13.12.2019

JOULUKALENTERI 2019 - LUUKKU 13

Tänään tapaamme jälleen erityisosaamisalueen avustajakoiran: aputassu-Rauha maadoittaa emäntäänsä paniikkikohtauksen yllättäessä.

Serenity on yksi heistä, jotka ovat saaneet odottaa koiraa kaikkein pisimpään.

SERENITY JA RAUHA

"Rau yllättää minut taitavuudellaan joka päivä ja välillä puolentoista vuodenkin päästä mietin, että 'tossa se mun aputassu nyt oikeesti on'.

Näin kertoo koirastaan Serenity. Nuori nainen jonotti Invalidiliiton koiraa kuusi vuotta ennenkuin Rauha viimein saapui hänen elämäänsä.

Rauha-hauva on muuten samasta pentueesta kuin kalenteriluukussa aiemmin tapaamamme Ria-koira. :)

"Minulla kävi onni Rauhan kanssa, sillä hänet palautettiin Invalidiliitolle ja hän siirtyi töihin minulle. En tiedä, kauanko olisin vielä odottanut minulle sopivaa koiraa", Serenity kertoo.

Kuva: Invalidiliitto / M. Rossi

Invalidiliiton haastattelussa ajalta ennen Rauhaa Serenity kuvailee aputassuihin liittyvää muistoaan:

”Mulla on ihana lapsuusmuisto. Näin messuilla avustajakoiran ja sain kokeilla, miten koira pystyi auttamaan mut maasta ylös. Se oli ihan uskomattoman hieno kokemus. Sen jälkeen olen aina välillä nähnyt avustajakoiria ja aina miettinyt, miten suuri apu koirasta voisi olla”, kertoo harvinaista niveljäykistymäsairautta sairastava Serenity.

Serenity laittoi hakemuksen Invalidiliittoon 19-vuotiaana ja oli 25 kun viimein sai oman aputassun.

Miten Rauha auttaa sinua arjessa ja mikä on parasta avustajakoirassa?

"Rauha tuo minulle itsenäisyyttä ja varmuutta arkeen. Minun ei tarvitse enää pyytää avustajalta tai ohikulkijoilta apua, jos tipautan jotakin. Minun ei myöskään tarvitse keksiä 'luovia keinoja' jos käteni jää jumiin hihaan takkia riisuessani, vaan voin pyytää koiran apuun!"

Kotona on mukavampaa ja turvallisempaa olla, kun tietää, että avustaja on paikalla kellon ympäri – ja toimii iloisesti ruokapalkalla :)

"Kaupassa pärjäämme Raun kanssa pitkälti kaksistaan, kun hän auttaa minulle ostokset alahyllyiltä suoraan sylissä olevaan koriini. Omat herkkuostoksensa hän saa kyllä kantaa itse! ;)"

(Tästä voi katsoa näytteen Rauhan suorituksesta kaupan maitohyllyllä :))

Tulevaisuudessa Rauhan on tarkoitus myös tukea Serenityn kävelyä, kun Serenityn kuntoutus saadaan sen sallivaan vaiheeseen.

Rauha maadoittaa. Kuva: Serenity Paldanius

Rauha on avustajakoiran lisäksi myös psyykkisen tuen koira. Tälle työkoiran erityisosaamiselle ei ole Suomessa (vielä) virallista statusta. Rauha ilmoittaa Serenitylle tulevista paniikkikohtauksista tökkimällä kättä tai laskemalla pään Serenityn polville, jolloin Serenity tietää siirtyä rauhallisempaan tilaan.

Paniikkikohtauksen aikana Rauha huolehtii emännästään maadoittaen häntä.

"Rauha nousee puoliksi syliini tai tilanteen salliessa tulee makaamaan päälleni kokonaan, estäen minua katoamasta pelkooni ja minimoi paniikkikohtauksen keston", Serenity kertoo. "Minun ei tarvitse aina ottaa rauhoittavia lääkkeitä ja pystyn jatkamaan esim. opiskelua pienen ylimääräisen tauon jälkeen normaalisti kotiinlähdön sijasta".

Kuva: Serenity Paldanius

Kerro jokin aivan erityinen muisto Rauhaan liittyen?

"Erityisesti muistan meidän ensimmäisen yhteisen reissun ilman avustajaa. Se oli nopeasti Raun luovutuksen jälkeen, joten se oli meille uutena koirakkona eräänlainen tulikoe.

Reissu meni ongelmitta ja upeinta oli ehkä tajuta se, että mä pärjään Raun kanssa kahdestaan jopa matkustaessa ilman toisen ihmisen läsnäoloa: Rau kykenee antamaan sen tuen ja avun matkan aikana, minkä avustajanikin teki ennen häntä", Serenity kertoo.

Juttelemme Serenityn kanssa vielä mm. Yhdysvaltojen ja Suomen avustajakoiratilanteen eroista. Suomessa virallista psyykkisen avun koiraa ei vielä ole, mutta sosiaalisen median feedeissä törmään tuon tuostakin esimerkiksi amerikkalaisiin PTSD-koiriin (PTSD = traumanjälkeinen stressihäiriö).

"Olisin todella iloinen, jos psyykkisen tuen koiria saataisiin pitkäaikaissairaille lisää Suomeen!" Serenity sanoo. Hän tuntee Suomessa Rauhan lisäksi vain yhden koulutuksen saaneen psyykkisen tuen koiran; Ale-beaglen.

"Rau on todellakin kääntänyt maailmani ylösalaisin! Hän on minun turvasatamani.

Toivon, että jonain päivänä jonot olisivat enimmillään kahden vuoden pituisia", Serenity päättää haastattelun.

*

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRATOIMINTAAN.

Lahjoita Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Lahjoita Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

Avun pyytäminen on joskus hankalaa. Sen antaminen ei. Kiitos kun lahjoitat.

2 comments on “JOULUKALENTERI 2019 - LUUKKU 13”

  1. Vitsi tää joulukalenteri on niin ihana..! Ihana Rau! Mahtavaa kun kirjoitat näistä koirista!

    Vastaa

    0
  2. Apua miten suloisia koiruleita täällä!

    Hyvää joulua Rauhalle ja kaikille avustajakoirille!

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (39)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat