27.04.2025

Kreikan upea Milos - saari, jossa minäkin suuntaan biitseille

Ahh, viimein! Istuin alas ja sain koottua katsauksen ihanaan Milokseen, jossa vierailin viime syksynä.

Milos on Kreikan saarten verrattomia helmiä ja tarjoaa sellaisen kattauksen toinen toistaan upeampia - ja erilaisia - uimarantoja, että paatuneinkin rantojen välttelijä antautuu.

Allekirjoittanuthan ei ole millään muotoa biitsihengailija, ja saattaa lomailla Kreikassa käymättä kertaakaan rannalla. Miloksella oli minunkin kuitenkin myönnyttävä - rannat ovat monipuolisuudessaan todellakin Nähtävyys isolla N:llä. Kun ne vieläpä ovat sirottuneet mukavasti eri puolille Milosta, tarjoaa niille retkeily mitä mukavinta ajanvietettä.

Miloksella kannattaa vuokrata auto tai skootteri ja huristella ympäri saarta eri biitsejä bongaillen. Täällä voisi viettää viikon tai kaksiksin käyden joka päivä eri rannoilla.

Viime syksyn Kreikan loma oli minun ja Kalastajan ensimmäinen yhteinen oikea ulkomaan loma, muutoin olemme ulkomailla vain miehen työn vuoksi. Reissun aikana paljastui, että olemme tosi erilaisia lomailijoita. Ei se nyt ehkä varsinaisesti yllätyksenä tullut, onhan miehelläni esimerkiksi tiedossa, ettei Sanni juuri muuta teekään kuin valokuvaa, mihin ikinä päätykään, ja voi tällä viitekehyksellä olla ei-valokuvaavalle hieman hidasta seuraa. 😅

Minulle taas tuli (sinällään positiviisena) yllätyksenä, kuinka aktiivinen lomailija Kalastaja on, eikä hänkään tykkää varsinaisesti lojua rannalla. Sen sijaan hänestä on kivaa ajella ympäriinsä ja kokea maisemia, rantoja, sukeltaa tai snorklata. Rannalle ei tarvitse jäädä moneksi tunniksi, vaan voi viipyä hetken ja nousta sitten skootterin selkään ja hurauttaa seuraavaan mestaan.

Itse en koskaan tee tällaista, koska en aja (edes skootteria), joten muodostimme varsin toimivan tiimin. Sain nauttia ulkoilmasta ja maisemista skootterin selässä ja nähdä - sekä valokuvata - upeita rantoja, Kalastaja puolestaan sai uida ja snorklata. Ja kyllä minäkin uskaltauduin pari kertaa snorklaamaan...! 😌 Vesi on minulle jossain määrin pelottava elementti joten olin ylpeä itsestäni - ja jopa huomasin nauttivani snorklaamisesta.

Koska en pidä uimisesta, eivät rantakohteet siinäkään mielessä ole minulle kiinnostavia - muuten kuin esteettisesti. Miloksesta kuitenkin paljastui rantalomakohde, jonne voisin palata biitseilemään koska vain.

Olen käynyt Miloksella kerran aiemminkin, 11 vuotta sitten, mutta tuo reissu oli hyvin lyhyt ja kokemuksiltaan suppea. Nyt löysin uuden Miloksen, ja haltioiduin. On Miloksella ihania kyliäkin, joten saarelle voi matkustaa myös kokemaan klassista kreikkalaista kylätunnelmaa. Mutta kyllä rannat ovat Miloksella se juttu. Nyt ymmärrän, miksi.

Milos pähkinänkuoressa:

🇬🇷 Kreikan saari Egeanmeressä, Kykladien saariryhmässä.

🇬🇷 Asukasluku noin 5000.

🇬🇷 Pääkaupunki (eli pääkylä) on vuorilla sijaitseva Plaka, suurin asutuskeskus satamakaupunki Adamantas. 

🇬🇷 Milokselle matkustetaan useimmiten laivalla Pireuksesta, mutta saarella on myös pieni lentokenttä, jonne lentävät Ateenasta Olympic Air ja Sky Express.

🇬🇷 Miloksella on yli 70 erilaista uimarantaa.

🇬🇷 Milos tunnetaan rantojen ohella myös upeista kalliomuodostelmistaan, joiden tunnelma on paikoin kuin Maan ulkopuolelta.

Tervetuloa mukaan retkelle ympäri Milosta! :)

Me majoituimme pääkylä Plakassa, joka on saaren kuvauksellisin kylä. Suurin osa Miloksella vierailevista majoittuu Adamantasissa, ja kolmanneksi suosituin kohde on viehättävä rantakylä Pollonia. Pollonia on Miloksen paras kohde perheille.

MANDRAKIA

Mandrakia on pieni kalastajakylä Miloksen pohjoisrannikolla. Tämä oli ensimmäinen kohde, jota meille suositeltiin, kun kysyimme vinkkiä hyvästä ruokapaikasta meren äärellä. Mandrakia tunnetaan ennen kaikkea syrmata-venevajoistaan, jotka ovat Milokselle tyypillinen arkkitehtuurinen nähtävyys, mutta täällä sijaitsee myös erittäin suosittu kalaravintola Medusa.

Syrmatat ovat värikkäillä ovilla ja usein myös värikkäillä parvekkeilla varustettuja 1- tai 2-kerroksisia venevajoja, joissa kalastajat säilyttivät veneitään, ja ennen vanhaan saattoivat myös asua. Tunnetuin syrmata-kohde Miloksella on Klima, mutta syrmatoja voi ihailla myös Mandrakian, Firopotamoksen, Fourkovounin ja Aretin kylissä.

Medusa-ravintolaan ei voi tehdä varausta, vaan sinne jonotetaan. Lokakuussakin ravintola on niin vilkas, että sinne on jatkuva jono. Me saimme odottaa melkein tunnin, että saimme pöydän, mutta odotus oli sen arvoista.

Mandrakiassa ei ole hiekkarantaa, mutta lähistöllä niitä on sitäkin enemmän, kuten maineikas Sarakiniko.

SARAKINIKO

Sarakiniko on Miloksen tunnetuin ranta ja yksi koko Kreikan kuvauksellisimpia kohteita. Vulkaanisten kalliomuodostelmien muodostama paljas maisema tuo monelle mieleen näkymän, jota odottaisi ennemminkin Kuussa kuin Kreikan saarella.

Sarakinikon kalliot ovat täynnään luolia.

Uimaan voi pulahtaa joko suoraan kallioilta tai pieneltä hienohiekkaiselta rannalta.

Sarakiniko on tähän saakka ollut turismin kehitykseltä suojeltu luonnontilainen alue, eikä siellä ole ollut mitään palveluita. Vuoden vaihteessa sain kuitenkin kuulla kreikkalaiselta ystävältäni, että Sarakinikoon oltaisiin rakentamssa luksushotellia.

Sääli, että monet luonnonkauniit alueet niin usein lopulta taipuvat kaupallisuuden lonkeroille, kiitos tuloja ajattelevien päättäjien.

Googlasin vähän tilannetta, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että hotellihanke on kuitenkin kevään aikana laitettu kreikkalaisten ympäristöviranomaisten taholta jäihin. Ilmeisesti lupa-asiat eivät ole olleet täysin kunnossa. Mitä hankkeen osalta ikinä päätetäänkään, toivottavasti se tehdään aluetta kunnioittavalla tavalla.

FIROPOTAMOS

Firopotamoksesta tuli suosikkirantamme. Pienen lahden pohjukassa sijaitseva ranta on pieni ja erittäin tunnelmallinen. Rannalla on varjoa antavia puita, rantabaari sekä vuokrattavia lomahuoneistoja.

Erityistä tunnelmaa luovat poukamaa reunustavat syrmata-venevajat, joita niitäkin voi vuokrata loma-asunnoksi, sekä Agios Nikolaoksen kirkko ja sen takana kohoavat vanhat rauniot.

Firopotamoksen rannalla vesi on kristallinkirkasta.

Täällä snorklasin ensimmäisen kerran..! Minulle jo pään painaminen veden alle on vaikeaa ja vaatii rohkeutta. Olen aina kokenut vesiympäristön epämiellyttävänä, eikä sille ole mitään ymmärrettävää syytä. Tuntui lähes terapeuttiselta, kun viimein uskalsin kurkistaa vedenalaiseen maailmaan ja pystyin rentoutumaan. 🩵

PLAKA

Miloksen pääkylä Plaka edustaa kreikkalaista kylätunnelmaa perinteisimmillään. Idyllinen kylä on taskukokoinen ja autoton; sen pikkuinen keskusta muodostuu kapeista labyrinttimaisista kujista ja pienistä hurmaavista aukioista.

Tunnetuin aukioista - ja samalla koko Miloksen suosituin paikka ihailla auringonlaskua - on kuvassa näkyvä Panagia Korfiatissan kirkon aukio.

Kirkon edusta muodostaa täydellisen "parvekkeen" auringonlaskun katseluun. Pehmeän autereinen valo ja aava näkymä merelle saarekkeineen tuo mieleen auringonlaskut Santorilla, myös siellä valo on samankaltaista.

Lukemattomia auringonlaskuja Kreikassa nähneenä olen oppinut yhdistämään tietyn valon ja tunnelman tiettyihin saariin. Santorinilla käyneet ja calderan reunalla auringonlaskuja ikuistaneet varmasti tunnistavat sen erityislaatuisen valon, josta puhun. 🧡

Valitsin majapaikkamme Plakassa puhtaasti maiseman perusteella. Olen maisemahaukka ja majoitun mielelläni paikoissa, joissa voi nauttia kauniista näkymistä vain avaamalla ikkunan tai astumalla parvekkeelle.

Tässä majapaikassa oli kahden huoneiston jakama terassi upeilla merimaisemilla.

Hauskana sattumana myös naapurihuoneistossa majoittuvat olivat Suomesta. ☺️

Plaka ei ole kylä Sinulle, joka etsit yöelämää ja shoppailumahdollisuuksia. Sellaisia on muutenkin Miloksella tarjolla vähän - jos niitä etsii, on paras kohde Adamantas. Plaka ei myöskään ole paras kohde perhelomailuun, täällä ei ole rantaa eikä uima-altaita. Plaka on kylä Sinulle, joka tykkäät rauhallisesta fiilistelystä esteettisesti nautinnollisessa ympäristössä.

KASTRO

Kastro on linnoitus Plakan yläpuolella. Kastrolta avautuvat huikeat 360 asteen maisemat ympäri saarta, ja myös tämä paikka on erittäin suosittu paikka auringonlaskun katseluun.

Plaka ylhäältä käsin.

Maisemia Kastron laelta.

KLIMA

Vain 4 km Plakasta sijaitsee saaren kuvatuimpiin nähtävyyksiin kuuluva pieni kalastajakylä Klima. Sen syrtama-venevajat ovat Miloksen komeimmat.

Tätä nykyä kaikki Kliman syrmatat on remontoitu loma-asunnoiksi, joten halutessasi voit herätä aaltojen huuhtoessa kotioviasi, kuten Klimassa usein tapahtuu. Kämpille pääsee harvoin kuivin jaloin!

Kliman lähellä sijaitsevat myös Miloksen tärkeimmät arkeologiset nähtävyydet: antiikin aikainen teatteri sekä varhaiskristilliset katakombit.

Klima on ällistyttävän kuvauksellinen, ja allekirjoittanut vietti täällä jo edellisellä Miloksen visiitillä tovin jos toisenkin kameransa takana. Meikäläisen kuvatessa - tälläkin kertaa - Kalastaja pulahti uimaan. ☺️

Klimassa sijaitsee yksi saaren suosituimpia kalatavernoita, Astakos. Täällä tosin ei ollut sellaisia jonoja kuin Mandrakian Medusassa. Astakos todennäköisesti houkuttelee asiakkaikseen enemmän turisteja kuin paikallisia. Astakoksessa myös hintataso on korkeampi kuin Medusassa.

Yhtä kaikki söimme täällä erittäin hyvän lounaan ja tilasimme vähän arvokkaamman viininkin, olihan kyseessä viimeinen päivämme Miloksella.

POLLONIA

Pollonia edustaa klassista kreikkalaista rantalomakylää, ja on ainoa laatuaan Miloksella. Täällä voit istua kalatavernaan varpaat suoraan pehmeään rantahiekkaan kaivautuneina ja nauttia leppoisasta lomailusta aurinkovarjon alla.

Pollonia ei ole kuitenkaan mikään turismin ehdoilla rakennettu lomaympäristö, jollaisia Kreikan saarilta myös löytää, vaan perinteinen kalastajakylä. Miloksella ei ylipäänsä ole varta vasten rakennettuja turismialueita. Miloksen suosio kasvaa vuosi vuodelta, mutta se on yhä kaukana mainstream-turismikohteista, ja hyvä niin.

Minun matkailumieltymyksiini Milos on kutakuinkin täydellinen. Saarella on erinomaiset palvelut ja monia vilkkaita kyliä, ja matkailijan on helppo saada ruokaa, majoitusta ja vuokrapyörät alle melkein missä vain. Samalla Milos on kuitenkin hyvin kreikkalainen, eikä turismin leima ole (ainakaan vielä) muokannut alueita siten, että aito kreikkalaistunnelma olisi kärsinyt tai kadonnut.

Pollonian valkoiset sokerikuutio-talot edustavat Kykladien klassista arkkitehtuuria. Jos matkustat Kreikassa vaikkapa Sporadeille tai Joonian saarille, talot ovat aivan eri näköisiä.

Vinkki: Polloniasta pääsee naapurisaari-Kimolokselle lyhyellä laivayhteydellä. Laivamatka kestää noin 20 minuuttia.

Me vierailimme Polloniassa vain lounaspysähdyksen verran. Se olikin täydellinen valinta: söimme käsittämättömän edullisen sekä huikean herkullisen seafood-lautasen, joka oli niin runsas, että emme kahteen pekkaan saaneet kaikkea tuhottua. Hintaa lautasella oli 25€.

Vähemmän turistillisten Kreikan kohteiden etu on ilman muuta myös edullisemmat hinnat. Vaikka hintataso on merkittävästi noussut viimeisen 10 vuoden aikana kaikkialla Kreikassa, on yhä mahdollista löytää edullisia helmi-paikkoja niin majoituksen kuin ravintoloiden suhteen.

TSIGRADO

Tsigrado on Miloksen etelärannikolla sijaitsevan uimarannan nimi, mutta kuvailisin Tsigradoa geologisesti kokonaisvaltaisen upeaksi alueeksi. Katsokaa kuvaa!

Tsigradossa vulkaaniset, värikkäät kalliot kohtaavat massiiviset hiekkadyynit jotka tuntuvat kuin valuvan alas mereen. Se joka rohkenee kiivetä jyrkät tikkaat alas varsinaiselle rannalle, palkitaan mahdollisuudella pulahtaa uimaan upeaan kirkasvetiseen poukamaan. Halutessaan voi sukeltaa läheisiin luoliin.

Tsigradon rannalla ei ole palveluita, joten ota mukaan eväät, vettä ja varjoa!

FIRIPLAKA

Firiplakan ranta sijaitsee lähellä Tsigradoa ja maisemat täällä ovat, jos mahdollista, vieläkin tyrmäävämmät. Karun sekä rehevän luonnon kontrastit luovat vivahteikkuutta, kalliomuodostelmien värit sen kuin paranevat ja hienohiekkainen, ilta-auringosta nauttiva ranta on kerrassaan upea.

Kirkas vesi kutsui minut jälleen snorklaamaan, ja ihastelin kivien välissä lymyilevien värikkäiden kalojen "tanssia" kuin lapsi konsanaan. Viivyin vedessä niin pitkään, että Kalastajan piti jo tulla tarkistamaan, oliko kaikki kunnossa.

Olin niin innoissani uudesta vedenalaisesta aluevaltauksestani..! Ehkä ostan seuraavalla reissulla omat snorklausvälineet?

Firiplakan rannalla on pieni rantabaari, mutta se on auki vain korkeasesonkina. Lokakuussa rannalla ei enää ollut palveluita.

PLATHIENA

Toinen hienohiekkainen ja snorklaukseen soveltuva ranta on saaren lounaisrannikolla hieman eristyksissä sijaitseva Plathiena. Täällä palvelu pelaa, musiikki soi ja rantakuppila tarjoilee drinkkejä ja ruoka-annoksia aurinkotuoleissaan lojuville asiakkaille aamusta iltaan vielä lokakuussakin.

Plathienassa voi myös vuokrata aurinkotuolin ja aurinkovarjon.

Varjoa tarjoavat myös tamarind-puut rannan toisella laidalla. Me pötköttelimme täällä.

PALEOCHORI

Milos-retkemme päättyy Paleochorin vulkaaniselle rannalle saaren etelärannikolle. Täällä sinua odottavat jälleen värikkäät, dramaattiset kallioseinämät.

Ranta on pitkä ja tilaa sekä palveluita riittää. Valvotulla rannalla on useita ravintoloita, aurinkotuolien ja -varjojen vuokrausta sekä loma-asuntoja. Hiekan laatu vaihtelee karkeasta hienoon ja pikkukiviseen.

Paleochorin erikoisuus on Sirocco-ravintola, joka kypsentää ruoan vulkaanisessa hiekassa.

Meillä ei harmiksemme ollut Paleochori-vierailun aikaan nälkä, joten Sirocco-kokemus jäi odottamaan seuraavaa Miloksen vierailua.

Miten Milokselle pääsee?

Laivalla

Laivamatka Pireuksesta (Ateenan satamakaupunki) kestää nopeimmillaan 3 h 25 min (kantosiipialus).

Hitaammalla autolautalla matka kestää 4 h - 6 tuntia reitistä ja laivayhtiöstä riippuen. Hitaammat alukset ovat huomattavasti edullisempia kuin kantosiipialukset.

Lentäen

Miloksella ei ole kansainvälistä lentokenttää. Voit lentää Milokselle Suomesta Ateenan kautta, ja ottaa Ateenasta Kreikan sisäisen lennon Milokselle. Milokselle liikennöivät Olympic Air (nykyään osa Argeania) ja Sky Express.

Lähtisitkö? ☺️

Toivotan kaikille leppoisaa ja mukavaa sunnuntaita.

Kaikki juttuni Kreikan saarista ja manner-Kreikan kohteista löydät tästä hakemistosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (50)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat