Taas on tullut se aika vuodesta, kun kolmen vuoden takainen juttuni auringosta ja ruskettumisesta asiantuntijahaastatteluineen on ajankohtainen. Koska samaa juttua on turha kirjoittaa joka vuosi uudestaan, ja mukaan tulee aina uusia lukijoita, linkkaan alkuperäiseen artikkeliin kesäkuulta 2011.
Se on mielestäni sen verran hyödyllinen että sietää tulla nostetuksi joka kesä :)
Haastattelin artikkeliin ihotautilääkäri Matti Hannukselaa ja ihotautilääkäri Tapio Rantasta sekä kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousaa. Juttu käsittelee mm. suojakertoimiin liittyviä "myyttejä", aurinkoihotyyppejä ja sitä, mitä iholle itse asiassa tapahtuu ruskettuessa. Voiko auringossa ylipäänsä olla turvallisesti? Ja mitä eroa on suojakertoimellisella päivävoiteella ja aurinkovoiteella?
Lue niin tiedät :)
Juttuun pääset tästä.
13 comments on “Voiko auringossa olla turvallisesti?”
Oon aina ihmetelly tota taulukkojuttua. En oo eläessäni palanut, vaikka makaisin auringossa monta tuntia ilman mitään suojakertoimia. Kevyisiin rusketusrajoihin riittää about 15min auringossa :D Oon alkukesästä jo ihan papu, talvellakin yleensä "normaalia" tummempi. Mutta oon luonnostani kuitenkin ihan täys blondi, hiusten tummuusaste 10-11, ja silmät on vihreet :D Oonko joku mutaatio :D
From my point of view olet damn lucky! ^_^
Ei mutta joo, voi vaaleahiuksisellakin olla aurinkoihotyyppi 3 tai ylöspäin. Sinulla varmaan nelonen..?
Itse olen lakananvalkoinen kesät talvet, pisamainen, ja vaaleatukkainen. Palan herkästi enkä rusketu juuri lainkaan, luokittelisin siis itseni tuohon ykköseen vaikken punapää olekkaan. :D
Kivasti siskolla on elokuussa häät ja haluaisin näyttää terveeltä (=edes hieman päivettyneeltä) siellä. Olenkin tässä harkinnut suihkurusketusta (sillä itseruskettavista ja asteittain päivettävistä on huonot kokemukset ja solarium ei ole edes vaihtoehto). Onko sinulla kokemusta suihkurusketuksesta?
Ei valitettavasti.
Heips Satu! Ainakin Saaralla on aika kattava kirjoitus suihkurusketuksesta:
http://www.lily.fi/blogit/saara-sarvas/suihkurusketus-ja-taydellisesti-paahtunut-iho
Kävin hänen innoittamanaan itsekin Vita Liberatan suihkurusketuksessa, niin että rusketuksen ja tapahtuman välillä oli 3 yötä. Suosittelen ehdottomasti että käyt rusketuksessa niin että sen ja tapahtuman välillä on vain 2 yötä (niin kuin Saarakin suosittelee), sillä kolmen yön jälkeen väri alkoi ''kuoriutua'' joistakin kohdista, ei näkyvästi niin että se olisi haitannut mutta rusketus ei ollut yhtä tasainen kun kahden yön jälkeen.
Ei nyt kovin oleellista tähän, mutta herrajumala onko tosta postauksesta jo noin kauan...? Vastahan mä luin ton ekaa kertaa :D
Sanos muuta..! :) Mä järkytyin just kun tajusin että on jo vuosi siitä kun kyselin lukijoilta vinkkejä Suomi-roadtripille... Justhan me ajettiin sinne Fiskarsiin..! Oikeasti tämä ajan kuluminen on ihan pelottavaa....
Hei Sanni! Kirjoitin kommentin eilen illalla mutta ilmeisesti se on hukkunut jonnekin kun täälle näkyy jo tänä aamunakin lähetetty kommentti. :) Asiani ei liittynyt tähän postaukseen mitenkään, mutta en vain voinut olla linkkaamatta tätä tapahtumaa, kun jostain syystä sinä tulit ensiksi mieleen... Oletko sattumoisin lähdössä tänne? :D
http://nyt.fi/a1305832414723
http://www.crystalfair.fi/fi
Moikka! En ole valitettavasti pääsemässä tuonne kun ollaan silloin todennäköisesti Lapissa :) Muuten kyllä menisin, vaikka en Friendship Is Magic -harrastaja olekaan. :) Mutta poni kuin poni. :)
Nämä ovat kyllä kiinnostavia tekstejä (viitaten tuohon mihin linkkasit) ja muutenkin on hyvä, että joku näistä asioista välittää.
Itse henkilökohtaisesti oon ollut sellainen auringonpalvoja ties kuinka nuoresta ja aina ensimmäisten auringonsäteiden pilkottaessa pilvien välistä, suunannut tieni aurinkotuoliin tai ainakin käärinyt hihoja tai puntteja ylös. Ehkä noin reilu vuosi sitten tuli kuitenkin muutos tähän asiaan kun aloin ehkä liikaa huolehtimaan ja stressaamaan oman ihoni terveydestä.
Pelkään kohtuuttoman paljon syöpiä, ja varsinkin ihosyöpää. Se on syy minkä takia pyrin lähes fanaattisesti suojautumaan auringolta vaikka mieluusti vietän aikaa auringossa. Suojakertoimet ovat SK30 jopa talvella kasvovoiteen seassa sekä kesällä lotraan aurinkorasvoilla niin paljon, että jo viikossa olen kuluttanut putelin. Vaikka aurinkorasvat olisivat lumetta niin käyttäisin niitä ihan oman mielenrauhani vuoksi.
Ymmärrän sen ihanteen, että kaunis on iho on vähän päivettynyt ja selvästi ulkoilmaa saanut mutta tuntuu, että tämäkin on vähän lähtenyt lapasista joillain ihmisillä. Otetaan sen babyoil mukaan rannalle ja öljytään kroppa kuin kana paistinpannulla. Siinä menee mulla ymmärryksen raja. Jokainen tietenkin saa itse päättää omasta elämästään ja teoistaan mutta olisi ehkä hyvä osata vähän laittaa asioita tärkeysjärjestykseen - oli herkästi palava tai ei.
Terveissä määrin voi mun mielestä siis ottaa aurinkoa ja pitääkin ottaa (D-vitamiini jne.) mutta sellanen ottamalla ottaminen ja oikeen itsensä öljyllä valelu menee jo vähän omituiseksi ja turhan riskialttiiksi. Pitäisi kuitenkin huolehtia enemmän omasta terveydestä kuin siitä, miltä näyttää. Terveyttä ei saa välttämättä koskaan takaisin mutta kauneuteen on monta tietä.
*allekirjoittaa*
Moikka Sanni! Olen miettinyt, että millä lailla lasten aurinkovoiteet eroavat aikuisten voiteista? Yleensähän lapsille tarkoitetut voiteet ovat tuoksuttomia, mutta onko niissä mitään muuta eroa? Onko siis väliä käyttääkö lasten vai aikuisten aurinkovoidetta? Itselläni on herkkä iho ja hajusteallergia, niin tämä mietityttää.
Lasten aurinkovoiteet ovat useimmiten ainoastaan fysikaaliseen UV-suojaan (eli mineraaleihin) pohjautuvia, sillä kemialliset aurinkosuojat koetaan lapsen iholle liian voimakkaiksi ja joidenkin tutkimusten mukaan jotkut kemialliset UV-suojat imeytyisivät jopa verenkieroon (tämä saattaa tosin olla ihan urbaania legendaa). Käytännössä ei ole väliä käyttääkö aikuinen lasten vai aikuisten aurinkovoidetta. Pelkän fysikaalisen suojan sisältävät voiteet saattavat olla paksumpia ja tahmeampia kuin kemiallisen suojan sisältävät.