21.08.2020

Kreikaton vuosi ja kuulumisia perjantaina 21. elokuuta

Kreikka jää nyt väliin tältä vuodelta. Ei voi mitään, vallitsevassa tilanteessa ei vain tunnu hyvältä matkustaa ulkomaille. En pysty nauttimaan matkasta näissä olosuhteissa, enkä rentoutumaan tehdessäni jotain suositusten vastaista - maskilomailun mielekkyydestä puhumattakaan.

Halusin Kreikan niin paljon toteutuvan, vaikka realiteetit ovat toki koko ajan olleet syksyistä lomaa vastaan. No, Kreikka pysyy siellä ja odottaa. Haluan matkustaa sinne hyvällä mielellä. Nyt ei ole sellainen mieli ulkomaan matkojen suhteen.

Tästä tulee ensimmäinen vuosi yli kymmeneen vuoteen, kun en pääse Kreikkaan. Matkan peruuntuminen ei toisaalta harmita niin paljon, kun olen saanut kotimaassakin tehdä tänä kesänä omansalaista saarihyppelyä. Veneily on aivan ihanaa, ja meren sekä saaristoluonnon kauneuden saa veneestä käsin kokea ihan eri tavalla kuin esimerkiksi Ahvenanmaalla oleillessa - vaikka sielläkin ollaan meren ympäröimänä kaikkialla.

Mahdollisuus kokea Suomen saaristoa tuli todellakin parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan. Veneellä ja luodoilla ei tarvitse miettiä maskeja ja turvavälejä.

Syyskuinen Kreikka vaihtuu nyt Lappiin. Minulla on vielä käyttämättä Pallas-tunturin hotellissa kaksi yötä jotka olin varannut huhtikuulle, ja jotka koronan vuoksi siirtyivät. Ruska-aika Lapissa on jotain, mitä en myöskään ole vielä elämässäni kokenut, joten vaihtoehto ei ole lainkaan huono.

Ahvenanmaallakin voisi ehkä käydä. Tai Punkaharjulla <3 Hotelli Punkaharjun syksyn viimeinen Sieniviikonloppu osuu juuri lomani päätökseen. Työkuulumisia.

Kuluneet kaksi viikkoa ovat olleet töissä varmaankin tämän vuoden kiireisimpiä, mutta kiire on laadultaan miellyttävää. Olemme lanseeraamassa uutta kotimaista luonnonkosmetiikkasarjaa, Taikaa, josta kerroinkin jo keväällä. Laverallakin on ihan mahtavia uutuuksia tulossa; jotain ihan uudenlaista Laveran tuotemaailmassa.

Lisäksi olen saanut "pöydälleni" uuden sarjan jonka kanssa teen töitä - Patykan. Tällä viikolla meillä oli Patykan peruskoulutus Ranskasta käsin - paljon asiaa omaksuttavana. Blogin kautta olen saanut tutustua Patykaan jo jonkin verran aikaisemminkin, mutta nyt siitä tulee myös osa päivätyötäni.

Päivätyön takia blogikommenteille ei ole ollut tällä viikolla kunnolla aikaa, mistä olen pahoillani - etenkin kun täällä on ollut niin paljon mielenkiintoista keskustelua niin pk-seudun asuinalueiden kuin puurojenkin tiimoilta ❤️

Rehellisesti, välillä tuntuu vaikealta, kun kumpikin työni liittyy niin olennaisesti näyttöpäätteen äärellä olemiseen. On haastava cocktail, kun sekä taitoni että se, mikä ei ole minulle hyväksi, vaativat saman ympäristön = tietokoneen. Etenkin nyt korona- ja etätyöaikana ruudun osuus päivissä korostuu entisestään, kun kaikki palaverit ja koulutuksetkin toteutetaan etänä netissä.

Onneksi kaikki viikot eivät ole yhtä tietokonepainotteisia, ja välillä on myös sellaisia viikkoja, jolloin kuvaan enemmän ja saa olla työn merkeissä ulkoilmassakin. :)

Vaikka ruutuaikaa on tosiaan tällä viikolla kertynyt kiitettävästi työn puitteissa, on ruutu sentään ollut loppuviikosta omaa työhuonetta inspiroivammassa (ja samalla kodikkaasti ahtaammassa) ympäristössä, kun oli jälleen mahdollisuus veneilyyn.

Tässä yhteydessä voin myös antaa ayurveda-ruokavaliokokeilun väliraportin. Heti kun poistuin kotoa, kokeilu osoittautui vhh-ruokavaliota haastavammaksi, sillä ayurveda-ruokavalio poistaa käytännössä paljon useampia perusruokia paletiltani, kuin mitä vhh tekee. Ayurveda pitta-ruokavalion ulkopuolelle jäävät niin tomaatit, porkkanat, feta, marjat kuin jogurttikin - kaikki ruokia, joita Kalastaja on tottunut meikäläisen syövän, ja niitähän oli vene pullollaan.

Olen pitänyt kiinni vain kananmunattomuudesta, mutta fetasalaatista, jogurtista ja emmentalista en ole kieltäytynyt.

Kalastajan mielestä olen aivan "pimeä", kun vapaaehtoisesti jätän joukon terveellisiä ja maukkaita ruokia pois. Yritä siinä sitten selittää, että "etsin tällä kokeilulla rauhaa ja keskittymiskykyä"... Saat vastaukseksi katseen ja: "Ai - tomaatittomuudella...?"

Mmmmjooo. Oikeasti: ayurveda on paljon vhh:ta vaikeammin perusteltava juttu. Vehnän ja sokerin välttämisen sentään jokainen yleensä ymmärtää. :D

Ihan vilpittömästi haluaisin ayurveda-elämäntavan vaikutuksia testata, ja katsoa, voiko ravinnolla todella olla ylivilkasta mieltä ja levottomuutta rauhoittava vaikutus, mutta kokeilu pääsee jatkumaan kunnolla vasta kotioloissa.

Ja, no.... olisinko tosiaan voinut mennä Kreikkaan kahdeksi viikoksi ja olla syömättä yhtään fetasalaattia ja munakoisoa...? En todellakaan. ❤️

Ihanaa viikonloppua kaikille!

21 comments on “Kreikaton vuosi ja kuulumisia perjantaina 21. elokuuta”

  1. Toi on omasta näkökulmastani outo ajatus, että laittamalla ruokavalion (=ison osan elämästä) remonttiin, voisi saavuttaa mielenrauhaa - pikemminkin kauhean stressin. :)

    Vastaa

    0
    1. Ayurvedassa on niin täysin länsimaisista näkemyksistä poikkeava ”suhde” ravintoon. Kehotyypin mukainen ravinto ja oikeanlainen vuorokausirytmi johtavat ayurvedan mukaan väistämättä tasapainoon, johon mielen ja kehon rauha sisältyvät.

      Mutta kuten todettua, olen lähtenyt kokeiluun samalla skeptisenä mutta avoimin mielin. Kokeilemalla ei menetä mitään - jos nyt ylipäänsä pystyn suositeltua elämäntapaa rytmeineen, ruokavalioineen ja hengitys- & joogaharjoituksineen riittävästi noudattamaan.

      Vastaa

      0
  2. Oletko koskaan kokeillut olla ilman kofeiinia..? Itsekin tunnistan hyvin tuon levottomuuden ja ylivilkkauden, ja syytän usein kahvia. Silti en osaa lopettaa sitä vaikka usein se tuo vain huonon olon. Pitäisi varmaan ottaa taas itaeään niskasta kiinni ja yrittää.

    Vastaa

    0
    1. Aloitin kahvin juonnin vasta 9 vuotta sitten, ja olin jo sitä ennen yhtä vilkas. Luulen, ettei kahvin juonnin lopetus varmaan ainakaan haittaisi, mutta en usko, että mieleni levottomuus liittyy kofeiiniin.

      Vastaa

      0
    2. Noin mäkin ajattelin pitkään: että olen muutenkin niin vilkas ja rauhaton, ettei kahvilla ole niin merkitystä. (Olen tosin juonut kahvia paljon sua kauemmin. :)) Mutta sitä mukaa, kun kroppa ja pääkoppa ovat vaatineet elämän rauhoittamista asteittain - ja olen jopa oikeasti rauhallisempi nykyään! - olen huomannut kahvin häiritsevän unta ja tekevän levottoman olon. Ja tarkoitan tällä, että liian kahvin, en aio luopua kahvista kokonaan. Mutta määrien pienentäminen ja kokonaismäärän vähentäminen on auttanut.

      Vastaa

      0
    3. Mulla kahvi ei vaikuta unensaantiin, voin juoda kahvia vaikka juuri ennen nukkumaanmenoa :) Olen aina miettinyt, miltä kahvin piristävä vaikutus tuntuisi - mulle kahvi on aina ollut rentouttava juoma. En ole itse asiassa koskaan elämässäni nauttinut mitään ruokaa tai juomaa, joka selvästi toisi piristyneen ja energisoituneen olon :D Se on mulle toistaiseksi tuntematon kokemus.

      (En silti epäile etteikö kahvin juonti voi vaikuttaa negatiivisesti, sehän on todettu monissa tutkimuksissa. Toisille ei sovi pienikään määrä.)

      Mun tavallinen päiväannos kahvia on ollut 5 dl suodatinkahvia, ja nyt olen vähentänyt sen puoleen. Katsotaan, saisinko tätä määrää vielä hivutettua alas :)

      Vastaa

      0
    4. Ok, tunnistan tuonkin. Aviomieheni juo kahvia koska vain ja nukkuu hyvin. :) Joskus mulla on illlalla levoton olo ja juon ihan pienen määrän pikakahvia ja olo rauhoittuu. Mutta keskimäärin parempi vähemmän ja aiemmin. Mä en niin tutkimuksia mieti, vaan omaa oloa seurailen.

      Vastaa

      0
    5. Mä en niin tutkimuksia mieti, vaan omaa oloa seurailen.

      Tämä on minunkin motto 👊

      ...Nytkin olen (jälleen kerran) saanut todeta, että niukat hiilarit tuo mulle sen parhaan olon, sanokoot virallisterveelliset suositukset mitä hyvänsä. Ayurveda-hiilaritaso on mulle liikaa ja vaikka kyllähän puuro totta vie maistuu (ja on varmasti terveellistäkin), olo on raskas ja vatsa on ollut enemmän tai vähemmän turvoksissa ayurveda-kokeilun aloitettuani.

      Vastaa

      0
  3. No, täytyy kyllä myöntää,että oma asenteeni tähän on samanlainen kuin Kalastajalla :D Mutta mielenkiintoistahan sitä on kaikenlaisia kokeiluja seurata, vaikka ne eivät oman käsitykseni kanssa yhteneväisiä olekaan.

    Vastaa

    0
  4. Tuli tästä mieleen, ootko kattonut torstaisin kun Yleltä tulee toi Joanna Lumleyn Kreikka-sarja? Oon tykänny kovasti noista Joannan aiemmistakin matkustussarjoista, niin tätä on ihan mielenkiintoista seurata kun oon niin kauan lukenut Kreikasta sun blogista :D

    Vastaa

    0
    1. Moni (äitini mukaanluettuna) on minulle tuosta sarjasta vinkannut, ja aikeissa on katsoa se..! :) Kun vain muistaisi..! :D Olen niin tottunut tv-ohjelmattomaan elämään että on vaikea muistaa, että TV-ohjelmiakin on olemassa ja katsottavissa...! :D

      Vastaa

      0
  5. Tänä kesänä ei ole edes tehnyt mieli matkustaa ulkomaille, edes Tallinnaan. Lomamatkalla haluan ottaa rennosti, en vainoilla koko ajan käsidesien, maskien ja turvavälien kanssa. Osa ravintoloista ja palveluistakin on varmaan tilapäisesti kiinni. Onneksi tänä kesänä on ollut kivat kelit Suomessa, ainakin minun mielestäni. Enemmän se on talvi kun kaipaisi reissuun johonkin lämpimämpään ja aurinkoon.
    Toisaalta olisi kiva käydä pitkästä aikaa Lapissa. Hieman erilaiset talvet siellä kun täällä etelässä.

    Vastaa

    0
  6. Ihania kuvia oli! Kyllä meidän Suomi on kaunis. Nähtävää riittää. Itselläni meni kyllä kesä ihan ohi töissä, missä oli hirveä kiire kevään lomautusten jälkeen, mutta yritän välttää haikeutta. Vaikka kesä on kohta ohi, niin meillä on onneksi neljä ihanaa vuodenaikaa. Kaikissa jotain hyvää :)

    Vastaa

    0
  7. Hauskaa, että sarjan julkaiseminen on näin lähellä. :) Olen käyttänyt suomalaista kosmetiikkaa ja muun muassa Laponie of Scandinavia on yksi suosikeista.

    Olisipa kiva, jos sarjaan tulisi myös kasvojen puhdistusmaito ja vartalokuorinta!

    Vastaa

    0
  8. Mä sanoisin, että kaikkea voi kokeilla. :) Jos siitä saa apua, niin hieno juttu; jos ei huomaa eroa, palaa takaisin. Ja aina saattaa oppia jotain uutta itsestään ja/tai löytää uusia ruokatottumuksia tai -suosikkeja.

    Vastaa

    0
  9. Mikä kehotyyppi olit tuossa Ayurveda-vertailussa? Minulle on joskus muinoin sanottu tyypiksi Vata, ja muistaakseni kananmunaa ei tarvinnut vältellä, jopa päinvastoin. Ko. filosofia ei vain puhutellut itseäni ainakaan silloin, sillä ruokavalion vältettävien listalla oli monia juttuja joista silloin pidin todella paljon, mm. happamat vihannekset ja marjat. Lisäksi en silloin ollut taipuvainen kiinnittämään huomiota juuri mihinkään säännöllisiin asioihin . Tuosta on kuitenkin pitkä aika, joten voisi mielenkiinnosta kaivaa laput ja muistiipanot esille. :)

    Vastaa

    0
    1. Mikä kehotyyppi olit tuossa Ayurveda-vertailussa?

      Vata-pitta, pitta on hallitseva ja enemmän epätasapainossa.

      Vata saakin syödä kananmunaa (käsittääkseni), mutta pittalle se on huonoksi. TAI, jos nyt oikein mennään ei-länsimaistettuun ayurvedaan, kananmunaa ei ylipäänsä pidetä hyvänä ruokana koska se edustaa elämän alkua. Perinteinen ayurveda on lakto-vegetaristinen. Ei munia, kalaa eikä lihaa, mutta maitotuotteita käytetään runsaasti.

      Mua oikeasti ihan huvittaa, miten hankalalta ayurveda-ruoka tuntuu verrattuna monen niin päivittelemään vhh:hon. :D Lopulta leipä, pasta, sokeriherkut ja perunat muodostavat NIIN paljon pienemmän, mauttomamman (ja merkityksettömämmän) osan ravintoa kuin ayurvedan "kieltämät" (mitäänhän ei tosin kielletä, ei vain suositella) lukuisat kasvikset, hedelmät ja marjat.

      Vastaa

      0
    2. Voisiko syynä olla myös se, että vhh:ssa on selkeä logiikka (hiilihydraatit, rasvat), kun taas Ayurvedassa kyse on enemmän symbolisista ja käsitteellisistä asioista? Nyt kun katsoin , niin esimerkiksi Vatalle suositellaan lämpimiä ja pehmeitä ruokia, öljyjä ja pähkinöitä. Kylmät, kovat ja happamat ruoat ovat ei-suositeltavien listalla (kärjistettynä). En edelleenkään ole etsinyt omia papereita, vaan katsoit tuon yleisesti netistä. Tämä on juuri ruoan symboloimista ja merkityksen hakemista syömisen konkreettiselle kokemukselle, ei niinkään sille onko ruoan ravintoarvo ja funktio olennaista .

      Vhh:n päivittely on selitettävissä ehkä samalla periaatteella. Kukaan ei päivittele, jos joku ei syö lihaa tai possua uskonnon perusteella. Vhh ei ole uskonto vaan oma valinta. Uskon, että esimekiksi Ayurveda on helpommin hyväksyttävissä, sillä silloin asiat ja syömiset tai syömättömyydet voi perustella henkisillä arvoilla. Se ettei syö sokeria tai hiilihydraatteja ylipäätään viittaa usein ihmisten mielessä painonpudotukseen, henkisillä arvoilla perusteltu ruokavalio ei. Jos hoikka ihminen toteuttaa ruokavaliota, joka viittaa painonpudotukseen, niin se on vaan huono juttu yleisesti. Jos hoikka ihminen on kasvissyöjä niin se ei herätä niin suuria tunteita. :)

      Vastaa

      0
    3. Kirjoittamassasi on varmasti paljon perää. (...vaikka oman lähipiirini kokemuksella sanoisin, että heille vhh on helpommin ymmärrettävä valinta kuin ayurveda, juuri siksi että esimerkiksi vehnän ja sokerin tiedetään konkreettisesti omaavan kielteisiä vaikutuksia terveyteen, kun taas ayurveda-ruokavalion symbolinen arvo tuntuu heistä huuhaalta.)

      Suuremmassa kuvassa on kuitenkin varmasti niin, että henkisillä tai eettisillä arvoilla ruokavalionsa perustelu on hyväksyttävämpää kuin "vain" päätös jättää joitain ruoka-aineita pois "koska olo vain tuntuu silloin paremmalta". Ja se on totta, että esimerkiksi vhh tulee todennäköisesti aina monen mielessä yhdistymään painonpudotukseen.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (38)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat