Vein kylppärkosmetiikan siivousoperaation jälkeen ison kassillisen kosmetiikkaa roskiin, mistä inspiroituneena tein IG-tililleni julkaisun kosmetiikkajätteen oikeaoppisesta lajittelusta. Julkaisen nyt lajitteluoppaasta version täällä blogissakin, niin se on vieläkin laajemman yleisön löydettävissä ja hyödynnettävissä. :)
Tiedätkö sinä, miten puoliksi käytetty hiuslakka tulee lajitella? Entä lasipulloon pakattu seerumi?
Huom! Vain tyhjät pakkaukset lajitellaan. Jos pakkauksessa on vielä jäljellä esimerkiksi voidetta tai shampoota, tyhjennä pakkaus ja huuhtele vedellä. Viileä tai haalea vesi riittää, pakkausta ei tarvitse pestä - jätteen huuhteluun ei ole tarkoitus kuluttaa paljon vettä ja resursseja. Mikäli pakkaukseen jää huuhtelun jälkeen paljon tuotteenjämiä, pakkaus kuuluu sekajätteeseen.
♻️ KARTONKISET ULKOPAKKAUKSET: pahvin & kartongin keräykseen.
♻️ MUOVIPAKKAUKSET: muovinkeräykseen, muovin laadusta riippumatta. Hyvä muistisääntö on tämä: kaikki kaupasta ostamasi muovipakkaukset sekä -pussit ovat kierrätettäviä. Nykyään myös muovilaatu 3:n eli PVC:n voi laittaa muovinkeräykseen.
Irrota kannet, korkit ja pumput ja laita ne muovin lajitteluastiaan erikseen. Osat on hyvä irrottaa toisistaan, sillä ne ovat usein eri muovilaatua, ja tullaan loppulajittelussa lajittelemaan erikseen. Huom: vaikka pumppuosa sisältäisi metallia, se lajitellaan muovijätteeseen.
♻️ ALUMIINITUUBIT: metallinkeräykseen, jos ne saa mahdollisimman tyhjäksi.
♻️ LASIPAKKAUKSET:
➡️ kirkas, ruskea ja värikäs lasi lasinkeräykseen.
➡️ himmeä lasi eli opaalilasi (maitolasi) sekajätteeseen.
Puoliksi käytetyt hiuslakat, hajuvedet ja kynsilakanpoistoaineet kuuluvat tänne.
♻️ AEROSOLI- JA PAINEPAKKAUKSET eli esimerkiksi hiuskiinteet, muotoiluvaahdot ja deodorantit: täysin tyhjinä ja vailla painetta metallinkeräykseen. Jos aerosolipullossa on vielä tuotetta jäljellä tai pakkauksessa on painetta (eli kuuluu sihinää, kun painat korkkia), se tulee lajitella vaaralliseen jätteeseen, jota kerätään erillisillä jäteasemilla. Tiedot jäteasemista saat paikkakuntasi jätteenhuollosta.
♻️ KYNSILAKANPOISTOAINE JA KYNSILAKAT: vaaralliseen jätteeseen. (Täysin tyhjentyneinä pakkausmateriaalin mukaiseen keräysastiaan, eli muovinen kynsilakanpoistoaine muovinkeräykseen ja kynsilakka lasinkeräykseen).
♻️ HAJUVESIPULLOT: vaaralliseen jätteeseen. (Tyhjänä lasinkeräykseen, jos lasi on kirkasta).
♻️ PAKKAUKSET, JOISSA ON SEKAISIN ERI MATERIAALEJA: lajitellaan sen materiaalin mukaan, jota on eniten. Esimerkiksi pakkaus, jossa on muovi- ja metalliosia, lajitellaan muovina, jos yli puolet pakkauksesta on muovia.
♻️ MEIKKIPAKKAUKSET kuten ripsarit, luomiväripaletit ja huulipunat: sekajätteeseen.
P.S. Sain kosmetiikkasiivouspostaukseeni kommentin, jossa esitettiin huoli siitä, mitä roskiin heittämäni kosmetiikka merkitsee hiilijalanjälkenä. Rauhoittelin kommentoijaa kertomalla, että kaikeksi onneksi kosmetiikastani roskiin päätyy lopulta hyvin, hyvin pieni osa. Kylppärisiivouksen yhteydessä ikävä kyllä löytyi useita hiuskiinteitä ja -muotoilutuotteita ajalta, jolloin vielä muotoilin hiuksiani, ja nämä oli tarpeen viedä jäteasemalle, mutta tavallisesti roskiin menee vuosittain vain muutama purkki.
Työkosmetiikkani päätyy työnsä tehtyään tyypillisesti ystävilleni ja perheenjäsenille, ja tietyt tuotteet jäävät työhuoneeni kosmetiikkakirjastoon, josta niitä hyödynnetään jatkossa valokuvaustarkoituksiin (sekä koostumusten vertailuun, niin kauan kuin tuotteen koostumus on kunnossa. ☺️)
11 comments on “Kierrätä kosmetiikkapakkaukset oikein”
Kun kaikki kierrättää asianmukaisesti jätteensä niin ne saavat uuden elämän tai esim lämmöksi. Noin 1 % jää ns jätettä. Ihan joskus työkseni seurannut sivusta joten kierrätkää. Esim kun tehdään lämpöä taloihin niin eri jätteistä tehdään omalaisena coctaili jotta palamis lämpötila on oikea ettei palella tai liian kuumat oltavat.
Kiitos postauksesta!
Itse olen selvästi muovinkierrätyksen suhteen ollut vähän hakoteillä, varmaan jäänyt mieleen ohjeita siitä kun muovinkierrätys alkoi ja oli paljon tarkempaa, että mitä sinne sai laittaa. Olen esim saippuapullojen pumppuja heittänyt sekajätteeseen, kun en tiennyt, että metalliosa ei haittaa. Varmaan monille löytyy joku uusi tieto tästä postauksesta!
Joo, muovin lajittelu oli pitkään tosi sekavaa, eikä ihmekään, että monella on varmaan yhä vääriä käsityksiä muovin lajittelusta. Muistan yhä ajan, kun piti mm. laittaa pehmeät muovit ja kovat muovit erikseen, ja kovista muoveista sai lajitella vain tietyt laadut. Huokaus..! Kuinka moni jaksoi olla etsimässä muovipakkauksista niitä pieniä kolmioita, joiden sisällä oleva numero kertoo muovin materiaalin..?
Nykyään onneksi muovin lajittelu on helpottunut huomattavasti. Eli kaikki muovipakkaukset ja pussit samaan keräyslootaan!
Muoviesineet, kuten muovilelut ja -sankot esimerkiksi, kuuluvat kuitenkin sekajätteeseen.
Itse kyllä edelleen katson kolmiosta numeron.
Mitä varten..? (Jos saan kysyä. 🙈)
Koska, en tiennyt, että kolmosmuovin saa laittaa muovinkeräykseen. Edelleen meidän jätekatoksessa on tieto, että kolmosmuovi ei kuulu sinne. Olen ollut vielä vähän ulalla tiettyjen muovien kierrätyksestä.
Aaa, okei. Kannattaa varmistaa tämä vielä kuntasi jätehuollosta. Koko Suomessa pitäisi mun ymmärryksen mukaan olla samat lajitteluohjeet. Kaikki jätteenhuoltolaitosten ohjeet jotka itse katsoin, sanovat, että kaikki muovilaadut, mukaan lukien nro. 3, laitetaan samaan keräysastiaan. Olisikohan teidän jätekatoksen keräysastiaan jäänyt vanha tieto..? Jos keräysastia on vanha..?
Hyvä juttu,muistuttaa taas kuinka muovin voi tehokkaammin lajitella. Kiersin Tampereen myymälät ja harmikseni Novexpertin seerumeissa 2211278 tyyppiset numerot pohjassa ja myyjältä olen aiemmin hesassa kysäissyt ja saanut vastaukseksi että tuo eka numero on valmistusvuosi. Sikäli myös loogista että siinä uudessa antiage seerumissa jonka esittelitkin luku alkaa 24. Voisikohan Helsingin myyjä olla väärässä, itseäni kyllä nyppii ostaa jos jo -22 tehtyä.
Ota yhteyttä suoraan Novexpertin maahantuojaan, jotta saat varmuuden:
asiakaspalvelu@transmeri.fi
Olen aikaisemmin tehnyt töitä Novexpert-tiimissä, mutta en muista, että koskaan olisi ollut puhetta siitä, että pakkauksiin painetuista numeroista näkee suoraan valmistusvuoden. Tämä on hyvä varmistaa.
Ainakin ennen käytetyn kosmetiikan sai viedä Sokokselle kierrätettäväksi.
Ilmeisesti saa edelleenkin. Kaikkien paikkakunnalla vain ei ole Sokosta.