Dr. Hauschkan tuotteet valmistetaan erityisen rytmisen menetelmän kautta, joka on varsin omalaatuinen. Pääsin tutustumaan menetelmään läheltä vieraillessani Dr. Hauschkan tuotteita valmistavalla WALAn tehtaalla toukokuun lopussa. (Yleisesittely vierailusta ja Dr. Hauschkasta täällä.)
(Jutun otsikko on muuten huumoria. ;) En sano että rytminen prosessi on "hippeilyä", mutta siltä se varmasti monen korvaan ainakin ensi kertaa kuulostaa :) Minusta kaikki tällainen erilainen kuulostaa vain hurjan mielenkiintoiselta!)
Rudolf Hauschka kehitti menetelmän 30-luvulla etsiessään keinoa saada rohtokasvit säilymään ilman alkoholia. Rudolf Steinerilta saamansa neuvon perusteella Hauschka alkoi havainnoida luonnossa esiintyviä rytmejä ja tutkimaan niiden vaikutusta elämään ja eliöihin. Tutkimustyö johti menetelmään, jossa altistamalla kasveja rytmisille prosesseille Hauschkan onnistui luoda vesipohjainen uute, joka säilyi vuosikymmeniä ilman alkoholia säilöntäaineena.
Hauschka kehitti menetelmän aluksi lääketeollisuuden tarpeisiin ja sitä hyödynnettiin homeopaattisten lääkkeiden valmistuksessa. Samaa rytmistä menetelmää käytetään tänä päivänä Dr. Hauschka –kosmetiikan valmistuksessa.
Ja miten se tapahtuu..?
Kaikki työn vaiheet muuten tehdään käsin. Ihan kaikki. Tässä on yksi tekijä mikä nostaa tuotteen hintaa. ;)
1. Kasvit poimitaan ja tuodaan kasvilaboratorioon. Ne puhdistetaan ja niille suoritetaan laadunvalvonta.
2. Kasvit pilkotaan ja murskataan morttelissa.
3. Kasviaines sekoitetaan lähdeveteen saviastiassa.
4. Seos altistetaan erilaisille, tarkkaan määritellyille rytmisille vastakohdille seitsemän päivän ajan; valolle ja pimeälle, lämmölle ja kylmälle ja liikkeelle ja levolle. Työntekijät ravistavat seosta (tämäkin tarkkaan määritellyllä tavalla) kahdesti aamuin ja illoin.
5. Viikon kuluttua seos puristetaan ja suodatetaan.
6. Puristettu kasvijäte kuivataan ja tuhkataan. Kasvivesi puolestaan altistetaan jälleen rytmeille.
7. Kasviveteen lisätään osa tuhkasta. (Loppu tuhka palautetaan luontoon.)
8. Uute eli ”äititinktuura” siirretään kypsymään vuodeksi. Sitten se on valmis käytettäväksi.
Tehtaan nimi WALA tulee valmistusmenetelmästä; ”Wärme-Asche, Licht-Asche”, (Valo-Tuhka, Lämpö-Tuhka), joka viittaa valmistusprosessin kahteen pääsuuntaukseen.
Rytmisellä menetelmällä valmistetaan myös Dr. Hauschka –kosmetiikkatuotteissa käytettäviä öljyuutteita sekä vesi-alkoholiesansseja.
Uutteiden ja esanssien lisäksi tuotteissa käytetään puristemehuja (kukinnot, lehdet ja varret puristetaan mehuksi heti niiden korjauksen jälkeen) sekä eteerisiä öljyjä.
Reseptin mukaan rohtokasveista saatuihin uutteisiin, esansseihin, tinktuuroihin tai mehuihin lisätään vahoja ja öljyjä sekä koostumukseen vaikuttavia, voidepohjan luovia ainesosia kuten vettä, alkoholia, (kasvipohjaisia) emulgaattoreita ja paksuntajia.
Pääsimme Dr. Hauschkan lehdistötapahtumassa kokemaan itse konkreettisesti miten tuotteet valmistetaan. Se oli hurjan kiinnostavaa! Ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin näkemään, miten kosmetiikkatuote syntyy alusta loppuun.
Ohjelmassa oli kasvi-workshop, jossa valmistimme itse masmalouutteen (ilman rytmistä vaihetta tietenkin, muuten workshop olisi kestänyt viikon ;)).
Pääsimme myös seuraamaan vierestä, kun laborantti Monika Ganter ja yksi vapaaehtoinen osallistuja sekoittivat kasaan Dr. Hauschkan Kosteusvoiteen.
Kosteusvoiteen koostumus avattuna eri faaseiksi. (Anteeksi huonot kuvat, kuvasin suoraan esitysslaideja).
Kosteusvoiteen raaka-aineita.
Vesi, alkoholi, uutteet, öljyt, emulgaattorit jne sekoiteltiin yhteen määrätyssä järjestyksessä. Pikkuhiljaa seos alkoi muistuttaa tuttua Kosteusvoidetta.
(Tuotteen nimi, englanniksi Revitalizing Cream, on suomeksi vain Kosteusvoide. :))
Lopuksi Monika homogenisoi voiteen (= eri faasit pysyvät sekoittuneina toisiinsa eivätkä erotu).
Saimme kaikki mukaan oman purkin silmiemme edessä valmistettua voidetta! :)
Yleistä ainesosista
* Dr. Hauschka käyttää yli 1000 raaka-ainetta
* Raaka-aineet saadaan omilta biodynaamisilta tai luomu-viljelyksiltä sekä sertifioiduilta sopimusviljelijöiltä eri puolilta maailmaa, mm. Burkina Fasosta, Afganistanista ja Iranista.
* Ruusu on Hauschkan tunnusomaisin raaka-aine. Hauschka käyttää vain yhtä ruusulajia, Rosa Damascenaa, mutta eri maista ja eri kausien sadoista. Rosa Damascena Turkista tuoksuu esimerkiksi aivan erilaiselle kuin Rosa Damascena Afganistanista.
* Ruusun ohella masmalo on yksi Dr. Hauschkalle ominaisimmista raaka-aineista. Sitä löytyy 85 Hauschkan tuotteesta.
Alkoholista
Omistan erillisen pienen kappaleen tälle ah-niin-ristiriitaisia tunteita herättävälle, mielipiteitä jakavalle ainesosalle. Tykkäsi siitä tai ei, alkoholi on yksi käytetyimpiä raaka-aineita kosmetiikassa. Alkoholin ”vastustajien” pääargumenttina on sen kuivattavuus, ja puhuupa osa jopa alkoholin ihosoluja tappavasta ominaisuudesta. Alkoholin ”puolestapuhujat” taas arvostavat sen koostumusta parantavaa vaikutusta (vähentää tuotteen rasvaista tunnetta, toimii luontaisena säilöntäaineena, helpottaa tiettyjen ainesosien imeytymistä) ja pitävät sen desinfioivasta, ihoa supistavasta vaikutuksesta epäpuhtaalla ja suurihuokoisella iholla.
Kyllä, alkoholi kuivattaa ihoa suurina pitoisuuksina käytettynä. Jokainen voi todeta tämän vaikka desinfiointiainetta tai kynsilakanpoistoainetta käyttäessään. Kosmetiikassa alkoholin pitoisuus on pääsääntöisesti pieni (poislukien esimerkiksi tiettyjen merkkien rasvoittuvan ihon kasvovedet), ja voiteissa olevat öljyt ”kumoavat” mahdollisen kuivattavan vaikutuksen.
Dr. Hauschkan tuotteissa alkoholi esiintyy kasviuutteiden muodossa sekä säilöntäaineen ja koostumuksen muokkaajan ominaisuudessa. Tarkkoja prosenttimääriä ei ilmoiteta, mutta sivustolta löytämäni tiedon mukaan ”Alkoholipitoisuudet Dr. Hauschka –tuotteissa on säädetty tarkoin jotta määrällä ei ole ihoa kuivattavaa vaikutusta”.
Keskustelin alkoholista tilaisuudessa Dr. Hauschka-kosmetologin kanssa. Nainen oli arvioilta n. 60-vuotias, ja on työskennellyt Hauschkalla yli 30 vuotta. Esitin hänelle väitteen alkoholin ihosoluja tappavasta vaikutuksesta, jonka pitäisi näkyä ihon kunnossa vuosien käytön seurauksena. Hyväkuntoisen ihon omaava kosmetologi ei ollut kuullut tällaisista tutkimuksista, ja vastasi minulle juuri niin kuin odotinkin, ”Olen käyttänyt Hauschkan tuotteita 30 vuotta, näyttääkö ihoni vaurioituneelta?”
Tyhjentävää ja tarpeeksi uskottavaa vastausta alkoholin negatiivisiin vaikutuksiin ihossa tuntuu siis olevan mahdoton saada. Yhtäällä meillä on virallisiin tutkimuksiin vetoavia lähteitä, jotka neuvovat välttämään alkoholia kosmetiikassa viimeiseen saakka, ja toisaalla käytännön eläviä esimerkkejä ihmisistä, joiden iho kuitenkin voi hyvin vuosikymmentenkin alkoholialtistuksen jälkeen. On oma valinta, mihin haluaa uskoa.
Mitä ajatuksia tällainen omalaatuinen valmistusprosessi teissä herättää? Kuulostaako rytmien merkitys ihan hokkus-pokkukselta vai uskotteko, että sillä tavoin valmistetuissa uutteissa on todella joku "taika" perinteisesti valmistettuihin verrattuna?
Ainakin menetelmää on käytetty menestyksekkäästi jo 80 vuotta..! :)
Rytmin merkityksestä Dr. Hauschkan filosofiassa voi lukea lisää täältä.
54 comments on “Hippie-hippie-shake! Eli kuinka Dr. Hauschka -kosmetiikka valmistetaan”
Kun kerran alkoholia Hauschkan tuotteissa käytetään, ei tainnut ihan onnistua se rohdoskasvien alkoholittoman säilöntämenetelmän kehittäminen..
Totta kai jotkut myös tupakoivat, syövät epäterveellisesti ja silti elävät satavuotiaiksi :) Eri asia sitten on, kuinka yleispäteviä ja suositeltavia sellaiset valinnat ovat.
Alkoholia käyttäessä saa uutettua kasvista eri substansseja kuin pelkällä vesiuutolla ;) Eli rytmiset vesiuutteet ovat ihan yhtä "pätevää kamaa" säilyvyyden kannalta kuin alkoholipitoiset, menetelmillä vain saa uutettua eri aineita. Kummankinlaisia uutteita käytetään Hauschkan kosmetiikassa riippuen tuotteeseen haluttavista ominaisuuksista. Hauschkan homeopaattisissa lääkkeissä taas käsittääkseni käytetään vain vesipohjaisia uutteita.
Aika jännä nähdä miten jokin tuote noin vain valmistuu.. tuo alkoholi on mielestäni mielenkiintoinen juttu, mahtaakohan joskus oikeasti selvitä sen ' arvoitus' .. jaa a. mulla on både och -menetelmä ;D Poskipäihin ( ehkä hieman couperosaa) täsmävoide ja seerumi (nyt tilasin la roche posayn vähän aika sitten joita olen käyttänyt) yritän ihoa havainnoimalla selvittää siihen parhaimpia tuotteita. Aamulla ja päivän mittaan yritän tsiigailla punaisuuden astetta. Nämä vaikuttaa kelpoisilta, tosin en ole kovin kauaa vielä näitä käyttänyt. Muille alueille kasvoilla onkin sitten eri tuote/tuotteet. Nyt esim. Laveran seerumia ja olisiko ollut toinen jotain Lumenen c tehovoidetta jonka sain ilmaiseksi Sokokselta kun kävin jotakin ostamassa.
Couperosaa olen nyt alkanut varjella ja yritän ehkä sitten kuitenkin vältellä alkoholia ja muita ärsyttäviä ainesosia laittamasta siihen. olisiko muuten sinulla mitään 'hyvää listaa' näistä mahdollisesti ärsyttävistä aineista? löysin netistä yhden ja myös yhden listan tukkivista ja näitä yritän myös katsella kun incejä tutkin. Se on muuten mielenkiintoista hommaa! Olen jopa alkanut pitää tuotteista incilistoja joihin voin sitten palata kun mietin mahdollisia hyviä tuotteita. Olisi muuten tosi kiva jos niitä näkisi muidenkin avaamia enemmän.. Tämä kiinnostaisi minua paljon ;) Luotan kyllä paljon siihen tuntuun ja näkyyn kun aamulla peiliin katsoo sekä ihofiilikseen. Mutta mielestäni huomasin kun tuote Lumenen c-voidetta poskipäille meni huonon vaikutuksen, tästä ajattelen että liian stydiä poskille. no eniwei, kosmetiikkamyyjiltä toivoisin enemmän tietoutta ainesosista. Olisi mahtava päästä asiakkaaksesi :D
Ei muuta kuin se minkä Paula Begoun on listannut kirjassaan. :) Sinullakin taitaa tuo Paulan kirja olla...?
Kiva kuulla että olet innostunut ainesosien maailmasta :) Minäkin kirjaan välillä ylös lempparituotteideni incejä ja yritän löytää yhtäläisyyksiä. Pitäisi jaksaa vielä enemmänkin kirjata incejä ja avata samalla ainesosien funktioita niin ne jäisi vielä paremmin päähän.. ^_^ Joskus yritin sopia itseni kanssa että avaan yhden incin alusta loppuun joka viikko, mutta eihän siitä mitään tullut... :P ^_^ Vaikka kiinnostavaa onkin.
Jos olisi olemassa joku kosmetiikkakemistin "päiväkerho" jossa kerran viikossa tai edes kuussa avattaisiin jonkun tuotteen inci niin mä olisin siellä ihan yli-innokkaimpana oppilaana..! :D Olisi niiiin mahtavaa! :) Välillä nimittäin turhauttaa incien tutkiminen omin päin. Yksittäisten aineiden funktiot saa aina selville, mutta ymmärtääkseen reseptin kokonaisuuden ja ainesosien yhteisvaikutuksen, täytyisi olla kemisti. Joitain asioita saa toki selville pelkkiä funktioitakin katsomalla (ja maalaisjärjellä :D), mutta ei kaikkea.
Sanni, suurkiitos näistä tiedoista, joissa onkin sulateltavaa pitkäksi aikaa. Saman tien voin kyllä ripotella (asianmukaisesti ravistettua) tuhkaa mukatieteellisen egoni päälle...
^_^ :)
Voiko kasviin vaikuttaa kauheasti enää sen jälkeen kun se on jo väännetty soosiksi kuppiin? Kuulostaa erikoiselta. Itse tykkäsin Dr. Hauschkan tuotteista, ja mitä ilmeisimmin raaka-aineet ovat laadukkaita. :)
Välttelin teininä aika paljon alkoholipitoisia tuotteita, ne tuntuivat tosiaan kuivattavan ihoa liikaa. Enpä kyllä näin jälkikäteen osaa sanoa oliko se vain korvien välissä vai ei. Oma käsitys on, että alkoholia kosmetiikassa on hankala vältellä ja sen käytössä on etuja.
Niin.... ilmeisesti jollain lailla voi, jos vesiuute säilyy vuosikaupalla rytmeille altistuksen seurauksena, mutta ei perinteisesti valmistettuna.
Sitä, mitä ominaisuuksia rytminen valmistus tuo öljyuutteisiin ja vesi-alkoholiuutteisiin, en tiedä. (Damn, alkaa tulla mieleen näitä kysymättä jääneitä kysymyksiä joita olisi pitänyt esittää tapahtumassa...! Koko ajan korostettiin rytmisyyden tärkeyttä, mutta mitä muuta merkitystä sillä on uutteissa kuin säilyvyys, joka liittyi vain vesiuutteeseen...? Ilmeisesti rytmisten uutteiden uskotaan toimivan ihon kanssa "paremmassa synkassa" kuin "tavallisten" uutteiden. Täytyy ehkä laittaa vielä jälkikäteen sähköpostitse kysymys..! :))
Edit. Laitoin meiliä, mutta Hauschkan PR-vastaava on lomalla heinäkuun loppuun. Jäämme siis odottelemaan vastausta....
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Hauschkan tuotteet ovat aina kiinnostaneet, mutta Paula Begounin arviot sarjasta ja sen periaatteista ovat lähinnä murskaavia, joten en ole koskaan uskaltanut tuotteita testata.
http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/by-brand/dr-hauschka?sort=product&direction=asc&pageNumber=1&pageSize=25&brand=dr-hauschka
Paulan arviot arvaa ihan jo pelkän alkoholin perusteella! ^_^
Hauschka-tapahtumassa oli luento eteerisistä öljyistä, ja niiden osalta firmalla oli antaa Paulan kritiikkiä kumoavia tutkimustuloksia. Hajusteallergiatesteissä käytettävässä "Tuoksumixissä" tuoksun pitoisuus on 6% tai 14%. Tähän reagoiva on siis hajusteille allerginen. Hauschkan tuotteissa keskimääräinen tuoksupitoisuus on 0,2-1%. Hauschka-öljyjä on testattu henkilöillä, joilla allergiatestien "Tuoksumix" on aiheuttanut reaktion. Hauschkan eteeriset öljyt eivät aiheuttaneet kyseisillä henkilöillä reaktiota.
Muuta luennolta ylöskirjoittamaani: "Fototoksisuus liittyy koumariini-yhdisteeseen, jota esiintyy lähinnä hedelmissä. Tiettyä öljyä ei voi suoraan väittää fototoksiseksi, sillä toksisuus vaihtelee aina pitoisuuden ja valmistusprosessin mukaan. Dr. Hauschkan tuotteissa käytetyt öljyt eivät ole fototoksisia".
Mielenkiintoinen postaus, kiva kun avasit meillekin tätä rytmistä menetelmää.. :)
Itse olen tässä kuluneen vuoden aikana jossain määrin (siis erittäin pienellä pintaraapaisulla) tutustunut dr.hauschkan tuotteisiin, kun sukulaiseni alkoi käyttää niitä ja houkutteli minutkin testaamaan. Kokeilin hänen luonaan mm. perinteikästä puhdistusvoidetta aluksi muutamia yksittäisiä kertoja, ja myöhemmin noin viikon ajan. Ihastuin tuotteeseen paljon, se tuntui puhdistavan ihon tehokkaasti ja mielestäni supisti myös ihohuokosia huomattavasti. Tästä innostuneena päätin tilata ko.voiteen ja jatkoin käyttöä aamuin illoin muiden eri merkkisten tuotteiden seassa. Jo muutaman päivän jälkeen iholleni alkoi tulla epäpuhtauksia kuin kukkia kedolle (ihoni on niihin kyllä taipuvainen, mutta ollut jo pidempään varsin rauhallinen) ja kosteusvoidettakin jouduin lotraamaan huomattavasti tavallista enemmän. Päätin jatkaa kokeilua vielä muutaman päivän, mutta tilanne ei helpottanut. Lopetin voiteen käytön, jotta iho palautuisi normaaliksi ja tein vielä uuden kokeilujakson: taas ilmestyi otsalle pikkunäppyjä kunnon kasa. Nyt olen miettinyt juuri tuota alkoholin vaikutusta, voisiko se olla syypää..? Dr.hauschkahan puhuu myös sen puolesta, että eri tuotemerkkejä ei pidä käyttää sekaisin heidän tuotteittensa kanssa, mutta minä en ainakaan ole enää valmis vaihtamaan kaikkea kosmetiikkaa testatakseni mitä tapahtuu, en tällaisen kokemuksen jälkeen. :D Harmi juttu sinänsä, voide jättää ihon niin mukavan tuntuiseksi, että mieluusti sitä olisi käyttänyt.
Anteeksi tämä pitkä vuodatus, nyt helpotti kun sai kirjotettua :D Ehkä jätän puhdistusvoiteen itselle ja käytän sitä aina silloin tällöin, niin näppylöitäkään ei ilmesty ja saan tuubin loppuun.
Kysymyksenä sulle, jos vaan jaksat vaivata päätäsi: mikä voisi olla hyvä puhdistuskombo sekaiholle joka taipuvainen epäpuhtauksille? Rasvoittuvan ihon tuotteet saa usein ihon "pinnan" halkeilemaan, mutta monet muut taas jättävät rasvaisen tunteen (ja naama kiiltää).
ja vielä piti sanoa, että kiitos tästä mainiosta blogista ihastuttavine vinkkeineen! Jatka samaan malliin :)
En ole itse koskaan kuullut että alkoholi aiheuttaisi näppyjä. Veikkaan, että ihosi reaktion on aiheuttanut jokin toinen ainesosa Puhdistusvoiteessa.
Nämä ovat taas näitä koostumuksiin liittyviä makuasioita (yksi tykkää emulsioista, toinen geeleistä, kolmas voiteista jne), mutta itse kuulun siihen porukkaan joka suosittelee sekaiholle mieluusti geelimäistä, mietoa tuotetta. Ja kasvovedeksi - alatteko jo osata ulkoa tämän suosituksen? ^_^ - salisyylihappoa sisältävä tuote. En vain itse osaa nähdä järkevämpää valintaa epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle kuin BHA-happo, kun se kuitenkin tutkitusti syväpuhdistaa ihohuokosia.
Puhdistustuotteen valintaan liittyy vielä olennaisesti meikkauskin, ja kuinka tujua meikkiä on tarkoitus saada irti... Mutta jos jätän meikin tässä ulkopuolelle, niin jos tulisit asiakkaakseni ex-työpaikalleni, myisin sinulle varmaankin kombon Estelle & Thild Neroli -puhdistusgeeli ja Clinique Clarifying Lotion Mild. :)
Aika hölmö heitto Hauschkalta alkoholiin liittyen tuo "...jotta määrällä ei ole ihoa kuivattavaa vaikutusta". Kyllähän sillä kuivattava vaikutus on aika lailla aina. Esimerkiksi Hauschkan kasvovedet ovatkin sitten ainakin omalla ihollani jo ihan sairaan kuivattavia, eikä ihme sisältö huomioon ottaen.
Mun on muuten vaikea ymmärtää, miten kukaan oikeasti hankalan epäpuhtaasta ihosta kärsivä voisi pitkällä aikavälillä olla tyytyväinen alkoholin vaikutuksiin ihollaan. Mulla on (ollut) melkeinpä niin epäpuhdas iho kuin iho vain voi olla, ja kaikkein oleellisin neuvo tällaisen ihon kanssa on minusta alkoholin (ja muun ärsyttävän) välttäminen. Ei epäpuhdasta ihoa pidä kuivattaa eikä supistaa, koska silloin ne epäpuhtaudet vasta jäävätkin kipeästi jumiin, ja ajan myötä tulehtuminen johtaa kaiken kukkuraksi lisääntyneeseen talintuotantoon. Desinfioinnissakaan ei ole pointtia, koska alkoholi tappaa hyödyllisetkin bakteerit, ja rikkinäinen iho paranee entistä heikommin. (Tästä syystähän haavojenkin puhdistamista desinfioivilla aineilla neuvotaan nykyään välttämään.) Jotkut iho-ongelmathan kyllä vaativat antibakteerista hoitoa, mutta niihin on omat täsmäaineensa. Itse piti oppia kaikki tämä kivuliaasti kantapään kautta, ja seuraukset näkee peilistä yhä.
On kyllä harmi, jos alkoholin ongelmallisuus redusoidaan uskon asiaksi. Onhan se nyt selvää, että monilla on naama tallella vanhanakin, vaikka olisikin alkoholia kosmetiikassa käyttänyt, mutta ei se siitä terveellistä tai kannattavaa tee. Itse en suhtaudu tällaisiin asioihin tunteella, eikä mua haittaa jos jotkut alkoholipitoisista tuotteista tykkäävät ja niitä käyttävät, mutta luulisi että ihon terveydestä kiinnostuneille sekin fakta jo riittäisi, että alkoholi todellakin on ärsyttävää ja kuivattavaa. Niin paljon pienemmistäkin (ja vähemmän perustelluista) asioista jaksetaan kosmetiikan kohdalla kohkata...
Niin... ymmärrän mitä tarkoitat. Mutta moni rasvoittuvaihoinen on kuvaillut esimerkiksi alkoholipitoisen kasvoveden tunnetta ihollaan sellaiseksi, että "tuntuu että se tekee jotain, alkoholiton on ihan pliisu". He kokevat kuivattavuuden hyvänä asiana, koska sen vastakohta eli rasvaisuus on huono asia.
Itsekään en suosittele rasvoittuvaihoiselle (tai kenellekään) alkoholipitoista kasvovettä, mutta pystyn kyllä ymmärtämään mistä tunteesta heidän viehätyksensä alkoholikasvoveteen syntyy. En sano että tämä viehätys johtaa mihinkään hyvään ihon kunnon kannalta, totean vain että ymmärrän sen lähteen. :)
Mä itse koen niin, että käyttämieni alkoholipitoisten voiteiden sisältämät rasvakomponentit vievät pois kuivattavan vaikutuksen. Kasvovesissä olen alkoholin kuivattavuuden tuntenut ja siksi en niitä halua käyttää, mutta alkoholipitoiset kasvovoiteet (tai ainakin ne joita olen käyttänyt tai parhaillaan käytän) eivät tunnu yhtään kuivattavilta, minkä vuoksi en ole nähnyt syytä niiden hylkäämiseen. Tietoisena siitä, että tämä näkymätön "solukuolema" saattaa silti olla todellista.
Se on vain valinta jonka olen tehnyt. Ilman muita perusteluja kuin se, että tykkään ko. voiteiden tunnusta ihollani.
Luin tuossa juuri ylempänä kommentoineen linkin kautta Paulan mielipiteitä Hauschkan kosmetiikasta. Ylimpänä tuoteluettelossa olleen Manteli-vartalovoiteen kohdalla Paula kirjoittaa:
This emollient, somewhat oily-feeling body lotion's main issues are how fragrant it is and the amount of alcohol is potentially irritating, though less so in term of causing dryness because it's mixed with an impressive amount of plant oils that are actually quite good for dry skin.
Mistä päättelen, että Paulankin mielestä öljyt kuitenkin kumoavat alkoholin kuivattavaa vaikutusta, tehden alkoholipitoisesta tuotteesta vähemmän ärsyttävän.
Rasvaisesta ihosta kärsineenä ymmärrän kyllä itsekin oikein hyvin kaipuun sellaisia tuotteita kohtaan, jotka tuntuvat välittömästi toimivan. Käytinkin ilmaisua "pitkällä aikavälillä" juuri siksi, että harva kuitenkaan pääsee alkoholilla toivomaansa lopputulokseen, niin kuin varmasti siis tiedätkin.
On ihan selvää että esim. alkoholittomat kasvovedet tuntuvat pliisuilta, kun eihän niissä oikein ole... mitään. Mutta on tosiaan harmi että vaihtoehtona on usein vain sama alkoholilla, josta sitten on jo oikeaa haittaakin. No, onneksi on ainakin ne yhdet toimivat BHA:t... ;)
Kuivuushan ei muuten ole rasvaisuuden vastakohta, vaan kuivuus kosteuden ja vähärasvaisuus rasvaisuuden. Alkoholin aiheuttama kuivuus (=kosteuden menetys) on yhtä iso ongelma rasvaiselle iholle kuin vähärasvaisellekin, minkä moni epäpuhtaasta ihosta kärsivä tajuaa harmillisen myöhään. *osoittaa itseään*
Itse en pidä vahvasti alkoholipitoista voidettakaan hyvänä vaihtoehtona ongelmaihoiselle tai kaikkein terveystietoisimmalle juuri sen ärsytyksen takia, vaikka voide vähemmän kuivattavaa onkin kuin esim. kasvovesi. Moni ei ymmärrä, että ärsytys ei ole vain hetkellistä kihelmöintiä, vaan pitkäkestoisia ongelmia aloittava reaktio ihossa. Mutta ehdottomasti on ok valita käyttää mitä tahansa alkoholia sisältävää tuotetta, jos niin tahtoo! Minusta tiedostaminen riittää, ja on hyvä että kosmetiikassa on valinnanvaraa. :)
Tuli muuten mieleen että oletko kokeillut esim. Cliniquen Mild-kasvovettä tai muiden merkkien alkoholittomia BHA-kasvovesiä? Mitä olet tykännyt niistä Paula's Choiceen verrattuna? *kirjoittaa ylös "Veppe suosittelee" -tuotelistaa* ;)
Jees, tämän ymmärränkin, mutta moni rasvaisen ihon omaava mieltää "kuivan tunteen" ja mattaisen pinnan ihollaan rasvaisen ja kiiltävän vastakohdaksi. Monihan ei tosiaan ymmärrä eroa pintakuivuuden (kosteuden puute) ja kuivuuden (rasvan puute) välillä. Muistan itsekin kun joskus teininä Yves Rocherin esitettä lukiessani ihmettelin vilpittömästi, että "Miksi täällä puhutaan 'kosteusköyhän' ja 'kuivan¨ihon tuotteista, kun eikös ne ole sama asia?" :D
Mitä tuohon ärsytykseen tulee, siihen pitikin jo tuossa aiemmassa kommentissani sanoa, että se nimenomaan on mielestäni "uskon asia". Kun jotain ei ole omakohtaisesti kokenut, silloin on vain 'uskottava'. :) Itselläni ei ole kokemusta alkoholin ärsyttävyydestä iholla osana kosteusvoiteita, joten asiaan täyty(isi) vain uskoa. :)
Mä en ole kokeillut Cliniquen Mild Clarifying Lotionia ollenkaan. Siinäkin on väriaineita ja aika alhainen pitoisuus salisyylihappoa, joten ainakaan näin PC:n jälkeen se ei oikein houkutakaan... Cliniquen hinnatkin ovat aika korkeat Paula's Choiceen verrattuna.
En siis ylipäätään ole törmännyt muihin alkoholittomiin, hajusteettomiin ja väriaineettomiin BHA-tuotteisiin, joissa olisi tehokas pitoisuus ja oikea pH, kuin Paulat. Ja kun ne nyt ovat tulleet tutuiksi, niin ei ole enää ollut tarvetta katsella muualle... Niissä kun on niin laaja valikoimakin.
Tavallaan harmi, ettei voi sitten antaa vertailua muihin, mutta en vain koskaan aiemmin löytänyt mitään toimivaa! Kaikki salisyylihapolliset tuotteet, joita ennen Pauloja kokeilin, olivat joko alkoholipitoisia ja ärsyttäviä tai sitten vain koostumukseltaan sellaisia, ettei salisyylihappo niissä voisi edes toimia.
Mistäs olet Veppe saanut noista Paula’s Choice kasvovesiä, voisitko kertoo niistä vähän tarkemmin? :) Alkoi kiinnostamaan paljon, koska itselläni on tällä hetkellä käytössä alkoholipitoinen kasvovesi mistä vois kyllä todellakin siirtyä johonkin toiseen… Kun ei ilmeisesti hyvää iholle tee, vaikka siinä tuntuu olevan kyllä kunnolla vaikutusta.
Paula's Choicesta oli aika paljon puhetta yhden Sannin ihonhoitoaiheisen postauksen yhteydessä vähän aikaa sitten, olisikos Sanni vaikka jaksanut laittaa linkin siihen? :)
Tiivistettynä: Paula's Choicella on nestemäisiä, geelimäisiä ja voidemaisia BHA-tuotteita, vielä eri vahvuuksillakin. Niitä käytetään pesun jälkeen, ennen kosteusvoidetta, ja ne siis jätetään iholle. Kasvovedet ovat PC:llä vielä erikseen, mutta nekin ovat yhtä lailla alkoholittomia, hajusteettomia jne, jos niistä on siis kiinnostunut. Noissa aiemmissa kommenteissa viitattiin noihin BHA-tuotteisiin, joista itse käytän nestemäisiä, jotka voi tavallaan mieltää kasvovesimäisiksi nekin. Tuotteita voi tilata Euroopan-verkkokaupasta osoitteessa http://www.paulaschoice-eu.com.
Toki :)
https://karkkipaivablogi.com/2014/05/10/ihonhoito-for-dummies-osa-3-kuorinta/
Eli Minttu - tuon postauksen viidennestä kommentista lähtee BHA/AHA/Paula'sChoice-keskustelu jossa paljon informaatiota :)
Kiitos todella paljon teille molemmille, Veppe ja Sanni!! :) Käynkin heti kattomassa nuo kaikki vinkit ja tuotteet läpi.
Mulle tuo Cliniquen Mild Clarifying alhaisella prosenttimäärällään on sopiva jatkuvassa käytössä, (0,5%) se Paulan neste on jo tehokkaampaa kamaa, josta saan lisävaikutuksena kuivumista. Kuivaihoisen kannattaa aloittaa kokeiu varoen, pari kertaa viikossa ja katsoa, riittääkö se tukkeutumien poissapitämiseen.
Off topic mutta mitäs olet NG tykännyt Cattierin hiustuotteista, jos olet jo ehtinyt niitä kokeilemaan? :)
Suuret kiitokset, saapuivat perille! Pari kertaa olen ehtinyt käyttää. Shampoo on todella nestemäistä lirua, kuten kuvailit. Kiva lääkemäinen tuoksu.
Hoitoaine taas on sen verran paksua, että sitä riittää pieni nokare. Mielenkiintoiset tuttavuudet, kiitos <3
Minusta kovin kuivaihoisen ei ehkä kannata alkuunkaan valita sitä Paulan vahvinta BHA-nestettä. Niillähän on monen monta miedompaakin vaihtoehtoa! :) Jos silti haluaa nesteen, niin Clear-sarjan Regular Strength -neste on korkeamman pH:n takia muita hellävaraisempaa, se sopii ainakin minulla hyvin päivittäiseen käyttöön.
Nimenomaan se Regular strength on käytössä, tehokas tukkeutuminen tappaja. Mutta kuten sanottu, kuivattaa niin tehokkaasti, hoitavista aineistaan huuolimatta, että on vain pari kertaa viikossa käytettävä herkku.
Geeli ei taas sopinut ollenkaan, liikaa jotain 'töhnää'...
Ok. Onhan se toki yksilöllistä, miten hyvin iho salisyylihappoa ylipäätään sietää. :) Minulle tuo menee hellästä kasvovedestä vaikka aamuin illoin, vaikka ihoni herkkä ja kosteusköyhä onkin.
onhan se aikamoista hippeilyä, luin kirjan dr. hauschkan periaatteista. lainattiin paljon rudolf steineriä ja pohjautuu paljolti teosofiaan. Täytyy sanoa että meni multa yli vaikka steineriin olenkin perehtynyt :D
ootko töissä xxx? koska jos et oo ni sitten sulla on siellä joku kaksoisolento:D
Olin ennen töissä siellä :) Mutta jos olet nähnyt minut siellä tämän vuoden puolella niin sitten se on kaksoisolentoni :)
Haa! Mietin juuri, että Hauschka-vierailusta olisi mielenkiintoista tietää enemmän ja kappas vaan, tämä juttu oli ilmestynyt. Eli turha tänne on mitään toiveita kirjoittaa, riittää, kun vain ajattelee, mistä olisi kiva lukea. :D
Itse pidän Hauschkan tuotteista, etenkin kokeilemani kosteusvoiteet ja puhdistusvoide (vai mikä se mantelimöhnä nyt olikaan....)ovat kestosuosikkeja. Mutta valmistusmenetelmät ovat minulle ihan hippejä. Henk. koht. pidän useita vaiheita turhina, mutta täytyy myöntää, että mielikuvilla tässä mennään. Mutta eipä noista haittaakaan ole. :D
:)
Juu, Puhdistusvoide on "mantelitöhnää". :)
Olipa mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos! Tosin tämän jälkeen itse en kovin helpolla tule ostamaan kyseisiä tuotteita, sillä en ole valmis maksamaan siitä ravistelusta, enkä halua kannattaa mitään tuontyyppistä toimintaa. XD Kuulostaa kirjoitettuna jyrkältä, vaikka onkin sellaisen pienen hymähdyksen ja aika neutraalin fiiliksen alla kirjoitettu.
Olipa mielenkiintoinen juttu, kiitos tästä. Laitathan tehtaalta saamastasi voiteesta arvioitasi kokeiltuasi sitä?
Itse olen käyttänyt Hausckan tuotteita (mm. puhdistusvoidetta, joka on TODELLA toimiva mustapäiden karkoittaja, kasvovettä, silmähohdetta ja puhdistusmaitoa) ja minusta ovat kyllä hintansaveroisia.
Olen kokeillut Hauschkan Kosteusvoidetta aiemminkin, ja se tuntuu minun ihollani ohuesta koostumuksestaan huolimatta vähän tahmealle. Mutta toki täytyy tuo omien silmien edessä valmistettu voide käyttää! :)
Minun suosikkini Hauschkan kasvovoiteista ovat Kevyt Ruusuvoide ja talvikuivalla iholla Hoitava Värivoide. Jälkimmäinen on oikeastaan liian täyteläinen minun iholleni sen ollessa kuivimmillaankin, mutta voide kuitenkin jättää mukavan himmeän pinnan rasvaisuudestaan huolimatta, tuoksuu ihanalta ja tuntuu pakkasilla sopivan suojaavalta, niin tykkään siitä siksi :)
Mitä ajattelet siitä, että Hauschkan filosofian mukaan ihoa ei saa lainkaan kuoria, vaan iho uusii itse itsensä (niinhän se tietenkin tekeekin..)? Kuorintavoidetta ei heidän valikoimassaan ole.
Samoin kaikki kemialliset kuorinnat ovat heidän ajattelussaan kiellettyjä, BHA ja AHA ovat kai vihoviimeisiä vihollisia ja liian moderneja... Ymmärrän kyllä, että ei luonnonmukaisuusideologian takia haluta käyttää niitä, mutta se, että vakuutetaan heidän tuotteidensa ihkaoikeasti olevan kaikille parhaita, menee jo uskomushoitojen puolelle ja suututtaa... :(
Itse onneksi voin valita lempeän, alkoholittoman BHA-lioksen epäpuhtauksista huolehtimaan :)
Ymmärrän heidän näkökantansa, mutta en itse noudata sitä :) Toisaalta Hauschka kutsuu puhdistusvoiteensakin tehoa "miedosti kuorivaksi", eli hellävaraisesti tapahtuvan kuorinnan he ilmeisesti sallivat.
Iho uusii itse itsensä, eikä Hauschkan mielestä ole tarpeen "hopuuttaa" ihon pinnan kuolleiden solujen poistumista kuorimalla. He ajattelevat, että ihon omia rytmejä pitää häiritä niin vähän kuin mahdollista. Joo-o, ymmärrän, mutta itse haluan kuitenkin sen extra-sileän ihon pinnan ^_^ Vaikka se tarkoittaa kuolleen solukon luontaisen poistumisen "kiiruhtamista". :) Luonnostaan ihosta ei kuitenkaan yhtä sileää saa kuin puuttumalla ihon omiin prosesseihin. Onko ihon pinnan sileys sitten merkittävää ihon hyvinvoinnin kannalta? Ei varmaankaan (ellei kyse ole sairaasta ihosta joka tulehtuu ilman että kuollutta solukkoa autetaan mekaanisesti tai kemiallisesti poistumaan), mutta ihanaltahan se tuntuu ^_^ Kyse on siis silkasta kosmeettisesta "turhamaisuudesta", kuoriminen ei ole (ainakaan normaali-ihoisella) välttämätöntä, mutta monet meistä mielellään kuorivat kun se saa iho tuntumaan niin hyvältä. :)
Mä en ole törmännyt tuollaiseen asenteeseen Hauschkan puolelta. Tai oikeastaan minkään kosmetiikkamerkin. Kaikki merkit, joihin olen päässyt tutustumaan vähänkään paremmin, ymmärtävät kyllä, ettei ole olemassa mitään "tämä sopii ihan jokaiselle" -hoitomenetelmää.
Mäkin olin jo sanomassa, että tää on kyllä hassu filosofia että ei saisi kuoria, kun se puhdistusvoidehan on ihan yhtä karkeaa kuin monen merkin scrubit! :D Mä ainakin sain sillä aikoinaan ihon rikki vaikka kuinka yritin "vain painella" niin kuin ohjeessa sanottiin...
Tähän liittyen tuli mieleen: millä tuotteilla/aineksilla kuorit kasvojesi ihon? :)
Vaihtelen tuotteita jatkuvasti, mutta viime vuosien suosikkeja on olleet luonnonkosmetiikan puolelta Sanctumin Gentle Exfoliator ja normikosmetiikan puolelta Blissin Pore Perefectin Facial Polish, jälkimmäisistä juttua täällä:
https://karkkipaivablogi.com/2013/02/20/synteettiset-suosikit-osa-2-kuorinta-aineet/
Sorry, että vielä tätä jankkaan, mutta kyllä Dr.Hauschkan ideologian vahavasti kuuluu, että heidän metodinsa on se ainoa ja paras - jos asiakkaan iholle tulee ongelmia, se on vain merkki puhdistumisesta, käyttöä pitää sitkeästi jatkaa..
Ainakin heidän tuotteitaan myyvät ja markkinoivat kosmetologit ja kauppiaat ovat tähän usein syyllisiä - olen törmännyt tosi agressiivisiin Hauschka-uskovaisiin, joiden mielestä luonnonkosmetiikka on aina paras vaihtoehto jokaiselle. :)
Paula's Choice puolestaan tunnustaa, että mistä tahansa laadukkaistakin raaka-aineista tai niiden kombinaatiosta voi saada kielteisen reaktion, siksi heidän tuotteillaan on muistaakseni kahden kuukauden (!) rahat-takaisin-takuu.
Ok. Onpa ikävää :/ Toki uskon että sinulle on tällaisia kokemuksia sattunut, ja se on kyllä harmillista. Tuollainen asenne ei mielestäni tuo millekään merkille mitään myönteistä.
Minusta tuolla Hauschkan kansainvälisessä tapahtumassa oli todella "varovainen" henki mitä tulee oman brändin nostamiseen toisten yli, esimerkiksi kun juteltiin toisten merkkien raaka-aineista vs. Hauschkan käyttämät raaka-aineet ja halpa markettiekokosmetiikka vs. Hauschkan kosmetiikka, ei keskustelussa ollut mitään "meidän tuotteemme ovat kiistatta muita parempia" -sävyä, vaan päinvastoin Hauschkan "spokesperson" (miten tämä suomennetaan? :D) Antal Adam sanoi, että halvan "markettiluomunkin" joukosta voi löytää oikein hyviä tuotteita hyvillä ainesosilla. He tietenkin uskovat oman rytmisen menetelmänsä tuovan tuotteisiin sen oman lisänsä (jolla voi heidän mielestään olla lisäarvoa iholle), mutta millään muotoa firman tuotteiden ympärille ei yritetty luoda mitään kultakehää. Näin ainakin itse koin.
Todella mielenkiintoinen juttu ja ymmärrän tuotteiden hinnan paljon paremmin noiden kaikkien käsintehtävien prosessien jälkeen.
Muuten mitä Born to Bio dödöä käytät? En ole oikein löytänyt toimivaa luonnonkosmetiikan dödöä ja ajattelin, jos ko kokeilisi tuota seuraavaksi, kun luin kommenttisi.
Minulla on tuoksu Sensation Zen. En sitten tiedä onko mun hikoilu muutenkin vähentynyt vai mistä johtuu että nykyään pärjään noilla pelkillä deodoroivilla tuotteilla, kun ennen piti ehdottomasti olla antiperspirantti. Mikään deodoranttihan ei hillitse hikoilua, eli sinänsä jos etsii toimivaa luonnonkosmetiikan dödöä niin toimivuus on yhtä kuin hajuhaitan neutraloiminen (anteeksi jos selitän asiaa joka on jo itsestäänselvä :D Ei ole tarkoitus kuulostaa besser-wisseriltä :)). Sensation Zenillä ei kainalot haise ja hikoilukin on sitten kai muuten vain vähentynyt joten olen tyytyväinen :)
Mistäs olet Veppe saanut noista Paula's Choice -kasvovesiä? :) Alkoi kiinnostamaan paljon, koska itselläni on tällä hetkellä käytössä alkoholipitoinen kasvovesi mistä vois kyllä todellakin siirtyä johonkin toiseen...
Ohho, tulikin tämä vahingossa ihan väärään kohtaan - kiitos puhelimen lagailun... Laitan uuden viestin oikeeseen kojtaan, tätä ei tartte julkasta! :)
Mä vastasin jo sulle :)
Kiitos, tämä puhelin ei selvästikään ole paras näille kommentoimisille :D Pahottelut vaivasta ja kiitos vinkistä!!
En ole Veppe mutta niitä voi tilata täältä:
http://www.paulaschoice-eu.com/
Ja mähän en toki tätä huomannut, ennen kuin itse läpisin... :D
Se on näköjään ihan sama mitä googlettelee niin aina päätyy lopulta Karkkipäivän sivuille ^^,
Oon toki myös sun blogin lukija ja facessa tykkään mutta tämä postaus on menny multa aivan ohi, koska tuo dr. hauschka merkki oli mulle aivan outo. Nyt kuitenkin aloin tympääntymään omaan ihooni. varsinki e-pillereiden lopetuksen jälkeen kasvoille poskiin ja leukaan, sekä dekolteelle ja yläselkään on alkanut ilmestymään mustapäitä ja semmoisia vaaleita näppyjä, joista joskus tulee jotain valkoista mönjää (ihomatoja?).. Iho on tosi epätasainen eikä ilman meikkiä kyllä tohdi edes liikkua kotoa :/
Nyt aloin googlettelemaan ja päädyin keskusteluun jossa kehuttiin tätä dr. hauschkaa ja kävin jo jossain verkkoapteekissa laittamassa ostoskoriini tuon puhdistusvoiteen ja kasvoveden, mutta päätinkin googletella tuotteita ensin ja päädyin tänne kommentteja lukemaan. Nyt alkoikin vahvasti tuntumaan siltä että jätänkin koko merkin sikseen ja shoppailen tuolta paula's choicelta jotain BHA:ta sisältävää tuotetta. Haluan tehokkaan tuotteen eikä tuommoset "hippeilyt" kiinnosta. :D
Hehhheh... :) Hippeilyä tai ei, moni on oikeasti löytänyt avun nimenomaan Hauschkan Puhdistusvoiteesta ja Kasvovedestä. Etenkin tuossa Puhdistusvoiteessa a.k.a. mantelimöhnässä on joku kumma taika.... Se on ihan sairaan suosittua. Mutta kieltämättä tuo valmistustapa on todella omalaatuinen eikä varmasti ole kaikille itsestäänselvää filosofiaa. Vaikka hauschkalaiset toisin varmaan toivoisivat, luulen ettei monikaan Hauschkan käyttäjä tunne lainkaan merkin taustoja ja valmistustapaan liittyvää ideologiaa.
No joo, eihän siinä varmasti mitään menetä (paitsi rahaa....) vaikka kokeiliskin noita. Sen verran kauan on tullu kärsittyä tän ihon kans :)
Tehdäänhän raakaöljystä meille kasvojenhoitoaineita, meikkejä ja vaikka mitä ja itse asiassa se onkin useimmiten kosmetiikan pääraaka-aine-aine. Toinen on silikoni, se on nopein tapa saada sileä iho (pinnoittamalla se) ja se onkin myös yleisin tapa.
Itse laitan iholleni mieluummin kasviraaka-aineista valmistettuja aineita kuin raakaöljyjalosteita, muoveja ja silikonia ja hoidan sileän ja pehmeän ihon isommalla vaivalla ja oikeasti mieluummin kuin pinnoittamalla sen sellaiseksi.
Myös ajattelen että otan mieluummin luonnosta, koska maasta se on tullut ja sinne se palaa, kuin käytän kemiantehtaassa valmistettuja ja sekoitettuja jalosteita jotka ovat haaste luonnon tasapainolle.
Hyvä esimerkki tästä ovat mikromuovirakeita sisältävät kasvojenpesu- ja kuorinta-aineet, jotka luonnollisestikin menevät viemäriin ja sieltä vesistöön ja sieltä osaksi planktonia, joka on merielämälle välttämätön ruoka-aine. Kalat syövät sitten tämän muoviroskan ( ja muoveissa on vielä kaikenlaisia aineita jotka eivät tee hyvää elimistölle) ja me syömme ne kalat ja se vielä pienemmäksi hioutunut muovi on lopulta tuolla meidän sisällämme. Muovi ei hajoa vaan jää vaivoiksemme suunnilleen ikuisesti.
Voi muuten huvikseen yrittää tehdä vesiuutoksen jostain kasvista eli laittaa kasvimateriaalia veteen ja saada siihen uutettua kasvien vaikuttavat aineet. Yleensä se mätänee, niin kuin vaikka jos pitää leikkokukkia liian pitkään maljakossa:) Että sikäli se on aikamoista taikaa että joku on keksinyt tavan tehdä uutoksen veteen.
Yleensä uutos tehdään alkoholiin se ja jos käytätte hajuvesiä niin ne kasviuutokset tehdään johonkin paljon hurjempaan aineeseen kuin tavalliseen etanoliin...