Induktio on päätöksessään, mitäs nyt?
Itse jatkan normaalia vhh-ruokavaliotani eli toivotan iloisen jälleennäkemisen merkeissä takaisin mm. porkkanat, punajuuret, leipäjuuston, rahkan, kreikkalaisen jogurtin ja marjat. Keittiövaaka ei myöskään enää tee seuraa aterioille, vaan ammennan lautaselle kasviksia määriä miettimättä.
Induktion ulkopuolelle jääneisiin lempiruokiini lukeutuvat mm. punajuuri-aurajuustovuoka, paahdetut porkkanat, valkosipulin kanssa paistettu bataatti, leipäjuusto omatekoisella marjahillolla ja uunipuuro.
Herkuista palaavat tumma suklaa, maapähkinävoi ja tietenkin kaikki vhh-leivonnaiset. Täytyykin taas pian leipoa vadelmamuffineita vaniljasydämellä. :)
Entä te muut kokeiluun mukaan lähteneet?
Ne, joita kiinnostaa jatkaa vähähiilihydraattisella tai hiilihydraattitietoisella linjalla, voivat lukea eteenpäin. Muut, joiden normaali ruokavalio toimii, ja jotka käyttivät induktiota vain ”pikahissinä” sieltä juhlakerroksesta takaisin arkeen ja keveään olotilaan, jatkavat tietenkin syömistä tavanomaisen ruokavalionsa mukaisesti.
Jos normaalilla ruokavaliolla voi hyvin, ei ole syytä muuttaa mitään. Kenties pari ensimmäistä päivää vähän turvottelee jos syö paljon leipää tai muita viljatuotteita, mutta olo tasaantuu pian elimistön palatessa glukoosipolttoon.
Vhh-linjasta kiinnostuneet:
Mitä siis nyt?
Ennen kuin jatkan eteenpäin, haluan sanoa, että en luonnollisestikaan ole mikään ruokavalioiden asiantuntija, eikä kolmen ja puolen vuoden vähähiilihydraattisen elämäntavan noudattaminen tee minusta myöskään vhh-asiantuntijaa. Tietoni ruokavaliosta perustuvat kymmeniin aiheesta lukemiini kirjoihin ja tietysti omaan kokemukseen. Voin olla vain oman kokemukseni asiantuntija, enkä halua välittää kuvaa että tiedän aiheesta kaiken. Koen kuitenkin tietäväni sen verran, että voin antaa suuntaa-antavia, yleisluonteisia neuvoja. Niille, jotka haluavat yksityiskohtaista lisätietoa, suosittelen johonkin vhh-ruokavaliota käsittelevään teokseen tutustumista.
Tunnetuimpia vähähiilihydraattisia ruokavalioita maailmalla on Atkinsin ruokavalio ja meillä Suomessa Antti Heikkilän ruokavalio (entinen Pellinki-dieetti, nykyisin ihan vain herran omalla nimellä kulkeva). Naapurimaassamme Ruotsissa suosituin suuntaus on LCHF jonka kehittäjänä pidetään lääkäri Annika Dahlqvistia. Suuntauksilla on jonkun verran eroja liittyen esimerkiksi viljoihin ja hedelmiin sekä rasvan suhteelliseen osuuteen ruoassa. Kaikille on kuitenkin yhteistä sokerin, valkoisen viljan ja prosessoidun ruoan välttäminen ja puhtaan, mahdollisimman vähän käsitellyn ruoan suosiminen.
Pidän kovasti Antti Heikkilän ajatusmaailmasta vaikkakaan en hänen kärkkäästä tyylistään tuoda mielipiteitään esiin. Heikkilä kirjoittaa ruoasta kursailemattomaan tyyliin ja on minun mielestäni ilmaisultaan vähän niin kuin ”ruokavalioiden Timo Soini”. ;D Heikkilän kirjat ovat helppoa ja viihteellistäkin luettavaa, voin suositella. Heikkilän ruokavaliossa ei korosteta ketoosia eikä siinä ole mitään jaksottaista systeemiä.
Oma vhh-ruokavalioni noudattaa aika pitkälle Heikkilän tyyliä.
Kokonaisuutena minuun vetoaa kuitenkin eniten Atkinsin ruokavalio.
Siinä selvitetään tiettyjen hiilihydraattiportaiden avulla oma hiilihydraattien sietokyky. Induktio on portaiden ensimmäinen askel. Ylimmällä tasolla ruokavalioon kuuluvat sietokyvyn mukaan myös täysjyvävilja ja –riisi. Atkinsin ylin taso ja Heikkilän ruokavalio vastaavat hyvin pitkälle toisiaan, sillä erolla että Heikkilä suosittelee välttämään viljaa kokonaan, perustellen suositustaan viljan aiheuttamalla tulehduksella.
Atkinsin ruokapyramidissa viljat ovat siirtyneet alimmalta portaalta ylimmälle, jos vertaa viralliseen suositukseen. (Viime vuonna päivitetyn VRN:n suosituksen mukaan viljat tosin hypähtivät yhden portaan ylöspäin, enää ei kehoteta syömään ihan niin paljon leipää ja pottua kuin ennen.) Atkinsin malli ei näytä mitenkään järin epäterveelliseltä, vai kuinka? Kaikki ruokaryhmät ovat mukana, painotus vain on erilainen kuin virallis-terveellisissä suosituksissa.
Noniin – voitko jo kertoa – mitä mä nyt käytännössä teen induktion jälkeen? Mitä kaikkea voin syödä, jos haluan pysyä vhh:lla?
Normaalipainoinen voi syödä vapaasti kaikkea, poislukien huonot hiilihydraatit kuten sokeri, valkoiset viljatuotteet, valkoinen riisi ja peruna. Kun ei ole tarvetta laihduttaa, ei hiilihydraattien grammamäärällä ole olennaista merkitystä – niiden laadulla on. Vapaiten hiilihydraatteja käyttää ns. ”hyväkarppaaja” (Suomen kieleen vakiintuneen ilmaisun mukaisesti), jolloin ruokavalioon kuuluu myös täysjyväviljatuotteita sekä täysrasvaista maitoa.
Jos olet kärsinyt vatsa- tai iho-ongelmista, ja koit saavasi niihin helpotusta induktiolla, on hyvä kokeilla viljan ja maitotuotteiden palauttamista ruokavalioon varovasti. Nämä kaksi ruoka-aineryhmää ovat hyvin usein vatsa- ja iho-oireiden taustalla. Toisille viljatuotteet ja maito eivät sovi pieninäkään määrinä. Toiset voivat syödä niitä oireitta kohtuudella. Kokeilemalla löydät oman sietokykysi rajan.
Ylipainoinen, joka haluaa pudottaa painoa, voi jatkaa induktiota kahden viikon jakson jälkeenkin. Ketoositila on tehokkain tila polttaa rasvaa, ja voi valita oman olon mukaan, haluaako vielä jatkaa tehostettua rasvanpolttoa vai edetä hieman hitaammalla pudotustahdilla.
Jos painoa on pudotettavana paljon, voi induktion päätyttyä jatkaa lisäämällä hiilihydraatteja pikkuhiljaa ja lisäämällä tiettyjä ruoka-aineita yksi ryhmä kerrallaan. Tämä tyyli on Atkinsin ruokavaliosta. Atkins suosittaa lisäystä 5 gramman viikkotahdilla, eli induktion jälkeen syödään ensimmäisellä viikolla päivittäin noin 25 g hiilihydraattia, seuraavalla viikolla 30 g jne. Kun painon putoaminen pysähtyy, olet löytänyt oman rajasi sille, millä hiilhydraattimäärällä keho vielä polttaa rasvaa pääsääntöisenä polttoaineenaan. Jos painon putoaminen siis pysähtyy sillä viikolla, jolla syöt vaikkapa 40 grammaa hiilihydraattia päivässä, tiedät että palaamalla noin 35 grammaan keho polttaa edelleen enemmän rasvaa kuin glukoosia, ja painosi putoaa pelkällä ruokavaliolla. (Liikuntahan luonnollisestikin aina tehostaa painon putoamista, siitä on siis vielä lisäetua.)
Jos Atkinsin malli kiinnostaa, voit kokeilla lisätä hiilihydraattipitoisia ruokia tässä järjestyksessä: tuorejuustot - pähkinät ja siemenet - marjat - viini ja muut vähähiilihydraattiset alkoholijuomat - palkokasvit - hedelmät - tärkkelyspitoiset kasvikset kuten porkkanat ja punajuuret - täysjyvätuotteet.
Jos laskeminen tuntuu väsyttävältä, älä huoli. Paino putoaa vaikka et laskisikaan hiilihydraatteja, mutta se voi pudota hitaammin kuin silloin, kun on löytänyt oman rasvanpolttoon liittyvän optimihiilihydraattirajansa. Ruokailun kuuluu olla mukava hetki ja tuottaa mielihyvää, ja jos laskeminen ei ole sinun juttusi, älä turhaan kaiva vaakaa esiin.
Jättämällä tyhjät hiilarit kuten valkoisen viljan, riisin ja sokerin pois (mielellään myös perunan, se nostaa verensokeria), ja korvaamalla nämä kasviksilla ja hyvälaatuisella, luonnollisella rasvalla, painosi putoaa pikkuhiljaa ja olosi pysyy hyvänä ja energisenä joka tapauksessa.
(Tiedän, en tietenkään voi luvata että näin käy kaikille, mutta jokainen varmasti ymmärtää, että elimistön reaktiot ravintoon ovat aina yksilölliset. :))
Miten paljon hiilihydraattia normaali-vhh:lla yleisesti syödään?
Yleisesti sataa grammaa pidetään vähähiilihydraattisen ruokavalion rajana. Kun syö tämän alle, on ruokavalio vähähiilihydraattinen. Konkreettinen määrä vaihtelee yksilöittäin oman sietokyvyn ja mieltymysten mukaan (esim. viljat - viljaton vhh on automaattisesti alhaisemman hiilihydraattitason vhh).
Itse syön noin 30-50 grammaa hiilihydraattia päivässä normaalilla vhh-ruokavaliollani. 50 gramman tuntumassa mennään niinä päivinä jolloin syön bataattia ja vaikkapa kaurapuuroa, muuten lukema pysyy aika luonnostaan 30 gramman kieppeillä. Vertauksena: virallisten suositusten mukaisella ruokavaliolla päivittäinen hiilihydraattimäärä liikkuu 250-300 grammassa. Kahdessa palassa ruisleipää on noin 30 g hiilihydraattia ja lautasellisessa pastaa jopa 50 grammaa.
Esimerkki normaali-vhh-ateriapäivästäni:
Aamiainen: täysrasvaista maitorahkaa ja raejuustoa vadelmilla ja pähkinöillä
tai mikä tahansa rakkaista kananmuna-aamiaisistani :)
Lounas: kalaa ja höyrytettyjä kasviksia maustevoilla
Välipala: Kuppi kahvia ja pari palaa itse tehtyä raakasuklaata
Illallinen: Pyttipannu jossa soijanakkia ja bataattia tai latva-artisokkaa
(Soijanakit ja –pyörykät sekä -pihvit kuuluvat niihin harvoihin jalostettuihin ruokiin joita syön. Myönnän ihan suoraan, että en jaksaisi itse alkaa tehtailemaan soijanakkeja :))
Lopuksi:
Miksi bataatti on ok mutta peruna ei? Niissähän on ihan saman verran hiilaria.
- Bataatissa on perunaa paremmat ravintoarvot (sisältää enemmän vitamiineja ja antioksidantteja), mutta ennen kaikkea sillä on alhaisempi glykeeminen indeksi, eli se ei nosta verensokeria yhtä paljon kuin peruna. Se on siis hitaampi hiilihydraatti. Hidas hiilihydraatti = hyvä hiilihydraatti. :)
Plussaa on tietysti myös (ainakin meikäläisen mielestä) huomattavasti perunaa parempi maku..! ;) Suosittelen kokeilemaan bataattia ranskisten raaka-aineena tai sosekeitossa, tai yksinkertaisesti paistamaan ohuita siivuja valkosipulin kanssa pannulla. Aivan tajuttoman hyvää.
Toivotan kaikille iloisia ja oivaltavia hetkiä lautasen äärellä, oli ruokavalio mikä hyvänsä! :)
.
Tämä kulunut lause ei turhaan ole jäänyt klassikoksi:
"Hyvä ruoka - parempi mieli".
56 comments on “Mitä induktion jälkeen?”
Ikävä kyllä kananmunat tulevat jo ulos korvista - uunipuuron joukossa menee. Täytyykin taas valmistaa se ihana blogistasi löytynyt versio!
Olen seurannut kovasti näitä ruokapostauksia. Yritän tehdä pientä ruokaremonttia, koska herkkujen popsiminen lähti aivan käsistä työstressin ja väsymyksen myötä ja olen lihonut melkolailla. Nyt menen toista viikkoa vhh-ruokavaliolla. En taida edes yrittää induktiota vielä hetkeen, koska minun on ollut vähän vaikea keksiä hyviä ruokaohjeita itselleni. Olen sekasyöjä, mutta en erityisemmin välitä lihasta (jauhelihat, kana ja kala menee jossain määrin). Monissa ohjeissa on myös todella paljon juustoa ja syön ennemmin juuston kylmänä kuin sulana. Olen ollut aina vähän hankala syöjä ja tiedostan sen varsinkin ravintolassa ja muiden luona syödessä.
Huomaan kyllä jo viikon jälkeen, että turvotusta on lähtenyt nesteiden muodossa. Pelkään vaan, etten syö tarpeeksi, kun en aina keksi, mitä söisin. :/ Voisin varmaan elää pelkästään voileivillä ja lämpimän ruoan kanssa lisukkeet ovat aina olleet hyvin tärkeitä. On ollut tosi vaikea opetella pois riisistä ja pastasta (perunaa syön todella harvoin). Onneksi uunikasvikset toimivat korvaavana. Ja siemennäkkäri on toinen pelastaja. Rakastan siemeniä ja näkkäriä, joten täydellinen kombo. Herkutteluun riittää tumma suklaa ja määpähkinävoi, vaikka rakastan kakkuja ja leivoksia yli kaiken. ;)
Sen olen myös huomannut, että vatsani on ollut parempi ilman viljaa ja sokeria. En ole iltaisin enää tukalan turvonnut. Minulla on myös ollut vuosia ärtyneen suolen oireita, joten ehkä tämä auttaa hieman siihenkin.
Pitkään taas mietin tätä ruokaremonttia, mutta onneksi sain aikaiseksi. Ehkä nämä ylimääräiset kilot karisevat pikku hiljaa.
Tsemppiätsemppiä Tiahaar! :) Hyvällä tiellä kuulostat olevan! :)
Kurkkaa ihmeessä ruokainspiraatiota karppaus.infon reseptiosiosta jos tuntuu että ei meinaa keksiä ruokia - sieltä minäkin alussa ammensin ruokaideoita. :)
Alussa tuntui älyttömän vaikealta keksiä mitään voileipien ja pastan tilalle, tiedän niin tuon tunteen. Etsin karppaus.infosta ja ruotsalaisilta vhh-foorumeilta ruokaideoita ja kirjoitin itselleni (no kuinkas muuten) listan ateriavaihtoehdoista: aamiaiset, lounaat ja illalliset, välipalat. Sieltä aina valitsin päivittäin mitä syön. Monen monta kuukautta meni niin.
Anna itsellesi aikaa, rutiinit tulevat pikkuhiljaa ja muuttuvat lopulta elämäntavaksi jota ei enää edes ajattele.
Hymyjä! :)
Tästä pitää kyllä ottaa mallia ja tehdä lista kaikista mahdollisista ruokavariaatioista. :)
Tsemppiä Tiahaar!
Koska huomasin viestissäsi sanat työstressi ja väsymys, oli pakko kirjoittaa. Jos elimistö on stressitilassa, hiilihydraattitietoinen ruokavalio on ok, selvästi vähähiilarinenkin voi toimia. Mutta stressaantuneen elimistön kanssa en lähtisi leikkimään ja pyrkisin minimoimaan stressin enkä lisäämään sitä ruokavaliolla, esimerkiksi induktiolla. Tai ainakin kannattaa perehtyä asioihin perusteellisesti ensin ja lukea hormoonitoiminnasta ja elimistön stressimekanismeista. No, jos joku olisi minulle sanonut näin vuonna 2005 kun aloitin karppaamisen, olisin luultavasti antanut mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos :). Toivoisin silti että olisin tiennyt kaiken sen mitä nyt, en ehkä olisi saanut elimistöäni niin hajalle liian vähähiilarisella ruokavaliolla ja muilla stressitekijöillä.
Mitenköhän uunipuurosta saisi viljattoman? En kestä edes kauraa. Riisiä itse asiassa pystyisin syömään, mutta olisiko mielessäni mitään muuta vaihtoehtoa?
Mä en usko että täysin viljaton versio enää muistuttaisi koostumukseltaan puuroa... Jonkinlaisen mössön voisi varmasti kehittää vaikkapa yhdistelmällä kookosjauho-lupiinijauho, mutta olisiko se sitten puuron makuinen ja puuromaisella koostumuksella... hmm, vähän epäilen. Mutta "hulluna vhh-kokkina" mun pitäisi tietysti testata tuo silkasta uteliaisuudesta ;) Noiden muiden jauhojen haasteena on se, että ne eivät "puuroudu" niinkuin viljahiutaleet. (Olen testannut Fibrex-hiutaleetkin - eivät puuroudu.) Sekoittamalla vaikka maitoa, kookosjauhoa ja kanamunan ja uunittamalla seoksen olisi tuloksena epäilemättä jonkinlainen "kookos-hyydyke", mutta puuromainen... Joo, ehkä täytyy joskus kokeilla. ;P
Mahtaakohan quinoa sopia Nimettömälle? Vai onko se "kielletty" vhh:lla?
Aijjoo kvinoa...! Tietysti! :) Olin ihan unohtanut kvinoan. Se on runsashiilihydraattinen kuten kaurakin, mutta kuitenkin hyvää, hidasta hiilaria (ja kenties Nimettömällä ei ollut tähtäimessäkään vhh-puuro). Kvinoastahan jotkut tekee puuroa, joten miksei siitä voisi tehdä munalla hyydytettyä uuniversiotakin..?
Kiitos vinkistä siru! :)
maailma on täynnä viljankorvikkeita! :) omia lemppareita on sirun mainitsema quinoa, mutta aivan ykköstä on tattari! kokeilepas tattaripuuroa, pitäisi onnistua myös uunissa. se on niiiin hyvää! :) onnistuu niin kypsänä kuin raakaversiona. jotkut väittävät, että tattarissa saattaisi olla tuotannollisesti gluteenin jäämiä (siis jos gluteeni on ongelmasi), mutta itse en "oikeana" keliaakikkona ole huomannut, joten suosittelen kokeilemaan.
Niin ja hirssihän on vilja, joten ei sovi nimenomaan viljoja välttelevään ruokavalioon. tosin en tiedä mikä tämä viljojen pahiksiuden aiheuttaja olisi. kannattaa katsoa mikä omalle mahalle käy. niin ja kannattaa kokeilla myös gluteenitonta aitokauraa, itse siedän sitä.
heh, mitä mä hirssistä kirjoittelen :D mä näen aika huonosti näytölle joten luin että ehdotit kookosta ja hirssiä, sori! :)
No mutta herranjestas, tattarikin, tietysti...! :D Onpas mulla lyönyt tyhjää vastatessani Nimettömälle, mutta taisi käydä niin, että mielessäni jotenkin kuvittelin hänen kysyvän vähähiilarisia, viljattomia puurovaihtoehtoja, vaikka kysymyksessä puhuttiin vain viljattomuudesta.
Mä söin penskana paljon tattaripuuroa, aivan ihanaa! :) Sitä suosittelen lämpimästi, Nimetön, jos et etsi nimenomaan vhh-puuroa.
anonymous - mä en ole vieläkään ennättänyt vastaamaan sun viimeisiin induktioviikon postausten kommentteihin, mutta I'm getting there..! ;)
Voi ei! Oon unohtanu testata tuon ylimmäisenä olevan puuron. Mikäs olikaan ohje? ☺
https://karkkipaivablogi.com/2014/03/15/pakko-saada-puuroa/
Jos haluat vähähiilihydraattisemman version, korvaa puolet kaurahiutaleista lupiinijauholla. :) Tuollainen lupiini-kaurapuuro näkyy alemmassa puurokuvassa. Lupiini tekee puurosta kellertävän, mutta ei maistu miltään - puuro maistuu siis edelleen kaurapuurolle :D
Kuhan induktio loppuu, niin ruokavalioni jatkuu vhh:na. Olen todennut sen sopivan minulle sen verran hyvin. Eli yritän pitää päivän hiilarimäärät siinä 50g-100g kieppeillä. Ja jos silloin tällöin tekee mieli esim. kiinalaista ruokaa, niin sitten syön kiinalaista enkä edes ajattele hiilarimääriä. Ruokavalio ei toimisi, jos en silloin tällöin saa repsahtaa. Kunhan repsahduspäiviä ei ole kamalan usein ;)
Ja vatsa kiittää ^_^
Just noin. Jos älyttömästi tekee jotain mieli niin asettamalla totaalikiellon tulee vain entistä pahemmat kiusaukset. Ei mitään järkeä :) Ruokavalio ei satunnaisiin retkahduksiin kaadu :)
Kerroit, että toivotat tervetulleeksi induktion loputtua leipäjuuston. Eikö siis sitä saakaan syödä induktion aikana?
Leipäjuusto on tuorejuustoa ja tuorejuustoja suositellaan vältettäväksi induktiolla. (Kaikki juusto jota ei aika-kypsytetä on tuorejuustoa, uunikypsennetty juusto on siis myös tuorejuustoa.) Tuorejuustoissa on hiilihydraatteja (maidon laktoosia), kypsytetyissä juustoissa ei juuri koskaan, tai vain hyvin vähän. Mikrobit käyttävät kypsymisen aikana maidon laktoosin ravinnokseen.
Leipäjuustossa on merkistä riippuen hiilihydraattia 2,5-3,5%.
Hitsiläinen Sanni, kun tekisi niin kovasti mieli testata induktiota - sinun ansiotasi varmasti. Kuitenkin tiedän, että induktion tai edes vähähiilarisen yhdistäminen progressiiviseen salitreeniin olisi aika kimuranttia.
Korjaa jos olen väärässä, mutta olen ymmärtänyt että treenaat läpi samaa saliohjelmaa suunnilleen samoilla painoilla eli lihaskuntoa ylläpitävästi? Itse en pysyisi hetkeäkään motivoituneena jos salitreeni junnaisi paikoillaan, vaan pyrin joka kerta lisäämään painoja, toistoja tai uusia liikkeitä - ja tähän tunnetusti tarvitaan polttoaineeksi sitä hiilaria. Etkö ole ollenkaan utelias, mihin kehosi pystyisi salilla hiilareiden voimalla? :) Valintojahan nämä ja tottakai jatkat sillä linjalla, joka saa sinut voimaan hyvin.
Kiitos vielä ihan kreisistä työpanoksestasi induktioviikkojen aikana!
Jep :) Nykyinen tila on hyvä, en halua mitään fitness-vartaloa tai suurempia lihaksia ylipäänsä :)
Enpä oikein :D
Entisellä ruokavaliollani, joka siis koostui 80-90-prosenttisesti hiilarista, näytin aivan erilaiselle vaikka treenasin salilla yhtä tiuhaan. Ja jaksoin huomattavasti alhaisemmilla painoilla. No, kyllähän sen älykin kertoo että mistäs se lihas kasvaisi ja kehittyisi kun sille ei anneta proteiinia ^_^ Vhh:lle vaihdettuani uusi ravintoainekoostumus muokkasi kropan aivan eri näköiseksi, nyt näkyy vähän pattiakin ;) Lisäpatti ei kuitenkaan kiinnosta, näin on oikein hyvä :)
Minua motivoi yleinen hyvä olo ja satsaus tulevaisuuden terveyteen, ei lihaksen koolla ja voimalla mitattava edistyminen :) Mutta ymmärrän vallan mainiosti että toisille taas juuri SE on motivoivaa, ilman välitavoitteita kiinnostus lopahtaa.
On varmaan muitakin vaihtoehtoja kuin syödä 80-90 % hiilihydraatteja kuin vähentää se nykyiseen prosenttimäärään (mikä se sitten onkaan). :)
En minä ainakaan suosittelisi kenellekään sitä sinun entistä ruokavaliota, vaikka itse en näe hyvissä hiilihydraateissa mitään ongelmaa ja olen huomannut, että niiden avulla jaksan pitkäkestoista, rankkaa aerobista liikuntaa. Puhun siis täysin eri asiasta kuin sinä tunnut käsittävän hiilihydraatit.
Varmaan kaikki dieetit suosittelevat sitä, että vähentää prosessoidun ruoan ja "huonoja" hiilihydraatteja sisältävien ruokien syömistä ja panostaa tuoreisiin ruoka-aineisiin, kasviksiin jne. ja jo näillä muutoksilla useimmat alkavat laihtua, kun pois jää kaikki valmisruoat, sipsit, karkki, limut, keksit, leivokset jne.
En minä pyörälenkille lähtiessä em. "ruokia" syö vaan jotain missä on hyviä hiilihydraatteja. Tietenkään jäätelö tai pulla kesken lenkin ei haittaa mitään.
Varmasti on :) Mutta miksi minun pitäisi syödä jonkun muun mallin mukaan kuin sen josta pidän? :) En nyt jotenkin ymmärrä tätä että jos toinen viihtyy ja voi hyvin sillä ruoalla mitä syö, niin miksi toisten pitää ehdottaa muita tapoja? ^_^ Mitä merkitystä sillä kenellekään muulle on, saanko ravinnosta 20, 50 vai 80% hiilihydraattia? :)
Ajatuksia ruokaremontista
'En minä pyörälenkille lähtiessä em. “ruokia” syö vaan jotain missä on hyviä hiilihydraatteja. Tietenkään jäätelö tai pulla kesken lenkin ei haittaa mitään.'
Tuo vika lause, siis hä??? :D
Ihmiset jotenkin kuvittelee, että bloggaajan tehtävä on kertoa kautta rantain omasta ruokavaliostaan. Eli sen muunneltavuudet ja sivu- ja haarapolut saman ruokavalion aloitteleville, ettei vain töksäyttä, että näin minä syön.
Kun sitten saa ruokahäiriöiset taas negatiivista viestintää!
Jos järkevä, omilla aivoillaan ajatteleva ihminen haluaa tehdä ruokavaliomuutoksen niin, eihän sitä muuteta PELKÄSTÄÄN blogia lukien, vaan etsitään tietoa asiallisemmistakin paikoista. Kuten Sanni itsekin on kertonut lukeneensa monen monta kirjaa. Kaikkien suuntaan ei voi kumartaa, pyllistämättä toisaalle..
Sellaista kyselisin, että onko VHH ruokavalioon mahdollista siirtyä pikkuhiljaa vai pitääkö tuo induktiojakso käydä läpi, jos haluaa aloittaa VHH-ruokavalion?
Ei tarvitse käydä läpi induktiota, voi aloittaa pikkuhiljaa vähentämällä sokeria, valkoisia viljoja ja muita huonoja hiilarinlähteitä (tai jättämällä ne ihanteellisimmin kokonaan pois). Induktio ei ole missään nimessä välttämätön missään vaiheessa vhh:ta. Sen aikaansaamaa aineenvaihdunnallista tilaa voi hyödyntää halutessaan mutta se ei ole välttämätöntä, monet vhh:laiset eivät koskaan pyri ketoosiin.
Kaksiviikkoisen loputtua aloin ottaa hiilareita ruokavalioon, esim. mantelileivän sijaan ostin kaupasta minihiilareita. Onko ollenkaan normaalia että olo on todella huono, vatsa löysällä ja turvotus on ihan hirveää? Siis voiko se saada tuommoisen olon aikaan että otin ruokavalioon marjat, appelsiinin ja nuo minihiilari-leivät? Eilen kokeilin vähän täysjyväpastaa. Ei sopinut vielä ollenkaan :(
En osaa sanoa, mutta riippuu varmasti myös määrästä mitä noita on syönyt. Jos edellisenä päivänä on vielä ollut induktiolla ja seuraavana syö vaikka kaksi appelsiinia, kaksi minihiilarileipää ja pari desiä marjoja, niin toki se voi aiheuttaa elimistössä verensokeripiikin ja huonon olon.
Kaiken kaikkiaan en kyllä osaa sanoa onko tuo "normaalia".
Sellainen kysymys tuli mieleeni, että ärsyttääkö sinua se, miten vähälle huomiolle hiilihydraattitietoinen syöminen on jäänyt virallisissa äänenpainoissa Suomessa? Mielestäni sitä tulisi korostaa paljon enemmän, ja alan huiput ja vaikutusvaltaiset voisivat viestiä voimakkaasti hiilihydraattitietoisen ruokavalion eduista. Meidän keskimääräisessä ruokavaliossamme on aivan liikaa sokeria ja lisäaineita. Itseäni ainakin kismittää tämä, kun vieläkin monesti kuulee puhuttavan vain rasvojen vaaroista.
Ei ärsytä. Mielestäni hyvien hiilihydraattilähteiden merkitystä korostetaan jo kiitettävästi, eikä varsinaista "karppaamista" ole minusta mielekästä esittää valtavirran syömissuosituksena. Toki elintarviketeollisuus on bisnes, ja elintarviketeollisuudelta tuleviin viesteihin kannattaa suhtautua niinkuin mihin tahansa myyntiä edistävään mainosviestintään. Terveysruokana mainostetut kaiken maailman Light-jogurtit ja myslipatukat ovat kaukana terveysruoasta.
Minusta "viralliset äänenpainot" puhuvat ihan oikeasti hyvän ja terveellisen ruoan puolesta, en ole kuullut kenenkään riippumattoman tahon suosittelevan pitkälle jalostettuja eineksiä, Light-tuotteita tai makeisia. Leipäteollisuuskin taitaa enää olla ainoa, joka suosittelee leipää joka aterialle.
Tämä on ihan totta, ja liittyy tietenkin suoraan bisnekseen. Me kuluttajina voimme äänestää valinnoillamme ja ostaa mahdollisimman puhdasta ruokaa. Niin kauan kuin valitsemme mikroateriat ja lisätyllä sokerilla kuorrutetut valmisteet, niitä myös tarjotaan meille. Valitettavasti mainosten teho ohjaa käytöstämme voimakkaammin kuin mikään muu. Ei paljon auta vaikka asiantuntija sanoo että vaihda riisivanukkaasi luonnonjogurttiin tai karkkipussi kuivattuihin hedelmiin, kaupassa muistamme sen tv:stä tutun värikkään välipalapatukan tai -vanukkaan.
Totta, ei kukaan asiantuntija roskaruokaa edes suosittele. Mutta jotenkin itselläni on jäänyt vahvimpana virallisen tahon tietona mieleen tuo Pohjois-Karjala-projekti tuloksineen ja suosituksineen (vaikka olen syntynyt myöhemmin), ja sen jälkeen mitään muuta asiaa ei ole mielestäni painotettu yhtä voimakkaasti.
Niin joo tuo Pohjois-Karjala -projekti... Aivan, siihen pohjautuvat Suomessa edelleenkin rasvasuositukset ja siinä voitaisiin kyllä pipoa vähän löysätä. Kuitenkin on niin paljon vakuuttavia tutkimustuloksia myös siitä, että kova rasva EI itsessään aiheuta sydän- ja verisuonitauteja.
Ruotsissahan virallinen rasvavuositus on jo muutettu, siellä kouluissa ja päiväkodeissa on nyt voita margariinin sijaan.
Käsittääkseni näissä uusissa ravitsemussuosituksissa olikin nostettu rasvan osuuden ylärajaa, ainakin jonkin verran. Ja itse olen saanut sellaisen käsityksen, että korostetaan välttämättömien rasvahappojen riittävää saantia sekä kovien ja pehmeiden rasvojen suhdetta. Hiljaa hyvä tulee:). Ehkä ihan hyvä, ettei tehdä liian radikaaleja muutoksia, ihmisillä on tapana viedä kaikki äärirajoille.
Noita suosituksia katsellessa osui silmään myös (sori pitkä pätkä): "Turhaa kulutusta on myös ympäristösyistä syytä välttää. Lisäksi on huomattava, että terveyttä edistävät valinnat, kuten kasvispainotteinen ruokavalio ja punaisen lihan kulutuksen rajoittaminen ovat myös ympäristön kannalta suositeltavia. Koska ylipainoisilla energiantarve on hoikempia suurempi ja painonnousuun liittyy aina energian liikasaanti, ovat painonhallintaa tukevat toimenpiteet myös kestävän kehityksen näkökulmasta suotavia." Näkökulmia nuokin ja voivat vaikuttaa suosituksiin. Eri asia, kuuluuko suositusten laatijoiden ottaa tällaista huomioon ylipäätään (eli mitä me haluamme ravitsemussuosituksilta).
Aa, okei :) Kiitos tarkennuksesta ja lisäinfosta :) Olet varmaankin oikeassa siinä että "hiljaa hyvä tulee", hitaasti tapahtuva kehitys on joissain asioissa paras käytännön omaksumisen kannalta.
Mulla noissa suosituksissa pistää silmään (nyt ja aina ennenkin) lautasmallin pasta/riisi/peruna-osuus; - täysjyvälisukkeen tai perunan osuudeksi suositellaan vain neljännestä. Mutta täyttääkö KUKAAN lautastaan Suomessa niin? Kyllähän se niin menee, että perunaa ja pastaa on lautasella vähintään puolet, ja salaattia tai muuta kasvislisuketta sitten se hädin tuskin neljännes. Tuo suositus ei siis koskaan ole mennyt tavalliselle ihmiselle perille ;)
Tätä juuri ihmettelen, että Suomessa ei olla kohistu tästä isommin ja tehty kansalaisille selväksi tiettyjä perusfaktoja. :(
Oli pakko tulla tänne, kun eräs kielellinen seikka jäi vaivaamaan... Anteeksi kun puutun blogiisi, jossa on todella hyvä kieliasu, mutta jäin koko yöksi ja aamuksikin (lueskelin ihan oikeakielisyysopasta) mietiskelemään tuota Pohjois-Karjala-projektia, kun mielestäni siihen ei tule väliä ennen sanaa projekti. En halua saivarrella, mutta halusin lähinnä omasta kiinnostuksesta tarkistaa asian. Olen tosiaan tällainen pahimman luokan hiustenhalkoja.:/
OK :)
Niin, ja piti sanoa että olet aivan oikeassa tuossa väliviivassa, Pohjois-Karjala-projekti kirjoitetaan ilman välilyöntejä. :) Minä(kin) teen kuitenkin virheitä ^_^ En ole niin nokon nuuka välimerkkien kanssa, useimmat tulevat oikein selkärangasta, mutta toiset eivät. Ei se haittaa :)
Voi vitsit nyt on kyllä pakko tulla kiittämään. Tämän vuoden ensimmäiset induktioon liittyvät postaukset saivat jo mielenkiinnon nousemaan, mutta vasta viime viikonloppuna uskalsin vihdoin kokeilla.
Lauantai iltana söin viimeiset pullamössöt ja sunnuntaina aloitin hiilihydraattien tarkkailun. Jo maanantaina iltapäivästä ketostix vahvisti tunteen todeksi, puolessavälissä asteikkoa oltiin.
Tänään (tiistaina) olo on jo selvästi parempi vatsan osalta, istuessa muodostuva pömppömaha on kutistunut huimasti!
Ihanaa:-)
Jess, mahtava kuulla, Saana! :)
Olen todella pitänyt vähähiilarisesta ruokavaliosta! En kyllä ole laskenut mitään, mutta kyllä sen olosta huomaa että hiilarit on vähentyneet. :) Mulla on vaan nyt sellainen ongelma, kun en ole ihan varma mitä kannattaa syödä ja mitä ei. Sokeria haluan välttää ja niitä huonoja hiilareita, ja mulla on nyt vähän hakusessa että saako jogurttia ja täysmehuja/tuoremehuja juoda? Tai vaikka maustettuja rahkoja? Rahkat on nimittäin tosi hyviä herkkuja, ja varmasti myös terveellisempiä kuin suklaapatukat ja leivokset. :)
Jos haluat välttää sokeria, niin jätä väliin sokeroidut jogurtit ja mehut. Lue siis tuoteselosteet :) Käytännössä ihan kaikki jogurtit paitsi luonnonjogurtti ovat sokeroituja, ja niissä on valitettavasti todella paljon sokeria. Tee terveellisempi hedelmäjogurtti itse sekoittamalla luonnonjogurttia ja tuoreita hedelmiä tai vaikkapa sokeroimatonta Bona/Piltti-hedelmäsosetta :)
Maustetuista rahkoista vain sokeroimattomat käyvät, eli moni Skyr-rahkoista (ja Pirkallakin taitaa olla ainakin yksi sokeroimaton rahkamaku).
Kiitos paljon vinkeistä! Noin vähän ajattelinkin, joten pitääpä etsiä sitä luonnonjogurttia... Hedelmien sekoittaminen siihen kuulostaa hyvältä. 8)
Kreikkalaisessa ja turkkilaisessa jogurtissa on vähiten hiilihydraatteja ;) Lidlin kreikkalaisessa 3,2% ja Raibow'n turkkilaisessa 3,7%. :)
"Tavallisissa" suomalaissa luonnonjogurteissa on noin 5% hh ja pajon vähemmän rasvaa.
Voi miten ihana tuo toisen kuvan hampurilainen, näen siitä varmasti unta ensi yönä. :)
Tomaattimurskasta ja minusta ei tullut kavereita - oikeita tomaatteja niiden olla pitää. :) Vielä kun pääsisi tutuiksi pinaatin kanssa, olisi hyvä. Olen tähän asti tottunut vain kaupan valmiiseen pinaattikeittoon (tai lähinnä kouluaikojen pinaattikeittoon), ja kun yritin laittaa oikeaa pinaattia munakkaaseen, maku oli mielestäni kauhea. :/ Mitähän tässä keksisi?
Muuten mieleeni tuli yksi ihan hullu kysymys, mutta mitä luulet, näyttäisitkö paremmalta a)entisellä ruokavaliollasi + kuntosaliharjoittelulla vai b) nykyisellä ruokavaliolla ilman kuntosaleilua? Voiko näyn älyvapaata kysymystä edes olla...kunhan mietin. Anteeksi. :)
Käytätkö tuoreita tomaatteja myös tomaattikastikkeeseen? Vai miten teet tomaattikastikkeen?
En minäkään tomamurskaa missään muussa yhteydessä syö kuin silloin kun teen pizzaa tai tomaattipohjaista kastiketta :)
Onpa jännä että koit pinaatin pahanmakuisena munakkaassa - mun mielestä pinaatti on hurjan miedon makuista. Etenkin tuoreena. Mutta tietysti maut ovat erilaisia. Älä suotta syö mitään mikä ei maistu hyvälle vaikka olisikin terveellistä.
:D XD
On kyllä vaikea kysymys, kaikkea sä heitätkin..! ^_^ En mä osaa tähän vastata, pahoittelut. Koska ravinto vaikuttaa oloon vielä liikuntaakin enemmän, ja olo on tärkeämpi kuin ulkonäkö, niin vastaisin b, mutta kysymys koski ulkonäköä.
Niin mikä tomaattikastike? :D Siis kun en pastan syöntiä ole harrastanut koskaan, ei ole ollut tarvetta millekään tomaattikastikkeelle. :) Ja lapsuudenkodissa ei myöskään syödä koskaan pastaa (makaronilaatikkoa kylläkin), joten en ole edes oppinut kaipaamaan sellaista.
Mutta tomaatit ovat ihania esim. munakkaan kanssa (ja tämän tajusin nyt vasta tässä parin viimeisimmän viikon aikana!). Ja ehdottomasti sipulia myös munakkaaseen. :) Munakas rules. :)
Ja fiksu vastaus sinulta tuohon minun ihan hulluun kysymykseen. :)
Aaa, no ilmankos :) Itselle kun pasta tomaatti-oliivikastikkeella oli suunnilleen elinehto monet vuodet niin ei osaa edes ajatella että voi olla ihmisiä jotka eivät syö pastaa... :D
Nykyisin mä saatan tehdä tomaatti-tuorejuustokastikkeen vaikkapa soija- tai quorn-pullien kylkeen, tai papupastan seuraksi.
Todellakin, ja nimenomaan tomaatin kanssa. Slurps! :)
Miten teet tuon tomaatti-tuorejuustokastikkeen? Ostin Lidlistä eines-soijapullia, ja tuolla ne jääkaapissa nököttää, kun en keksinytkään mitä tekisin niistä...
1 tölkki tomaattimurskaa
(5 kirsikkatomaattia)
1 sipuli
1/2 valkosipuli (yksikyntinen)
Pari rouhaisua Roasted Garlic & Pepper -myllystä
Pari rouhaisua mustapippurimyllystä
1/3 Apetina Valkosipuli & Yrtit -tuorejuusto-rasiasta
Pilko ja freesaa sipuli voissa tai oliiviöljyssä, lisää pilkottu tai murskattu valkosipuli, freesaa ihan hetki (valkosipuli palaa nopeasti), lisää pilkotut kirsikkatomaatit ja tomaattimurska, anna muhia hetken kunnes tuoreet tomaatit ovat pehmenneet (jos käytät niitä, toki voi tehdä myös pelkkään tölkkimurskaan), lisää mausteet ja tuorejuusto ja anna muhia vielä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.
Heippa !
Luotan sun asiantuntijuuteen sen verran paljon,että pakko kysäistä erästä mieltä painavaa asiaa :) Lähdin kanssasi induktio-viikoille pari viikkoa takaperin,koska kaipasin jtn ns. kivutonta tapaa aloittaa painonpudotus. Pudotettavaa löytyy siis enemmän kuin pelkkä "pieni nesteturvotus"... :D Sen verran tosissani lähdin leikkiin mukaan,että ostin myös Ketostixejä,joilla olen nyt viikon verran tsekkaillut tilannetta päivittäin samaan aikaan päivästä. Kysymykseni kuuluukin ketostixeihin päästyäni,että onko normaalia että ketoosi-arvot heittelevät ja vaihtelevat suunnilleen päivittäin,vaikka ruokavalio ja ruuatkin ovat pysyneet lähes prikulleen samoina päivästä toiseen ?? ;o Kiitos hurjasti jo etukäteen jos jaksat vastata,ja kiitos ylipäätään induktio-postauksista! :)
Moi -R!
Ja heti alkuun tsemppiä projektiin ja toivottavasti olet kokenut sillä olleen myönteisiä vaikutuksia :)
On normaalia (minun kokemusteni perusteella, asiantuntija en tässä asiassa edelleenkään halua olla :D). Minullakin heittivät arvot alimmasta tasosta Kohtalaiseen marraskuussa vaikka päivittäisten aterioiden koostumukset olivat hyvin samanlaisia. Sisarellani on myös ollut samanlaisia kokemuksia. Ketoaineiden pitoisuus elimistössä vaihtelee, eikä Ketostixin mittaama arvo sekään ole täsmällinen.
Heeei, sellainen tuli mieleen kysyä että miten oikein noista valmiista annoksista lasketaan hiilarit? Onko siihen jotain kaavaa vai miten se toimii?
Esimerkiksi, minulla on ihana mantelijauhenäkkäriohje, joka siis koostuu mausteista, vesi-öljystä, psylliumista ja 5 desistä mantelijauhetta jonka hiilaripitoisuus on 5,5g/100g. Mites niis lasken koko pellillisen hiilarimäärän tai sen yhden palan hiilarimäärän?
Lasket paljonko 5 desiä mantelijauhetta painaa (varmaankin about 175 g, 1 dl painaa n. 35 g) ja suoritat matemaattisen laskun 0,055 (yksi gramma mantelijauhoa) x 175 = 9,6 g. Eli koko pellillisessä on noin 10 grammaa hiilaria. Näkkäripalan hh-arvon saat jakamalla koko pellillisen hh-määrän palojen lukumäärällä, esim. 12 palaa: 10:12 = 0,83 g per pala.
Energisiä terveisiä elämäni ekalta kokonaiselta induktiolta! Pariviikkoinen toimi kuin unelma jouluretkahduksen aiheuttamaan hiilariähkyyn ja huonoon oloon. Nyt, useita senttejä kapeampana ja kokonaisvaltaisesti kevyempänä, kelpaa hymyillä.
Kokemuksia: Ketosticksien mukaan ketoosissa oltiin kolmannesta induktiopäivästä tähän viimeiseen. Olen lakto-ovovege, joten pääroolia lautasellani näyttelivät vihreät kasvikset, kananmuna ja juustot. Olo induktiolla oli pääsääntöisesti hyvä ja energinen, ei päänsärkyjä, vatsavaivoja tai muita ikäviä kavereita. Lenkillä ja salilla jaksoin tuttuun tapaan, korkean sykkeen jumppatunnilla piti tosin vähän himmailla. Jatkan tästä eteenpäin pääsääntöisesti vhh-linjalla.
Kiitos hyvästä postaussarjasta; Blogipostaukset ja kommenttiboksi tarjosivat mm. hyviä vinkkejä induktioon ja vhh-syömiseen ylipäätään, vertaistukea ja uusia ruokatuttavuuksia. Mukavaa, että jatkoit postaussarjaa ekan viikon negatiivisten, ja mielestäni asiattomien, kommenttien jälkeen! T. Toinen hyväntahtoinen kontrollifriikki
Olipa kiinnostavaa kuulla lakto-ovo-vegen kokemus induktiosta, kiitos kun kävit sen meille jakamassa :) Söitkö mitään soijaproteiinituotteita kuten tofua tai teksturoitua soijaa? Tai quornia? Vai saitko kaiken proteiinin juustosta ja kananmunista?
Huippuhyvin kuulosti kyllä kaksiviikkoinen sulla menneen, wow! :) Kun tuokin vielä että jaksoit lenkillä ja jopa korkean sykkeen jumpassa! Sun aineenvaihdunta mitä ilmeisimmin sopeutuu hiilarien karsimiseen todella hyvin! :)
Joo, tofua söin ahkerammin kuin yleensä! +pieniä määriä pähkinöitä. Olen juustohullu, joten siltä akselilta se suurin proteiinimäärä taisi silti kertyä..... :-D
Yllätyin itsekin, että induktiolla riitti energiaa liikkua saman verran kuin yleensä. Urheilukokemukset olivat kyllä aika erilaisia ekan ja tokan viikon välillä. Induktion alkupuolella nopea sykkeen nouseminen aiheutti huimausta ja silloin olisin varmaan pökertynyt jumppasalin lattialle :D Tokalla viikolla tuntui, että jaksoi paljon paremmin.