Kokeilin viikonloppuna vähän erilaista pizzantäytettä.
Samalla jatkamme tutustumista YesDeliltä syksyllä saamani suuren testituotepaketin sisältöön. Adamsin vähähiilihydraattisia pizzataikinajauhoja olen halunnut kokeilla jo pitkään, kun merkin sämpyläjauhot osoittautuivat niin hyviksi. Tosin huomaan, että vhh-leipäkin on jäänyt melkein kokonaan ruokavaliostani niin ettei sämpylälle tunnu löytyvän muuta paikkaa kuin satunnainen hampparin alustana toimiminen.
Vhh-pizzasta sen sijaan tykkään tosi paljon ja itse asiassa pizzaa tulee syötyä nykyään jopa enemmän kuin ennen vhh:lle vaihtamista. Olen ollut tyytyväinen hyväksi havaitsemaani manteli-heraproteiini-vehnälesetaikinapohjaani ja utealiaana odotin, miten gluteenijauholla ryyditetty Adam's pärjäisi peruspizzalleni. (Peruspizzaohjeeni täällä - tuossa versiossa tosin mukana myös kookosjauhoa joka tekee pohjasta vähän rapsakamman mutta yksinkertaistin myöhemmin ja nykyään laitan vain 10 g vehnälesettä, 10 g Bake Pro -heraproteiinia ja 10 g mantelijauhoa.)
Adam's-pizzajauhossa on mantelijauhoa, gluteenijauhoa, maitoproteiinia ja munanvalkuaista.
Jauhoihin sekoitetaan pussi pakkauksen mukana tulevaa kuivahiivaa, lisätään vettä ja ruokaöljyä ja annetaan kohota.
Liekö syy sitten liian haalean veden, mutta minun taikinani ei oikein kohonnut.
Taikina jää tahmeaksi ja kosketuskaulintakelvottomaksi, kuten kaikki vhh-taikinat. Taikinan kaulinta ohjeen mukaan kahden öljytyn leivinpaperin välissä onnistui, mutta on rasittavaa puuhaa. Omavalmisteisen vhh-pizzapohjani levitän pellille aina lusikalla, mutta Adams on voimakkaan sitkonsa vuoksi ehkä vähän hankalampi saada levittymään lusikalla tasaisesti. Sitä voisi varmaan painella myös sormin lättänään muotoon,
Seuraava havainto: pakkauksen paisto-ohje ei toiminut ainakaan meidän uunissa. Todiste alla.
Ohjeen mukaan pizzaa pitäisi paistaa 200 asteessa 25-30 minuuttia. Oikeanpuoleinen oli uunissa 20 minuuttia ja tuli ulos ruskeana kivikovana kiekkona. Onneksi olin jakanut taikinan kahteen osaan. Vasemmanpuoleinen pizzapohja oli uunissa 8 minuuttia. Varmasti viisikin minuuttia riittäisi.
Kuten näkyy, pohjasta tuli aika jäykkä. Se oli mukavan rapea mutta vehnäpohjaa ja omaa vhh-pizzapohjaani paljon jäykempi. Maku oli neutraali.
Tuomio?
Kyllä tämä enemmän muistuttaa rakenteeltaan ja maultaan tavallista vehnäpohjaa kuin muut kokeilemani vähähiilihydraattiset pohjat. Mutta luulen pitäytyväni jatkossa omassa tutussa taikinassani jota ei hiivattomana tarvitse kohotella ja valmistus sujuu nopeammin ja näppärämmin kuin Adamsin.
Täytteet olivat kevyesti Maarianhaminan Pub Albinin viime kesän pizzauutuuden inspiroimat. Albinin pizzasta keksin, että juurekset ja paahdettu, suolattu manteli voivat toimia pizzassa :)
Minun pizzassani oli oikein ohueksi suikaloitua punajuurta, vuohenjuustoa, suolattuja ja paahdettuja manteleita, kylmäsavulohta ja rucolaa. Tosi hyvä ja vähän erilainen pizzatäyte, kiva kokeilla välillä uutta mun ainaisen tonnikala-herkkusieni-tomaatti-hässäkkän sijaan.
*
Seuraava pätkä olisi voinut olla oma postauksensa mutta laitetaan se tähän perään kun sen äsken ajatuksenvirtana kirjoitin...
Vuoden 2016 projekti: hiilihydraattien harkittu lisäys ruokavalioon tavoitteena selvittää, miten se vaikuttaa liikuntaharrastukseeni. Päätin lähteä toteuttamaan vuodenvaihteessa julkituomaani ruokavalion hienosäätöä ja muutoskokeilua ammattilaisen tuella. Arvaan, että jos asia jää vain minun itseni vastuulle, jää puurojen, papujen ja juuresten lisäys säännölliseksi osaksi ruokailua vain sanoiksi ilmaan. Ja niinpä tänään olenkin istunut tunnin ensimmäisessä valmennuksessani. Toinen on varattu perjantaille hieman eri lähestymistavan omaavalta yritykseltä.
Tiedätte taipumukseni haluta ottaa selvää asioista perusteellisesti. Nyt taatelikakkupostauksen kommenteissa käyty keskustelu sytytti minussa vahvan kipinän selvittää TÄMÄ asia perin pohjin. Mitä siellä kropassa oikein tapahtuu liikuntasuorituksen aikana energian suhteen? Milloin kroppa polttaa rasvaa, milloin hiilareita? Kun jonkun mielestä on mahdotonta treenata ilman hiilaria, mistä kroppa sitten oikein ottaa energiansa jos käytettävissä on niukat glykogeenivarastot?
Mielipiteitä, näkemyksiä ja "totuuksia" sinkoilee suuntaan ja toiseen. Ultimaattista totuutta ei tässäkään asiassa ole olemassa kaikkien elimistön toimiessa yksilöllisesti, mutta nyt otetaan selvää, mitä alan valmentajat asiasta sanovat. Siinä on varmasti ainakin murunen tieteellistä faktaa takana, ja satojen valmennettujen kautta saatua käytännön tietoa joka on loppupeleissä aina "oikeampi" tieto kuin mikään tietokirjan teksti. :)
Projekti on saanut aikaan viime päivinä paljon itsetutkiskelua. Olen joutunut miettimään oloani ja mitä oikein lopulta haluan.
Elimistöni on hiilihydraattiherkkä ja kerää paljon nestettä ja muodostaa kaasua kun syön korkeamman hiilihydraattipitoisuuden ruokaa, sille ei voi mitään. Se ei ole sairaus, mutta tekee olosta tietenkin kurjan. Olen viime aikoina syönyt paljon bataattia, punajuurta, lanttua, maa-artisokkaa. Hyvää ja ravinteikasta ruokaa jonka terveellisyyttä ei tarvitse kyseenalaistaa. Silti oloni on raskas ja turvonnut, mikä ei tietenkään tue kokonaisvaltaista hyvää mieltä. Salilla ja etenkin juoksumatolla olen kuitenkin jaksanut paremmin, sitä ei voi kieltää.
Olen katsonut peiliin ja kysynyt itseltäni, mitä hyvä olo lopulta minulle on. Onko se enemmän sitä kevyttä ja tiukkavyötäröistä oloa, figuuria jonka päällä vaatteet eivät kiristä mutta joka hengästyy helposti lenkillä? Vai onko se sitä, että kroppa on ravinnon vuoksi vähän epämukavan tuntuinen, mutta kehityn harrastuksessani? Tekeekö ensimmäinen vaihtoehto minusta pinnallisen p*skan? Jonkun mielestä epäilemättä kyllä, mutta ei, eivät nämä näin yksiselitteisiä juttuja ole. Vhh-ruokavalion myönteiset vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle ja kireä keho on siihen päälle vain mukava bonus.
Näitä teemoja tulee varmasti mietittyä paljonkin talven ja kevään aikana.
Jokohan näitä alkaa pian löytyä lautaselta..?
88 comments on “Punajuuripizzaa ja ajatuksia hyvästä olosta”
Siitä on mielestani pinnallisuus kaukana, jos haluaa elää ilman tukalaa turvonnutta oloa. Itselläkin on kaukaisena haaveena ruokavalio, jonka ansiosta jokailtainen ilmapallovatsa jäisi pois, mutta en ole vielä onnistunut tunnistamaan kaikki turvotuksen aiheuttajia.
Hyvä että asia osataan nähdä näinkin. Ehkä he, joilla ei ole koskaan ollut kroonisia vatsaongelmia, eivät pysty samaistumaan niiden aiheuttamaan tunteeseen ja näkevät valituksen vain pinnallisen ulkonäkökeskeisyyden ilmentymänä.
Toivottavasti onnistut sinäkin vielä löytämään tavan syödä, jolla ilmapallovatsa jää historiaan.
Hei Sanni,
Tuli mieleeni että tuo turvotus ja raskas olo voi olla vain väliaikaista ja helpottaa kun kroppasi taas tottuu hiilareihin. Olet kuitenki aika kauan ollut vähähiilihydraatisella, joten voisiko hiilareiden lisääminen aiheuttaa oireita vain näin alussa?
En ole todellakaan mikään ekspertti näissä asioissa mutta noin niin kuin maalaisjärjellä ajateltuna :)
Tsemppiä! <3
En oikein osaa sanoa, jatko varmaankin näyttää :) Ja voi hyvin olla, että turvotus johtuu siitäkin, että en lisännyt hiilareita hitaasti vaan aloin yhtäkkiä vain joulusta eteenpäin syömään lähes päivittäin selvästi enemmän hiilareita kuin normaalisti. Valmentajatapaamisessakin todettiin, että hiilareita pitää alkaa lisäämään tosi hitaasti, noin 10 g kerrallaan, niinkuin joku muukin tuolla alempana taisi kommentoida. Mä vain en oikein jaksa näitä punnitsemisia (toisin kuin osa ehkä kuvitteli induktioviikkojen perusteella) niin ei ole tullut konkreettisesti laskettua miten paljon enemmän hiilihydraatteja olen nyt syönyt. Selvästikin olisi pitänyt edetä hitaammin.
Wow, näytät tosi kauniilta ja raikkaalta! Mukavaa viikkoa Sanni :)
Kiitos Miia :) Samoin sinne :)
(...ja tuolta näytin kesällä 6 kk sitten :D)
Oletko koskaan käynyt lääkärissä asian tiimoilta? Itse saan samanlaisia oireita vähän kaikenlaisesta ruuasta, mm. maidosta ja vehnästä, ja minulla todettiin (itsekin olin tätä epäillyt) IBS. Tällöinhän suositellaan FODMAP-ruokavaliota. Toki itse tunnet parhaiten kroppasi ja sen, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat itsessäsi huonon olon. Itse en tiedä mitä tekisin tilanteessasi, vaikeaa varmaankin on, mikäli energiaa ei pysty ottamaan tarpeeksi hiilareista.
En ole käynyt lääkärissä, mutta ravitsemusterapeutilla kyllä aikoinaan, parikin kertaa. Silloin terapeutti ei katsonut lääkärikäyntiä tarpeelliseksi. Tosin eipä hän osannut minua auttaakaan... :/ Siihen aikaan hiilihydraattien laatuun ei niin kiinnitetty huomiota, vaan terapeutti näki ruokavaliossani parannettavana vain proteiinin määrän. Kukaan ei koskaan sanonut minulle että hei, syöt ihan liikaa viljaa ja prosessoitua ruokaa, pitäisikö vähän tasapainottaa?
Lääkärillä käynti ei vhh:lle vaihdettua tuntunut enää ajankohtaiselta, kun oireet katosivat.
FODMAP-ruoissa on monia lemppareitani joit syön valtavia määriä kuten parsakaalia, kukkakaalia, ruusukaalia, sieniä, selleriä, pähkinöitä, raejuustoa jne, jotka eivät koskaan aiheuta mitään vatsaoireita. Tällä pohjalla olen arvellut, ettei minulla olisi ärtyvän suolen oireyhtymää. Mutta tästä tulee varmasti juteltua enemmän ravintovalmennuksessa. Vaikka valmentajat eivät ole lääkäreitä niin he osaavat ehkä oireiden (ja suunnittelemansa ruokavalion toimivuuden tai toimimattomuuden) perusteella arvioida, mistä voisi olla kysymys ja ohjata tarvittaessa lääkäriin.
noh, jos olo on kurja ja turvonnut hiilihydraateilla, niin auttaisiko niiden syöminen justiin ennen liikuntaa ja hieman sen jälkeen. Itse ajattelisin, että jos ja kun liikunnassa edistyy enemmällä hiilarisyönnillä, niin sehän kertoo samalla siitä, että keho saa mitä tarvitsee toimiakseen paremmin ja sitä kautta luonnollisesti ajattelisin, että tukee terveyttä paaaaljon paremmin... Jos keho tekee mitä sillä haluaa tehdä ja liikunta toimii siten kuin on odotettavissa, niin tokihan se tukee terveyttä ihan solujen toiminnan kautta jne... Hiilareissa vois kuvitella olevan myös eroja millasia sun vatsasi kestää ja mitä taas ei... Juustoissahan on suolaa paljon ja vissiin aika paljon niitä syöt ja sitten se yhdistettynä hiilareihin vaikuttaa varmasti tohon nesteen kertymiseen vai mitä.
En haluis päteä ja En lähe neuvomaan, mutta kasvisten hiilarithan myös ihan hyvästä syystäkin kerryttää nestettä ja on normaaliakin solujen toimintaan liittyvää toimintaa että välillä kerää nestettä ja välillä luovuttaa nestettä... Hiilarit vihannesten ja hedelmien kanssa vaikuttaa kyllä myös kropassa detoxtyyppisesti, kun eläinproteiineista a)kertyy kuona-aineita soluihin ja b) ne eivät poista mitään kuona-aineita kehosta... Vihannekset ja Hedelmät puolestaan eivät kerrytä kuona-aineita, mutta myöskin poistavat niitä soluista. Ja jos solutasolla ei tapahdu puhdistamista välillä kunnolla tai jossain määrin koko ajan, niin voi kuvitella mitä kaikkea häijyä ne keksii alkaa tekemään, jolloin esim kolesteroli ja tulehdusarvot voivat nousta ns ilman syytä.
Hiilarien ajoittamisella liikunnan ympärille ei toistaiseksi ole ollut vaikutusta turvotukseen. Toivon ja uskon että tähän tulee muutos kun hiilarien määrä saadaan kohdilleen ja bataattilautasellisen sijaan lisään hiilariruokia aterialle vain vähän kerrallaan.
Mä en tosiaan ole jaksanut miettiä noita määriä vaan syönyt juureksia määriä mittaamatta. Mikä ilmeisestikään ei ollut hyvä startti. Just tämän takia on hyvä olla ammattilaisen tuki asiassa, mä en osaa yhtään mieltää millä portaikolla noita hiilareita kannattaisi alkaa lisäämään ja onko väliä onko hiilarin lähteet hedelmissä ja marjoissa vai tärkkelyksessä. Tästäkin on niin erilaisia näkemyksiä.
Aivan varmasti. Esim. vilja on jo todettu selvästi pahimmaksi ja sitä en aio ottaa takaisin muuten kuin kaura- ja ehkä ohrapuuron muodossa. Ja ehkä se Minihiilari-leivän palanen menee edelleen silloin tällöin uunitonnikalaleivän alustana. ;) Minihiilarista en ole koskaan saanut oireita, tosin kerta-annoskin on niin pieni että olisi yllätys jos se jotain vaikuttaisi.
Ymmärrän tämän :) Totta kai elimistön kuuluu myös kerätä nestettä. Mutta se, että ihminen on kroonisesti turvoksissa, mikä oli oma tilanteeni niin kauan kuin muistan, ei ole normaalia. Vatsan ei kuulu olla kuukausi- ja vuositolkulla pinkeä kuin ilmapallo.
Mä syön niin paljon vihanneksia (noin puoli kiloa päivässä) että ei luulisi olevan pelkoa ettei solujen kuona-aineet pääse kasvisten puutteessa puhdistumaan... ^_^
Jos sinulla on IBS, saattaa riittää, että välttelet FODMAP-hiilihydraatteja. Voi olla, että vain ne aiheuttavat oireita.
Syön tosi paljon FODMAP-listan hiilarilähteitä kuten parsa-, kukka- ja ruusukaalia päivittäin, ja ainakaan nuo eivät aiheuta mitään oireita. Myöskään FODMAP-listalta löytyvät tuorejuustot, jogurtti ja pähkinät eivät aiheuta oireita.
Tosin en tiedä, voiko henkilöllä silti olla IBS, vaikka hänen elimistönsä sietääkin monia FODMAP-listan ruokia...?
Kyllä voi, ja sen perusteella mitä oon lukenut vuosien varrella sun vatsavaivoista sulla kyllä selvästi on ärtyvän suolen oireyhtymä, se kun on nimi kaikille toiminnallisille vatsavaivoille joille ei fyysistä syytä löydy. Yleistyy kovaa tahtia siinä missä tulehdukselliset suolistosairaudet, syytä ei tiedetä.
Ärtyvän suolen oireyhtymä oireilee eri ihmisillä eri tavoin, on ummetus tai ripulipainoitteista, tai kuvailemaasi vatsan pinkeyttä, turvotusta ja kaasuuntumista. Joillain saattaa nuo kaikki oireet vuorotella, ja olla kovia kipujakin. Mitään varsinaista hoitoa ei ole, mutta FODMAP-ruokavaliolla on ollut paras hoitovaste ja siksi sitä yleensä suositellaan. Parhaassa tapauksessa se vie oireet kokonaan, hyvässä tapauksessa helpottaa niitä, mutta yksi neljästä ärtyvää suolta potevasta ei kuitenkaan saa siitä apua.
Nekin jotka saavat eivät käytännössä orjallisesti seuraa noita listoja, koska yleensä jotkin kielletyistä ruoista sopivat ja sallituista taas jotkin aiheuttavat ongelmia. FODMAP-lista on siis hyvä ohjenuora, mistä lähteä sitten pikkuhiljaa katsomaan mikä sopii ja mikä ei. Itsekkin kestän suurinta osaa kieltolistalla olevista ruuista. :)
Aaa, okei, tosi kiinnostavaa :) Kiitos kun valaisit asiaa Juniper :) (En tiedä liittyykö nimimerkkisi muuten poneihin mutta mulle se on selvästi My Little Ponyn nimi <3)
Nimimerkin keksin joskus Lushin palashampoosta kun mietin minkä nikiksi laittaisin. Mutta oot kyllä oikeessa, se on ihan poninimi! ^_^ Mä tykkäsin pienenä hirveästi My Little Ponyista, niitä olikin (ja on edelleen lapsuudenkodin vintillä) iso laatikollinen! Barbieita oli vain yksi lahjaksi saatu enkä sillä leikkinyt. ;) Sun ponipostaukset on olleet kyllä <3.
Ainiin joo, tuo on Lushin shampoo! ^_^ Mutta poniassosiaatio vielä parempi :D
Ainakin niitä hiilareita kannattaa lisätä todella vähän kerrallaan, noin 10g/päivä lisää ja seuraavalla viikolla seuraava 10g. Sitten kun alkaa tuntua liialta niin pieni pakitus. Jos sun elimistö ei ole tottunut juureksiin ym. niin varmasti turvottaa Mä itse olen huomannut että sellainen 1g/painokilo on aika minimi, eikä mistään luonnottomista tuotteista mielellään.
Näin mun olisi tietenkin pitänyt tehdä, mutta niin fiksu en osannut olla :( Suoraan sanottuna olen myös tosi laiska laskemaan noita, perus-vhh:lla on niin helppoa kun ei tarvitse laskea tai punnita mitään, sen kuin täyttää lautasen sallituilla kasviksilla määrää miettimättä.
Tarkoitatko tällä että hiilarimäärän lopullinen kokonaislisäys olisi tätä luokkaa..?
Mun elimistö on tottunut juureksiin, porkkanaa syön viikottain ja punajuurta ja bataattiakin kerran pari kuussa. Mutta tietysti kohtuullisia määriä. Nyt sitten joulusta lähtien on ollut kaikenlaisia juureksia (peruna poislukien) lautasella lähes päivittäin, ja paljon suurempia määriä mitä normaalisti syön. On siinä kai kroppa vähän hämillään...
Eli jos olet ihan istumatyötä tekevä ja liikkumaton niin 1g/päivä voi hyvin riittää. Sitten kun liikkuu niin vähän enemmän, kuinka paljon on yksilöllistä. Monille sopii sekin, että treeni/aktiivisina päivinä syö enemmän ja mielellään sijoittaa ne mahdollisimman pian liikunnan jälkeen.
Siis yhden gramman päivälisäys...? Normaalistikin vhh:lla syömäni hiilarimäärä voi vaihdella 20 ja 50 välillä päivässä. Kun jonain päivänä syö vaikka kalan sijaan soijanakkeja tai raejuuston sijaan purkin rahkaa niin siitä tulee jo melkein 20 gramman ero. Ja tuollainen vaihtelu ei tuo mitään oireita.
Siis piti kirjoittaa 1 gramma per painokilo
Aa, okei :) No minä jo vähän mietin...
Minä jaksoin vhh ruokavaliota 2 vuorokautta! Ihan järkyttävä olo ja mieli tuli kun ei saanut hiilaria. Eikö sitten vain itsekuri riitä rankan arjen keskellä, mene ja tiedä!
Kun runsashiilarisesta ruokavaliosta siirtyy vhh:lle on "järkyttävä olo" ihan luonnollinen jopa parikin viikkoa. (Yleensä tosin helpottaa ekan viikon jälkeen.) Elimistö on koukussa sokeriin ja kun yhtäkkiä eliminoi sen ruokavaliostaan niin totta kai seurauksena on vieroitusoireet. Ne täytyy vain kestää jos haluaa voittaa leipä- ja sokerikoukun.
Oletko tutustunut fodmap-hiilihydraatteihin? Sanoit että olet syönyt paljon mm. bataattia ja punajuurta ja niissä on molemmissa paljon fodmapeja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia osalle ihmisistä. En tyrkytä tietenkään mitään valmista vastausta sillä itse tiedät olosi ja hiilihydraattiherkyytesi, mutta kannattaa niihinkin ehkä tutustua ja miettiä, voisiko vika olla niissäkin. :)
Esim. http://www.huippukuntoon.fi/ravitsemus/voiko-vatsasi-hyvin
Fodmapit ovat jossain määrin tuttuja ja olen noita listoja tutkiskellut joskus aiemminkin :) IBS:n oireet sopivat minun oireisiini, mutta koska monet Fodmap-kasvikset kuten parsa- ja kukkakaali (joita syön valtavasti) eivät kuitenkaan aiheuta minulle vatsavaivoja, olen ajatellut, etteivät oireeni liity fodmapeihin.
En tiedä voiko kuitenkin olla mahdollista, että elimistö pystyy käsittelemään tiettyjä fodmap-hiilareita ja osaa ei...? Niin hyvin en ole asiaan perehtynyt. Mutta kun katson listaa fodmap-hiilareita sisältävistä ruoista, niin siellä on tosi monia ruokia joita syön säännöllisesti ongelmitta.
Heips, onko sulla tarkempaa ohjetta tuohon omatekoiseen VHH pizzapohjaan? En ainakaan huomannut linkkiä tässä postauksessa.
Ja yhdyn edelliseen, eihän hyvän olon haluaminen / hakeminen ole missään nimessä pinnallista :) Ruokavalio on niin yksilöllinen juttu, mikä toimii toisella ei taas sovi jollekulle toiselle. Toivottavasti kokeilujesi kautta löydät sen itsellesi parhaan systeemin liikunnan ja ruokavalion suhteen.
Täällä (ja lisäsin linkin nyt myös postaukseen):
https://karkkipaivablogi.com/2014/02/19/valkoinen-artisokka-vuohenjuustopizza/
Mutta yksinkertaistin reseptiä myöhemmin siten että jätin kookosjauhon pois (vaikka se tuokin pohjaan ihanaa rapsakkuutta) ja laitan 10 g mantelijauhoa.
En oo hetkeen lukenu indiedays-blogeja ja järkytys oli suuri kun ihmisillä on jotain ihme Big Mac -kampanjavaatteita päällä. Huolestuneena avasin sun blogin. Pelkäsin et säkin oot myyny sielusi ja lähtenyt mukaan mauttomaan mäkkärikampanjaan. Mutta Sanniin voi aina luottaa! Blogissasi olikin taas niin fiksua ja punnittua tekstiä ruokavaliosta! Kiitos :)
No apua..! :D
Se päivä kun mut nähtäisiin hampurilaisketjun kampanjassa... :D Hehheh, se olisikin jo pelottava hetki..! ^_^
Kiitos kommentistasi, ihanaa kuulla ettei mun ruokajaarittelut väsytä (ainakaan kaikkia ^_^) :)
Haha, mä järkytyin kanssa noista Big Mac -vaatteista!! Olen vain nähnyt pieniä kuvia jonkun blogin laidassa, mutta olin hieman häkeltynyt, että joku lähtee tuollaiseen. Ja etenkin nimeltä mainitsematon bloggaaja, josta en olisi ikinä uskonut sellaista! Mäkin toivon, ettei Sanni kohta yllätä meitä! :D
Oi miten jännää, jään innolla seuraamaan jatkoa tälle :)
:) Niin minäkin! ^_^
Itse asiassa tänä aamuna jo heräsin puoliksi katuvana ja semi-epäilevänä... "Mitä mä oon oikein tekemässä, alkaisinko muka oikeasti syömään ja treenaamaan jonkun tekemän lappusen perusteella ja vielä maksan siitä..?" Mutta päivän aikana sain vähän tsemppiä takaisin. Tämä kortti on nyt katsottava ja otettava kokemus vaikka haasteen kannalta.
Mulla on ihan surkea kestävyyskunto, juosta en jaksa varmaan yleensä kilsaakaan putkeen. Olin viime vuonna ollut n. 6 kk vhh-ruokavaliolla kunnes eräänä iltana olin ystävän luona ja söin kaksi lihapasteijaa ja join puoli lasillista skumppaa. Tuosta ehkä tunnin päästä jaksoin noilla eväillä yhtäkkiä juosta 3 kilometrin matkan kotiin :D Ei ehkä ihan sporttisimmat ja terveellisimmät ruuat, mutta kyllä ihmettelin miten tuollaiset vaikuttaa :D (En tästä huolimatta ole ottanut tavaksi ottaa skumppahuikkaa ennen lenkille lähtöä, enkä suosittele muillekaan :D)
Ohoh :D :D Aika mielenkiintoisia nämä ^_^
Hehheh.. ^_^
En tiedä miten radikaali väitös tämä nyt sitten on, mutta en oikein usko että kukaan tekee elämäntapamuutosta ilman odotusta, että kropan muotokin timmiytyy pikkuhiljaa... Eikä siinä ole mitään pahaa!
Itse koen että oma normaali ruokailuni tukee hyvin liikuntaa, mutta tiedän myös, että joillakin on tosi tarkkaa koska syö ja mitä, etenkin ns. kiristelyviikoilla. Ne kiristelijät ovat vähillä hiilareilla ja rasvoilla, mutta ajoittavat päivät hiilarit ennen liikuntaa.
Samaa mieltä.
Olet varmaan tutkituttanut, ettet ole keliaakikko, laktoosi-intolerantti, Crohnin tautia sairastava tai muuten suolistosairas? Kyseisiin tauteihin liittyy turvotusta ja muita vatsaongelmia.
Naurattaa kun luen kohdan 'suolistosairas' joka kerta luulosairaaksi... :D No, luulosairauskin on tietysti aina mahdollista, teidän on kai punnittava sitäkin vaihtoehtoa että olen vain kuvitellut kaikki vatsaoireeni ja tehnyt sen perusteella ruokaremontin..! :D
Nojoo, huono läppä.
Gluteeni ei aiheuta minulle ongelmia muuten kuin tosi suurina määrinä (esim. isot määrät seitania tai muita gluteenipohjaisia kasvisproteiinivalmisteita).
Laktoosista en osaa oikein sanoa. Mutta mitään ei ole siis virallisesti tutkittu. Join ennen maitoa ihan törkeän paljon, monta lasia päivässä, enkä muista että koskaan olisi välittömästi maitolasillisen jälkeen tullut mitään vatsaoireita. Toisaalta, söin noihin aikoihin myös niin älyttömän paljon viljaa että on vaikea arvioida, mikä hiilarin lähde olisi eniten ollut vastuussa ilmapallo-olosta. Pastan ja leivän aiheuttaman turvotuksen huomasi kyllä heti. Mutta mikäli maitokin olisi ollut osaltaan vaikuttamassa oireisiin, syy-yhteyttä olisi ollut vaikea havaita.
Nyt en juo maitoa enää ollenkaan ja saan laktoosia aika maltillisesti vain maitorahkasta. Juustoissahan sitä ei juurikaan ole.
Crohnin taudin oireet taas eivät sovi omiini, joten sitä en lähtisi veikkaamaan tilanteeni aiheuttajaksi.
Erityisesti maa-artisokka on pahamainen ilmavaivojen aiheuttaja, aika harva voi sitä syödä saamatta kamalaa turvotusta sen sisältämän inuliinin vuoksi. Monet juurekset sulavat huonosti, eikä vatsa niihin välttämättä totu.
Joo, sain tästä aika tehokkaan muistutuksen herkullisen maa-artisokka-"ranskalais"-annokseni jälkeen... Toisaalta, maa-artisokkakeitto ei ole koskaan aiheuttanut oireita. Tapahtuukohan inuliinlle jotain kun maa-artisokan keittää ja soseuttaa..?
Mun elimistön pitäisi periaatteessa olla tottunut juureksiin, sillä olen kaikkien vhh-vuosieni ajan syönyt säännöllisesti porkkanaa, melkeinpä päivittäin. Punajuurtakin suhteellisen usein. Tietysti kerta-annokset ovat olleet paljon pienempiä kuin nyt viime viikkoina. Joulun laatikoissa juureksia tuli syötyä yhteensä varmaan monta kiloa... Normaalisti yhdistän juureksia muihin, vähähiilarisempiin vihanneksiin, mutta nyt olen jouluna ja sen jälkeen syönyt monina päivinä niin että lautasella oli lisukkeena lähes pelkkiä juureksia tai hyvin juurespainotteisia ruokia. Palsternakkamuusia, bataattisalaattia, uuniporkkanoita, paahdettuja punajuuria, bataattisosetta... jne jne. Kuulostaa niin viattomalta mutta hyvin äkkiä noista kertyy normaaliruokavaliooni verrattuna moninkertainen määrä hiilihydraatteja viikoittain nautittuna.
Hei Sanni :) Kyselisin taas neuvoa :D Osaisitko suositella jotain hyvää luonnonkosmetiikan kosteusvoidetta kuivahkolle iholle? Omaan pintakuivan sekaihon, mutta olen huomannut, että tarvitsen paljon kosteutusta. Toivoisin, ettei voiteessa olisi ns. "huonoja" alkoholeja, eli niitä kuivattavia ja vaurioittavia (?) :)
Kokeile esimerkiksi Estelle & Thildin BioHydrate-yövoidetta, ja tarkoitan siis päivävoiteenakin.
Kirjoitin BioHydrate-tuotteista täällä:
https://karkkipaivablogi.com/2015/02/03/estelle-thild-biohydrate/
Tuo yövoide on mielestäni tosi hyvä sekaiholle jolla on tilapäisesti myös kuivuutta (eli iholle, joka ei yleensä tykkää paksun rasvaisista voiteista), koska se on samalla kevyt mutta siinä on kuitenkin riittävästi rasvoja hoitamaan myös kuivempaa ihoa. Iho ei jää tämän voiteen jäljiltä tahmeaksi.
Estelle & Thildin voiteissa ei ole lainkaan kuivattavia alkoholeja, vain hyviä rasva-alkoholeja.
"Mitä siellä kropassa oikein tapahtuu liikuntasuorituksen aikana energian suhteen? Milloin kroppa polttaa rasvaa, milloin hiilareita? Kun jonkun mielestä on mahdotonta treenata ilman hiilaria, mistä kroppa sitten oikein ottaa energiansa jos käytettävissä on niukat glykogeenivarastot?"
Nyt ollaan klassisen liikunta- ja ravitsemusfysiologian kysymysten äärellä :) Liikunnan teho ja kesto ymmärrettävästi vaikuttaa lihaksen energiantarpeeseen ja siihen, miten se lihas energian hankkii. Tässä hyvä linkki: http://www.khl.fi/pdf/liikunnan%20vaikutus%20lihakseen.pdf (toivottavasti näkyy).
Tässä mutkat-suoriksi-tyyppinen selitys: maksa säätelee veren glukoosin(hiilihydraatin rakenneosa) tasoa. Lihas käyttää omat glykogeenivarastot (joista se siis purkaa glukoosia) loppuun ja ottaa lopun verestä. Jos veren glukoositaso on kovin alhainen niin maksa vapauttaa sen omia glukoosivarastoja elimistön (ml. lihakset) käyttöön. Rasvan käyttö energianlähteenä on toissijainen tapa saada energiaa ja vain jotkut elimistön solut voivat käyttää sekä glukoosia että rasvaa energianlähteenään.
Jos maksankin varasto ehtyy, se alkaa valmistaa itse glukoosia. Rakennusaineiksi se ottaa mm. aminohappoja lihaksista eli hajottaa lihaksia. Siksi treenin jälkeen pitäisi syödä hiilihydraatteja treenin jälkeen: että energiavarastot täydentyis eikä energiantuotto menis/jäis katabolian puolelle.
Tämän takia monesti vhh-dieetillä olevia pyörryttää: aivosolut eivät toimi enää normaalisti, kun veren glukoosipitoisuus on (liian) alhainen (hermosoluissa ei ole glykogeenivarastoja).
Hyvinvoinnista, ei se minusta ole sitä että terveen ihmisen mielenkiinto pyörii jääkaapin, vaa'an ja (kirjaimellisesti) oman navan ympärillä. En viittaa bloggaajaan mutta yleensä tähän fitnessvillitykseen.
Jos joku ruoka-aine nyt vähän pierettääkin, aineen välttely todnäk vaan pahentaa oireita. Ei ole hyvä juttu suoliston hyville pöpöille totuttaa niitä vaan yhdenlaiseen ravintoon.
Eikö sekin vähennä hyvinvointia, kun sos. elämä rajoittuu kaikkien muoti-dieettien noudattamisen takia?
Kiitoksia paljon tietopaketista ja etenkin tuosta linkistä :) Siellähän se yleisimmin kuulemani versio taas kertautui: tunnin tai kahden mittaisen matalasykkeisen liikuntasuorituksen aikana (esim. kävely, kevyt juoksu, hiihto), energialähteinä ovat ensimmäiset 15 minuuttia pääsääntöisesti glykogeenivarastot, sen jälkeen rasvat.
Eli ihmetykseni siitä, miten hiilarit auttavat minua suoriutumaan paremmin tunnin hölkästä, on ihan perusteltu. Kun juuri sellaisessa liikuntasuorituksessa rasvavarastolla on suurempi rooli energianlähteenä kuin glykogeenivarastolla.
En kuitenkaan oleta, että tieteellä voi koskaan täysin avata ja selittää elimistön monimutkaista toimintaa joka on joka yksilöllä vähän erilainen.
Hurjan mielenkiintoisia asioita nämä ja siksi odotankin niin innolla tulevia valmennuksiani ja sitä, että opin tuntemaan ja ymmärtämään kehoani vähän paremmin :)
Tuohon ihan viimeiseen lauseeseesi - en tiedä miten paljon minua tunnet blogini kautta tai kuinka kauan olet blogiani lukenut, mutta vhh ei ole minulle "muotidieetti" vaan elämäntapa jota olen noudattanut jo 4,5 vuotta. Jos se ei lisäisi hyvinvointiani, miksi olisin jatkanut tällä tiellä niin kauan? :) Sosiaalista elämääni hiilihydraattitietoinen ruokailu ei ole rajoittanut millään lailla, miten se siihen vaikuttaisi? Päinvastoin se on jopa vilkastunut ainakin ulkona syömisen muodossa, sillä vasta ruokavaliomuutoksen myötä ylipäänsä kiinnostuin ruoasta ja löysin makujen maailman :) Ravintolavierailut ovat parhaimmillaan kuin pieniä lomamatkoja tai visiittejä taidemuseoon. <3
Ha, pakko kommentoida, kun luin tuon saman linkin nopsasti läpi ja jäin ihmettelemään päätelmääsi.
Siis tuollahan luki näin: "Pitkäaikaista kestävyyttä vaativassa liikuntasuorituksessa, 15 minuuttia-2 tuntia, esimerkiksi kävelyssä,
hiihdossa, juoksussa ja suunnistuksessa energia tuotetaan hapen avulla aerobisesti. Kevyessä liikunnassa
energialähteinä ovat rasvat, mutta omaa maksimisuoritusta lähellä olevassa liikunnassa glykogeenit."
Minä olettaisin juoksulenkkien olevan lähempänä maksimisuoritusta (yritäthän parantaa kuntoa) tai about sillä välillä, eli vähintäänkin energianlähteenä olisi 50/50 rasvat ja glykogeenit. Ja tästä voisi päätellä miksi hiilareiden avulla suoritus paranee, eli saa lisäboostia, kun glykogeenit ovat mukana, ja näin pystyy suorittamaan lähempänä maksimitasoa.
Lisäksi luki: "Kestävyysharjoittelulla voidaan lisätä lihaksen sisäisiä glykogee
nivarastoja ja siten viivästyttää varastojen loppumista ja parantaa lihaskestävyyttä". Eli treenaamalla alat käyttää pidempään hiilareita, eli periaatteessa jaksat pidempään lähempänä maksimitasoa? (ja varastoit ja kulutat hiilareita enemmän myös?)
Itse näin maalikkona tulkitsin :)
Moi Jenni! :)
Mun lenkit ei ole lähellä maksimisuoritusta, pyrin pitämään sykkeen sellaisessa about 130-140:ssa sillä muuten väsyn liian nopeasti ja juoksu loppuu lyhyeen. Itse asiassa mitä korkeammalle 130:stä syke nousee, sitä lyhyemmäksi lenkki jää jos pyrin ylläpitämään samaa vauhtia. Peruskuntoa kehittävä sykealue on minulla välillä 122-156, muistaakseni (siis sykemittarini mukaan :D). Maksimisykkeeni taitaa olla jossain 180 kieppeillä, olikohan 187 kun kerran mitattiin. Eikös maksimisuorituksessa sykekin nouse lähelle tuota maksimia..?
Mutta koska en ole asiaan tosiaankaan perehtynyt :D, niin en ala väittämään vastaan etteikö tuo "50/50" voisi vaikka pitää kohdallani paikkansa. :) Eihän asia loppujen lopuksi selviäisi perusteellisesti kuin tekemällä joku mittaus kehossani liikuntasuorituksen aikana. En tiedä onko sellainen tutkimus ylipäänsä edes mahdollista..?
Koska en ole alaa opiskellut, voin vain kuunnella ja lukea eri lähteitä ja päättää mikä niistä kuulostaa luotettavalta :) Toistaiseksi olen kuullut kaikkein eniten tuota versiota, jonka mukaan kevyessä, pitkäkestoisessa ja tasasykkeisessä liikuntasuorituksessa kroppa käyttäisi energianlähteenä eniten rasvoja. Olen tällä viikolla käynyt tapaamisessa kahden eri liikunta- ja ravintoalan valmentajan kanssa, ja kumpikin oli sitä mieltä että lenkillä energia otetaan pääsääntöisesti rasvoista.
Monenmoista arvailuahan täällä on tullutkin, mutta heitänpä minäkin omani joukkoon :D oletko varma, että kyse on hiilarin aiheuttamista oloista? Eikä esim. Siitä, että kropallesi nimenomaan hankalahkosti sulavat juurekset olisivat tässä vaiheessa liian stydiä kamaa varsinkin, jos olet nostanut määrää nopeasti? Suosittelen testaamaan "neutraaleja" hiilareita, esim. Riisipastaa, vaikka se varmasti tuntuukin pelottavalta näin alkuun. Itse sain kroppani ja ruoansulatukseni todella karmeaan kuntoon vhh:lla ja korjailuun meni aikaa. Vhh:ta edeltäviin suolisto-ongelmiini taas syyksi löytyi keliakia. Kannattaa siis olla maltillinen ja kokeilla eri juttuja. Varmasti löytyy ruokavalio jolla sekä jaksat treenata että et ole pöhöttynyt ja raskasoloinen (ehkä vähän pöhkö huomio, mutta oletko tullut ajatelleeksi, johtuisiko raskaampi olo vain raskaammista treeneistä..?), tuo ei missään nimessä ole mikään joko-tai-kysymys. Pitkäjänteisyyttä ja taustalla vaikuttavien psyykkisten juttujen tutkailua vaan kehiin niin kyllä varmasti löydät hyvän ruokavalion jolla jaksaa treenata :) :)
Mä toivon että ravintovalmennuksen kautta ne optimihiilihydraatin lähteet löytyvät! :) Ruokavalion vaikutusta seurataan joka viikko ja tehdään muutoksia jos kroppa oireilee epätoivotusti tai treeni ei kulje. Olet oikeassa että riisi tuntuu tosi korkeahiilarisena "pelottavalta" juureksiin verrattuna, mutta yhtä lailla saatat olla oikeassa siinä, että riisi voi loppupeleissä sopia keholleni juureksia paremmin. Tämä kokeilu sen varmasti osoittaa. Uteliaana odotan, mistä lähteistä hiilareita tulee olemaan ensimmäisessä ruokavaliosuunnitelmassani...
Kiitos tsempeistä! :) Uskon itsekin että sopiva määrä hyvien hiilarien lähteitä ei voi olla huono juttu liikuntaharrastuksen kannalta, ja kun nyt vihdoin oikeasti saisin testattua asian enkä vain puhua siitä...! :D
"Olen katsonut peiliin ja kysynyt itseltäni, mitä hyvä olo lopulta minulle on. Onko se enemmän sitä kevyttä ja tiukkavyötäröistä oloa, figuuria jonka päällä vaatteet eivät kiristä mutta joka hengästyy helposti lenkillä? Vai onko se sitä, että kroppa on ravinnon vuoksi vähän epämukavan tuntuinen, mutta kehityn harrastuksessani?"
Mä en usko, että päädyt tilanteeseen, jossa sun pitäisi valita jompi kumpi vaihtoehdoista. Mä uskon siihen, että löydät sen kultaisen keskitien, jossa voit kokonaisvaltaisesti hyvin. Ja uskon, että ammattilaisen avulla saavutat tämän hyvän olon ennemmin tai myöhemmin. Toki muutos vie oman aikansa, mutta älä nyt vaivu epätoivoon, että sun pitäisi tottua epämukavaan oloon. Tsemppiä muutokseen ja mielelläni luen jatkossa lisää juttuja aiheesta!
Kiitos Anna-Maija <3 :) Tosi innoissani odotan kokeilua ja siitä raportointia itsekin! :) Syteen tai saveen...! ^_^ Jos käy ilmi että voin ihan yhtä hyvin sopivasti hiilarioptimoidulla ruokavaliolla kuin vähähiilarisella, eivätkä vanhat epäterveelliset mieliteot palaa (se on aivan yhtä tärkeää kuin hyvä olo kropassa), niin olen itse ensimmäisenä myöntämässä perusteettoman jääräpäisyyteni :) Mutta sille asenteelle on syynsä, jotka joku toinen yhtä suuren muutoksen kokenut voi ymmärtää.
Ei kai niitä hiilareita tarvitse PALJON syödä vaan esim. liikuntapäivinä kohtuudella ja muina päivinä ehkä tätä vähemmän. Itse en tiedä paljonko syön mitäkin ja huomaan, että jos syön liikaa hiilihydraatteja niin olo on turvonnut ja sen jälkeen sitten kevennän. Lukujen lisäksi kannattaa siis opetella kuuntelemaan omaa kehoa.
Kun mietin tarkemmin, niin en edes syö joka päivä mitään suuria määriä hiilihydraatteja kuten tuossa kommentissa kirjoitit nyt syöneesi. Ja taisin johonkin liikunta- tai hiilihydraattipostaukseen kuitenkin kommentoida, että hiilihydraateilla kestävyystreeni sujuu niin paljon paremmin; en kuitenkaan tarkoittanut, että niitä pitää ahtaa joka aterialla niin paljon, että olo on turvonnut vaan sopivasti, että jaksaa liikkua. :)
Ihmettelen siis hieman tätä ääripäästä toiseen ryntäilyä. Ensin syöt vuosikaudet melko epäterveellisesti ja hiilaripainotteisesti, sitten terveellisemmin, mutta kartat todella paljon hiilihydraatteja, jos valitsen raejuustonkin hiilareiden mukaan. Ja nyt sitten olet joka päivä syönyt paljon hiilareita. Ei ihmekään, että on tukala olo. :)
Minulle ainakin tärkeintä on hyvä olo ja itse voin parhaiten hoikkana ja kun ei turvota. Välillä taas on ihan kivakin syödä tuhdimmin ja maata sohvalla. ;)
Heheh, taas huomaa miten vaikea on ilmaista itseään niin, että asia välittyisi kaikille siten kuin sen tarkoitan.. :D En siis ole "joka aterialla ahtanut hiilareita" eikä syömäni määrä ole suuri tavallista hiilaripitoista ruokavaliota noudattavaan verrattuna, mutta se on suuri suhteutettuna omaan, yleensä alle 50 grammaa käsittävään päivähiilarimäärääni.
Eli joo, kirjoitin syöneeni paljon tavallista enemmän hiilaria, mutta eivät määrät sellaisia ole että se pitäisi nähdä jonain ääripäästä ääripäähän heilahteluna ja hiilarien "ahtamisena" :) Kirjoitin, "nyt olen jouluna ja sen jälkeen syönyt monina päivinä niin että lautasella oli lisukkeena lähes pelkkiä juureksia tai hyvin juurespainotteisia ruokia." Tämä ei tarkoita sitä että näin olisi päivän joka aterialla.
Jos miettii, että vähähiilihydraattisen ruokavalion ylärajana pidetään yleensä 100 g, ja syön tavallisesti 30-50 g hiilareita päivässä ja nyt niitä on mennyt ehkä 50-70 g (jouluna toki enemmän kiitos kuivattujen hedelmien, mutta joulu meni ja hedelmät jäivät :), niin liikutaan edelleen vhh-lukemissa. Minun keholleni se kuitenkin on selvästi ollut liikaa ainakin näin nopealla lisäyksellä.
Taisin vähän ylitulkita tekstiä, koska minulle nuo grammat ei sano mitään niin en osaa oikein suhteuttaa mitä on vaikka 50 g hiilareita. Aiotko siis tehdä aiheesta lisää postauksia? Voisi olla mielenkiintoista lukea miten ruokavaliosi muuttuu.
Aihe ei minua niin paljon kiinnosta, että tutustuisin itse aiheeseen, mutta varmaan luen mielenkiinnolla, jos aiheesta lisää postaat. :)
Kuivatut hedelmät taitaa muutenkin olla aika kaloripommeja, joten niistä saa varmaan samanlaisen ähkyn kuin suklaarasiasta. Vaikka minä saan kyllä juustoillakin vastaavanlaisen olotilan, vaikka söisin pelkkiä juustoja ilman keksejä. ;) Miten sinun elimistö reagoi juustoihin vai osaatko olla syömättä niitä kerralla liikaa (minä en, jos on liian monta erilaista juustoa ja kaikki on niin hyviä, että vielä vähän...).
Jep, tarkoituksena on kertoilla blogissa miten kokeilu sujuu. :) Luulen, että jos en tekisi tästä julkista, niin todennäköisesti olisin jo kohta jänistämässä... :D Niin vaikeaa on jättää tutuksi, helpoksi ja toimivaksi muodostunut ruokarytmi ja -valio edes kokeilumielessä väliaikaisesti.
50 grammaa hiilaria muuten muodostuu vaikka tällaisesta setistä:
Aamupala:
3 dl soijamaitoa kahvin kanssa (mun vakiosetti :))
2 dl rahkaa ja kourallinen mustikoita
Lounas:
4 soijanakkia + lantturanskikset
Iltapala:
1 siemennäkkäri tuorejuustolla
1 keskikokoinen tomaatti
reilu pala kurkkua
Jos lantun korvaisi lounaalla bataatilla, jo sillä hiilareita tulisi 50 g lisää (!!).
Kun syö kalaa ja jotain muita kasviksia kuin juureksia pääaterioilla on hiilarit todella helppo pitää 30 gramman tuntumassa ja allekin päivässä. Juurekset - etenkin uunissa paahdetut tai soseutetut juurekset - on siitä "katalia" hiilaripommeja, kun ne paahdettaessa ja soseuttaessa kadottavat volyymiaan jolloin esim. joku 300 g bataattia ranskiksina tai soseena on jo pienehkö annos. Lautasella on siis silmämääräisesti vähemmän kasviksia kuin jos tilalla olisi esim. parsakaalia, salaattivihanneksista puhumattakaan. Silti energiaa on runsaasti enemmän ja hiilareita kymmenkertaisesti. 300 g parsakaalia en varmaan edes jaksaisi syödä kerralla, mutta 300 g paahdettua lanttua on vaatimaton ja helposti suuhun haarukoitavissa oleva annos....
Nojoo, ethän sä pyytänyt esitelmää juuresten lautaskäyttäytymisestä :D ^_^
Mun elimistö on tottunut juustoihin eikä yleensä reagoi mitenkään (esim. 200 g herkutteluannos heilahtaa sisään hädin tuskin huomaamatta), mutta övereitäkin ON tullut vedettyä ikävin seurauksin... Kyllä se vatsa lopulta tietenkin turpoaa jos ylisyö mitä tahansa :D Viimeksi vedin Sveitsissä sellaiset juustoöverit ettei oikeasti tehnyt vähään aikaan juustoa mieli.. :D
Hei! Aivan aiheen vierestä kysymys! Olen kiinnostunut enemmän ja enemmän luonnollisemmasta kosmetiikasta, ja olisin halukas vaihtamaan yö/päivävoiteeni johonkin luonnollisempaan versioon. Itselläni on melko hankalaa ollut ihoni kanssa ja vihdoin olen löytänyt synteettisen version voiteesta joka on aika hyvin sopinut iholleni. Voide on Artistry Essentials Hydrating Lotion. Olen kokeillut niin monet voiteet läpi ja luonnonkosmetiikasta ei oikein ole tietoa mikä on hyvää ja mikä ei todellakaan ole hyvää. Kysynkin siis, osaatko suositella incin perusteella jotain voidetta. Tässä edellisen voiteen inc joka on sopinut: http://imbbpullzone.laedukreationpvt.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/07/artistry21.jpg
Ymmärrän kyllä täysin jos oli aivan liikaa pyydetty. Jos menee hankalaksi niin älä suotta käytä liikaa aikaa tähän. Ajattelin vain kysäistä jos incien luku on sinulle helppoa kuin heinän teko ja osaat suositella vastaavaa luonnollisempaa versiota.. :-)
Hei Juuli!
Kiitos luottamuksestasi inci-tietämykseeni :) mutta valitettavasti incin perusteella on mahdoton suositella toista voidetta. Niin moni asia vaikuttaa voiteen ihotuntuun ja toimivuuteen, eivät pelkästään ainesosat vaan niiden pitoisuudet, suhteet toisiinsa ja keskenään muodostamat yhdisteet.
Luonnonkosmetiikka ja "normikosmetiikka" ovat vieläpä reseptiikaltaan niin todella erilaisia, ettei synteettisen suosikin pohjalta voi yhtään arvuutella mikä luonnonkosmetiikan voide toimisi.
Harmi etten voinut auttaa tässä. :/
Kiinnostava projekti! Itse pyrin taas pääsemään kiinni "terveellisempään" elämään ja hyvään oloon lähes vuoden totaalisen repeämisen jälkeen. Nyt on pakko aloittaa vähän löysemmin ja pyrkiä vain kohtuullistamaan kaikkea, lisäämään kaikkea terveellistä (vihanneksia, kalaa) ja vähentämään epäterveellistä (herkut, liika gluteenittomilla viljoilla mässäily ja SUOLA), panostaa kokonaisuuteen (uneen, sopivaan määrään liikuntaa, kunnollisiin aterioihin ja riittävän usein syömiseen jatkuvan pikkunapostelun sijaan) eikä yksittäisiin asioihin kuten niiden hiilareiden välttämiseen. Mulle se totaalikieltäytyminen toimii aluksi, mutta en oikein osaa tehdä paluuta kohtuuteen sen kieltämisen jälkeen. Kun esim. induktion jälkeen rupean lisäämään hiilareita vähitellen, niin hyvin nopeasti ollaankin lipsuttu jo täysin. Nyt yritän ajatella tämän projektin takaperin ja ajallisesti pitkänä prosessina, mikä on kyllä sekin vaikeaa kun tietää miten nopeasti induktiolla saa hyvän olon.
Kuulostaa vähän siltä että se Sanni joka aikaisemmin liikkui vain siksi että se on tarpeellista ja hyväksi, liikkuukin nyt ehkä hieman paremmin motivoituneena. :) Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa, kiva kuulla onko sun tilanteessa asiantuntijoista apua, kun tuntuu että olet niin pitkällä oman kehon tuntemuksessa ja tiedät aika pitkälti mikä sopii ja mikä ei. Tsemppiä projektiin, toivottavasti opit uutta itsestäsi ja pääset siihen pisteeseen että kehittyminen urheiluharrastuksessa on mahdollista.
Hyvältä kuulostaa sinunkin projekti! :) Tosi hyvältä! Kohtuullistaminen kuulostaa järkevältä tieltä jos "tarkat raamit" eivät toimi. Minulla taitaa olla luonne, jolla "raamit" toimivat turhankin hyvin... :D Tosin mulle sellaisen tosiniukkahiilarisen ruoan syöminen on liiankin helppoa kun lempiruoat (juureksia lukuunottamatta) ovat kaikki nykyään vähähiilarisia. Mulle on myös muodostunut niin vakiintunut tapa koostaa ateriat että lipsuminen ei tapahdu ihan helposti. Kun niille "väärille" ruoille ei tavallaan ole luonnollista paikkaa aterioilla.
Toivottavasti onnistut hitaalla tahdilla ja lempeämmällä, sallivammalla otteella :) Kaikki teot oman hyvinvoinnin puolesta vievät aina eteenpäin, oli askel pieni tai suuri!
No minäkin olen vähän ihmetellyt että mistähän tämä outo, erilaisen motivaation tunne tulee..! :) Kyllä mä taidan ainakin juuri tällä hetkellä olla oikeasti muullakin tavalla motivoitunut kuin vain sillä perusteella että "liikunta nyt vain on hyväksi". Mulle taisi tulla vilpitön uteliaisuus nähdä, miten ravinto voi liikuntaharrastukseeni vaikuttaa. Tajusin, että olen syönyt tosi ääripääruokaa koko liikuntaharrastukseni ajan, ensin melkein pelkkää pullamössöhiilaria ja sitten hyvin rasva- ja proteiinipitoista. En siis ole koskaan urheillut ns. "tasapainotetulla" ruokavaliolla. Taatelikakkuefekti sai aikaan sen, että haluan selvittää mitä enemmän keskitien ruokavalio saa aikaan liikuntasuorituksissa :) Olo on kuin jollain vapaaehtoisella ja innostuneella labrarotalla! ^_^
Kovasti kiitoksia tsempeistä Aidan ja samanlaiset toivotukset sinullekin :)
Tuosta pizzakuvasta alkoi niin paljon tekemään mieli paahdettu punajuuri-chevre-pinjansiemen -salaattia, että on pakko tehdä sitä illalla :-)
Kysymys ei nyt liity postaukseen, mutta en oikein tiennyt minne postaukseen olisin sen kirjoittanut. Eli mikä on täyteläisin ja ravitsevin sy-voide, jota olet kokeillut / jonka tiedät? Olen jo sen verran epätoivoinen, että ei tarvitse olla luonnonkosmetiikkaa. Tällä hetkellä laitan Madaran Time Miraclea ja apteekin Favoraa päällekkäin, kun en enää tiedä mitä ostaisin.. Pakkasilla sy-alue kuivuu ja kurtistuu. :-)
Arvaa kuka juuri söi tällaisen... :D No, punajuuri tosin oli purkista eikä paahdettua, mutta melkein sama ^_^ Ja alla kasa vihreää...
Eli mikä on täyteläisin ja ravitsevin sy-voide, jota olet kokeillut / jonka tiedät?
Hmm, pelkäänpä että vastaukseni on tylsä: olen loppujen lopuksi kokeillut aika vähän luonnonkosmetiikan sy-voiteita. Täyteläisin on Dr. Hauschkan Silmäluomibalsami joka on täysin vedetön ja pohjautuu öljyihin ja vahaan. Se on purkissa jäykkää ja täytyy lämmittää sormilla. Jännä tuote. Ainakin todella suojaava. Tuo voisi kyllä olla sen tyyppinen mitä haet, todellinen pakkas-sy-voide.
Itse asiassa juuri tänään hain postista paketin joka sisälsi toisen vastaavantyyppisen sy-voiteen: Flow Kosmetiikan Silmienympärys- & huulipalsamin (kyllä, kirjoitusasu on p:llä :D). Myös se on vedetön ja purkissa kiinteää tavaraa. Wilderness-kokeilujakso on joskus kevään aikana.
Varsinaisista voidemaisista luonnonkosmetiikan sy-voiteista täyteläisin kokeilemani on ollut Laveran My Age (nyk. Firming), eikä sekään mikään kovin paksu ole. Mutta kuitenkin täyteläisin ja pehmentävin kokeilemistani. Time Miraclen sy-voidetta en ole kokeillut niin en osaa verrata My Agea siihen.
Hei kiitos! Olinkin unohtanut tuon Hauschkan voiteen. Olen joskus lukenut siitä. Taidan muuten kokeilla sitä nyt, koska tarvitsen oikeasti jotain hyvin suojaavaa ja ravitsevaa. :-)
Kivaa jos vinkistä on hyötyä :) Käyhän sitten kertomassa mitä tykkäät ko. voiteesta.
Moi Sanni! Osaatko neuvoa onko jotain bb-voidetta tai sävyttävää yövoidetta mitä tosiaan voisi laittaa yön yli naamalle? Olisi kiva et ekoina yönä ihastuksen tykönä vois näyttää vähän siedettävämmältä kun täysin ilman meikkiä :D
BareMineralsin yömineraalipuuteri olisi ollut tarkoitukseesi täydellinen! ^_^
https://www.dr.hauschka.com/fi_FI/tuotteet/silmaeluomivoide/
Valitettavasti se on poistunut sittemmin BM:n valikoimasta, ainakaan en löydä sitä enää Bare Mineralsin sivuilta.
BB-voiteita ei käsittääkseni suositella käytettäväksi yöaikaan, mutta joku kevyt, sävytetty voide ei varmaan tukkisi huokosia mineraalipigmentillään. Eli voiteen pitäisi olla luonnonkosmetiikkaa. Mádaralla ja Estelle & Thildillä on hyvät sävyttävät kasvovoiteet, Estellen on peittävämpi. Jos sinulla on kuiva iho, Dr. Hauschkan Sävyttävä kosteusvoide voisi sopia (se on aika rasvainen joten sopii parhaiten kuivalle iholle), mutta se on tosi läpikuultava eikä juurikaan peitä ihovirheitä.
Tässä juttua Mádaran sävyttävästä:
https://karkkipaivablogi.com/2014/11/05/madara-sun-flower-luonnollinen-kuultomeikki/
Ja tässä Estellen:
https://karkkipaivablogi.com/2015/02/03/estelle-thild-biohydrate/
Nannukan kysymys on niin ihana!! :-) Tuli omat vastaavat tilanteet vuosien takaa mieleen, kun piti nousta aamuyöstä meikkaamaan (ja samalla pesemään illan ripsivärit pois), jotta näyttäisi aamulla herätessä nätimmältä :-) :-) Oi niitä aikoja :-)
Hihih :)
Terkut Tallinnasta! Piti vaan tulla kertomaan, että Rataskaevu 16 oli oikein loistava kokemus! Ruoka hyvää, palvelu loistavaa ja paikka ylipäätään tosi kiva. Onneksi oltiin varattu pöytä; meidän 1,5h vierailun aikana kävi yli 20 seuruetta kysymässä pöytää, turhaan. Ilmeisen suosittu paikka tosiaan :D
Kivaa saada terveiset :) Meiltä jää lukijamatkalla Rataskaevu väliin kun seurue ei kokonsa puolesta mahdu Rataskaevuun.
Vielä piti tulla huutelemaan. Käytiin tänään shoppailemassa Ülemiste-kauppakeskuksessa ja sieltä löytyi Cropp-nimisestä vaatekaupasta useampiakin My Little Pony -paitoja. Yllättäen tulit mieleen :D
Oliskohan tuo Ulemiste lähellä meidän hotellia... ;D
Plaah tajusin just että noi huutajaiset oli eilen ja varmaan ainuita päiviä ku en tsekannu sun postausta.. :(
Noo... :)
Olis tällanen kysymys: kuiva-aineet esim. täysjyväriisi tai ihan mikä muu nyt vaan, niin onko kalorit aina kuivapainosta? Eli jos haluan vaikka 50 g riisiä, ja pakkauksessa on nyt esim 100 kcal/100 g niin kuivassa 50 g:ssa on 50 kaloria?
Entäs jos esim. parsakaali on ilmoitettu että vaikkapa 25 kcal/100 g, niin onko tämä keitetystä vai raa'asta painosta?
Kiitos sulle jos viitsit vastata, tässä tiukkaa painon kyttäystä ja tiristystä rasvoissa.. :)
Kalorit on mun käsityksen mukaan aina kuivapainosta ellei erikseen mainita että keitetystä, kuten esim. Go Greenin mustapapupakkauksessa jossa on allekkain kummatkin, ensin kuivan ja sitten keitetyn raaka-aineen ravintoarvot.
Hei!
Kysymykseni ei liity tähän postaukseen, mutta kysyisin hiukan vinkkejä Kreikan matkailua ajatellen.
Jonnekin pitäisi talvilomalla päästä ja osaksi matkapostaustesi takia olen innostunut Kreikasta. Minnepäin Kreikkaa kannattaisi ensikertalaisen lähteä huhti-toukokuun vaihteessa? Minä ja seuralaiseni ei välitetä auringonotosta tai uimisesta, mutta viihdymme rannalla ja meren äärellä ja toki toivon, että ei koko reissua sataisi :). Pidän luonnossa liikkumisesta, historiasta ja olisi kiva tehdä jokin omatoiminen retki esim. kävellen tai bussilla.
Kaikki Kreikan kuvasi ovat kuin postikortista, esim. Santorini oli upea, mutta mitä muita paikkoja suosittelisit? Mihinkään hirveään turistirysään en haluaisi mennä enkä kaipaa baareja tai bilepaikkoja. Mulla ei ole kokemusta reissaamisesta matkatoimiston kautta, yleensä olen lennot, hotellit ja retket varannut itse. Ilmeisesti monet matkatoimistot on jo myyneet kevään reissunsa kun valmismatkoja vilkuilin. Suosittelisitko ylipäätään keväällä Kreikkaan matkaamista?
Huhti-toukokuu on todella mielyttävää aikaa matkustaa Kreikkaan, silloin luonto on vehreimmillään ja sääkin aurinkoinen mutta ei vielä kuuma. Sanoisin että kevät on mitä parasta aikaa matkustaa Kreikkaan syksyn ohella, paitsi jos tykkää olla rannalla ja uida. Keväällä merivesi on vielä vähän liian kylmää rantaelämään. Mutta jos ette kaipaa uimaan niin sesonki on teille tosiaan mitä sopivin :)
Minulle tuli mieleen kuvailusi pohjalta Thassos, joka on tosi monipuolinen saari ja siellä on kaikkea niin upeista luontoreiteistä antiikin raunioihin ja Kreikan kauneimpiin rantoihin. Ja paljon viehättäviä ja perinteisiä kyliä. Thassos on kylläkin myös aika turistillinen, mutta koska siellä on niin monta kylää niin pahinta turistiryysistä pääsee kyllä karkuun.
Olen viettänyt Thassoksella kesän au pairina ja aika hyvin tuli saari koluttua kolmen kuukauden aikana :) Rakastan itsekin historiaa ja Thassoksella noita rauniokohteita löytyy. Ostin paikan päältä jonkun saaren rauniokohteille omistetun opaskirjankin.
Thassokselle vain ei pääse yhtä helposti kuin monille muille Kreikan saarille, pitäisi lentää Thessalonikiin ja ottaa sieltä bussi Kavalaan ja siitä vielä lyhyt laivamatka Thassokselle.
Toinen kuvailuusi sopiva kohde olisi Naxos, sinne pääsee tosi helposti laivalla suoraan Pireuksesta. Se(kin) on tietysti jonkin verran turistillinen, mutta ei kuitenkaan sellainen klassinen pakettimatkarysä. Naxos on suuri saari ja siellä on TOSI paljon erilaista tekemistä :) Voi vaikka vaeltaa Kykladien korkeimman vuoren huipulle :) Plus, sieltä on todella hyvät ja vilkkaat yhteydet ympäröiville saarille, on helppo tehdä retkiä muillekin saarille :) Thassokselta taas ei oikein pääse muualle kuin mantereelle.
Voi että olet timmissä kunnossa - harva nainen pääsee tuohon!
Oletko muuten käyttänyt niitä pari vuotta sitten trendiksi ponnahtaneita puhelinlankapompuloita (kun en ole missään postauksessa sinulla sellaista huomannut)? Itse en aluksi tykännyt näistä, kun ostin sellaista aika jäykkää muovia olevia, mutta kun ostinkin sitten lapsille suunnatun pakkauksen, ne olivat ihanan pehmeitä ja eivät vahingoita hiuksia ja jotenkin istuvat paljon paremmin päähän.
Käytän puhelinlankapompuloita melkein joka päivä :)
Itse oon jo vuosia karpannut LCHF -tyyliin eli hiilarit on olleet siellä 30-50g/pvä, yleensä 50g tulee täyteen vain herkuttelupäivinä. Olen myös urheillut salilla, kävellen ja pyöreillen, ihan peruskuntoilua ja pientä lihaksen kasvatusta. Hiilarimäärät ei ole mulle koskaan ollut ongelma urheillessa, eikä mun niitä ole tarvinnut lisätä (toki tämä on yksilöllistä). Hiilari-eneriga on mulla nopeasti kuluvaa ja epätasaista, parempaa räjähtävään lähtöspurttiin kuin pitkäkestoiseen suoritukseen. Rasva-energia taas nimenomaan pitää vauhdin yllä tasaisesti koko suorituksen ajan.
Kun olet noita ruokapäiväkirjoja joskus laitellut, musta näyttää siltä, ettet ehkä saa niin paljon kaloreita ruoastasi että jaksaisit niillä myös urheilla. Oletko hetkeen laskenut "koomakaloreitasi" eli sitä - jos termi ei ole tuttu - kuinka paljon keho kuluttaa kaloreita pelkkiin elintoimintoihin? Laskureita löytyy netistä. Antavat mun mielestä ihan hyvän suuntaviivan sille omalle minimikaloritarpeelle.
Kun kerran tiedät, etteivät hiilarit sulle sovi niin ajattelin, että itse ainakin lähtisin korjaamaan ongelmaa jotain muuta kautta kuin niitä lisäämällä. Toisaalta pavut ja juurekset saattaa ollakin vähän turvottavia ruokia, ehkä marjat, pähkinät ja siemenet olisi parempia? Niistä tulisi myös hiilareita vähän hillitymmin, mutta hyvin ravintoarvoin.
Ajattelin jakaa ajatuksia näin yhdeltä karpilta toiselle, kun itsekin olen tätä ruokavaliotani joutunut rukkaamaan tässä vuosien saatossa. :)
Kiitos kun jaoit kokemuksiasi :) Kiinnostavaa :) Vastaan sulle pidemmän kaavan mukaan huomenna, tänään olen pitänyt vähän vapaata koneelta ja täytyy jopa yrittää mennä aikaisemmin nukkumaan :D
Tuollaisia koomakaloreita en ole laskenut, mutta muistaakseni kuntosalini pt sanoi joskus että se olisi mulla noin 1400-1500 kcal. Kun joskus olen syöttänyt kausittain aterioitani Kiloklubin laskuriin, on päivittäinen energiamäärä ollut keskimäärin jotain runsaan 2000 kalorin luokkaa. Olettaisin siis että saan ruoasta tarpeeksi kaloreita liikuntaa varten. Myös eilen tapaamani ravintovalmentaja sanoi, että 2000 kaloria kuulostaa minulle ihan sopivalta määrältä.
Pähkinöitä ja siemeniä syön jo tosi paljon, varmaan yli suositusten :D Marjojen lisäämistä olen vähän aprikoinut, ne kun myös jakavat alan ihmisten mielipiteitä hiilariprofiilinsa takia. Nämäkin kaksi valmentajaa jotka olen nyt tavannut ovat asiasta vastakkaista mieltä. Toinen suosittaa ottamaan hiilarit ehdottomasti mieluummin tärkkelyslähteistä ja välttämään marjoja ja hedelmiä fruktoosin takia (kuormittaa maksaa), toinen taas ei näe mitään eroa hedelmän ja tärkkelyspitoisen kasviksen välillä hiilarin lähteenä.
Lopulta ei auta kuin kokeilla yksitellen erilaisia ruokia :) Kaurapuuro tuntuisi nauttivan kaikkein neutraaleinta statusta hiilarin lähteenä, ja sitä ovat suositelleet treeninjälkeispöperöksi kaikki, joiden kanssa olen asiasta jutellut :) Kyllä se minullekin kivemmalta kuulostaa kuin riisi ja peruna! ^_^ Koska oikeasti myös tykkään siitä :) Minä en osaa ajatella ruokaa "kliinisenä" polttoaineena jonka koostumus lautasella säädetään vain siltä kannalta miten sen sisältämät makrot sopivat kulloiseenkiin tavoitteeseen. Minusta ruoan pitää myös maistua hyvältä ja tuottaa syöjälleen iloa ja hyvää mieltä! :) Tällä pohjalla ottaisin siis itse hiilarit mieluummin bataatista, porkkanasta, kaurapuurosta ja marjoista kuin leivästä, riisistä tai perunasta.
Sulla on muuten ihan hullun hyvännäköiset pohkeet ja jalat ylipäänsä. :D tuijotin valehtelematta minuutin noita pohkeita... Ja ny kuulostan friikiltä, oli silti pakko kertoo :D
Nää pohjekommentit huvittaa aina :) Et ole ainoa joka niitä kommentoi :D Eivät ole salilta peräisin vaan mulla on aina ollut tuollaiset "halot".
Olen ollut blogisi lukija jo alusta lähtien, mutta kommentoin todella harvoin. Nyt kuitenkin oli pakko, koska halusin tuoda esille vielä muutaman vinkin, joista voisi olla apua. Välillä tuntuu, että nämä suolisto- ja ruoka-aineasiat ovat melkein henkimaailman juttuja ja riippuvaisia planeettojen liikkeistä ja asennoista... Niin hämäriä ne voivat välillä olla. ;D
Tässä muutama vinkki:
-Voit kokeilla syödä hiilarin/tärkkelyksen erillään proteiinista, jolloin se saattaa aiheuttaa vähemmän ongelmia. Jep, aluksi se tuntuu oudolta, jos on tottunut syömään proteiinia kaikilla aterioilla, mutta voi ratkaista pulman.
-Oletko kokeillut nauttia entsyymeitä hiilaripitoisen aterian kanssa? Hiilareiden sopivuus voi olla siitäkin kiinni, jos ruoansulatuksesi ei pysty hajottamaan niitä. Siihen tarkoitetusta entsyymistä voi olla apua eli mars luontaistuotekauppaan (tai iherbiin katsomaan tarjontaa).
-Välillä jonkin ruoka-aineen sopivuus voi oikeasti olla ruoanlaittotavasta kiinni. Esim. keitetty peruna voi olla ok, mutta paistettu ei. Tai toisinpäin. Tai se voi olla myös lajikkeesta kiinni. Tai esimerkiksi riisistä joku tietty voi sopia, mutta toiset ei. Ja tosissaan kannattaa aloittaa pienestä määrästä ja katsoa, että missä raja tulee vastaan.
-Mikäli tavalliset hiilarilähteet eivät sovi sinulle, niin erikoisemmat voivat sopia. Esimerkiksi quinoa, teff, durra, tapioca, kuzu jne voivatkin olla ok, mutta sekin selviää vain kokeilemalla. Tai vähemmän oudoista hirssi, tattari ja maissi.
Ja kiitos vielä tosi kivasta blogista, pysyn mukana jatkossakin! Emme ole aina kaikesta samaa mieltä, mutta ei meidän tarvitsekaan olla. ;D
Kiitos kommentistasi "Vielä muutama pointti" :)
Todellakin ;D
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa..? Blondi ei taas ymmärrä :D Sitäkö, että yhdellä aterialla, esim aamiaisella, on pelkkää kananmunaa, ja lounaalla vaikka pelkkää lanttua ja muita kasviksia..?
En, en ole edes kuullut tuollaisesta :) Tarkoitat siis jotain entsyymiravintolisää?
Hyvä pointti, hyvä kuin nostit sen esiin :) Toisaalta eri lajikkeiden, eri lailla kypsennettyjen jne ruokien sopivuuden selvittely kuulostaa jo oman sivuelämän vaativalta duunilta... :D ^_^
Kvinoa odottelee kaapissa josko se pian pääsisi liittymään salaattilautaselle tai vaikka osaksi jotain pyörykkätaikinaa :) Meillä muuten syötiin lapsuudessani säännöllisesti hirssi- ja tattaripuuroja. :) Äiti oli kunnon puurovelho, meillä syötiin tosi paljon erilaisia puuroja. Tattari oli mun suosikki :) Kumma kyllä lapsena inhosin kaurapuuroa (ilmeisesti sen limaisuuden takia), nyt aikuisena se taas on puurojen kingi. :)
Toi proteiinien ajoittaminen erilleen tärkkelyksestä/hiilarista on varmaan helpointa tehdä käytännössä niin, että syö välipalana jotain hiilaripitoista, jonka yhdistää tarvittaessa kasviksiin/marjoihin ja rasvaan, koska ainakaan itselläni pelkät rehut ja rasva eivät pidä nälkää. Esimerkiksi vaikka pieni annos jotain puuroa voisilmällä/turkkilaisella jugulla ja marjoilla, jolloin pääaterialla voi syödä rehuja, rasvaa ja proteiinia ihan normaalisti. Eli ehkä sun kannattaa kokeilla jättää lantut sun muut juurekset pääaterioilla vähemmälle ja tunkea hiilarit välipalaan jossain muodossa (tosin välipalana pieni annos vaikka lanttulaatikkoa ei mun mielestä olisi huono ajatus, tai jotain lanttu- tai bataattiranskiksia, mutta en ehkä ajattelekaan ruoasta perinteisellä tavalla ^_^)
Ja joo, entsyymiravintolisiä löytyy kaikenlaisia. Itse käytän sellaista, joka hajottaa monia juttuja, mutta uskoisin, että pelkälle tärkkelykselle/hiilarille on omansa. Selvinnee googlella...
Lienee helpompaa välttää sellaisia ruokia, jotka aiheuttavat oireita, mutta jos haluaa kikkailla (ja välillä taas toisaalta ei ole muuta vaihtoehtoa, jos/kun ruokavalio on muuten suppea, kuten minulla), niin eri lajikkeiden kokeilu tai erilainen ruokien valmistustapa voi kannattaa. Kyse voi olla myös määristä, jolloin tietty määrä ruokaa aiheuttaa oireita ja vähempi ei, jolloin hiilareita voi kerätä eri lähteistä syömällä niitä turvallisia määriä. Ei riisiä ole pakko vetää kerralla desiä vaan ehkä vaikka 2rkl on turvallinen määrä, johon sopii vielä x määrä juureksia ja x määrä palkokasveja ilman ongelmia, jolloin päivän hiilariannos nousee kuitenkin korkeammaksi.
Toivottavasti näistä oli edes vähän apua, ja jos ei ollut, niin toivottavasti ongelmasi ratkeaa jotain kautta. :)
Kiitos :)
Saako muuten kysyä, että jos sattuisit käymään kauppareissullasi vain Lidlissä, niin löydätkö sieltä yleensä kaikki käyttämäsi vihannekset ja juurekset vaan onko tarvetta käydä lisäksi jossakin toisessa kaupassa? Havaintojeni mukaan Lidlin vihreän puolen tarjonta on lisääntynyt huimasti lyhyen ajan sisällä.
Löydän yleensä Lidlistä kaikki vihannekset :)