Piparit ovat mulle jouluherkku numero 1, enkä ole luopunut niistä vähähiilihydraattisella ruokavaliollakaan.
Olen alusta saakka leiponut itse omat vhh-piparkakkuni, eikä 10 vuotta sitten kaupoissa valmiita viljattomia ja vähähiilarisia pipareita ollutkaan. Nykyään on.
Bongasin Ruohonjuuressa Organic Health -merkkisiä Keto-piparkakkuja, ja uteliaisuuttani ostin pakkauksen testiin. Nämä piparit ovat samalla myös gluteenittomia. Hiilihydraatteja näissä on 8,2%, joista sokereita 3,6%. Hinta on odotetusti aika suolainen, kuten erityisruokavalion tuotteilla yleensäkin: 6,50€ / 100 g.
Organic Health -piparien ainesosat:
erytritoli
kananmuna
mantelijauho
voi
kookosjauho
psyllium
piparkakkumauste
kardemumma
Reseptissä on paljon samaa kuin omassani, mutta minä käytän jauhosekoituksessa myös Fibrex-hiutaleita (--> tuovat aivan erityisen rouheaa rapeutta) ja laitan omaan taikinaani myös leivinjauhetta kohottamaan pipareita.
Miltä kaupan ketopiparit maistuivat?
Tämä olisi pitänyt arvata jo ainesosalistaa katsomalla, kun erytritoli eli makeutus on listalla ykkösenä. Organic Healthin piparit ovat ihan hirveän makeita. Siis niin makeita, että en muista normipiparienkaan olleen yleensä näin makeita.
Erytritolin jäinen sivumaku puskee todella vahvasti päälle, halliten makuelämystä ja jyräten piparkakkumausteiden lämpimän jouluisen mausteisuuden. Minusta pipareissa on ennen kaikkea kyse piparkakkumausteista - mausteet tekevät tämän pikkuleivän, ja makeuttajan tehtävä on korostaa mausteiden makua.
Jäisen makeuden puolesta Organic Healthin pipareista ei tullut minulle hittiä. Rakenne on ihan hyvä ja muistuttaa aitoa piparkakkua, mutta nämä ovat hieman tiiviimpiä kuin vehnään leivotut piparit. Nämä ovat myös huomattavasti tiiviimpiä kuin omat piparini. Mun piparien ilmavampi rapsakkuus johtuu leivinjauheesta ja sekä Fibrex-hiutaleista.
Kokonaisarvio: ihan ok ollakseen viljattomia pipareita, ja plussaa nämä saavat hyvin piparkakkumaisesta ja siististä ulkonäöstään. Mutta maku on aivan liian makea. Veikkaan, että nämä saattaisivat olla aika makeita myös normaalimakeuteen tottuneelle ei-vhh-syöjälle.
Tässä yhteydessä on paikallaan jakaa myös oma reseptini :)
Mun "ketopiparit" ovat ulkonäöltään rujoja, mutta maultaan timanttisia! ☺️ Vhh-piparitaikinassa ei ole sitkoa eikä sitä pysty kaulitsemaan, joten nämä tehdään eri tekniikalla kuin vehnäinen piparitaikina.
SANNIN VHH-PIPARIT
(reseptistä tulee yksi pieni pellillinen)
2 kananmunaa
50 g voita
30 g ranskankermaa
1,5 dl mantelijauhoa
0,75 dl heraproteiinijauhoa
0,25 dl Fibrex-hiutaleita
1 tl leivinjauhetta
4 tl piparkakkumaustetta
maun mukaan makeutusta
Heraproteiinijauheeksi sopii esim. marketeissakin myytävä Sport Life'n maustamaton 100% Whey -heraproteiini. Sen tilalla voi käyttää myös kookosjauhoa, kuten joskus teen jos hera on ollut lopussa. Tällöin tulee lisätä mantelijauhon määrää ja vähentää hitusen Fibrex-hiutaleita. (Esim. 2 dl mantelijauhoa, 0,3 dl kookosjauhoa ja 0,2 dl Fibrex-hiutaleita.) Kookosjauho on erittäin kuitupitoista ja sitä tulee käyttää vähän, ettei pipareista tule liian kuivia. Heraproteiinijauhe on parempi valinta, sillä se on neutraalimman makuinen eikä kuivata pipareita.
Fibrex-hiutaleet ovat salainen ase mureaan vhh-taikinaan! Näitä tulee myös käyttää hyvin harkiten, sillä superkuitupitoisina ne voivat herkästi vetää taikinan liian kuivaksi. Fibrex-hiutaleita löytää erikoisjauhojen hyllystä, yleensä sieltä missä on gluteenittomia jauhoja.
Makeutuksena vhh-leivonnassa käytetään tyypillisesti eryritolia (eli "ketosokeria"), steviaa tai näiden yhdistelmää. En laita reseptiin määrää, koska jokaisella on niin eri maku makeuden suhteen. Vähän kerrallaan makeutusta lisäämällä ja taikinaa maistelemalla löytää oman tasonsa. Minulla on käytössä NuStevian No Carbs Blend -makeutusjauhetta, joka on sekoitus steviaa ja erytritolia. Se on huomattavasti makeampaa kuin erytritoli yksinään ja sitä tarvitsee todella vähän. Käytän sitä tässä reseptissä 2,85 g.
VALMISTUS
Ennen kuin aloitat, jätä voi huoneenlämpöön tunniksi tai pariksi pehmenemään. :)
Lämmitä uuni 175 asteeseen. (Uunit ovat erilaisia ja joudut ehkä säätämään asteita jos piparit palaa tai eivät kypsy.)
Levitä pellille leivinpaperia.
Sekoita yhteen taikinan ainesosat ja anna taikinan turvota hetki.
Levitä taikina spaattelia apuna käyttäen leivinpaperille. Taikina on tahmeaa eikä sitä voi kaulita.
Esipaista taikinaa noin 5 minuuttia, tai kunnes se on kypsynyt sen verran kiinteäksi, että voit painaa siihen piparimuotit.
Ota pelti uunista ja paina taikinalevyyn piparimuoteilla kuvioita.
Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja paista pipareita vielä noin 10 minuuttia, kunnes ovat sopivan ruskeita.
Tässä vaiheessa irrottele piparikuviot irti taikinalevystä. (Kuvioiden väleihin jäävät reunat laitan omaan "jämäpipariastiaan" ja toki syön myös ne. ☺️)
Testaa piparien pehmeys. Jos piparit ovat vielä pehmeitä, laske uunin lämpötila noin 120 asteen tuntumaan ja anna pipareiden muhia ja kuivua siellä kunnes ne saavuttavat sopivan rapsakkuuden. Minä olen joskus saattanut pitää pipareita 100-asteisessa uunissa "kuivumassa" tunninkin.
Nämä erityispiparit ovat maistuneet myös perheen ei-vhh tyypeille ja saaneet paljon kiitosta mureudestaan. 💯 Kuitujauhot tekevät näistä aivan erityisen rapeita verrattuna vehnäpipareihin.
Sananen piparkakkumausteesta!
Piparitaikinan mausteet voi totta kai laittaa taikinaan erillisinä, mutta valmis piparkakkumaustesekoitus on helpoin käyttää.
Haluan jakaa tässä huomion, jonka tein, kun en ollut vielä perehtynyt eri piparimaustevariantteihin. :) Perinteiset piparkakkumausteet ovat kaneli, neilikka ja kardemumma, mutta näiden lisäksi voi käyttä myös inkivääriä, tähtianista, pomeranssia ja käyttääpä joku maustepippuriakin. Nämä muuttavat makuvivahdetta selvästi, ja on makuasia, mistä vivahteesta kukin tykkää.
Mulle selvisi vahingon kautta, mistä vivahteesta itse en pidä.
Ostin eräänä jouluna Meiran valmiin piparkakkumaustesekoituksen ja ihmettelin, kun piparit eivät yhtään maistuneet "siltä kuin kuuluisi". Vertasin Meiran piparkakkumaustetta yleensä käyttämääni Santa Mariaan, ja selvisi, että Meiran sekoitus sisältää pomeranssia, Santa Marian ei. Meiran sekoitus ei myöskään sisällä kardemummaa, pomeranssi korvaa kardemumman. Tämä sai aikaan mun suussa ratkaisevasti "väärän" piparimakukokemuksen. Selvästikään pomeranssi ei mun maailmassa kuulu piparkakkuihin. Glögiin tai joulumausteiseen kahviin se taas sopii oikein hyvin!
Kiinnitä siis mausteita valitessasi huomiota sekoitukseen ja siihen, että se sisältää juuri sun maun mukaisia piparimausteita. :) Niin ei mene piparit pilalle! (Huomaa, että kunnon piparkakut on mulle sydämen asia! ☺️❤️)
6 comments on “Arviossa kaupan ketopiparit”
Otan piparia kahvin kanssa jos on tarjolla, mutta en itse leivo tai osta. Joulutortut on sitten toinen asia, niitä kun tekee niin pitää laittaa pakkaseen koska muuten syön kaikki. Tämä uusi Pihlaja eli kettukarkki täyte on ihan best tämän joulun torttuihin <3
Joulutorttu on muuten ainoa jouluherkku jota ei pysty mitenkään tekemään vhh-versiona (oon kokeillut..!), ja jos sellaista tekee mieli, niin syön kyllä vehnäisen version jouluisin :) (Mutta vain leipomon - ne kaupan pakastetaikinasta tehdyt on aina liian löysiä... 😆) Mulle pitää olla ehdottomasti luumuhilloa, vain luumu-torttu kelpaa..! :D
Pomeranssista piparkakku maustetta on käytetty viime vuoden kuivakakkuun, kävin ihan tarkistamassa 😁
😀👍
Pomeranssi on hyvää - mutta ei piparkakuissa..! 😆
Olisipa kiva lukea muistakin sun vhh jouluruoista! Jos jaksat laittaa reseptejä tai tehdä aiheesta postauksen niin olis tosi kiva :P
Moikka tiippa!
Näistä olisikin muinoin saanut muhkean koontipostauksen, siihen aikaan kun vielä tein enemmän jouluherkkuja :) Olen jaksanut pipertää vaikka mitä vhh-versioita joululeivonnaisista ja -makeisista. (Nykyään tekee niin vähän mieli mitään makeaa, että mulle riittää jouluherkuksi piparit ja ystäväni leipoma vhh-maustekakku, jonka saan häneltä joka joulu ja joka on ihan parhautta ❤️)
Omista jouluherkkuresepteistäni olen laittanut tänne vain muutaman, piparien ohella vhh-Julia-karkeista ja muutamasta jouluisesta leivonnaisesta:
https://karkkipaivablogi.com/wp-content/uploads/2015/12/Vhh_Julia_suklaa.jpg?_ga=2.257292296.2054442520.1670360752-382689064.1658832064
https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/illalliseksi-kakkua/
Myös tämän perus-muffinireseptin voi muuttaa jouluiseksi laittamalla täytteeksi itsetehtyä luumuhilloa:
https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/perjantaipulla/
Itsetehty vähähiilarinen luumuhillo (sekä luumukeitto) syntyy tällä reseptillä:
* kuivattuja luumuja
* vauvojen sokeroimatonta luumusosetta
* (ksantaanikumia)
Keitä kuivattuja luumuja miedolla lämmöllä runsaassa vedessä 1-2 tuntia, tai pidempäänkin. (Mitä pidempään keität, sitä syvemmän makuista luumunestettä saat.) Lisää vettä keiton aikana tarvittaessa.
Kun luumut ovat keittyneet täysin pehmeiksi tai jopa muusiksi, ota kattila liedeltä ja siivilöi luumujen keittoneste. Voit käyttää keittonesteen luumukiisseliin, jos tykkäät esim. syödä joulupuuron kanssa luumukeittoa :) Sakeuta luumuneste ksantaanikumilla, ja voilà, sinulla on vhh-luumukiisseli.
Luumuhilloa varten ota yksi osa muusautuneita keitettyjä luumuja, yksi osa luumunkeittonestettä sekä yksi osa lasten sokeroimatonta luumusosetta. Sekoita yhteen ja käytä muffinien täytteenä.
Mitä suolaiseen ruokaan tulee, olen laittanut tänne vain koekeittiön reseptin pariin vhh-joululaatikkoon (nämä tehtiin sellaisella makusiirapilla, joka ei lopulta sovi kovin hyvin jouluruokiin - agavesiirappi on parempaa):
https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/koekeittio-joululaatikot/
Laatikot on lopulta tosi helppo tuunata vhh-ystävällisiksi: vaihtaa vain normireseptissä korppujauhojen tilalle Pofiberiä tai Pofiberin ja mantelijauhon sekoitusta, ja siirapin tilalle agavesiirappia - tosin pienemmällä määrällä. Agavesiirapissa on myös sokeria, mutta sen GI-arvo on normisiirappia paljon hitaampi eikä se näin ollen nosta verensokeria yhtä nopeasti.
Rosollin teen myös itse: sokeroimatonta punajuurta, sipulia, porkkanaa ja sokeroimatonta maustekurkkua. :) Kastikkeessa sokerin sijaan erytritolia. :)
Joulun riisipuuron korvaan kookospuurolla, tää on ihan fantastinen:
https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/viimeisin-aamiaisvillitykseni-kookospuuro/