Luukussa 8 tutustumme erilaiseen avustajakoiraan: Ransu on Suomen ensimmäinen allergisille sopiva avustajakoira.
Hellyttävä Ransu edustaa harvinaisempaa avustajakoirarotua: se on ensimmäinen Suomessa avustajakoiraksi koulutettu Australian labradoodle. Nimensä Ransu on saanut TV:n Ransu-koirasta, ei ole vaikea nähdä miksi..! :)
Ransulla on mielenkiintoinen tarina liittyen sen avustajakoiruuteen.
Avustajakoirina käytetään yleensä labradorinnoutajia, mutta allergisille ne eivät sovi. Ongelma on ollut tiedossa pitkään ja allergiselle sopivaa ja samalla avustajakoiran työhön sopivaa rotua on ollut haasteellista löytää.
Kolme vuotta sitten Ransun isännän Paulin vaimo Hannele, joka kouluttaa avustajakoiria, löysi sopivan rodun: Australian labradoodle. Pohjavillattomana koirana labradoodle sopii monelle allergikolle ja astmaatikollekin. Rotu on Australian opaskoirayhdistyksen jalostama ja käyttämä.
Ransu pentuna
Sipoolainen kenneli Wonder’s ALD/ACD lahjoitti Ransun ilmaiseksi kuullessaan mihin tarkoitukseen pentua lähdettäisiin kouluttamaan.
Ransu tuli Paulin ja Hannelen luokse alkukoulutukseen, ja sen piti alunperin mennä toiselle käyttäjälle. Kun alkuperäinen käyttäjä ei voinutkaan ottaa Ransua, Pauli päätti kouluttaa Ransun itselleen. Paulin edellinen avustajakoira Aamu oli samoihin aikoihin jäänyt eläkkeelle.
Pauli kertoo, että labradoodle on rotuna hiukan haasteellisempi kouluttaa kuin perinteisesti käytetty labradorinnoutaja. Paulilla on ollut kaksi avustajakoiraa ennen Ransua, mutta Ransu on ensimmäinen jonka hän on kouluttanut itse. Ammattikouluttajana työskentelevä vaimo vastasi Ransun alkukoulutuksesta, ja Pauli loppukoulutuksesta.
Ransu sai keväällä 2017 Apu-lehden hyvien hankkeiden Apu-tonnin. Raha käytettiin Ransun koulutukseen. Kuva: Kari Kaipainen
"Olin ajatellut, että eihän tuo yhden koiran koulutus voi olla niin erikoista, ettei siihen teknikon koulutus riitä," Pauli kertoo Aputassu-lehdessä. Koulutuksen edetessä kävi selväksi, ettei koulutus ihan niin helppoa ollutkaan. "Olen kouluttanut työkseni taksinkuljettajiakin, mutta haasteellisempaa oli tuon Ransu-koiran koulutus avustajakoiraksi."
Pauli on Avustajakoirayhdistys ry:n puheenjohtaja ja yhdistyksen itsekoulutusprojektista vastaava, ja toteaa, että oma kokemus itsekouluttamisesta oli tietenkin hyvä. Nyt hän tietää omakohtaisesti, miten vaativaa koulutus voi olla.
Ransu valmistui viralliseksi avustajakoiraksi marraskuussa 2018. Se auttaa Paulia tyypillissä tehtävissä kuten tavaroiden nostamisessa, hissin tilaamisessa, valokytkinten painamisessa ja vie Paulin ulos. Niin Pauli asian ilmaisee - Ransu ulkoiluttaa häntä, ei toisin päin :)
"En osaa enää sanoa millaista olisi elämä ilman avustajakoiraa, kun olen jo 30 vuotta elänyt koirien kanssa yhdessä ja avustajakoiriakin minulla on ollut vuodesta 1996", Pauli kertoo.
Paulilla on myös ihmisavustajia, jotka auttavat häntä asioissa jotka ovat koiran työmahdollisuuksien ulkopuolella, kuten autolla ajaminen, ruoanlaitto ja suihkussa käynti.
Kuva: Hannele Rossinen
"Koira on avustaja, jonka kanssa ei tarvitse miettiä voinko pyytää tekemään tuota, koska koira tekee monesti asiat heti, kun jokin esine putoaa minulta lattialle."
Pauli, mikä on parasta Ransussa?
"Parasta Ransussa on sen kiintymys käyttäjäänsä ja innokas toimintarmo".
*
LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN
Voit lahjoittaa Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.
Voit lahjoittaa Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.
3 comments on “JOULUKALENTERI 2019 - LUUKKU 8”
Ihana Ransu <3
Mun kalenterista tuli tänään kasvoharja. Enpä muista koska olisin viimeksi käyttänyt ihan perinteistä harjaa, mutta pitänee kokeilla :)
Mä tunnustan etten ole koskaan (!) käyttänyt kasvoharjaa...!
Mä oon ostanut ihan perinteisen kasvoharjan joskus kosmetologikouluaikoina ja sen lisäksi jostain saanut toisen joitain vuosia sitten. Käyttämättä ne jäi, mutta toisaalta suhtaudun nykyisin ihon puhdistukseen vähän eritavalla :)