02.03.2025

Suosittu suomalainen tyrniöljykapseli vaihtunut kaikessa hiljaisuudessa kiinalaiseksi

Korviini kantautui todella kummallinen keissi lukijani kautta. Yli 25 vuotta markkinoilla ollut kotimainen Omega-7-tyrniöljyvalmiste, jota itsekin olen käyttänyt, on vuodenvaihteessa kaikessa hiljaisuudessa vaihtunut kiinalaiseksi tuotteeksi.

Tämä on tapahtunut ilman, että mikään pakkauksen ulkonäössä tai nimessä on muuttunut, vain Avainlippu sekä Suomessa valmistettuun öljyyn viittaava  SBA24® -logo ovat poistuneet. Muuten pakkaus on aivan sama kuin ennen. Jopa EAN-koodi on sama.

Kuvassa ylempänä marraskuussa ostamani tuote, joka tuolloin yhä oli suomalainen. Alemmassa kuvassa vuodenvaihteessa myyntiin tullut tuote, jonka tyrniöljy onkin Kiinasta.

Keissin taustalla on seuraava tapahtumakulku:

Suomalaisen kaksoistyrniöljyn valmistaja Aromtech on myynyt Omega-7-tyrniöljykapseleita markkinointi- & jakelukumppaninsa Valioravinnon kautta yli 25 vuoden ajan. Valioravinto vaihtoi nimensä vuonna 2020 Bertil’s Healthiksi, ja vuonna 2021 Bertil's puolestaan siirtyi ruotsalaisen Midsonan omistukseen. Brändinimi tuotteilla on säilynyt Bertil'sinä.

Tämän vuoden alussa Aromtech päätti ottaa markkinoinnin ja jakelun omiin käsiinsä. Yhteistyö Bertil’sin / Midsonan kanssa päättyi. Aromtech jatkaa oman SBA24® -tyrniöljynsä myymistä, eli alkuperäinen tuote on yhä saatavilla, nyt vain Aromtechin pakkauksessa, joka on nähtävillä täällä.

Mutta – myös Bertil’s jatkoi tyrniöljykapseleiden myymistä, he vain ostavat tyrniöljykapselinsa Kiinasta. Tässä ei tietenkään ole mitään väärää, kuka tahansa saa myydä tyrniöljytuotteita. Mutta se, että Bertil’s myy kiinalaista tyrniöljytuotettaan täsmälleen samassa pakkauksessa, samalla nimellä ja jopa samalla EAN-koodilla, kuin Aromtechin suomalaista tyrniöljyä aiemmin myytiin, kuulostaa vähintään kyseenalaiselta.

Omega-7-tyrniöljykapseli

Tyrniöljykapselipakkausten evoluutio viimeisen 10 vuoden aikana, alin pakkaus sisältää kiinalaisen tuotteen.

Tietooni on tullut, että pakkausdesign'in todella omistaa vuodesta 2010 lähtien Valioravinto, eli tätä nykyä Midsona Finland. Mietin kuitenkin: onko tässä tapauksessa oikein käyttää samaa pakkausta, joka on ollut markkinoilla vuosikymmeniä ja tullut kuluttajille tutuksi kotimaisena tuotteena?

Puhumattakaan siitä, että myös tuotteen EAN-koodi on sama, mikä jälleenmyyjien sekä tilaussyysteemien kannalta tarkoittaa, että itse tuotekin on sama. Kuitenkin, tuote on olennaisesti muuttunut. Yksi tyrniöjy ei ole sama kuin kaikki tyrniöljyt, tämän tuntevat varsinkin luonnon raaka-aineiden kanssa työskentelevät.

SBA24® -kaksoistyrniöljy

Aromtechin kehittämää SBA24® -kaksoistyrniöljyä on tutkittu tieteellisesti yli 25 vuoden ajan, ja sen laatu on maailmanlaajuisesti tunnettu. Minullekin tämä on ollut tuttu asia, vaikka Omega-7-kapseleita olen käyttänyt vasta vuodenvaihteesta - Aromtech on ollut minulle ennen kaikkea tuttu kosmeettisten marjansiemenöljyjen valmistajana.

Aromtechin osaaminen marjansiemenöljyjen tuottajana on niin arvostettu, että heidän öljyjään ostavat myös monet ulkomaiset valmistajat mm. kosmetiikkatuotteisiin. Jos käytössäsi on vaikkapa tyrniöljy-anti-age-tuote, se hyvin suurella todennäköisyydellä sisältää juuri Aromtechin Torniossa tuottamaa öljyä. Moni kotimainen ruusunmarjaöljytuote sisältää sekin Aromtechin ruusunmarjaa.

Mitä tulee kaksoistyrniöljyyn, jossa hyödynnetään sekä marjan siemeniä että hedelmälihaa, Aromtechin mukaan kaikki länsimainen kliininen tutkimus tyrniöljystä on tehty Suomessa juuri heidän SBA24®-tyrniöljyllään.

Kiinassa tuotettu tyrniöljy - ja kaksoistyrniöljy - voi varmasti sekin olla laadukasta ja tutkittua, en sitä epäile. Mutta: se ei kuitenkaan ole sama öljy kuin SBA24®. Tällä pohjalla pidän kyseenalaisena, että kuluttajille tutuksi tulleessa pakkauksessa myydään nyt eri öljylaatua.

Kasviöljyjen omegarasvahappo- ja muissa ravinnepitoisuuksissa on suuriakin eroja, kuten kaikissa kasviperäisissä raaka-ainessa. Samaan tapaan ei ole olemassa yhtä ruusuvettä, vaan kaikkien tuottajien ruusuvedet ovat hieman erilaisia; eri tuoksuisia, eri värisiä, ja voivat sisältää eri suhteessa ruusuveden terapeuttisia komponentteja.

Omega-7-tyrniöljykapseli

Bertil'sin pakkaus vailla alkuperä-merkintää

Bertil'sin / Midsonan nyt markkinoimassa, vanhan tuotteen kanssa identtisessä pakkauksessa, ei ole merkintää alkuperämaasta. Alkuperämaan uudistuksesta on tiedotettu jälleenmyyjille, mutta ei kuluttajien suuntaan. Kuluttajan ei ole mahdollista nähdä pakkauksesta, että kapselit ovat Kiinasta.

Mielestäni Avainlippu-logon poistamista ei voi yksinään pitää riittävänä informaationa kuluttajalle alkuperän muutoksesta. Jos kuluttaja on tottunut saamaan tässä samassa pakkauksessa 15 vuoden ajan kotimaisen tuotteen, miten hän tulisi yhtäkkiä edes epäilleeksi, että tuote on muuttunut? Tuotteen vakkarikäyttäjä tuskin kiinnittää huomiota kotelosta kadonneeseen Suomen lippuun.

En ole perehtynyt lainsäädäntöön ravintolisien merkintöjen suhteen, joten kävin tutustumassa Ruokaviraston ohjeistukseen pakkausmerkinnöistä. Kun uusi ravintolisä tuodaan markkinoille, siitä on tehtävä virastoon ilmoitus.

Ravintolisäilmoituksen tekemistä koskeva ohjeistus ei alkuperämaan osalta yksiselitteisesti velvoita tuotteen markkinoijaa merkitsemään tuotteen alkuperää. (Erikoista!)

Kuitenkin, ohjeistus sanoo: "Alkuperämaa tai -alue on ilmoitettava, jos sen puuttuminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen alkuperän suhteen."

Tämän tilanteen näkisi kyllä toteutuvan Omega-7-keississä. Tuote on vuosikymmeniä ollut kotimainen, eikä kuluttajalla ole syytä epäillä seikan muuttuneen. Kuluttaja voi näin ollen edelleen perustaa ostopäätöksen kotimaisuuteen. Kuluttajansuojalain mukaan markkinointimenettely on sopimaton, jos sen seurauksena kuluttaja voi tehdä päätöksen, jota hän ei olisi tehnyt ilman menettelyä.

Olisi mielenkiintoista kuulla viranomaisen kanta tähän.

Bertil's  / Midsona näyttääkin jättäneen vastuun alkuperämaan kommunikoimisesta jälleenmyyjilleen. Tämä toteutuu hyvin vaihtelevasti. Suurin osa Bertil'sin kapseleita myyvistä verkkokaupoista ei viesti mitään tuotteen alkuperämaasta, osa jopa myy tuotetta puhumalla edelleen kotimaisesta SBA24® -öljystä (!). SBA24® -tyrniöljystä puhuu mm. Aito Kauppa, vaikka kuvassa on Kiinassa tuotettu kapseli.

Pikaisen selailun perusteella vain Sokos ja Ruohonjuuri ilmoittavat verkkokaupan tiedoissaan uuden alkuperämaan. Ruohonjuuri on lisäksi erikseen sanallisesti nostanut esiin alkuperämaan muutoksen (kuva yllä). Tämä tieto on laitettu saataville Ruohonjuuri-myymälöissä myös hyllyjen reunaan.

Midsonan tai Bertil'sin omilla sivuilla ei sanallakaan puhuta tyrniöljyvalmisteen alkuperästä. Päin vastoin, Bertil'sin verkkosivu ja IG-tili korostavat tuotteiden kotimaisuutta.

Omega-7-tyrniöljykapseli

Kävin tekemässä lähiapteekeissani kyselyn - tiedetäänkö apteekeissa muutoksesta?

Tampereen Ensimmäisessä Apteekissa ei tiedetty.

Minua palvellut farmaseutti kertoi jakelijan ilmoittaneen vuoden alussa, että pakkaustekstiin tulee muutos, koska kapseli on nyt vegaaninen. Tämä oli ainoa tieto, mikä hänellä oli antaa (tai ainakin ainoa asia, mikä hänelle on jäänyt tiedotteesta mieleen). En oikein ymmärtänyt tätä, sillä Omega-7-tyrniöljyn kapseli on jo aiemminkin ollut vegaaninen. Joka tapauksessa, tieto tuotteen alkuperämaan muutoksesta ei ollut tälle apteekille tuttu. He myyvät vain kiinalaista tuotetta, kuvitellen sitä samaksi kuin aiempi.

Omega-7-tyrniöljykapseli

Yliopiston Apteekissa asiasta taas oltiin tietoisia, ja heillä on myynnissä kumpaakin versiota. Alkuperäinen valmiste on kuvassa vasemmalla. Sen tunnistaa Avainlipusta sekä SBA24® -merkinnästä. Jututtamani farmaseutti kertoi, että he olivat tulleet asiasta kunnolla tietoiseksi hetki sitten, Suomen Tietotoimiston välittämän uutisen kautta. Vasta tässä vaiheessa he olivat tilanneet suomalaista, alkuperäistä versiota.

Kirjoitettuani aiheesta eilen Instagramissa, olen saanut useita yhteydenottoja apteekeissa työskenteleviltä henkilöiltä, jotka kertovat sekä Midsonan että Aromtechin tiedottaneen muutoksesta vuoden alussa. Osa apteekeista on tietoisia muutoksesta. Vaikuttaa kuitenkin näytön perusteella siltä, että moni apteekki ja muu jälleenmyyjä ei ole kartalla. Joko tiedotteet on luettu huonosti, tai ne on jätetty kokonaan lukematta.

Omega-7-tyrniöljykapseli

Alkuperäisen Omega-7-tuotteen kotimaisuus

Lopuksi, alkuperäisen tuotteen kotimaisuudesta. Tämäkin aihe nousi esiin eilisten Instagram-julkaisujeni kommenteissa.

Kun puhutaan alkuperäisen Omega-7-öljyn eli SBA24® -tyrniöljyn suomalaisuudesta, ei puhuta pelkästään raaka-aineesta, vaan tutkimuksesta ja tuotekehityksestä. Aromtechin tyrniöljyllä on Avainlippu merkkinä suomalaisesta työstä: tuote on kehitetty ja valmistettu Suomessa. Itse raaka-aine ei kuitenkaan ole kokonaan suomalaista. Tyrnimarjasadot Suomessa eivät riitä sen volyymin teolliseen tuotantoon, kuin mitä Omega-7-tyrnikapselivalmistetta myydään ja valmistetaan. Marjoja on pakko hankkia myös muualta.

Aromtechin kaksoistyrniöljyssä on siis sekä suomalaista että ulkomailta hankittua tyrniä. Tyrniöljyn valmistukseen käytetään kokonaisia, kuivattuja tyrnimarjoja sekä mehuteollisuuden sivuvirroista saatavia luomumarjojen siemeniä sekä hedelmälihapuristeita. Aromtech kertoo Omega-7-sivuilla tuotetiedoissa, että kokonaiset tyrnimarjat hankitaan pääasiassa Karakorumin vuoristoalueelta Pakistanista, ja mehuteollisuuden sivuvirroista syntyvä tyrniraaka-aine Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Puolasta ja Kiinasta.

Bertil'sin on kuultu vetoavan siihen, ettei Aromtech'inkään öljy ole täysin suomalaista (puolustuksena sille, ettei heidän öljynsä ole suomalaista). Kuitenkin, pointti on tämä: Aromtechin öljy on kehitetty, valmistettu ja tutkittu Suomessa. Tuotteen valmistus työllistää suomalaisia, ja tästä on merkkinä Avainlippu.

Monelle tutun Omega-7-valmisteen ostajalle kotimaisen työn tukeminen on voinut olla tärkeä arvo ja vaikuttanut ostopäätökseen. Uusi tuote eroaa vanhasta merkittävällä tavalla tältä osin. Uuden tuotteen tyrniöljy ei tule miltään osin Suomesta eikä tue kotimaista työtä - muuten kuin että Kiinasta tulleet kapselit pakataan koteloihinsa Pietarsaaressa.

🇫🇮 vs. 🇨🇳

Jos haluat ostaa alkuperäistä Torniossa valmistettua tyrniöljytuotetta, se on yhä saatavilla ja sen tunnistaa Avainlipusta. Voi olla hyvä varmistaa etenkin verkkokaupoissa, että ostamasi tuote todella on suomalainen, sillä osa verkkokaupoista saattaa myydä uutta versiota vanhan tuotteen tiedoilla, koska EAN-koodi on sama.

*

P.S. Kirjoitukseen sopinee hyvin tällainen loppu"kevennys". Sain Instagramiin seuraavan viestin ja kuvan:

 

*

Mitä ajattelette tästä tapauksesta?

Lue myös: Tyrniöljykapseli-keskustelun jatko-osa: kummankin yrityksen toimitusjohtajat antavat näkemyksensä.

 

44 comments on “Suosittu suomalainen tyrniöljykapseli vaihtunut kaikessa hiljaisuudessa kiinalaiseksi”

  1. Nousee ns karvat pystyyn vaikka en em. tuotetta ole käyttänyt. Kiitoksia sinulle kun pidät meidät kuluttajat ajantasalla. Kaikin puolin sinun sivut ihan 10 tavaraa. On mennyt kosmetiikka kaapin sisältö 80 % uusiksi ja hyvin vähän huti ostoja. Jatka samaan malliin.

    Vastaa

    21
  2. No ohhoh. Hyvä kun kerroit, niin osaa seuraavaa pakettia ostaessa tämänkin huomioida.
    Näemmä hintaan öljyn alkuperämaa ei ole vaikuttanut.

    Vastaa

    16
  3. No helvata, itse olen tuotteiden vakiokäyttäjä enkä edes ole huomannut eroa. Löytyisiköhän jostain vielä valmistajaa, joka käyttäisi alkuperäistä tyrniöljyä vai loppuuko valmistus, kun tavara ostetaan Kiinasta? :(

    Vastaa

    2
  4. Lisäkommentti vielä: omega7.fi-sivulla on selkeät ohjeet, miten alkuperäisen tuotteen tosiaan tunnistaa. Etusivulla on myös tieto, että Aromtech Oy on jättänyt tutkintapyynnön poliisille entisen jakelijansa toiminnasta Suomessa.

    Kiitos paljon Sanni tästä työstä! Olisin muuten hakenut uuden paketin mitään miettimättä, mutta nyt varmistan, että on alkuperäinen tuote.

    Vastaa

    10
  5. Huomasin uutisen / tiedotteen säkällä alkuvuodesta, oli linkki jossakin Aromtechin sivuille, sitä kautta huomasin. Luin sen siksikin, kun itsellä käytössä juurikin tuota avainlipulla olevaa tuotetta. Kapselit olivat silloin loppumassa ja olin aikeissa tilata lisää, mutta jäi (luotettavasta) verkkokaupasta tilaamatta, kun en voinut silloin olla varma, että on samaa (= avainmerkki) kamaa. Tuo ean- koodi ihmetytti itseänikin: miten voi olla sama koodi, kun ei sama tuote. Päätin silloin, että menen kauppaan, syynään pakkaukset supertarkkaan & etsin oikean tuotteen :). (Noh ostamatta ne kyllä vielä ovat, täytyykin joku päivä käydä ostamassa).

    Tuo niin samanlainen pakkaus + tuote hämää kyllä kuluttajaa, ja ilman tiedotteen huomaamista ja esim. sinun esillenostamaasi tietoa ajattelisi ehkä vain, että pakkaus varmaan vain muuttunut.
    Hyvä, kun kirjoitit tästä(kin) 😊

    Vastaa

    5
  6. Kiitos tosi paljon tästä infosta! Itsellä ollut käytössä jo vuosia, tosin satunnaisesti mutta viimeksi tänä talvena (piti käydä ihan tarkastamassa ja oli onneksi tämä suomalainen yksilö). En jaksanut ihan täydellisesti lukea tekstiäsi, mutta ovatko tuotteet siis kokonaan muuttumassa kiinalaisiksi, vai onko tätä Suomi-versiota saatavilla vielä tulevaisuudessakin? Kyllähän tuo kiinalaistuminen pitäisi sitten hinnassakin näkyä, nuohan ovat tosi arvokkaita! Ja miten laadun kanssa, voiko luottaa siihen että toimivat vastaavanlaisesti suomalaisen tuotteen kanssa?

    Vastaa

    2
    1. ovatko tuotteet siis kokonaan muuttumassa kiinalaisiksi, vai onko tätä Suomi-versiota saatavilla vielä tulevaisuudessakin?

      Kyllä ovat. 🙏🏻 Torniolainen Aromtech jatkaa oman öljynsä valmistamista ja myy sitä Omega-7-nimellä.

      On muitakin yrityksiä, jotka käyttävät Suomessa valmistettua öljyä, kuten Membrasin. En usko, että heitä kiinnostaa vaihtaa kiinalaiseen, koska Avainlippu lienee heille tärkeä arvo.

      Olisihan Bertil'skin voinut periaatteessa ostaa öljynsä Aromtechiltä. Nyt he oletettavasti saavat paremmat katteet ostaessaan Kiinasta, koska kiinalainen öljy on varmasti halvempaa, mutta he myyvät tuotetta samalla hinnalla kuin suomalaista. 🥳

      Edit. Midsona pyysi oikaisua yllä olevaan kohtaan: he kertovat, että eivät olisi enää voineet ostaa öljyä Aromtechilta, koska Aromtech sanoi irti toimitussopimuksen. Aromtech puolestaan kertoo, että he myyvät SBA24-öljyäkapseleita vain valikoiduille jakelijoille, ja tuote myydään sellaisenaan kokonaiskonseptina (eli öljy + kapseli), ei pelkkänä öljynä. Koska he päättivät jakelusopimuksen Midsonan kanssa, Midsona ei enää olisi voinut myydä Aromtechin öljyä edes uusissa pakkauksissa.

      Vastaa

      6
    2. Membrasin on myös Aromtechin kokonaan omistama tuotemerkki, eli periaatteessa Aromtech ei myy Membrasinille öljyä, sillä Membrasin on Aromtech.

      Vastaa

      0
  7. Minäkin olen ostanut noita kiinalaisia — uskaltaako niitä syödä? Jos yritys on näin epärehellinen toiminnassaan, voinko luottaa myöskään tuotteen laatuun ja turvallisuuteen?

    Vastaa

    3
    1. uskaltaako niitä syödä?

      Uskaltaa toki. En usko, että kiinalainen versio on millään tapaa huono. Se vain ei ole sama öljy, kuin entinen.

      Bertil'sin intresseihin aivan varmasti kuuluu korkealaatuisten lisäravinteiden myyminen, ei kyseessä ole mikään epämääräinen firma vaan 60-luvulta saakka toiminut ravintolisien markkinoija.

      Vastaa

      5
  8. Havaitsin, että viimeksi ostamani paketti tosiaan on Kiina-tavaraa. Harmi, tuli kyllä petetty olo..
    Käytän toki joskus muutenkin ulkomailta tuotua tyrniöljyä, esim. YA:n oma sarja, mikä on hiukan edullisempi vaihtoehto. Nyt halusin kuitenkin 'tuttua laatutavaraa', kun oli tarjouksessa.. mutta enpä saanut. :(

    Membrasin ilmeisesti on yhä luotettava SBA24-öljyn jakelija..

    Semmoinen yksityiskohta, että näistä Bertilsin kapseleista on jätetty karrageeni pois. Kuulemma se ärsyttää joittenkin mahaa, joten tässä nyt yksi vaihtoehto karrageenitonta vaihtoehtoa haluaville.. Jotain positiivista siis tässäkin skandaalissa..!

    Vastaa

    3
  9. Mielenkiintoinen tarina. Olet luotettava bloggari todella monelle, itsekin luen säännöllisesti blogiasi. Oletko varmistanut tarinan molemmat puolet ennen julkaisua? Onko julkaisusi puhtaasti oman etsintäsi tulos? Oletko varmistanut, että missä maassa Arometechin valmiste tehdään?

    Vastaa

    2
    1. Vastaus kaikkiin on kyllä.

      Sain kuulla kiinalaisesta tuotteesta lukijaltani, ja tämän jälkeen tutustuin tapauksesta netissä tarjolla olevaan tietoon sekä kävin haastattelemassa lähiapteekkieni henkilökuntaa.

      Asiasta on julkaistu 4.2. Aromtechin tiedote, joka on luettavissa täällä:

      https://www.sttinfo.fi/tiedote/70812560/terveystuoteyritys-aromtech-oy-varoittaa-kuluttajia-tuotteiden-sekaantumisriskista-yritys-on-jattanyt-tutkintapyynnon-poliisille-entisen-jakelijansa-toiminnasta-suomessa

      Midsona ei ole julkaissut asiasta vielä julkista tiedotetta / kannanottoa, mutta he ovat lähettäneet sellaisen jälleenmyyjilleen. Olen nähnyt kyseisen tiedotteen kahden eri jälleenmyyjätahoa edustavan ihmisen lähettämänä. Tässä tiedotteessa Midsonan näkemys asiasta käy ilmi. He ilmeisesti ovat myös puuhaamassa julkista vastinetta asiaan, mutta sellaista ei ole toistaiseksi tullut. Jos/kun se julkaistaan, liitän sen tähän kirjoitukseen.

      Mitä Aromtechin tyrniöljyn valmistusmaahan tulee, se käy ilmi kirjoitukseni lopussa, jossa on myös linkki Aromtechin sivulle, jossa asia kerrotaan.

      https://www.omega7.fi/ukk

      Kohta: Missä öljy valmistetaan ja mistä raaka-aineet tulevat.

      Vastaa

      24
  10. Onpa taas aika härskiä toimintaa 😕Ymmärrän hyvin, että Aromatec on tehnyt tästä rikosilmoituksen (vaikka ehkä markkinaoikeus olisi oikeampi taho.. 🤔), mutta varsinkin tuo, että samalla EAN-koodilla jatketaan eri tuotteen myyntiä on kyllä jo tahallista harhaanjohtamista. Ja tosiaan kun hinta on sama kuin kotimaisen valmistajan ns. alkuperäisessä tuotteessa, on motiivikin muutokselle aika selvä.

    Nuo pakkaukseen tehdyt pienet muutokset jää varmasti monelta huomaamatta, varsinkin kun tuo Avainlippu on maksullinen tunnus, jonka yritys itse halutessaan hakee, tuotehan voisi siis ihan hyvin täyttää avainlipun määritelmät vaikka paketissa ei merkkiä olisikaan, eli olla samaa vanhaa tuotetta. Nyt kuluttaja vaan ei tiedä muutoksesta.

    Noin yleisesti mua ärsyttää kuluttajana hirveästi tuo, ettei tuotteiden alkuperämaata kerrota pakkauksessa. Pitäisi olla pakollista ilmoittaa kaikissa elintarvikkeissa, lisäravinteissa ja kosmetiikassa, missä ne on tehty ja mistä raaka-aine on peräisin. Tuo ”jos tiedon puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan” on tosi epämääräinen ilmaisu, kuka sen määrittelee milloin puuttuva tieto on harhaanjohtavaa?

    Kiitos, että nostit tämän asian esiin, tietää jättää nuo Bertilsin tuotteet kauppaan ja katsoa tarkasti, minkä paketin ostaa.

    Vastaa

    9
  11. En käytä tuotetta. Mutta itse en luultavasti huomaisi tuotteen muuttuneen, kun kerran paketti ihan samanlainen. Aika tökeröä toimintaa.

    Vastaa

    6
  12. No kappas. Olen näköjään saanut tuota Kiinan versiota tammikuussa tilatessani Olo-Apteekista. Nyt taas Nettiapteekista viime viikolla sain tuota alkuperäistä vanhassa Bertil's -pakkauksessa olevaa suomen lipulla varustettua. Hassua, että Kiina-versiossa on lyhyempi parasta ennen -päiväys, vaikka oletettavasti on uudempi.

    Vastaa

    2
  13. Kaapin tarkistus..... kotimaista löytyy 👍
    En kyllä olisi ilman tätä kirjoitustasi osannut tarkistaa, jotenkin luottanut tuotteeseen. Kyllä se vaan niin on ettei nykyään voi luottaa mihinkään.

    Vastaa

    6
  14. Itsellänikin on tämä käytössä ja olisi varmaan jäänyt muutos huomaamatta, jos en olisi lukenut juttua! Mistä tuo tieto Kiinassa valmistuksesta löytyy Midsonan sivuilta vai onko sitä sielläkään? Itse en ainakaan löydä yhtään mistään mainintaa alkuperämaasta. Artikkeleissakin kerrotaan tyrnin viljelymaita ja hehkutetaan vastuullista tiibetiläistä tyrniä...

    Vastaa

    2
    1. Mistä tuo tieto Kiinassa valmistuksesta löytyy Midsonan sivuilta vai onko sitä sielläkään?

      Sepä tässä onkin, että se ei löydy heidän sivultaan. Tieto löytyy ainoastaan muutaman jälleenmyyjän tiedoista, itse löysin alkuperämaan vain Sokoksen ja Ruohonjuuren ilmoittamista tiedoista. Midsona on viestinyt alkuperämaan jälleenmyyjille osoitetuissa tiedotteissa (olen nähnyt nämä tiedotteet), mutta ei julkisesti kuluttajille.

      Vastaa

      5
  15. Nyt näyttää toinenkin osapuoli julkaisseen uutisia asian tiimoilta..
    Instassa tuli vastaan Bertilsin Omega7-postaus, jossa otettiin kantaa tapauksen uutisointiin ja valuutettiin tuotteen olevan yhä korkeatasoinen...

    Vastaa

    1
    1. Instassa tuli vastaan Bertilsin Omega7-postaus,

      Aa, tuossa otettiin näköjään kantaa vain siihen, että Bertil's brändinä mainostaa tuotteitaan kotimaisiksi, mutta juuri tämä Omega-7 ei ole kotimainen. Nyt Omega-7:aa kutsutaan "alabrändiksi", joka on erillinen kotimaisesta Bertilsistä.

      Aromtech vs. Berti'l -tapaukseen he eivät ota kantaa, eivätkä julkaisussaan (edelleenkään) tuo esiin, että Bertil's tyrniöljykapselin koostumus on vuodenvaihteessa muutettu ja tulee nyt Kiinasta. Heillä näköjään halutaan tiukasti pitää kiinni siitä, että ulospäin kuluttajille ei viestitä tuotteen muuttuneen. Sanat valitaan siten, että missään heidän kanavissaan ei lue, että tuotteen sisältö on _muuttunut_ ja/tai tyrniöljy tulee nyt Kiinasta. Tuo IG-julkaisukin vain sanoo, että "emme ole tätä tuotetta kotimaisena markkinoineet". Jep, ette olekaan enää vuodenvaihteen ja muutoksen jälkeen, mutta entäs sen olennaisen tiedon sanoittaminen, että sisältö on muuttunut?

      Bertil's/Midsona - jos luette tätä, olisi kiinnostavaa kuulla ajatuksianne tästä? Miksi ette ole julkaisseet kanavissanne (some, verkkosivut) tietoa siitä, että Bertil's-tyrniöljy on nyt eri öljy kuin aiemmin? Olette viestineet asian ainoastaan jälleenmyyjille, onko jälleenmyyjän vastuulla tiedottaa tästä asiakkaille?

      Edit. Jaaaa nyt he ovat viimein päivittämässä tyrniöljyn tuotetietoja verkkoon - Bertilsin sivulle on hetki sitten ilmestynyt uusi teksti: "Huomioithan, että muut kuin Bertil's Health -brändit löydät niiden omilta sivuilta klikkaamalla alla olevia logoja" ja tämän alla on Midsonan sivulle ohjaava Omega7-logo. (Tätä tekstiä ei ollut vielä eilen.)

      Kun tätä linkkiä klikkaa, tulee teksti "Jokin meni pieleen" eikä sivu aukea. Samoin käy, jos pyrkii Omega7:n sivulle Midsonan sivun kautta. Omega7-sivua ollaan siis varmasti juuri nyt päivittämässä.

      Vastaa

      6
    2. En pysty nyt kopioimaan tekstiä Instan puolelta. Bertilsin Omega7 sanoi haluavansa oikaista 'netissä liikkuvat väärät tiedot'..
      Heidän mukaansa öljyä oli pakko tilata muualta, koska kotimainen tuotanto ei riitä.. ja vakuuteltiin tiibetiläisen tyrnin laadukkuutta ja puhtautta.

      Vastaa

      1
    3. Olen lukenut tekstin. @bertilsfi -tilillä on lyhyt versio, @omega7suomi-tilillä vähän monisanaisempi. Se vaikuttaa olevan lyhennetty versio jälleenmyyjille toimitetusta tiedotteesta. Laitoin heille @omega7suomi-tilille kysymyksen, miksi he julkistavat tämän tiedon kuluttajille vasta nyt, kaksi kuukautta (!) muutoksen jälkeen?

      (Ja sattumalta päivä sen jälkeen, kun olin kirjoittanut asiasta omissa kanavissani.)

      Vastaa

      13
    4. The plot thickens..

      Pakkaa sekoittaa vielä enemmän se, että näköjään myös Omega7Skin-kapseleita on saatavilla molemmilta valmistajilta 😳

      Vastaa

      2
    5. Eikös tämä kikka ole ihan se sama mitä Saaren taika (-köhän se oli?) käytti silloin kun jäi kiinni normituotteen markkinoimisesta luonnonkosmetiikkana? "Huomaathan että..." ja diibadaaba, huomatkaa kuntoon laitettavat asiat ja olkaa luotettavia! Pah sentään. Nyt alkoi kyrsiä kuivien limakalvojen kosteutustuotteiden sisällön ja hintojen lisäksi tämäkin. Varmaan joku keski-ikä menossa.

      Vastaa

      4
  16. Sanni, sinä ansaitsisit Suuri Journalisti-palkinnon yms näistä viimeaikojen paljastuksistasi! Minä ja monet monet muut luotamme sinun faktoihin perustuvaan ja kiihkottomaan asiantuntemukseesi. Kiitos!

    Vastaa

    15
    1. Kiitos ☺️🤗 Vaikka tosiaan, tästä on kiittäminen lukijaani, joka otti minuun yhteyttä ja toi asian tietooni. En olisi tiennyt asiasta ilman häntä.

      Vastaa

      9
    2. Olen täsmälleen samaa mieltä! Vaikka "juttuvinkki" olisikin tullut muualta, niin Sanni selvitti jutun perusteellisesti. Kiitos!

      Vastaa

      4
  17. Haluaisin kokeilla korealaisia aurinkovoiteita. Mietin vaan, kuinka hyvin kestävät. En yleensä vietä paljon aikaa biitsillä. Mutta oleskeluun meren läheisyydessä. Ihoni on hyvin hikoileva kesällä.

    Vastaa

    2
    1. Haluaisin kokeilla korealaisia aurinkovoiteita. Mietin vaan, kuinka hyvin kestävät.

      On olemassa myös vedenkestäviä korealaisia aurinkovoiteita. Niitä vain harvemmin näkee länkkärimarkkinoilla, niitä täytyy etsiä korealaisista nettikaupoista tai korealaisiin tuotteisiin erikoistuneista verkkokaupoista. Itse en tunne toistaiseksi lainkaan vedenkestäviä korealaisia aurinkovoiteita.

      Kannattaa otta yhteyttä johonkin korealaista kosmetiikkaa Suomessa myyvään yritykseen, ja kysyä heiltä, onko heillä valikoimassa biitsi-ystävällisiä (wp) aurinkovoiteita.

      Vastaa

      2
  18. Onpa totisesti ärsyttävää! Harva kuluttaja haluaa ryhtyä salapoliisiksi kun arki on muutenkin hektistä ja siihen nuo tiedolla panttaajat pyrkivätkin, siis etteivät ihmiset kiireessä huomaa. Kiitos valppaudesta; olen miettinyt pitäisikö alkaa syödä Omega7:aa ja olisin varmasti vahingossa ostanut kiinalaista.

    Vastaa

    2
  19. Kiitos!
    Olen käyttänyt tuotetta jo runsaat 20 v. Itse en olisi tällaista huomannut vaan napannut tutun näköisen pakkauksen hyllyltä.

    Vastaa

    2
  20. Apteekissa oli tänään molempia paketteja hyllyssä ja avainlipulliset tarjouksessa. Ostin kaksi ihan vain kannatusmielessä, mutta kiinnostaa myös nähdä mahd. vaikutus. Ei kyllä olisi mistään huomannut, että hyllyssä on kaksi eri tuotetta. Piti ihan tietoisesti etsiä se avainmerkki. 😕

    Vastaa

    5
  21. Kyseessä on tuote, josta olen ollut kiinnostunut jo jonkin aikaa.
    Mielestäni törkeää jatkaa käytännössä entisellä pakkauksella ja pakata niihin käytännössä täyttä Kiina-tuotetta. Moni kuluttaja ei varmasti ole huomannut Avainlippu-merkinnän puuttumista!

    Kiitos sinulle, Sanni, taas rohkeudesta nostaa esiin näitä ilmiselviä epäkohtia!

    Vastaa

    3
  22. Kiitos tärkeästä tiedosta! Mulla on hyllyssä juuri tuota kiinalaista versiota. Harmi. Nyt on hyvä olla jatkossa tarkempi!

    Vastaa

    0
  23. Hyvä postaus ja tärkeä asia. Onneksi läheisessä luontaistuotekaupassa oli valveutunut myyjä joka kertoi minulle asiasta viimeksi kun olin kapseleita ostamassa, muuten olisin päätynyt tuohon kiinalaiseen tavaraan, juurikin paketin ulkonäön perusteella.

    Vastaa

    0
  24. Kiitos tiedoista. Onko olemassa tyrniöljyä, joka olisi kokonaan suomalainen?

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (47)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat