Nyt kun Kreikan saaret ovat olleet ulottumattomissani kiitos pandemian, keksin tänä kesänä tehdä saarihyppelystä Suomi-version.
Vaikka Ahvenanmaa on minulle hyvinkin tuttu, maamme muut saaristoalueet ovat jääneet käytännössä hämärään.
”Saariston rengasreittikin” on vain jotain, josta kuulee muiden hehkuttavan mutta omaan elämään sellaiset reissut eivät ole koskaan luontevasti sujahtaneet.
Ja Turun kuulu saaristo? Se on ollut vain se maisema, jota ihailen Ahvenanmaalle suuntaavien laivojen kansilta.
Tänä kesänä – ollessani jälleen matkalla Ahvenanmaalle - käteeni tarttui Turun satamassa Paraisten ja Kemiön saarten matkailuesite. Lueskelin esitettä laivassa ja yhtäkkiä päässäni syttyi lamppu – hei, kun Suomessakin on näitä kivoja pikkusaaria, miksipä en tekisi saarihyppelyreissua kotimaisilla vesillä?
Tuumasta toiseen, ja aloin saman tien suunnitella reittiä. Lomalla kun olin, vailla kiveen hakattuja ennakkosuunnitelmia, saattoi tällainen impulsiivinen idea lähteä heti toteutukseen. Ainoa ongelma näin lyhyellä varoajalla keksityn reissun kanssa oli majapaikkojen niukkuus - elettiinhän kotimaan matkailun kuuminta kesää koskaan ja majoitus oli todellakin kiven alla.
Niinpä tätä reissua kasatessa kului ihan kohtuuttomasti aikaa majapaikkamahdollisuuksien selvittelyyn, ja suunnitelmaa etenkin Kemiön saarella piti koko ruukata uuteen uskoon. (Tiedoksi: Kasnäs-Högsåra-Hiittinen-Rosala-Örö -alueella majoitusvaihtoehtoja on tarjolla todella niukasti.)
Alkuperäisen suunnitelmani mukaan olisin tehnyt reitin Kökarista Nauvon, Paraisten ja Kemiönsaaren kautta Bengtskärin majakalle ja sieltä Hankoon.
Reitistä toteutui lopulta vain puolet, kun saaristolautat vaihtuivat kesken reissun (odottamatta) purjeveneeksi, ja purjeet suuntasivat toiseen suuntaan. Purjeveneellä ”hypähtelin” vielä ihastuttavan reitin Parainen - Brännskär – Nötö – Utö – Kökar – Maarianhamina.
Ylläolevassa kuvassa olen korostanut valkoisella kohteet, joissa saarihyppelylläni vierailin.
Suloinen Nötö vei sydämen
Alkuperäisen suunnitelman loppupää jää odottamaan ensi kesään – mutta ai että jäi kaipuu päästä uudelleen myös Brännskäriin ja etenkin Nötö’lle..! Mitä mielettömiä minisaari-idyllejä Saaristomeren ulapoille kätkeytyykään..!
Taidan olla nyt vähän Suomi-saari-hurahtanut....
💎 Paras alue saaristohyppelyn toteutukseen on Turun saaristo ja Saaristomeri. (Saaria on Suomessa muuallakin mutta täällä on tihein saarikeskittymä - saaria on tuhansia..!) Ensi alkuun: mikä on Turun saaristo? Se ei suinkaan ole rypäs Turun kyljessä sijaitsevia saaria, kuten allekirjoittanut oli saattanut luulla, vaan yleisnimitys Kustavin, Paraisten ja Kemiön saaristojen alueelle. Eli hassua kyllä – Turun saaristossa ei juurikaan ole Turkuun kuuluvia saaria. Alueesta käytetään myös nimeä Varsinais- tai Lounais-Suomen saaristo.
Saaristomeri alueena kattaa myös Ahvenanmaan.
💎 Hyviä aloituspaikkoja ovat esimerkiksi Kasnäs ja Nauvo tai Ahvenanmaa.
💎 Turusta pääsee saaristobussilla aina Houtskariin asti vuoden ympäri. Katso aikataulut täältä.
💎 Kätevin työkalu laivareittien suunnitteluun: saaristolautat.fi josta näet Kaikki Turun ja Ahvenanmaan saariston laivareitit. Suunnittelussa auttaa erityisesti sivuston visuaalinen reittikartta: näet yhdellä silmäyksellä, minkä saarten välillä ylipäänsä kulkee laivayhteys. Kaikki reitit on merkattu omalla värillään ja saarten väliset yhteydet ja reittimahdollisuudet on helppo hahmottaa. Klikkaamalla reittiä kartalla avautuvat tarkemmat tiedot ja pääset klikkautumaan eteenpäin aikatauluihin.
Osa lautoista on ilmaisia yhteysaluksia, osa taas kaupallisten toimijoiden maksullisia lauttayhteyksiä. Jotkin hyvin pienten saarten väliset yhteysalukset kulkevat vain tilauksesta.
💎 Ahvenanmaalla lauttaliikenne on aina maksuton ”jalankulkijoille”, autosta, moottoripyörästä ja polkupyörästä menee maksu.
Omat reittivinkkini lyhyehköihin saaristopyrähdyksiin:
⛴ PARAINEN: PARAINEN (VANHA MALMI) – NAUVO – SEILI
⛴ KEMIÖNSAARI: TAALINTEHDAS – HÖGSÅRA – KASNÄS - ( - ÖRÖ – HIITTINEN)
⛴ TURKU – MAARIANHAMINA - KÖKAR – NAUVO – PARAINEN – TURKU
Olen asunut Ahvenanmaalla monet vuodet, mutta en ole koskaan kulkenut mantereen ja Ahvenanmaan väliä saariston yhteysaluksilla. Helpoin tapa on hypätä Turussa tai Helsingissä Ruotsin laivaan, mutta on myös olemassa kiinnostavampi, joskin enemmän vaivaa ja aikaa vaativa tapa: tulla saaristolautoilla joko Korppoosta tai Kustavista käsin.
Nyt valitsin Korppoon reitin, joka kulkee Ahvenanmaalla Kökarin kautta. Matka kestää yhteensä 5,5 tuntia ja laivaa vaihdetaan Kökarilla.
Kökar on kaunis saari ja sen keskuskylässä Karlbyssa sijaitseva vierassatama Brudhäll on yksi koko Ahvenanmaan viehättävimpiä, joten päätin jäädä sinne yhdeksi yöksi fiilistelemään tunnelmaa.
Brudhäll on Ahvenanmaan saariston helmiä
Brudhäll on minusta niin tunnelmallinen ja kiva paikka, että suosittelisin vierailua siellä vaikka olisit vain käymässä Ahvenanmaalla. Brudhällin satama on käytännössä Brudhäll-hotellin, ravintolan ja venelaiturin muodostama kompleksi, ja sitä voi kutsua poikkeuksellisen vilkkaaksi ja jopa kosmopoliittiseksi sijaitakseen pikkuisessa saaristokunnassa.
Aivan Brudhällin läheisyydessä sijaitsee myös Kökarin ainoa ruokakauppa, posti, kunnantalo ja muut palvelut. Kylä on kuitenkin niin hiljainen, että ilman maamerkkinä toimivaa Brudhällin komeaa rakennusta keskustan halki voisi kävellä tajuamatta ohittaneensa juuri saaren keskustaajaman.
Kökarilla hienoimmat nähtävyydet ovat luonto, Kökarin kirkko ja keskiaikaisen fransiskaaniluostarin rauniot sekä Källskärin merkillisen kaunis ja ainutlaatuinen saari, jonne ruotsalainen vapaaherra perusti välimerellisen puutarhan keskelle-ei-mitään.
Kuvittele kreikkalainen Hermes-patsas ulkosaariston karun, tuulenpieksemän saaren korkealla kalliolla tervehtimässä saapujia..! Källskär on yksi kiehtovimpia ja erikoislaatuisimpia paikkoja Ahvenanmaalla ja koko Suomessa..! Retket Källskärille lähtevät kesäaikaan päivittäin Brudhällin laiturista.
Mitä muuta Kökarilla voi tehdä? Vuokraa pyörä ja aja saari päästä päähän, etappeina vaikkapa Hellsön satama ja Havspaviljongen-ravintola saaren toisessa päässä ja Kökarin kirkko toisessa.
Itse poljin juuri tämän reitin omalla vierailullani! Reitin ehtii pyöräillä leppoisasti yhden päivän aikana. Maasto on tasaista ja helppokulkuista.
Vierasvenesatamien tunnelmasta tykkääville on Brudhällin lisäksi kaksi muuta mukavatunnelmaista satamaa; Hellsö saaren pohjoispuolella ja Sandvik saaren lounaisosassa. Sandvikissa on myös camping-alue.
Vinkki: jos saavut Kökarille ilman omaa kulkuneuvoa, pääset Kökarin satamasta Brudhälliin taksilla. Tietyille laivavuoroille on kiinteän taksan kimppataksiyhteys joka maksaa vain 2€. :) Tiedot ja kimppakyydin ("kollektivtrafik") aikataulut näet täältä.
Seuraavassa osassa etappi 2: Kökar - Galtby (Korppoo) - Nauvo, Seili ja Parainen. :)
6 comments on “Saarihyppely Suomessa - vinkkejä ja matkakertomus osa 1: Kökar”
Voi ihanaa! Tässä tämä postaus nyt on! Kiitos ihan hirveästi!!!
Ole hyvä ☺️
Nyt syksyn (tai siis loppukesähän nyt pitäis olla..) sateiden keskellä nämä postaukset on just sitä, mitä kaipaa, oikein voin tuntea auringonpaisteen ihollani! :D
❤️🌞
Onko sulla jo ajatusta paluusta kreikkaan vai vaihteleeko se?
Jonkin verran loppukesästä on inspiroinut 2 kertaa rokotettujen reissuulähdöt sinnepäin mutta sit kuitenkin päädyttiin reissukaverin kanssa deltan myötä ettei ihan vielä lähdetä vaikka kaipaus on niin kova 😭😭
Saan keskiviikkona oman tokan erän mutta luulen et vielä tämä vuosi menee tutkaillessa tilannetta, ja sitten toivon mukaan ensi kesälle tilanne muuttuu ajatuksista teoiksi 😃
Itse asiassa minusta on alkanut yhä enemmän tuntua siltä, että lähden Kreikkaan syksyllä kun kaksi piikkiä on täynnä ja vaikutus ehtinyt täyteen tehoonsa. Huomaan, että mun mieli alkaa hyväksyä, että tätä elämä nyt on. Maskit ja rajoitukset ovat uusi normi, ja näiden kanssa on nyt elettävä. Elämä ei tule tästä merkittävästi muuttumaan seuraavan 3, 6 tai 12 kuukauden aikana. Täysi maskittomuus ei mahdollisesti enää koskaan palaa. Kun rokotukset on otettu, täytyy alkaa keskittyä mielenterveyden hoitamiseen ja siihen, että voi jatkaa elämää ja mielekkäiden asioiden tekemistä niissä puitteissa, jotka koronan aikakausi on nyt asettanut.
Tätä elämä nyt on.