Mietittekö te koskaan, miksi Suomessa ei näytä tältä?
Ei saa ymmärtää väärin, minä rakastan Suomea ja olen onnellinen että olen syntynyt juuri siihen maahan. Meillä on monet asiat todella hyvin.
Ja onhan Suomi kaunis maa.
Mutta meidän kaupungit... Miksi Suomen arkkitehtuuri on sitä mitä on? En ole opiskellut arkkitehtuuria enkä muutenkaan voi väittää ymmärtäväni paljon sen päälle, miksi eri maissa on niin eri näköisiä kaupunkistruktuureja. Mutta sen verran ymmärrän, että Suomessa kaupunkeja ei ole suunniteltu estetiikan pohjalta. Kyllä, meillä on Porvoot ja Turut ja vanhat Raumat ja Tammisaaret, mutta harva varmaankaan voi väittää että perusmallin suomalaiskaupunki betonilaatikkotaloineen voi kilpailla viehättävyydessä muun Euroopan idyllisten kylien ja kaupunkien kanssa.
Keski- ja eteteläeurooppalaisissa kaupungeissa kävellessä ei vain voi olla ajattelematta, "Miksi meillä ei näytä tältä? Miksi Euroopan pohjoisosassa on kolkka, jossa kauniiden ja koristeellisten kivitalojen sijaan on haluttu rakentaa homogeenisiä neliöitä viivasuorien asfalttikatujen reunoille?
Beaune. Tänne saavuimme eilen. Minusta tuntuu, että Keski-Euroopassa voi mennä mihin tahansa historialliseen kaupunkiin, eikä koskaan pety.
Mietittekö te koskaan tällaisia? Onko kaupungin tai asuinpaikkakuntanne esteettisyydellä teille merkitystä?
Minä nautin suuresti kauneudesta, oli se sitten luonnossa tai ihmisen luomaa. Kauniit asiat ja ympäristö tuovat suurta mielihyvää. Kun joku luo jotain, joka riitelee kauneudentajuani vastaan, hämmennyn. Tietysti esimerkiksi taiteessa kaiken ei ole tarkoitus olla kaunista, ja silti nautin taiteesta. Mutta asuinmiljöömme.... Katsoessani aaltopeltireunaisia parvekkeita harmaassa laatikkotalossa olen vain niin hämmentynyt. Miksi meillä näin?
106 comments on “Laatikkotalot vs. kauneus”
Jostain syystä sain kovan nauruhepulin tuolle Lapuan linja-autoasemalle. :D Nokitan hienolla kuvalla Joensuusta. Kortti on vitsimielessä tehty, Eläin-yhtyeen levykylkiäinen, mutta kyllähän siinä totuutta on... Täällä Joensuussakin on rusikoitu kunnolla puukortteleita alas, ja poistettu mukulakivikatuja. Nyt sitten nousee laatikkoa laatikon perään. Bonuksena koko ydinkeskusta on rakennettu periaatteessa suolle, eli käsittääkseni talojen kokoa ja korkeutta rajoitettiin aikanaan selvästi. Nyt tämä on kolmikerroksisten laatikkojen luvattu maailma... http://muuuhdotnet.files.wordpress.com/2013/04/elacc88in-terveisiacc88-joensuusta.png
:D :D :D XD XD XD Tuo kortti...! Paras!
Mietin samaa joka ikinen kerta! 'Miksei meillä ole tälläistä', jota seuraa ajatus 'minä muutan tänne'. Valitsin asuntoni sen perusteella, että siinä oli vielä vanhat leveät ikkunalaudat tallella, samoin kuin vanhoja ovia, kaappeja ja karmeja. Talo on rakennettu vuonna 1925 ja se on kaunein kerrostalo johon olen Jyväskylässä törmännyt. Jos pistäydyt joskus keski-suomessa olet tervetullut kahville, mennään samalla Naissaareen ihailemaan vanhoja puutaloja ;)
hanna
http://www.hannamariav.com
Leveät ikkunalaudat on niin ihania! :) Meilläkin on nykyisessä kämpässä sellaiset - mutta valitettavasti viettää alaspäin niin niillä ei voi istua... :P
Kiitos kahvikutsusta! :) Puutaloista puheen oleen, tänään olen ihastellut sellaisia Troyesin keskustassa -vanhimmat 1600-luvulta....!
Venetsiassa vietin viikon hotellissa, joka oli vanha, ulkoa kaunis kivihuvila. Villa vai miksi niitä nyt kutsutaankaan. Juuri sellainen, joita postikorteissa kuvataan. Se sijaitsi mukulakivisen tien varrella, siis todella mukulaisen, sillä morkelit kävivät todella jalkoihin, kun niitä tallattiin se viikko.
Oli kesä, ja talo oli sisältä mukavan viileä. Tämä on käytännöllistä varmaankin Keski-Euroopassa, mutta ei käsittääkseni Skandinaaviassa, missä pakkaset paukkuu talvisin. En nähnyt takan takkaa.
Seinien sisäpinta irtoili isoina laattoina. Ei kovin esteettistä. Nurkkien lähempi tarkastelu paljasti, että kaikki oli irti: nurkat rakoili, rappujen saumat irvisti, lattialaatat kumisi eli nekin oli irti, ja osittain seiniä ja rappuja oli peitetty erilaisilla seinävaatteilla ja rappumatoilla.
Kylpyhuoneessa lattiakaivosta, ammeen aukosta ja pesualtaan pohjasta mönki öisin esiin ötököiden armeija, ja suihkussa piti ensin ötökät huuhdella pois, että sinne saattoi mennä kahdeksi minuutiksi pesulle.
Ikkunat olivat pelkät vääntyneet luukut, eikä ne sulkeutuneet kokonaan. Mutta onhan ne luukut silti ah niin romanttiset... Jykevä, puinen vaatekaappi vilisi hädin tuskin silmillä havaittavan kokoisia vipeltäjiä. Mutta olihan se komea katsella.
Minusta Suomessa on ihan viihtyisää, en ikinä haluaisi asua paikassa, jossa hygienia on tuolla tasolla, olkoon talojen julkisivut ja kadut kuinka romanttisen viihtyisiä tahansa. Joka kolosta ja raosta taloihin pääsee hyönteisiä, ja varmaan isompiakin hiiriä ja rottia, mutta ei niitä aina näe. Kyllähän meilläkin ötököistä saattaa jossain tulla ongelma, mutta ei tuossa mittakaavassa. Jo pelkkä talvi auttaa ötököiden rajallisuuteen.
Joka Suomessa rakentaa toimivan, esteettisesti kauniin, lämpöeristetyn jne. kivitalon, siis vaikka nyt sellaisen eurooppalais-tyylisen, saa olla kyllä miljardööri. Että siksi meillä ei näytä siltä kuin kuvissasi. Plus kaikki hyvät aikaisemmat kommentit sodan tuhoista, asumisen ajoituksista yms.
Onhan Suomessa ja Helsingissä ja varmaan muissakin kaupungeissa omat hienostoalueet, ja niissä asuu ne joilla on siihen varallisuutta. Jo pelkkä kivitalo, siis omakotitalo, on hemmetin kallis, jugend-korttelin rakentaminen hipoo summia, joihin kukaan nykyinen päättäjä ei uskalla hassata kunnan varoja.
Tulipahan mieleen vielä sekin, että aikoinaan kierroksella Hämeen Linnassa opas kertoi, että linnan historiallisilla herroilla oli linnan kupeessa puinen talo tai kartano, koska linna oli talvisin lähes asumiskelvottoman kylmä ja kostea. Ja ne, jotka asui linnassa vuoden ympäri, kököttivät talvet avotakkojen äärellä. Kertoohan se jo paljon..
Eniten ärsyttää rakas kotikaupunkini Turku! Itse asun aivan Puolalanpuiston vieressä ja saan onneksi ihailla kauniita jugendtaloja, jotka tällä alueella ovat säilyneet. Mutta muuten Turussa on pistetty sileäksi niin järjetön määrä kauniita rakennuksia, että hirvittää katsoa mitään vanhoja kuvia.. Itse asun 50-luvun lopun kerrostalossa, joka alkuperin on ilmeisesti ollut rapattu ulkoa. Noh, joku on vuonna 85 päättänyt tehdä julkisivuremontin ja päälystänyt koko hiton talon ruskealla ja valkoisella aaltopellillä. Voit vaan kuvitella miltä tuo talo näyttää niiden kauniiden kivitalojen keskellä.. :/
Täällä tulikin jo sanotuksi paljon oleellista kaupunkien rakennushistoriasta:)
Kyllä niitä todella kolhon näköisiä betonilaatikoita on Suomen ulkopuolellakin, mm. entisen DDR:n (ja yleensä Itä-Blokin) alueella ;) Kansalle piti nopeasti saada asuntoja, ja Berliinissä kohoaa parikymmenkerroksisia asuntokomplekseja. Kauneus on katsojan silmässä, nyt ne ovat (n)ostalgisia muistoja sosialismin ajalta...
Olen huomannut nuo "laatikostot" toki muuaallakin kuin Suomessa, mutta erona on se, että muualla ne muodostavat vain yhden osan kaupungista, Suomessa taas kokonainen kaupunki (tai ainakin keskusta) voi olla yhtä lego-lootaa.... :/ Ulkomailla en ole toistaiseksi kokonaisvaltaiseen laatikko-keskustaan törmännyt.
Nyt oli ihan pakko kirjoittaa, innostuin, kun sattui niin sopivasti. Olen nelikymppinen ties monennen polven helsinkiläinen ja rakastan "kaupunkiani" kaikkine kauneusvirheineen. Mietin nimittäin tuota arkkitehtuuria juuri eilen illalla, kun palasin Suomenlinnasta lautalla keskustaan ja ällistelin että herranjestas nyt se murheenkryyni Norrménintalon tuhoaja Enson "sokeritoppa" istuu siluettiin. Sen viereen rakennettu maailmanpyörä terasseineen ja muu valkoinen rakennuskanta satama-alueen ympärillä yllättäen näytti hyvältä.
Olen juuri palannut Nizzan lomalta sieltä ihanista vanhankaupungin sokkeloista ja leikin turistia ja silmäilin Suomenlinnaa ulkopuolisten silmin. Minulla kävi vuosia sitten pari romanialaista nuorta tyttöä vierailulla ja he haukkuivat Unescon perintökohteemme aivan lyttyyn "kamalia vanhoja röttelöitä aivan kuin kotona" ja ihailivat itähelsinkiläistä betonielementti-aluettani niin hienona :D
Minun piti pitää joskus esitelmä Helsingin arkkitehtuurista ja luokkani koostui suurimmaksi osaksi muualta Suomesta tulleista ihmisistä. Kävin varmaan itsekin ensimmäistä kertaa läpi Helsingin historiaa siinä ja ällistyin kuinka esitelmän jälkeen ihmiset olivat innoissaan. Opin esitelmäni jälkeen katsomaan tätä "kamalaa" arkkitehtuurin sekamelskaa rakennus ja alue kerrallaan ja olen alkanut miettimään, kuinka elävä ja historiansa näyttävä kaupunki Helsinki on, vaikka rakennuksia poistetaan ja alueita tungetaan täyteen - kauhulla ja mielenkiinnolla seuraan mitähän Töölönlahden alueesta tulee, kun aluetta rakennetaan nyt kovasti :)
Mikä mua kyllä ihmetyttää on tosiaan tuo että jos on pakko rakentaa betonista tai elementeistä niin kyllä niillä saa aikaan ihan nättiä rakennusta. Kävin joku vuosi sitten Los Angelesissa ja Miamissa ja niistä löytyy sitä karmeeta betonilaatikkoa katutolkulla ja turistina järkyttyy, että tätäkö tää täällä on (googlatkaa katunäkymiä esim. Venice blvd tai Downtownin alue Losissa) ja sitten taas samalla matskulla onkin rakennettu monennäköisiä omakotitaloja, kun menee kurkkimaan sivukaduille.
Mutta toi betoniostarimaailma varmaan alkaa tulla tiensä päähän ja saa purkutuomioita? Ainakin täällä Hesan seudulla peruskorjataan ja puretaan ja muokataan ostareita uusiksi. Tää keskusteluketju rupes oikeen kiinnostamaan ja rupesin googlaamaan ja löysin oheisen jutun ja sivuston. :)
Pakko lainata tähän ketjuun YUP:n loistavaa Tehdas-biisiä, kun musta se kuvaa niin hyvin suomalaista betoniarkkitehtuuria (vaikkei suoranaisesti siitä kerrokaan):
"Tämän tehtaan piirteli
kai joku luolamaalari
joku krapulamaanantai.
Taisi niinä aikoina
maali olla kortilla,
kun saivat pelkkää harmaata"