15.12.2018

Joulukalenteri - luukku 15

Luukun 15 muisto palaa jälleen Etelä-Amerikassa vuosia seikkailleeseen sisareeni.

Lahja: käsintehtyjä koruja

Sinä jouluna jolloin sisareni oli ensimmäistä kertaa poissa Suomesta, hän lähetti meille Etelä-Amerikasta joululahjan. Uskomattoman täpärällä ajoituksella se saapui Suomeen äitini osoitteeseen vain päivää ennen jouluaattoa.  

Paketissa oli pitkä kirje sekä hänen itse valmistamiaan koruja. Tekniikat hän oli oppinut matkalla. Sisareni reissasi vailla suurempia säästöjä, ja tienasi matkan varrella mm. myymällä tekemiään koruja (...ja tanssimalla liikennevaloissa..!)

Korujen mukana tuli pienet saatekirjeet joissa kerrottiin niistä ja miksi sisko oli valinnut kullekin meistä juuri sen korun. Saatekirjeen olen valitettavasti kadottanut.

Minun saamani kaunis kaulakoru on tehty siemenistä, joita sisareni oli poiminut jostain metsistä Perusta tai Ecuadorista. (Kysyin ja hän ei enää muista kummastako.) Luulin siemeniä ensin kiviksi ja ajattelin että ne on varmasti maalattu tai käsitelty jotenkin, mutta niitä ei ole käsitelty mitenkään.

Keskellä oleva iso siemen tunnetaan Etelä-Amerikassa nimellä "Lehmän silmä". Punamustat siemenet ovat nimeltään Wairuru, ja niihin liittyy uskomus että ne suojaavat pahoilta hengiltä. Siksi niistä valmistetaan koruja etenkin lapsille.

Makrame-rannekkeista yksinkertaisempi malli tunnetaan nimellä Punto huesito eli pikku luu. Kolmiulotteinen on nimeltään Kalanruoto.

Näissä ihanissa lahjaksi saaduissa itse valmistetuissa koruissa on vain yksi huono puoli - niitä ei meinaa hennoa käyttää kun pelkää että ne katoavat tai menevät rikki. Samanlaisia tarinoita jaettiin joulukalenterin villasukka-luukussa; ihmiset eivät aina raaski käyttää esimerkiksi edesmenneen sukulaisen neulomia kauniita sukkia etteivät ne vain kulu tai mene rikki. Se on vähän surullista - nämä kauniit käsityölahjat on tehty käytettäviksi ja niiden antaja olisi kaikkein iloisin jos lahjaa käytetään.

Silti - minäkin uskallan ottaa siemenkorun esiin ehkä kerran tai pari vuodessa...! Tänä jouluna se on varmasti taas kaulassani.

152 comments on “Joulukalenteri - luukku 15”

  1. Minullakin on muutamia makramee-koruja, itseasiassa en juuri muita koruja käytäkään, ja haluaisin kommentoida niiden kestävyydestä. :) Käsittääkseni tuo vahattu naru on nimittäin todella kestävää, ja jos liimasaumat pääsevät aukeilemaan/repsottamaan niitä voi varovaisesti kuumentaa liekillä ja "painella kasaan". Omassa lempirannekorussani on iso kivi, ja se on varmaan ajan kanssa ottanut eniten osumaa.
    Samapa jättää osallistuminen myös kun kerta kommentoin. :) Tietojani saa käyttää arvontaan. Hyvää joulua!! <3

    Vastaa

    0
    1. Kiitos tuesta :) Ja hyvää joulua sinnekin :) Minua pelottaa eniten että makramee-rannekkeen kiinnityssolmu aukeaa, vahattu pinta tuntuu nin liukkaalta. Tuossa "pikku luussa" ei ole mitään kiinnityssolmujuttuakaan (en tiedä miksi niitä kutsutaan), jollainen Kalanruodossa taas on. Pikku luu täytyy siis vain solmia tavallisella solmulla kiinni, ja se aukeaa helposti, siitä on kokemusta. Sama juttu siemen-kaulakorussa, siinä ei ole mitään erillistä kiinnisolmimismekanismia.

      Vastaa

      0
  2. ...ja varsinaiseen kalenteriluukkuun :D Aivan ihania koruja sisareltasi <3 Minulla vaihtelee tuo paljon, joskus ajattelen, että kun kerran olen saanut jotain arvokasta ja ainutlaatuista, miksen nauttisi siitä joka hetki kuin vain kykenen! Sitten saattaa iskeä taas tuo arkuus, että mitäs jos se vaikka menee rikki... Mulla oli teininä monen monta vuotta isoisoisän kirjapainon kisällisormus päivittäisessä käytössä. Sormus oli hopeinen, aika paksu, siinä oli sellaisia kierteitä ja upea Ranskan lilja. Nyt en enää edes muista, missä sormuksen kadotin, mutta jossain olen ottanut sen sormestani pois vaikka käteni pestäkseni, ja sille matkalle se sitten jäi. :( Vieläkin surettaa sen menetys.

    Arpalippu-osuus: Osallistun arvontaan ja annan suostumukseni yhteystietojeni käyttöön arvonnasta tiedottamiseen.

    Vastaa

    0
    1. Minä olen myös kadottanut sormuksen - ja sekin juuri tältä Etelä-Amerikan sisarelta. Sormus oli hänen silloisen ecuadorilaisen poikaystävänsä tekemä. Varmaan tämän traumatisoimana en sitten ole uskaltanut juuri käyttää noita sisareni valmistamia koruja :-/

      Vastaa

      0
  3. Ihana tarina taas :)
    Mukana arvonnassa ja yhteystietojani saa käyttää.

    Vastaa

    0
  4. Onpa hienoja koruja! Mukana arvonnassa ja yhteystietoja saa käyttää.

    Vastaa

    0
  5. Upea koru <3

    Yhteystietoja saa käyttää arvonnassa.

    Vastaa

    0
  6. Ihana muisto jälleen kerran <3
    Mukana arvonnassa, ja tietoja saa käyttää.

    Vastaa

    0
  7. Mukana arvonnassa! Yhteystietojani saa käyttää arvonnan voitosta ilmoittamiseen.

    Vastaa

    0
  8. Sun sisko kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ihmiseltä, varmasti paljon tarinoita matkoilta kerrottavana :)

    Osallistun arvontaan ja yhteystietojani saa käyttää arvonnasta tiedottamiseen.

    Vastaa

    0
    1. Sun sisko kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ihmiseltä, varmasti paljon tarinoita matkoilta kerrottavana :)

      Näin voi kyllä sanoa :)

      Vastaa

      0
  9. Täytyy tosiaan sanoa, että mieluummin näen itse tekemäni lahjan tosiaan käytössä kuin säästössä. Mutta vastaanottajana ymmärrän sen toisenkin puolen. :)
    (Yhteystietojani saa käyttää arvonnasta tiedottamiseen.)

    Vastaa

    0
  10. Tulisikohan tammenterhoista kiva koru :-) Yhteystietojani saa käyttää.

    Vastaa

    0
  11. ihania koruja :) pakko jakaa tähän oma tarina korulahjastani. poikaystäväni oli reissannut myös etelä-amerikan viidakoissa ennen tapaamistamme. sieltä hän oli ostanut paikalliselta käsityöläiseltä kauniin folk-tekniikoin tehdyn rannekorun, ja päättänyt, että se on hänen tulevalle vaimolleen. hän antoi sen minulle melko pian seurustelumme aloittamisen jälkeen ja kertoi tuosta vaimojutusta. yksi kallisarvoisimpia tavaralahjojani <3 vielä emme ole naimisiin ehtineet, mutta lapsi on tulossa, joten kyllä tässä nyt tosissaan ollaan :D minä olen raaskinut omaa koruani käyttää, sillä vaikka harmittaisi, jos se rikkoontuisi, niin tuntuu vain niin ihanalta pitää hänen rakkaudellaan valitsemaa ja antamaa esinettä lähellä itseä.

    mukana arvonnassa, yhteystietoja saa käyttää.

    Vastaa

    0
  12. Yhteystietojani saa käyttää arvonnasta tiedottamiseen. Osallistun arvontaan.

    Vastaa

    0
  13. Parhaimmissa koruissa on tarina tai muisto :)
    Mukana arvonnassa ja yhteystietojani saa käyttää arvonnasta tiedottamiseen.

    Vastaa

    0
  14. Kauniita koruja ja taatusti sellaisia, joita ihan kaikilla ei ole :)
    Mukana arvonnassa ja tietojani saa käyttää voitosta tiedottamiseen.

    Vastaa

    0
  15. Toivoisin, että käsitöitä arvostettaisiin nykyisin enemmän.
    Tietojani saa käyttää arvonnasta tiedottamiseen.

    Vastaa

    0
  16. Mikähän siinä on, että jos itse yrittää askarrella rannekorua helmistä, niin en ollenkaan osaa yhdistellä värejä. Mutta annapa helmet lapselle, niin tulee värikäs, mutta silti toisiinsa sointuva lopputulos...

    Osallistun arvontaan ja yhteystietoja saa käyttää.

    Vastaa

    0
    1. Mutta annapa helmet lapselle, niin tulee värikäs, mutta silti toisiinsa sointuva lopputulos…

      :)

      Vastaa

      0
  17. Tuli tosta ei henno käyttää -jutusta mieleen kaulakoru, jonka mä sain äidiltäni oisko 10v sitten? Muutama vuosi sitten se tipahti lattialle ja hajosi kolmeen palaseen. Täysin kykenemättömänä luopumaan siitä korusta mä kumminkin liimasin ne palaset yhteen ja käytän sitä korua edelleen lähes päivittäin. Yhessä vaiheessa elämää mä myös hukkasin sen melkein vuodeksi, sen löytymisen onnea ei oikein riitä sanat kuvaamaan. Kyseessä siis ametistiperhonen hyvin yksinkertaisessa ketjussa, ketjulla ei niin väliä. Ei mitään käryä, miksi siitä on tullut niin rakas, mutta en millään osaa olla ilman.
    Tietojani saa käyttää arvonnasta tiedottamiseen

    Vastaa

    0
    1. Ihana tarina korusta <3 <3 Voin vain kuvitella sen tunteen kun löytää jotain noin tärkeää joka on ollut todella pitkään kateissa..!

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (51)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat