03.11.2014

Uusi herkkunäkkäri on syntynyt

Hihii, vhh-kokin kokeilukeittiössä on taas tehty uusi saavutus :D

Muistattehan mun siemennäkkärin? Tonnikalapullien ohella blogin suosituimpia reseptejä, ihanan rapea herkku joka maistuu pro-hiilihydraatti-tyypeillekin! :)

Noissa perussiemennäkkäreissä on koostumuksesta (eli valituista siemenistä) riippuen noin pari grammaa hiilaria per pala. Palana pidän 20 gramman viipaletta - tietenkään kukaan ei ala leikkaamaan pellillistä tarkalleen sen kokoisiin paloihin mutta keskimäärin ;)

Vhhkuitunakkari_2

Nyt olen kehittänyt uuden näkkärireseptin. Tässä rukiiselta maistuvassa, tummemassa herkussa on hiilaria alle 6 grammaa koko pellillisessä..!! Yhden 20 gramman palan hiilariarvo on rapeat 0,32 g. I'll say...! ;)

Kenelle tällä sitten on merkitystä? No, ihan käytännön merkitystä ehkäpä laihduttavalle vhh:laiselle, jolle hiilarimäärän pitäminen tietyssä rajassa on todella tärkeää ja suunnilleen jokainen gramma merkkaa. Meille muille vhh:laisille? Eipä juuri muuta merkitystä kuin että on vain pirun hauskaa keksiä tapoja leipoa mitä vähäisimmillä hiilarimäärillä. :) Yksi minun tavoistani harrastaa luovuutta. ;)

Ja uskon, että tämä rouskuvainen maistuu anti-karppaajallekin.

Vhhkuitunakkari_ohje

Tämä resepti eroaa aiemmasta myös veden ja öljyn myötä. Aiemmassa käytin sitovana ainesosana vain kananmunia. Tämä näkkäri on paljon kuitupitoisempi kuin perus-siemennäkkäri ja tarvitsee nestettä. Taikina imee todennäköisesti enemmänkin kuin 3 desiä vettä, mutta kokeilkaa millä määrällä taikina on vielä mukavan kiinteää. Minä laitan noin kolme desiä.

Kuitunäkkäri vaatii myös hieman pidemmän paistoajan kuin siemennäkkäri, minä paistoin ensin 30 minuuttia 200 asteessa, laskin asteet 150:een ja paistoin vielä toiset 30 minuuttia.

Vhhkuitunakkari

Poikkeuksellisen alhaisen hiilihydraattipitoisuuden salaisuus on nolla-hiilarisissa chia-siemenissä. Eri valmistajien chia-siemenissä on todella poikkeavia hiilihydraattiarvoja alkaen nollasta grammasta aina 44 (!) grammaan, eli kannattaa silmäillä pakkaustiedot jos etsit nimenomaan vhh-chiaa. Valtaosassa pitoisuus on noin 4-5 prosentin tuntumassa. iHerbistä tilaamissani Navitas Naturals -merkkisissä chia-siemenissä on 0 g imeytyvää hiilihydraattia (ja melkein puolet imeytymätöntä kuitua).

Rukiista makua näkkäriin tuovat Fibrex- eli sokerijuurikaskuituhiutaleet, jotka ovat yksi mielenkiintoisimpia ja parhaita löytöjäni vhh-jauhojen maailmassa. Hiutaleet sopivat leipätaikinoihin, piirakkataikinoihin, pyöryköihin, silakkapihvin paneeraukseen ja vhh-mysliin kaurahiutaleiden asemesta. Monikäyttöinen ja rouheaa makua tuova viljan korvaaja!

 idVhhkuitunakkari

Postauksen ohjeesta tulee yksi pellillinen (34 x 42 cm) näkkäriä.

Chia muuten tuo taikinaan senkin edun, että sen muodostaman hyytelörakenteen ansiosta taikinan rakenne on vähemmän tahmea ja levittyy huomattavasti helpommin lusikkaan tarttumatta kuin perus-siemennäkkäri. (Itse levitän taikinan pellille aina kahden ruokalusikan avulla.)

Rapeita hetkiä toivotellen,

Sanni

52 comments on “Uusi herkkunäkkäri on syntynyt”

  1. onpa jännä resepti! etsin täydellistä siemenkräkkerin reseptiä itsekin. jostain syystä söpötykseni eivät tahdo oikein onnistua niin hauska saada vähän ideoita että millaisilla aineksilla voisi onnistua..

    oletko laskenut paljonko tässä on kuitua (esim. palassa tai sadassa grammassa)? kuulostaa niin kuituiselta että en välttämättä itse voisi edes syödä tuota :D entä laskitko pellavan määrää per pala? :) (sitähän kandee kerralla vetää max 30 g)

    Vastaa

    0
    1. oletko laskenut paljonko tässä on kuitua (esim. palassa tai sadassa grammassa)?

      Koko taikinassa on 104,25 g kuitua, ja saan pellillisestä suunnilleen 18-20 palaa, eli yhdessä palassa on noin 5,2 - 5,8 g kuitua. Pari palaa kun syö niin on jo melkein puolet päivän saantisuosituksesta hoidettu. :)

      Pellavan osuus taikinassa on 29,7 g eli koko pellin saisit vetää etkä vieläkään ylitä maksimikertasuositusta :D

      Vastaa

      0
  2. Minkä kokoiseen peltiin?? Mulla uunipelti on 60cm leveä. Todellakin kokeilemisen arvoinen... kaikki muut jopa löytyy kaapista paitsi chia ja fibrex :)

    Vastaa

    0
    1. Minkä kokoiseen peltiin??

      Mun pelti on 34 x 42 cm. Lisäänkin tiedon tekstiin.

      Vastaa

      0
  3. Et kuule usko millä vauhdilla rynnistin keittiöön! :D Joku aika sitten ostin Fibrexiä, pellavansiemeniä ja vehnäleseitä, eikä ole tullut mieleen että niillä voisi tehdä jotain muutakin kuin vaan lisätä jogurttiin!
    Ihanaa, jotain rouskuvaa saa syödä vihdoinkin... :D Voi tätä onnen päivää, jes!

    Vastaa

    0
    1. Noniin, kokeilun kautta noista omasta kaapista löytyneistä aineista syntyi lopulta aika hyvä ruisleivän korvike! :) Viikonloppuna pitää ostaa lisää aineksia ja kokeilla tuota sun hienoa reseptiä!

      Vastaa

      0
    2. :)

      Eikö ole ihme juttu miten noista sokerijuurikashiutaleista tulee rukiinomainen maku...

      Vastaa

      0
  4. Hyvän näköistä on. :) Mitä vois laittaa noiden kananmunien tilalle jos tahtoo vegenäkkäreitä? :D

    Vastaa

    0
    1. Jotkut (esim. raakaruokailijat) käyttävät näkkäritaikinan sitomiseen pelkkää vettä ja/tai öljyä. Minä en ole kokeillut, koska veikkaan että koostumus väkisin jää murenevammaksi. Mutta pitäisi sen jotenkin toimia kun "vesi"metodia näkee niin monissa näkkäriohjeissa. Tässä mm. yksi. (Tuossakin sattumalta käytetty myös chiaa :)) Ja tässä toinen porkkanalla. :) Kuulostaapa muuten hyvältä, täytyy itsekin kokeilla joskus laittaa porkkanaa mukaan. :)

      Vastaa

      0
    2. Olen tehnyt omaa näkkäriä siten, että olen jauhanut osan (tai usein kaikki) aineksista (tosin en ole kokeillut juuri tätä reseptiä) blenderillä jauhoksi. Varsinkin jauhettu chia sitoo veden kanssa taikinan sellaiseksi, että valmis näkkäri ei murene mitenkään erityisen paljon eikä kananmunaa tarvita ollenkaan. :)

      Vastaa

      0
    3. Ja toinen olennainen ainesosa rakenteen kannalta tietysti unohtui: psyllium! Jonka tässä tapauksessa voi sekoittaa jauhomaisten ainesosien joukkoon ja lisätä vasta sitten nesteen. Toimii niinkin. :)

      Vastaa

      0
    4. Jep, veikkasit oikein, ilman munia on murenevaista, mutta silti hyvää, vastaavia olen tehnyt, ilman munaa.

      Vastaa

      0
  5. Aivan ihanan lisän siemennäkkäriin muuten tuo, kun ripottelee (murskattua hiutale-)suolaa näkkärin päälle ennen paistamista. Menee snacksinä :P

    Vastaa

    0
    1. Uuu, kiitos vinkistä! :) Tuota täytyy kokeilla seuraavaan pellilliseen, tai osaan siitä :)

      Vastaa

      0
  6. Ihana resepti! Millä tuon vehnän voisi korvata? Pitäisi saada gluteeniton versio? Kaikkea muuta löytyy.

    Vastaa

    0
    1. Millä tuon vehnän voisi korvata?

      Esimerkiksi seesaminsiemenillä. :) Mikäli hh-pitoisuudella on merkitystä, niin kuorettomissa on alhaisempi hh-prosentti (4) kuin kuorellisissa (11).

      Vastaa

      0
  7. Osaatko sanoa, että miten ihmeessä tuo chiojen hiilaripitoisuus voi vaihdella merkistä riippuen noin paljon? Onko kyseessä todellinen vaihtelu vai virheelliset pakkausmerkinnät? Samaa olen ihmetellyt esim. monien pähkinöiden kohdalla, kun merkistä riippuen pitoisuudet voivat vaihdella huimastikin.

    En vain ymmärrä miten niinkin simppelin raaka-aineen kuin siemenen tai pähkinän ravintoarvoissa (etenkin hh-pitoisuus) voi olla noin isot heitot eri merkkien välillä, kun luulisi ettei niiden "valmistus" juuri eroa toisistaan. Jos siis ei ole mitenkään maustettu yms. Kuulisin mieluusti jos joku osaa tähän vastata!

    ps. Resepti kuulostaa herkulliselta, täytyy laittaa kokeiluun! :)

    Vastaa

    0
    1. Osaatko sanoa, että miten ihmeessä tuo chiojen hiilaripitoisuus voi vaihdella merkistä riippuen noin paljon?

      Olen kysynyt valmistajilta ravintoarvojen vaihtelusta aikaisemmin esimerkiksi pähkinöiden kohdalla, niissäkin pitoisuudet vaihtelevat melkoisesti (esim. lempparini hasselpähkinä; Pirkan hassel 17g hh, Meiran hassel 3g hh). Epäilin itsekin virheellisiä pakkausmerkintöjä. Siitä ei kuulema ole kyse. Minulle vastattiin, että ruoka-aineen alkuperämaa vaikuttaa merkittävästi ravintoarvoihin. Sama kasvis/hedelmä/marja/pähkinä on kasvumaastaan riippuen vähä- tai runsashiilihydraattisempi, -rasvaisempi tai -kuituisempi. (Näin ollen voidaan päätellä, että ilmeisesti esimerkiksi italialaiset - Meiran - hasselpähkinät ovat vähähiilihydraattisempaa sorttia kuin virolaiset ;))

      Finelin ravintoainetietopankissa ilmoitetut pitoisuudet, joita useimmat pitävät luotettavana standardilähteenä Suomessa, ovat lopulta vain keskiarvoja. Finelin mukaan hasselpähkinässä esimerkiksi on 3,4% hiilihydraattia. Virolaiset hasselit ovat siis kaukana keskiarvosta. ;)

      Valmistajien ilmoittamat ravintoarvot tulevat ruoka-aineen toimittajilta, eli Pirkka, Meira ja kumppanit eivät itse mittaa näitä.

      Chia-siementen hh-pitoisuudesta kysyin toukokuussa CocoVilta. Olin tällöin pannut merkille, että CocoVin nettikaupassa chia-siementen hh-pitoisuudeksi mainittiin 3,8 g, mutta kaupassa myytävässä samassa tuotteessa luki 37,5 g. Jaakko Halmetojalta tulleessa vastauksessa kerrottiin, että "chian ravintoarvot elävät jonkin verran riippuen lähteestä." Hän liitti vastaukseensa viimeisimmän ravintoarvoanalyysin tiedot samalta kuulta, ja sen mukaan pitoisuus oli 7,8 g. En tiedä kuinka tiheästi muut valmistajat/jakelijat (en tiedä mitä sanaa tässä tulisi käyttää kun eihän siemeniä tai kasviksia ylipäänsä kukaan "valmista" :D) vastaanottavat ravintoarvoanalyyseja myymistään tuotteista, mutta CocoVi näyttäisi päivittävän noita tietoja huomattavan usein. Tällä hetkellä heidän myymänsä chia-siemenen hh-pitoisuus on taas ihan muu kuin nuo aiemmat lukemat; 4,8.

      CocoVin chia tulee Boliviasta, mutta sitä en tiedä tuleeko se aina samalta toimittajalta. Tuntuu kyllä hullulta, että yhden ja saman kasvin ravintoarvot voivat vaihdella noin paljon mikäli toimittajakin on koko ajan sama (ja voisi siis kuvitella, että yhden toimittajan chia tulisi samalta alueelta Boliviasta). Ei tähän oikein muuta voi todeta kuin että aikamoinen villi länsi tämä ravintoarvojen maailma.... :P

      Vastaa

      0
    2. No onpa kyllä erikoista! Olen ollut juuri siinä uskossa, että kyse olisi suurimmaksi osin nimenomaan virheellisistä pakkausmerkinnöistä, mutta että alkuperämaa voikin olla se niin merkittävä tekijä. Melkoisia heittoja kuitenkin kyseessä! Olisi kyllä mielenkiintoista ymmärtää vähän konkreettisemmin tuoa ravintoarvojen "biologiaa" :D

      Itse en ole mitenkään turhan tarkka pähkinöiden/siemenien hh-arvojen suhteen kun ei niitä kuitenkaan niin paljoa tule kerralla syötyä, mutta mielenkiintoista noita arvoja on tarkkailla. Olenpahan taas vähän viisaampi, kiitos vastauksesta! :)

      Vastaa

      0
    3. Olisi kyllä mielenkiintoista ymmärtää vähän konkreettisemmin tuoa ravintoarvojen “biologiaa” :D

      Sanopa muuta :) Itseänikin kiinnostaa ja vähän vaivaakin tämä asia. Ymmärrän toki jotkut about 10 gramman sisällä tapahtuvat heittelyt, mutta että vaikkapa joku siemen voi kasvupaikasta riippuen olla täysin hiilihydraatiton (siis puhutaan imeytyvästä hiilihydraatista), tai sitten sisältää sitä melkein puolet painostaan... Ihan pimeetä. :D

      Vastaa

      0
    4. No onpa kyllä erikoista. Ja kiitos, että olet jaksanut selvitää asiaa näinkin perusteellisesti!

      Onkohan kyse tosiaan kasvupaikasta vai maassa käytettävästä mittaustekniikasta tai laitteistosta. Tai laskentatavasta?

      Mä olin ymmärtänyt, että ruoka-aineista pystytään mittaamaan "kaikki" muu, ja hiilarit lasketaan (arvioidaan) sitten sen mukaan, mitä jää jäljelle...

      Tosin nyt hieman kasvien ihmeelliseen maailmaan perehtyneenä, en kyllä ihmettelisi sitäkään, jos sama kasvi eri ympäristössä olisi aivan erilainen. Kasvit ovat uskomattoman sopeutumiskykyisiä ja kehittävät ihan erilaisia ominaisuuksia ympäröivän maailman mukaan. Esim maaperä, ilmasto, alueen muut kasvit ja eläimet, ravinteet, tuholaiset, lannoitus, mitkä eläimet niitä syövät ja minkä eläinten kasvit tahtovat niitä syövän ja minkä eivät jne.

      Kyllähän vaikka jos yhden ison huonekasvin jakaa ja istuttaa osiot uudelleen erilaisiin ruukkuihin, erilaiseen kasvualustaan ja / tai kastelee ja lannoittaa eri tavalla ja sijoittaa "uudet" kasvit eri puolille asuntoa (ilmankosteus, valo, lämpötila) voi saada ihan erinäköisiä kasveja. Ihan vaikka vaan yhden talon sisällä (saati sitten eri maissa) ja huolimatta siitä, että kaikki pikkukasvit ovat samaa kasvia, keskenään täysin identtisiä siis (mitä viljelykasvit tuskin ovat).

      Sikäli siis en kyllä ihmettelisi, jos vaikka vaihtelut olisivat oikeastikin noin isoja.

      Vastaa

      0
    5. Tällä hetkellä Cocovin sivuilla kerrotaan heidän Chian siemenistä näin näin "Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja).". Asiaa pohdittuani olen tullut siihen tulokseen, että taitavat pussin kyljessä sisällyttää myös kuidut hiilihydraattimäärään. Eilen ostamani Cocovin chiat ovatkin kotoisin Paraguaysta ja ravintoarvotkin poikkeavat myös jonkin verran sivuilla olevista. Ovat selkeästi rasvaisempia ja kaloreitakin on Bolivialaisiin verrattuna satakunta enemmän.

      Vastaa

      0
    6. Noista CocoVi'n chia-siemenistä on ollut paljon keskustelua kommenteissa, ja juuri eilen (vai toissapäivänä?) kommentoin parille CocoVi'n ravintoarvoja siteeraavalle, että en ymmärrä tuota CocoVi'n matematiikkaa ollenkaan. En ainakaan itse saa millään matikkatoimituksella noita prosenttilukuja CocoVi'n ravintoarvoista. "Hiilihydraattia 4,8, ravintokuitua 32,5 g". Miten näistä saa 30% liukenematonta ja 3% liukenevaa...? Ja eiväthän aminohapot ole hiilaria? Mitähän siellä on oikein tarkoitettu tuolla tekstillä...

      Vastaa

      0
    7. Minäkin työnnän lusikkani soppaan.... ;) Kävin tänään luontaistuotekaupassa ja ihmettelin kahden chia-pussin välillä. Myyjä tuli siihen kysymään tarvitsenko apua ja kertoikin sitten, että eri valmistajat merkitsevät eri tavoin hiilihydraatit tuotteissaan. Eli kaikissa chia-siemenissä näin ollen on täsmälleen saman verran hiilihydraatteja. Toiset ilmoittavat kuidut erikseen ja toisissa kuidut sisältyvät hh-arvoon. En tiedä. Ostin kuitenkin sen, jossa oli enempi hiilareita eli Cocovin version. Se oli halvempi. Uskoin siis myyjää, kun hän sanoi, että asiaa oli juuri selvitetty.

      Vastaa

      0
  8. Tätä täytyy kokeilla, kiitos! Tosin olen joutunut jättämään siemennäkkärin tekemisen vähemmälle, se kun tuppaa huutelemaan mua niin kauan tuolta kaapista, että kaikki on syöty. Ja senhän söis vaikka yhdeltä istumalta, niin hyvää se on. Tuolla perusreseptilläsi olen mennyt, varioiden sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ja levitykseen olen keksinyt sellaisen niksin, että laitan kertakäyttöiset hanskat käteeni ja hups levitys on siinä. Käytän sellaisia tosi ohuita läpinäkyviä hanskoja, halpoja joita on sata tai jotain laatikossaan. Kätevää :) Siihen saakka se levityskohta oli rasittavin homma koko jutussa.

    Vastaa

    0
    1. Ja levitykseen olen keksinyt sellaisen niksin, että laitan kertakäyttöiset hanskat käteeni ja hups levitys on siinä.

      Hauska vinkki! :) Eikö taikina kuitenkaan sitten tartu niihin hanskoihin..?

      Vastaa

      0
    2. Ei tartu lainkaan :) Mie koin sen lusikoilla pulikoimisen todella hankalaksi ja koska minä haluan omastani todella ohutta, niin siinä vaan vetelen eessuntaassun niillä hanskoillani. Toimii todellatodella hyvin...nyt muuten kun mietin en ole varma onko oma ideani vai jostain blogista...hmmm, no ei ihan patentti-tasoa moinen kuitenkaan :)

      Vastaa

      0
    3. Hanska-idea on kieltämättä tosi hyvä, taidan alkaa käyttää sitä normi-siemennäkkärin yhteydessä :)

      Vastaa

      0
    4. Käytän pientä märkää kaulinta tasoitukseen ja paistinlastaa viipalointiin ennen poistamista

      Vastaa

      0
  9. NAM! Rakastan siemenleipiä ja erilaisia vhh-näkkäreitä. ja todellakin tunnistan tuon luovuusnäkemyksen :)
    Kiitos reseptistä, menee heti kokeiluun!

    Vastaa

    0
  10. Ihana resepti! Itse laitan vielä kuivattua timjamia sekaan, tulee kiva lisämaku. Kiitos tästäkin reseptistä =D

    Vastaa

    0
    1. En valitettavasti osaa kun ne katoavat meillä aina erittäin nopeasti :D Pisin aika mitä olen näkkäreitä säilyttänyt taitaa olla kaksi viikkoa. Jostain olen lukenut että siemennäkkäreitä kannattaa säilyttää jääkaapissa tai jopa pakastimessa jos niiden syömiseen arvioi menevän pitkään, siis monia viikkoja.

      Vastaa

      0
  11. Hei!
    Vähä hh-resepteistä innostuneena ostin kaupasta pussillisen sokerijuurikaskuitua ja nyt en oikein enää keksi sille käyttökohdetta (muutakuin tämä herkullinen näkkäri).. Olisiko sinulla erilaisia reseptivariaatioita esim. sämpylöiden tai leipien kanssa? Mahdollisimman vähillä hiilareilla tietty :D

    Vastaa

    0
    1. Moi Anni! Sokerijuurikaskuitua voi käyttää maltillisesti osana esimerkiksi vhh-mysliä:

      https://karkkipaivablogi.com/2016/01/24/ihan-pahkinoina/

      Koska Fibrex-hiutaleet imevät valtavasti nestettä, niiden osuus myslissä kannattaa pitää aika pienenä jotta seos ei ime jogurtti- tai mantelimaitoannosta (tai missä nyt mysliä haluaakaan käyttää) kuivaksi.

      Leipää en itse oikeastaan enää leivo kuin hyvin, hyvin satunnaisesti kun leivän tarve tuntuu kadonneen kokonaan eikä leivällä oikein ole "paikkaa" aterioilla. Näkkäri on nykyään ainoa vhh-leipä jota syön. Uusia leipä- tai sämpyläreseptejä minulla ei siis ole tarjota, mutta Fibrex-hiutaleita voi mainiosti lisätä mihin tahansa reseptiin, vaikkapa klassiseen mantelileipään:

      https://karkkipaivablogi.com/2013/01/14/entas-leipa/

      Esim. vehnäleseiden sijaan voi laittaa Fibrex-hiutaleita, mutta niitä tulee laittaa vähemmän kuin vehnäleseitä koska sitovat niin voimakkaasti nestettä. Lähtisin kokeilemaan esim. yhdellä ruokalusikallisella tuossa linkin ohjeessa.

      Taikinan kannattaa antaa tekeytyä noin 10 minuuttia ja katsoa sen aikana, tuleeko taikinasta liian kuivaa Fibrexin ansiosta, ja sitten voi lisätä hieman nestettä kuten vettä jos taikina vaikuttaa kuivuvan. Fibrex on kyllä aivan mainio raaka-aine tuomaan vhh-leipiin "rukiista" makua ja rouheaa rakennetta, mutta tosiaan sitä on muistettava käyttää maltillisesti ettei leipä vedä liian kuivaksi. Aina voi lisätä nestettä jos taikina tuntuu "möykkyyntyvän". :)

      Karppaus.info-foorumilla on paljon erilaisia vhh-leipäohjeita, kannattaa etsiä sieltä inspiraatiota ja jokaisessa reseptissä osan jauhoista voi korvata Fibrexillä:

      http://karppaus.info/resepti/haku.php

      Kirjoita hakukenttään 'leipä' ja saat pitkän listan reseptejä :)

      Iloa vhh-leivontaan :)

      Vastaa

      0
  12. Heips ja kiitos iiiihanasta reseptistä! Mieheni, tuo vannoutunut ruisleivän mussuttaja, kävi salaa nakertamassa pellillä jäähtymässä olevan näkkärin pyöreäksi reunoiltaan! :D

    Osaatko sanoa minkä verran kaloreita tuommoinen 20g näkkäriänpala sisältää? Yleensä karppaajat ei vissiin kaloreita laske, mutta itse joudun poikkeuksellisesti sen tekemään.

    Kiitos vielä blogistasi, olen koukussa :)

    Vastaa

    0
    1. Osaatko sanoa minkä verran kaloreita tuommoinen 20g näkkäriänpala sisältää?

      En valitettavasti :/ Mutta sen saa selville kun laskee koko taikinan ravintoarvot noiden ainesosien grammamäärien perusteella ja sitten katsoo montako palaa valmista näkkäriä tulee ja jakaa taikinan kalorit näkkärien määrällä.

      Kiva kuulla että näkkäri maistuu :) Itse valmistan näitä nykyään joka kerta vähän eri reseptillä heitellen mukaan milloin mitäkin ainesosia ja eri suhteissa :) Jos on tarpeen valmistaa mahdollisimman vähäkalorisia siemennäkkäreitä niin silloin vain lisää taikinan suhteessa vehnäleseitä ja alentaa siemenainesosien määrää, mutta muistaen että mitä enemmän laittaa lesettä (tai Fibrexiä), sitä kuivempia näkkäreistä tulee. Pelkkä lesenäkkäri maistuisi varmaan pahvilta :D

      Vastaa

      0
  13. Testattu on, ja täytyy sanoa, että paras tähän mennessä! :) En löytänyt Fibrexiä mistään, mutta korvasin sen Semperin gluteenittomalla Pofiber-perunakuidulla. Siinä on vähän enemmän hiilaria kuin Fibrexissä olisi ollut (17g/100g), mutta koska sitä tuli reseptiin niin vähän, niin ehkä nämä vieläkin voi vähähiilariksiksi laskea...? Tosi hyvä maku ja kivan rapsakka koostumus. Teen uudelleenkin :)

    Vastaa

    0
    1. Kyllä Pofiber'kin lasketaan vhh-jauhoksi :) Itsekin käytän sitä mm. tonnikalapyöryköissä :)

      Vastaa

      0
  14. Ihan törkeen hyvää!!! *Sydänemojiiii* Tekis mieli ahmia koko pellillinen. Ihana Sanni <3

    Vastaa

    0
  15. Mità voisi Fibrexin tilalle laittaa,sillà taitaa olla aika iso rooli tàssà nàkkàrissà? Haluan kokeilla ketoosidieettià ja vàlipalaa miehelle mietin. Nàità olisi kiva tehdà, mutta tààllà missà asun ei Fibrexià ole. Voinko laittaa esim.Psylliumia?

    Vastaa

    0
    1. Hei anne! En osaa valitettavasti sanoa millä yhtä vähähiilihydraattisella ainesosalla Fibrex-hiutaleet voisi tässä korvata, mutta kokeile niin että jätät Fibrexit vain kokonaan pois ja laitat noin teelusikallisen Psylliumia (samaa määrää psylliumia en laittaisi kuin Fibrexiä, se on rakenteeltaan niin erilaista). Toki voit myös lisätä Fibrexin verran esimerkiksi mantelijauhojen tai vehnäleseiden määrää, mutta koostumuksesta (ja mausta) tulee vähän erilainen ja tietysti myös hh-määrä muuttuu, mantelijauheessa ja vehnäleseessä on enemmän hiilareita kuin Fibrexissä.

      Tarkista veden määrä taikinaa tehdessäsi, ilman Fibrexiä taikina tuskin imee yhtä paljon nestettä. Lisää vettä pienissä erissä ja katso milloin taikinan koostumus tuntuu sopivalta; on riittävän kiinteä mutta ei liian jähmeä.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (40)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat