05.12.2019

JOULUKALENTERI 2019 - LUUKKU 6

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tänään tutustumme oppilaskoira Metkaan ja avustajakoiran koulutukseen.

Tapaan koirakouluttaja Mari Kallion aurinkoisena aamuna Ylöjärven keskustassa.

Yksivuotias labradorinnoutaja Metka loikkaa terhakasti Marin auton takakontista ja seuraa meitä kuuliaisesti sisään läheiseen kahvilaan. Sillä on yllään ’Koira koulutuksessa’-liivi, eikä se kiinnitä minuun mitään huomiota. Metka tietää olevansa ”töissä”, ja se huomioi ainoastaan Marin.

Mari kouluttaa Metkaa Avustajakoirayhdistys ry:n itsekoulutusprojektin kautta.

Metka on tullut Marille 8-viikkoisena ja siirtyy tulevalle käyttäjälleen alkukoulutuksen jälkeen. Tämä ns. puolikoulutetun koiran vaihtoehto sopii sellaisille avustajakoiraa tarvitseville henkilöille, jotka eivät vammansa tai sairautensa vuoksi pysty hoitamaan ja kouluttamaan koiraa aivan pennusta lähtien

Metkan päätymisellä avustajaoppilaaksi on sympaattinen tarina; se on ostettu yhdistykselle yksityisen ihmisen syntymäpäivälahjavaroilla. Joku lahjoitti 50-vuotissyntymäpäiväksi saamansa varat avustajakoiran koulutukseen.

Metkan alkukoulutukseen kuuluu avustajakoiran perusammattitaitoon kuuluvia tehtäviä kuten vierellä kulkemista, rauhoittumista erilaisissa ympäristöissä, luopumista kiinnostavista kohteista (koira ei saa lähteä oravan tai pallon perään), pudonneiden tavaroiden nostamista sekä ovien ja laatikoiden avaamista ja sulkemista.

Kun Metka siirtyy tulevalle käyttäjälleen loppukoulutukseen, aletaan treenata käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin liittyviä taitoja.

Ennen tulevalle käyttäjälle siirtymistä koiraoppilas käy luonnetestin ja terveystarkastukset. Metka on läpäissyt jo kummatkin. Luonnetestissä testataan koiran rohkeutta ja rauhallisuutta, se ei saa mm. säikkyä kovia ja äkillisiä ääniä. Terveystarkastuksessa selvitetään mm. luuston kunto. Koiran täytyy olla aivan terve.

Koulutettavan oppilaskoiran päivän kulku riippuu koiran iästä. Ihan pienelle pennulle aletaan opettaa erilaisia ympäristöjä, kuten vilkas kaupunki, ostoskeskus, ruokakauppa, koulu, työpaikka jne. Pennun kasvettua siirrytään opettamaan erilaisia taitoja, kuten tavaroiden nostaminen, laukun kantaminen ja elintarvikkeiden poimiminen hyllystä kaupassa.

Seuraavassa vaiheessa yhdistetään ympäristö ja taidot, koiran täytyy esimerkiksi osata nostaa pudonnut lompakko ostoskeskuksen hälinässä ja tilata hissi erilaisissa paikoissa, ja pysyä vierellä vaikka ympärillä tapahtuisi mitä.

Avustajakoirat koulutetaan positiiviseen vahvistamiseen perustuvalla koulutustavalla. Positiivinen vahvistaminen tarkoittaa, että koiraa palkitaan oikeista suorituksista, jolloin haluttu käytös vahvistuu. Ei-toivottu käytös jätetään huomioimatta

Oikeista suorituksista palkitaan

Metkan koulupäivä voi olla esimerkiksi tällainen:

Mari ja Metka lähtevät kaupunkiin, ja opetellaan ihmisten keskellä ja erilaisissa ympäristöissä olemista. Metka opettelee kulkemaan ostoskeskuksissa pyörätuolin rinnalla tai istutaan kahviloissa, joissa Metkan on opittava odottamaan rauhallisesti pitkiäkin aikoja.

Muita erityisiä rauhoittumista ja pitkää odottelua vaativia ympäristöjä ovat mm. työpaikkojen kokoustilat ja yliopistojen luentosalit. Metka odottelee meidänkin jutellessa ja tehdessäni haastattelua kiltisti kahvilan pöydän alla maaten. Tosin pari kertaa se nousee Marin syliä vasten kuin sanoakseen, ”Hei, minullekin vähän huomiota, kun selvästi juttelette minusta”.

Metka voi koulupäivän aikana käydä oppimassa myös ruokakaupoissa toimimista; miten nostetaan leipäpaketteja alahyllyiltä ja laitetaan ostoksia liukuhihnalle.

Metkan tulevasta käyttäjästä päätetään yhdistyksen hallituksen toimesta alkuvuodesta. Yhdistyksellä on hakijalista kuten Invalidiliitollakin, ja hakijoista valitaan se, jonka tarpeisiin Metka ominaisuuksiltaan parhaiten sopii. Koira luovutetaan käyttäjälle maksutta, ja käyttäjä vastaa koiran ylläpitokuluista.

Kun käyttäjä on valittu, koiraa aletaan totuttaa uuteen ihmiseen pikkuhiljaa; ensin se käy tulevan käyttäjän luona esimerkiksi vain päivähoidossa, kunnes siirtyy kokonaan uuteen kotiinsa. Mari jatkaa avustavana kouluttajana joka ohjaa ja tukee tulevaa käyttäjää Metkan koulutuksessa.

Metka ja uusi käyttäjä treenaavat yhdessä noin puolesta vuodesta vuoteen, ja sitten on edessä Metkan ”lopputentti” eli Invalidiliiton käyttöönottokoe. Kokeeseen mennään yhdessä käyttäjän kanssa. Koe ja vaadittavat taidot on auditoitu kansainvälisen avustajakoirajärjestön toimesta.

Kokeen läpäistyään Metka valmistuu viralliseksi avustajakoiraksi, ja sillä on lain tukema oikeus liikkua kaikkialla käyttäjänsä kanssa.

Avustajakoira ei automaattisesti säilytä statustaan koko työuransa ajan vaan sen taitoja seurataan kahden vuoden välein järjestettävillä osaamisarvioilla.

Lähdemme kahvilasta. Ajamme metsän reunaan ja Metka vapautetaan liivistään. Mari kertoo sille että se on nyt vapaalla, ja Metka pomppii innoissaan pusuttelemaan minua. Nyt se on kuin mikä tahansa leikkisä nuori koira.

Kävelemme metsässä ja Metka säntäilee onnellisena puiden keskellä.

Katselen sitä, ja mietin miten merkittävä elämäntehtävä sillä on edessään. Metka tulee mahdollistamaan jollekin liikuntarajoitteiselle helpomman elämän ja tukemaan niin fyysisesti kuin psyykkisesti kenties hyvinkin kovia kokenutta ihmistä. Metkan tuleva omistaja voi kiitos nelijalkaisen avustajansa ehkä käydä yksin kaupassa, uimahallissa ja sosiaalisissa riennoissa, ja jatkaa työelämässä.

Aika mahtavia otuksia nämä koirat.

* * *

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN.

Lahjoita Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Lahjoita Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

6 comments on “JOULUKALENTERI 2019 - LUUKKU 6”

  1. Ihan käsittämättömän hyvä mieli kyllä tulee tästä tämän vuoden joulukalenterista <3
    Näitä asioita kun ei ole koskaan joutunut miettimään tai kohtaamaan, tosi ihana kuulla ja oppia aiheesta enemmän :)

    Mun kalenterista tuli tänään energisoiva geelivoide. En oo ehtinyt ollenkaan vielä tutustua minkään luukun sisältöön sen tarkempaa, tänään toivottavasti saan purettua reissukosmetiikat ja sen jälkeen sitten riittää keskittyminen taas joulukalenteriinkin :)

    Ihanaa itsenäisyyspäivää Sanni :)

    Vastaa

    0
    1. Näitä asioita kun ei ole koskaan joutunut miettimään tai kohtaamaan, tosi ihana kuulla ja oppia aiheesta enemmän :)

      Aivan :) Itsekin opin ihan valtavasti, tämän vuoden kalenteri on kaiken kaikkiaan aivan mahtava ja kiinnostava projekti. Opaskoiran tietävät melkein kaikki, mutta avustajakoira on tuntemattomampi juttu. Eikä ihme - virallisia avustajakoiria työskentelee Suomessa tällä hetkellä vain noin 70...! Ei niihin ihan joka päivä törmää.

      Mun kalenterista tuli tänään energisoiva geelivoide.

      Mun oma kalenteri on Punaisen Ristin, kuten viimekin vuonna, ja siitä paljastui tänään kaksi kynttilää, totta kai <3

      Viime vuonna mulla oli myös Skincityn lahjoittama kosmetiikkakalenteri, mutta en lopulta ehtinyt tutustua sen sisältöön juuri ollenkaan... Ei näissä hommissa oikein enää ehdi kokeilemaan kuukauden sisällä 24 uutta tuotetta kaiken muun ohella. Taidan jättää kosmetiikkakalenterit suosiolla muiden nautittaviksi, ja palaan niiden pariin itse ehkä eläkkeellä :D <3

      Hyvää itsenäisyyspäivää Kuorotipu!

      Vastaa

      0
  2. Pakko munkin kommentoida että tää joulukalenteri tekee ehdottomasti parhaimman mielen kaikista! Kiitos <3

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (61)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat