05.08.2022

Tapaus Stora Halsö - tätäkö on kestävä kehitys Suomen luontokohteissa?

Sain kuulla kesäloman venereissulla jotain hyvin valitettavaa ja perin tyrmistyttävää. Asia resonoi minussa niin henkilökohtaisella kuin yleisellä tasolla ja närkästyin yhtä lailla Sannina kuin suomalaisena sekä kestävän kehityksen arvoja vaalivana, kotimaan upeita virkistysaluekohteita arvostavana luonnossa liikkujana.

Päästessäni ihka ensimmäisiä kertoja purjehtimaan kesällä 2020, yksi mieleenpainuvimmista ja tunnelmallisimmista kohteista oli Stora Halsön saari Inkoon saaristossa. Olen omistanut saarelle oman blogipostauksenkin. Päädyimme Stora Halsön saarelle toisen veneilijän vinkistä; paikka on hyvästä sijainnistaan ja hienosta retkisatamastaan huolimatta kuulemma vähän vähemmän tunnettu, ja kuuluu tyyppiin ”tietäjät tietää”.

(Ja onnekkaat he, jotka tietävät. ❤️)

Kun saavuin Stora Halsö’hön ensimmäistä kertaa oli kesäkuun alku ja saimme koko pienen saaren itsellemme – laiturissa ei ollut ainuttakaan toista venettä. Saaren kauneuteen ja taianomaiseen seesteiseen tunnelmaan oli vaikea olla ihastumatta.

Tämän jälkeen olen käynyt saarella lukuisia kertoja. Siitä on kolmen veneilykesäni aikana tullut kuin epävirallinen mökkisaareni, niin omalta se tuntuu. Lukuisissa retki- ja vierasvenesatamissa käyneenä on sanottava, että Stora Halsön tunnelma on aivan ainutlaatuinen.

Yksi tärkeistä tunnelmanluojista on saaren alkuperäinen grillikatos.

Stora Halsö’lle saapuvaa veneilijää tervehtii ensimmäisenä idylliseen sijaintiin pienelle niemenkärjelle rakennettu grillikatos.

Kolmelta sivulta katettu, ikkunallinen grillikatos tarjoaa suojaa tuulelta sekä huikean kauniit maisemat merelle.

Stora Halsö’n vakkareiden mukaan grillikatos on kuin saaren epävirallinen tietotoimisto tai "kylän olohuone", jossa uudet tulijat otetaan lämpimästi vastaan ja heille kerrotaan saaren speksit; mistä löytää puuceen, miten kuljetaan saunaan, missä on saaren pieni hiekkaranta jne. Katoksessa on myös saunanvarausvihko.

Tässä viehättävässä grillikatoksessa olen viettänyt monet muistorikkaat hetket. Täällä olen paistanut niin hyvät kuin huonommat vegemakkarat. Täällä olen tutustunut moniin hauskoihin ihmisiin ja kuullut tarinoita meriltä läheltä ja kaukaa. Täällä olen tehnyt työpäivän läppäri sylissä, sateen ropistessa ympärillä kokonaisen päivän.

Täällä istuin, kun sain kuulla perheen koiran vakavasta onnettomuudesta. Ja seuraavana aamuna sain kuulla huojentavat uutiset, jotka saivat minut melkein suutelemaan Stora Halsö’n kallioita. Täällä valokuvaajan sieluni on värissyt toinen toistaan kauniimpien auringonlaskujen äärellä.

Illan hämyisen valon siivilöityessä läpi savun ja hyväntuulisen puheensorinan soljuessa taustalla, olen tuntenut tässä katoksessa voimakkaita kauneuden kokemuksia sekä syvää arvostusta ja kiitollisuutta Suomen luontoa ja maamme tarjoamia ulkoilumahdollisuuksia kohtaan.

Meillä on täällä mahdollisuus nauttia tällaisista paikoista täysin ilmaiseksi.

Tähän saareen ja grillikatokseen tiivistyy paljon siitä, mitä Suomen luonto - ja ystävälliset kanssaliikkujat luonnossa - minulle merkitsee.

Ja nyt: UUVI on päättänyt purkaa Stora Halsö’n rakastetun ja täysin toimivan grillikatoksen – koska se ei sovi saaren uuteen designiin (!).

Mikä UUVI? UUVI on Uudenmaan Virkistysalueiden Yhdistys, joka hallinnoi erilaisia ulkoilukohteita Uudenmaan alueella, niin maissa kuin vesillä. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on ”luoda puitteet hyvinvointia lisääville luonnossa liikkumisen kokemuksille”.

Stora Halsö on yksi UUVin kohteita. Lyhykäisyydessään, UUVI on päättänyt uudistaa Stora Halsö’n palvelurakennetta ja uudistussuunnitelmaan kuuluu mm. alueen rakenteiden yhtenäinen tyyli. Sain kuulla halsölaisilta, että UUVIn kohteisiin halutaan tulevaisuudessa tunnistettava, yhtenäinen design. Tämä tarkoittaa vanhojen, täysin toimivienkin rakenteiden purkamista ja korvaamista uusilla ja moderneilla. Ulkoilukohteiden rakenteet katoksista halkovajoihin saavat saman, arkkitehdin suunnitteleman ulkonäön.

Stora Halsö’n vanha, käyttäjiensä rakastama grillikatos ei sovi design-suunnitelmaan. Vanhan grillikatoksen tilalle ei tulla rakentamaan uutta katosta vaan uudet, tänä kesänä valmistuneet modernit grilli- ja eväskatokset (kuvassa) on sijoitettu kauemmas metsään. Vanhan katoksen tilalle sijoitetaan pöytäryhmä.

Vanhan grillikatoksen purku tulee maksamaan enemmän kuin sen säilyttäminen.

Olin aivan ällikällä lyöty kun kuulin suunnitelmasta.

Stora Halsö'n pitkäaikaisimpiin kävijöihin kuuluva Veikko pitää saaren ystävällisen kokoontumispaikan purkamista äärimmäisen surullisena. Hän on vieraillut saarella 70-luvulta saakka.

KÄYTTÄJIEN MIELIPITEELLÄ JA VETOOMUKSILLA EI MERKITYSTÄ

Stora Halsö’n kävijät kertovat UUVIn kysyneen venekerhojen, kuten Stora Halsö’n huollosta vastaavan Kantvikin Purjehtijoiden mielipidettä uudistuksiin, mutta vastustuksesta huolimatta uudistukset toteutetaan.

Veneseurojen jäsenet ovat kirjoittaneet UUVI:lle vetoomuksia ja perusteluja katoksen säilyttämiseksi ja grillikatoksen käyttäjät ovat jopa lupautuneet talkoovoimin huolehtimaan katoksen huoltomaalauksesta, joka olisi ainoa katoksen vaatima huoltotoimenpide. Ei vaikutusta. Katos puretaan tämän syksyn aikana.

UUVIn hallituksen viimeisessä vastauksessa katoksen purkua perustellaan yhä mm. sillä, että ”uusien rakenteiden yhtenäinen ja kaunis ulkoasu nähdään hyvänä asiana”.

(Sain nähdä tämän sähköpostin.)

Surulliset vakkarit kertovat, etteivät voi käsittää UUVIn päätöstä. En voi minkäkään.

Tätäkö on kestävä kehitys Suomen virkistyskohteissa?

Käyttökelpoista puretaan ja kuntien rahoittaman yhdistyksen varoja käytetään siihen, että saadaan ulkoilukohteeseen 'hieno design'…? - Jota kohteen käyttäjät itse vastustavat…?

'Kaunis ulkoasu'.  Mitä epäesteettistä on vanhassa katoksessa..? Ja ennen kaikkea, UUVIn toimintaperiaatteen mukaisesti: luovatko toimivan grillikatoksen purku tai design-halkovajat paremmat puitteet "hyvinvointia lisääville luonnossa liikkumisen kokemuksille?"

Mitä ihmettä nyt oikeasti. Ulkoilukohde vai arkkitehtuurin taidenäyttely?

Jos koette asian omaksenne tai koette minun tavoin närkästystä tämän kaltaisesta päätöksenteosta tai ”kestävästä kehityksestä”, Stora Halsö’n grillikatoksen säilyttämisen puolesta voi laittaa asiallista ja rakentavaa palautetta UUVIlle osoitteeseen uuvi@uuvi.fi

Toivon sydämestäni, että saisin vielä tulevinakin kesinä paistaa vegenakkejani ja ihailla auringonlaskuja Veikon ja kumppaneiden kanssa Stora Halsön vanhassa, hienossa grillikatoksessa.

19 comments on “Tapaus Stora Halsö - tätäkö on kestävä kehitys Suomen luontokohteissa?”

  1. Onpa ikävä kuulla tuollaista - ihan kuin ois ollut ’konsultit asialla’ hommaa suunnittelemassa 🙄
    Olisihan niin saaristossa (kuin muuallakin) toivottavaa pitää mielessä vanha sanonta ’don’t fix it if it ain’t broken’ 🤓
    Sinänsä kyllä Uuvi tekee erittäin tärkeää työtä ja heillä on paljon todella upeita saaristokohteita hoidossaan. Näistä useimmat olisivat ilman Uuvia todennäköisesti päätyneet yksityisiksi kesämökkitonteiksi/ ’yksityisalue - pääsy kielletty’ -alueiksi.
    Tästä näkökulmasta täytynee vain hyväksyä ’pienet mokat’, kunhan vain saarikohteet edelleen säilyvät kaikkien saariston ystävien vapaassa käytössä; mielestäni se on kuitenkin kaikkein tärkeintä, vaikka joitakin tyylivirheitä matkan varrella sattuisikin.
    Kesäisin sadekuuroterveisin Nynäshamnista 😊

    Vastaa

    0
    1. ’don’t fix it if it ain’t broken’

      Tämäpä juuri.

      Rakentakoon uusia palvelurakenteita mutta ei vanhojen ja toimivien - sekä käyttäjien kokemuksen - kustannuksella. Siinä ei vain ole mitään järkeä miltään kannalta. Millä tavoin vanhan katoksen purkaminen hyödyttää ketään tai tekee Stora Halsö'sta "paremman luontokokemuksen"...?

      Vastaa

      1
  2. On se kyllä ihmeellistä ettei käyttäjien mielipiteitä huomioida tarpeeksi tuollaisessa asiassa, heitä vartenhan se on. Otsikosta päätellen luulin ensin sinne tulevan tyyliin joitain hakkuuaukioita tai kaavoituksia kesämökeille :D, mutta ymmärrän kyllä hyvin tämänkin pointin.

    Vastaa

    0
    1. Otsikosta päätellen luulin ensin sinne tulevan tyyliin joitain hakkuuaukioita tai kaavoituksia kesämökeille :D

      No se vielä olisi puuttunut...! 🤣

      Vastaa

      0
  3. Mahtaakohan tuossa olla se tilanne, että kun tuo on noin lähellä rantaa, uutta ei saisi rakentaa enää samalle paikalle, joten ne uudet ”halkovajat” on rakennettu metsään ja sitten voidaan perustella kuinka tämä vanha ei enää sovi tyyliin. Todella surullista toimintaa, kun kyseessä ei edes ole purkukuntoinen rakennus ja järkeviä vaihtoehtoisia ratkaisuja on esitetty 🫤En jaksa uskoa, että monellakaan luonnossa liikkuvalla taukopaikan ”design” on se ykkösjuttu.

    Vastaa

    0
    1. Mahtaakohan tuossa olla se tilanne, että kun tuo on noin lähellä rantaa, uutta ei saisi rakentaa enää samalle paikalle, joten ne uudet ”halkovajat” on rakennettu metsään ja sitten voidaan perustella kuinka tämä vanha ei enää sovi tyyliin.

      En tiedä, voisikohan jotain tällaistakin jopa olla taustalla..? Ainakin tuollainen "liian lähellä rantaa" -selitys voisi liittyä siihen, ettei vanhan katoksen paikalle haluta rakentaa uutta katosta ollenkaan, vaan siihen tulisi vain pöytäryhmä.

      En jaksa uskoa, että monellakaan luonnossa liikkuvalla taukopaikan ”design” on se ykkösjuttu.

      Sanos muuta. Mitä lisähyötyä se tuo UUVIn ulkoilualueiden käyttäjille, että paikoissa on samannäköiset eväskatokset... 🤷‍♀️ Onko niissä viihtyisämpää istua, koska ne ovat "tunnistettavasti UUVin tyylisiä"...?

      Vastaa

      0
  4. Noi uudet mitkä lie katokset ovat tosi rumat. Se on sitä kun mennään peppu edellä puuhun ja hävitetään kaikki. Uuvi hävetä sais!

    Sitten asian vierestä. Onko the Ordinaryn kaikki tuotteet luonnonkosmetiikan näkökulmasta pahiksia? Itseä kiinostaisi mm Argireline ryppyihin, Buffet vähän kaikkeen, Caffeinea tekisi mieli kokeilla tummiin silmänalusiin,
    Argireline esim kiinostaisi kovasti lukemani tehokkuuden ansiosta. Mutta en haluaisi käyttää ihan hirveästi kaikkea ns pahis aineita vaan pysyä luonnonkosmetiikan parissa mikä täyttää edes jonkin sertifikaatin säännöt.

    Vastaa

    0
    1. Noi uudet mitkä lie katokset ovat tosi rumat.

      Minusta uudet katokset ovat itse asiassa ihan tyylikkäät, mutta selvästi ahtaammat (puhumattakaan pimeämmät) kuin vanha katos. Uudet katokset eivät mahdollista samaa suuremman joukon yhteisöllistä kokemusta kuin vanha. Stora Halsö'n vakkarit vitsailivat, että uudet katokset voisi myös varustaa valmiiksi hyttyskarkotteilla, sillä ne sijaitsevat metsässä hyttysten juhlapaikalla, kun taas vanhan katoksen ilmavammassa sijainnissa hyttyset eivät kiusaa.

      (Henkilökohtaisesti suren myös mitä upeimman näköalan menetystä - en ole toistaiseksi kohdannut saarten retkikohteissa grillikatosta näin huikeilla auringonlaskunäkymillä, uusista katoksista ei ole näköalaa.)

      Itse olisin sen kannalla, että UUVI rakennuttakoon mitä uusia rakenteita haluaa, mutta jättäisi vanhat ja toimivat - ja käyttäjiensä puolustamat! - rauhaan. Vanhan toimivan ja mukavan grillikatoksen purussa ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä.

      Sitten asian vierestä. Onko the Ordinaryn kaikki tuotteet luonnonkosmetiikan näkökulmasta pahiksia? Itseä kiinostaisi mm Argireline ryppyihin, Buffet vähän kaikkeen, Caffeinea tekisi mieli kokeilla tummiin silmänalusiin,

      Minäkin käytän The Ordinarya :) En itse jaottele luonnon- ja normikosmetiikkaa hyviksiin ja pahiksiin, niiden käyttö on ihon mieltymyksiin ja omiin arvoihin liittyvä valintakysymys. Henkilökohtaisesti en pidä synteettisiä kosteusvoiteita lainkaan tehokkaina, sillä synteettiset öljyt ja rasvat eivät sisällä ravintoaineita toisin kuin kasviöljyt (enkä myöskään pidä synteettisten rasvojen ihotuntumasta), mutta anti-age-aktiiviaineiden joukossa myös synteettinen kosmetiikka loistaa. Argirelinen tai Buffetin sisältämien peptidien kaltaisia aktiiviaineita esimerkiksi ei ole toistaiseksi olemassa luonnollisina vastineina. Caffeinen tyyppisiä taas löytyy, kuten Mádaran Custom Actives -linjan Caffeine Concentrate.

      Ekosertifikaatin kriteereitä The Ordinary ei tokikaan täytä millään muotoa.

      Vastaa

      0
  5. Kauhistus.
    Onko tässä taas jokin syvyydestä sylkäisty imagonkohennuskampanja, jolla yritetään saada trendikkäämpiä turisteja paikalle?! Ilmeisesti nykyinen vakioporukka ei tuo alueelle riittävästi katetta..
    Ei voi muuta kuin puistella päätä...

    Vastaa

    0
    1. Onko tässä taas jokin syvyydestä sylkäisty imagonkohennuskampanja, jolla yritetään saada trendikkäämpiä turisteja paikalle?! Ilmeisesti nykyinen vakioporukka ei tuo alueelle riittävästi katetta..

      Stora Halsö ei varsinaisesti ole turistikohde, eikä kohteen käytöstä myöskään kerry tuloja. Se on ilmainen virkistysalue, jonka palvelurakenteet (venelaituri, poijut, katokset, wc, sauna ja halkojavat puineen) ovat UUVIn tarjoamia. Tai lopulta tietyst veronmaksajien tarjoamia, sillä UUVIn toimintaa rahoittavat käsittääkseni suureksi osaksi kunnat. Myös jotain ulkoista rahoitustakin varmaan on. Alueen käyttäjille Stora Halsön palvelut ovat maksuttomia.

      Mutta, UUVIn asiakirjoista selviää, että Stora Halsö'ta ollaan kehittämässä matkailullisempaan suuntaan ja UUVI haluaa tehdä saaren ja Kopparnäsin alueen ylipäänsä tunnetummaksi. Kuten postauksessakin kirjoitin, Stora Halsö on ollut kuin piiloon jäänyt "salainen helmi", jonka tietäjät tietävät mutta alue ei ole ollut mainstream-tietoisuudessa. UUVI haluaa muuttaa tämän. Tavallaan sen voi ymmärtää, sillä Stora Halsö on aivan upea, ja varmastikin UUVIlla on tajuttu, että on sääli jättää saari vain pienen käyttäjäkunnan tietoisuuteen. Kaikilla on oikeus käyttää yleisiä virkistysalueita ja hienot kohteet halutaan tuoda laajemman yleisön tietoisuuteen. Samalla tämä tietysti merkitsee muutosta alueen tunnelmaan ja henkeen. Näissä jutuissa piilohelmen löytäneet vierailijat eivät tavallaan voi "voittaa", kun saaren tunnettuus ja kävijämäärät lisääntyvät, saaren seesteinen tunnelma auttamatta muuttuu.

      UUVIn asiakirjoista (käyttö- ja hoitosuunnitelmat 2021):

      "Matkaveneilijän saaristo -konseptissa kohderyhmänä ovat veneilijät, jotka tulevat alueelle muualta kuin Kopparnäs-Störsvikin manneralueen kautta. Tämän konseptin kautta aluetta tuodaan esiin mielenkiintoisena veneilykohteena, jossa on hyvät palvelut viikonloppuveneilijöille ja etappikohdetta kaipaaville matkaveneilijöille."

      "Stora Halsötä kehitetään edelleen saariston keskeisimpänä palvelukohteena. Jatkossa varaudutaan kehittämään saunomiseen liittyviä palveluita saaressa. Palveluiden kehittämisessä arvioidaan niiden mahdollista järjestämistä kaupalliselta pohjalta ulkopuolisen operaattorin toimesta."

      Eli.... olihan siellä lopulta se kaupallisuuskin mukana.... 😔

      Vastaa

      0
  6. Täysin naurettavaa!! Oikein veri kuohahti. Kuulostaa siltä, että siellä on jotkut hyvä veli -verkostot. Joku puupää saanut idean "kauniista designista" ja eikun vaan tuttu arkkitehti hoitamaan... valitettavasti Suomessa on aika paljon tällaista korruptiota. En toki tiedä, onko tässä, mutta eihän tuossa ole yhtikäs mitään järkeä. Sinne nyt aktiivit vaan köyttämään itsensä katokseen ja media paikalle, jos ei muu auta. 😅 Miten olis Pelastetaan Halsön grillikatos ry?

    Vastaa

    0
  7. Miksi joku haluaisi mennä syömään eväitä metsään tuollaiseen koppiin, jos vaihtoehtona olisi upeat näköalat… Ei ole nyt järkeä käytetty tai käyttäjiä ajateltu :(

    Vastaa

    0
  8. Nuo uudistukset ovat kieltämättä hyvin ristiriitaisia. Toisaalta (vaikka saatan saada nyt vettä niskaan), kaikki tämän tyyliset uudistukset eivät loppupeleissä ole niin pahoja kuin miltä ne saattavat kuulostaa.

    Pohjustan tätä vähän. Suomen saariston yksi huomattava arvo on se, ettei siinä ole mittavaa ja näkyvää rantarakentamista. Mereltä käsin saaret näyttävät vihreiltä, luonnollisilta ja rakentamattomilta, vaikka niissä onkin lukuisa määrä saunoja ja mökkejä. Vaikka yhdellä saarella sijaitseva rantarakennelta ei kuulosta pahalta, niin asiaa pitää katsoa kokonaisuutena. Suomessa on hyvi vahva tasavertaisuuden periaate: Minäkin saan jos naapurikin on saanut. Toiselta on hyvin vaikea evätä lupa rakentaa rantaan, jos samainen lupa on myönnetty aikaisemmin tai voidaan osoittaa, että vastaavalla paikalla on muuallakin rakennelmia. Tämä vain yhtenä näkökulmana.

    Ymmärrän ilman muuta rakkaan paikan arvolatauksen, mutta täysin objektiivisesti katsottuna, on tavallaan luonnollista, että katetut oleskelutilat sijoitetaan hieman kauemmas rannasta. En ota nyt kantaa tähän nimenomaiseen katokseen vaan puhun yleisesti. Tiedän, että Sanni saat kiinni ajatuksesta, vaikka tuo katos on selvästikin tärkeä sinulle. <3 En siis puolustele purkua, lähtökohtaisesti purku on turhaa, jos kyseessä on suosittu ja paljon käytetty paikka, mutta yritin esittää niitä perusteita, joilla päätöstä on todennäköisimmin perusteltu.

    Samalla on sekin näkökulma, että näin alueelle saadaan ehkä myös uusia käyttäjiä. Itse (ja puhun nyt vain itsestäni) en osaa rohkeasti mennä istumaan grillikatokseen, jossa on paljon ihmisiä ja jonne on ehkä jo muodostunut vakioporukkaa. Koen sen jotenkin vakioporukan häirintänä ja samalla tunnen itseni ulkopuoliseksi. En ole niin sosiaalinen, että pystyisin ottamaan paikkani isommassa porukassa, jossa en tunne muita. Neutraaliin ja pienempään tilaan on helpompi mennä. Voisiko olla, että tässä on ajateltu tämän tyylistä neutraaliutta? En osaa sanoa, tämä on ihan arvailua.

    Yleensä päätösten takana on jokin aineisto ja sen perusteella tehty päätös, harvoin kyse on ihmisten tahallisesti kiusaamisesta. Se, että päätökset eivät aina ole oikeita, on sekin totta. Esimerkiksi tämä purkupäätös voi hyvinkin olla iso virhe ja siksi kannattaakin laittaa ilman muuta palautetta ja ottaa yhteyttä. Palautteet varmasti käsitellään ja parhaimmassa tapauksessa ne vaikuttavat päätöksiin. Sen ohjeen antaisin palautteeseen, että se kannattaa aina tehdä asiallisesti ja oma mielipide kannattaa perustella. Perusteiluilla on olennainen merkitys, ja vielä jos perustelut saa muotoiltua niin, että ne koskavat kaikkia käyttäjiä, niin se on vielä parempi. Eli ei niin, että kertoo miksi itseä harmittaa tietty päätös, vaan niin että miksi päätös on kaikille käyttäjille huono ratkaisu. :) Tämäkään ei Sanni koskenut sinun tekstiäsi, vaan oli yleinen kommentti niille, jotka ottavat ehkä yhteyttä Uuviin.

    PS. Sanni: Laitoin sinulle sähköpostia toisesta aiheesta :)

    Vastaa

    0
    1. täysin objektiivisesti katsottuna, on tavallaan luonnollista, että katetut oleskelutilat sijoitetaan hieman kauemmas rannasta.

      Mä ymmärrän tämänkin - silloin, kun ollaan rakentamassa ihan uutta ja suunnittelemassa rakenteita alueelle, jossa ei ennestään ole rakenteita.

      Tässä tapauksessa toimiva ja erittäin pidetty katos on jo olemassa, eikä ole kuntonsa puolesta purkukuntoinen. Mistä olen tyrmistynyt on nimenomaan se, että jo olemassaolevaa ja täysin toimivaa puretaan estetiikan näkökulmasta. Uudet ja vanha katos eivät sulje toisiaan pois vaan voivat kaikki elää samalla saarella toisiaan täydentäen. Kiitos uusien katosten, Stora Halsö'lla on tilaa entistä useammalle istua grillaamassa. Jos vanha katos puretaan - siellä on heikommat mahdollisuudet grillaukseen (ja suojassa istumiseen).

      Tästä päästään myös seuraavaan esiintuomaasi näkökulmaan, eli sosiaalisuuteen. Tässä uudet ja vanha katos nimenomaan täydentävät toisiaan. Osa vierailijoista nauttii vanhan katoksen sosiaalisuudesta, toiset taas saattavat kokea syrjemmässä sijaitsevan ja pienemmän katoksen enemmän omakseen.

      Itse en kuulu niihin, jotka kritisoivat uusia katoksia millään tavoin, minusta ne ovat sievät ja pidän oikein perusteltuna, että saarelle rakennetaan enemmän mahdollisuuksia istua katoksessa. Mutta sitä en pidä perusteltuna, että vanhat, toimivat rakenteet pitää purkaa "esteettisistä syistä". Minun puolestani UUVI on oikein tervetullut rakentamaan uusia palvelurakenteita upeille retkeilysaarille - mutta älkää tehkö sitä vanhojen, käyttäjilleen tärkeiden ja täysin toimivien rakenteiden kustannuksella..! Esteettiset syyt tällaisessa jo itsessään kauniissa luontokohteessa ovat mielestäni absurdeja, rakenteiden tulee luontevasti ympäristöön sulautuen lisätä kohteen käyttömukavuutta, ei luoda jotain omaa visuaalista "brändiään".

      Sen ohjeen antaisin palautteeseen, että se kannattaa aina tehdä asiallisesti ja oma mielipide kannattaa perustella. Perusteiluilla on olennainen merkitys, ja vielä jos perustelut saa muotoiltua niin, että ne koskavat kaikkia käyttäjiä, niin se on vielä parempi. Eli ei niin, että kertoo miksi itseä harmittaa tietty päätös, vaan niin että miksi päätös on kaikille käyttäjille huono ratkaisu. :)

      Jes, juuri näin. Mun on vaikea nähdä, miten kukaan voisi olla sitä mieltä, että kaksi uutta pientä katosta (joista toisessa ei edes ole grillisyvennystä) on Stora Halsön käyttäjille parempi ratkaisu kuin kaksi uutta pientä katosta ja vanha isompi grillikatos. Tai no, UUVIlla ollaan tätä mieltä. Lukemassani UUVIn hallituksen viestissä todettiin, että kaksi uutta katosta sekä vanhan katoksen tilalle tuleva pöytäryhmä "luovat puitteet useammalle käyttäjälle". Matematiikkaa, jota ainakin minun on vaikea ymmärtää, koska tälläkin hetkellä vanhan grillikatoksen vieressä on pöytäryhmä. Nykyisellä varustuksella vanhaan grillikatokseen mahtuu 12 ihmistä ja pöydän ympärille kuusi. Onko ajatuksena tuoda grillikatoksen tilalle niin monta pöytäryhmää, että evästelemään mahtuu vielä enemmän ihmisiä..? Tosin ilman tuulen- ja sateensuojaa, mikä monelle olisi tauko- ja etenkin grillipaikan suhteen tervetullut bonus.

      Kaksi uutta katosta ja vanhan katoksen paikalle tuleva pöytäryhmä luovat puitteet ulkoiluun useammalle käyttäjälle -niin vanhoille kuin uusille.

      Vastaa

      0
  9. Aivan uskomattoman järjetöntä toimintaa!🤯Hyvä kuntoinen rakennus ja niin upean hienolla paikalla kun olla ja voi 🥰 mutta ei, kun totta kai on kiire saada nuo tylsät laatikot tilalle ja kauemmas rannasta tietenkin kun onhan ne paljon viihtyisempiä ja tunnelmaisempia kuin nykyinen...Ei paljoa järki päätä pakota ja miten voi ollakin tuollaista turhamaista rahan tuhlausta päättäjiltä,ei voi vaan ymmärtää.Todella,todella harmi😔

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (39)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat