Tähän kategoriaan liitän kaikki muut hoitotuotteet kuin puhdistukseen ja peruskosteutukseen liittyvät. Eli seerumit, fillerit, anti-age-tuotteet, naamiot ja hybridituotteet kuten BB- ja CC-voiteet. Myös itseruskettajat kuuluvat tänne.
Perusihonhoidon eli ihon terveyden ylläpidon kanssa näillä on aika vähän tekemistä, mutta on tilanteita, joissa erikoistuotteilla voi toki saada extra-hyötyä.
Seerumit luetaan useimmiten anti-age-kategoriaan, mutta joukosta löytyy myös peruskosteuttavia tuotteita. Oikeastaan sana ’seerumi’ viittaa vain tuotteen koostumukseen. Seerumit ovat kaikkein ohuimpia kosteustuotteia, koostumukseltaan lähes nestemäisistä fluideista kevyisiin emulsioihin. Niiden ideana on imeyttää ihoon aktiiviaineita pienessä molekyylikoossa.
Seerumeita on kaikenlaisilla vaikutuksilla – on ryppyjä ja pigmenttiläiskiä vastaan, kiinteyttäviä, heleyttäviä, rauhoittavia ja pelkästään kosteuttavia. Viimeiset ovat mielestäni erinomainen ryhmä joita suosittelen lisähoidoksi pintakuivuuteen iholle, jolta puuttuu rasvan sijaan enemmän kosteutta ja jolle täyteläisemmät voiteet eivät kunnolla imeydy. Muiden vaikutukset vaihtelevat ja ovat riippuvaisia – kuten kaikkien kosmetiikkatuotteiden kohdalla – säännöllisestä ja jatkuvasta käytöstä.
Olen kuullut seerumeista yhtä paljon hyvää kuin huonoakin. Toiset ovat jääneet koukkuun ja kertovat huomaavansa ihossaan selvän eron, toisille seerumit taas ovat yhdentekeviä.
Mitä anti-age –tuote ylipäänsä tarkoittaa? Ennen vanhaan se yhdistettiin kronologisesti ikääntyneen ihon hoitoon, mutta nykyään anti-age-nimikkeellä kaupitellaan tuotteita jo parikymppisillekin. Anti-age –tuotteet ovat kosmetiikkaa, jotka hidastavat ikääntymisen merkkejä, häivyttävät jo näkyviä ikääntymisen merkkejä tai ennaltaehkäisevät niitä. Parikymppiset ovat viimeksi mainitun kohderyhmä.
Mitä anti-age tuotteilla voi tehdä? Toimivatko ne oikeasti?
Kyllä ja ei. Kosmeettisin keinoin on aivan mahdollista saada iho näyttämään sileämmältä, kirkkaammalta, napakammalta ja terveemmän väriseltä. Mutta, vaikutukset ovat aina väliaikaisia. Jos huomaat jonkun voiteen silottavan juonteitasi ja olet tyytyväinen tulokseen, loistavaa. Mutta jos lopetat voiteen käytön ja vaihdat sen vaikkapa apteekin perusrasvaan, efekti ei jää pysyväksi. Ihosi pysyy joustavana ja vastustaa rypistymistä pelkällä peruskosteutuksellakin (eron huomaisi jos identtisistä kaksosista toinen ei koskaan kosteuttaisi ihoaan ja elintavat olisivat samanlaiset), mutta anti-age-voiteilla visuaaliset tulokset voivat olla radikaalimpia. Jotkut ”tuhkimovoiteet” kirjaimellisesti kiristävät ihon juhlakuntoon polymeerikalvolla – mutta ”faceliftisi” katoaa illalla pesun yhteydessä.
* Häivyttää juonteita – kosteuttavilla ainesosilla (ihon pinta pullistuu sidotun kosteuden vaikutuksesta, juonteet häivyttyvät optisesti) tai täyttävillä aineilla kuten silikonilla (juonne kirjaimellisesti paklataan peittoon)
* Kiinteyttää ja silottaa ihon pintaa – polymeerit (synteettisiä sekä luonnollisia, esim. vehnäproteiini)
* Suojata ihoa – UV-filtterit, antioksidantit (E-vitamiini, C-vitamiini, oliiviuute, vihreä tee)
* Kirkastaa ja vaalentaa ihon pintaa – AHA/BHA-hapot, c-vitamiini, hydrokinoni, kojic-happo, lakritsauute
Anti-age-ainesosiin lukeutuvat yllämainittujen ohella myös mm. peptidit, useat NMF (Natural Moisturizing Factor) –ainesosat kuten hyaluronihappo ja keramidit, vitamiinit (retinoli, niasiiniamidi), antioksidantit ja hedelmähapot (glykolihappo, maitohappo). Eri valmistajilla on myös omia patentoituja yhdistelmiä kuten esimerkiksi Lancômella LR 2412 ja Diorilla Alpha-Longoza –kasviuute.
Vielä yksi juttu. Töissä kuulin usein hieman hämmentävän kysymyksen asiakkaan varmistaessa, että ”kosteuttaahan tämä ryppyvoide myös”? Kaikki anti-age-voiteet myös kosteuttavat, poislukien jotkut täsmätuotteet kuten ryppy-fillerit - ja usein niissäkin on mukana joitain kosteuttavia ainesosia joilla vaikutetaan tuotteen koostumukseen.
Kosmetiikan vaikutus ihon kronologiseen vanhenemiseen on lopulta suhteellisen pieni, sillä elintavoilla ja perimällä on tässä suurin rooli. Sen sijaan aktiiniseen vanhenemiseen, eli valon ja UV-säteilyn aiheuttamaan, kosmetiikalla voi vaikuttaa tehokkaasti. Sanotaan, että jopa 60-80% ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta johtuu liiallisesta aurinkoaltistuksesta. Ja tähänhän auttaa aurinkosuoja – sekä tietysti vaatetus / varjossa pysyminen. ;) Näin ollen kaikki UV-filtterit voidaan myös nimetä anti-age -ainesosiksi.
Tähän kategoriaan kuuluvat BB- ja CC-voiteet sekä, jo hieman vanhanaikaisiksi käyvät, nimellä ”sävytetty päivävoide” –kulkevat tuotteet. BB ja CC-voiteet ovat korvaamassa ”Tinted Moisturizer” –nimekettä. Kaikki näistä ovat samalla perusidealla toimivia tuotteita; samassa tuotteessa yhdistyy kosteusvoide ja värillinen pigmentti. Voiteen peittävyys (eli pigmenttipitoisuus) ja koostumus vaihtelevat ja saman nimekkeen sisällä voi olla niin paksuja, puuterimaisen tuntuisia kuin hyvin ohuita, läpikuultavia ja vesimäisiä voiteita. Nimeä ei siis kannata tuijottaa, vaan on paras ottaa testeri käteen ja kokeilla aineen koostumus iholle käytännössä. :)
Kenelle? - Henkilölle, joka haluaa suoriutua nopeasti aamurutiineista ja saada yhdellä tuotteella ns. ”kaiken”. Valtaosassa BB/CC-voiteita on myös korkea suojakerroin.
Tuotteita, jotka sisältävät ihon pinnan ruskeaksi värjäävää ainetta. Ainesosa reagoi sarveiskerroksen aminohappojen kanssa minkä seurauksena ihon pinta värjäytyy ruskeaksi. Väri on vedenkestävä ja lähtee vasta kulumalla – vastakohtana tuotteille, jotka värjäävät ihon pinnan väliaikaisesti ja väri huuhtoutuu pois vedellä. Näissä tuotteissa käytetään usein ilmaisua 'tinted', kun taas itseruskettajat tunnistaa sanoista 'self tan'.
Itseruskettajia on monilla eri koostumuksilla; voiteena, geelinä, suihkeena ja vaahtona. Lähes kaikissa on vaikuttavana aineena dihydroksiasetoni eli DHA. Myös joitain muita aineita käytetään DHA:n apuna, kuten erytruloosia. DHA:n tuoma sävy on usein kellertävää, erytruloosin taas punertavaa, joten näiden yhdistelmällä saadaan usein paras ja luonnollisin tulos. DHA kehittää sävyn muutamassa tunnisa, erytruloosi hitaammin. Vastaavasti erytruloosia sisältävien itseruskettajien tulos voi säilyä iholla pidempään kuin pelkkää DHA:ta sisältävien.
Eri sävytulokset eri ihmisten iholla johtuvat siitä, että sarveiskerroksen vapaiden aminohappojen pitoisuus vaihtelee eri henkilöillä. Myös ihon ja tuotteen pH:n välinen suhde vaikuttaa rusketustulokseen ja pysyvyyteen. (Näin ollen myyjän on mahdotonta tarjota jotain tiettyä tuotetta kun asiakas pyytää suosittelemaan itseruskettajaa, joka "ei tee minusta oranssia".)
Kenelle? - Kenelle vain jota miellyttää ruskettuneen näköinen iho. Tai kroonisesti kalpeille jotka haluavat tervettä sävyä iholle (kuten minä.) Tällöin kannattaa valita ”asteittain ruskettava” –nimekkeellä kulkeva tuote jossa on perus-itseruskettajia alhaisempi pitoisuus DHA:ta ja päivetyksen tasoa on helpompi kontrolloida.
Naamioita voi käyttää lisähoitona kuorinnan tavoin kerran tai kaksi viikossa tai kuukaudessa ihotyypistä ja tarpeesta riippuen. Naamiot jakautuvat pääosin kahteen ryhmään, kosteuttaviin ja puhdistaviin.
Kosteuttavissa on paljon rasvamaisia, kosteutta sitovia ainesosia ja puhdistavat pohjautuvat useimmiten saveen tai polymeereihin (ns. peel-off -naamiot). Kosteuttavilla naamioilla voi olla myös lisäominaisuuksia kuten rauhoittava, kiinteyttävä tai ihon pintaa tasoittava. Normaali iho hyötyy naamioista harvoin, ja niiden merkitys on enemmän viihteellinen (--> kivaa laittaa naamalle suklaan tuoksuinen mömmö ja katsoa kun se jähmettyy :). Eikä tämäkään syy mikään huono ole. ^_^
Käytättekö te ihonhoidossa paljon erikoistuotteita? Koetteko saavanne niistä hyötyä?
Aiemmin ilmestyneet osat:
Ihonhoito For Dummies - osa 1: perusihonhoidosta ja ihotyypeistä
30 comments on “Ihonhoito "For Dummies" - osa 4: anti-age - ja muut erikoistuotteet”
Tämä oli ihana postaus! Naururypyt<3
Kosmetiikan suurkuluttajana minusta kaikkien eriroistuotteiden käyttö on hyvinkin perusteltavissa. Niitä voi käyttää vaikka vain silloin tällöin tai kuurina. Ei se ole niin vaikeaa ja työlästä. Minua harmittaa, ettei seerumeita ole tarpeeksi tarjolla nuoremmalle sekaiholle.
Tämä juttusarja on ollut mukavan informaatiivinen ja loogisesti osiin jaettu. Pidin erityisesti siitä, että kerroit eri tyyppisten tuotteiden sopivuudesta ja hyödyllisyydestä ihotyypeittäinkin.
Suosikkini tästä for dummies -sarjasta oli osa 3 eli kuorinta. 3 osassa kommentteineen oli paljon minulle uutta tietoa kuorivista aineista ja niiden ominaisuuksista (hapot jne.). Olipa hyvä, että annoit sille "oman lukunsa", ettei se hukkunut erikoistuotteiden mereen :)
Loistava juttusarja, kiitos tästä!
Käytän säännöllisesti jonkinlaista seerumia, esim. Paula's Choice Resist-sarjassa on ihana light-versio (vaikka en muuten kevyttuotteita suosikaan, hih!)
Oletko käyttänyt paljon tuota Lancomen CC-voidetta? en ole vielä siihen törmännyt, täytyypä testata Sokoksella...
Kerran olen vasta Lancômen CC:tä ehtinyt testata, sain sen ihan hiljattain. Harmillisesti sävy (sain kakkosen) on minulle tällä hetkellä liian tumma, menee varmaan loppukesästä.
http://www.lumene.com/fi/syvapuhdistava-turvenaamio-0
tämä naamio osoittautunut tehokkaaksi oikuttelevalle rasvaiselle iholle
Oi, joo käytän! Suhtauduin pitkään penseästi seerumeihin, mutta nyt niitä on jo kaksi ja lotraan niillä mielelläni. (Tai siis levitän kaksi-kolme tippaa kasvoilla aamuin illoin :D) Ostin Yvesiltä rasvaisen ihon seerumin, ja olen huomannut, että se todella toimii kuten lupaakin! Se pienentää huokosia ja tasoittaa ihoa. Myös epäpuhtaudet ovat vähentyneet. Tosin iso tekijä on varmasti pieni elämäntaparemonttikin, heh.
Naamiota käytän viikoittain, rasvaisen ihon hoidossa se on ihan ehdoton mielestäni. Ja BB/CC-voiteet nyt ovat näppäriä. Joo kaikelle kosmetiikalle. Ja joo tälle juttusarjalle. :)
Tuo Laveran itseruskettava.. Ootko kirjoittanut siitä? Se kiehtoo!
En ole, enkä itse asiassa testannutkaan. Mä olen aina vähän "nahkea" noiden itseruskettavien kanssa, tykkään käytellä noita suosikkejani ja kun "itsarit" ei muuten kuulu mun suuriin kiinnostuksen kohteisiin niin nuo testi-itsarit jää usein kokeilematta. (Siis sellaiset jotka lähetetään mulle kysymättä, kysyttäessä erikseen kieltäydyn melkein aina itseruskettavista.)
Tuossa Indiedaysin sivupalkissa oli noin viikko sitten linkki sinun kirjoittamaasi juttuun hehkuvan ihon luomiseksi? Lisäsin linkin suosikeihin, että voisin palata lukemaan sen ajan kanssa. Nyt sivu katosi kuitenkin minulta vahingossa juuri, kun olin ehtinyt aloittaa lukemisen. Siinä oli ensin sinun kasvot ja sitten sellaisen punahiuksisen tytönkin kasvot alempana...
Voisitko linkata tuon jutun minulle?
Varmaankin tämä:
http://www.indiedays.com/item/toimitus/kaunis-iho-ja-nudemeikki
Joo, tämäpä hyvinkin. Kiitos. :)
Kosteuttava seerumi on jatkuvassa käytössä, joko yksinään tai kosteusvoiteen alla. En tiedä sitten tehosta, on vain mukavaa läträtä voiteiden kanssa ;)
Ainoa josta voin sanoa että on hyötyä on kuorintavoiteet.
Ah! Ihan parhautta tämä juttusarja!
Hei Sanni!
Minulla on jatkuvasti ongelmia kasvojeni ihon kanssa, sillä en oikein tiedä miten minun pitäisi sitä hoitaa. Pesun jälkeen iho tuntuu kuivalta (vaikka pesen kuivalle iholle tarkoitetulla emulsiolla), mutta päivän mittaan se muuttuu hyvin rasvaiseksi ja on täynnä näppyjä. En käytä kosteusvoidetta, koska sitä käyttäessäni ihoni innostuu kukkimaan vielä normaalia enemmän. Myös meikkivoiteen ja kaikenlaiset bb-voiteet ym olen joutunut jättämään pois koska saan niistä aivan hirvittäviä finnejä. Tuntuu että aina jos laitan kasvoille jotakin "ylimääräistä", iho reagoi tukkeutumalla. Pari päivää sitten laitoin kasvoille aurinkorasvaa, ja heti seuraavana päivänä kasvot olivat täynnä kipeitä näppyjä. Mikä kasvojani oikein vaivaa ja osaisitko auttaa ongelmani kanssa? Kasvoni ovat siis jatkuvasti täynnä pieniä näppyjä siellä täällä, mutta laittaessani jotain kasvoilleni, ongelmat yltyvät. Kiitos jos osaat auttaa minua :)
Hei Linduli!
Rasvaisenkin ihon kosteuttaminen on tärkeää. Vaikka ihollasi on talin ylituotantoa, se voi silti tarvita vettä = kosteutta, mistä tuo pesun jälkeinen kuivuuden tunnekin kertoo. Oletko kokeillut käyttää täysin öljyttömiä kosteustuotteita? Geelejä tai hyvin ohuita fluideja/emulsioita? Esim. apteekin Aqualan Gel voisi olla hyvä.
Kertomasi perusteella ihosi on hyvin herkkä, eli suosittelisin käyttämään erityisesti herkälle iholle tarkoitettuja, hajusteettomia ja mahdollisimman simppeleitä (= lyhyt ainesosalista) tuotteita. Tsekkaa apteekin perusrasvat ja putsarit. Esim. Avénella on hyviä herkän ja epäpuhtaan ihon tuotteita. Kurkkaa vaikka tämä putsari. Tuossa ei tosin ole lyhyt inci, mutta vaikuttaa muuten sopivalta tilanteeseesi.
Mitä meikkiin tulee, voin vain antaa yhden neuvon: vaihda puhtaaseen mineraalipohjaan. Useimmat huomaavat merkittävän eron. ;) Ei ole puhtaampaa kasvoille laitettavaa meikkituotetta.
Hei ja kiitos neuvoista :)
olen käyttänyt öljytöntä kasvovoidetta, mutta se tukkii ihon samalla tavalla kuin muutkin voiteet. Pitää varmaan löytää jokin toinen paremmin sopiva. Taitaa olla edessä reissu apteekkiin...
En ole Sannin veroinen asiantuntija, mutta kannattaa olla erityistarkka putsauksen suhteen, varsinkin, kun kyseessä on epäpuhtauksiin taipuva iho. Pienikin jäänne aurinkosuojaa tai meikkiä voi aiheuttaa tukkeutumia.
Se aurinkosuojissa onkin hankalaa - parhaiten ne saa pois öljymäisellä voideputsarilla, kevyt vaahtoava geeliputsari ei päde. Itse viimeistelen vielä iltapesun BHA-pitoisella Cliniquen kasvovedellä, se miedoin ja alkoholiton. :)
Hih, ehdit eka!
Hei olisko sun testaama favoran seerumi hyvä pintakuivalle iholle? :) itse käytän bb ja cc voiteita mutta välillä tuntuu että tarvis lisäkostutusta, joka kuitenkin imeytyy hyvin ihoon näin kesällä ennen bb/cc tä. Kokeilin Lumenen bb seerumia mutta se jäi jotenkin ihon pinnalle ? :o
Kyllä! :)
Lumenen BB-seerumissa on paljon silikonia, jää siksi ihon pinnalle. Favorassa ei ole lainkaan silaria ja hulahtaa kivasti ihoon. Lumenen BB-seerumin on tarkoitus vaikuttaa enemmän ihon pinnalla, ts. tehdä siitä tasainen ja heleä ja häivyttää ihohuokosia (siksi juuri silikoni), kun taas Favoran tarkoitus on ensisijaisesti kosteuttaa.
Moikka Sanni!
Ensinnäkin, kiitos mielenkiintoisesta blogista.
Sä kun olet sohvasurffailua harrastanut, niin kuinka aikaisin on tapana laittaa viestiä henkilölle, jonka luona haluaisi majoittua? Olen poikaystäväni kanssa lähdössä kohta interreilaamaan, ja tahtoisimme kokeilla tätäkin majoittumismuotoa :) Kumpikaan meistä ei aikaisemmin ole kokeillut, niin mietityttää että miten tämä koko sohvasurffaus oikeastaan toimii, koska on tapana ottaa yhteyttä jne? :)
Vaihtelee riippuen ihan surfaajan tilanteesta. Toiset laittavat jo 4-6 viikkoa aikaisemmin, toiset noin paria viikkoa. Monet jopa samalla viikolla. Riippuu tosiaan paljon hlö'n matkustustyylistä, eli onko suunnitelmallinen vai vaihtaa maisemaa hetken mielijohteesta. :)
Jos vain tietää tarkalleen milloin on kohteeseen menossa, niin aivan hyvin voi laittaa couch requestin jo useampaa kuukautta aiemmin.
Kivaa reissua teille! :)
Itseruskettavaa tuotetta saa nykyään myös seerumina :)
Onko Karkkipäivään tulossa juttua L300-ihonhoitosarjan tuotteista? :)
Kiitos paljon tästä juttu sarjasta. Varsinkin kuoristaa sisältävä juttu oli hyödyllinen.
Voiko seerumeita käyttää useampaa yhtäaikaa?
Kyllä voi, ainakin minun mielestäni.
Apua! Ostin uudeksi yövoiteeksi erisanin yövoiteen. Voide on kosteuttanut hyvin, ei ole liian paksu tai kevyt mutta heti kun voiteen laittaa kasvoille tuntuu vähän kirvelyä :o miksihän? Onko tämä huono asia? Pitäisikö lopettaa sen käyttö? Tunne kyllä katoaa hetken kuluttua ja sitten iho tuntuu pehmeältä ja kostutetulta.
En valitettavasti pysty sanomaan. :/ Joskus todella kuivaa ihoa saattaa kirvellä kun sille levittää hyvin vesipitoisen voiteen, mutta yövoiteet käsittääkseni ovat yleensä täyteläisempiä, eli tuosta ilmiöstä tuskin on kyse (enkä tietysti tiedä onko sinulla erittäin kuiva ihokaan).
Jos kirvely jatkuu, itse ehkä vaihtaisin toiseen voiteeseen vaikka tunne katoaakin. Kirvely on kuitenkin merkki siitä, että iho ärtyy jostain tuotteen ainesosasta. Korkea C-vitamiinipitoisuus voi aiheuttaa epämukavaa kihelmöintiä joka on ok eli ei vaarallista iholle vaikka ikävältä tuntuukin. Mutta jotenkin en usko että Erisanin yövoiteessa olisi sellaista pitoisuutta C-vitamiinia....
Mitä mieltä oot kasvoöljyn käytöstä yövoiteena? (tarkoitan nyt luomuöljyjä, jojoba, manteli... en synteettisiä) Mulla on ollu viime aikoina jotenki tosi kuivana otsa ja välillä posket. oon kokeillu monia erirasvoja (favora, lumene, lumene lab) + kosteuttavaa seerumia (favora), välillä kosteuttavaa naamiota. Silti välillä tuntuu, että illan aikana kaikki ehtii imeytyä iholle ja jää vähän kiristävä fiilis. Luulin ensin, että mineraalipohja olis vaikuttanu tähän (päivällä iho kuivuis puuterin alla) mutta sama juttu käy normi meikkivoiteiden kanssa. tuntuu että oon kokeillu jo kaikkea ja välillä mikään ei auta :( mietinki, että öljyt on oikeastaan ainoa mitä en ole kokeillu... mutta auttaako sekään...
En näe sen käytössä eroa kasvovoiteeseen, jos se tuntuu iholla hyvältä ja kosteuttavammalta kuin pelkkä voide niin totta kai kannattaa käyttää :)
Kannattaa kokeilla myös öljyn sekoitusta voiteeseen tai öljyn taputtelua imeytyneen kasvovoiteen päälle, esimerkiksi EkoPharma suosittelee jälkimmäistä käyttötapaa kasvoöljyilleen.