22.07.2014

Vältätkö lentomatkustusta?

Nyt kun blogi on matkailumoodissa, niin tehdäänpä yksi kysely ihan puhtaasti matkustuksenkin ympärille. Saa nähdä nappaako ketään tällainen kuuma aihe juuri tässä blogissa. :)

Kysymys tuli mieleeni näin laajemmalla skaalalla luettuani erään lukijan kommentin Aamunaama-postauksesta. Lukija kirjoitti (ja kommentti ei kuulema ollut varsinaista kritiikkiä juuri minulle vaan ihan yleisellä tasolla), että on hassua kuinka ihmiset ahdistuvat ja nostavat "haloon" pinnallisista, yhdentekevistä asioista kuten vaikka näppylöistä, samalla kun harrastavat jotain oikeasti hävettäviä, noloja ja itsekeskeisiä juttuja kuin lentomatkustusta ja shoppailua.

Linkki alkuperäiseen kommenttiin (joka oli oikeasti oikein hyvää pohdiskelua!).

Päivän kysymys siis kuuluu:

Vältteletkö lentomatkustusta ympäristötekijöiden takia? Häpeätkö lentomatkojasi?

Kuinka moni myöntää, ettei edes ajattele hiilijalanjälkeä astuessaan Phuketin koneeseen? Minä veikkaan, vaikka se ei hyvä asia olekaan, että sellaisia on meissä monia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minä itse sanon ihan rehellisesti, että en ole mikään esimerkillinen henkilö tässä asiassa. Valitsisin erittäin mieluusti muun matkustusvälineen kuin lentokoneen, mutta se johtuu ennen kaikkea lentopelostani. Hiilijalanjälki tulee vasta sitten. Tällekin matkalle yritin ehdotella miehelle, että mentäisiin laivalla Saksaan ja siitä sitten autolla Ranskaan, mutta idea tyssäsi siihen mihin se useimmilla ihmisillä tänä päivänä tyssää: rahaan ja käytettävissä olevaan aikaan. Laivamatkana reissusta olisi tullut miehen laskujen mukaan ainakin nelisen kertaa kalliimpi, ja hän halusi mieluusti maksimoida käytettävissä olevat lomapäivät niin, että jäisi mahdollisimman paljon aikaa itse kohteisiin eikä sinne ja takaisin ajeluun.

Minulla lomapäivät eivät ole esteenä, mutta raha kyllä. Tottahan se oli, ettei minullakaan olisi ollut varaa laiva-automatkaversioon. :/

Eli niin surullista kuin se onkin, ja niin mielellään kuin lentämistä välttäisikin, niin omalla kohdallani raha on suurin kynnyskysymys. Lentomatkustus on nykyään halvin tapa päästä paikasta toiseen useissa kohteissa. Valinnaksi jää siis tällöin, jäädäkö kotiin ettei kuormita maapalloa, vai käyttääkö käytettävissä oleva elämä maapalloon tutustumiseen.

Millä ajatuksilla te olette? Kirpaiseeko omatuntoa noustessa koneeseen?

P.S. Kysely aiheesta sivupalkissa.

65 comments on “Vältätkö lentomatkustusta?”

  1. Ulkomaan matkoissa suosin edelleen lentämistä - koska matkustan ehkä kerran tai kaksi vuodessa, ja lentomatka on yleensä yli kolme tuntia. Näin minullakin sen vuoksi, että rahaa ja aikaa on rajallinen määrä. Kotimaan matkustamisessa en puolestaan lennä koskaan, ja tässä ajattelen ainoastaan hiilijalanjälkeä, sillä Kuopiosta Helsinkiin lentäminen tulisi usein junalippuja halvemmaksi ja matka-aika lyhenisi usealla tunnilla. Mikä on ihan hullua ilmastokuormitusta ajatellen, ja tiedän usean, joka valitsee juuri sen lentomatkan. Onneksi en matkusta työkseni tai pitkiä matkoja kovin usein.

    Vastaa

    0
  2. Kyllä monenkin olisi varmasti hyvä karsia ainakin turhia lentomatkoja, jos sellaisia tulee tehtyä. Siis esim. kotimaassa juna riittää mielestäni varsin hyvin.

    Itse en voi oikein vastata tuohon, sillä en ole kymmeneen vuoteen matkustanut matkustamisen vuoksi mihinkään lentäen. Toisaalta mielestäni on parempi matkustaa ja elää kuin jättää elämättä. Tietenkin liika on liikaa. Monet ulkomaanlomista voisi mielestäni korvata myös kotimaanmatkailulla.

    Vastaa

    0
  3. Mä en omista autoa ja kuljen julkisilla tai kävellen joka paikkaan. Tiedän, ettei toi tee lentämisestä silti mitään ekotekoa, mutta suhteutettuna yleiseen hiilijalanjälkeeni en ole viitsinyt tuntea huonoa omaatuntoa parista lentomatkasta per vuosi :)

    Vastaa

    0
  4. Ei, omatuntoa ei kirpaise sellainen asia kuin lentäminen. On aika mahdotonta löytää vaihtoehtoista matkustusmuotoa tuhansien kilometrien päähän... Nuorempana lentäminen oli tuttua, nyt olen viime vuodet ollut aika tiiviisti koto-Suomessa - viimeine lentokeikka taisi olla loma Kyprokselle!
    Huonoa omatuntoa en todellakaan koe siitä, että matkustan paikasta A paikkaan B. Maailman tilanne Eurooppaa myöten kylläkin on nyt sellainen, että mikään huvimatkailu ei vedä puoleensa - taivaalla on tunkua, kun siellä voi saada kapinallisten raketin osuman... Jos olisi pakko matkustaa, nousisin taas iloisena koneeseen, mutta rukoillen, kuten aina.

    Vastaa

    0
  5. Ainoat matkat, joita olen aikuisiällä tehnyt on matkat Yhdysvaltoihin. Sinne on aika helkkarin hankalaa päästä muuta kuin lentämällä! Ja ei, en ollut siellä ihan vaan huvin vuoksi, vaan asuimme mieheni kanssa ensimmäiset 7 vuotta yhteisestä taipaleestamme eri mantereilla ja tapasimme toisiamme ehkä 1-2 kertaa vuodessa. Lensin aina kerralla 3kk sinne, joten mistään pikkureissuista ei ollut kyse.

    Nykyisin en rahatilanteen vuoksi matkusta minnekään muualle kuin äitini luo ja sinnekin ajan omalla autolla (koska 2 hengen + koiran kulkeminen tulee omalla autolla junaa halvemmaksi - kieroutunutta). Pidemmille matkoille lähtisin kyllä todennäköisesti lentokoneella, juuri kustannusten vuoksi, sekä tietenkin matka-ajan lyhentämisen vuoksi. Tosin matkustelu ei ole itselle ajankohtaista tällä hetkellä, joten ainakaan nyt en siltä osin kasvattele hiilijalanjälkeäni...

    Vastaa

    0
  6. Pakko myöntää: ei kirpaise.

    Ikävä totuus on, että niin kauan kuin Kiina puuhaa mitä puuhaa, yksittäisen länsimaisen ihmisen valinnoilla ei ole juuri mitään väliä.

    Toki "jos kaikki ajattelisivat näin..." pitää paikkansa, mutta valitettavasti emme elä fantasialandiassa jossa kyseinen tilanne tulisi koskaan tapahtumaan. Että kaikki ajattelisivat valintojaan - ja myös tekisivät paremman tietonsa mukaan. Siksi en jaksa kantaa huonoa omaatuntoa kerran, pari vuodessa lenneltyäni. Matkustaminen on ihanaa, ja ikävä kyllä, lentäminen on juurikin kätevin ja usein halvin vaihtoehto taittaa matkaa.

    Hyvää reissua teille, nauttikaa!

    - Jonna

    Vastaa

    0
    1. Voi LOL taas!!!! Kyllä sitä ihminen voi rationalisoida näköjään mustan valkeaksi vaikka miten päättömillä perusteilla :D Eiköhän yksi keskimääräinen länkkäri vs. yksi keskimääräinen kiinalainen oo melko selvä peli mitä tulee maapallon kuormitukseen. Siksi mun mielestä on hyvä kysyä että mitä tapahtuisi, jos kaikki kiinalaiset alkaisivat toimmia kuten minä? saisivatko kiinalaiset toimia niin, silläki seurauksella että tää tuhon tie nopeutuisi kertaa x? Jos ei, niin miksi minä saan?

      Nimenomaan meidän "yksittäisten" länkkäreiden valinnoilla on aivan helvetisti väliä. Minkään muun uskottelu itselleen on silkkaa itsekeskeisyyttä.

      itse kuvailit melkoisen fantasialandian jossa taidat elellä. ykkösluokassa päin seinää, eihän siinä muuten olisikaan mitään jos kaltaisesi piittaamattomat eivät sitten veisi loppuakin ihmiskuntaa tuhoon.

      Vastaa

      0
    2. piti vähän rauhoittua ettei tuu kirjoitettua liian pahasti ;) joten jatkoa äskeiseen kommenttiin: ihan turha perustella sillä, että ihan sama mitä mä yksilönä teen kun Kiina valtiona syytä päästöjä maailmaan. no hei onko tullut mieleen että mihin kiinan teollisuus perustuu? aivan, turhaa tavaraa länsimaalaisille. että kyllä se on jokaisen yksittäisenkin käsissä. kapitalisti tekee tavaraa tasan niin kauan kuin se kannattaa. ihan turha vedota tohon perusteluun.

      Vastaa

      0
    3. Älä riehu, kaikkia ihmisiä ei vaan kiinnosta maailman pelastaminen. Itse lukeudun niihin joka tahtoo auton niin isolla koneella kuin on vain rahaa ajaa, koska tehokkaalla autolla ajaminen nyt vaan on nam kaahailemattakin. Ja matkustan tasan sillä miellyttävimmällä ja nopeimmalla tavalla riippumatta siitä millainen nokivasara se lentokone on. :D

      Vaikka kuinka keuhkoaa niin ei toisia voi pakottaa välittämään. Onhan se toki surullista mihin tää pallo on menossa mutta elämä on. Parastahan olisi ettei olisi ihmisiä ollenkaan, mutta kuka aloittaa harvennuksen itsestään? :D

      Vastaa

      0
  7. Hei! Minä nähtävästi sitten olen harvinaisuus, koska mietin (nykyään) paljon lentämisestä aiheutuvia haittoja. Pidän reissaamisesta, mutta jos vaakakupissa on nähdäkö uusia paikkoja vai maapallon tulevaisuus, niin jälkimmäinen voittaa. En ole lopettanut lentämistä vielä kokonaan, mutta mietin tarkkaan, mitä haluan nähdä ja teen matkoja harvemmin.
    Minua ahdistaa suunnattomasti ihmisten "piipahtelu" lentäen toisissa maissa. Ulkomaanmatkoista on tullut kertakäyttötavaraa. Samaten kuin uutta tavaraa pitää hankkia harva se päivä, kaikki lomat pitää suhata ympäri maapalloa.
    Toivoisin kovasti ihmisiltä sitä, että ajattelisivat asioita hieman pitemmällä aikavälillä, eikä ainoastaan omaa napaa. Vaikka maapallo ei tuhoutuisikaan minun elinaikanani, en halua, että minun sukupolvi on se, joka tuhon on pitkälti aiheuttanut. Minusta on käsittämätöntä, että lentäminen on nykyään pitkälti se halvin vaihtoehto, siis rahapussille, ei luonnolle. Halvin ja paras vaihtoehto kuitenkin on vähentää lentämistä.

    Vastaa

    0
  8. Muistutus hiilijalanjäljestä tulee viimeistään siinä vaiheessa kun esim. British Airwaysillä yritetään myydä esim. matkavakuutusta. Siinä on sitten nappula, jossa voi maksamalla pari puntaa "neutralisoida" hiilijalanjälkensä. En nyt ihan siihenkään usko, joskus olen jopa sen maksanut kun ei ole ollut niin parista punnasta elämä kiinni. Valitettavasti, usein en. Ennen lentelin 2-3krt/v, nyt sen kerran edestakaisen matkan, joten valitettavasti hiilijalanjälki jää sen varjoon, että pääsen matkalle (minne muulla tavalla kestäisi matkustaa päiviä ja/tai maksaisi maltaita).

    Vastaa

    0
  9. Itse matkustelen kerran tai kahdesti vuodessa, yleensä kerran Euroopan sisällä ja kerran jossain kauempana. Kieltämättä kun lensin Kaliforniaan niin sitä tuli ajatelleeksi kuinka sitä olisi tullut säästettyä luontoa jos ei olisi mennyt mutta toisaalta taas kuinka monia kokemuksia olisi jäänyt kokematta jos olisi ajatellut muita kuin itseään :D toisaalta taas toiselle mantereelle en ehkä lähtisi soutuveneellä...
    Euroopan sisällä periaatteessa voisi säästää luontoa juuri laiva/auto yhdistelmällä mutta juuri tuolloin tulee esille raha, aika ja viitseliäisyys. Kuka jaksaisi käyttää monta päivää yhteen matkaan ja maksaa siitä kaksi kertaa enemmän kuin muutaman tunnin lentomatkasta? Luultavasti tällaisia ihmisiä on mutta itse/perheeni eivät lukeudu näihin.
    Suomen sisäisiä lentoja pyrin oikeasti välttämään vaikka joskus niitä Oulu-Helsinki lentoja tulee tehtyä kun JUNAMATKA MAKSAISI ENEMMÄN. Tämä on jotain mitä en käsitä -.-
    Toisaalta taas uskon siihen että aikanaan lentomatkailustakin tulee ympäristöystävällisempää. Vaikka siinä on niin paljon huonoja puolia tuo se (kuitenkin) Suomeen rahaa ja työpaikkoja. Ja tällä hetkellä tuntuu ettei Suomen valtiolla ole varaa/halua miettiä ympäristöä ensin. Kai sitä pitää muilla valinnoilla ajatella enemmän luontoa mutta tällä hetkellä matkustan lentokoneella vaikkakaan en puhtaalla omalla tunnolla

    Vastaa

    0
  10. Omistan auton ja lennän säännöllisesti, joten minut kai luokitellaan huonoksi ihmiseksi. Maalla asuvana auto on pakollinen paha, koska muuten töissä käynti olisi mahdottomuus. Suomessa matkailen usein autolla - säästösyistä. Usein se tulee junaa tai bussia edullisemmaksi. Yritän muilla valinnoillani kompensoida yksityisautoilua ja lentämistä. Yritän miettiä tarkkaan onko pakko mennä autolla, kierrätän, ostan valtaosan vaatteistani kirpputoreilta, harrastan lajeja joissa ei paljon tarvita välineitä tai saastuteta ja jokapäiväisessä arjessa yritän tehdä valintoja luontoa ajatellen. En varsinaisesti tunne huonoa omatuntoa lentämisestä, mutta sen jättämä hiilijalanjälki mietityttää.

    Vastaa

    0
  11. Lentopelko on kyllä ensimmäinen syy miksi matkusteleminen ei tunnu kovin mieluisalta, mutta juuri ympäristötekijöiden takia en harmittele sitä "miten jään jostain paitsi". Jos todella haluan jonnekin niin mieluummin ympäristöystävällisemmin!

    Vastaa

    0
  12. En näe mitään ongelmaa siinä, että kerran pari vuodessa tekee reissun ulkomaille ja matkustaa lentäen. En pidä tätä mitenkään hävettävänä tai itsekeskeisenä. Kiinnostaisi tietää kuinka moni näistä "lentäjiä" moralisoivista osaisi oikeasti latoa faktaa tiskiin siitä, kuinka paljon enemmän päästöjä lentäminen tietyllä reitillä per henkilö oikeastaan tuottaa? Siis versus auto tai laiva esimerkiksi.

    Vastaa

    0
  13. Kyllähän se lentäminen vähän pahalta tuntuu, mutta tosiaankin juuri tuo raha on ongelma. Ei ole varaa matkustaa kuin lentäen.

    Vastaa

    0
  14. Kyllä minä välitän, mutta silti toisinaan lennän. Tuntien kyllä suurta syyllisyyttä ja häpeää. Niin kuin tietysti kuuluukin.

    Mutta matkustelu on niin tärkeä asia, että se on inhimillistä. Minusta se, että tilaat ruokaa ulkomailta, vaikka meillä Suomessa on hyvää ja puhdasta ruokaa, sen sijaan on täysin anteeksiantamatonta. Siinä kohden voisit kyllä miettiä tekojasi.

    Vastaa

    0
  15. Eipä kyllä kirpaise. Kyllä minua oikeasti surettaa se, missä tilassa maapallomme on, mutta loppupeleissä kuitenkin ajattelen, ettei minun tekemisilläni oikeasti ole merkitystä. Valitettavasti maapallon tila on nyt tämä, ja millään toimilla ei yksi ihminen maapallon ikää tai ihmiskunnan elinikää voi pidentää. Ei ihan oikeasti millään. Muutosten pitäisi tulla niin paljon suuremmilta tahoilta, ja mitään sellaista tuskin tapahtuu, koska raha ratkaisee.

    Jossain asioissa pyrin valitsemaan eettisesti. Suosin esimerkiksi luomulihaa ja eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Mutta kyllä minä voin myöntää autoilevani (kesäisin toki yritän pyöräillä) ja lentäväni lentokoneella, koska se on tämän päivän maailmaa. En halua jätää nauttimasta elämästä sen vuoksi, että se on epäekologista, ja täten jättää vaikka lentokoneella matkustaminen pois. Kuka siitä hyötyisi jotain - ei yhtään kukaan eikä yhtään mitään, ellei kaikki maailman ihmiset tekisi samalla tavalla! Itsekästä ehkä, mutta minä haluan elää täysillä, koska meillä on vain yksi elämä!

    Vastaa

    0
    1. Meillä on myös vain yksi ainoa maapallo. Ehkäpä se onnistutaan lopullisesti tuhoamaan tämän sukupolven aikana, jos eletään tarpeeksi täysillä.

      Vastaa

      0
    2. "Valitettavasti maapallon tila on nyt tämä, ja millään toimilla ei yksi ihminen maapallon ikää tai ihmiskunnan elinikää voi pidentää. Ei ihan oikeasti millään. Muutosten pitäisi tulla niin paljon suuremmilta tahoilta, ja mitään sellaista tuskin tapahtuu, koska raha ratkaisee."

      Innovaatiot lähtevät liikkeelle yksittäisistä pioneereistä (=yhden ihmisen toiminnasta). Toiset innovaatiot laajenevat globaaleiksi, toiset eivät, mutta muutos käynnistyy väistämättä mikrotasolta.
      Ymmärrät varmaan, että joskus ei ollut olemassa esimerkiksi tekniikkaa puhdistamaan tehtaissa syntyviä kaasumaisia päästöjä ilmaan. Nyt sellaisia on ja täten ilmakehä ei rasitu, läntisen maailman, tehtaista samoissa määrin kuin ennen. Joku nämä nykyaikaiset puhdistustekniikatkin keksi ja kehitti alunperin, ja auttoi samalla merkittävästi esimerkiksi happosateiden vähenemiseen ja osittain myös otsoniaukon pienenemiseen. Nämä ovat konkreettisia esimerkkejä siitä miten ympäristön tilaa voi parantaa globaalisti yksittäisen ihmisen keksintöjen kautta.
      Optimistisesti ajatellen voidaan olettaa myös, että yksittäisten ihmisten käytöksen muutos ympäristöystävällisempää elämäntapaa kohden väistämättä painostaa myöhemmin poliittisia tahoja reagoimaan kansan tahtoon, kun yksittäiset vihreät kuluttajat alkavatkin muodostaa jo merkittävän osan väestöstä.
      Rahamaailma kieltämättä näyttelee tämän päivän maailmassa liian suurta roolia, mutta eipä nykyinen rahajärjestelmämme mikään ikuinen ja voittamaton voima ole.

      Summa summarum: jokaisen yksittäisen ihmisen teoilla on väliä ja ihmisten kannattaisi uskoa omaan voimaansa.

      t. ympäristöalan asiantuntija

      Vastaa

      0
  16. Lennän niin harvoin, 3-4 vuoden välein, ja yleensä Euroopan sisällä, joten en ajattele hiilijalanjälkeä. Lentopelko ja budjetti rajaa ylenpalttista matkustelua lentokoneella. En omista autoa ja kuljen harvoin busseillakin, joten koen saavani joskus harvoin lennellä hyvällä omallatunnolla. Työmatkalentely on minusta typerintä ikinä. Ja joku Thaimaan ja Suomen välin lentely joka vuosi jonkun viikon tai kahden takia... Kanaria on lähempänä.

    Paras keino liiallisen lentämisen suitsimiseen olisi nostaa lentojen hintoja. Maksaisin ihan mielelläni 50% enemmän harvoista lentolipuistani, jos se tarkoittaisi, että ihmiset alkaisi oikeasti lentämään kaikkialla vähemmän, vaikka 20-30% vähemmän lentoja maailmanlaajuisesti... Maksaisin muutenkin mielelläni enemmän lentolipuista, jos se tarkoittaisi lentoturvallisuuden lisääntymistä. Lukenut kauhujuttuja, miten lentokoneiden varaosia väärennetään ja ne päätyvät isojen varaosafirmojen kautta myös ns turvallisimpienkin lentoyhtiöiden koneisiin... Esimerkiksi jo kerran lentokoneesta vanhentuneena poistettu osa saattaa päätyä ns. Uutena varaosana toiseen lentokoneeseen, nimenomaan matkustajalentokoneiden ongelma...

    Vastaa

    0
  17. Lennän niin harvoin (kerran vuodessa), etten ota siitä "paineita". En omista autoa, minulla ei ole lapsia, käytän vihreää sähköä ja ostan lähellä tuotettua ruokaa. Mielestäni nämä muut valinnat kumoavat sen vuosittaisen lentokerran. Ja niin, lennän ainoastaan Euroopan sisällä eli lyhyitä matkoja.

    Vastaa

    0
  18. Mua ahdistaa lentäminen juurikin ympäristösyistä, ja hieman myös lentopelon takia, joka on kehittynyt vasta aikuisiällä. Olen lentänyt aika paljon viime vuosina, osittain työmatkojen takia, ja vaikka ne ovat nyt jääneet, haluan edelleen käydä lomilla ulkomailla lentäen koska rakastan matkustelua. Lentämisesti (ja saastumisesta ym.) vain tulee todella ristiriitainen olo. Jos kaikki eläisivät kuten minä, ei maapallo sitä kestäisi, eikä kestä nykymenoakaan.

    Matkustaisin mieluummin junalla Euroopassa, mutta kuten kirjoitit, aika ja raha tulevat esteiksi. Musta olisi ok, jos lentomatkailu kallistuisi huomattavasti. Lentäisin itse vähemmän ja siitä luopuminen varmaan helpottuisi, jos kaikki muut tekisivät samoin (totta kai kysyy kanttia jättää matkustamatta, jos ihmiset ympärillä pyrähtelevät tänään Lontooseen ja huomenna Berliiniin). Tai jos tietäisin, että minun valinnallani on jotain merkitystä, vähentäisin lentämistä - valitettavasti vain omat valinnat tässä asiassa tuntuvat pisaralta valtameressä, kun samalla haluaisi nauttia ainoasta elämästään tekemällä kiinnostavia asioita ja avartamalla maailmankuvaansa. *huokaus*

    Samat fiilikset mulla on shoppailun suhteen, yritän viimeiseen asti välttää turhan tavaran hankkimista (kaksi muuttoa tänä vuonna motivoi kummasti), samoin kuin uuden kosmetiikan ostamista koska en ehdi käyttää nykyisiäkään, mutta niinpä vain eilenkin ostin kaksi uutta luomiväripalettia, joita _rakastan_! Langetin itselleni tästä syystä kosmetiikan ostokiellon jouluun asti, vaatteitakin saa ostaa vain tarpeeseen. Jotenkin koen, että mun on tärkeä kontrolloida omaa kuluttamistani, ennen olen ostellut tavaroita ihan ajattelematta. Jotkut jaksavat keskittyä ruokavalioon, mä jaksan pohtia kuluttamista. Luulen, että nää reaktiot nousee kulutusyhteiskunnassa elämisestä, jatkuvassa ostamisessa ja kuluttamisessa kun tuntuu musta olevan jotain "väärää" - vaikea selittää. Mulla on myös tällä hetkellä aika paljon aikaa. ;)

    Vastaa

    0
  19. Lennän niin harvoin, noin kerran viidessä vuodessa, ettei kirpaise. Kaikki on myös suhteellista - sukulaiseni tekee työn puolesta edestakaisia lentomatkoja vähintään kerran kuukaudessa. Se vähän huimaa, varsinkin kun pelkään itse lentämistä. Mutta jotenkin sekin on minusta omituista, että joillekin matkustelu on harrastus, olisihan niitä muitakin tapoja avartaa itseään.

    Vastaa

    0
  20. Haluaisin vältellä lentämistä juuri ympäristöllisistä syistä, mutta Suomessa asuessa ei vain ole käytettävissä yhtä tehokkaita junayhteyksiä kuin esim keskieurooppalaisilla. Usein se raha ja ihan viimeistään se aika rajaa muut matkustuskeinot pois.

    Lentomorkkis vaivaa minua paljon sillä joudun työni puolesta lentämään parin-kolmen kuukauden välein. Työni liittyy ympäristöasioiden parantamiseen joten eettinen dilemma on melko selvä! Työpaikkani on hyvin ympäristötietoinen ja lentämistä vältetään silloin kun työasiat voi hoitaa esim. Skypellä, mutta aina näin ei ole. Helpottaakseni lentomorkkistani olen yrittänyt ottaa kaiken irti myös työmatkoista: kun lennään uuteen paikkaan huolehdin siitä että ehdin tutustua paikkaan myös muutenkin kuin kokoushuoneen sisätiloihin, jotta sinne ei sitten tarvitsisi tulla erikseen turistireissulle. Jos mahdollista otan työmatkan päätteeksi muutaman lomapäivän jotka vietän alueella ennenkuin palaan kotiin. Aina aikataulut eivät tietenkään mahdollista tätä.

    Suurena haaveenani on työskennellä ja asua jonkin aikaa jossain päin keskieuroopaa, josta olisi helppo matkustaa ympäri eurooppaa junalla ja tutustua paikkoihin ympäristöystävällisemmin.

    Vastaa

    0
  21. Lentäminen on ihanaa, mutta kyllä se omatunto siellä taustalla soimaa. Yritänkin monesti matkustaa jollakin muulla tavalla kuin lentäen.

    Vastaa

    0
  22. Kyllä täytyy sanoa, että kirpaisee! Jos olisi aikaa, matkustaisin mieluusti jollain muulla tavalla kuin lentämällä, mutta yleensä loma-ajan puitteissa se ei ole kovin mielekästä. Nautin kyllä matkanteosta paljon ja esim busseissa ja junissa istuminen varsinkin jossain eksoottisessa maassa ja ympäristössä ei ole minulle mitenkään vastenmielistä ja jopa pidän siitä.

    Teen kuitenkin vuodessa vain 2-4 sellaista matkaa vuodessa, johon käytän lentokonetta, joten ajattelen sen olevan melko vähäistä verrattuna esimerkiksi sellaisiin, jotka matkustavat työksensä jopa useita kertoja viikossa.

    Eli kyllä se vähän omaatuntoa kolkuttaa, muttei niin paljon, että jättäisin reissun sen takia tekemättä.

    Vastaa

    0
    1. Se, että joku matkustaa koko ajan ei tee useita kertoja vuodessa lentävää yhtään sen paremmaksi ihmiseksi.

      Menen melkein sanattomaksi, kun tajuan miten vähän suomalaisillakin on tietoa tästä aiheesta. Kaksikin lentoa vuodessa on maailman ja maapallon mittapuussa kestämättömän paljon. En halua kuvitella miten erilaisessa ympäristössä eläisimme nyt, jos maailmassa ei olisi köyhyyttä jarruttamassa suurimman osan matkusteluhaluja. Suosittelen tekemään hiilijalanjälkitestin (netissä lukuisia) ja paneutumaan tuloksiin ajatuksella.

      Vastaa

      0
  23. Omatuntoani ei kirpaise lentäminen, mutta tässä vaiheessa on todettava, että olen 26 vuoden aikana astunut koneeseen tasan kerran! :D Mieluiten matkustaisin laivalla tai junalla.

    Vastaa

    0
  24. Samat syyt on mulla kun sullakin. Ja lennän usein vielä luokattoman paljon, että välillä oikein hävettää sen takia. Valitettavasti 9 tuntia lentokoneessa on paljon mieluisampi vaihtoehto kun 2 viikkoa laivassa esimerkiksi tonne rapakon taakse. Tosin mun kaveri oli just trans-Siperian junareissulla, joten joku maanteitse mentävä matka esim sinne Phuketiin vois olla kyllä huikea, mutta vaatis kyllä nimenomaan aikaa ja rahaa ihan järjettömästi. Ja luulen, että se matka olis paljon upeampi kun Phuket ikinä vois olla :D

    Emmi L.
    http://happyfeetingblogi.blogspot.com

    Vastaa

    0
  25. Yllättävän moni kommentoijista perustelee sillä, että kun muuten elää niin "kunnolla". Tilanne on siis +-nolla, tai jää enemmän kuitenkin miinuksen puolelle. En ole todellakaan täydellinen, mutta en perustele lentämistäni kierrättämisellä tai kasvissyönnilläni. Lentäminen on silti pahasta. Naurettavuuden huippu on nämä lentojen päästömaksut. Hieman myöhäistä, jos paskat on jo housuissa niin sanotusti (tai päästöt taivaalla).

    Ja karvat nousee pystyyn, kun joku sanoo, että omat valinnat ei merkitse mitään, kun isot maat saastuttaa yms. Pestään kädet, eikä itse vaivauduta tekemään mitään luonnon ja maapallon takia. Paetaan vaan vastuuta.

    Vastaa

    0
    1. Olen samoilla linjoilla ReetaJohannan kanssa. Kummastuttaa ajatus, että lentämättömyys tai lentomatkustelun vähentäminen veisi elämästä nautinnon ja tekisi siitä suorastaan ei-elämää. Minusta juuri matkailu, siis sellainen tavallinen matkailu jota ihmiset harrastavat, viikon tai parin (tai pitkän viikonlopun) pikapyrähtely jonnekin, on ajanviettotavoista henkisesti köyhimpiä ja köyhdyttävimpiä (tekee ihmisistä sellaisia jotka eivät enää edes keksi muuta tekemistä vapaa-ajallaan eivätkä näe mitään outoa päätelmässä, että on lennettävä koska muuten ei pääse tuhansien kilometrien päähän). Mikä keskivertomatkan aikana yleensä tapahtuu? Suurimmalla osalla ihmisistä lomamatka on pelkkää hotellipalvelujen kuluttamista, ravintoloissa käymistä, shoppailua ja selfieitä. Sanni elävine matkakertomuksineen on tästä poikkeus, hän selvästi osaa matkailla mielekkäästi ja jopa seikkailla, mutta keskimäärin ihmisten matkat ovat yhtä jännittäviä ja elämyksellisiä kuin käynti lähikauppakeskuksessa tai telkkarin tuijottaminen kotona. Siihen suhteutettuna tuntuu todella masentavalta, että "maapallon tila on mikä on", mutta näiden pöljimpien ehdoillahan täällä eletään (niin kauan kuin eletään).

      Niitä säälin, jotka joutuvat tahtomattaan lentämään jatkuvasti työnsä takia. On anakronistisuudessaan idioottimaista, että ihmisiä lennätetään paikasta toiseen sellaisten asioiden takia, jotka voisi hoitaa puhelimitse tai verkossa. Välillä tuntuu siltä, että tämän kaiken tarkoitus nimenomaan onkin tuhota maapallo.

      Vastaa

      0
    2. Hienoa, että osaat määritellä "mielekkään" matkailun. Mitä jos jollekin se totaalinen irtiotto arjesta sisältää nimenomaan hotellipalveluita ja shoppailua? Kotimaassa, varsinkaan meidän Suomessamme vastaavaa kokemusta ei saa - jos haluan vaihtaa kahdeksi viikoksi maisemaa päästäkseni irti arjen rumbasta, ei siihen auta siirtyminen kaupunkiin X Suomen sisällä. Arki (duuni, koulu, mitä ikinä) itsessään on monella ihmisellä sitä luokkaa, ettei sitä pää kestä ilman säännöllisiä taukoja.

      Kiinnostaisi myös tietää minkä takia kahden viikon matka ulkomaille on "henkisesti köyhdyttävää". Käyttäen itseäni esimerkkinä, jos lähden historian opiskelijana lomamatkalle kohteeseen Y, tutustun paikalliseen kulttuuriin ja sen historiaan, käyn museoissa ja nähtävyyksillä, nautin hotellin pehmeästä sängystä ja ilmastoinnista, käyn shoppaamassa vaatteita joita ei Suomesta löydä (varsinkin kun ostan vaatteita ehkä 4x vuodessa) - mikä siinä on köyhdyttävää? Itselleni ne pari matkaa ulkomaille vuosittain ovat sen tason kohokohta, mitä odotan kieli pitkällä kuukausikaupalla. Olo ulkomailta viikonkin reissun jälkeen palatessa on freshimpi kuin kotona lomailu koskaan.

      Ja mitä tulee argumenttiin vapaa-ajanviettotavoista, tuossahan ei ole mitään logiikkaa. Oma vapaa-aikani on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempaa tekemistä, mutta se ei liity mitenkään matkustamiseen tai paloon ulkomailta kohtaan. Miksi matkustaminen veisi pois muita intressejä?

      Vastaa

      0
  26. voi jeebu, kylläpä taas sai verenpaineet mukavasti koholleen ja uskon ihmisiin nollalukemiin lukemalla näitä valopäiden kommentteja ("ei kirpaise", "_vain_ 2-4 kertaa vuodessa" (siis mitä hevonp*rsettä, onko neljä kertaa jonkun mielestä VAIN??)). normaalistihan minulla on varsin valoisa ihmiskuva ja uskoa siihen, että kyllä ihmiset ymmärtää ja on valmiita joustamaan omasta mukavuudestaan yhteisen hyvän takia, oon aina ajatellut että sikailu on niin mennyttä ja uusi, kestäviä arvoja vaaliva demokratia (esim. Argentiina 2001, occupy) on tulevaisuutta. mutta joo, taas hetkellisesti joku kakkiaiset maapallolta pyyhkäisevän katastrofin jälkeinen ekofasismi kiehtoo taasen :D huhuh. kyl tää tästä, kyl tää tästä.... kyllä porsastelu päättyy tavalla tai toisella... (krhm, kylläpäs minä kuulostan taas vaihteeksi linkolalaiselta, hui.)

    eikö kukaan ota näistä omituisista sääoloista edes mitään pelkoa niskaan? mitä siinä vaiheessa, kun ruoantuotanto vaikeutuu, sairaudet leviää, merenpinnat nousee..? aika nuoria tässä varmaan suurin osa ollaan eli voi tapahtua meidän elinaikana, niin miten paljon nää teidän matkojen muistot sitten lämmittää?

    ja joo, en "moralisoisi" jos kyse ei olisi tasantarkkaan maapallon jokaista elollista eliötä koskevasta asiasta. joo ja tiedän, oon varmaan vähän virahtanut kun rageen aiheesta jossain kauneusblogin kommenttilootassa mutta haluisin uskoo että tässä nyt kuitenkin kaikki ollaan ihan fiksuja ja ei-psykopaattisia ihmisiä, joten ois vaan kiva jos porukka heräis realiteetteihin. siksi kirpaisee niin hitosti joka kerta lukee tuo "en välitä" ja "oma mukavuus ensin!".

    ja teille jotka valittelette rahan/ajan puutetta: mitäpä jos hankkisitte ihan koto-suomessa elämän? tai hitto vieköön, kokeilisitte vaikka jotain uutta ja lukisitte! on täysin absurdia valitella että on rahasta kiinni jos on ylipäänsä rahaa lähteä matkalle...

    ja vielä: sori Sanni kun nyt negaan. sun blogi on symppis ja positiivinen joten vähän inhottaa tulla tänne näinkin iloista sanomaa levittämään, mutta noi muutamat valopäiden kommentit nyt vaan oli sitä luokkaa että en voinut vaieta :D

    ja kyllä: matkustan junalla, joskus liftillä. olen matkustanut lentokoneessa. hävetti ja oli morkkis. en koe elämääni niin ankeaksi täällä suomessa että mun tarvitsisi liiemmin matkailla. en ihan ymmärrä mitä lisäarvoa kukaan elämälleen saa jostain toisessa länsimaassa piipahtamisesta. eri asia olisi tietysti kolmannet maat, joissa matkaamisesta saisi varmasti oikeaa maailmankuvan laajennusta. jos joskus lähden, aion mennä junalla ja viipyäkin sitten ihan hyvän tovin, toivottavasti tehdä vielä samalla reissulla edes jotain hyödylliseksi laskettavaa.

    Vastaa

    0
    1. Tosta on tehty hiilijalanjälkivertailua, paljonko pitää olla harrastamatta vuodessa yksityisautoilua, jotta "voi lentää" kerran vuodessa, siis vain kerran vuodessa... Mitä vikaa siinä on, jos tekee edes jotakin ns. Vaihtokauppaa itsensä kanssa mitä saa, jotta voi saada jotain muuta?

      Mitä jos rakastaa matkustamista enemään kuin oman perheen hankkimista? Mutta ei hanki lapsia, jotka vasta saastuttaakin! Wooot, lapsia? Sama kuin tuplaisit itsesi ja hiilijalanjälkesi. Mitä mieltä anonyymi lapsista? Joko on vaiko vasta tulolla?

      Itse en ole Linkolalaisuutta tajunnut. En ymmärrä miksi kenenkään pitäisi kärsiä tai kuolla maapallon luonnon takia. Vaikea toivoa kenellekään pahaa maapallon luonnon(kaan) takia. Mahdollinen ihmisten idiotismi kulutusvalinnoissa on ihmisten oma asia nykysiellä politiikalla. Myöskin Ihmisen elämä on tosi rajoittunutta ja voihan sitä pohtia, miksi luontoaktivismi ja oikea ekoilu on yhtä yleistä suomessa kuin kiihkouskovaisuus. Kaikkia vaan ei ikävä kyllä kosketa. Missä ja miten kasvat määrittää aika paljon, ei välttämättä juonnu ihmsen pohjimmaisesta pahuudesta. Jos ei ajattele luontoa joka päivä, on aika helppo lipsua "tavikseksi"... En pitäisi itseäni parempana ihmisenä, jos ekoilisin koko ajan, kuin ihmistä, joka elää jotakin järjettömän kuormittavaa elämää ekologisesti.

      Eri asia when the shit hits the fan ja luonnonvarat ehtyy. Toivon todella, että järjettömän iso nälänhätä ei iske minnekään ja ihmiset eivät joutuisi kuolemaan nälkään tulevaisuudessa kasvihuoneilmiön ja luonnonvarojen ehtymisen takia. [nykyisin kuollaan nälkään politiikan takia]... Mutta veikkaampa, että politiikan takia sitä ollaan kärsitty, kärsitään ja tullaan kärsimään maapallolla enemmän kuin luonnonmullistusten takia.
      T.s

      Vastaa

      0
    2. Ei se kerran vuodessa reissussa käyminen todellakaan tarkoita ettei mulla olis täällä "koto-Suomessa" elämää. Ja kirjojakin luen useamman viikossa. Nyt menee kyllä mun mielestä vähän yli tämä moralisointi tässä viestissä, nähdään kaikki aika raivostuttavan mustavalkoisesti.

      Vastaa

      0
  27. Olen tietoinen lentämisen ympäristövaikutuksista, mutta ei minua omatunto soimaa vaikka toisaalta kai pitäisi koska nämä asiat kuuluvat osittain opiskelemaani alaan.. Ja ei laivamatkailu ole oikeastaan sen ympäristöystävällisempää kuin lentomatkailukaan, mitä olen asiaan tutustunut. Laivamatkailusta syntyy paljon muitakin päästöjä kuin hiilidioksidi ja osittain tästä syystä Itämerikin voi niin hyvin kuin voi.. Joten mieluummin lennän nopeasti kuin saastutan hitaasti merta ja ilmaa. Asiaa voi vapaasti tutkia Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen Lipasto-järjestelmästä.

    Vastaa

    0
  28. En erityisesti vältä lentämistä, mutta rahatilanteesta johtuen en pystyisikään lähtemään lentäen ulkomaille edes joka vuosi. Mielestäni se ei ole mitenkään paha asia tai jotenkin "syntistä" jos parin vuoden välein käyn jossain reissussa lentäen :)

    Vastaa

    0
  29. Tunnen. Ensimmäinen lento viiteen vuoteen ja olisin ihan hyvin voinut jättää väliin (ilman perheen painostusta olisin jättänytkin).

    Lentäminen on liian halpaa. Yksilön kannalta on varmasti kiva käydä eri mantereilla, mutta maapallo kärsii tällaisista valinnoista aika helvetin paljon. Kun ihmiset keräävät uusia kokemuksia lentämällä ympäri maailmaa, niin se tehdään maapallon kustannuksella. Maapallon, joka elättää meitä kaikkia. Suurin osa ihmisistä on sen verran köyhiä, ettei heillä ole varaa lentää ja länkkärit päättävät heidän puolestaan miten paljon ja nopeasti yhteistä maapalloamme tuhotaan. Eikä meillä ole siihen oikeutta. Yksi lentomatka tuhoaa länsimaisen ihmisen koko vuoden ponnistukset ekologiseen elämään. Joko se nollaa ne ponnistelut tai sitten mennään pakkasen puolelle.

    Lentomatkustamisen hintaan pitäisikin mielestäni lisätä ulkoisvaikutuksista kova globaali vero. Itse ajattelen paljon lentelevistä ihmisistä oikeasti vähän samalla tavalla kuin ihmisestä, joka kertoisi keräävänsä norsunluisia tuhkakuppeja: itsekästä, lyhytnäköistä ja turhaa.

    Vastaa

    0
  30. Taytyy kyl myontaa etta ei kiinnosta ollenkaan ;(. Lennan useita kertoja vuodessa koska asun ulkomailla (tarkemmin sanottuna Espanjassa) ja Suomeen on kiva paasta lomalle. Ja ei, en todellakaan lahtisi autolla ajamaan Euroopan halki paastakseni jouluksi "kotiin", eika mulla edes ole autoa (ainakin saastan luontoa jossakin asiassa hehe). Olen myos toissa kuusi paivaa viikossa pitkia paivia, ja joskus on kiva lahtea minilomalle kun jo tunnin puolentoista lentomatkan paasta loytyy kivoja kohteita. Paasisihan niihin muillakin keinoilla, mutta kun aika ei riita.. Etta seliseli :P

    Vastaa

    0
  31. Kyllä! Poden huonoa omaatuntua aina jos matkustan lentäen (hyvin harvoin tosin). Sääli, että esim. junaliput ovat usein kalliimpia kuin lentoliput.

    Vastaa

    0
  32. Minä koen lentämisen mielekkääksi ja käteväksi tavaksi matkustaa pidempiä matkoja,mutta kyllä lentäminen ympäristöä saastuttavana matkustusmuotona saa aikaan pienen piston sydämeeni.Yritän arjessani ottaa ympäristön huomioon erilaisilla valinnoillani.Liikun pääasiassa kävellen,pyöräillen ja julkisia kulkuneuvoja käyttäen,yritän ainakin harkita tarvitsenko todella jotain uutta hyödykettä ja laitan mielelläni kasvis-ja kalaruokia liharuokien sijaan.Mutta mutta...nykyisin perheellisenä en enää viitsi/ehdi kärrätä viikon ruokia ruokakaupasta kauppakassit fillariin viritettyinä ja hiki kypärässä polkien,vaan lainaan mieheni biopolttoaineella käyvää autoa tuohon tarkoitukseen.Toisaalta, yritän kierrättää arjessa ja antaa ainakin tuotteille mahdollisuuden päätyä uudeksi raaka-aineeksi tai ilostuttaa uutta omistajaa.Itse tiedostan valintojeni merkityksen ympäristön hyvinvoinnin kannalta,mutta arjen sujuvuus,raha ja aika painavat vaakakupissa enemmän.Valitettavasti. Ja mietin viimeksi lentokoneessa istuessani ja kerosiinin voimalla Alppien juurelle vaelluskenkineni matkatessani,että minkälainen ekoteko se pienen perunankuoripussin biojätteeksi kiikuttaminen olikaan tähän verrattuna.Niimpä.Maailma on valintoja täynnä ja pelkästään täydellisiä valintoja maapallomme sekä itsemme kannalta on aika mahdotonta tehdä. Ja vaikka se sydäntäni kirpaisee kun tiedän toiminnallani joutuvani heittämään yltäni nurkkaan Ekomiehen "pelastakaa maailma"-viitan, tiedän kuitenkin eläväni ainutkertaista elämää, jonka suomiin mahdollisuuksiin haluan välillä tarttua.

    Vastaa

    0
  33. Voi morjens. Väittäisin olevani aika luontoystävällinen ihminen (kierrätän ahkerasti, en omista autoa ja mietin ympäristöystävällisiä ratkaisuja ylipäätään), mutta miellän itseni myös hyvin kiireelliseksi ihmiseksi töiden ja opiskelujen täyttämän elämän vuoksi. Jos mulla liikenee kerran viidessä vuodessa sellainen viikko vastaan, että pääsen lähtemään vaikka Kreikkaan, niin ei, mä en salli itseni alkaa stressaamaan tai potemaan huonoa omatuntoa siitä, että menen sinne lentokoneella.

    Vastaa

    0
  34. No en kyllä edes ajattele. Eikä lentämisessä ole mitään hävettävää? Samat ihmiset varmaan häpeää joka kerta, kun syövät palan suklaata tai katsovat tv:tä tai tekevät ihan miyä tahansa. Mikä hiton häpeämispakko suomalaisilla on joka asiassa??

    Ja sori mutta jos Hki-Oulu junalippu maksaa 80e suuntaansa (kesto 7h) ja lento 50e (kesto 1h) niin kummankohan valitsen? Puhumattakaan pidemmistä matkoista... lyhyemmillä toki täyttä tuhlausta.

    Vastaa

    0
  35. Kyllä, poden todella huonoa omatuntoa ja kyllä, lennän aivan liian usein. Olen asunut viimeiset 15 kk ulkomailla, ja osan tästä ajasta myös etäsuhteessa. Yritän selitellä asiaa itselleni sillä, että viime vuosina olen lentänyt yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ainoastaan työmatkoja tai perheen/kotimaan takia, mutta eipä se sitä hiilijalanjälkeä mihinkään pienennä. Lyhyitä lentoni ovat, ja esim. lomailuun Aasiassa ei omatuntoni kaikkien näiden päästöjeni jälkeen enää veny. Toisaalta taitaa olla niinkin, että kun jatkuvasta matkustamisesta tulee syystä tai toisesta tapa, siitä on myös todella vaikea pyristellä irti. Eikä tietysti Suomen maantieteelle voi mitään.

    Vastaa

    0
  36. Näitä moralisoivia ja paheksuvia kommentteja lukiessani muistuu mieleen, kuinka hamassa nuoruudessani matkustelu ja eri kulttuurien näkeminen oli jotain myönteistä, johon kannustettiin ja rohkaistiin. Nyt se onkin yhtäkkiä itsekästä, vallalla olevan ilmastouskonnon syvästo paheksumaa :) Näin ne paradigmat muuttuvat..

    En itsekään ymmärrä päätöntä ja aivotonta pakettimatkailua ja itseäni tylsistyttävää rantalomailua, mutta suon sen niille, joita se virkistää ja ilahduttaa. Turismissa on monta puolta ja siinä on paljon muuta kysymysmerkkiä ja lieveilmiötä kuin vain ympäristönäkökohdat (sikailevat turistit, prostituutio, monessa maassa yleistyneet gigolot eli 'love rats', jotka huijaavat turisteja suhteeseen vain taloudellisen hyödyn takia), mutta se on myös pitkälti tärkeä elinkeino. Jos nyt kaikki pohjoiseuroopplaiaset lopettaisivat etelässä lomailun ympäristöä säästääkseen, se olisi raskas takaisku Espanjalle ja erityisesti Kreikalle. Välimeren maiden talous perustuu pitkälti matkailuun, ja jos kaikki alkaisivat boikotoida näitä maita, mentäisiin ojasta allikkoon.

    Kenenkään ei tietysti tarvitse matkustaa minnekään vain tursitibisnestä tukeakseen, mutta asioilla on aina puolensa ja puolensa. Matkailua voi toteuttaa muita kulttuureja kunnioittaen ja niistä nauttien. Onneksi Suomesta vielä pääsee pois ja tänne voi tulla, eikä eletä missään umpiossa.

    Vastaa

    0
    1. Niin sitä ennen vanhaan pidettiin tupakkaakin terveellisenä. Tour de France -pyöräilykisaan osallistujat jopa kuvittelivat, että tupakointi edistää voittomahdollisuuksia keuhkoja laajentamalla. Ajat ja tavat muuttuvat sitä mukaan kun tieto lisääntyy. Pidän muuten aika nurinkurisena sitä, että yrität leimata ilmastonmuutoksesta huolestuneet ihmiset kiihkoilijoiksi. Varsinkin kun ottaa huomioon, että suurin osa tiedemaailmasta tuottaa nimenomaan dataa, joka selkeästi puoltaa sitä että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa ja ettei maapallon luonnonvarat riitä tällaiseen kulutustahtiin. Kaiken tämän kun ottaa huomioon, niin tuntuu siltä että ne ihmiset, jotka eivät halua kantaa tikkuakaan ristiin ekokatastrofin välttämiseksi, ovat juuri niitä jotka kiihkeästi lällättävät muille etteivät välitä kulutusvalintojensa seurauksista ja saarnaavat muille sitä, miten voidaan jatkaa entiseen malliin (usein mukana on kateuskortti, jolla koitetaan väistää ja mitätöidä faktoihin pohjautuva kritiikki).

      Kyllä minustakin vieraisiin kulttuureihin tutustuminen on mielenkiintoista ja toivottavaa, mutta se ei edellytä sitä että olisi välttämättä matkustettava jokaisen mantereen jokaiseen kolkkaan ottamaan fotoja Facebookiin. Käsi sydämellä: onko joku oppinut jotain sellaista raunioita katsellessa mitä ei olisi netin tai kirjaston kautta ollut mahdollista oppia? Eikö juuri se avarra ihmismieltä, että ymmärtää miksi eri paikoissa on eri tapoja ja miten näistä tavoista voisi oppia? Ideat ja niiden ymmärtäminen eivät vaadi lentolippua. On oikeastaan aika surullista, että tässä halpalentojen täyttämässä maailmassa matka pääkaupunkiseudulta Lappiin tuntuu eksoottisemmalta kuin matka Suomesta Kreikkaan.

      Vastaa

      0
    2. On se kyllä valitettavasti aika eri asia nähdä se raunio paikan päällä auringonnousun aikaan, miten valonsäteet heijastuvat läheisestä järvestä ja raunion katolta ja kokea yhdessä satojen ihmisten kanssa jotain kaunista.

      Netti ja kirjat eivät ikinä pääse lähellekkään sitä tuntemusta ja ymmärrystä mitä paikan päälle meneminen. Kirjoissa on kirjailijan filtteri, netissä ei mitään filtteriä. Hajut, melut ja värit eivät vain välity kunnolla. Edelleen matkailu avartaa mieltä aivan eri tavalla kuin himassa nököttäminen.

      Vastaa

      0
    3. Joo, en kiellä sitä etteikö olisi eri asia käydä paikan päällä katsomassa jotain rauniota, mutta väitän edelleen että ihmismieli voi avartua ja oppia eri kulttuureista ilman että tarvitsee jokaisen mantereen jokaiseen maahan lennellä.

      Edelleen jos mietin kumpi painaa vaa'assa enemmän: kartuttaako kokemuspalettia lentelemällä ja osallistumalla näin otsonikatoon (josta muuten juuri meidän pohjoisnavan lähellä asuvien tulisi olla erityisen huolissamme) vai jättämällä hupilentely väliin niin että yhteinen maapallomme voisi hyvin, niin jätän sen lentelyn väliin.

      Edelleen lentäminen on liian halpaa. Sen näkee täällä kommenteista, kun vedotaan ajan ja rahan puutteeseen oikeuttaakseen hupilennot.

      Rakenteellisia ongelmia ei todellakaan korjata pelkästään yksilötasolla, mutta on itsepetosta väittää ettei omilla valinnoilla olisi väliä niin kuin monissa kommenteissa on tehty. Pienistä puroista kasvaa iso virta. On se kumma, että ihmiset ajattelevat jonkun perus-Virtasen oikeuden hupilennellä ympäri maailmaa olevan suurempi kuin kaikkien maailman ihmisten oikeus puhtaaseen ja hyvinvoivaan maapalloon.

      On kummallista, että kuvittelet etteikö kotimaassa voisi tehdä muuta kuin nököttää himassa.

      Vastaa

      0
    4. Suomi on sen verran eritystyksissä muusta maailmasta (koska Venäjä), ettei sieltä noin vain lähdetä muualle junalla tai edes laivalla (jotka saastuttavat paljon). Lisäksi maa on sen verran monokulttuurinen, että kovin ihmeellisistä kulttuurielämyksistä ei jää paitsi jos ei Stadista poistu. Luontomielessä ehkä Lappi on kesemmällä eksoottinen kun siellä on kuusia harvemmassa, talvella vain joka paikka on täynnä hankea ja pimeyttä.

      Näkemyksen kapeuden huomaa helposti esimerkiksi ihmisten mielikuvista USA:sta (takapajuisia, asehulluja heinäkenkiä), kaakkois-Aasiasta (Thaimaan turistirannat) tai vaikka itä-Euroopan maista, puhumattakaan mistään ihmeellisemmästä. Nämä kansan syvien rivien näkemykset voi lukea vaikka lehtien keskustelupalstoilta. Tai oikeastaan parempi pysyä poissa sieltä jos haluaa säilyttää uskon ihmiseen.

      Ilmastonmuutos on fakta ja ihmisten vika mutta tämän takia asiaan pitää suhtautua varautuen ja ennakoiden. Maito on jo läikkynyt, ei enää kannata surra. Nyt on aika valmistautua tulevaan ja toimia sen mukaan mitä on tullakseen.

      Vastaa

      0
    5. Nyt vedät mutkia suoraksi osaltani asioista, joista et tiedä kohdaltani mitään.
      Ihmisiin tutustuminen ja toisessa maassa eläminen eivät korvaudu virtuaalitodellisuudella, ei vaikka niin kuinka joku haluaisi uskotella :)
      Jos joku haluaa asua muualla kuin Suomessa, se on hänen valintansa, eikä siihen muilla ole nokan koputtamista.

      Ilmastouskonto on nimenomaan fanatismia, jossa pyritään vetoamaan ihmisten omaantuntoon ja rajoittamaan tämän oikeuksia. Nykyihminen ei halua kuulla minkään auktoriteetin ohjeita, ja kaiken pitäisi olla suvaitsevaisuutta ;) mutta kun kyseeseen tulee ilmasto, niin suvaitsevaiset muuttuvat yllättäen moralisteiksi..
      Ajatteletko tosiaan, että olisi hyvä ratkaisu, että kaikki matkailu loppuisi maailmasta, ja mm. sellaiset maat kuin Kreikka ja Thaimaa, jotka elävät pitkälle turismista, jäävät ilman matkailijoiden tulonlähdettä? Onko se globaalia oikeudenmukaisuutta?
      Toki jokainen valitsee lomakohteensa itse, mutta ilmastokiihkoilijat haluavat näemmä sen vapauden viedä ja saarnata omaa oppiaan...

      Vastaa

      0
    6. Muuttaminen ja asuminen ulkomailla on muuten eri asia kuin hupilennellä jatkuvasti ympäriinsä kokemuspalettiaan kartuttamassa. Yksi lento vuodessa vaikuttaa jo hyvin haitallisesti maapalloon.

      Mielestäni muilla ihmisillä on nokan koputtamista siinä vaiheessa, kun yksilötasolla ei välitetä omien ratkaisujen ulkoisvaikutuksista yhteiseen ympäristöön. Nykyihmisenkään oikeudet eivät muuten ole rajattomat, vaan loppuvat siihen kun ne alkavat haitallisesti vaikuttaa toisiin ihmisiin. Lentely tuhoaa elinympäristöämme ja vaikuttaa siis kaikkiin ihmisiin. Ne jotka tänään eivät välitä tekojensa seurauksista kyllä katuvat sitä tulevaisuudessa. Mielestäni pahinta fanatismia harjoittavat edelleen ihmiset, jotka saarnaavat että kuluttaminen ja lentely voivat jatkua entisellään ja jopa kiihtyä.

      Kierrätystä opiskelleensa voin myös sanoa, ettei se kierrätys ketään pelasta - se ei yksinkertaisesti riitä. Kulutuksen täytyy laskea. Tämähän ei tarkoita sitä, että kierrättäminen pitäisi lopettaa seinään kun se ei yksistään riitä. Sama juttu lentämisen kanssa: pitää lopettaa turha hupilentely niin saadaan osa päästöistä pois.

      Hyvä kuulla, että edes joillakuilla on omaatuntoa jäljellä. Se on mahtava voima, joka voi tämän maapallon pelastaa.

      Mitä tulee turismista elantonsa saaviin kansantalouksiin, niin kansantaloushan kehittyy ja sopeutuu kysyntään ja tarjontaan.

      Vastaa

      0
  37. En ole koskaan matkustanut lentämällä enkä aio niin tehdäkään, mikäli ei ole aivan pakko. En omista yksityisautoa tai edes ajokorttia, vaan olen riippuvainen omista jaloistani tai julkisesta liikenteestä. Ostan kaikki vaatteeni käytettynä alusvaatteita, sukkia ja sukkahousuja lukuun ottamatta ja ylipäätään pyrin minimoimaan kaiken kulutukseni. Minulla ei ole lapsia eikä niitä koskaan tulekaan olemaan. Kasvissyöjä olen ollut teini-ikäisestä asti ja ruokakaupassa suosin suomalaisia tuotteita etenkin proteiinin osalta. Esimerkkejä olisi lisääkin, mutta ideologiani on siis mahdollisimman ekologisesti, edullisesti ja muutenkin järkevästi eläminen.

    En millään tavalla koe, että jäisin mistään paitsi, vaan elän mielestäni tyytyväisenä, terveenä ja mahdollisimman vähän harmia ympäristölleni tuottaen. Kuitenkaan en ajattele, että olisin valintojeni ansiosta jotenkin parempi ihminen kuin muut, vaikka olenkin vakaasti sitä mieltä, että ihmisten tulisi kiinnittää valintoihinsa huomiota merkittävissä määrin enemmän kuin mitä valtaosa ihmisistä tekee tällä hetkellä. En moralisoi paljon matkustelevia ja shoppailevia tuttujani, vaikka heidän välinpitämättömyytensä jaksaakin välillä ihmetyttää. Satunnainen lentely ei ehkä oikeuta ristiinnaulitsemaan ketään ympäristön tuhoamisesta, vaan luulen suurimman painon olevan ns. arjen pienissä valinnoissa. Ongelma lienee vain se, että aika harva jaksaa/viitsii/haluaa niihinkään kiinnittää minkäänlaista huomiota.

    Vastaa

    0
  38. Herättääpä tämä aihe paljon tunteita. Itse lennän useamman kerran vuodessa, välillä lensin n. kerran kuukaudessa työnkin puolesta. Vaikka valitsen mieluusti esim. junan sellaisen ollessa tarjolla, en koe valtavia tunnontuskia lentämisestä. Tiedostan kyllä valintani seuraukset, mutta minulla sen tarjoamat elämykset ylittävät tunnontuskat eli itsekkäästi tässä siis mennään.

    Lentomatkustamisesta on tehty sellainen Iso Paha, kysymys voisi yhtä hyvin olla, että "koetko huonoa omatuntoa lukiessasi ja kommentoidessasi" tätä blogia? Onhan joidenkin tutkimusten mukaan Internetin käyttö (pilvipalvelut, kuvien jakelu yms. ja yleisesti ICT-sektori)vastuussa yhtä suurista päästöistä. Valintoja tehdään siis monella rintamalla.

    Vastaa

    0
  39. Huh huh, anonyymi syyllistää kaikkia maapallon tuhoamisesta ja suuri osa kommentoijista lentää häpeillen :O

    Itse matkustan mielelläni (lentäen) ja koen matkustamisen todellakin maailmaa avartavaksi. Kai reissut voi käyttää hotellissakin norkkuen, mutta tuskin enemmistö niin tekee :D

    Jos tosissaan ajatellaan luonnon pelastamista, niin mitä meidän tulisi tehdä se saavuttaaksemme? Oikea kehityssuunta _ei_ mielestäni ole se, että lakataan me täällä länsimaissa liikkumasta, kuluttamasta ja saastuttamasta, ja viljellään vaikka kaikki itse oma ruokamme. Se ei ole kovin vakuuttava tulevaisuuden kuva. Sen sijaan mitäs jos kehitettäisiin vaikka uusiutuvien energianmuotojen hyödyntämistä? Aurinkovoima anyone? Oheisessa linkissä on selvitetty paljonko pinta-alaa tarvitaan koko maailman energian tuottamiseen: http://www.treehugger.com/solar-technology/surface-area-required-to-power-the-whole-world-with-solar-and-wind-power.html
    Mitä jos kehitettäisiin aurinkovoimalla toimivia lentokoneita? Ai niin, sellaisia on jo rakennettu!

    Politiikkaa se on, että tyytyväisenä poltellaan hiiltä ja öljyä eikä panosteta esim. aurinkoenergian hyödyntämiseen. (No okei, jotkut panostaa, esim: http://cleantechnica.com/2014/04/24/100-mw-solar-power-plant-tender-opened-dubai-uae/)
    En todellakaan usko että se, että minä jätän lentämättä auttaa mihinkään. Yritän löytää toimivampi tapoja vaikuttaa, mm. äänestämällä.

    Vastaa

    0
    1. Nimenomaan!
      Kuten aiemminkin totesin, matkailun loppuminen olisi monelle yhteisölle todellinen ongelma, ja merkitsisi taloudellista katastrofia. Tätä näkökohtaa eivät kaikkia maapallon pelastajat ole ottaneet huomioon..

      Itse olen erittäin säästäväinen enkä juuri shoppaile turhia missään, mutta sekin on fakta, että paikallinen väestö hyötyy vierailijoiden ostoksista - monelle se on elinehto. Totaaliniukkuus ja boikotti ei ole loppupeleissä oikeudenmukaista.

      Vastaa

      0
  40. Ei tippaakaan ota omantunnon päälle. Matkustan pari kolme kertaa vuodessa. Seuraavaksi lento Nykiin :P

    Vastaa

    0
  41. Mä en henkilökohtaisesti kokenut tätä varsinaista aihetta kovin voimakkaasti, mutta kävi niin, että kommentteja lukiessa alkoi kyllä ärsyttää. Ymmärrän esim. nimimerkin anonymous hermostumisen, koska itsekin koin muutaman kommentin suorastaan oksettavaksi. En niinkään paheksu sitä, jos joku ilmoittaa, ettei koe syyllisyyttä lentomatkailusta, vaan sitä, miten aivottomilla perusteilla jotkut yrittävät tehdä asiasta hyväksyttävän. Rasittavinta on tietenkin se ikuinen "ei yhden ihmisen valinnoilla voi olla merkitystä", joka on yksinkertaisesti ajatuksena idioottimainen ja mahdoton. Itsekkyys on jossain mielessä inhimillistä, mutta sen peittely vääristelemällä tai pumppaus "täysillä elämisen" glorifiointiin on aika yököttävää.

    Vastaa

    0
  42. Kuulun kategoriaan "tuskin koskaan edes ajatellut asiaa"... Olen yksinkertaisesti niin itsekäs, ettei se 1-2 lentomatkaa vuodessa kirpaise millään tavoin. Minua on aina päinvastoin kannustettu matkustelemaan.

    Suoraan sanottuna olen kyllä monesti ihmetellyt bisnesmatkailua, kun esim. Suomesta käydään joka viikko Saksassa töissä tai päinvastoin. Tätä matkailua on PALJON, varmaan suurin osa kaikesta lentomatkailusta. Olen tätä joskus ympäristönäkökulmastakin pohtinut, mutta enemmän ehkä ihmisen oman jaksamisen kannalta.

    Jos minulla olisi kaikki maailman aika ja raha käytettävissäni, voisin mielellänikin kiertää ympäri maailmaa rauhassa esim. junalla. Tätäkään en tosin ole ajatellut ensisijaisesti ympäristön kannalta, vaan ikuinen haaveeni vaan on ryhtyä nomadiksi. Mutta niin kauan kun asun länsimaalaisittain Suomessa tai vaikka missä vaan Euroopassa ja käyn normaalisti töissä normaalien loma-aikojen ja palkkojen puitteissa, en koe mitään huonoa omaatuntoa satunnaisesta lentomatkailusta.

    Vastaa

    0
  43. Mielenkiintoinen aihe ja mielenkiintoista keskustelua! Tälle ns. palava-aatteiselle anonyymille joka kirjoitti ettei juuri matkustele eikä ole koskaan ns. kolmannen maailman maissa käynyt, suosittelisin että tosiaan hyppää vaikka junaan Helsingissä ja ajaa Siperian läpi Kiinaan, ja jatkaa siitä vähän alaspäin, niin huomaat että kyllä se vain on niin että yksittäisen länkkärin syyllisyys (ja syyllistäminen) täällä koto-Suomessa ei paljoa auta. Se vasta onkin ensimmäisen maailman ylellisyyttä, että pystyy käyttämään energiaansa sen suremiseen mitä tapahtuu nyt kun kiinalaiset haluaa elää kuten jenkit. Fakta on se, että ei tää pallo ole enää pelastettavissa, ei ole ollut aikoihin. Se on yksi iso syy, miksi minä esimerkiksi en ajatellut lisääntyä.

    Itse en lennä mitenkään hirveän usein, ja kun lennän, en tunne siitä syyllisyyttä. Uskon, että muut arkivalintani (mm. lihansyönti, autottomuus, lapsettomuus) vaikuttavat enemmän. Mutta kuten aiemmin sanottu, valitettavasti en käsi sydämellä usko että sillä on väliä... Osittain myös siksi, mitä olen matkustellessa nähnyt, niin siellä kolmannessa maailmassa kuin länkkärien järkyttävissä materialismin valtakunnissa. Joten keskityn mikrotason hyvyyteen omassa elämässäni, oon ystävällinen ihmisille ja eläimille, ja matkustellessa taas esim. maksan ylihintaa aasialaisilla markkinoilla tai ostan Ison Numeron romanikerjäläiseltä Helsingin rautatieasemalla.

    MUTTA, sen mä vielä sanon, kun matkustelun mainittiin olevan turhaa, ja sitten toisessa kommentissa mainittiin että joku voisi kuitenkin vielä joskus keksiä sen-jonkun-maailmanpelastusjutun, että aika harvat aivot keksii uutta ilman tuoretta stimulaatiota, ja se syntyy parhaiten ihan kokemusten kautta eikä synnyinkodissa kirjaa lukien. Esim Darwin, Einstein, Marie Curie, Mahatma Gandhi; kukaan näistä ei viettänyt mitenkään paikallaan pysyvää elämää...

    Vastaa

    0
    1. Onpa tappiomieliala. Suurin osa matkailijoista ei muuten ole Darwineita tai Einsteineja. Aika harva lähtee tekemään tutkimustyötä ulkomaille kaikista lentomatkustajista. Enkä muuten usko, että tieteen suuret läpimurrot tapahtuisivat koska on päästy lentelemään eri maihin. Alitajunta toimii levossa sen jälkeen kun on tutustuttu tieteen teorioihin ja ihan hyvin vaikkapa vaellusreissu voi toimia tällaisena rentouttavana matkana.

      Edelleen matkustaa voi myös ilman lentoja. Täällä on monella kummallinen asenne, että jos kieltäytyy halpalentelystä niin automaattisesti ainoa stimulaatio on kotona oleminen. Olisiko silloin peiliin katsomisen paikka, jos Suomessa ei keksi muuta tekemistä kuin kotona olemisen? Voisivat aivot vaikka stimuloitua siitä, että keksisi täällä tai Pohjois-Euroopassa jotain mielekästä tekemistä.

      Itselläni on ystäviä, jotka juuri oikeuttavat hupilentelyn muuten ekologisella elämäntavalla. Kyllä ihminen aina jonkin tekosyyn keksii haluilleen. Sen vuoksi on älytöntä jättää yksilön harteille näin paljon vastuuta, kun tietää ettei suurinta osaa ihmisistä kiinnosta kuin se oma napa. Edelleen iso globaali vero lentelyn ulkoisvaikutuksista ja sitä myötä lentojen kallistuminen olisi paikallaan.

      Vastaa

      0
  44. Minäkin kuulun näihin noin kerran vuodessa lenteleviin ihmisiin. Vastasin kyselyyn, että en vältä lentämistä, mutta toisaalta asia ei ole ihan niinkään. En ole jättämässä lentämistä kokonaan, mutta toisaalta mulla voisi olla rahaa ja aikaa lentää enemmänkin. Sitä en kuitenkaan tee ja syy on juuri sen ilmastokuormittavuus. Jos lähden, kohde on todennäköisesti joku paikka jonka ihan todella haluan nähdä. Ja mahdollisesti yritän tulevaisuudessa keksiä enemmänkin ajomatkan tai junamatkan päästä nähtävää. Suomen sisällä en lennä koskaan, vaikka se olisi halvempaa kuin joku muu tapa tai vaikka työnantaja maksaisi.

    Se, miten paljon uskon näillä olevan vaikutusta onkin toinen juttu, kun kokonaiskuva on se, että ihmisiä on yksinkertaisesti liikaa, eivätkä vallalla oleva jatkuvan talouskasvun ja kulutuksen suosimisen politiikka ja asenneympäristö kovasti tue yrityksiä luonnon ja maapallon pelastamiseksi... Siinä ei lopulta lentelyjen lopettaminen ole se ratkaisevin osuus jos ei jotain muutakin, vähän radikaalimpaa ala pian tapahtua.

    Vastaa

    0
  45. Monta vuotta vegetaristina eläneenä ja viherpiiperönä tunnettuna ihmisenä (joka suosii liikkuessa kimppakyytejä, busseja ja polkupyörää, ruokaostoksissa luomua ja reilua kauppaa, vaatteissa kirpparia ja kierrätystä ymym) voisi kuvitella, että lentomatkustus ois ehdoton nounou. Tiedostan sen vaikutukset, mutta silti sitä vain tulee aina varattua ne lentoliput. Opiskelijabudjetilla halvat lennot on paras ja nopein vaihtoehto. Ja ulkomaanmatkailuinnon ollessa tällä tasolla kuin minulla, jää valitettavasti ympäristönäkökulma tässä asiassa toissijaiseksi. Mutta puolustuksekseni sanottakoon, että viime vuoden lennot jäivät seitsemään (hui kamala, luulin että lensin vähemmän..) ja tänä vuonna ne tulevat näillä näkymin jäämään tähän kolmeen. Voisin siis matkustaa paljon enemmänkin ja myönnän, että varmasti niin tekisinkin jos raha ja opiskelut periksi antaisivat.

    Vastaa

    0
  46. Minä välttelen lentämistä ilmastosyistä. Rahaa olisi, aikaakin jos haluaisin ja avartavia paikkoja varmasti myös. Koen lentämisen ja kaukomatkailun yleensäkin niin epäekologisena, että mieluummin avarran mieltäni lähempänä. On lähinnä omasta asenteesta kiinni onko kotimaassa lomailu mahdollista ja mielekästä. Olen asunut samassa kaupungissa koko ikäni ja alkanut vasta hiljattain tajuta, että täälläkin on matkailutoimisto ja kaikenlaista nähtävää. Samoin naapurikaupungeissa.

    Matkustan varmasti elämäni aikana vielä monesti jonnekin lentäen, mutta vielä mielessäni ei ole yhtäkään paikkaa, jonne ehdottomasti haluaisin. Haavelomakohteeni sijaitsevat tällä hetkellä ihan Suomessa. Aiempina vuosina lentämistä vähennettyäni matkustelin Euroopassa junalla, todella miellyttävä vaihtoehto. Reililiput ei ole niin kalliita kuin esim kotimaan junamatkat, jotka on aivan törkyhintaisia. Matkustan silti junalla tai bussilla aina kun vaan mahdollista.

    Hinnassakin kyse on vaan siitä,haluatko tehdä neljä halpaa matkaa vuodessa (lentäen) vai yhden pidemmän ja yhteensä saman hintaisen (junalla).

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (61)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat