Lähetän kuvien myötä perjantaiterveiset :)
Tältä näyttää minun herkutteluhetkeni:
Nostan leppoisasti samalla esiin aiheen, joka tuli taas konkreettisesti esiin tänä aamuna.
Kuulun myöhäisen aamiaisen syöjiin ja syön aamupalan kesällä vasta töissä kahdeksan jälkeen (herään kuudelta), koska kotona ennen töihin lähtöä ei ehdi tulla nälkä. Sanni kananmuna- ja salaatti-rasioineen on tuttu näky työpaikalla aamuisin muiden hakiessa kahvia.
"Äter du aldrig något onyttigt?" kysyi yksi työkavereistani kun avasin eväsboksiani. "Etkö koskaan syö mitään epäterveellistä?"
Minua kysymys huvittaa ja se tuo samalla kiinnostavasti esiin ihmisten tietyt peruskäsitykset ravinnosta. Näet jonkun lautasella jatkuvasti kasviksia ja jonkun terveellisenä pidetyn proteiinin lähteen - henkilö siis syö terveellisesti. Aaa, hän on vieläpä luopunut sokerista ja vehnästä, emme näe hänen aamiaiskattauksessaan edes Valion Hedelmäpommia tai paahtoleipää. "Miten syötkin noin terveellisesti?"
Mutta mitä lopulta on terveellinen ruoka? Se on, mahdolliset sairaudet, allergiat ja yliherkkyydet huomioden, mahdollisimman monipuolista, vähän jalostettua ruokaa jossa kaikki alkuperäiset ravintoaineet ovat tallella.
Kasviksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, täysjyväviljoja, pähkinöitä, maitotuotteita. Ja kyllä sinne pullaa ja karkkiakin mahtuu, kun mitta on kohtuullisuus. Monipuolisuus, ravintorikkaus ja kohtuullisuus, siinä kolme avainsanaa terveelliseen ruokaan. Mikään ei ole epäterveellistä kohtuudella nautittuna (poislukien nuo yllä mainitut sairauteen tai allergiaan liittyvät tapaukset).
Toki yksilöt tekevät henkilökohtaisia valintoja omaan persoonaansa, arvoihinsa ja elämäntyyliinsä liittyen, eikä ole olemassa yhtä oikeaa, kaikille terveellistä ja "oikeaa" ruokavaliota. Valikoivankin ruokavalion (kasvissyönti, gluteenittomuus, maitotuotteiden välttäminen, hiilihydraattitietoisuus jne) sisällä pätevät nuo yllämainitut kolme avainsanaa. Kun henkilö saa ravintorikasta, mahdollisimman vähän jalostettua, lisäaineetonta ruokaa monipuolisista lähteistä, ollaan terveellisen ravinnon äärellä. Ei se ole sen kummempaa.
Onko minun ruokavalioni sitten erityisen terveellinen?
Mitä vastasin työkaverilleni, Syönkö koskaan mitään epäterveellistä?
"Tykkään viinistä ja juustosta", vastasin. "Ja voin kuluttaa niitä paljonkin".
"Aaaa..."
Kollegan silmiin syttyi ymmärtävä ja jopa helpottunut ilme. (Sanni on sittenkin normaali.)
"Joku pitää rasvaista juustoa epäterveellisenä, minä herkuttelen sillä. Ja selvästi yli kohtuuden." jatkoin.
Jos överikaloreita pidetään epäterveellisenä, on kai ihan sama mistä ne saa. Minä saan varmasti huomattavasti enemmän kaloreita jättijuustolautasistani ja viinilasillisistani kuin joku toinen suklaalevystään. Ravintoaineiden arvotukset ovat hyvin erilaisia. Kuka voi ehdottomana totuutena väittää, että viinilasillinen on terveellisempi ("No sehän sisältää antioksidantteja ja sillai") kuin saman energiamäärän karkkipussi? Ei kukaan. Vaikka viinillä voi olla ravintoainehyötynsä, sen kulutukseen liittyy myös huomattavan vakavia yhteiskunnallisiakin ongelmia joita antioksidanttien edut eivät kumoa.
Ja vaikka juuston voidaan nähdä olevan puhtaampaa ja lisäaineettomampaa kuin karkit, ei juuston sisältämä kova rasva ole jokaiselle lainkaan terveystiketti.
Ei siis ole mitään universaalia määritelmää sille, mitkä ruoka-aineet tai mikä ruokavalio olisi yksiselitteisen terveellinen.
Terveellisyys liittyy itselle sopivaan ruokavalioon, ravintoaineiden määrään ja kohtuullisuuteen. Ei epäterveellisinkään herkku tee mitään pahaa sitä sietävälle henkilölle kohtuudella nautittuna.
Vastaus kysymykseen on kyllä. Välillä minä nautin hyvinkin epäkohtuullisia määriä omia herkkujani. Ne eivät ehkä ole sokeria, perunalastuja tai pullaa, mutta överisti vedettynä eivät varmastikaan sen terveellisempiä.
.
Tätä kirjoittaessani olen syönyt melkein kokonaan kuvan lautasellisen (ainakin 300 grammaa eli yhden normipaketillisen) juustoa. Taidan vielä santsata.
Ihanaa viikonloppua kaikille! Nautiskellaan :) Ja yritetään muistaa kohtuus <3
6 comments on “Perjantaiherkkuterveiset - ja mikä lopulta on terveellistä..?”
Tiedän, että kirjoitat tämäntyyppiset jutut yhtä vilpittömästi kuin muutkin. Luulen kuitenkin, ettei kovinkaan moni katso juustolautastasi ja ajattele, että "kas siinäpä on Sannilla kerrankin kunnon överit!" Omasta ihan normaalipainoisen ja paljon liikkuvan ihmisen perspektiivistä tuo on täysin kohtuullinen annos eikä tunnu edes ihan terveeltä yrittää tarkastella kuvaa jonain kohtuuden ylittämisen kuvauksena.
Noh, nää on näitä - ihmisten kokemusmaailmat ovat niin erilaiset.
Ai, tämän jutun tarkoitus oli vain olla hauska ja viihteellinen, tyyliin "perjantai-illan hetken tunnelmia" kera spontaanin "mikä on terveellistä" -perspektiivin, jonka kimmokkeena toimi aamuinen keskustelunpätkä työkaverini kanssa.
Jutun pointtina ei ollut arvottaa juuri tämän nimenomaisen lautasen sisältöä, vaan pohtia viihteellisesti, miten eri lailla terveellisen ravinnon voi määrittää. Syön paljon juustoa, ja jonkun mielestä se voi olla vähemmän terveellistä kuin karkin syönti, ei ollut tarkoitus nostaa juuri TÄTÄ lautasellista määrineen hämmästeltäväksi. Ei, tässä ollaan vielä kaukana övereistä.
Mutta niinhän se välillä menee että minkä itse kokee hauskaksi ja kevyeksi, voikin näyttäytyä muille jotenkin "vakavampana" tai pointti tulkitaan toisin kuin asianomainen tarkoitti. Etenkin kun ilmaisuvälineenä on näppis eivätkä ilmeet ja eleet pääse mukaan tukemaan sanoman sävyä. :)
Joo, ymmärrän hyvin :) Itselle on ehkä kansainvälisiltä foorumeilta tarttunut sellainen amerikkalainen ylikorrektius, että tulee mietittyä miten vaikkapa joku ylipainoinen tai syömishäiriöinen näkisi asian ja pitääkö olla varovainen, ettei kukaan vaan triggeröidy.
Samaistun kyllä siihen, että joskus haluaa vaan ottaa rennosti ja nauttia juustosta :) Ps. ihanat noi koirulit kurkkimassa.
Joo, tästä triggeröitymisestä on aina aika ajoin juttua kommenteissa. Voi todeta että etenkin mikä tahansa terveyteen, ulkonäköön tai itsetuntoon liittyvä kirjoitus voi triggeröidä lukijassa taustasta ja lähtökohdista riippuen jotain negatiivista, ja jos tätä alkaisi ylivaromaan, ei oikein uskaltaisi kirjoittaa mistään. Totta kai sitä on mielellään korrekti eikä halua tieten tahtoen loukata tai provosoida ketään, mutta aina se ei ole mahdollista koska emme voi vaikuttaa toisten tapaan tulkita ja kokea, koska siihen vaikuttaa jokaisen oma elämänhistoria.
Koirulit muuten siirtyivät hyvin pian kuvien oton jälkeen läheisempiin asemiin pöydän tarjoilujen suhteen ja sain tiivistä seuraa sohvalle :) (Niiden perjantaiherkut rajoittuivat kuitenkin koirien herkkunappeihin ^_^)
Olenko ymmärtänyt oikein, että ruokavaliosi on ns. vähähiilihydraattinen laktovegetarismi? En tiedä oletko tutustunut tärkkelysruokavalioon ja mcdougalismiin. Minusta se on mielenkiintoinen näkökulma, mutta supertiukka.
Monella ihmisellä on nykyisin oma "ravintotarinansa", jonka kaari menee yleensä niin, että ensin viattomana ravintotietoneitsyenä söin pullaa, läskiä ja kaikkea pahaa, kunnes löysin auvon ja viisasten kiven ruokavaliosta abc. Useilla dramaattisena korostuksena jokin terveysvaiva, joka sitten paranee. Mutta ainoan päätelmän minkä näistä voi tehdä on se, että ihmiset voi kukoistaa monenlaisilla ruokavalioilla. Siksi minua ei enää vie mukanaan nämä tarinat. Monesti taustalla on yritys myydä jotain.
Olen vain tullut ajatelleeksi, että mitä jos se terveys vaan kohentuu siitä, että lähes joka kerta uudessa ruokavaliossa vähennetään roskaruokaa, rasvaa ja sokerihöttöä ja lisätään kasviksia (paitsi sipsikaljaveganismissa, joka onkin enemmän politiikkaa kuin terveysruokavalio)? Kalorimäärä rajoitetaan ja syöminen säännöllistetään ja lisätään liikuntaa.
Yritän sanoa, että fyysinen hyvinvointi tuskin muuttuu siitä elääkö perunalla, juustolla vai pihvillä, kunhan kalorit, sokeri ja rasva on kohtuudessa ja ruokavaliossa tarpeeksi vihanneksia ja laatua. Henkinen hyvinvointi on tietysti eri juttu. Se voi joskus vaatia cappuccinon kermavaahdolla ;-)
Ei ihan, sillä syön myös kalaa. Joten oikeastaan en ole kasvissyöjä sanan perinteisessä merkityksessä lainkaan, tai sitten pitää käyttää outoa ja keinotekoisen kuuloista ilmaisua pesco-vegetaristi ^_^ Tai pahimmassa tapauksessa pesco-lakto-ovo-vegetaristi..! :D Ehkä helpompaa onkin sanoa, että en syö lihaa tai kanaa.
Tärkkelysruokavaliosta olen kuullut joskus yhdeltä lukijaltani joka myös bloggasi aiheesta, mutta syvemmin en ole siihen perehtynyt. Jep, ihmiset voivat todellakin kukoistaa monenlaisilla ruokavalioilla, olisi aika hullua jos yksi ja sama tapa syödä olisi se paras kaikille :) Emmehän ole mitään klooneja.
Näin on varmasti useissakin tapauksissa. Mutta ei kaikissa, joillain henkiköillä on oikeasti herkkyyksiä jotain ruoka-aineita kohtaan tai joku tietty ruoka-aine aiheuttaa voimakkaampaa riippuvuutta ja pakkosyömistä kuin toinen. Kaikille riippuvuuden aiheuttajat eivät ole samoja eikä kaikille ole mahdollista pysytellä kohtuudessa jonkun ruoka-aineen kohdalla. Ajatellaan, että kaikkihan nyt tykkäävät karkista, mutta minä olen esimerkki ihmisestä, jota karkit eivät ole koskaan koukuttaneet vaan minun "pahikseni" oli se pulla ja muut vehnäleivonnaiset.
Olen aika lailla samaa mieltä :) Mun henkinen hyvinvointi valitsee usein laadukkaan ranskalaisen punaviinin ^_^