16.11.2013

Kosmetiikan myyntipuhe miehelle

Satuin laivalla eilen tax free’n kemppariosastolle juuri sopivasti ”yleisöksi” tilanteesen, jossa keski-ikäinen mies oli saapunut myymälään hakemaan apua iho-ongelmaansa. Ymmärsin, että hänen ihonsa oli alkanut kuivua ja tuntua epämukavalta. Hän ja tax free’n (niinikään keski-ikäinen) myyjä keskustelivat aiheesta todella pitkään ja antaumuksella, olin ihan otettu siitä että a) mies oli todella tunnistanut ja tunnustanut ihonhoidollisen tarpeensa ja että b) myyjä jaksoi hänelle niin seikkaperäisesti ihon ja kosmetiikan toimintaa selittää. Ja mies jaksoi kuunnella.

Miesjakosmetiikka4

Kulkiessani ohi myyjä oli juuri selittämässä miehelle suihkugeelin ja kasvoputsarin eroa (miehethän tavallisesti pesevät itsensä päästä varpaisiin samalla tuotteella – yleensä sillä suihkushampoolla), ja kuulin jotain niin erikoista että oli pakko pysähtyä hajuvesihyllyn toiselle puolelle kuuntelemaan myyntipuhetta. Tällä laillako miehiä vakuutetaan kasvoputsarin tarpeellisuudesta..? Oli kyllä todella "mielenkiintoiset" perustelut, jollaisia en ole aiemmin tällä alalla kuullut!

Myyjä selitti, että kasvojen iho erittää erilaista talia (!) kuin muu kroppa, ja että suihkugeelin pesevät ainesosat kykenevät puhdistamaan juuri sitä ”kropan likaa”, ei kasvojen. ”Kasvojen iho on aivan erilainen, vartalolle suunniteltu tuote ei liuota kasvojen talirauhasten erittämää rasvaa.” Mies nyökkäili. Myyjä puhui rauhallisella ja vakuuttavalla äänellä, painotti sanomansa pääkohtia selkeästi ja mies vaikutti ymmärtävän – ja jopa kiinnostuneelta kuulemastaan. Pystyin tunnistamaan todellisen myynnin ammattilaisen, wow, olinkohan itse koskaan osannut puhua miesasiakkaalle noin selkeästi..? Mutta mitä ihmettä myyjän sanat oikein pitivät sisällään..?

Miesjakosmetiikka3

Myyjä jatkoi kertomalla, että kasvojen puhdistustuotteisiin valitaan aivan erilaiset pesevät ainesosat. Nämä ainesosat eivät ainoastaan puhdista kasvojen rasvakerrosta, vaan myös ”rentouttavat” ihoa niin, että huokoset jäävät enemmän auki ja kykenevät näin ollen vastaanottamaan päälle levitettävän kosteustuotteen paremmin. Väärä (eli se kropan) puhdistustuote vaikuttaa päinvastoin, eli saa huokoset menemään suppuun niin että iho ei vastaanota kosteustuotetta yhtä tehokkaasti. Tämä on erityisen huonoa juuri kuivalla ihotyypillä, ja johtaa siihen että iho kuivuu entisestään vaikka kuinka levität sille kosteusvoidetta suihkun jälkeen.

En ole opiskellut kosmetologiksi enkä toki omaa minkäänlaista dermatologian erityisammattitaitoakaan, mutta kyllä vähän haavi aukeni kuulemastani. Mitä tämä myyjä oikein syötti miehelle? Ettäkö suihkugeeli poistaa vain vartalolle erittynyttä hikeä, rasvaa ja muuta likaa, eikä toimi kasvoilla? Erilaiset pesevät ainesosat? Ja mitä tämä huokosten rentouttaminen oikein on..?

idMiesjakosmetiikka2

Totta, suihkugeelin ja kasvoputsarin pesevät ja hoitavat ainesosat ovat useimmiten keskenään eri mittasuhteissa, niin että suihkugeeli on yleensä pesevämpi ja kuivattavampi – mutta ei siksi että siinä olisi eri pesevät ainesosat, vaan koska siitä puuttuu kasvoputsareihin lisättyjä pehmentäviä ainesosia.

Hygieniatuotteissa käytetyt tensidit ovat kauttaaltaan niitä ihan samoja, useimmiten näitä meidän kaikkien tuntemia sulfaatteja. Ihan saman sodium lauryl/laureth sulfaten löydät niin suihkugeelistä, nestemäisestä käsisaippuasta kuin kasvoputsaristakin. Ja totta kai ne kaikki poistavat iholle kertyneen peruslian (hiki, tali, kaupunkisaasteet) samalla lailla. (Meikki voi olla eri asia, mutta sen poistoon mies oletettavasti ei ollut hakemassa apua ;)).

Miesjakosmetiikka1

Myyntitilanne jatkui vielä vaikka kuinka pitkään. (Oikeasti pisteet miehelle paneutumisesta asiaan, hän selvästi halusi ne ihan parhaat ja sopivimmat tuotteet ja esitti myyjälle jatkuvasti tarkentavia lisäkysymyksiä. :))

Seuraavaksi myyjä esitteli miehelle kosteusvoiteiden eroja ja levitystapoja, ja tämä kuulosti jo ihan tutulta peruskauralta. Lisämyynnin kannalta myyjä luonnollisestikin kertoi, ettei kasvovoide sovi silmänympärysiholle (”Se on niin ohutta ettei mitenkään pysty imemään kasvovoiteen sisältämää rasvamäärää”) ja suositteli erillistä voidetta tälle alueelle. Miehen kysyessä, mitä eroa on kalliimman ja halvemman voiteen välillä, myyjän ääni vähän hidastui, - tätä on aina hieman hankala selittää asiakkaalle. Kiinnostavasti, myyjä valitsi esittää asian niin, että kalliissa voiteessa ”rasva-aineet ovat eri laatuisia”. Niihin on valittu laadukkaammat ja hoitavammat rasvat, joilla on lisäominaisuuksia halpaan perusvoiteeseen nähden, kuten silottava ja ihon väriä tasoittava vaikutus. Rasvaisempaa ja kalliimpaa voidetta kuulemma tarvitsee myös levittää iholle vähemmän kuin halvempaa (--> kosmetiikkafirmojen klassikkoväite, ”selektiiviset tuotteet ovat riittoisampia”). Mies vaikutti ymmärtävän tämänkin.

(Mutta mitähän myyjä olisi vastannut jos mies olisi huomannut, että myös niiden halvempien voiteiden pakkaustekstit lupaavat silotusta ja tasoitusta…?)

Miesjakosmetiikka5

Tässä vaiheessa mies ja myyjä poistuivat toiseen osaan myymälää enkä enää viitsinyt lähteä heitä ”varjostamaan”. :D Mutta olipa kyllä hurjan kiinnostava myyntikeskustelu..! Olisin ollut todella utelias kuulemaan selityksen sille kasvoputsarin ihohuokosia rentouttavalle vaikutukselle, harmi ettei mies kysynyt siitä tarkemmin. Jäin myös miettimään, olisiko myyjä vetänyt samantyylisen myyntipyheen naisasiakkaalle, vai oliko tämä suihkugeeli vs. kasvoputsarit –perustelumalli kehitetty vain miehille. ;)

Kuvat täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä.

20 comments on “Kosmetiikan myyntipuhe miehelle”

  1. Luulen että tämä oli todellakin myyntipuhe miehelle. Jos myyjä olisi sanonut että vartalopesu ja kasvoputsari on ihan samaa niin siihen olisi jäänyt miehen kiinnostus. Olisi ehkä ostanut sen voiteen. Onhan miesten ja naisten kosmetiikan purkkien tekstitkin ihan erilaiset vaikka vaikutus olisi sama. Eihän miehet osta heleyttävää ja pehmentävää vaan virkistävää ja ultimaalista kosteutusta tuovaa. Ja onhan naistenkin kasvotuotteissa näitä mitkä valmistelevat ihon vastaanottamaan paremmin seuraavat tuotteet.

    Vastaa

    0
    1. Ei mikään myyntipuhe oikeuta puhumaan puppua.

      Olispa kiva kuulla tuon myyjän näkökulma tähän :)

      Vastaa

      0
  2. Hahhaa, mahtava postaus! Hihittelen täällä itsekseni. En kyllä usko, että tämä myyntipuhe oli vain miehille - en nyt ole ihan samaan törmännyt, mutta ihan vastaavaan myyntipuheeseen itsekin. Siksipä en juurikaan kysy myyjiltä apua kosmetiikka- tai hiustuoteostoksilla, ei meinaa pysyä pokka...

    Vastaa

    0
  3. Siis ei apua, kai sä menit kertomaan sille kuinka väärässä se on, tai edes ilmoitit pomolle, että myyjä puhuu pelkkää huuhaata? Tämä on juuri se syy miksi mä en ikinä pyydä apua, kun olen kosmetiikkaostoksilla - yleensä myyjät kertoo tasan sen, mikä lukee paketissa, ja mulle tulee se olo, että jos mä ilman koulutuksia ja pelkällä kiinnostuksella pystyisin hoitamaan hänen työnsä huomattavasti paremmin, niin en kyllä usko sanaakaan mitä hän mulle kertoo… Luen sitten itse incejä ja testailen itsekseni ja jopa suutun, jos se ammattitaidottomaksi leimattu myyjä tulee höpisemään siihen viereen :P

    Vastaa

    0
  4. Huhhuh! Mies parka on luultavasti havahtunut siihen, että ihoa pitäisi kai jotenkin hoitaa, ennen kuin ikäkriisi iskee kunnolla ja alkaa ryppyvoiteet sun muut kiinnostaa. Noin monimutkainen ja täyttä soopaa oleva sepustus on varmaan saanut miehen entuudestaan enemmän hämmentyneeksi. Vielä jos myyjä onkin myynyt jonkun todella kalliin kasvovoiteen, putsarin ja silmänympärysvoiteen niin nehän jäävät miehillä helposti käyttämättä!

    Omalle miehelle olen tehnyt ihonhoidon helpoksi ja yksinkertaiseksi ja sanonut, että puhdista kasvot aamuin illoin ja laita yhtä kasvorasvaa, myös silmänympäryksille. Kun tuotteet eivät ole hirveän kalliita, raaskii mieskin niitä koko ajan käyttääkin ja on alkanut itsekin ymmärtää, mistä siinä kasvojen kosteutuksessa onkaan kyse...

    Vastaa

    0
  5. Voi ei apua :D
    Luulikohan myyjä kertovansa totta? ;D
    Itse joudun välillä valkoisia valheita kertoo, koska tiettyjä asioita ei vain voi kertoa asiakkaita, mutten noin räikeästi ainakaan tietoisesti edes kykenisi valehtelemaan!
    Varmasti oli hyvää viihdettä :)

    Vastaa

    0
  6. Oho! Olipas aikamoiset selitykset... Täytyy kyllä yhtyä aikaisempiin kommentoijiin siinä, että juuri tämän takia en kysy kosmetiikkamyyjien neuvoa! Heidän tehtävänsä on myydä, ja jotkut heistä sanovat mitä vaan, jotta asiakas ostaisi tuotteen.

    Vastaa

    0
  7. Voi elämä. Mulla alkoi ihan syke tasaisesti nousta tuota lukiessa. Vähän onneksi laski loppua kohden, etten ihan slaagia saanut... :O Tää kaikkialla ilmoille leviävä väärä tieto (voisi ruveta vaan lyhentämään VT:ksi) on kyllä niin väsyttävää ja ahdistavaa. Löysin kyllä tähän kyseiseen juttuun lohdutusta siitä, että en vaan pysty uskomaan, että valtaosa väestöstä sentään olisi niin typerää porukkaa, etteikö ymmärtäisi talin olevan kautta kropan aika lailla samaa tavaraa. Tää voi tietty olla joku mun oma slaaginestodefenssi, heh.

    Ikävää kyllä että myyjän piti tuollaista suoltaa, kun ihan totuuspohjainenkin myyntipuhe olisi voinut toimia oikein hyvin. Uskon että miehelle olisi ihan hyvin kelvannut selitys siitä, että kasvojen iho on ohuempaa ja herkempää kuin muualla vartalossa, ja että pesuaineet on siksi hyvä olla nimenomaan kasvoille tarkoitettuja. Ja uskon kyllä, että niiden "parempien" voiteidenkin käytön perusteluksi olisi löytynyt jotain järkevämpää kuin "laadukkaammat rasva-aineet", kun ne rasva-aineet nyt yleensä ovat just niitä, jotka ovat ihan samoja kalliissa ja halvemmissa tuotteissa. Eipä sitä juuri missään voiteissa vieläkään sen kummempia rasvoja näy kuin ne tavalliset manteli-, jojoba- ja auringonkukkaöljyt yms. Ennemminhän ne on ne muut ainesosat (antioksidantit, hajusteet...) ja kosmeettinen tuntu, missä ne voiteet eroavat. Ihmetyttää kyllä, että missä h**vetissä nuo tyypit oppinsa saavat, vai keksivätkö juttunsa ihan siinä lennossa..? Hyvä kun kävit vähän vakoilemassa... :p

    Vastaa

    0
  8. Samaa mieltä kuin nimimerkki Luna; kosmetiikkaosastojen myyjät kertovat tasan sen mitä purkeissa lukee! Kysyt vaikkapa että mitä päivävoidetta suosittelisit, osaavat tasan viedä "nuorten osastolle" eli jonkun Nivea Young-geelin eteen ja sanoa että joo tämä on tarkoitettu alle 25vuotiaille tms.. Siihen loppuu osaaminen, omia kokemuksia turha odottaa. Jatkokysymyksiin etsivät vastaukset purkkien kyljestä.

    Vastaa

    0
    1. Rehellisesti sanottuna mulla on kosmetiikkamyyjistä kliseinen käsitys "pissiksinä" (iästä riippumatta), jotka tuntevat kyllä brändit mutta joilla ei ole mitään käytännön tietoa kauneudenhoitotuotteiden vaikutuksesta ihoon ja hiuksiin. Olenkin mielenkiinnolla lukenut Karkkipäivää ja muutamaa muuta blogia ja huomannut, että kosmetiikan parissa työskentelevä ja/tai siitä kiinnostunut ihminen voi olla fiksu ja tietää tuotteista pintaa syvemmältä.

      Ehkä tämä mun kliseinen mielikuvani pitää paikkansa ja Sanni ja muutamat muut kosmetiikkabloggaajat ovat poikkeuksia, jotka vahvistavat säännön...

      Joskus ulkonäköä käsitteleviä tv-ohjelmia katsoessa tulee mieleen, että olisipa mielenkiintoista saada kemistin kommentti asiasta, kun tv-ruudussa oleva kampaaja ulkoaopetellun kuuloisesti selittää hiuksissa tapahtuvaa kemiallista reaktiota.

      Ymmärrän kyllä, että kaikkia ei asioiden tieteellinen tausta kiinnosta, mutta harmi jos myyjillä ei ole faktaa vaan he selittävät asiakkaille ihan puuta heinää :/

      No, ainakin Sannin ja muiden asioista tietävien bloggaajien on helppo erottautua muista ammattitaidollaan :)

      Vastaa

      0
    2. Olen itse kosmetologiopiskelija ja aika usein ottaa pahasti päähän kun koulutus on niin pinnallista ja informaatioköyhää. Opettajat eivät osaa selittää tuotteiden ja hoitolaitteiden toimintaperiaatteita ihan solu- tai molekyylitasolla, hädin tuskin muutenkaan.

      Juuri turhauduin yhden laitevalmistajan edustajan ammattitaidottomuuteen omia laitteitaan esitellessä. Kierteli kysymyksiä ja vastaili epämääräisesti.

      Kaipailen usein luotettavaa tieteellistä infoa ainesosista ja tuotteista. Sitä vaan ei netistäkään tahdo löytää puolueettomana, firmojen propagandaa sitäkin enemmän.

      Jos kaikkien kosmetologien ja kosmettiikkaneuvojien koulutus on yhtä pinnallinen kuin meidän niin ei ihme että merkkien kouluttajat pystyvät syöttämään puppua heille ja he taas syöttävät saman pupun asiakkaille.

      Vastaa

      0
    3. Hyvä, että itse kosmetologikoulussa opiskelevalta tulee tällaista suoraa puhetta. Varmasti opettajissa ja kouluissa on eroa, kuinka laadukasta opetusta on saatavilla.

      Olen itsekin pohtinut joka ikisen kosmetologikäynnin jälkeen, että mitä ihmeen kouluja sitä on käyty, kun puheet hoitojen vaikutusmekanismeista ovat järjestään ihan puutaheinää. Ymmärrän, että koulutuksessa mutkia pitää vetää jonkin verran suoriksi, mutta sen ei pitäisi tarkoittaa suorastaan väärän tiedon opettamista. Liian usein opettajien perustiedoissa on valtavia aukkoja?

      Lisäksi vallitsee tuttu ilmiö "sen lauluja laulat, jonka leipää syöt". Kosmetiikkamerkin edustaja tulee ja perustelee, miksi juuri hänen tuotteensa on ratkaisevasti parempi kuin yhdenkään kilpailijan. Jos kosmetologilla on heikot perustiedot, ja kyvyttömyys lähdekritiikkiin, toistaa hän samaa myyntipuhe-mantraa asiakkailleen.

      Kun perusasioita ei ymmärretä, on helppo "keksiä" loput stoorista, eli höpöttää soopaa vaikutusmekanismeista. Eikä se ole välttämättä tietoista harhaanjohtamista. Ei vain tiedä, mutta luulee tietävänsä.

      Fiksuimmat ottavat itse selvää ja osaavat olla kriittisiä, enimmistö valitettavasti ei.

      Vastaa

      0
    4. Meillekin opettaja on monta kertaa sanonut että ei asiakkaalle tarvitse selittää niin tarkasti ja ei kosmetologin tarvitse tietää niin hyvin. Minusta tarvitsee selittää juuri niin syvällisesti kuin asiakas ymmärtää ja ymmärtää kysyä. Ja kyllä sen hoitajan on tiedettävä ja ymmärrettävä vaikka asiakkaalle kertoisi yksinkertaistetun version.

      Tosiaan monilta oppilailta JA opettajilta puuttuu kyseenalaistamisen taito tai jaksaminen. Se on loppujen lopuksi kova homma ottaa kaikki selville itse ja päivittää tietojaan. Vaatii tietoa kemiasta, fysiologiasta, solubiologiasta jne jne. Paljon helpompaa on vaan toistaa papukaijana sitä mitä opettajalta tai firman edustajalta kuulee.

      Kouluissakin on varmasti eroja ja olisikin pahuksen mukava päästä tutustumaan useampaan paikkaan. Joka tapauksessa alan koulutusta tulisi kehittää teorian suhteen kun jatkuvasti tuotteet ja laitteet monimutkaistuvat ja tieteellistyvät. Kun käytellään sähköä, happoja sun muita tulee tietää mitä tekee.

      Vastaa

      0
  9. Hahaa, Sanni salakuuntelija! Ei mutta aikamoista myyntiä. Miesten kanssa pitää olla luova :D

    Vastaa

    0
  10. Apua :D Tuosta kyllä voisi laittaa jo palautetta yhtiölle. Ei myyjäkään saisi ihan kukkua puhua. Ei sentään kertonut kuinka "silmänympärysvoiteissa molekyylit on pienempiä ja sopivampia silmänympärysiholle" :D Näitäkin on nähty...

    Vastaa

    0
  11. Hei Sanni! Täysin postauksen aiheen vierestä, eikä välttämättä edes kovin vierestä, haluaisin kysyä että osaisitko suositella jotain megasuperekstrahyvin tuuheuttavaa ainetta hiuksille? Mulla on aika littana tukka, kampaajan mukaan hiuksia on paljon, mutta ne on todella hentosta laatua. Tukka ylettää noin puoleen selkään ja on leikelty kerroksittain. Olen yrittänyt etsiä ties mitä tuuheuttavia ja volyymia lupaavia hiusjuttuja, mutta toistaiseksi ei oo löytynyt mitään THE tuotetta. Eli olisko sulla yhtään mitään ideaa heittää, mitä tähän tukkaan voisi läträtä että saisi sen tyvesät nousemaan ylös päänahasta ja jopa pysymään koko bileillan tai arkipäivän volyymisena? Kiitos hurjan paljon jos pystyt jotakin tuotetta/tuotteita suosittelemaan tai ehdottamaan! :)

    Vastaa

    0
    1. Moikka Katja! Nyt esitit kysymyksen joka valitettavasti osuu aihealueeltaan tosi kauas mun "asiantuntemuksen" piiristä :) Minähän en oikeastaan koskaan laita hiuksiani, ja tunnen tosi huonosti mitään muotoilutuotteita. Omaa tukkaani en saa irti päänahasta kuin kuivashampoolla ja hiuspuuterilla, eli minun kokemuksella pystyn ainoastaan suosittelemaan näitä. Omat suosikkini ovat Klippoteket ja Herbinan kuivashampoo. Vielä stydimmän kohotuksen saa Kicksin kuivashampoolla (niitä on kahta, se stydimpi on nimeltään joku "Styling"-jotain), jonka miinuspuolena on se, että se sitten takertuu hiuksiin sen verran voimakkaasti ettei ainakaan minulla lähde irti yhdellä pesulla vaan vaatii kaksi kolmekin pesukertaa.

      Vastaa

      0
    2. Kuivashamppoota käytänki ihan päivittäin tän liukkaan hiuksen kesyttämiseen, mutta kiitos kuitenkin vastauksesta ja tuosta Kicks vinkistä! Täytyy varmaan käydä hakemassa se ja testailla :)

      Vastaa

      0
  12. Onpas harmi että täällä näin suureen ääneen haukutaan kosmetiikkamyyjiä. Toki tottahan on että joissain firmoissa kosmetiikkapuolella myyjänä voi olla joku jolla ei ole mitään kosmetiikkaan liittyvää koulutusta. MUTTA on myös niitä joilla on koulutus ja tietävät asioista. Mielestäni olisi kuitenkin hyvä ymmärtää se että kosmetiikkapuolella niitä voidepurkkeja voi oikeasti olla 1000 erilaista, kaikkia tuotteita ei vain voi aina muistaa eikä kaikkia ole voinut mitenkään keretä kokeilemaan. Lisäksi niitä voidepurkkeja tulee koko ajan vain lisää uusia. Näin :) Varmasti kaikissa töissä tulee kaikille tilanteita joissa joutuu "lunttaamaan", tarkistelemaan asioita. Tuskin vaateliikkeiden myyjätkään muistavat kaikkien vaatteiden "koostumuksia" tai pesuastetta ;)

    Vastaa

    0
    1. Ei täällä minun mielestäni "haukuttu kosmetiikkamyyjiä" - onhan Sanni sellainen itsekin. Useimmat kyllä varmasti tiedostavat, että myyjiä on moneen lähtöön, kuten ihmisiä kaikissa muissakin töissä. Eikä kukaan varmaan odota tuhannen voiteen tuntemista ulkoa, kyse oli ihan poskettoman väärän perustiedon levittämisestä. Ja siihen suureen tuotemäärään voisi sanoa sen, että jos tuntee ainesosat ja toimintaperiaatteet, niin ei tarvitse muistaa ulkoa kutakin tuotetta erikseen tai rajoittaa asiakkaalle antamaansa kuvausta pelkkään purkin mainostekstiin...

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (50)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat