonaisvaltaisesti kutakuinkin kaikkia iho-ongelmia näpyistä juonteisiin ja punoituksesta hyperpigmentaatioon.
Hydroksihapot:
* puhdistavat huokosia ja vähentävät epäpuhtauksia kuten mustapäät (etenkin BHA)
* hoitavat aknea
* irrottavat miliumeja
* häivyttävät hyperpigmentaatiota
* vähentävät ihon punoitusta
* tasoittavat ihon pintaa
* kirkastavat ihon sävyä
* supistavat ihohuokosia
* häivyttävät juonteita
* lisäävät ihon kosteuspitoisuutta (AHA)
* tasapainottavat rasvoittuvaa ihoa (BHA)
Ja tosiaan - tuo pistely & punoitus kuuluu asiaan ;) Se ei ole automaattisesti merkki siitä, että iho ei siedä hydroksihappoja. Jos kihelmöinti ja punoitus jatkuvat kun tuotteita on käyttänyt pidempään, sanoisin parista viikosta kuukauteen, silloin kyse on todennäköisesti yliherkkyydestä. Mutta happotuotteiden käytön alkuvaiheessa kihelmöinti ja punoitus on erittäin yleistä ja etenkin vahvemmilla pitoisuuksilla lähes jokaisen käyttäjän iho reagoi niin. Reaktiot vähenevät ja/tai poistuvat kokonaan säännöllisen käytön myötä kun iho tottuu tuotteeseen.
Auttavatko myös couperosaan vai suositellaanko edes couperoottiselle iholle (esim. PHA:ta)?
En uskalla sanoa, vaikka minun logiikallani, jos happojen sanotaan sopivan rosacea-iholle, niiden pitäisi sopia myös couperosalle. Kummassakin kun iho on herkkä ja pinnassa hiussuonilaajentumia.
Aaa....ja eikun kauppaan ;D ->
Ihan älyttömän mielenkiintoista! En tuu muistamaan tästä enää viiden minuutin päästä mitään, vaikka kuinka kiinnosti, mutta onneksi voin aina palata lukemaan tämän jos tarvitsee :D. Kiitos Sanni kun otat asioista selvää ja jaat tietoa muillekin! Tää sun blogi on niin rikas sisällöltään, mukava lukea :)
Ole hyvä Shu :) Se on kyllä blogeissa loistojuttu että niiden sisältö säilyy aineettomana ja aina saatavilla olevana - ei tarvitse leikata lehtileikkeitä tai tehdä muistiinpanoja kirjoista ja laittaa talteen - unohtaakseen pian mihin leikkeet ja muistiinpanot laittoi. Nimimerkillä "Kokemusta on". :)
Mielenkiintoista! Voikohan näitä käyttää, jos käyttää reseptillä saatavaa a-vitamiiniaknevoidetta (Avitcid). Irtoaakohan koko kasvojen iho yhetisvaikutuksesta? :D Tosin koska en edes tuon aknevoiteen kanssa käytä aurinkorasvaa (tiedetään, kamalaa), niin ehkä ei happoja kannata edes harkita... Puolustuksena sanon, että en ole tarkoituksella auringossa koskaan. Mutta varjossakinhan sitä säteilyä saa, että varmaan tässä saa syövän vielä >_< Itseäni ei ihon vanheneminen ja läiskät edes haittaa, mutta melanooma kyllä hirvittää. Akneiholleni kun mikään aurinkorasva ei toimi. Kaikista tulee tukkeumia. Voi nämä ihmisen ongelmat :D Nyt muuten haaveilen siitä Suomen markkinoilla uudesta Korealaisesta luonnonkosmetiikkasarjasta. Harmi vain, että oli todella kallista :/ Oletko päässyt kokeilemaan? Oletko muuten kokeillut cosrx:ia? ^_^
Kannattaa kysyä lääkäriltäsi, mutta itse luulen (ja olen myös lukenut tällaisen kokemuksen Snowwhite and the Asian Pear -blogista), että ne ovat yhdessä liikaa. Riippuu tietysti myös Avitcidin vahvuudesta.
Mulle on tulossa Whamisaa testiin Biodellyltä, varmaan ennen joulua tulee juttu ulos.
COSRX:ää ostin läjän Koreasta ja käytössä parhaillaan AHA 7 -neste ja Good Morning -putsari. Reissun päällä ehdin jo kokeilla COSRX:n Snail 96 -etanaseerumia (ihanaa..!!) ja Ultra Moisturizing -koivunmahlakosteusvoidetta (sekin tosi hyvää <3).
En oikein ymmärrä tuota, että luonnonkosmetiikkamerkkien pitäisi olla mitenkään erityisen huolissaan siitä, että imagon tulisi olla vain hellävarainen. Ajattelen, että samalla merkilläkin voi olla useita erilaisia tuotelinjoja, ja on kuluttajan tehtävä perehtyä kulloisenkin tuotelinjan kuvaukseen. Toki sitten poikkeuksena joukossa voi olla muutama apteekkikosmetiikan tyyppinen sarja, jolla olisi vain jonkin tietyn iho-ongelman ympärille rakennettu tuotesarja tai esim. vain hyvin hellävaraisia tuotteita. Mielestäni olisi kuitenkin vain hyvä, että luonnonkosmetiikan merkeiltäkin löytyisi tuotteita laajalla kirjolla.
Sitten toiseen asiaan. Vaikuttaako tujun C-vitamiinin (esim. Kiehlsin konsentraatin)käyttö siten, että se altistaa ihoa auringolle? Eihän C-vitamiinilla ole vastaavaa herkistävää vaikutusta kuin hapoilla? Ja käytän siis aina päivisin aurinkosuojaa, olin sitten käyttänyt yöllä jotain erikoistuotetta tai en.
Sitten vielä yksi kysymys. Onkohan sitä suosittelemaasi, neutraalin sävyistä Hauschkan aurinkopuuteria enää saatavilla. Nykyisin pakkaus on eri kuin linkkaamasi ja sävykin näyttäisi tummemmalta.
https://www.dr.hauschka.com/fi_FI/tuotteet/aurinkopuuteri/
Ajattelen, että samalla merkilläkin voi olla useita erilaisia tuotelinjoja, ja on kuluttajan tehtävä perehtyä kulloisenkin tuotelinjan kuvaukseen.
Samaa mieltä, mutta toisaalta - moni luonnonkosmetiikkamerkki ei varmaan siltikään halua ottaa sitä riskiä että happotuotteiden reaktiot laittavat liikkeelle heille epäedullisia kommentteja ja kokemuksia. Ehkäpä on myös tutkittu, ettei luonnonkosmetiikka käyttävä asiakas ylipäänsä ole yhtä kiinnostunut vahvoista hoitotuotteista kuin normikosmetiikan asiakas, jolloin tämän tyyppisille aktiiviaineille on vähemmän tilausta luonnonkosmetiikan käyttäjäkunnassa. Vain arvailua, mutta saattaa myös vaikuttaa haluun lähteä sijoittamaan tällasten tuotteiden kehitykseen.
Ei pitäisi olla, päinvastoin, C-vitamiini suojaa ihoa UV-säteilyn haitoilta (tutkimusviite).
Näiden kahden käyttämäni C-vitamiinituotteen (Kiehls ja COSRX) pakkaustekstissä ja käyttöohjeissa ei myöskään puhuta ihon suojaamisesta UV-säteilyltä, mikä taas lukee hydroksihappotuotteiden yhteydessä.
Dr. Hauschkan aurinkopuuterista - minusta sävy näytti netin kuvassa samalta kuin omani, mutta pakkaus on uudistunut. Lisäksi sillä on nyt nimi Bronze 01, kun omallani ei ole sävynimeä. Vasta livenä hiplaamalla selviäisi, onko sävyä muutettu viimeisen uudistuksen yhteydessä. Jotenkin kuvittelisin, kun tuo Hauschkan aurinkopuuteri on ollut merkin supersuosittuja tuotteita jo vuosikaudet, että he eivät muuttaisi sävyä. Voisin tietysti kysyä tätä myös Hauschkan maahantuojalta.
Ok, hyvä tietää tuosta C-vitamiinista. Sitä ei siis ole mitään syytä ainakaan vältellä, ei edes dalmantialais-tyyppien. :)
Minusta nuo Hauschkan uudet pakkaukset ovat siinä mielessä vähän kummia, että niissä näyttäisi olevan enemmän pakkausmateriaalia tuotteen ympärillä (tuo muoto tekee sen, että muovia on muuallakin kuin vain ympyränmuodossa tuotteen ympärillä). Pikkuseikka, mutta sattui silmään... Ja olen vähän myös ihmetellyt, miksi Hauschkalla on esim. todella pienissä Solo-luomivärien (poistuvia tuotteita nämäkin) pakkauksissa pienen pieni peili. Miksiköhän? Ei siitä näe kyllä mitään. En tiedä, miten ekologista on valmistaa peilejä, mutta aika turhalta sellainen minipeili tuntuu, vaikka antaa luksus-vaikutelman.
Vielä tuosta ensimmäisestä aiheesta. Ymmärrän tuon, ettei luonnonkosmetiikassa haluta kovin helposti ottaa sellaista riskiä, että esim. huhut polttavista tuotteista lähtisivät liikkeelle, mutta siltikin ja etenkin nyt happojen tullessa enemmän mainstream-tuotteiksi normikosmetiikan puolella uskoisin ainakin pienen osan luonnonkosmetiikan valmistajista myös lähtevän mukaan tarjoamaan vähintään tuotelinjoja, joissa olisi kuluttajalla saatavilla happojen hyötyjä, jos sitten vaikka vähän lievemmässä muodossakin (ja etenkin esim. aikuiselle iholle). Mutta tuo oli tosiaan itselleni silmiäavaava tuo kommenttisi siitä, että luonnonkosmetiikka haluaa näyttäytyä hellävaraisena, sillä hellävaraisuus ja luonnollisuus ovat varmaan olleet monille luonnonkosmetiikkaan siirtyneelle tärkeitä tekijöitä.
Samaa mieltä, eikä Hauschka taida olla ainoa joka peilejä luomiväreihinsä liittää. Täysin tarpeeton feature, jos minulta kysytään.