12.09.2017

Korealaisia erikoisuuksia

Katu_Korea_IMG_9594

Jaan kanssanne muutamia havaintoja joita olen tehnyt korealaisista tavoista tai muusta, joka poikkeaa siitä mihin olen omassa ympäristössäni tai muissa länsimaissa tottunut.

Korea_erikoisuus_Tossut_IMG_3949

  • Kylppäreissä käytetään muovisia tossuja.

Koreassa riisutaan ulkokengät sisälle tullessa niinkuin meilläkin, ja sisällä jalkaan sujautetaan mukavat tossut. Näin osa tekee varmaan Suomessakin, mutta korealainen erikoisuus ovat muoviset kylppäritossut. Sisätossut jätetään kylppärin ulkopuolelle ja kylpyhuoneen puolella vaihdetaan omat, kostean ympäristön tossut. Airbnb-emäntäni mukaan Koreassa tykätään kosteista, jopa märistä kylpyhuoneista minkä vuoksi muoviset tossut ovat siellä tarpeen. Ellaynan luona oli vähän totuttelemista ja muistamista tossujen vaihdossa vessassa käydessä :D

Suihkun jälkeen tapana ei ole pyyhkiä kylppärin lattiaa vaan se jää märäksi. Mielessä on käynyt homeongelmat mutta ainakaan Ellaynan aina-märässä kylppärissä ei näkynyt mitään kasvustoja... ^_^

(Busanin kämppäni kylppäri-crocsit päätyivät eilen jalkaani sadekävelylle.... tein ehkä vähän tuhmasti lainatessani niitä mutta tulivat tarpeeseen kun itsellä ei ole mitään sadetta pitävää jalkinetta mukana..)

Korea_erikoisuus_Korealaiset_kylpypyyhkeet_IMG_3945

  • Kylpypyyhkeet ovat pikkuisia.

Koreassa tyypillisesti käytetty kylpypyyhkeen koko vastaa meillä vähän suurempaa käsipyyhettä, sitä ei välttämättä saa edes kiedottua itsensä ympärille.

Soul-emäntäni Ellayna kertoi varaavansa erikseen länsimaisille Airbnb-vierailleen isot "länkkäripyyhkeet" koska tietää, että muualla on totuttu käyttämään kookkaampia pyyhkeitä vartalon kuivaamiseen, mutta esimerkiksi täällä Busanin Airbnb'ssä pyyhkeet ovat sitä maksikäsipyyhe-luokkaa.

Korea_erikoisuus_Lusikat_puikot_IMG_3947

  • Veitsettömyys.

Ravintoloista ei löydä veitsiä, eikä niitä oikein näy olevan korealaisissa kodeissakaan, lukuunottamatta isoja keittiöveitsiä ruoan valmistukseen.

Ruokailuun käytetään lusikkaa ja metallisia puikkoja. Lusikalla syödään riisi, keitto ja kaikki nestemäiset ruoat, puikoilla kaikki muu. Ruokaan ei kuulu koskea sormin. Veitsettömyys varmaan pätee monessa muussakin aasialaisessa maassa, eli se ei sinällään ole erikoisuus aasialaisesta keittiöstä puhuttaessa, mutta saattaa aiheuttaa välillä pulmia ainakin meikäläisittäin ruokaa pilkkomaan tottuneelle.

Korea_erikoisuus_Kalaruoka_IMG_3856

"Pöperöruokia" kuten bibimbapia syödessä en veistä kaipaakaan, mutta olen kokenut "hieman" haastavaksi pilkkoa isompia kala- tai kasvispaloja tai poistaa kalasta ruotoja... Onko joku koskaan yrittänyt irrottaa ruotoja lusikan ja syömäpuikon avulla...? ^_^

Toistaiseksi en ole kehdannut tuijottaa muita ruokailijoita selvittääkseni, miten paikalliset irrottavat kokonaisista kaloista ruodot koskematta kalaan sormilla - muulla tavalla kuin sylkemällä suuhun päätyneet ruodot täysin estoitta lautaselle. Tätä olen todistanut parissakin ravintolassa.

Korea_erikoisuus_DDP_IMG_8130

Harvinainen näky: ulkoilmakahvilapöytiä DDP:n design-puiston yhteydessä

  • "Terassikulttuurin" puute.

Aasian ensikertalaisena en ole voinut olla kiinnittämättä huomiota Euroopassa niin yleisen "terassikulttuurin" puutteeseen. Terassikulttuuri: istuskellaan ravintoloiden, baarien tai kahviloiden ulkoilmatarjoilualueella lasillisella tai kahvilla melkein mihin aikaan päivästä tahansa. Tämä on erityisen yleistä Keski- ja Etelä-Euroopassa (- ja myönnän että itsekin tykkään siitä aika lailla ;))

Kahviloita Etelä-Koreassa kyllä on, mutta niillä ei ole terasseja.

Täällä jää alkoholipitoisten juomien nautiskelu minimiin, kun en pääsekään terasseilemaan :) Ja ihan hyväkin varmaan, eihän viinilasillisen tarvitse aina kuulua ohjelmaan.

Korea_erikoisuus_Gheongyecheon_IMG_8977

Terassien sijaan suosittu istuskelupaikka Soulin keskustassa on Cheongyecheonin virta. Täällä näkee nuoria oluttölkkeineen.

Korea_erikoisuus_Itaewon_kattoterassit_IMG_9004

Kysyessä paikalliselta, mistä Soulissa löytää kattoterassin, on vastaus Itaewonin kaupunginosa. Tässä muutama harvinaisuus.

Soulin keskustassa ei näe päiväsaikaan ketään istumassa rennosti "yksillä" viihtyisällä terassilla - koska terassityyppisiä anniskelu/ruokailualueita ei ylipäänsä ole. Ei myöskään Busanissa. Niitä löytää harvakseltaan tietyistä kaupunginosista kuten Itaewonista, ja ne liittyvät ennen kaikkea yöelämään.

Lasillisella istuminen ainakaan keskellä päivää ei kuulu täällä tapaan. (Sallittehan yleistyksen, varmasti täällä joku juo ravitsemusliikkeissä alkoholia päiväsaikaankin mutta se, tai lasillisen nauttiminen vaikka ystävää tavatessa, ei ole yleistä.)

Alkoholia kyllä kulutetaan reilustikin, mutta se kuuluu yöelämään tai pitkän kaavan illallisen yhteyteen. (Suosituimpiin juomiin kuuluu paikallinen vodka soju).

Korea_erikoisuus_Insadong_Street_IMG_8689

  • Kaduilla ja (kuten yllä tuli mainittua) jopa ravintoloissa syljeskellään estottomasti

Olen kohdannut hämmentävän paljon avointa, estotonta ja äänekästä syljeskelyä kaduilla ja pari kertaa ravintolassakin. Joku ihan sivistyneen näköinen ihminen saattaa oikein kakoa jotain klimppiä kurkustaan keskellä katua ihan "muina miehinä". En nyt tiedä onko tämä todellakin yleinen tapa Koreassa, mutta ainakin on erikoinen sattuma että olen törmännyt niin moneen syljeskelijään.

Äänekkäästi maiskuttaminen syödessä lienee jo monelle tuttu ilmiö Aasiasta. Suuta ei pidetä pureskellessa kiinni vaan syödessä kuuluu maiskuttaa eikä sitä pidetä epäkohteliaana. Tiedän korealaisten lisäksi ainakin kiinalaisten syövän näin. (...ja tiedän yhden ystävän joka ei kestäisi tällaisessa ruokaseurassa hetkeäkään...! ^_^)

Korea_erikoisuus_naver

  • Täällä käytetään Googlen sijaan Naveria

Korealaiset eivät suosi Googlea vaan käyttävät tiedonhakuun paikallista hakukonetta Naveria. Google ei kuulema tarjoa kovin hyvin sitä mitä korealainen netistä etsii, eikä esimerkiksi Google Maps toimi täällä kunnolla. Google Mapsia ei kannatakaan käyttää Koreassa löytääkseen paikkoihin.

  • Lehtikioskien puute

Täällä ei ole eurooppalaisissa (tai amerikkalaisissa) suurkaupungeissa niin yleisiä lehti- ja virvokekioskeja. Joo, jonkinlaisia virvokekojuja näkee välillä jollain kadulla, mutta ne eivät ole meidän tyyppisiä lehtikioskeja ja niiden tiheys on olematon verrattuna vaikka Pariisiin, Ateenaan tai New Yorkiin. Meni vähän aikaa kun mietin, mitä katukuvassa puuttuu. Vihdoin tajusin; ei kioskeja. (Lähikauppoja toki on joka korttelissa.)

Täällä ei vaikuttaisi olevan meille niin tuttua keltaisen lehdistön lööppikulttuuriakaan, ainakaan minun silmiini ei ole osunut kaupoissa sanomalehtien lööppisivuja. Mielenkiintoista.

Gwangan_Bridge_IMG_9735

Nyt minä sanon taas hyvää yötä, aikeeni päästä nukkumaan ennen keskiyötä eivät näköjään tule toteutumaan tällä reissulla... :P

29 comments on “Korealaisia erikoisuuksia”

  1. Kylppäritossuthan on myös tosi japanilainen juttu, ja liittyy siihen, että kylppäriä (tai lähinnä varmaan vessaa) pidetään "likaisena", ja siks sinne laitetaan erilliset läpsyttimet.

    Kalan ruotoja en oo puikoilla poistanut, mutta noin muuten oon kokenut korealaistyylisen lusikka+metalliset puikot-kombon lyömättömäks ruokailutavaks kaikkiin aasialaistyyppisiin ruokiin. Ja sylkemishommatkin oon opetellut syödessäni kananjalkoja. Niistä ei luita saa pois millään muulla tavalla. Olisin siis selvästi ihan valmis itekin lähtemään Koreaan! Ainakin syömään........ :D

    Sojuhan on muuten maailman myydyin viina. Lähinnä vissiin koska korealaiset ovat niin kovia dokaamaan sitä! Kerran oon maistanut, ja on kyllä hämmentävä alkoholi, kun ei maistu miltään vaikka voltteja on se 20 tai 21. Todella petollista juotavaa siis. Mä oon sun kanssa samaa mieltä siinä, että tykkäisin viineissä olevan alkoholia esimerkiks puolet nykyisestä (mulla on älyttömän huono viinapää), jos maku saatais säilyyn nykyisellään, joten ei toi soju ihan mun juoma ollut.

    Vastaa

    0
  2. Vessatossuista kertoi myös erään Japanissa opiskelleen suomalaisen värikäs kirja: kuulemma siellä annetaan aina vieraalle tossut tämän kyläilemään saapuessa, ja vessaan pitää vaihtaa ne omat kalossit :)
    Miten ihmeessä kylppärit pysyvät siisteinä ilman kuivausta, en ymmärrä! No, ehkä ilmasto on siellä aina kosteaa, joten kuivaaminen ei tekisi mitään vaikutusta..? Miten muut huoneet asunnossa, onko niissä kosteuden tunnetta tai homeongelmia?

    Vastaa

    1
    1. Miten muut huoneet asunnossa, onko niissä kosteuden tunnetta tai homeongelmia?

      Ei, muuten huoneet ovat kuivia. Ainakin niissä kahdessa asunnossa joissa olen nyt käynyt.

      Vastaa

      0
  3. Muistaakseni lihan leikkaamiseen käytetään saksia, ainakin kun on monia kdrama eli korealaisia saippuasarjoja katsonut. Oletko jo eksynyt karaokehuoneeseen eli Noraebang:iin, tietokonehuoneeseen eli pcbang:iin tai jjimjilbang:iin eli täkäläiseen saunaan jossa saunassa ollaan vaatteet päällä, pieni pyyhe somistetaan hatuksi päähän ja syödään keitettyjä kananmunia? (Ainakin näitä näkee korealaisissa dramoissa).

    Vastaa

    0
  4. Vietnamissa on vilkas katuelämä ja terasseita löytyy, mutta toisaalta maan köyhyyden takia monien ihmisten arkielämä tapahtuu kadulla, kun asunnot on pieniä tai ihmiset myyvät erilaisia tuotteita kadulla.
    Toki kontrasti oli välillä vähän outo, kun itse istut ravintolan terassilla syömässä ja kadun toisella puolella on perhe pitämässä omaa katukeittiötään paikallisille ja itselleen. Tällaisilla reissuilla pyrin kuitenkin siihen, etten sääli ihmisiä, koska samalla teen heidän elämästään omissa ajatuksissani jotenkin huonompaa kuin omani, vaan tuen paikallisia yrittäjiä ostamalla heiltä palveluita. Ruokaa tosin ostin vain oikeista ravintoloista, koska olen sen verran itsekäs, että haluan reissuissa välttää mahdollisimman tehokkaasti vatsataudin. :)

    Vastaa

    0
    1. Toki kontrasti oli välillä vähän outo, kun itse istut ravintolan terassilla syömässä ja kadun toisella puolella on perhe pitämässä omaa katukeittiötään paikallisille ja itselleen.

      Voin kuvitella.... E-Koreassa (ainakaan Soulissa ja Busanissa) ei juuri näe kadulla asuvia ihmisiä tai kodittomia. Voisin laskea matkan aikana näkemäni vähäosaiset kahden käden sormilla. Kaiken kaikkiaan tulee kuva korkeasta elintasosta, ja sitä se kai täällä onkin.

      Vastaa

      0
  5. Hui toivottavasti emäntä ei pahastunut tossujen uudesta käytöstä ulkona. Itse kävin japanissa toukokuussa ja loppulomasta alkoi ahdistamaan kaikki me säännöt joita kollektiivisesti pitää noudattaa. Erityisesti tuo naurettava bakteerikammo joka johtaa lukuisiin pakkauksiin ja tossuihin. Japanissa pestään myös autoja vaikka ne eivät ole likaisia. Huh. Siltikin syljeskely on jees ?

    Vastaa

    0
    1. Hui toivottavasti emäntä ei pahastunut tossujen uudesta käytöstä ulkona.

      Busanin Airbnb oli sen tyyppinen paikka jossa vuokraaja ei itse asu vaan huoneisto on ostettu pelkkään Airbnb-käyttöön, omistaja ei todennäköisesti juurikaan edes käy asunnossa vaan siivouskin on ulkoistettu. Tietysti oli vähän kyseenalaista lainata kylpppäritossuja ulos, mutta pesin ne tietysti huolellisesti käytön jälkeen.

      Vastaa

      0
  6. Nää on mielenkiintoisia juttuja, Japanissa tosiaan on myös vessa/kylppäritossut ja sisälläoleskelutossut erikseen. Erityisesti Japanissa erikoista oli kylpeminen, hehän ovat kuumien kylpyjen ystäviä ja lähes joka paikassa on jonkinlainen kylpyamme tai perinteisempi kuuma kylpy-"osasto". Jotenkin erikoiselta tuntui se, että airbnb-majapaikassamme (jossa asui useampi ihminen samassa asunnossa) oli kylpyhuoneessa isohko kylpyamme ja jokaisella huoneella oli oma kylpemisaika ja kaikki kylpivät samassa vedessä. Tietenkin ammeen vieressä on jonkinlainen suihku jolla on tarkoitus peseytyä ennen kylpyyn menoa eikä tämä tunnu niin hassulta esim. kylpylässä, mutta vähän tuntui oudolta kylpeä tavallisessa kylppärissä samoissa vesissä kaikkien kanssa :)
    Yksi juttu, johon aina kiinnitän huomiota reissussa on sängyt, siis lakanat sun muut tai minkä mallisia ne ovat ja miten ne laitetaan sänkyyn, ne ovat aina niin kiehtovan erilaisia ympäri maailman! :D

    Vastaa

    0
    1. Yyyyh tuo yhteinen kylpy.... :/ Nyt saatan olla vähän yliherkkä mutta jostain syystä ajatus yhteisestä kylpyvedestä usean vieraan kanssa kuulostaa tosi ällöltä. No, tapansa kussakin maassa.

      Yksi juttu, johon aina kiinnitän huomiota reissussa on sängyt, siis lakanat sun muut tai minkä mallisia ne ovat ja miten ne laitetaan sänkyyn, ne ovat aina niin kiehtovan erilaisia ympäri maailman! :D

      Sama...! :D Pussilakanatyypit ovat erityisen kiehtovia..! ^_^

      Vastaa

      0
    2. No Japanissa yhteisen kylpyveden käyttö on normaalia lähinnä perheen kesken, koska kuumaa vettä on ollut aikanaan ja vieläkin pakko säästellä. Yleisissä kylpylöissä ja yhteiskäytössä olevissa ammeissa on sillä pikkusuihkulla ja jakkaralla kuitenkin nimenomaan tarkoitus peseytyä HYVIN huolellisesti ennen yhteiseen kylpyveteen menoa. Ei mitenkään suurpiirteisesti. Jos et peseydy onsenissa kunnolla, sinua voidaan kieltää menemästä kylpyyn. Kylpy sitten itsessään, olkoonkin luonnon onsen tai amme kotona, on lähinnä rentoutumista ja lämmittelyä varten, toisin kun me länsimaissa menemme veteen peseytymään. Yhteiskäytössä olevassa Airbnbssä ehkä vähän kyseenalainen käytäntö koska turisteilla tosiaan saattaa olla vähän hakusessa tuo peseytymiskäytäntö. Yleisesti Japanissa vedenkulutus taitaa kuitenkin olla melko runsasta, ainakin ravintoloissa ja esim.kalatoreilla vesi juoksee tauotta joka aika monessa kojussa ja altaassa. Mutta Japanissa ei siis todellakaan ole mikään likainen yhteispeseytyminen millään tavoin käytäntönä.

      Vastaa

      0
    3. Joo, mä mietinkin että kylpemisellä on Japanissa vähän erilainen tarkoitus kuin meillä Suomessa (tai monissa muissa maissa), ja japanilaisen perheen keskuudessa yhteiskylpyvesi ei kuulosta yhtään samalta kuin vieraiden jakamassa majapaikassa. Myönnän, että mulla saattaisi jäädä menemättä tuollaiseen Airbnb-kylpyyn...

      Vastaa

      0
  7. Harrastaako naisetkin tuota sylkemistä ravintoloissa?? :/

    Maiskutuksen kuuleminen vie ruokahalut heti.

    Vastaa

    0
    1. Naisten en ole toistaiseksi nähnyt sylkevän ravintolassa mutta kaduilla ja julkisissa vessoissa (!) kyllä. Ihan avoimesti kaotaan siinä lavuaarin äärellä ja syljetään. Tai kakomista kuuluu vessa kopeista. Se on tosi hämmentävää. Tänään kohtasin iltakävelylläni ainakin kolme todella äänekkäästi räkivää miestä. Kyllä mä taidan nyt tehdä sen päätelmän että julkinen syljeskely on E-Koreassa yleistä eikä sitä pidetä asiana joka pitäisi suorittaa tahdikkaasti muiden välittömän näkö- tai kuulokentän ulkopuolella. Hyi olkoon.

      Vastaa

      0
    2. Hmmm...mitä ihmettä ne kakoo?Mitä sieltä tulee? En minä ainakaan saa minkäänlaista tuotosta aikaiseksi vaikka kuinka alkaisin väkisin kakomaan. Flunssassa kyllä onnistuu, mutta siitä näillä korealaisilla tuskin on kyse.
      Tosi mielenkiintoista, olisi kiva saada tähän joskus selkoa :)

      Vastaa

      0
    3. Mun korvaan kuulostaa, että nämä "kakojat" räkivät ulos nimenomaan sitkeää limaa, kuten flunssassa. Ehkä täällä kertyy ihmisille esim. ilmansaasteiden takia herkästi limaa kurkkuun ilman flunssaakin..? Mene ja tiedä. (...kaikesta sitä tuleekin käytyä blogissaan keskustelua... :D)

      Vastaa

      0
  8. Liekö syljeskelyt ym. sitten aasialainen tapa vaan... Itse ihmettelin Kiinassa miten estottomasti sielläkin syljettiin, röyhtäiltiin, kaiveltiin nenää ym. julkisilla paikoilla.

    Vastaa

    0
    1. Tää on kyllä oikeasti todella outoa. Jotkut kulttuurien väliset erot on kyllä erityisen outoja ja tämä on yksi niistä.

      Vastaa

      0
  9. Eikös taas Singapore ole varsin tarkka järjestys-ja puhtaussäännöistään..? Siellä saa sakkoa. ellei jopa vankilaa purukumin sylkäisemisestä kadulle... muukin syljeskely on kai kiellettyä.
    Japanissa kuulemma nenän niistäminen on sopimatonta, joten vuotava nenä on yleinen näky flunssa-aikana (ellei kasvoja ole peitetty erityisellä flunssasuojaimella)!

    Itseäni ahdistaisi valtava joukko kieltoja ja sääntöjä. Vaikka olenkin useissa eri maissa elänyt ja niissä oli omat tarkat kulttuurinsa ja soveliaisuussääntönsä (varsinkin sukupuolten välillä), niissä ei silti tarvinnut muistaa mitään valtavan poikkeavaa.

    Vastaa

    0
    1. Joo, Singapore ei kyllä oikein "kuulu joukkoon" tässä syljeskelyasiassa, eli tapaa ei tosiaan voi yleistää "yleisesti aasialaiseksi".

      Muuten, tuli tuosta (julkisesta) nenänniistosta mieleen että onkohan se vähän sopimatonta täälläkin, minua on nimittäin katsottu pitkään kun olen niistänyt nenääni ravintoloissa. Minulla ei ole nuha vaan tulinen ruoka saa nenän valumaan joka kerta kun aterioin... ^_^

      Vastaa

      0
  10. Mä en kestä suuria kylpypyyhkeitä! Ahdistavia. Olemassahan taitaa olla oikein "kylpylakanoita"?! Whaat? Mihin niitä käytetään? Paksua ja painavaa pyyhettä on työläs käyttää ja mihin ihmeeseen se mahtuu kuivumaan pienessä kaksiossa? Entäs pesu sitten, eipä paljoa muuta pyykkikoneeseen mahdu, kuin valtava froteinen kylpypyyhe. Ja liinavaatekaapissa vain kaksi pyyhettä mahtuisi yhteen hyllyyn. No way!
    Pystyn helposti käyttämään suihkupyyhkeenä kokoa 30x50 cm, etenkin reissussa, jossa sitä ei tarvii monesti käyttää, kun se menee pesuun. Kotona käytän kokoa max. 50x80 cm ja se on vähintäänkin passeli. Vaivaton käyttää, kuivattaa, pestä ja säilyttää.

    Vastaa

    0
    1. Joo en mäkään kylpylakanoista välitä, hahah... ^_^ On olemassa liian suuria ja painaviakin pyyhkeitä, todellakin. Mutta mieluusti käytän pyyhettä jonka saa edes kiedottua ympärille, mikään massiivinen sen ei tarvitse olla. Eikä paksu, kunhan on tarpeeksi imukykyinen että kuivaa :) Sellaisiinkin omituisiin, ohuisiin froteepyyhkeisiin nimittäin välillä törmää joissa ei ole kuivauskykyä nimeksikään.

      Vastaa

      0
    2. Paljon matkaavalle (kuten sinä Sanni!) ehdottaisin hamam-pyyhettä :) Kevyt, kuivaa vähintään yhtä hyvin kuin froteepyyhkeet ja sitä voi käyttää vaikkapa huivina tai ekstrapeittona jos on vilukissa kuten minä!

      Vastaa

      0
  11. Nuo kylppäritossut ja veitsettömyys tuntui olevan normi myös muissa Aasian maissa :D Kummalliselta tuntui näin suomalaisesta, mut tosiaan maassa maan tavalla jne.

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (39)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat