12.11.2015

Ei tarvitse lähteä Intiaan joogaamaan

Palataan vielä hetkeksi viikon takaiseen iltaamme Schollin Dinner Detour -kierroksella. Illan tunnelmista kuvattiin pieni video, joka sai kriitikoiden ylistämän ensi-iltansa eilen:

Illan teemana, kuten myös kampanjan ideana, ei ollut pelkästään talsia ympäriinsä uusilla pohjallisilla, vaan nostaa esiin hyvinvointi arjessa.

Illan ohjelma oli suunniteltu löyhästi ”Vain Elämää” –henkisesti siten, että jokainen meistä neljästä bloggaajasta sai emännöidä oman ravintolapysäkin ja toimia keskustelun vetäjänä hyvinvointiteeman ympärillä. Minttu aloitti illan alkudrinkeillä, minä olin vuorossa alkuruoan äärellä, Maria houstasi pääruoan ja Emilia kiteytti illan mainiolla ideallaan jälkkäripaikassa.

Scholl_d_IMG_9469_2

Hyvinvoinnista on viime aikoina tullut trendi-ilmaisu melkein kulumiseen saakka, nythän kaikki on niin ”wellnessiä”. Lehdistä, TV:stä (ja blogeista) saamme seurata toinen toistaan kauniimmin kuvin siivitettyjä hyvinvointitarinoita; on löydetty tasapaino joogan avulla, puhdistettu kehoa detox-kuurilla, saatu hyvää mieltä pelastamalla kilpikonnia Thaimaassa.

Mutta entä se ihan ”tavallinen” hyvinvointi perusarjessa? Liian usein ihmiset vain toistelevat sanaa miettimättä sen kummemmin mitä se loppujen lopuksi tarkoittaa. ”Joo, voin mä hyvin”.

Kun asioista alkaa jutella enemmän, käy usein ilmi että löytyyhän sieltä kuitenkin kaikenlaista stressiä, mikä on tietysti luonnollista. Olemme hyväksyneet stressin osaksi arkipäivää, ja katsomme sormien läpi tiettyjä huonoja tapojamme joita on ollut tarkoitus korjata, mutta nooh, ehtiihän sitä myöhemminkin. Aika tuttua itse kullekin. Nimimerkillä ”Koska oikeasti opettelen laittamaan tavarat takaisin paikoilleen käytön jälkeen sen sijaan että jätän ne lojumaan ja luomaan epäsiisteyttä.”

Kyseessä on hurjan pieniä asioita. Joilla kuitenkin on merkitystä omalle hyvinvoinnille.

Scholl_d_IMG_8979_2

Tällaisista pienistä jutuista keskustelimme Dinner Detour –illan aikana. Millä voi lisätä omaa hyvinvointiaan tavallisen arjen keskellä ja mitkä asiat auttavat pitämään positiivisen elämänasenteen. Ei tarvitse lähteä joogaretriittiin Intiaan eikä edes mindfullness-kurssille Turkuun.

Kuulostaa ehkä lässynläältä, sillä kaikkihan meistä osaavat myös ottaa aikaa itselle ja rentoutua. Vai osaavatko? Keskusteluissa nousi esiin, kuinka hyvät aikeet saattavat lopulta olla kumman haastavia toteuttaa – kuinka moni meistä esimerkiksi laittaa sen tv:n ja tietokoneen kiinni niin aikaisin kuin on aikonut ja ottaa vaikka kirjan käteen tai menee piirtämään lapsen kanssa?

Juttelimme niin ravinnon, positiivisen ajattelun, unen, ihmissuhteiden kuin harrastusten merkityksestä hyvinvoinnille. Keskusteluissa korostui tasapaino eri elämänalueiden välillä; riittävä uni, selkeys työ- ja vapaa-ajan välillä, tarpeeksi aikaa perheen tai kumppanin kanssa ja omat harrastukset. Kun kaikkien välillä vallitsee sopiva tasapaino, luomme parhaat olosuhteet jaksamiselle ja perushyvinvoinnille.

Scholl_d_IMG_9066_2

Käytännön esimerkki minun kohdallani on mm. ruoanlaittoharrastus. Sen avulla olen konkreettisesti saanut vähennettyä koneella viettämääni aikaa, joka yhdessä vaiheessa oli saanut minusta yliotteen ja voin todella huonosti. Tietokone aiheuttaa minulle edelleen huonoa oloa ja sen kanssa tasapainoilu tulee varmasti aina olemaan minulle haaste, mutta keinoja siihen on.

Mainitsin jutun alussa Emilian illanpäätösnumeron.

Kun jälkkärilautaset oli nuoltu puhtaiksi, jakoi Emilia kaikille kynän ja paperia. Saimme tehtävän: kirjoittakaa paperille kolme asiaa, joita muuttamalla voisitte edistää hyvinvointianne. Kirjoittakaa sen jälkeen, milloin voisitte nuo kohdat toteuttaa: onko se jo tänään? Huomenna? Ensi vuonna?

Laput laittaisimme nukkumaanmennessä tyynyn alle. Aamulla voisi miettiä, olisiko lapun jutut mahdollista toteuttaa nyt, ihan oikeasti, eikä jättää sinne ensi vuoteen. Niinkuin moni todennäköisesti tekee vaikka kuinka olisi kirjoittanut lappuun muuta.

Scholl_d_IMG_9447_2

Lappu taskussa lähdin kohti hotellia. Todella hyvä eväs mukaanvietäväksi illan päätteeksi.

.

Kiitokset vielä Scholl-tiimille ja seuralleni. Ja kiitos pohjallisille mahtavasta tilaisuudesta! ^_^

P.S. Vinkki ystäväporukan hyvnvointi-iltaan (idea bongattu Emilialta): miksipä ei toteuttaa vastaavanlaista ravintolakierrosta omalla kaveriporukalla? Kolme tai neljä eri ravintolaa ja kullekin ravintolapysäkille oma housti ja mielenkiintoista jutusteltavaa pöytään ruoan lisäksi :) Vähän erilainen tapa nauttia illallinen :)

(Kuopion mimmit, meidän seuraava Tyttöjen Get-Together..? ;))

2 comments on “Ei tarvitse lähteä Intiaan joogaamaan”

  1. Hyviä ajatuksia olette pohtineet ja kiva idea kaikenkaikkiaan toi illallinen ja sen jakaminen noin :)
    Positiivisen elämänasenteen lisäksi haluaisin mainita vielä avun hakemisen tärkeyden. Eli jos hyvinvointi järkkyy eikä positiivinen ajattelu tai ystävien tuki riitä, on hyvä osata hakea ammattiapua. Joskus kriisit ovat liian raskaita käsitellä yksin ja silloin ammattimainen keskusteluapu voi tulla tarpeeseen. Ei kannata liian pitkään sinnitellä yksin!

    Kivaa viikonloppua! :)

    Vastaa

    0
    1. Positiivisen elämänasenteen lisäksi haluaisin mainita vielä avun hakemisen tärkeyden. Eli jos hyvinvointi järkkyy eikä positiivinen ajattelu tai ystävien tuki riitä, on hyvä osata hakea ammattiapua

      Hyvä pointti ja oikeassa olet. On tilanteita, joissa ystävät, perhe ja harrastukset eivät riitä palauttamaan hyvinvointia ja ammattiapu on oikea askel.

      Ihanaa viikonloppua sinnekin :)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (39)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat